Δικαιοσύνη vs M. Βατοπεδίου: Έρευνα από μηδενική βάση


//metanoeite.blogspot.com ανάρτησε την φωτογραφία αυτή για να πειραχθώ, δεν ξ�ρει ότι εκτιμώ αφάνταστα ανθρώπους με αίσθηση του χιούμορ, την αναρτώ λοιπόν ευχαρίστως. Ένα κλικ θα σας οδηγήσει στο ποστ του blogger.

Το blog http://metanoeite.blogspot.com ανάρτησε την φωτογραφία αυτή για να πειραχτώ, δεν ξέρει ότι εκτιμώ αφάνταστα ανθρώπους με αίσθηση του χιούμορ, την αναρτώ λοιπόν ευχαρίστως. Ένα κλικ θα σας οδηγήσει στο ποστ του blogger.

Ο κ. Σανιδάς διέταξε έρευνα από μηδενική βάση, δηλαδή η Δικαιοσύνη είδε επιτέλους αυτό που ακόμη και ένα παιδί της Α’ Δημοτικού μαθαίνει από τους γονείς του, ότι «το ράσο δεν κάνει τον παπά», την ώρα που ορισμένοι (για να είμαστε δίκαιοι) από τους 300 της βουλής ψέλλιζαν συνεχώς «εδώ παπάς, εκεί παπάς. Πού είναι ο παπάς.».

Κανείς δεν έβρισκε τον ένοχο…παπά.
Αλλά κανείς, μα κανείς (για να είμαστε και πάλι δίκαιοι), ακόμη και ο ικανότερος των ιερέων-μάνατζερ, δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιου είδους ενέργειες ή παρανομίες μόνος του. Χρειάζεται υψηλά ιστάμενους συνεργάτες, συνεργάτες σε θέσεις-κλειδιά της εξουσίας που θα παραμερίζουν έννομες διαδικασίες, συνεργάτες που μπορούν να κινούνται με άνεση χωρίς να δίνουν λογαριασμό ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

Η κατακραυγή. Η απήχηση στο κοινό, παρά τα προβλήματά του, ήταν και είναι μεγαλύτερη από ότι περίμεναν κάποιοι κύκλοι. Δεν πήγαινε άλλο να αγνοείται το αυτονόητο. Δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα ο κ. Καραμανλή, στη συνέντευξη τύπου προχθές στη ΔΕΘ, απογοήτευσε. Δεν πειράζει, αρκεί να κινηθεί η Δικαιοσύνη όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος, δεν ζητάμε σαν πολίτες περισσότερα.

Έρευνα από μηδενική βάση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου* λοιπόν, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με παραγγελία προς τους εισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου. Διατάζοντας επίσης την ανάκληση από το αρχείο παλαιότερης έρευνας που αφορούσε παραχωρήσεις και ανταλλαγές εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο, ταυτόχρονα δε, να διεξαχθεί και νέα έρευνα για το αν υπήρξαν παράνομες αγοραπωλησίες, αλλά και αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του δημοσίου. (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Όσο για αυτό το ανεκδιήγητο: «Σύμφωνα με την παραγγελία, τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η έρευνα αναγνώρισαν κυριότητα εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, γνωμοδότησαν παραπλανώντας τους συναρμόδιους υπουργούς ότι μπορούσαν να ανταλλάξουν εκτάσεις του Δημοσίου με άλλες της Μονής και υπερεκτίμησαν ακίνητα που παραχωρήθηκαν ή αντηλλάγησαν με τη Μονή, ενώ αντίθετα υπερεκτίμησαν ακίνητα που έλαβε η Μονή, με αποτέλεσμα η τελευταία να ωφελήθηκε λαμβάνοντας μεγαλυτέρων εκτάσεων ακίνητα.» Το αφήνω στη κρίση σας. Τα παιδιά της Α’ Δημοτικού ξέρουν.

Περιμένουμε τις ενέργειες και τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας, κι ελπίζουμε (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) αυτή τη φορά να βρεθούν ένοχοι.

