«Ιερά» Μονή Αγίου Διονυσίου, ένα ακόμη Βατοπέδι

Theodoros Stamos

Theodoros Stamos

Ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Σκορδίλης δικαίως διάλεξε ως υπότιτλο: «Ιεράς λαιμαργίας το ανάγνωσμα» στην «Ε».

… Γιατί το «φιλέτο» που διεκδικεί η ανεκδιήγητη χάρις της Μονής Διονυσίουκι αυτή του Αγίου Όρους– δείχνει τον αληθινό κυνισμό ενός πραγματισμού αντίθετου με αυτά που θέλει να πρεσβεύει ο μοναχισμός. Όλα μετριούνται με αριθμούς, €υρώ. Τι σημασία έχει αν μέρος των διεκδικούμενων +/- 8.000 στρεμμάτων, για την ακρίβεια 26,4 στρέμματα σε υπέροχη παραλία εδώ και μισό σχεδόν αιώνα (από το 1962) λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις ΑμεΑ, που φιλοξένησαν 1.000 και πλέον παιδιά (τόσα το καλοκαίρι που μας πέρασε)…

Οι μοναχοί-επιχειρηματίες έχουν δίκιο…
Γιατί ανάμεσα στα τόσα «επιχειρήματα», τονίζουν και… (Ναι, οι της Ιεράς Μονής!)…«υπολογίζουν» τα πόσα θα εισέπρατταν εάν αυτοί λειτουργούσαν (ιερά;) τις κατασκηνώσεις την τριετία 2006-2008. Τονίζουν χαρακτηριστικά, προσέξτε!: «Οπωσδήποτε θα εισέπραττα: Για την κατασκηνωτική περίοδο έτους 2006 καθαρό μίσθωμα 120.000 ευρώ. 2007, καθαρό μίσθωμα αυξημένο ως συνηθίζεται στην αγορά 5%, ήτοι 126.000 ευρώ. Για το 2008, 132.000 ευρώ». (τώρα κάνουμε Σούμα): «Συνολικά για τις τρεις κατασκηνωτικές περιόδους 378.300 ευρώ».

Μεταφράζω τα παραπάνω: Τι σημασία μπορούν να έχουν οι όποιες κατασκηνώσεις παιδιών με αναπηρία, αφού μόνο για τρεις κατασκηνωτικές περιόδους «χάσαμε 378.300 ευρώ».

Διαβάστε το ρεπορτάζ:
«[…]Ζητούν χρήματα όχι για να δημιουργήσουν, αλλά για να γκρεμίσουν! Το παραμικρό ενδιαφέρον δεν έχουν για τη λειτουργία (έστω επί χρήμασι) των κατασκηνώσεων, τους ενδιαφέρουν πιο προσοδοφόρες αξιοποιήσεις, που σημαίνουν γκρέμισμα των υπαρχόντων, το οποίο κοστολογούν συνολικά (σελ. 22, 23 της αγωγής) σε 198.000 ευρώ ακατέβατα. «Για αφαίρεση κουφωμάτων και κεραμιδιών, για αποξήλωση ξύλινων σκελετών στεγών, καθαιρέσεις τοίχων, στεγών, δαπέδων μπετόν, φόρτωση και μεταφορών μπάζων…», όπως χαρακτηριστικά απαριθμούν. Αγωγή (και) για τα μπάζα…»

Τα υπόλοιπα (δεν αντέχονται) μπορείτε να τα διαβάσετε

– στην «Ελευθεροτυπία»

– στον καλό blogger yiannis63

– και κάτι ανάλογο στον φίλο zorbagr

αφίσα του Σύριζα για την περίσταση προσφορά της σχολιάστριας ΝΑΝΑ

Σημείωση:
Όσο κι αν πονά η αλήθεια, η πλεονεξία των ιεραρχών μαρτυρείται αιώνες τώρα και συνοδεύει την Χριστιανική τους ιστορία. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η έκπληξη που εκφράζουν ορισμένοι είναι πλήρης υποκρισίας, ο ιδιωτικός πλουτισμός όλων των βαθμίδων του πληρώματος της Ανατολικής αλλά και της Δυτικής εκκλησίας, η σιμωνία, η αργομισθία, το παζάρεμα προσωπικών και περιουσιακών αξιωμάτων, η εξαγορά ψήφων σε Συνόδους, εμπόριο λειψάνων, τοκογλυφίες και η αισχροκέρδεια, ακολουθούν βήμα-βήμα τον λεγόμενο Χριστιανισμό τουλάχιστον από τότε που ανακηρύχθηκε Εξουσία (αρχές 4ου αιώνα μ.Χ.). Η μόνη κυρίαρχος του «Ιερού παιχνιδιού» είναι η «pia fraus» – η Ευσεβής Απάτη. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα αφήνονται στους λογιών-λογιών θεολόγους.

