Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (1)

taf.jpgο Μάιο του 2006 σε δύο συνέχειες είχα γράψει ξανά για τη Μονή Βατοπεδίου εδώ και εδώ. Είχα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Διαθέτει αρκετούς ισχυρούς φίλους που κινούνται σε όλα τα επίπεδα της πολιτική και επιχειρηματικής «διαπλοκής».

Τον τελευταίο μήνα «οι πράξεις της Μονής» αυτής βρίσκονται επιμόνως και δικαιολογημένα· στη δημοσιότητα με καθημερινά άρθρα στις εφημερίδες, κυρίως στο Έθνος και καθημερινά σχεδόν στην Ελευθεροτυπία. Άρθρα τα οποία όμως λόγω καλοκαιριού αλλά και λόγω κυρίως των πυρκαγιών, για καλή τύχη των κρατικών ιθυνόντων και της μονής, δεν διαβάζονται επαρκώς.

Για τη Μονή που καταφέρνει να βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα κατά καιρούς επισημαίνω:
# – Το 2001 διαβάζουμε την είδηση ότι η Μονή Βατοπεδίου αγόρασε ακίνητο στο Μαρούσι αξίας 2,5 δις (δραχμών)

# – Το 2002 μαθαίνουμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Καμαργιάννης μαζί με στελέχη της εταιρείας, επισκέπτονται το Αγιον Ορος και προσφέρουν ένα τζιπ «Μερσεντές» για τις ανάγκες της Μονής Βατοπεδίου.

# – Το Ελληνικό Δημόσιο ενεργεί αστραπιαία (μπα, είδατε;) Με την 17/2002 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων της μονής, το ίδιο εισηγείται και η Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης στις 16/4/2002, ενώ απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης στις 5/8/2002. Μια απόφαση που είχε υπογράψει και παλαιότερα ο τότε υφυπουργός και νυν υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς στις 5/2/1999 επικαλούμενος αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις.

#- Μαθαίνουμε το 2003 ότι: Tο αργότερο σε δύο μήνες αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Pοδόπης, όπου εκδικάστηκε η αγωγή της Iεράς Mονής Bατοπεδίου σε βάρος του Eλληνικού Δημοσίου. H εκδίκαση της υπόθεσης έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η Iερά Mονή διεκδικεί 30.000 στρέμματα γης στους νομούς Pοδόπης και Ξάνθης και στη λίμνη Bιστωνίδα. H Mονή ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στην κυριότητα της από το 1080, για το οποίο κάτοικοι και φορείς της Pοδόπης και της Ξάνθης αντιδρούν.

# – Πάλι το καλοκαίρι του 2003 δεκάδες αγρότες και κάτοικοι της Ξάνθης ξεσηκώνονται και απειλούν πως θα αποδυθούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να διατηρήσουν τα χωράφια τους, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ένα μέτρο γης στη Μονή Βατοπεδίου. Τα στρέμματα αυτά καλλιεργούνται εδώ και πολλές δεκαετίες από αγρότες, αλλά η Μονή επικαλείται δωρεά του αυτοκράτορα του Νικηφόρο Γ’ Βοτανιάτη, αυτοκράτορα του Βυζαντίου το1080 (!). Κινδυνεύουν να τα χάσουν, εάν αποδοθούν τα στρέμματα γύρω από τη λίμνη της Βιστωνίδας, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Οι μοναχοί πριν από 2 χρόνια διεκδίκησαν και πέτυχαν να πάρουν την ιδιοκτησία 5.670 στρεμμάτων στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης και τώρα ζητούν και τα υπόλοιπα. Η Νομαρχίας Ξάνθης τονίζει πως αν ξεφύγουν οι μοναχοί από τα ελεγχόμενα όρια, τότε οι αντιδράσεις θα είναι εκρηκτικές.

