Εκλογές, μια μερική άποψη…

ekloges-bannerΤο 12% του ΠΑΣΟΚ που έγινε 8%, δηλαδή η εκλογική του μείωση κατά 33% μεταμορφώθηκε σε νίκη… «παρά τις πιέσεις» –ποιες πιέσεις κύριε Ευάγγελε; Υπήρξε ΜΜΕ που ΔΕΝ προέβαλε πρωτοσέλιδα τις θέσεις και τις προτάσεις σας, και δεν αφιέρωσε ολόκληρα δισέλιδα σαλόνια με φωτογραφία σας;

***

Περίεργες. Πολύ περίεργες αυτές οι ευρωεκλογές που ζήσαμε και πέρασαν και πάνε. Τα κόμματα της πρώτης και δεύτερης συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχασαν το περίπου 16% (1,2 εκατομμύρια ψήφους!) των δυνάμεών τους και εκτός από την εξαφάνιση με 1,2% του τελευταίου που αναγκαστικά ο πρόεδρός τους παραδέχτηκε συντριβή, οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δηλώνουν νικητές. Ιδιαίτερα δε ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του δευτέρου δηλώνει ότι «σε σύγκριση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις»(!) που κατέγραφαν το ΠΑΣΟΚ στο 4-5%  – «άρα το 8% είναι νίκη», το αποτέλεσμα του 12% του κόμματός του, των προηγούμενων εκλογών το προσπερνά σαν να μην υπήρξε ποτέ. Δηλαδή το 12% που έγινε 8%, δηλαδή η εκλογική του μείωση κατά 33% μεταμορφώθηκε σε νίκη… «παρά τις πιέσεις» –ποιες πιέσεις κύριε Ευάγγελε; Υπήρξε ΜΜΕ που ΔΕΝ προέβαλε πρωτοσέλιδα τις θέσεις και τις προτάσεις σας, και δεν αφιέρωσε ολόκληρα δισέλιδα σαλόνια με φωτογραφία σας; Επικίνδυνες και συνάμα αστείες καταστάσεις. Αυτές ζήσαμε και ζούμε με την ανοχή και την ψήφο μας.

Περίεργες. Πολύ περίεργες αυτές οι ευρωεκλογές που ζήσαμε και πέρασαν και πάνε. Ενώ η συντριβή των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι χωρίς καμία αμφιβολία πεντακάθαρη, ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ανεδείχθη ο νικητής κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ (Ελιάς). Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 είχε ψηφιστεί από 1,65 εκατ. πολίτες και τώρα έλαβε 1,52 εκατ. ψήφους, ενώ η ΝΔ από 1,82 υποχώρησε στις 1,3 εκατ. ψήφους. Η μικρότερη –κατά μισό εκατομμύριο- αποχή προσφέρει κάποιο άλλοθι «παρηγοριάς» στη ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του ορθώς διαπιστώνει ότι έχει κεφαλαιοποιήσει τους ψήφους που έλαβε και που οι οποίοι αποτελούν μια ισχυρά θεμελιωμένη βάση –εκτός «απροόπτου», λόγω κυρίως των διαφορετικών συνιστωσών στα ενδότερά του –ενόψει των εθνικών εκλογών. Νικητής μεν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι θριαμβευτής, και ενώ η τακτική του που στόχευε να δείξει ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό πέτυχε, και ενώ δεν ευοδώθηκε η προσπάθειά του για άμεση πτώση της κυβέρνησης, κατάφερε την αλλαγή του σκηνικού, και αυτό αντικειμενικά δημιουργεί μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, που θα συνεχίσει να κυβερνά, αλλά όλο και δυσκολότερα.

