Μια χώρα πεθαίνει ΚΑΙ στις Χωματερές

xwmateres.jpg

 

Kάτοικοι του Αλίμου, της Φυλής , των Άνω Λιοσίων. Κάτοικοι σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, περιοχές ολότελα αφημένα εδώ και πολλές δεκαετίες στη τύχη τους. Ελάχιστες οι υποδομές ανακύκλωσης, αποθήκευσης και αξιοποίησης σκουπιδιών (μπορούν να αξιοποιηθούν για ενέργεια) δεκαετίες ολόκληρες η Ελλάδα στο έλεος μια προκλητικής αδιαφορίας παράγωνων, ιθυνόντων και κυβερνώντων… Μέρος των σκουπιδιών καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) ή σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε χωματερές και μάλιστα παράνομες. Σήμερα πολλοί από αυτούς τους χώρους έχουν γεμίσει και η εύρεση νέων δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών (λογικό πλέον αφού εδώ και χρόνια…) ΤΟ πρόβλημα που ταλανίζει και στιγματίζει μια χώρα που θέλει να συγκαταλέγεται στις πολιτισμένες αυτού του ταλαίπωρου και όμορφου πλανήτη. Αφέθηκαν να περάσουν χρόνια ολόκληρα. Πολλά. Δεκαετίες….Τίποτα! κανένας «σπουδαγμένος» και chic άρχοντας δεν νοιάστηκε…Τώρα πια μαζεύτηκαν οι δυσκολίες, χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ το αυξημένο κόστος κατασκευής τους. Οι πάνω από 1500 παράνομες χωματερές βρίθουν από καθρεφτισμένα είδωλά μας, κακομοίρικα. Μαγειρέματα και ξαναζεστάματα χρόνων για την ψήφιση ή απόφαση δια νόμου προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Τίποτα. Τώρα φτάσαμε στο Αμήν. Τρέχτε ποδαράκια!

Οργανώσαμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, Φτιάξαμε και φτιάχνουμε (αναγκαία) Μετρό. Φτιάξαμε, φτιάχνουμε και καλυτερεύουμε δρόμους, Μουσικά Μέγαρα. Οι Χωματερές όμως σχίζουν και απλώνουν τα σκοτεινά τους πλοκάμια και στιγματίζουν τον πολιτισμό και μέσω της απουσίας αυτού, την γύμνια μας στην παιδεία, τη κοινωνική παίδευση στην καθαριότητα, από το Κεφάλι έως και τα Πόδια…Βρομιά!

Με κοινή ανακοίνωση π.χ. (από τις πολλές, πολλών ακόμη άλλων) της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace, που εκδόθηκε υπό μορφή Δελτίου Τύπου, στις 12 Ιουνίου 2003.

Η «μάχη των σκουπιδιών» στην Αττική δίνεται σε λάθος μέτωπο, επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace, τονίζοντας πως η άμεση και ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης και επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας, κομποστοποίησης, καθώς και ανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών και προϊόντων, είναι η μόνη οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Όταν είσαι ουραγός σε όλη την Ευρώπη, όταν δεν βλέπεις κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά σου, είναι λογικό να αναζητάς χωματερές, ΧΥΤΑ και οτιδήποτε άλλο για να ξεφορτωθείς το ζέον πρόβλημα των σκουπιδιών. Όταν επί χρόνια απουσιάζει ο ουσιαστικός σχεδιασμός για τη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών και κυριαρχούν οι παράνομες χωματερές, είναι φυσιολογικό οι πολίτες να είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Όταν κάποιες δημοτικές αρχές προτείνουν να πάνε τα σκουπίδια τους στην πόρτα του γείτονα αντί να ξεκινήσουν οι ίδιες προγράμματα ανακύκλωσης, τότε ο λαϊκισμός θριαμβεύει. Οι λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι απλές και εφικτές, η εφαρμογή τους όμως είναι δύσκολη αν δεν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», επεσήμανε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
«Πριν κατασκευάσουμε και λειτουργήσουμε νέους ΧΥΤΑ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε στην πράξη ότι θα ελαχιστοποιήσουμε αυτά που προορίζονται για ταφή, ώστε να είναι ασήμαντες οι ποσότητες και η επικινδυνότητά τους. Το χαρτί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, το γυαλί, τα ειδικά υλικά και τα οργανικά μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, να τα επεξεργαστούμε και να τα αξιοποιήσουμε. Αν οργανώσουμε κάτι τέτοιο, τότε είναι σαφές ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο και συμφωνούμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και την ελληνική νομοθεσία που μας δεσμεύει πια να προωθήσουμε την ανακύκλωση. Αν όμως μιλάμε για ταφή της σημερινής ποσότητας αποβλήτων, με μικρή μόνο μείωση του όγκου τους, τότε ας το ξανασκεφτούμε γιατί βρισκόμαστε σαφώς σε λάθος δρόμο
», τόνισε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης…..