#- Το Οκτώβριο 2003 υπήρξε κινητοποίηση «ενδιαφερόμενων» για το δασικό νομοσχέδιο, τον υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι των οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούσαν δασικές εκτάσεις με 100.000 περίπου μερίδες, που στην πραγματικότητα τις διεκδικούν 130 περίπου συνεταιρισμοί. Το μυρίζεται η Μονή και το ηγουμενοσυμβούλιό της του ανακοινώνει ότι διεκδικούν όλη σχεδόν τη λίμνη Βιστωνίδα και θέλουν ανταλλάξιμες εκτάσεις και αποχαρακτηρισμούς (και διερωτάσθε γιατί καίγονται τα δάση)

# – Οι κάτοικοι της Ξάνθης «χάνουν» τη λίμνη Βιστωνίδα. Πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Γεώργιου Δρυ και του ντόπιου υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη με την αντιπροσωπεία των φορέων της Ξάνθης, για τα 27.000 στρέμματα πέριξ της λίμνης Βιστωνίδας, που έχουν παραχωρηθεί με υπουργικές αποφάσεις στη Μονή Βατοπεδίου. Οι δύο υπουργοί αμύνονται των αποφάσεών τους.
Τα 27.000 στρέμματα του Ελληνικού Δημοσίου να περνούν στα χέρια των μοναχών. Η Βιστωνίδα γίνεται λίμνη αποκλειστικής χρήσης για τη Μονή Βατοπεδίου και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται.

# – Το Δεκέμβριο του 2003 εκατοντάδες κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών της Βιστωνίδας, κρατώντας μαύρες σημαίες ξεσηκώθηκαν και πάλι ενάντια στη Μονή Βατοπεδίου. Επικεφαλής εκτός των βουλευτών Ξάνθης και το πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ Ξυνίδη, βρίσκεται και ο μητροπολίτης Παντελεήμονας. Όλα αυτά επειδή οι ιερείς της Μονής ανακάλυψαν αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (!)

# – Λίγο μετά από τα παραπάνω, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» σχετικά με τη διεκδίκηση των 27.000 στρεμμάτων πέριξ της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας από τη Μονή κάνει τη θρασύτατα απίστευτη δήλωση: «Η Μονή ζητεί να πληρώσουν ένα μίσθωμα. Κι αν δεν έχουν οι αγρότες, ας τα δώσει το κράτος».Καμαρώστε πνευματικό πατέρα της περιοχής. Ζητεί από τους αγρότες να γίνουν κολλήγοι και αν δεν διαθέτουν να τσοντάρει το κράτος.

Οφείλω να σημειώσω τη τίμια στάση του μητροπολίτη Ξάνθης, που προς τιμή του τότε· είπε: «αφήστε ήσυχο τον βασανισμένο αυτό λαό»

Τι δύναμη είναι αυτή που διαθέτει αυτή η, ιστορική κατά τ’ άλλα, Μονή Βατοπεδίου ώστε να υποκλίνεται ολόκληρο Κράτος μπρος της;

Φανταστείτε ότι ακόμη και ο ΟΠΑΠ το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού προσέφερε 50.000 ευρώ (17 εκατ. δρχ.), στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου ενώ το ίδιο ποσό δόθηκε στο σωματείο «Οι φίλοι του Αϊ-Γιάννη»! Παράλληλα, δεκάδες ναοί, σωματεία και αδελφότητες φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 2.000 έως 10.000 ευρώ (680 χιλ. δρχ. έως 3,4 εκατ. δρχ.)…και για να σας εξαγριώσω σας λέω «μέχρι και 10 εκατ. ευρώ (3,4 δισ. δρχ.) ετησίως, εισπράττουν, κάθε χρόνο, φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος (μητροπόλεις, ναοί, ιδρύματα κ.ά.) από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (στοίχημα, λόττο, τζόκερ, ΠΡΟ-ΠΟ κ.λπ.) και από το Κρατικό Λαχείο» (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 17/04/2005) Κατά τ’ άλλα από άμβωνος οι ιερείς τάσσονται κατά του…Τζόγου!