Διαφωνώ ριζικά με όσους Έλληνες και ξένους «αναλυτές» ή ψιττακούς στα ΜΜΕ που διακηρύττουν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν (θα) έχει συμμάχους, διότι ξεχνούν τη ΠασοκοΕλιά που θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να παραμείνει κάτοχος εξουσιαστικών θώκων (βλ. Το ΠΑΣΟΚ είναι Παντού), φαίνεται στο βλέμμα του Ευάγγελου, και δεν θα διστάσει –πιστέψτε με- να συμφωνήσει «σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα» παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις ένθεν κακείθεν (ο ΓΑΠ ήδη ζήτησε τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ!). Υπάρχει ακόμα, εάν αντέξει, μην το ξεχνάμε, και Το Ποτάμι –μια χαρά σύμμαχοι είναι προς το παρόν, και οι δυο.

Άλλο «παραδοσιακά» εξοργιστικό: Επειδή ένα κόμμα ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές να ζητάει την παραίτηση της νόμιμα εκλεγμένης, μέσω κοινοβουλευτικών εκλογών, κυβέρνησης. Με βάση την «παράδοση» που θέλει τον κάθε πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια να κηρύττει εκλογές όποτε τον συμφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρακτικά δίκιο. Όμως αυτό πρέπει να σταματήσει. Να κατοχυρωθεί από το σύνταγμα η αυστηρή διάρκεια μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, και όχι για ψύλλου πήδημα να έχουμε εκλογές. Αυτό είναι καταστροφικό για τον θεσμό και το κύρος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μόνο σε περιπτώσεις εθνικής ανάγκης να διεξάγονται εκλογές και αυτές με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με απόφαση μόνο της βουλής και όχι του εκάστοτε πρωθυπουργού. Η σημερινή κυβέρνηση επομένως, είναι νόμιμη διότι εκλέχτηκε από νόμιμες κοινοβουλευτικές εκλογές, δεν είναι δυνατόν να παραιτείται λόγω τυχόν δυσμενών αποτελεσμάτων είτε των ευρωεκλογών είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Τη Χ.Α δεν τη θεωρώ απειλή, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει πολλές αντοχές και δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε καν τις πρώτες σοβαρές «εφεδρείες» της. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που την εξέθρεψε, αλλά και οι κοινωνική. Όταν και εφόσον απαλλαγούμε από το σημερινό φαύλο πελατειακό κράτος, όταν και εφόσον λειτουργήσουν οι θεσμοί, όταν και εφόσον ανακάμψει και εξυγιανθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν και εφόσον εξαρθρώσουμε τους μύθους του Ελληνικού εθνικισμού στο κράτος, στην οικογένεια, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που χρόνια τώρα πυρετωδώς προετοιμάζει την εμφάνιση τέτοιων φασιστο-ναζί μορφωμάτων, και όταν και εφόσον επιτευχθεί ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, τότε και μόνο τότε δεν θα έχουν καμία θέση πρωτοπαλίκαρα του είδους. Όταν και εφόσον θα περιοριστούν οι όροι και το πεδίο όπου μπορεί να καλλιεργηθεί το τρίπτυχο: Εθνικισμός, Ρατσισμός και Αυταρχισμός, μόνο τότε θα μπορέσουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Έως τότε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οι Χρυσές Αυγές θα υπάρχουν. Οι πράξεις που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι έχουν σημασία και όχι οι θεωρίες.

Για τους υπόλοιπους –όχι λιγότερο σημαντικούς «παίκτες», καθώς και για τον ρόλο των ΜΜΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, θα μιλήσουμε μίαν άλλη φορά –έχουμε και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Χαιρετώ.

This entry was posted in ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

15 Responses to Εκλογές, μια μερική άποψη…

  1. Ο/Η eklag λέει:

    Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια!
    όπως τα βρήκαμε θα τ’ αφήσουμε!

