Αϊ-Στράτης: Η ντροπή όλων μας

Η περιφέρεια ερημώνει, χρειάζεται ενίσχυση, επενδύσεις. Οι μεγαλοστομίες των κάθε φορά κυβερνώντων προσφέρονται χωρίς φειδώ, χρόνια τώρα. Διαθέτουμε και υπουργείο Αποκέντρωσης και η «αγέρωχη» πολεμική μας αεροπορία αναχαιτίζει καθημερινά τουρκικές εναέριες παραβιάσεις «προς υπεράσπιση του πατρώου εδάφους» πάνω από το νησί του Αγ. Ευστρατίου…Είναι λένε δικό μας νησί, «σάρκα από τη σάρκα μας». Ναι. Βεβαίως. Συμφωνώ, αλλά ντρέπομαι. Το νησί δεν ανήκει στους λίγους που έχουν απομείνει, κατοίκους του. Όχι. Αυτοί οι λίγοι εναπομείναντες που… «φρουρούν Θερμοπύλες» και άλλα στομφώδη, τακτοποίησαν τα χαρτιά τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και τους ζητήθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έστω έναν τίτλο ιδιοκτησίας. Τίποτα. Όλα ανήκουν στο τρις-Άγιον Όρος, αυτό που στα συρτάρια του μέσα έχει κλειδωμένη την «ένδοξη ορθοδοξία» μας, την «παράδοση αιώνων» και έναν τρόπο ζωής «που θέλω να συντηρηθεί» γιατί «κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό» σε «καιρούς χαλεπούς».Βρε δεν πάτε στον αγύριστο όλοι σας!

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ντροπής στην «Ελευθεροτυπία»

το αντέχετε;

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

34 Responses to Αϊ-Στράτης: Η ντροπή όλων μας

  1. Ο/Η Zorba The Greek λέει:

    Όνειδος εις το τετράγωνο. Προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, προσβάλουν τη νοημοσύνη μας και υβρίζουν το ίδιο το νόημα της Ορθόδοξης πίστης που υποτίθεται πως υπηρετούν. Η χώρα ανήκει στους κατοίκους της, στη χλωρίδα και την πανίδα της – όχι σε θλιβερούς εμπόρους του δήθεν μοναχισμού. Τέλος.

    «μωροί και τυφλοί τίς γὰρ μείζων ἐστίν, ὁ χρυσός ἢ ὁ ναὸς ὁ ἁγιάζων τὸν χρυσόν;» (Κατά Ματθαίον, 23:17).

  2. Ο/Η Πάρης λέει:

    Αφού βρίσκουν και τα κάνουν.
    Ας χαρεί και ας θαυμάσει ο μέσος Νεοέλληνας το προϊόν με το οποίο λέει ταυτίζεται και μαζεύεται σε λαοσυνάξεις.

  3. Ο/Η παναγιώτης λέει:

    Το αίσχος σε όλο του το μεγαλείο. Αντί στους τελευταίους φύλακες Θερμοπυλών που απέμειναν στην Ελλάδα να παρέχονται όλα αφειδώς, τους διώχνει η ίδια μάνα Ελλάδα από τους θύλακές τους. Παρόμοιο περιστατικό με μία κυρία στο Αγαθονήσι των 130 κατοίκων, η οποία ήταν η τρίτη υπάλληλος στο Κ.Ε.Π. , κρίθηκε υπεράριθμη και μετατέθηκε στην Πάτμο. Νέοι άνθρωποι με τον σύζυγό της τριαντάχρονοι έτοιμοι να αυξήσουν τον πλυθησμό του νησιού με τα 4 παιδιά στο Σχολείο, εξοβελίστηκαν γιατί το δημόσιο δεν δικαιολογούσε τα χρήματα για τη δουλειά της κυρίας στο Αγαθονήσι. Στην Αθήνα άραγε υπάρχουν υπεράριθμοι στα υπουργεία; Η Ελλάδα συνεχίζει να μας πληγώνει πολλά χρόνια τώρα.

  4. Ο/Η glam λέει:

    Αν είναι για 5 – 6 κτηνοτρόφους να γίνει καμιά ανταλλαγή του τύπου «Βατοπεδίου» να λείπει το βύσσινο.
    Καλύτερα να πάρουν στο «χέρι» από 1.000.000 ευρώ ο κάθε ένας κτηνοτρόφος , τσάμπα θα μας έρθει……
    ( Είναι και νησί! πα !πα !πα ! και διορισμό στο δημόσιο για όλους τους κατοίκους, μήπως και τους δελεάσουμε, αλλιώς χαθήκαμε!!!)

  5. Ο/Η μεγαλοκοπέλα λέει:

    Κορόιδα λαός και κολωνάκι.

  6. Ο/Η Servitoros λέει:

    Μετά τον Αη Στράτη το παπαδαριό ετοιμάζεται να κατακτήσει την Μύκονο. http://www.youtube.com/watch?v=V9ytIp9ej0M

    Να υπενθυμήσω στον Ροϊδή το ποστ που είχε ανεβάσει για την γειτονική στον Αη Στράτη, Λήμνο σχετικά με τους Αγιορείτες και τις κατάρες που χρυσοπλήρωσαν οι κάτοικοι του Ν. Λέσβου μέσω της νομαρχίας τους.