Δώστε προσοχή τώρα το πως μας «βατεύουν» χρόνια τώρα τα κάθε «ιερά βατοπέδια» αλώνοντας τα έσοδα του κράτους, τα έσοδα δηλαδή τα δικά μας, των φορολογουμένων.
Γράφει η Κυριακάτικη στις 17.04.2005

«Τα μεγαλύτερα ποσά προς ιερούς πατέρες και ιδρύματα προέρχονται από τον «τυχερό» εξαψήφιο αριθμό 234372, ο οποίος αντιστοιχεί σε λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Κατάθεση μερίσματος από τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ.[..]Το Δημόσιο κατέχει στον ΟΠΑΠ το 51% των μετοχών του ως εταιρείας και κατά την τριετία 2001-2003 εισέπραξε ως μέρισμα 320 εκατ. ευρώ (110 δισ. δρχ.). Από αυτά, κάθε χρόνο κατετίθεντο στο συγκεκριμένο λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού περίπου 70-75 εκατ. ευρώ (25 δισ. δρχ.)!»

…και συνεχίζει το ρεπορτάζ της «Κ» 17.04.2005

«Η διαφάνεια για το πού καταλήγουν οι επιχορηγήσεις των υπουργείων προς την εκκλησία δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού 234372 του ΥΠΠΟ είχαν γίνει, μάλιστα, το 2002 αντικείμενο ερώτησης της βουλευτού τότε και προέδρου της Βουλής σήμερα Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη.
Ερώτηση όμως για τα κονδύλια που δίνονται μέσω του λογαριασμού 234372/1 του ΥΠΠΟ κατέθεσε την παρασκευή και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης. Σε αυτή ρωτά -μεταξύ άλλων- τον αρμόδιο υπουργό αν επιχορηγογήθηκαν από τον συγκεκριμένο ή άλλο λογαριασμό του ΥΠΠΟ φορείς της εκκλησίας».

Θα επανέλθουμε αύριο για τη Μονή Βατοπεδίου και· εάν χρειασθεί και μεθαύριο. Μετά το ιστολόγιο κλείνει τα σχόλια του λόγω διακοπών.

συνεχίζεται

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

37 Responses to Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (1)

  1. Ο/Η valsamon λέει:

    Άντε μια και κλείνει για διακοπές επίτρεψέ μου να παραθέσω κάτι που είχα υποσχεθεί και εκκρεμεί από περίσυ.

    Ένας ευχάριστος καλοκαιρινός οδηγός για τις εκκλησιαστικές Α.Ε….(υπό ενημέρωση):

    «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ τ. 7020/2002 (μέτοχος η Εκκλησία Ελλάδος Α.Ε., πρώτος Πρόεδρος ο Παντελεήμων Αττικής)

    καταστατικός σκοπός της είναι η διαχείριση πόρων από τα Ευρωπαϊκά πλαίσια στηρίξεως και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (εταιρεία συμβούλων-μελετητική) σε αναδόχους δημοσίων έργων, μελετών, υπηρεσιών

    «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ / MEDIA ECCLESIASTICA AE» ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ 274/2004 (μέτοχος βλ. παραπάνω)

    σκοπός : η υλοποίηση ενεργειών για την υποστήριξη των «επικοινωνιακών αναγκών της Εκκλησίας της Ελλάδος» (πρώτος πρόεδρος Δ.Σ. ο Άγιος Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμ.)

    «METOXI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ» ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ 8345/2003(μέτοχος Ι.Μ.Καλαβρύτων)

    σκοπός: η ίδρυση συνεδριακών κέντρων, τουριστικών επιχειρήσεων, η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης, και η ίδρυση και εκμετάλλευση «συναφών επιχειρήσεων»

    «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ή «Ε.Α. ΠΑ.Ξ. Α.Ε.» ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ 2098/2006 (Ι.Μ.Ξάνθης, Πρόεδρος Δ.Σ. ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων)

    «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΩΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΠΙ ΜΙ ΣΙ ΠΑΡΚΙΓΚ ΑΕ» ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ 9024/2002 (Πρόεδρος Δ.Σ. ο Άγιος Γρεβενών Σέργιος)

    κερασάκι (αν και δεν είναι ευθέως εκκλησιαστική): ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, μέλος ΔΣ ο Άγιος Ιωαννίνων Θεόκλητος (ΦΕΚ ΑΕ ΕΠΕ 3885/2002)

    Απο το 1998 μέχρι σήμερα (τελευταία δεκαετία) έχουμε επίσης 34 προερικά διατάγματα που ιδρύουν καινούργια μοναστήρια.