  2. Ο/Η Po λέει:

    Κρίση μεγαλείου και παράπονα Βενιζέλου: «Μόνο η Αλ Σάλεχ λέει το όνομά μου»

    «Δεν αναπαράγετε αυτά που λέω. Πάτε και λέτε ότι θέλετε στις δηλώσεις σας. Λέτε τα δικά σας. Κανένας δεν λέει το όνομά μου, δεν παραπέμπει στις δικές μου παρεμβάσεις. Μόνος μου προσπαθώ, κανένας σας δεν με βοηθάει», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε ένα ξέσπασμα μεγαλείου, υπογράμμισε ότι «Δεν με διαβάζετε, δεν κοιτάτε τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις μου, με τις οποίες άλλαξα το πολιτικό κλίμα», για να προσθέσει ότι . Μόνο ο Δημήτρης (Καρύδης) και η Αφροδίτη (Αλ Σάλεχ) επικαλούνται όσα δηλώνω».

    Αυτά είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εκείνα με τη σειρά τους έμειναν με το στόμα ανοιχτό, έπειτα από το «μάλωμα» και τα παράπονα που άκουγαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Μπορώ να πω ότι μας θύμισε εκείνο το ‘‘εγώ ο μελλοντικός ηγέτης παράταξης’’ που είπε μετά τον καφέ, αλλά δεν γινόταν να πούμε το παραμικρό, παρά να κάνουμε υπομονή να τελειώσει η συνεδρίαση», έλεγε χαρακτηριστικά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

    «Κοιταζόμασταν μεταξύ μας και προσπαθούσαμε να μην γελάσουμε», έλεγε ένα άλλο στέλεχος , το οποίο προφανώς δεν βίωνε για πρώτη φορά ένα αντίστοιχο ξέσπασμα μεγαλείου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ έπεσε και επίσημα σε μονοψήφια ποσοστά, είναι αρκετό από μόνο του για να δείξει ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει θέμα.

    http://www.periodista.gr/xfiles/item/11534.htm?fb_action_ids=761895683830720&fb_action_types=og.likes

  3. Ο/Η eklag λέει:

    ωχ αδερφέ!
    μόνο στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει θέμα;
    ποιος θέλει τον Τρελαντώνη στη ΝΔ;
    ευτυχώς ο cool Αλέξης θα καταργήσει τις Πανελλήνιες
    και η Υστερική και Ξανθιά θα διαθέσει τα ΕΣΠΑ στη νεανική επιχειρηματικότητα!
    Όχι πια δρόμοι και γεφύρια είπε!
    μόνο λακκούβες και τρύπες να πέφτουμε!
    Ευτυχείτε!

  4. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αντί η τυχοδιωκτική ηγετική ομάδα και oι άβουλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν μαθήματα συνέπειας, αρχών και πολιτικής αρετής, εξακολουθούν να μεταφέρουν πολύ δεξιά τον άξονα της πολιτικής ζωής, παίζοντας με αθλιότητες στο παραδοσιακό γήπεδο του αντιπάλου ΝΔΠΑΣΟΚ, όπου με μαθηματική ακρίβεια θα χάνουν, και χάνουν, συνεχώς.
    Ταυτόχρονα εξαχρειώνουν το λαό, που βλέπει πως «όλοι ίδιοι είναι» και ανοίγουν το δρόμο στους Νεοναζί να υπονομεύουν τον Κοινοβουλευτισμό.

    Ο ανεκδιήγητος Στρατούλης ζητάει να ποδοπατηθεί το Σύνταγμα και να μπει το παράλογο επίσημα στην πολιτική μας ζωή:
    «Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»: Πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

    Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές, καθότι «κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο». Ζήτησε επίσης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση, «διότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι 12% κάτω σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη το 2012».
    _____
    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένος γιατί δεν έχει πάρει την αυτονόητη πρωτοβουλία να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να έχει από καιρό καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου απλής αναλογικής.
    Δεν το έχε κάνει επειδή φοβάται ότι πιθανότατα, σχεδόν σίγουρα, θα είχε ψηφιστεί, έστω και με 151 ψήφους.
    Έτσι έχει για πολλοστή φορά αφήσει την κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Το ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν αρχές και θεωρούν τον εκλογικό νόμο κλωτσοσκούφι, δεν δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει και να πολεμάει την απλή αναλογική με κουτοπόνηρα τερτίπια για άμεση συνταγματική κατοχύρωση, που ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται να την κάνουν οι ΝΔΠΑΣΟΚ και πως τεχνικά δεν είναι αυτό εφικτό να γίνει τώρα. Ασφαλώς και δικαιούται να το ζητάει να δρομολογηθεί, να δεσμευθεί ο ίδιος πως θα το κάνει, αλλά τώρα οφείλει ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΑΔΟΛΗ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΉ, έστω κι αν δεν φύγει το όριο του 3%, το οποίο ασφαλώς πρέπει να φύγει ή να μειωθεί σε ένα 2% με ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας εκλογής οποιουδήποτε πάρει το εκλογικό μέτρο σε κάποια εκλογική περιφέρεια.

    • Ο/Η Παλιός λέει:

      Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε δεν υπάρχει ελπίδα Αλλαγής

      http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=34267

      28 Μαΐου 2014

      Γιώργος Καρελιάς

      Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε δυο παραδείγματα ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων (θα μπορούσε αλλά) δεν οδήγησε σε εθνικές εκλογές. Είναι η ίδια, ακριβώς, συζήτηση που γίνεται και σήμερα.

      Παράδειγμα πρώτο: Το 1999 έγιναν ευρωεκλογές, τις οποίες κέρδισε η αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. (Κώστας Καραμανλής) με 36%, έναντι 32,94% του ΠΑΣΟΚ. Έγιναν οι συνήθεις δηλώσεις, η αντιπολίτευση ζήτησε εκλογές, η κυβέρνηση (Κώστας Σημίτης) απάντησε «θα εξαντλήσουμε την τετραετία» και το θέμα έκλεισε. Ένα χρόνο μετά, έγιναν οι εθνικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

      Παράδειγμα δεύτερο: Τον Ιούνιο του 2009 έγιναν ευρωεκλογές, τις οποίες κέρδισε το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου) με 36,65%, έναντι 32,30% της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε αμέσως εκλογές, η κυβέρνηση (Καραμανλής) είπε «όχι». Πέρασε το καλοκαίρι και οι εθνικές εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου. Τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

      Παρατήρηση: Στην πρώτη περίπτωση η νίκη στις ευρωεκλογές δεν έφερε και νίκη στις εθνικές εκλογές. Στη δεύτερη έφερε. Τι θα γίνει σήμερα; Καθένας μπορεί να προβλέψει ό,τι θέλει.

      Θα μπορούσαν οι σημερινές ευρωεκλογές να οδηγήσουν αμέσως σε εθνικές εκλογές; Βεβαίως. Αν είχαν καταρρεύσει τα δύο κυβερνητικά κόμματα (δεν συνέβη, παρά την πτώση των ποσοστών τους) και αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσε τα ποσοστά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (αθροιστικά). Ούτε αυτό συνέβη.

      Η συζήτηση περί «δυσαρμονίας» μεταξύ Βουλής και λαϊκής έκφρασης είναι θεωρητική. Δεν προβλέπεται η έννοια «δυσαρμονία» στο Σύνταγμα (έχει καταργηθεί από το 1986), κάτι που μάλλον δεν γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας όταν το έθετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσους συνταγματολόγους έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους ρώταγε;

      Από την άλλη, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δικαιούται να είναι τόσο καταγγελτικός γι’ αυτό που είπε ο Τσίπρας, διότι ακριβώς τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ -και προσωπικά ο ίδιος- το 2009. Ούτε τότε υπήρχε στο Σύνταγμα η έννοια της «δυσαρμονίας» -και ο Βενιζέλος το ήξερε καλά ως συνταγματολόγος- αλλά την επικαλέστηκε (εδώ όσα έλεγε τότε). Το περίεργο είναι ότι και ο Τσίπρας, που δεν είναι -υποτίθεται -παλαιοκομματικός, όπως ο Βενιζέλος, εκλογολογεί με την ίδια επιχειρηματολογία (δείτε εδώ).

      Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι οι πολιτικοί, όταν είναι στην κυβέρνηση, ξεχνούν πολύ εύκολα τι έλεγαν ως αντιπολιτευόμενοι. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το ίδιο θα έλεγε και ο Τσίπρας, αν κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην κυβέρνηση και χάσει σε ευρωεκλογές. Ετσι παίζεται το παιχνίδι.

      Και τώρα επι της ουσίας. Εθνικές εκλογές δεν θα γίνουν επειδή τις ζητάει ο Τσίπρας. Θα γίνουν αν κρίνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ότι τους συμφέρουν, ή αν κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Ετσι συνέβαινε πάντα, έτσι συμβαίνει παντού στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Ο Τσίπρας ζητάει σήμερα εκλογές και ο Σαμαράς του απαντάει «πριτς». Τα ίδιο θα απαντήσει αύριο-μεθαύριο ο Τσίπρας, αν βρεθεί στη θέση του.

      Είδαμε πότε γίνονται εθνικές εκλογές. Σήμερα πρέπει να γίνουν; Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι άμεσες νέες εκλογές δεν είναι χρήσιμες για κανέναν και πρωτίστως για τη χώρα. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώσει έναν κύκλο στην αντιπολίτευση.

      Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που τόσο θαυμάζουν και ακολουθούν, έγινε κυβέρνηση μετά από εφτά χρόνια στην αντιπολίτευση (1974-1981, τα τέσσερα ως αξιωματική). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο δύο χρόνια στη θέση αυτή (από τον Ιούνιο του 2012). Χρειάζεται χρόνο για να μάθει, να ωριμάσει και να είναι καλύτερος ως κυβέρνηση, (οτ)αν ο λαός αποφασίσει να τον οδηγήσει εκεί.

      Άλλωστε, ακόμα κι αν γίνουν αμέσως εκλογές και έχουμε πάνω-κάτω τα ίδια αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει σύμμαχο, για να κυβερνήσει. Και γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, χρειάζεται χρόνο, για να κατασταλάξει προς τα πού θα στραφεί και τι θα βρει.

  5. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Θα αφήσει τη Μέρκελ ο ΣΥΡΙΖΑ ήσυχη, για να ασχοληθεί επιτέλους το κόμμα αυτό με τα δικά μας;
    Θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση ή θα συνεχίσει να μας κοροϊδεύει ψαρεύοντας ψήφους από παντού;

    http://www.efsyn.gr/?p=201856
    Οι νέες ελεγκτικές διαδικασίες που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών -βγάζοντας ουσιαστικά από τον «χάρτη» το ΣΔΟΕ και αναθέτοντας στη ΓΓΔΕ την κύρια ευθύνη- έχουν οδηγήσει σε τέλμα τους ελέγχους με ανύπαρκτα εισπρακτικά αποτελέσματα. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει εξηγήσει ακόμα το πώς μειώθηκε ξαφνικά η παραβατικότητα των επιχειρήσεων από το 50%-55% στο 10%-15% από τη στιγμή που η ευθύνη των ελέγχων πέρασε στη ΓΓΔΕ. Τι ακριβώς συνέβη; Συμμορφώθηκαν οι φοροφυγάδες ή κάτι τρέχει με το βάθος και την ποιότητα των ελέγχων;

    Η μεταβίβαση του συνόλου των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» θα έχει αποτέλεσμα:

    ● Να αυξηθεί ο χρόνος, το κόστος διενέργειας και ολοκλήρωσης της ελεγκτικής διαδικασίας, καθώς για την ίδια υπόθεση θα διενεργούνται δύο διαδοχικοί έλεγχοι για το ίδιο αντικείμενο από δύο υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

    ● Την πλασματική αποτίμηση του ελεγκτικού έργου των ΔΟΥ. Οι τελευταίες θα εμφανίζονται να διενεργούν και να ολοκληρώνουν πλήθος ελέγχων, οι οποίοι έχουν ήδη διενεργηθεί και ολοκληρωθεί με τη σύνταξη και διαβίβαση των οικείων εκθέσεων ελέγχου από το ΣΔΟΕ.