Λεπτομέρειες και ανακοίνωση της Μονής εδώ

.

ρο

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

12 Responses to Δικαιοσύνη vs M. Βατοπεδίου: Έρευνα από μηδενική βάση

  1. Ο/Η ioudas λέει:

    Σήμερα στη μία το πρωί, ο Αλφα, ανακοίνωνε ότι ο εισαγγελέας έβγαλε απόφαση-καταπέλτη για το θέμα αυτό. Διάβασα μόνο τον τίτλο στο σκρολ (αυτά τα ρημάδια που περνούν και τρέχουν στο πάνω μέρος της οθόνης) γιατί ήταν προχωρημένη ώρα για να ακούσω ειδήσεις. Ψάξ΄το λάβρε Ροίδη.

    Όσο για τη συρραφή του έργου τέχνης (βάτραχος-εσταυρωμένος) και Ροίδη, θα πρότεινα στους «Μετανοείτε», να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το Photoshop, γιατί αν είναι να κάνεις την πλάκα ή αν θέλεις να προσβάλεις, ας είναι τουλάχιστον καλόγουστο αυτό που φτιάχνεις. Το συγκεκριμένο, είναι χάλια. Μένω στην επιφάνεια του θέματος και όχι στο περιεχόμενο, γιατί ξέροντας σε, γνωρίζω πως δεν χαμπαριάζεις από τέτοια.

  2. Ο/Η Sibilla λέει:

    Σε διατεταγμένη υπηρεσία ο Σανιδάς

    http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/09/blog-post_1427.html

  3. Ο/Η kos λέει:

    Παρεπλανήθησαν οι υπουργοί; Οι καημένοι

  4. Ο/Η kossak λέει:

    Απόσπασμα από την Ελληνική Νομαρχία, από το βιβλίο Αντιγνώση της Λ. Ελευθερίου, 18η έκδοση, σελ 33:

    «Ω συ μιαρά Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως! (…) Συ είσαι μια μάνδρα λύκων (…) Η λύσσα σου δια τα χρήματα” είναι απερίγραπτος (…) να με συγχωρήσουν αν με άκραν τόλμην αποφασίζω να ελέγξω αυστηρώς τους ανάξιους και αμαθείς καλογήρους και να αποδείξω με γεωμετρικήν βεβαιότητα το πόσον κακόν προξενούσι την σήμερον εις την Ελλάδα (…) Αλλά που να διηγηθώ, όσα η μιαρά των ψυχή εφευρίσκει. Φθάνει λοιπόν να ηξεύρευτε ότι, όσα και αν κάμνωσι, τα κάμνωσι δια χρημάτων (…). Τόσον εβαρβαρώθη και ουτιδανώθη η κλάσις της ιερωσύνης των Ελλήνων…»

    Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…

  5. Ο/Η exitmusician λέει:

    Είναι μόνο εντύπωσή μου ή μήπως ο Σανιδάς λειτουργεί ως ξεκάρφωμα της κυβέρνησης, ότι και καλά η Δικαιοσύνη λειτουργεί, άσχετα αν ποτέ δεν αποδίδει ευθύνες εκείόπου μυστηριωδώς φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικοί;

    Το άλλο το θεωρώ ανάξιο λόγου.

  6. Ο/Η Aνάρχας λέει:

    κ.Ροίδη, η υπόθεση έχει προηστορία. Ξεκίνησε όταν στην εξουσία κυβερνούσε το πασόκ. Στο Ιντυμίντια http://www.athens.indymedia.org,
    δημοσιέφτηκε το άρθρο αυτό από τα Νέα.
    Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Δρυς και Φωτιάδης, χάρισαν παράνομα τη Βιστωνίδα, στο Βατοπέδι
    από ΓΑΠ 2:51μμ, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
    (Τροποποιήθηκε 3:00μμ, Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008)
    θεματικές: Οικονομία

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί στο φαγοπότι της Εκκλησίας