    Συγγνώμη κ. Ροϊδη η Μονή Βατοπεδίου έχει ειδική σουΐτα για τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, του οποίου οι επισκέψεις είναι μάλλον συχνές με την θαλαμηγό των Λάτση(δων). Οι υπογραφές των κομπάρσων υπουργών της ημεδαπής σας πείραξαν ; Μα … πού ζείτε ;

  2. Ο/Η doctor λέει:

    Και εις ανώτερα!
    Να τους χαίρεται το ποίμνιο…

    doctor

  3. Ο/Η Δέσποινα λέει:

    Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
    Το πως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε δεν ξέρω όμως.
    Εάν ξέρετε τον τρόπο θα ήθελα πολύ να το ξέρω.

  4. Ο/Η xberliner λέει:

    Η Βιστωνίδα είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες στην Ελλάδα (αν όχι η μεγαλύτερη). Για την ακρίβεια είναι λιμνοθάλασσα, και θεωρείται μεγάλης αξίας οικοσύστημα.

    Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να πειράξει τους αγρότες της περιοχής. Θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κράτος έρχεται σε συμφωνίες με τη μονή Βατοπεδίου; Η λογική μου είναι απλή: Τα θέλεις, πήγαινε πάρτα από τους αγρότες. Φυσικά κανένας δεν έχει τη δύναμη να τους πειράξει (τους αγρότες). Εδώ δεν λαμβάνω υπόψιν μου τις βλακείες περί δωρεάς κάποιου αυτοκράτορα. Ίσα ρε τραγό-καλόγερε που θα μου βγάλεις συμβόλαια 1000 ετών. Και η οθωμανική αυτοκρατορία; Αποδεχόταν 500 ετών δωρεές του βυζαντίου; Προφανώς, τα χωράφια αυτά μαζί με τη λίμνη περάσαν στη μονή βατοπεδίου από τους οθωμανούς χάρη στις πολύ καλές σχέσεις των παπάδων με τους τούρκους. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτούν γιατί θα τους πάρει ο κόσμος με τις πέτρες.

  5. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

    Δέσποινα, Διάδωσέ τες.

  6. Ο/Η industrial daisies λέει:

    Έχω εξοργιστεί. Σκέφτομαι ώρα τώρα να βρω κάποιο χιουμοριστικό σχόλιο. Αλλά δεν μπορώ.

    Το συγκεκριμένο θέμα δεν το ήξερα σε τόση λεπτομέρεια. Γενικά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει πως μετά την τουρκοκρατία την θέση της έλαβε η εκκλησία. Με χαρτιά και σφραγίδες αυτών των οποίων τους επιγόνους κατηγορεί τώρα και ως «τουρκόσπορους» και «τσιράκια του πασά»… «Αγία σήψις»… Μην χέσω, με τον κάθε απατεώνα-δολοφόνο που κάτω από ράσα γίνεται «θείος εκπρόσωπος»…

    Πωπω, τα έχω πάρει πάρα πολύ. Πάω να πιω νερό να καλμάρω… Ελπίζω στις διακοπές σου να περάσεις υπέροχα!

  7. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ιερά η Μονή, ιερές και οι μπίζνες…

  8. Ο/Η roidis λέει:

    valsamon, το 2001 νομίζω, το έχω στο αρχείο, η Guardian αναρωτιέται αν ο Κάρολος είναι ορθόδοξος, γιατί κάθε λίγο και λιγάκι στο Βατοπέδι ήταν.
    .
    doctorά μου, ας τα γράφουμε εμείς…
    .
    Δέσποινα, νομίζω σου απάντησε ο Κλείτωρ, δεν μπορούμε κάτι άλλο να κάνουμε, παρά μόνο την καταγγελία μας και την περιφρόνησή μας.