  7. Ο/Η omadeon λέει:

    Και ποιός θυμάται (τώωωρααα) τους εκτοπισμένους αριστερούς στον Αη Στράτη, πολύ παλιά
    (ΑΝ πρόκειται για το ίδιο νησί – ή κάνω λάθος;)

    Ντροπή, αν όντως είναι το ίδιο νησί…

  8. Ο/Η eidomen λέει:

    Στο παρελθόν είχε γίνει θέμα επείδη οι αγιορείτες δεν ανανεώναν τα μισθωτήρια ενοικίασεως των βοσκότοπων προκειμένου να παίρνουν τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

    Σατανάς η Ευρώπη αλλά αν μας πληρώνει δεν υπάρχει πρόβλημα….

    Ή αλλιώς: Η εκκλησία είναι ο μόνος σκύλος που δαγκώνει το χέρι που την ταίζει..

    Να μαθαίνουμε με ποίους έχουμε να κάνουμε…

  9. Παράθεμα: Σκατά χριστιανοί « Attack Of The Quasars

  10. Ο/Η Red Ghost λέει:

    Δε μου κάνει εντύπωση η είδηση αυτή. Ο προπάππος μου ήταν δουλοπάροικος στη Μονή Πεντέλης. Για να μην είμαι και εγώ τώρα με το δρεπάνι στο σταροχώραφο κάποιοι άνθρωποι αγωνίστηκαν και έκαναν θυσίες. Αν δεν αγωνίζεσαι, αλλά κάθεσαι στα αυγά σου, θα έρθει η μέρα που κάποιος θα διεκδικεί με χρυσόβουλο να σου π….ξει και τον κ….ο!

  11. Ο/Η espectador λέει:

    Αντι να ευγνωμονειτε που η διωκομενη εκκλησια καταφερε στην εποχη της τουρκοκρατιας να κρατησει με νυχια και με δοντια-και με χρυσοβουλα-το 80% του πατριου εδαφους και ετσι να εχουμε σημερα Ελλαδα, γκρινιαζετε για καμμια 10αρια νησιωτες-ποιος ξερει απομειναρια αριστερων μιασματων που περασαν απο κει-και που στο κατω-κατω χαθηκε να παμε σε κανενα ημιυπογειο στην Αθηνα η στην Θεσσαλονικη? Πιο μεγαλη αποδειξη παντως απ αυτην, οτι δεν υπαρχει δηλ.-πως το λενε-«επεκεινα»-δεν μπορει να βρεθει. Δεν βλεπετε πως σκυλιαζει το χοντροπαπαδαριο να περναει καλα «εδω»? Ξερει καλυτερα απ ολους οτι δεν υπαρχει «εκει».

  12. Ο/Η elefantas λέει:

    Να θυμηθούμε εδώ τα λόγια του Όσκαρ Ουάϊλντ: “Δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός, αλλά θα ήταν καλύτερα για την υπόληψή του να μην υπήρχε”.

  13. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    @omadeon
    Ναι, το ίδιο μαρτυρικό νησί είναι… Τότε δεν τους «φώτισε» το Άγιο Πνεύμα να δηλώσουν οτι είναι ιδιοκτήτες του νησιού και να σταματήσουν τα απερίγραπτα βασανιστήρια!! Τώρα το θυμήθηκαν (το βιολογικό τυρί είναι νόστιμο γαρ)…

  14. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Αλαβάνος καταγγέλει ΠΑΣΟΚ & ΝΔ για μονή Τοπλού

    Αλαβάνος: «Κρητικό Βατοπέδι η Μονή Τοπλού»
    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο και παράλληλα θα φέρει στη Βουλή την υπόθεση.
    «Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο».

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    Ο Α. Αλαβάνος έκανε λόγο για «Κρητικό Βατοπαίδι», υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στη Κρήτη στη Μονή Τοπλού.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή «ΝATURA» με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της oποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.

    Η περιπέτεια αυτή, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και ολοκληρώνεται τώρα.

    Όπως εξήγησε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα, η ιστορία ξεκίνησε το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε ότι η Μονή Τοπλού έχει την κυριότητα επί 30.000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε, μια αγγλική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον. Στη δε συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, λίγο αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση. Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση κάνει δεκτή την επένδυση.

    Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο απευθύνθηκε στον ίδιο το πρωθυπουργό, ζητώντας του να σταματήσει η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, που άρχισαν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων το 2007,αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    «Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο και τον κηρύσσει εν κινδύνω. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση και η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της»,τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος επανάφερε το θέμα ελέγχου και έρευνας όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/09/2008_249513

  15. Ο/Η tropikosss λέει:

    Άγιοι άνθρωποι.Υποτίθεται ότι η θρησκεία τους διδάσκει την κοινοκτημοσύνη και λοιπά ηθικά πράγματα.Εδώ οι άλλοι οι άγιοι απ το Βατοπαίδι διεκδικούσαν τα χωράφια από τόσους και τόσους φτωχούς γεωργούς αυτοί θα κωλώσουν;

    Και το χειρότερο είναι ότι ο πολύς ο κόσμος δεν προβληματίζεται καν με τα εξώφθαλαμα,τα μοσχάρια.

    Επίσης απορώ γιατί ονομάζονται «μοναχοί» τέτοια δυνατή παρέα,με τα τσιμπούσια της,τον τόσο τουρισμό της,τις βολτίτσες της,με τα δορυφορικά τα πιάτα της ,κινητά,ίντερνετ, κτλ κτλ κτλ..