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=85821
    Τα χρυσόβουλα μαϊμού και η χαμένη δικογραφία

    ΣΕ ΔΥΟ μαρτυρίες πολιτών που είχαν επαγγελματική σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου στηρίχθηκαν οι αποφάσεις που παραχώρησαν αρχικά στη μονή τη λίμνη Βιστωνίδα και τη γύρω περιοχή. Ο ένας ήταν πατέρας μοναχού του Βατοπεδίου, ο οποίος εργάζεται ως επιστάτης της εκκλησίας που έχει η μονή στην Ξάνθη και πουλάει κομποσχοίνια και σταυρουδάκια της μονής, ενώ

    ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

    υπέρ των διεκδικήσεων της μονής προήλθαν από δύο ανθρώπους που είχαν επαγγελματική σχέση μαζί της

    ο δεύτερος είναι ψαράς που εισέπραττε για λογαριασμό του Βατοπεδίου τα δικαιώματα συμμετοχής της στον αλιευτικό συνεταιρισμό της λίμνης Βιστωνίδας!

    Οι δύο αυτοί άνθρωποι με υπεύθυνες δηλώσεις τους το 1998 ανέφεραν για πρώτη φορά ως ιδιοκτήτρια των 40.000 στρεμμάτων της λίμνης και των 25.000 στρεμμάτων γης γύρω από αυτήν τη Μονή του Βατοπεδίου. «Στις δηλώσεις τους ανέφεραν πως από όσο γνώριζαν, χωρίς να αναφέρουν από πού, η περιοχή ανήκε στη Μονή. Οι καταθέσεις των δύο αυτών ανθρώπων όμως ήταν αρκετές για το Κεντρικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο των Δημοσίων Κτημάτων να συναινέσει στο αίτημα του Βατοπεδίου. Ακολούθησαν δύο υπουργικές αποφάσεις των πρώην υφυπουργών Οικονομικών Δρυ και Φωτιάδη και παραχωρήθηκε τελείως παράνομα η έκταση», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Θανάσης Ξυνίδης.

    Ο ηγούμενος Εφραίμ, πνευματικός πατέρας του Θόδωρου Ρουσόπουλου (κατά την αγιορείτικη ορολογία), παρέθεσε ως αποδείξεις των τίτλων κυριότητας της περιοχής το χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Βοτανειάτη, που χρονολογείται από το 1080, το χρυσόβουλο του 1329 υπογεγραμμένο από τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο Γ΄, το χρυσόβουλο του Ιωάννη Παλαιολόγου από το 1357, καθώς και το χρυσόβουλο του 1371 υπογεγραμμένο από τον Σέρβο ηγεμόνα Ιωάννη Ούγγλεση. Για το σέρβικο χρυσόβουλο αποδείχτηκε πως ήταν μαϊμού και τέθηκε στο περιθώριο. Για τα υπόλοιπα χρυσόβουλα, δεν προσκομίστηκαν ποτέ τα πρωτότυπα, αλλά αντίγραφά τους. Παρ΄ όλα αυτά έγιναν δεκτά από το δικαστήριο και ο αρχαιολόγος αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ και έφορος της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας Κωνσταντίνος Τσουρής κλήθηκε να διευκρινίσει την ιστορική αξία τους. Όπως όμως αποφάνθηκε, «η Μονή Βατοπεδίου υπό επιστημονικό πρίσμα δεν δύναται με έγκυρα νομικά αποδεικτικά στοιχεία να διεκδικήσει στην περιοχή, κατά τη γνώμη μου, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο είτε γης είτε θάλασσας. Υπό το ίδιο πρίσμα δεν της ανήκει επίσης η νησίδα του Αγίου Νικολάου ούτε καμία άλλη νησίδα της λιμνοθάλασσας». Επίσης επικαλέστηκε αδυναμία να καταμετρηθούν και να χωροθετηθούν ορισμένες περιοχές της λίμνης στις οποίες αναφέρονται τα χρυσόβουλα, καθώς έχει αλλάξει η μορφολογία της περιοχής. Μάλιστα, στο δικαστήριο προσκομίστηκαν χάρτες της περιοχής από το 1200 και το 2000 που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς του κ. Τσουρή.