Τα υπόλοιπα, με τις αντιδράσεις (και αποτελέσματα, το αδιέξοδο) των τελευταίων ημερών τα γνωρίζετε.

This entry was posted in περιβάλλον. Bookmark the permalink.

18 Responses to Μια χώρα πεθαίνει ΚΑΙ στις Χωματερές

  1. Ο/Η apeirotas λέει:

    Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης όπως την αντιλαμβάνονται οι νεο-Έλληνες. Η μαστούρα της υπερκατανάλωσης αγαθών άχρηστων στην πλειοψηφία τους, αυτός ο τρόπος «ζωής» που έχουμε υοθετήσει φέρνει αυτά τα επακόλουθα. Δυστυχώς το πρόβλημα μόνο θα διογκώνεται διότι δεν έχουμε τη διάθεση να βγούμε απ’τη μαστούρα στην οποία έχουμε πέσει.

    • Ο/Η panagiotis λέει:

      πρέπει να καταναλώνετε πολλά κιλά κόκα για να γράφετε τέτοιες ανωμαλίες

      κρίμα που βρωμίζετε το κυβερνοχώρο με τέτοιες @@ριές

      ροίδη φίλε μου, δεν πάτε να αυτοκτονήσετε καλύτερα;;;
      έτσι θα φανείτε αντάξιος του προκατόχου σας
      φιλιά

  2. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    Συμφωνώντας με τον προλαλήσαντα, να συμπληρώσω πως η αδιαφορία των «αρχόντων» συμβαδίζει με την κοινωνική ραστώνη των καταναλωτών (γιατί, πολίτες ΔΕΝ είμαστε).
    Θλιβερό παράδειγμα των λεγομένων σου, ο νέος δήμαρχος Κατερίνης μόλις εκλέχτηκε αποφάσισε να διακόψει την ανακύκλωση, γιατί, λέει, ο Δήμος δεν έχει τους αναγκαίους πόρους γι αυτό. Ας μην επεκταθώ, γιατί δεν έχω όρεξη να ανεβάσω πίεση απογευματιάτικα…

  3. Ο/Η zero λέει:

    Γνωστο το προβλημα, μεγαλα τα συμφεροντα.
    Θελει μαχαιρι η υποθεση.

    ζερο.

  4. Ο/Η Ασμοδαίος λέει:

    (…) όταν δεν βλέπεις κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά σου (…) Μένω στη νύμφη, έχω ψάξει ολόκληρη τη γειτονιά και δεν έχω βρει ένα κάδο για να ρίχνω τις εφημερίδες και τα λοιπά χαρτικά. Τόσο δύσκολη δουλειά θα ήτανε για το δήμαρχο; Το σακάκι του θα τσαλακώσει, ρε γ***το;!; (Συγγνώμη για το ψιλοάσχετο, αλλά, επειδή το ζω, με πνίγει)

    Πάντως, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα παίρνουμε -δυστυχώς- μηδεν!

  5. Το πρόβλημα που θίγεις είναι τεράστιο. Δεν λύνεται σε λίγες αράδες, αλλά αποτελεί πολύ καλό πρώτο υλικό για μια νέα μεγάλη συζήτηση. Οι ΧΥΤΑ αποτελούν στόχο της ελληνικής κυβέρνησης όταν σε όλη την Ευρώπη σταματάνε. Μιλάω στον αντιδήμαρχο της γειτονιάς μου για ανακύκλωση και κάδους και με ρωτά ποιος και με τι αυτοκίνητο θα συλλέγονται. Όλος ο νομός εξαρτάται από την τοπική ένωση δήμων που έχει πολύ λίγα οχήματα συγκομιδής ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.