  16. Ο/Η justelene λέει:

    Η εκκλησία γενικά κατέχει ένα τεράστιο ποσοστό της ελληνικής γης (κατοικίσιμης και μη).. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

  17. Ο/Η esma λέει:

    μετα απο ολον αυτο τον σαλο με την εκκλησιαστικη περιουσια, μηπως ειναι ευκαιρια τα κομματα να αναλαβουν ενεργα περισσοτερες πρωτοβουλιες, για να μπει ουσιαστικα η εκκλησια στην θεση που της αρμοζει, και να μην αναλωνονται μονο σε καταγγελιες και επαναφορες θεματων.. και φυσικα δεν περιμενουμε να ξεκινησει ο ΛΑΟΣ….. περιμενουμε φωνη-κραυγη απο τα προοδευτικα κομματα..ΤΟΛΜΟΥΝ?????????????

  18. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Πάλι για το Βατοπέδι θα γράψω. Άλλωστε το Βατοπέδι δεν είναι πλέον απλά μια Μονή,
    είναι μια «ιδέα»,
    είναι «διαχρονική αξία»,
    άσε που πάει και με όλα (κάτι σαν την Coca – Cola ας πούμε)

    Χθες έπεσε στα χέρια μου το «βατοπεδινό» περιοδικό «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ».
    Δεν θα σταθώ στην ύλη του περιοδικού αλλά στις ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις που είχε.
    Έχουμε και λέμε:
    -ΝΕΤ (Ρουσόπουλος)
    -ΕΤ1 (Ρουσόπουλος)
    -ΕΤ3 (Ρουσόπουλος)
    -Δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 (Ρουσόπουλος)
    -Δελτίο καιρού της ΕΤ3 (Ρουσόπουλος)
    Συνεχίζουμε:
    -ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
    -ΑΝΘΕΜΙΑΣ ( Εταιρία Διαχείρησης Ακινήτων του Όμιλου Πάπιστα. Ναι! Είναι η εταιρία που το Βατοπέδι πούλησε τα ακίνητα που του παραχωρήθηκαν, -σαν ανταλλαγή για τη Βιστωνίδα- στην Μίκρα)
    Και το κλου της υπόθεσης:
    – ΝΕΜΕΣΙΣ (κυρία Λιάνα Κανέλη)

    Εντελώς πληροφοριακά η κυρία Κανέλη είναι «επίτιμος δημότης της Ουρανούπολης» από την προ του Καποδίστρια εποχή. Κάθε καλοκαίρι «παραθερίζει» σε γνωστό ξενοδοχείο της Ουρανούπολης. Η κυρία Κανέλη, παρότι οξύνους, εφυεστάτη και θορυβώδης, για το ζήτημα που καίει την Ουρανούπολη (και όχι μόνο), εσώπασε χαρακτηριστικά. Τώρα ξέρουμε τον λόγο!

  19. Ο/Η Διαγόρας λέει:

    Καταπληκτικά πράγματα. Αφού όμως κάθε φορά που έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να δημευθεί η περιουσία της Εκκλησίας, εκείνη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει δικαιωθεί, (κι ύστερα μας αποκαλούν εμάς Ευρωλιγούρηδες…) τι μπορεί να γίνει; Εδώ σας θέλω.

    Το να φωνάζουμε «ντροπή» δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα, γιατί, βλέπετε, ακόμα και αν η Ελληνική κοινωνία καταλάβαινε μιά μέρα τι κορόϊδο που είναι, κι έκανε μία μαζική στροφή, και χάλαγε τις σχέσεις της με την «επικρατούσα», (λέμε τώρα,) κι ερήμωναν οι ναοί, και άδειαζαν τα παγκάρια, και πάλι η εκκλησία θα παρέμενε μία επιχείρηση με τεράστιο πλούτο και θα εξακολουθούσε να μας καταδυναστεύει, κι ας γινόταν τόσο ολιγομελής όσο κάθε άλλη εταιρεία. Οι Κηφήνες με τις Μαύρες Ρόμπες™ απλά θα έβγαζαν τα ράσα αφού δεν θα υπήρχε πλέον κανένας να κοροϊδέψουν, και θα φόραγαν κουστούμια.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι, υπάρχει κάποιο σαφές αίτημα που θα μπορούσαμε να έχουμε αντί απλά να δείχνουμε τα κακώς κείμενα και να κουνάμε τα κεφάλια μας σαν τους γέρους στο Muppet Show; Υπάρχει κάτι που να μπορεί να γίνει, ασχέτως πολιτικού κόστους κλπ; Υπάρχει κάτι που να μπορεί να τεθεί ως πολιτικός στόχος ή αίτημα;

  20. Ο/Η Po λέει:

    Το ότι προβάλλονται, καταγγέλλονται και αναρτώνται τέτοιες υποθέσεις, λίγο δεν είναι, αν σκεφτείς με τι ασχολείται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού…

    Η προσπάθεια να ακούγονται και να μένουν στην επικαιρότητα τέτοια ζητήματα ταρακουνά συνεχώς περισσότερες συνειδήσεις, κι αυτό δεν είναι ασήμαντο.

    Όταν αναδεικνύεις μια ζοφερή πραγματικότητα, είναι από μόνη της μία πρόταση. Ποια; Μα φυσικά Το αντίθετό της.

    Όταν ένα ρεπορτάζ π.χ. προβάλλει ένα ζήτημα, αυτό είναι από μόνη μία ματιά, μία πρόταση.