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες. Bookmark the permalink.

20 Responses to «Ιερά» Μονή Αγίου Διονυσίου, ένα ακόμη Βατοπέδι

  1. Ο/Η zaphod λέει:

    H τελευταία παραγραφος καλύπτει όλα αυτά τα φαινόμενα. Το καλό που έχει η αυξημένη πληροφόρηση της εποχής είναι πως σιγά σιγά οι κύριοι αυτοί φεύγουν από την έννοια του ιερού και του ανέγγιχτου και καταλαβαίνει ακόμα και η κυρά Μαρία πως δεν είναι και τόσο άγιοι. Σιγά σιγά θα καταλάβει πως ποτέ δεν ήταν… ελπίζω.

  2. Ο/Η indio λέει:

    Πεεεέέέστα χρυσόστομεεεε

  3. Ο/Η sfrang λέει:

    Μα πρέπει να συντηρήσουν τα ιερά κειμήλια και τας παραδόσεις τέκνον μου… 😛

  4. Ο/Η enteka λέει:

    όπως έγραψα οι κατασκηνώσεις είναι στο χωριό που παραθερίζω από μικρός. η μεταμόρφωση το σαββατοκύριακο ήταν ανάστατη – και γεμάτη αφίσες για τη σημερινή διαδήλωση έξω απ’ το πρωτοδικείο. ελπίζω να μάθουμε τι έγινε τελικά, σύντομα

  5. Ο/Η ellinaki λέει:

    Είναι γνωστόν ανα τους αιώνες ότι για να συνεχίσει η χάρη του Θεού να είναι μεγάλη, χρειάζεται καύσιμο από μετρητά.

    Αυτό ισχύει και για τα ΑΜΕΑ, αφού η Εκκλησία τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν επιτέλους ισότιμοι αμνοί στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντί Του.

  6. Ο/Η Mastor λέει:

    «Ναζί» κανείς ή χριστιανός;
    …Και τα δύο μαζί που φέρνουν και κέρδος!

    Τζίμης Πανούσης, μόλις το είπε στον City….

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η υπόθεση μου θυμίζει το σκάνδαλο μιας άλλης μονής Διονυσίου, στον Όλυμπο:

    Στο Λιτόχωρο Κατερίνης πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι σημερινός ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Διονυσίου, αρχιμανδρίτης Μάξιμος, που διεκδικεί 4.250 στρέμματα γης, στις παρυφές του Ολύμπου. Πρόκειται για μια διαμάχη που διαρκεί 140 χρόνια! Οταν το 1877 οι Λιτοχωρίτες διαπίστωσαν ότι η μονή κατείχε τίτλους, «από το πουθενά», και τους πέταγε έξω από τα κτήματά τους, αντέδρασαν έντονα και για τιμωρία η Εκκλησία τους… αφόρισε! Σήμερα κινδυνεύουν να «αφοριστούν» για δεύτερη φορά, επειδή διεκδικούν όσα ακριβώς και οι πρόγονοί τους.

    Στη δικαστική διαμάχη των τελευταίων χρόνων, όπως αποκαλύπτεται, υπήρξαν ισχυρά πρόσωπα που στήριξαν το μοναστήρι. Ο γνωστός για την εμπλοκή του στο δικαστικό σκάνδαλο και «υπό απόλυση» πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης ήταν αυτός που με αποφάσεις του, από το 1992, υπηρετώντας στο πρωτοδικείο Κατερίνης, έστρωσε με ροδοπέταλα τη νομική οδό για να νομιμοποιηθούν οι διεκδικήσεις του μοναστηριού. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Κατερίνης, Θεόδωρος Σταμάτης, χειριζόταν υποθέσεις του μοναστηριού, ενώ ήταν αντιπρόεδρος πολιτιστικού σωματείου που ίδρυσε το μοναστήρι! Η μονή μάλιστα έχει συστήσει εμπορική και τουριστική επιχείρηση για να αξιοποιήσει την περιουσία της! «Θα μας πάρει την πλατεία και τα σπίτια των δημοτών αν συνεχίσει έτσι» λέει ο δήμαρχος Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου. «Ο ηγούμενος έχασε την πνευματικότητά του κι έγινε επιχειρηματίας». Βέβαια οι δίκες έχουν συνέχεια…

    ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/02/2005)

  8. Ο/Η περιούσιος λέει:

    Αν είναι να αφοριστούν, ας ζητήσουν να αφορίσουν τα παπούτσια τους, για να μη λυώσουν ποτέ, όπως κάποτε είπε και ο συνονόματός σας, κύριε Λασκαράτε. Αλλιώς, ας βρουν κάτι άλλο να τους αφορίσουν, ώστε να μη φθαρεί ποτέ. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

  9. Με αυτά και με εκείνα αυτοαποκαλύπτονται δείχνοντας σε όλους ότι τα φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα -λίγο ακόμα και όλοι θα αντιληφθούν και πόσο διαχρονικά είναι, όπως ορθώς επισημαίνετε.

  10. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    Έχει δίκιο ο Zaphod, χρειάζεται ενημέρωση και μάλιστα συστηματική, γιατί ο μέσος απλός χριστιανός δεν αντιλαμβάνεται το εύρος του … φαινομένου. Κάποια στιγμή, συν Αθηνά και χείρα κίνει, ίσως αρχίσουν τα φτυσίματα που τους χρειάζονται (και όχι μόνο, βέβαια)…
    Και να σκεφτεί κανείς, ότι ο Χριστός (σύμφωνα με τις Γραφές) έγινε αντιπαθής στο ιερατείο (και) για το μένος του ενάντια στην υποκρισία και την απληστία του τότε κλήρου…
    Λασκαράτε, είχα την «τιμή» να γνωρίσω από κοντά τον Μάξιμο του Λιτοχώρου και ένα σου λέω… μίνι Χριστόδουλος 😉 Ο Θεός να σε φυλάει από τα αρπαχτικά της εξουσίας.

  11. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    φίλε enteka

    Ενημέρωση για την χτεσινή δίκη στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου:

    Οι αγωγές της Μονής Διονυσίου ήταν δύο. Η μία κατά του Δήμου Ορμύλιας και η δεύτερη κατά της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

    Για την πρώτη (κατά του Δήμου) η Μονή ζήτησε αναβολή και το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Έτσι, η δίκη αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβρη του 2009.

    Για τη δεύτερη (κατά της Νομαρχίας) η Νομαρχία ζήτησε αναβολή αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό οπότε η υπόθεση εκδικάστηκε. Η απόφαση αναμένεται (μάλλον σε κανένα μήνα)

    Έξω από το Πρωτοδικείο συγκεντρώθηκε κόσμος από την περιοχή της Ορμύλιας, μέλη της Διαδημοτικής Κίνησης Χαλκιδική S.O.S και μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ( παραβρέθηκε και η Λίτσα Αμμανατίδου). Γεγονός είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν όσος ίσως θα έπρεπε, αλλά κατά την γνώμη μου η ευθύνη βαραίνει τον Νομάρχη ο οποίος από τις προηγούμενες ημέρες, σ’ όποιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό κι αν ήταν καλεσμένος για το θέμα, έλεγε ότι «θα ζητήσουμε και θα πάρουμε αναβολή». Δεν ήταν κι απολύτως σαφές ότι η Μονή είχε προσφύγει ξεχωριστά κατά του Δήμου Ορμύλιας και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ανέφερα πιο πάνω.
    Η στάση και η άποψη της Νομαρχίας θεωρώ ότι στην πραγματικότητα αν δεν διευκολύνει, τουλάχιστον βολεύει κι εξυπηρετεί την Μονή (για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, μια ματιά στην παραπομπή «Ελευθεροτυπία» του κεντρικού ποστ θα λύσει κάθε απορία)

  12. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

    Αδελφή (εν Χριστώ) Νανά
    Η κακεντρεχέστατος, άθεη και θολοκουλτουριαραίικη αφίσα του (θου Κύριε…) ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αποκρουστική παρωδία σύσσωμης της ορθοδοξίας μας! Στην κοοοόλαση θα πάνε όλοι όσοι θα ψηφίσουν αυτό το δαιμονικόν κόμμα! Καλά τα είπε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος κεραυνός: «Όοοοοοοχι στις μειοψηφίες του 2-3%!! Εδώ είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι! Πόοοοοολεμος στους άπιστους!!!»