  6. Ο/Η Rodia λέει:

    Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι η πρότυπη μελετη για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής από ομάδα του ΕΜΠ, στην οποία συμμετείχα. Η μελέτη παρουσιάστηκε το 2000 μ.Χ. σε ειδική εκδήλωση, έγινε δεκτή «καταρχήν» και τώρα… σαπίζει σε κάποια συρτάρια. Κύριος οίδε και πόσες άλλες μελέτες πριν από αυτήν…
    (το Lay Out στη διάθεσή σου)

  7. Ο/Η roidis λέει:

    είναι θλιβερό, γιατί αν αυτή η «καθυστέρηση» οφείλετε κι εγώ δεν ξέρω που, και αν σκεφτείς στην υπόλοιπη Ευρώπη η ανακύκλωση βρίσκεται σε επίπεδα που δεν πάει ο νους του Έλληνα στην Ελλάδα… Και αν το συνδυάσεις όλο αυτό με τα σκουπίδια στους δρόμους όλων των ελληνικών πόλεων + της υπαίθρου σκέφτεσαι ότι δεν χρειάζεται μόνο να αντιμετωπιστεί ΑΥΤΟ το πρόβλημα, αλλά και το πρόβλημα της παιδείας…Άμεσα! Τώρα.

  8. Ο/Η ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ λέει:

    Ροδιά, και ποιός τη παρείγγειλε τη μελέτη;
    Ποιά τα συμπεράσματα;
    Σήμερα τι πρέπει να γίνει και ποιός [δεν] το κάνει;

    Ονόματα.

    Αγαπητέ Ροίδη, εξαιρετική δουλειά όπως πάντα.

  9. Ο/Η coolplatanos λέει:

    Ασε που μαζεύονται και τα πρόστιμα σωρηδόν… από την Ε.Ε. Εμ δεν αξιοποιούμε τα κονδύλια να προχωρήσουν τέτοια έργα, εμ πληρώνουμε και την καθυστέρηση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε ΧΥΤΑ νομίζω που να έχουν προχωρήσει. Ο κόσμος δεν είναι ενήμερος και καμία περιοχή δεν δέχεται την εγκατάστασή τους. Νομίζω χρειάζεται συνδυασμός έργων και παιδείας για ανακύκλωση και ΧΥΤΑ άμεσα, διότι το σκουπίδι κοντεύει να πνίξει τα πάντα.

  10. Ο/Η Espectador λέει:

    Ζω στην Ξάνθη σε μια πολη που την «διοικει» η ιδια παραταξη απο το 1974. Μικρες αποπειρες ανακυκλωσης ναυαγησαν πολυ γρηγορα. Οι «πολιτες» ειναι και εδω οπως παντου. Με Πολυτεχνικη Σχολή παρουσα και με «ανησυχούντες» για τις δημοσιευσεις τους διδασκοντες σ αυτο, αλλα μη εχοντες καμμια σχεση με τη δυνατοτητα καλυτερης διαχειρησης των απορριματων. Οτι χαρτι μερικοι περιεργοι δεν θελουμε να το πεταξουμε στους καδους υποτιθεται οτι «μαζευεται» σε χωρο απο τον οποίο αντλει εσοδα ο σκακιστικος σύλλογος. Παντως αν καποιος ερευνητης χρειασθει τευχη παλαιοτερων εφημεριδων θα τα βρει εκει!

  11. Ο/Η Exiled λέει:

    Πόσο δίκιο έχεις! Ερχόμενος Βερολίνο, στην αρχή θαμπώθηκα και μετά μελαγχόλησα. Είναι τεράστιες οι διαφορές. Και κάθε φορά που γυρίζω στην πόλη με το μιρότερο ποσοστό πρασίνου / κάτοικο στην Ε.Ε. και την υψηλότερη περιβαλλοντική μόλυνση (πρώτη σε μικροσωματίδια πόλη της Ε.Ε.), αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να εκλέγονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, ενώ καταστρέφεται η υγεία των πολιτών.
    Το δε ζήτημα των Ταγαράδων, μεγάλη πληγή. Σχετικές πληροφορίες εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και το πληρέστερο ποστ για το θέμα εδώ.

  12. Ο/Η Exiled λέει:

    Ελπίζω να βγει από τα σπαμ το σχόλιο που σου άφησα!