    Το ίδιο κάνει και η λογοτεχνία, με άλλο τρόπο βεβαίως, μπαίνει στη καρδιά των πραγμάτων ρίχνοντας φως στο -μέχρι τώρα- αθέατο, με αυτό τον τρόπο αναδύεται η καλλιτεχνική πράξη ή, η Αισθητική σε Ηθική αξία.

  21. Ο/Η Διαγόρας λέει:

    Ω, μα δεν θέλησα σε καμία περίπτωση να υπονοήσω πως είναι «ασήμαντο» το να προβάλλεις αυτά τα ζητήματα. Ευχαριστώ πολύ που το κάνετε εσείς σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, έτσι ώστε να ενημερώνομαιμαθαίνω τι γίνεται κι εγώ, και κάποιοι άλλοι που είμαστε αλλεργικοί στα ΜΜΕ. Tο γεγονός ότι βρίσκεστε επί μονίμου βάσεως στο top 10 της wordpress δείχνει ότι τα ζητήματα αυτά έχουν πραγματική απήχηση. Απλά εγώ αναρωτιέμαι τι μπορεί να γίνει επιπλέον της προβολής και καταγγελίας.

    Η καταγγελία μπορεί μεν να μην είναι «λίγο», αλλά δεν είναι (ή οφείλει να μην είναι) παρά το πρώτο βήμα σε κάτι. Πράγμα που αυτομάτως γεννά το ερώτημα: ποιά μπορούν να είναι τα επόμενα βήματα;

  22. Ο/Η Ben Ali λέει:

    INTYMINTIA

    H σιωπή της Λιάνας Κανέλλη για το Βατοπέδι και οι σχέσεις της με το Άγιο όρος

    από Πάτερ Εφραίμ Φαταούλας 7:53πμ, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008
    θεματικές: Ανένταχτο
    Ύποπτη σιωπή της λαλίστατης Λιάνας

    Στο μπλογκ του Ροϊδη, στο ποστ για το νησί της εξορίας των αριστερών, τον Άη Στράτη που ανήκει στο Άγιο Όρος σαν τιμάριο

    <<>>

    η σχολιάστρια Νανά, στο σχόλιο 18, κάνει την εξής αποκάλυψη.

    <<>>

    Ρωτάω το λοιπόν υπάρχει κάποια απάντηση από την βουλευτή του ΚΚΕ; Εντάξει για όλα φταίει ο καπιταλισμός, καμμιά αντίρηση, αλλά μήπως το ΚΚΕ κάνει λίγο τον βλάκα για τα εκκλησιαστικά άπλυτα και για την θεούσα βουλευτή του;

    Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

    ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο

    Κορυφή της σελίδας

  23. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    esma
    Κάποιοι τολμούν!!!!!!!!!!!!

    -Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Τετάρτη 17 / 9 / 2008 επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Απόδοση στο δημόσιο της περιουσίας που σφετερίζονται και ιδιοποιούνται η Εκκλησία και οι Μονές του Αγίου Όρους. Άρση παντός είδους απαλλαγών από φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας και των Μονών του Αγίου Όρους». (περισσότερα στοιχεία στο site του ΣΥΡΙΖΑ)

    -Στις 6 /10 ανοίγει η Βουλή. Θα κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο νόμου «για την κατάργηση των χρυσόβουλων, κιταπίων, χοτζεκίων και όποιων άλλων λεγόμενων τίτλων, βάση των οποίων Μονές και Εκκλησία κατέχουν ή διεκδικούν εκτάσεις από τους κατοίκους και το ελληνικό δημόσιο».

    Θα καταχραστώ ίσως την φιλοξενία του Ροΐδη αλλά θα υπενθυμίσω ότι μία μέρα πριν την κατάθεση του σχέδιου νόμου, δηλαδή την Κυριακή 5 / 10 ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ουρανούπολη με κεντρικό ομιλητή τον Αλέκο Αλαβάνο. Το πολιτικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω.

  24. Ο/Η Leviathan λέει:

    Πραγματικά νομίζω πως πρέπει να τους κρεμάσουμε από τα άντερά τους όλους αυτούς.

  25. Ο/Η Διαγόρας λέει:

    Σε ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, Νανά.

    Ορίστε, να ένας πολιτικός στόχος. Δεν ξέρω κατά πόσο στέκει, αλλά δεν παύει να είναι μία προσπάθεια που δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Προφανώς οι προηγούμενες προσπάθειες δήμευσης της περιουσίας της εκκλησίας απέτυχαν επειδή είχαν γίνει κατά τρόπο μπουνταλάδικο, και προφανώς και χρειάζεται κάποια νομική προετοιμασία για να πετύχουν, και αυτό που προτείνει το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ίσως να είναι μία τέτοια νομική προετοιμασία, δεν ξέρω.

    Ελπίζω ο Αλαβάνος να το μελέτησε αυτό πριν το πει, και να μην το πέταξε για εντυπωσιασμό, αλλά δεν αισιοδοξώ, γιατί φαντάζομαι πως θα σκοντάψει πολύ απλά στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της οποίας οι ακίνητες περιουσίες όλο και σε κάποιο χρυσόβουλο βασίζονται κι αυτές.