    (ευχαριστώ Κλείτωρ)
    .
    xberliner, ούτε κι εγώ το νόμιζα φίλε μου, αλλά το Κράτος έχει άλλες απόψεις, και όσο για τη Μονή…αυτή πολύ καλά κάνει δικαιώνει το ιστορικό ρόλο της εκκλησίας μέσα στους αιώνες. Πάντα έτσι δεν ήταν;
    .
    industrial daisies, ξέρω αγαπητή φιλενάδα, όμως τον θυμό μας τον αντιμετωπίζουν με την ειρωνική συγκατάβαση της εξουσίας.
    .
    Πάνο, εσύ άσ’ τα αυτά. Μπάνια έκανες; ξέδωσες; Σε μερικές μέρες είναι η σειρά μου. Κουράστηκα. 😀

  9. Ο/Η apotso λέει:

    Καλά όλα αυτά και κακώς καμωμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, σήμερα την εποχή του Internet, της κινητής τηλεφωνίας των SMS, της στιγμιαίας ενημέρωσης, την εποχή του social computing του youtube και του citizens journalism μήπως είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε λίγο διαφορετικά την υπόθεση.

    Βασικό εργαλείο των παπάδων είναι η ημιμάθεια που σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη πληροφόρηση κρατά το πόπολο υπόδουλο του πίστευε και μη ερεύνα. Και βέβαια ένα τέτοιο κοπάδι είναι λουκούμι για τα λυκόπουλα της Βουλής που βασίζουν την εκλογή τους στις τοπικές οργανώσεις του εκκλησιάσματος των ενοριών.

    Το social computing που δεν έχει καμία σχέση με σοσιαλισμούς, κουμμουνισμούς και άλλες αριστερίστικες ή συντηρητικές αηδίες του παρελθόντος, προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα σε όλους εμάς. Μας προσφέρει την ευκαιρία να αρθρώσουμε λόγο εδώ και να ανατρέψουμε την ροή των πληροφοριών, να πάμε κόντρα στην αρχή του πίστευε και μη ερεύνα.

    Θα μπορούσε κανείς να δώσει ένα τίτλο «τέρμα οι αυθεντίες» και να ξεκινήσει μια κίνηση ενημέρωσης και εξορθολογισμού αυτού του χάους που σήμερα ονομάζεται ελληνικό κράτος. Και τότε οι πληροφορίες που παρατίθενται παραπάνω και η ιστορική πορεία βάση των μη ελεγχόμενων από τη θρησκεία και το κράτος πηγών να γίνουν προοδευτικά ευρύτερα γνωστά.

    Μπορεί να μην τα αντέχουμε σαν λαός σήμερα που έχουμε μεγαλώσει με την πλύση εγκέφαλου της σύγχρονης μεταπολιτευτικής και εθνικοπατριωτικής κουλτούρας, αλλά το μικρόβιο του εξορθολογισμού θα εξελιχθεί στα παιδία μας, γιατί στο τέλος αυτά που γράφονται σήμερα εδώ μένουν και κανένας γκεμπελίσκος δεν μπορεί να τα εξαφανίσει.

  10. Ο/Η George-rose λέει:

    Άκρως ενδιαφέρουσες και γαργαλιστικές οι πληροφορίες. Θέλω πολύ να μάθω την συνέχεια. Να περιμένω απο εδώ ή να ανοίξω τηλεόραση?
    Καλές διακοπές να έχεις.

  11. Ο/Η roidis λέει:

    apotso, ο τρόπος που εκφράστηκες με γέμισε δύναμη, έχεις και όνομα που φέρνει σε εμάς τους εκτός Ελλάδας, μνήμες ξενοιασιάς…εκεί στου Απότσου, ξέρεις.
    .
    George-rose μου, η τηλεόραση δεν έχει πει λέξη μέχρι τώρα όλα αυτά τα χρόνια για τα ιερά αίσχη. Τρέχει σε βουνά και σε λαγκάδια στις φωτιές. Όταν αυτές σβήσουν, κάτι θα βρεθεί, άνεργη η οθόνη δεν μένει ποτέ.
    Τα μυαλά μένουν συνήθως άνεργα και ανενεργά.