    Μπορεί να κάνω πλάκα, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν κάποιοι φανατικοί Χριστιανοί να κάνουν αυτό το σχόλιο (όπως με το σταυρωμένο βατραχάκι)…

  13. Ο/Η FrapDigo λέει:

    Κανένα πρόβλημα, μάλλον αισθήματα αισιοδοξίας μου προκαλεί το θέμα. Υπάρχει κανείς εδώ που να μην τα ήξερε/φανταζόταν/περίμενε αυτά;

    Τουλάχιστον τώρα, τα βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια όλοι, και καταλαβαίνουν ποιά ήταν/είναι η πραγματικότητα.

    Ελληνορθοδοξία με δυτικοευρωπαϊκό νόμισμα (κακά τα ψέματα). Τα αντίποινα των ελληνορθόδοξων για το 1054! Το πιάτο της εκδίκησης τρώγεται παγωμένο…

  14. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Ανορθόδοξε,

    η θολοκουλτουριαραίικη (ουφ! το ‘γραψα) αφίσα έχει βελτιωθεί και έγινε κατακακεντρεχεστάτη.

    Όσο για τους φανατικούς χριστιανούς, θα τους συμβούλευα να κάνουν οικονομία δυνάμεων γιατί θα τους χρειαστεί όλο τους το μένος από τις 6 Οκτώβρη και μετά (ε, ρε γλέντια! Έχει να παρελάσει ράσο απ’ τα παράθυρα!…)

  15. Ο/Η yiannis63 λέει:

    Προσπαθώ να νοιώσω έκπληξη για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα έτυχε ελάχιστης προβολής από τα Μ.Μ.Ε. αλλά δεν μου βγαίνει !
    Επιτέλους ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο ; 🙂

  16. Παράθεμα:

  17. Ο/Η Γιωργος Χ λέει:

    ..ο Εφραίμ και τα χρυσόβουλα γιάννη63!

  18. Ο/Η Δημήτρης Β λέει:

    Γιατί κανείς δεν λέει ότι στις κατασκηνώσεις των ΑΜΕΑ η νομαρχία έχτισε παράνομα μερικά σπιτάκια; Επίσης γιατί κανείς δεν λέει ότι η μονή Διονυσίου πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 120000 ευρώ το τρίμηνο επειδή αυτά τα σπιτάκια είναι αυθέρετα; Απάντηση

    Επειδή κάποιοι έξυπνοι διαπλεκόμενοι νομάρχες θέλουν να βγάλουν μίζες από την διανομή δασικών εκτάσεων που δεν τους ανήκουν και που θα μοιράσουν στους έξυπνους από την μεταμόρφωση φίλους τους καταπατητές. Επίσης επειδή κάποιος απατεώνας κοντο-μηνάς αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση και ανακάλυψε ότι η εκκλησία πουλάει. Ξυπνατε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  19. Ο/Η Δημήτρης Β λέει:

    Επίσης αγαπητοί φίλοι η μεγάλη και αδέσμευτη εφημερίδα του σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόματος Τα Νέα σε άρθρο της κατηγορούσε την μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους ότι κατέχει κτήματα στον Όλυμπο. Προφανώς τους μπέρδεψαν με την μονή αγ Διονυσίου του εν Ολύμπω. Μάλλον από το άγχος τους θα έλεγα εγώ να βγάλουν και αυτοί κανένα σκάνδαλο. Επειδή όμως δεν είναι δημοκράτες αλλά δικτάτορες της τέταρτης εξουσίας δεν έκαναν καν τον κόπο να διορθώσουν το λάθος τους. Ξέρετε γιατί;

    Επειδή ξέρουν ότι οι μοναχοί δεν θα αντιδράσουν γιατί ακολουθούν τον λόγο του Χριστού. Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.