    Τέλος πάντων, καλή επιτυχία κε Αλαβάνο, και άντε και εις ανώτερα, άντε και για ακύρωση κάθε διαθήκης που συντάχθηκε ποτέ στην ιστορία του τόπου υπό συνθήκες παραπλάνησης του διαθέτη, ορίζοντας ως τέτοια κάθε διαθήκη που συντάχθηκε από άνθρωπο που είχε την εντύπωση ότι η διάθεση του οτιδήποτε στον οποιονδήποτε θα μπορούσε να του επιφέρει μεταθανάτια οφέλη. («Λέμε τώρα», αστειεύομαι.)

    Θα ήταν παράλογο, άραγε, το κράτος να μπορεί να ορίζει το είδος των δραστηριοτήτων στις οποίες έχει δικαίωμα να επιδοθεί η εκκλησία, δεδομένου ότι αυτή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου; Αν η εκκλησία υποτίθεται πως είναι ΝΠΔΔ λόγω του κοινωφελούς έργου της, γιατί να μην μπορεί το κράτος να την αναγκάσει να τελέσει κοινωφελές έργο παρέχοντας όλα της τα περιουσιακά στοιχεία στον κοσμάκη και κρατώντας μόνο τις μαύρες ρόμπες; (Και πάλι «λέμε τώρα».)

  26. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Αγαπητέ Διαγόρα

    Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή ώστε ένα σχέδιο νόμου να καταλήξει και νόμος του κράτους. Ας αναλάβουν την ευθύνη τους και οι υπόλοιπες δυνάμεις του κοινοβουλίου ξεπερνώντας τα μικρο/μεγαλοπολιτικά τους συμφέροντα.. Είναι όμως μόνον αυτά τα συμφέροντα που έχουν να ξεπεράσουν;
    Η συνεργεία σε μια τέτοια κίνηση σημαίνει ευθεία σύγκρουση με την εκκλησία (τουλάχιστον). Θα συγκρουσθούν; Θα δούμε…

    Έχει πάντως ενδιαφέρον το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυριανής:
    «Με την αμφισβήτηση των χρυσόβουλων
    Χαρίζουμε στους Τούρκους την περιουσία του Πατριαρχείου»*

    Αυτό, πιστεύω, θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν συντηρητικές και «δημοκρατικές» δυνάμεις που βολεύονται μέσα από την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.
    Θα συγκρουσθούν ή θα το κάνουν γαργάρα και θα πάει για ακόμη μια φορά περίπατο η εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ (δια στόματος Γεωργίου Παπανδρέου αυτή τη φορά) για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας; Θα δούμε…

    *Πάντως, αυτή ήταν και η απάντηση που πήρα σε προσωπική συνομιλία που είχα με τον Δήμαρχο Σταγείρων – Ακάνθου, όταν τον ρώτησα γιατί δεν υπέγραψε ο Δήμος στην αγωγή που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Ουρανούπολης (κατά της παραχώρησης της Βιστωνίδας στο Βατοπέδι). Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο κ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκε στην περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
    Βεβαίως τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος και η εμπλοκή του Δημάρχου. Σε σημερινά δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε επιστολή του Εφραίμ και στην πρόθεσή του να επιστρέψει τα 8.600 στρ της Ουρανούπολης, αλλά ο Δήμαρχος και 6 δημοτικοί σύμβουλοι θεώρησαν ότι αυτό δεν θα ήταν προς το «συμφέρον του Δήμου»!?!?!?!?

  27. Ο/Η Αγησίας λέει:

    Όταν οι πολιτικοί δεν διανοούνται να προχωρήσουν στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, που είναι το έλασσον, στ¨αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα ασχοληθούν με το περιουσιακό ζήτημα, που είναι το μείζον και ακανθώδες;
    Ο ΣΥΝ μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την ελεύθερη πτώση της ΝΔ, κάτι θα μπορούσε να γίνει. Διαβλέπει κανείς κάποια θετική πρόθεση των πολιτικών «εξουσίας» – έστω και μια απλή φορολόγηση των εσόδων της εκκλησίας;

  28. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    Οτι εχει περισωθει απο το φυσικο περιβαλλον μεχρι σημερα στην Ελλαδα εχει σωθει γιατι καποιες εκτασεις ηταν μοναστικα μετοχια. Η διαφορα στο φυσικο περιβαλλον μεταξυ της Χερσονησου του Αγ. Ορους και της γειτονικης Σιθωνιας με τα γνωριμα Porto Carras ειναι παραπανω απο εμφανης.

    Τουναντιον οπου το περιββαλον ανηκε σε ιδιωτες με τον ενα η τον αλλο τροπο καταστραφηκε με την αναξελεγκτη οικοδομηση και «αξιοποιηση» ενω προεκυψαν χωριατες-νεοπλουτοι εκατομμυριουχοι οι οποιοι σταματησαν να ασχολουνται με οποιαδηποτε παραδοσιακη εργασια (γεωργια, κτηνοτροφία, αλιεια) παρα μονο κααααθονται ζωντας απο τον τουρισμο και το Real Estate, 3 μηνες το καλοκαιρι στο νησι και 9 μηνες στην Αθηνα.

    Για οποιον αμφισβητει το γεγονος τον προκαλω να κανει μια αυτοψια στην Σεριφο οπου μεσα σε 20 χρονια τα χωραφια ρημαξαν, η κτηνοτροφια περιοριστηκε σε 8 γελαδια και μερικα γορυρουνια, τυρι φτιαχνει μονο ενας, η ανοικοδομηση εχει περιελθει σε ξενομεριτες εργολαβους που δουλευουν με Αλβανους, ο τελευταιος παραδοσιακος φουρνος οπου ναναι κλεινει και σιγα σιγα ο τουρισμος περνα και αυτος σε ξενομεριτες ενω οι Σερφιωτες κανουν αρπαχτες ξεπουλωντας το νησι και μετακομιζοντας στην Αθηνα.