  7. Ο/Η ΝΑΝΑ λέει:

    Παρότι αυτή η εξέλιξη δείχνει να δικαιώνει τους αγώνες μας (ας μου επιτραπεί λίγος κομπασμός), επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, οτι το ζήτημα δεν είναι νομικής φύσης, αλλά βαθιά πολιτικό. Έτσι λοιπόν, η παρέμβαση Σανιδά στην πραγματικότητα, προφυλάσσει την σχέση Κράτους – Εκκλησίας.
    Να γίνω πιο σαφής. Πέρα από τα οικονομικά σκάνδαλα, πέρα από την εμπλοκή δύο κυβερνήσεων, πέρα από την διαπλοκή πολιτικών προσώπων, υπάρχει η σχέση κράτους – εκκλησίας που επιτρέπει/δημιουργεί/συντηρεί αυτά τα φαινόμενα. Όσο θα υφίσταται αυτή η σχέση λοιπόν, θα έχουμε και τέτοια και κάθε λογής άλλα παρατράγουδα.
    Στο προκείμενο λοιπόν. Υπάρχει παρέμβαση Σανιδά, αλλά δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να ακυρώνει τα χρυσόβουλα από τίτλους ιδιοκτησίας.
    Υπάρχουν σε εξέλιξη δύο αγωγές από κατοίκους της Ουρανούπολης και πολίτες από την Χαλκιδική που ζητούν την ακύρωση της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Βιστωνίδας στο Βατοπέδι με βάση τα χρυσόβουλα που επικαλείται η μονή.
    Αν το ζήτημα φτάσει στο ακροατήριο και με δεδομένο οτι στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα σ’ εμάς, σήμερα έχουν εμφανιστεί στα δελτία ειδήσεων και -μοιραία- στο πόρισμα Σανιδά, μπορείτε να υποθέσετε ποια θα είναι η απόφαση. Δεν πιστεύω όμως οτι η Πολιτεία έχει αποφασίσει το προφανές -επιτέλους τον διαχωρισμό της από την εκκλησία- άρα θα προσπαθήσει να «κλείσει» την υπόθεση με τις «λιγότερες απώλειες».

    Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ακυρώσω την αξία του πορίσματος Σανιδά, πολύ δε περισσότερο που μας λύνει τα χέρια εν όψη του Δικαστηρίου για τη Βιστωνίδα. Φοβάμαι όμως οτι κλείνοντας κεντρικά την υπόθεση, δεν θα υπάρχει απόφαση δικαστηρίου ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν δικαστικό προηγούμενο σε κάθε νέα διεκδίκηση που θα καταλήγει σε αίθουσα δικαστηρίου. (Αυτό εννοώ όταν λέω «λιγότερες απώλειες»)

    Κι έτσι για να τα φρεσκάρουμε λίγο:
    Η μονή Κουτλουμουσίου διεκδικεί από τον δήμο Τορώνης 4.500 στρ.
    Η μονή Ξενοφώντος διεκδικεί από τον δήμο Σιθωνίας έκταση 53.000 στρ.
    Η μονή Διονυσίου διεκδικεί από τον δήμο Ορμύλιας 15.400 στρ.
    Η μονή Βατοπεδίου διεκδικεί από τον δήμο Καλλικράτιας δώδεκα οικόπεδα συνολικής έκτασης 792 στρ.
    Αυτά λίγο πρόχειρα και είναι ό,τι αφορά την Χαλκιδική μόνο (χωρίς την Ουρανούπολη και το Ξηροποτάμι)
    Την επόμενη Τρίτη στις 17 / 9 στον Πολύγυρο είναι το δικαστήριο για την Ορμύλια. Για να δούμε πώς εισπράχθηκε το πόρισμα Σανιδά… (αν και μάλλον θα το πάνε για αναβολή).