  12. Ο/Η meniek λέει:

    ….Αντί λοιπόν να ερευνώσι τα μυστήρια του ουρανού κατεγίνοντο, ως φρόνιμοι άνθρωποι, να απλώσωσι την βασιλείαν του εφ’ όλην την γην, εν ονόματι αυτού εισπράττοντες φόρους παρά πάντων των εθνών….

  13. Ο/Η krogias λέει:

    Για να βοηθήσω κι εγώ λίγο, υπάρχουν στον Τύπο διάφορα για τις διεκδικήσεις της μονής Βατοπεδίου… καθώς και επερωτήσεις στη Βουλή:
    1. Ελευθεροτυπία
    2. Έθνος
    Το θέμα αυτό έχει παίξει και πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες, απλά έτυχε να «αναζωπυρωθεί» μέσα στις πυρκαγιές και χάθηκε κάπως.

  14. Ο/Η roidis λέει:

    meniek, η συγκομιδή περιουσίας είναι μία από τις δύο αποστολές μιας οποιασδήποτε έγκριτης θρησκείας, η άλλη αποστολή είναι …Η κοίμηση.
    .
    krogias, ευχαριστώ πολύ, έχω τις επερωτήσεις (και τις χτεσινές), θα φτάσω και εκεί σήμερα ή αύριο, ξεκίνησα λίγο από το 2000-2001 γιατί τα δημοσιεύματα είναι διάσπαρτα παντού και θολώνουν κάπως τον αναγνώστη. Πάντως ποτέ δεν έγινε Κύριο θέμα σε Πρωτοσέλιδο ημερήσιας εφημερίδας, απ’ όσο ξέρω. (μπορεί να κάνω λάθος). Καθημερινά δημοσιεύματα, ναι.

  15. Ο/Η Nikos λέει:

    Άριστο το άρθρο. Συμπληρώνει μία σειρά άρθρων και αναφορών που είχαν δημοσιευτεί και στην Ελευθεροτυπία (Ιός) αλλά και σε άλλες στήλες σχετικές με τα τεκταινόμενα στη μονή Τοπλού. Επίσης αναφορές στη συμμετοχή στην ΕΤΕ είχαν γίνει και το 2004 (;) με την ανάληψη καθηκόντων του Αράπογλου.

    Το θέμα είναι πως οι αναφορές και τα επικεντρωμένα άρθρα πάντα ήταν διάσπαρτα. Εδώ, αποκτάει τις πραγματικές διαστάσεις του το πρόβλημα, αφού δεν βρίσκεται διάσπαρτο σε μία θάλασσα ειδήσεων, ψευδοειδήσεων και διαφημίσεων.

    Εδώ το πρόβλημα της Εκκλησίας (εν γένει) αλλά και της εκκλησιαστικής – μοναστηριακής περιουσίας, όπως και της αντιλαϊκής διαχείρισης της μπαίνει κατ’ευθείαν στο μικροσκόπιο του ανοιχτόμυαλου αναγνώστη. Συμπυκνωμένη αλήθεια.

  16. Ο/Η Μύρων λέει:

    Απορίες και ερωτήματα.
    α. Δεν ισχύουν κατά την γνώμη σας οι βυζαντινοί τίτλοι ιδιοκτησίας ;
    β. Δεν πρέπει να έχουν τα μοναστήρια ιδιοκτησία ;
    γ. Η ιδιοκτησία των μοναστηριών ανήκει στους μοναχούς ;

    και οι δικές μου απαντήσεις.