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και για το νησι που υπαρχουν και οι μοναστικες περιουσιες. Την επομενη που θα περασει το νησι στα χερια των ιδιωτων, το νησι θα γινει resort και οι κατοικοι θα το εγκαταλειψουν μαζικα.

    Τωρα αν οι μονες εκμεταλλευονται τους ντοπιους ή αν γινουν οι ιδιες Vatopaidi Resort αυτο ειναι αλλουνου παπά Ευαγγελιο. Αλλα ετερον εκατερον.

  29. Ο/Η Po λέει:

    τι και πως να σας απαντήσω αγαπητέ Theoprovlitos, με νικήσατε κατά κράτος, είστε αήττητος. Περίεργη η λογική σας. Να τα δώσουμε όλα στις μονές λοιπόν. Κερδίσατε.

    Ας απαντήσει αν επιθυμεί κάποιος άλλος, πάω πάσο.

  30. Ο/Η Undantag λέει:

    Χαμένος κόπος οικοδεσπότη, μας νίκησε κατά κράτος νομίζω! Τι Ανδοκίδης, τι Λυσίας, τι Ισοκράτης, τη Κικέρων με αυτόν του τον συλλογισμό-μπουλντόζα μας άλλαξε την πίστη!
    Αυτό που προσωπικά με ξέρανε στα γέλια είναι η τελική αποστροφή – ενώ προηγουμένως ελέχθη ότι οι Μονές προσέχουν το περιβάλλον σε αντίθεση με τα Porto Caras, καταλήγει:
    «Τωρα αν οι μονες εκμεταλλευονται τους ντοπιους ή αν γινουν οι ιδιες Vatopaidi Resort αυτο ειναι αλλουνου παπά Ευαγγελιο. Αλλα ετερον εκατερον.»
    Κοινώς: ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΣΤΑ ΡΑΣΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ!

  31. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Ροιδη

    Φιλτατε ΔΕΝ υπεραμυνομαι του ιδιοκτησιακου καθεστωτος των μονων σε καμμια περιπτωση, αλλα περιγραφω μια τραγικη εστω πραγματικοτητα. Δηλαδη βλεπω με καχυποψια (οχι προς εσενα) το ενδιαφερον να αλλαξει το ιδιοκτησιακο καθεστως των κτηματων διοτι απλα φοβουμαι πως αυτο το οποιο θα ακολουθησει θα ειναι χειροτερο του υφισταμενου. Τουτεστιν, οι εργολαβοι και οι μεγαλοξενοδοχοι καραδοκουν και οι μιζοδιαιτοι πολιτικοι το αυτον. Και κατα συνεπεια εαν ειχα να διαλεξω μεταξυ «αναξιοποιητων» εκτασεων που ανηκουν σε μονες και «αξιοποιημενων» εκτασεων που θα ανηκουν σε μεγαλοκαρχαριες, μαλλον θα προτιμησω το πρωτο οχι ως καλον αλλα ως μη χειρον.

    Το σιγουρο ειναι πως οι εκτασεις αυτες δεν θα περιελθουν ποτε σε εμενα αν και ακτημονα, αν και με 4 παιδια. Το σιγουρο ειναι πως καθε ερημικη παραλια στην οποια καποτε περπατουσα στην αμμο, σημερα οι φρακτες απο τις μεζονετες μου κλεινουν το δρομο και τα βηματα μου σκονταφτουν στις σεζλογκ και στις ομπρελλες.

    Καμμια μονη δεν θα μου παραχωρησει ποτε καμμια εκταση να φτιαξω το ησυχαστηριο – κεντρο φιλοξενιας που ονειρευομαι και κανενας χωριατης που σημερα παριστανει τον κακομοιρο δεν προκειται ουτε να μου χαρισει ουτε να μου παραχωρησει καμμια εκταση σε τιμη ευκαιριας εκτος αν στον ΑιΣτρατη μιλαμε για αλλη, ανωτερη παστα ανθρωπων.

    Την επομενη ημερα που οι εκτασεις θα περιλεθουν στην ιδιοκτησια του, στην καλυτερη περιπτωση θα τις μετατρεψει σε μεζονετες και θα μου ζηταει 120-190 ευρω την βραδυα οπως μου ζητανε στην Χαλκη, την Συμη και το Κουφονησι ενω στην χειροτερη θα δω να σηκωνεται κανενα ξενοδοχειακο συγκροτημα οπως εγινε στην καλυτερη παραλια της Νισυρου. Ο δε ιδιος ο χωρικος, μεταλαχθεις εν μια νυκτι από απλοϊκο νησιωτη σε νεοπλουτο κάγκουρα με τα χρηματα απο το ξεπουλημα των τεως μοναστικων περιουσιων θα αγορασει στην Αθηνα το διαμερισμα που χρονια παλευω να αγορασω και δεν μπορω, ενω ο γιος του θα κυκλοφορει στην Ποσειδωνος με την πειραγμενη BMW ακουγοντας στην διαπασων Μαζωνακη.

    Αν κανω λαθος διορθωστε με.