    ● Τη διάσπαση του ενιαίου της ελεγκτικής διαδικασίας σε ελέγχους ιδίου αντικειμένου μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

    ● Να αναστέλλεται ή να καταργείται η απαιτούμενη αξιοποίηση και μεγέθυνση του παραγόμενου αποτελέσματος του ΣΔΟΕ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, που απορρέει από τους ελέγχους σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών και πληροφοριών της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του ν.3691/2008, με άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα.

    Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

  6. Ο/Η Psycho λέει:

    Ξηλώνεται το μαγαζί Καμμένου

    Aνεξαρτητοποιήθηκε ο Βασίλης Καπερνάρος από την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    «Επιθυμώ δια της παρούσης να σας γνωστοποιήσω εγγράφως την ανεξαρτητοποίησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες», αναφέρει στη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    Είμαι περίεργος να δω αν και πόσο θα σηκώσει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

    http://www.koutipandoras.gr/article/114810/harizoyn-hrei-se-proin-synergati-toy-prothypoyrgoy
    Χαρίζουν χρέη σε πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού

    29 Μαΐου

    Ακόμα μία χαριστική τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου πέρασε εμβόλιμα σε άσχετο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».

    Συγκεκριμένα, η τροπολογία εξαιρεί τα Ναυπηγεία Σύρου από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και επιπλέον αναστέλλει κάθε καταδιωκτικό μέτρο εναντίον των υπευθύνων για όλες τις ναυπηγικές επιχειρήσεις (Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, Σύρου κ.α) για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, αλλά εμφανίζεται ιδιαιτέρως «ανεκτική» σε μεγάλους επιχειρηματίες και ειδικά όταν αυτοί είναι παλιοι γνώριμοι.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Ταβουλάρης. Ο Νίκος Ταβουλάρης ήταν διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά, επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ευνοϊκή τροπολογία με τη γνωριμία του πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία.

    Όπως προκύπτει από την τροπολογία και την συνοδευτική έκθεση, τα Ναυπηγεία Σύρου οφείλουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ (σ.σ πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές) και καθώς θα πληρώνουν 70.000 ευρώ το μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα έχουν εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται. Από την προτεινόμενη ρύθμιση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς θα γράψουν ζημιά 12,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το ευνοϊκό καθεστώς είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ναυπηγεία Σύρου και άλλα 5 εκατ. ευρώ από την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγικό τομέα.

    Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 (έληξε στις 31.12.2013) η προθεσμία αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων για οφειλές προς το ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

  8. Ο/Η Κάποιος λέει:

    Λαφαζάνης εναντίον Βρούτση για τα Ναυπηγεία Σύρου: «Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο» (βίντεο)

    «Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά πού το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Εργασίας για το Νεώριο και ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

    Οξύτατη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Η κόντρα επεκτάθηκε γενικότερα τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική:
    – See more at: http://left.gr/news/lafazanis-enantion-vroytsi-gia-ta-naypigeia-syroy-paizete-poly-vromiko-rolo#sthash.bFBTPZ3S.dpuf

  9. Ο/Η Liberal λέει:

    Επιτέλους μια σοβαρή τοποθέτηση αρχών από τον Τσίπρα

    http://www.naftemporiki.gr/story/814621/al-tsipras-ithiki-upoxreosi-tou-europaikou-sumbouliou-na-proteinei-giounker
    Αλ. Τσίπρας: Ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει Γιούνκερ

    Πέμπτη, 29 Μαΐου
    Την άποψη ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει ως αρχηγός της παράταξης που νίκησε στις εκλογές να ξεκινήσει την προσπάθεια συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας και κυρίως να μην προταθεί υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν κάποιος που δεν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

    «Συμμετείχα στις εκλογές ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συμμετείχα έχοντας πλήρη διαφωνία με τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του υποψηφίου του, κυρίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η διαφωνία ισχύει και θα ισχύει». Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές. Συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες».

    Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία. Αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή. Είναι ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές».

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει, άρα και το δικαίωμα να απορρίψει, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα του παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο, αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

  10. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    http://www.indexanthi.gr/greece/politics/1900-anatolakis-ypallilos-ypourgeio-paideias.html

    Ο Γιώργος Ανατολάκης μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Παιδείας!
    Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 00:24

    Με απόφαση-γροθιά στο στομάχι επιστημόνων με περγαμηνές που μεταναστεύουν επειδή δεν μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα, ο πρώην ποδοσφαιριστής και τέως βουλευτής του ΛαΟΣ Γιώργος Ανατολάκης προσελήφθη στο γραφείο του υπουργού Παιδείας ως μετακλητός υπάλληλος με μηνιαίο μισθό 800 ευρώ!

    Αντί κρίσεων ή σχολίων για την απόφαση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, για τη Ν.Δ. ή τον ΛαΟΣ, για όλο αυτό το άθλιο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του λαού –του μόνου παραγωγού του κοινωνικού πλούτου- παραθέτουμε παλιότερα… τεκμήρια περί τον νέο υπάλληλο του υπουργού Παιδείας.

    Μία δήλωση:

    «Στην Εθνική Ελλάδας πρέπει να παίζουν μόνο έλληνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή που γεννήθηκαν από έλληνες γονείς στο εξωτερικό, σαν τον Αμανατίδη. Όταν ο Ντανιέλ Μπατίστα έπαιξε στην Εθνική δεν μου άρεσε. Δεν έχω τίποτα εναντίον του παιδιού σαν άνθρωπο ή σαν παίκτη αλλά όταν φόρεσε την φανέλα της Εθνικής μου κακοφάνηκε».

    Και ένα video:

  11. Ο/Η ΚΔ λέει:

    Από το Βαθύ Κόκκινο

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5578.html

    Μετά τη συμφωνία Μελισσανίδη-ΣΥΡΙΖΑ Τραμπούκοι επιτέθηκαν σε συγκέντρωση κατοίκων στη Ν. Φιλαδέλφεια
    30/05/2014
    Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας Μελισσανίδη-ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πάντζας, Αυλωνίτου, Στρατούλης!) ανακοίνωσαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, μεγάλη ομάδα χούλιγκαν, με επικεφαλής γνωστούς μπράβους, επιτέθηκε σε συγκέντρωση κατοίκων στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίοι είχαν σκοπό να συζητήσουν για την καταστροφή του Αλσους της Πόλης, που προδιαγράφεται μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχέδιου. Αρχικά οι χούλιγκαν, που είναι προφανές ότι εκτελούσαν εντολές, μαζεύτηκαν έξω από το Πνευματικό Κέντρο και με βρισιές και απειλές τρομοκρατούσαν όσους προσέρχονταν, ενώ στη συνέχεια μπήκαν μέσα στο χώρο και διέλυσαν την εκδήλωση η οποία μόλις είχε αρχίσει, χειροδικώντας ενάντια στα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων και απειλώντας τους ότι θα τους τσακίσουν, θα τους κάψουν τα σπίτια, θα βιάσουν τις μανάδες και τις αδερφές τους και τα παρόμοια.

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5578.html

  12. Ο/Η kseeath λέει:

    Για την κατάσταση μετά τις εκλογές http://wp.me/pryYN-1FT

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.