  8. Ο/Η zaphod λέει:

    Υπενθυμίζω το αυτονόητο. Αν οι υπουργοί παρασύρονται τόσο εύκολα είναι ανίκανοι και ανάξιοι. Αν δεν παρασύρονται είναι απατεώνες και επικίνδυνοι. Κατά τα άλλα δεν έχω και τίποτε να προσθέσω στα ήδη γραμμένα.

    Περί πλάκας κτλ (μετανοείτε): ΟΚ αν και από photoshop είναι άσχετοι. Μήπως θέλετε κ Ροϊδη να σας κάνουμε ακόμα χειρότερο, αλλά με ωραίο τρόπο;
    🙂

  9. Ο/Η Dionysos λέει:

    H ακτημοσύνη είναι σπουδαίο πνευματικό εφόδιο μοναχών και ασκητών κομμουνιστών μόνο που ενίοτε δεν εφαρμόζεται. Οταν ο Διάολος και ο Καπιταλισμός ενσταλάζει στις ψυχές υμών business plan για οικονομικά οφέλη στο Βατοπέδι, πιθανά στα αδέλφια Κουτσού και απορώ πως βρέθηκαν τόσοι χαλβάδες πολιτικοί, Δρύς, Φωτιάδης Μπασιάκος και πιθανά Δούκας να σιγοντάρουν σε παράνομη διαχείρηση εκχώρηση δημόσιας γης αμαχητί. Ο κατήφορος του δικομματισμού έπιασε πάτο. Η όπως λέει κάπου ο Αριστοφάνης στις Ορνιθες (εμας που δεν είχαμε την χαρά των φτερών) «Λογομάχοι, λογοπλάνοι να φαν τη γλώσσα τους»!

    :evil : 😆

  10. Ο/Η portokalis λέει:

    Αγαπητέ Ροϊδη αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η σιωπή και χαμηλών τόνων εξέλιξη των γεγονότων όσο αφορά την Μονή Βατοπεδίου και γενικότερα την στάση που κρατάει η εκκλησία όταν αποκαλύπτεται ένα τέτοιου είδους σκάνδαλο…. Είναι εκτός ορίου της αντοχής της ανθρώπινης αντοχής, η υπομονή που κάνει η εκκλησία και δεν αντιδράει σε ότι της καταλογίζουν… Είναι σαν το λιοντάρι που πλέον ήσυχο έχει πιάσει από το λαιμό την αντιλόπη και περιμένει την τελευταία της πνοή… Σαν το φίδι που μόλις έχει δαγκώσει το θήραμά του και το ακολουθεί μέχρι να το δεί να σωριάζεται… Αντίδραση καμία… να πούν πως δεν είναι έτσι βρε παιδιά τα πράγματα… Αντίδραση βέβαια καμία και από τον κόσμο που τους στηρίζει τόσα χρόνια συγχωρόντας τους και παραβλέποντας τα πάντα χάριν του Κυρίου που υποτίθεται πως υπηρετούν…..
    Οι κύριοι αυτοί έχουν τόσα χρήματα που και να τους κόψουν το μισθό δεν θα τους καεί κανένα καρφάκι…

  11. Ο/Η tropikosss λέει:

    Portokalis η σιωπή είναι και η καλύτερη μέθοδος.Μονός καυγάς δεν γίνεται,όπως λένε,και έτσι το θέμα ξεχνιέται πιο γρήγορα.

    Μόνο τα παραδείγματα με τα ζώα είναι λίγο εκτός πραγματικότητας.Τι εννοώ.Η αντιλόπη και το θήραμα είναι καταδικασμένα ανεπιστρεπτί.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μάλλον το παράδειγμα που ένας βάτραχος τρώει έναν τρίτωνα(μια υπερδηλητηριώδη τοξική σαύρα),μετά από λίγο ο βατραχος τα τινάζει κι ο τρίτωνας βγαίνει έξω και συνεχίζει ανενόχλητος τη βόλτα του.

  12. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.