    @Undantag

    Η Χαλκιδικη καταστραφηκε απο οικολογικη αποψη οταν τα αλλοτε Μοναστηριακα κτηματα παραχωρηθηκαν στο δημοσιο για την δημιουργια προσφυγικων οικισμων, (Ζωγραφου, Βατοπαιδι, Ορμυλια κλπ) και ορθως παραχωρηθηκαν. Αυτο γιατι το παραβλεπουμε; Εν συνεχεια οι αλλοτε δυστυχεις προσφυγες- νυν νεοπλουτοι – ξεπουλησαν τις παραχωρηθεισες εκτασεις για την ανεγερση πχ του Sani Resort που φανταζομαι πως εσυ και εγω δεν μπορουμε να περασουμε ουτε απ εξω και αλλων τοιουτων συγκροτηματων.

    Αρα η συμβολη των μονων ακουσιως ή εκουσιως μεχρι προτινος ηταν θετικη ενω η ευθυνη για την καταστροφικη αξιοποιηση του περιβαλλοντος βαρυνει τους ιδιωτες και τους πολιτικους. Το Porto Carras δεν αποτελει μοναστηριακη επιχειρηση ουτε περιουσια. Η φυση στο Αγιον Ορος ηταν μεχρι προτινος (1993) ανεπαφη οπως ηταν και πριν 600 χρονια. Επομενως που την βλεπεις την αντιφαση στα γραφομενα μου;

    Το φαινομενο Vatopaidi ειναι καινοφανες και νεωτερισμος. Οι διαπλεκομενοι μοναχοι -επιχειρηματιες ειναι σημειο των καιρων και σημειο της καθολικης παρακμης που συγκλονιζει την υφηλιο οδηγωντας την στο καταστροφικο τελος της.

  32. Ο/Η Undantag λέει:

    Θεοπρόβλητε,
    1. Η αντίφαση έγκειται στο ότι, αν και υποστηρίζετε πως όσο οι μονές έχουν τη γή, όλα πάν καλά για το περιβάλλον, η τελική σας αποστροφή καταδεικνύει ότι μερικές μονές (ουκ ολίγες! ) τα έχουν προσφάτως κάνει ολίγον … μονή περιβαλλοντολογικώς και όχι μόνο.
    Πως μπορείτε να λέτε «έτερον εκάτερον» χωρίς να σκάτε στα γέλια; Ποιός ο κανόνας – τουλάχιστο σήμερα – και ποιά η εξαίρεση;

    2. Αλλά και το γενικότερο σχόλιο σας είναι εκτός θέματος! Η ωφέλεια που πρωτίστως θα προσδοκούσε ένας ευσεβής χριστιανός από μια μονή είναι (υποθέτω, γιατί ευσεβής χριστιανός ΔΕΝ είμαι) η προσευχή, η νηστεία και η παρηγορία των επισκεπτόμενων πιστών! Και εσείς το μόνο επιχείρημα υπέρ των μεσιτών της Χαλκιδικής, του Αι-Στράτη κτλ που μπορέσατε να βρείτε είναι ότι … προστατεύουν το περιβάλλον;!
    Αυτό είναι δουλειά του κράτους αν δεν απατώμαι – εκτός αν κράτος και εκκλησία είναι τόσο μπερδεμένα στη συνείδησή σας οπότε πάσο.

    Για την ιστορία, εγώ πιστεύω ότι ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ μονή δεν προστάτεψε το φυσικό περιβάλλον – απλά δεν γνώριζαν ακόμα πως να αξιοποιήσουν την με χρυσόβουλα και άλλες ρεμούλες κτηθείσα περιουσία τους.
    Undantag

  33. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    @Undantag

    Το ιδιοκτησιακο καθεστως στις Νεες Χωρες δεν ειναι τοσο παλιο οσο αφηνεται να εννοηθει. Μιλαμε για ουτε 100 χρονια πίσω. Και δεν ειναι δυνατον για αλλους να ισχυει το ιδιοκτησιακο καθεστως του Οθωμανικου κρατους και για αλλους οχι, επιλεκτικα. Εν τοιαυτη περιπτωσει να μην ισχυσει κανενα ιδιοκτησιακο καθεστως από το 1912 και προτυτερα, να παει το κρατος και κανενα οικοπεδακι απο τον Μπουταρη και να δωσει και κατι και σε εμενα τον φτωχο. Να δημευσει και από την Εβραϊκη Συναγωγη και Κοινοτητα της Θεσσαλονικης τα τεραστιας αξιας οικοπεδα (ολο το κεντρο της πολης τους ανηκει με βασει χρυσοβουλα) και τοτε να συζητησουμε και για τις μοναστηριακες περιουσιες πακετο.

    Γιατι δηλαδη να μιλαμε μονο για τις μοναστηριακες περιουσιες και να μην μιλαμε και για την Εβραϊκη κοινοτητα, τα Βακουφια της μειονοτητας στην Θρακη και τις περιουσιες των μεγαλοτσιφλικαδων την κυριοτητα των περιουσιων των οποιων ουδεις τολμα να αμφισβυτησει. ΑΝ μιλαμε για δημοκρατια φυσικα. Διοτι στα ολοκληρωτικα καθεστωτα το κρατος αποφασιζει και διατασει τι ανηκει σε ποιον.

    Νομικο κενο παντως μεταξυ Οθωμανικης αυτοκρατοριας και Βασιλειου της Ελλαδος δεν υπαρχει, οπως δεν υπαρχει κενο μεταξυ τεως Γιουγκοσλαυιας και των απο αυτην προκυψαντων Δημοκρατιων.