  13. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Πρίν απο λίγα χρόνια είχα πάει στη Γερμανία και εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στα σπίτια είχαν δύο κάδους: Έναν για τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, γυαλικά, μέταλλα) και έναν για τα οργανικά κατάλοιπα (αν θυμάμαι καλά, ήταν και κάτι χρονάκια πρίν). Για να μην πώ ότι «καρμίρικα» αλλά ορθότατα (και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και για οικονομία) χρέωναν τις πλαστικές σακούλες στο σούπερ μάρκετ.
    Δυστυχώς στη χώρα που γέννησε το ζαμανφουτισμό, το καθ’ημάς Μπουζουκιστάν, είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Προτιμάμε να γλιτώνουμε ένα ευρώ τώρα κι ένα λεπτό κόπου από το να γλιτώνουμε εκατό ευρώ, δυό ώρες κόπου και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής αύριο.
    Και αυτό κυρίως απο τους υψηλά ιστάμενους (μη χέσω). Παρακολούθησα πρόσφατα μια ομιλία για την ανακύκλωση, όπου αναφέρθηκε ότι ο απλός κόσμος συμμετείχε ενεργά και οι προσπάθειες μαραινόντουσαν όχι απο την αδράνεια των πολιτών αλλά απο την αδιάφορη έως εχθρική στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Μοσχάτο, που είχε ενεργό πρόγραμμα ανακύκλωσης, το διέκοψε γιατί δεν υπήρχαν λεφτά (πως θα κάνανε καρναβάλι με ξεβύζωτες κι αντίπραξη στην Πάτρα αλλιώς;)
    Κι όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρυσάφι απο αυτά τα σκουπίδια με ελάχιστη προσπάθεια. Απο τα οργανικά σκουπίδια παράγεται λίπασμα και μεθάνιο(=καυσιμο=ενέργεια). Τα μέταλλα, τα γυαλί και το χαρτί ανακυκλώνονται και γίνονται πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.
    Μήπως να ξυπνήσουμε λίγο;

  14. Ο/Η pølsemannen λέει:

    «Ανακύκλωση»;

    Tι είναι αυτό καλέ; Κύκλιος παραδοσιακός ελληνικός χoρός;

    Τι να σου κάνουν οι κάδοι ανακύκλωσης και αυτοί, όπου τέλος πάντων υπάρχουν;

    Εδώ ο ΕΛ-λαδό-μαΝγκας εκτοξεύει παλαιομοδίτικα κινητά με τις ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ τους και όλα, στις χωματερές χωρίς δεύτερη σκέψη (Γιατί ρεσέ, υπάρχει και πρώτη δηλαδής; ). Ποιά ανακύκλωση;

    Εμπρός όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα υδροφόρο ορίζοντα τίγκα στο κάδμιο κλπ. να στανιάρουμε…

    Εάν ο κόσμος είναι απαίδευτος αυτά συμβαίνουν.
    (Με παιδεία δεν εννοώ πτυχία και αηδίες. Το τι στόκοι κυκλοφορούν με πτυχία είναι κάτι το απίστευτο. Nα βλέπεις μηχανικούς χωρίς ορθολογισμό. Θλίψη…)

  15. Ο/Η Rodia λέει:

    ~~Δ Μ Ρ μόλις πάρω έγκριση από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ανεβάζω πόστιον, ανάμεινε 🙂 βιαστικέ. Υπάρχουν πολλές μελέτες και προμελέτες στα συρτάρια, και για πολλά θέματα -πού να τα θυμάμαι όλα- σκουπίδια, συγκοινωνίες, κλπ κλπ κλπ

  16. Ο/Η valsamon λέει:

    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σκουπιδιών στην Ελλάδα σημαίνει το εξής :

    Μπαίνεις στο αμάξι σου βγάζεις από το παράθυρο με το ένα χέρι τη σακούλα με τα σκουπίδια την γυρνάς γύρω γύρω γρήγορα, ξαφνικά την αμολάς και όπου πάει…

  17. Ο/Η exitmusician λέει:

    Φυσικά και λέμε ναι στην κατασκευή ΧΥΤΑ (εκεί έχουμε μείνει), αρκεί να μην είναι κοντά μας… Α ρε αθάνατοι ΝΙΜΒΥs ξύλο που σας χρειάζεται…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.