    α. Ισχύουν. Το ίδιο το Αγιο Ορος στηρίζει την ύπαρξή του και σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, δηλαδή νόμους της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τους οποίους αναγνωρίζει το σημερινό κράτος. Αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
    Θέλετε να πάψει η ισχύ τους, να κλείσουν τα μοναστήρια ; Αλλοι και ασφαλώς πολλοί περισσότεροι θέλουν ανοικτά και τα μοναστήρια και το Πατριαρχείο.
    β. Τα μοναστήρια μπορούνε να έχουνε ιδιοκτησία. Η ιδιοκτησία αυτή είναι μοναστηριακή και όχι ιδιωτική ή ατομική. Χάρη σε αυτήν την ιδιοκτησία κατόρθωσαν να επιβιώσουν επί αιώνες αιώνων και υπό τις αντίξοες συνθήκες της βάρβαρης τουρκοκρατίας.
    Οταν με το καλό καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία τότε βεβαίως θα καταργηθεί και η μοναστηριακή.
    γ. Η ιδιοκτησια των μοναστηριών δεν ανήκει στους μοναχούς. Οι μοναχοί δεν έχουν ατομική ιδιοκτησία. Στην μονή Βατοπεδίου σήμερα υπάρχουνε περίπου 50 μοναχοί. Ούτε 50 ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουνε, ούτε τηλεοράσεις πλάσματος στα κελιά τους, ούτε τρώνε φασιανούς και φουαγκρά. Με τις πράξεις ανταλλαγής δεν εξυπηρετούνε τις ατομικες τους ανάγκες. Το μοναστήρι προστατεύουνε και πολύ καλά κάνουν.

    Και κάτι τελευταίο κ. Ροίδη. Γράφετε :
    « .. η Μονή και το ηγουμενοσυμβούλιό της του ανακοινώνει ότι διεκδικούν όλη σχεδόν τη λίμνη Βιστωνίδα και θέλουν ανταλλάξιμες εκτάσεις και αποχαρακτηρισμούς (και διερωτάσθε γιατί καίγονται τα δάση)»

    Οχι κ Ροίδη, δεν καίγονται τα δάση από τους μοναχούς της μονης Βατοπεδίου. Εκτός αν μας προτείνετε αντί της ορθοδοξίας τον βαθύ σουρεαλισμό.

  17. Υπάρχει ένα ισχυρό αλησβερήση μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, δύο συγκοινωνούντα δοχεία πυο αλλητροφοδοδτούνται με χρήμα και με ψήφους.

  18. Ο/Η minimalist λέει:

    «η Μονή επικαλείται δωρεά του αυτοκράτορα του Νικηφόρο Γ’ Βοτανιάτη, αυτοκράτορα του Βυζαντίου το1080!»
    Οι διεκδικήσεις του Βατοπεδίου αποτελούν γελοιότητες. Απορώ, γιατί το ελληνικό δημόσιο υποχωρεί τόσο εύκολα. Έχω τη γνώμη ότι μια σοβαρή προσφυγή των αγροτών στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα τους δικαιώσει. Και χρειάζεται κάποιο τέτοιο δεδικασμένο, πριν ανοίξει η όρεξη του..αδηφάγου Βατοπεδίου και άλλων…ευαγών ιδρυμάτων.
    Ειρήσθω εν παρόδω ότι το Βατοπέδι είναι η μοναδική μονή που δεν ακολουθεί το τυπικό των υπολοίπων 19 μονών του Άθωνα, έχει πλήρως αυτονομηθεί, εκσυγχρονιστεί και…εκκοσμικευτεί. Κάτι πονηρό πρέπει να μαγειρεύεται εκεί μέσα. Από την εποχή της χούντας είχε γίνει φανερό ότι είχε σηκώσει το δικό του μπαϊράκι…

  19. Ο/Η t. a. f. k. a. σεξπυρ λέει:

    Δεν έχω να προσθέσω κάτι στο πολύ κατατοπιστικό ποστ σου. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο τούτο: σε αντιδιαστολή με τη Μονή Βατοπεδίου που όλο το σύστημα τη «χαϊδεύει», υπάρχει η Μονή Εσφιγμένου η οποία διώκεται σκληρά από την Ιερά Επιστασία, το Πατριαρχείο και το επίσημο ελληνικό κράτος γιατί αρνείται πεισματικά να υποκύψει στο παιχνίδι του «εκσυγχρονισμού» – «εκμοντερνισμού». Ψάξε το και τα ξαναλέμε. Καλές διακοπές Ροΐδη.