    Επισης το εαν το Αγιον Ορος εχει τεραστιες εκτασεις η οχι γιατι μας σκανδαλιζει περισσοτερο απο το εαν καποιοι μεγαλοκαρχαριες ή τσιφλικαδες εχουν μεγαλες εκτασεις επισης. Αποδεχομαστε τον καπιταλισμο μονοπλευρα;

    Αλλα και απο ιστορικη αποψη γιατι εθελοτυφλουμε συγκρινωντας το γεγονος οτι τα μοναστηρια απεκτησαν περιουσιες επι Βυζαντιου και Οθωμανων, με την σημερινη κατασταση. Για να καταλβω δηλαδη εισαι υπερμαχος του να ανηκαν οι εκτασεις αυτες σε φεουδαρχες, ή σε άρχοντες ή σε Τουρκους αγάδες; Διοτι αυτο ειναι το μετρο συγκρισης και επιλογης για την εποχη που αναφερεσαι.

    Τελος εξακολουθω να ισχυριζομαι πως οσο καιρο οι μονες λεοιτουργουσαν ως μονες το περιβαλλον προστατευοταν. Οχι -οπως σωστα λες- επειδη οι μοναχοι ειχαν οικολογικη συνειδηση με την εννοια που το λεμε σημερα (μεχρι και ο ορος οικολογια ειναι νεοεισαχθεις) αλλα επειδη η ολιγαρκεια και η αυταρκεια επεβαλλαν ενα αλλο μοντελο που διατηρησε την φυση ανεπαφη για 1000 χρονια, οταν στην Σιθωνια και την Κασσανδρα γινοταν της…

    Μονος μου ειπα πως το σημερινο καθεστως του Αγιου Ορους ειναι παρακμιακο γιατι εχει επεισελθει η νοοτροπια του κοσμου τουτου και εκει.

    Το 1993 που προτοπηγα οι μονες θερμαινοντουσαν με ξυλοσομπες και για φως ειχαν λαμπες πετρελαιου. Υπεροχα μονοπατια αιωνων σε εφερναν κοντα στο Θεο ακομα και ατενιζοντας τα δαση και την θαλασσα. Βρισκοσουν σε ενα χωρο εκτος τόπου και χρονου.

    Απο το 1993 και μετα εργολαβοι αρχισαν να καταστρεφουν τα μονοπατια για να διανοιγουν δρομους, οι μοναχοι ανακαλυψαν το 4χ4, το κρατος με τους εργολαβους του ανακαλυψαν την ανακαινιση των κτιριων με τις ευλογιες αλλοτε μαλθακων και αλλοτε μεγαλομανων μοναχων, ή για την ακριβεια ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ αδελφοτητων που αναλαμβαναν την διοικηση των μονων για να τις σωσουν κλπ. Και καποιοι ρομαντικοι μαλακες σαν και εμενα με ομαδες νεων προσπαθουσαμε να κρατησουμε ματαιως τα μονοπατια ανοικτα οργανωνοντας οικολογικες εκστρατειες.

    Ναι, το Αγιον Ορος διερχεται κριση λογω αυτων που εχουν μαζευτει εκει, και οχι ως θεσμος. Αλλα απο οσο ξερω ο αριθμος γεννησεων στο Ορος ειναι μηδενικος. Τουτεστιν το Ορος στελεχωνεται από ανθρωπους του κοσμου τουτου και του τρεχοντος καιρου που εχουν την ψευδαισθηση πως αν βαλουν τα ρασα θα απορριψουν τον κοσμο αυτο ενω στην πραγματικοτητα τον κουβαλανε ακομα μεσα τους.

    Υπαρχουν παντως και οι αλλοι, αλλα ευτυχως για εκεινους δεν θα ακουσεις ποτε στα καναλια ή στα blogs γι αυτους.

    Και για να μην κατηγορηθω πως ειμαι εκτος θεματος, ΝΑΙ αναγνωριζω πληρως το ιδιοκτησιακο καθεστως του Αγιου Ορους, ΟΧΙ να μην παραχωρηθει άκριτα καμμια εκταση σε κανεναν που παριστανει τον καημενο χωριατη και ΝΑΙ οι μοναχοι σημερα που στον κοσμο υπαρχουν τοσες αναγκες αλλα και η γη υποφερει να παρουν πρωτοβουλιες ανακουφισης του ανθρωπινου πονου ή και οικολογικης αναπτυξης, οχι επειδη τους το επιβαλλει ανωθεν καποιος αλλα επειδη ΣΗΜΕΡΑ οι καιροι το επιβαλλουν, ιδιαιτερα σε καποιους που θελουν παριστανουν τους καλους χριστιανους.

    Αντι για απραδειγμα ο Εφραιμ να κανει επιχειρησεις θα μπορουσε τα χρηματα και τις εκτασεις αυτες να τα αξιοποιησει για την στεγαση αστεγων , ιδρυματων, σχολειων, ακτημονων, οικολογικων κεντρων κλπ. Αντ αυτου ειχε το μυαλο του στην μπιζνα.

    Παντως προς Θεού ΟΧΙ στο κρατος. Από αυτο το Ελλαδικο κρατος, καλυτερα ακομα και στον Σουλτανο. Διοτι αυτος ενιοτε υπηρξε και ελεημων. Η Ελληνικη Κομπινοκρατια ΠΟΤΕ.

  34. Παράθεμα: Η ΕΡΤ (του Ρουσόπουλου) και η Πεμπτουσία (του Εφραίμ) | ANTI WEBLOG

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.