  20. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (2) « Ροΐδη Εμμονες

  21. Ο/Η roidis λέει:

    Nikos, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!…
    .
    Μύρων, Κάνε ερωτήσεις και δίνε απαντήσεις και δική σου υπόθεση να συμφωνείς με τοξικά απόβλητα, και μια και με ρωτάς: «Εκτός αν μας προτείνετε αντί της ορθοδοξίας τον βαθύ σουρεαλισμό.» Ναι προτείνω, ότι κι αν είναι αυτό που λες: «βαθύ σουρεαλισμό».
    .
    ο δείμος του πολίτη, τι να σου απαντήσω, αν ήταν διαφορετικά θα ασχολούμασταν με άλλα.
    .
    minimalist, Είδες; γιατί η Μονή αυτή «ξεχωρίζει»; αυτό λέω κι εγώ.
    .
    t. a. f. k. a. σεξπυρ,
    η Μονή Εσφιγμένου για την εκκλησία και το κράτος είναι passée, δεν προσελκύει πελατεία, επομένως τους αγνοούμε. Πάντως είναι 200 χρόνια πίσω από την αρκούδα αυτοί.

  22. Ο/Η j95 λέει:

    Δεν έχω να προσθέσω κάτι στο πολύ κατατοπιστικό ποστ σου. Θα ήθελα να προσθέσω μόνο τούτο: σε αντιδιαστολή με τη Μονή Βατοπεδίου που όλο το σύστημα τη “χαϊδεύει”, υπάρχει η Μονή Εσφιγμένου η οποία διώκεται σκληρά από την Ιερά Επιστασία, το Πατριαρχείο και το επίσημο ελληνικό κράτος γιατί αρνείται πεισματικά να υποκύψει στο παιχνίδι του “εκσυγχρονισμού” – “εκμοντερνισμού”

    …στο βαθμό που ο εκσυγχρονισμός σημαίνει να μη μισείς θανάσιμα όποιον μιλάει (απλά!) με αιρετικούς…

  23. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (The End?) « Ροΐδη Εμμονες

  24. Παράθεμα: (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο « Ροΐδη Εμμονές

  25. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… « Ροΐδη Εμμονές

  26. Ο/Η mentor λέει:

    σας ευχαριστω πολυ για την ενημερωση που ειχα και με βοηθησε στο post μου αναφερω σχετικα ixnos.blogspot.com

  27. Ο/Η Po λέει:

    Στη διάθεσή σας, και εγώ σας ευχαριστώ.

  28. Παράθεμα: η ορθοδοξία υπό διωγμό « Ροΐδη Εμμονές

  29. Παράθεμα: (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο « Brother’s blog

  30. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου «πονηρότητες» (συνέχεια) με 80 τουριστικά στρέμματα « Μονή Βατοπεδίου: Αρχείο Δημοσιεύσεων

  31. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί « Ροΐδη Εμμονές

  32. Παράθεμα: Το Βατοπέδι… « thanko

  33. Ο/Η Ιωάννης ο Ιταλός λέει:

    http://nonews-news.blogspot.gr/2016/12/blog-post_6570.html?spref=fb
    15.12.16
    Της Έρρικας Βαλλιάνου

    Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπέδι ζήτησε η…
    εισαγγελέας Βασιλική Κρίνα.
    Την πρότασή της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι κατηγορούμενοι.

    Η εισαγγελέας πρόσθεσε πως είναι άσχετο αν πολλοί αποκαλούν την υπόθεση ως σκάνδαλο, η ίδια πείστηκε από τη διαδικασία ότι οι κατηγορούμενοι δεν επηρέασαν ούτε πολιτικούς ούτε την ΚΕΔΕ ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου.
    Το ίδιο υποστήριξε και για τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.

  34. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (1) | Ασμοδαιος

  35. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (2) | Ασμοδαιος

  36. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (The End?) | Ασμοδαιος

  37. Παράθεμα: [Αρχείο 2008] Η ορθοδοξία υπό διωγμό | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.