ΕκκλησίαOnline: «Απιστία, η νόσος των μορφωμένων»

Μη με πεις! [Θέλει ταπείνωση, θέλει υπομονή, θέλει θυσίες. Και αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα για τον κόσμο τού αιώνος τούτου]

Λένε ότι οι μορφωμένοι δύσκολα πιστεύουν στον Θεό. Κι όταν ακόμη πιστεύουν δύσκολα φθάνουν σ’ εκείνη την απλοϊκή πίστη που δίδαξε ο Χριστός.
Ναι μεν, άλλα.

Όλα τα βλέπουν με το δικό τους φακό. Γι’ αυτό και όλες οι αμφισβητήσεις, όλες οι αιρέσεις από τους μορφωμένους προήλθαν. Δεν μπορούσαν να φθάσουν σ’ αυτό το ύψος της απλής πίστης, όπως εκείνη που είχε η απλή εκείνη γυναικούλα του ευαγγελίου που ζητούσε να ακουμπήσει μόνο στα ιμάτια του Χριστού για να σωθεί.

Κι επειδή δεν μπορούν να την φθάσουν στην πίστη της, την αμφισβητούν. Την χλευάζουν. Αν τύχει μάλιστα ο μορφωμένος να είναι και βολεμένος και συμπλέει με το κατεστημένο, δύσκολα έρχεται σε ρήξη με την αμαρτία και την αδικία. Σιωπά. Δεν παίρνει θέση.

Κάτι που έκαναν τότε για παράδειγμα ένας Ιωάννης Πρόδρομος ή ένας ιερός Χρυσόστομος, όταν κατήγγειλαν το αμαρτωλό καθεστώς. Προτιμάνε το βόλεμα. Δεν ταράζουν τα νερά. Διότι η απλοϊκή πίστη έχει κόστος, έχει αγώνα.

Θέλει ταπείνωση, θέλει υπομονή, θέλει θυσίες. Και αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα για τον κόσμο τού αιώνος τούτου.

ιερόν λίνκιον 

Advertisement
This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to ΕκκλησίαOnline: «Απιστία, η νόσος των μορφωμένων»

 1. Ο/Η Ωρθώδωκσως λέει:

 2. Ο/Η Τανουμ λέει:

  Πάντα η θρησκεία όπως και τα απολυταρχικά καθεστώτα είχαν σαν στόχο τους ηλίθιους και τους αγράμματους. Είναι ευκολότερα διαχειρίσιμοι.

 3. Ο/Η Τρελό Κουνέλι λέει:

  Εγώ πιστεύω στον Χριστό. Έχω πολλούς λόγους να το κάνω, ανάμεσα σε αυτούς και «υπερφυσικές» εμπειρίες που μου απέδειξαν πως υπάρχει και είναι Θεός. Προφανώς δε μπορώ να τις αποδείξω σε εσάς και δε θα το προσπαθήσω, ο καθένας πιστεύει ό,τι γουστάρει, απλά το αναφέρω.

  Από κει και ύστερα, έχετε δίκιο που πολεμάτε την εγκληματική, αντίχριστη οργάνωση «Ορθοδοξία ΑΕ». Παρότι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται συστηματικά για αιώνες έχει κάνει πολλούς Έλληνες να ταυτίζουν την «ορθόδοξη καθολική εκκλησία» με το Χριστιανισμό συνολικά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Μια οργάνωση τσαρλατάνων είναι, που με τη βοήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων υφάρπαξαν τις ιερές γραφές και παριστάνουν από τότε τους αποκλειστικούς αντιπρόσωπους του Θεού, για το προσωπικό τους συμφέρον και φυσικά και το συμφέρον της αυτοκρατορίας που είχε τόσους λαούς να ελέγξει… Πάμπολλες οι αντίχριστες παραδόσεις τους που δεν έχουν καμία σχέση με όσα δίδαξε ο Ιησούς και οι Απόστολοι, αλλά η πλέμπα δε το βλέπει γιατί ποτέ δε τις διαβάζει και δε σκέφτεται για τον εαυτό της.

  Η μόρφωση είναι όντως αυτή που σε κάνει να ξεφεύγεις από το ελληνορθόδοξο μαντρί. Είναι αδύνατον να είσαι πιστός Χριστιανός, και «Ορθόδοξος» ταυτόχρονα. Κανείς από αυτούς δε πιστεύει στον Χριστό, κι αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός πως αν πίστευαν στα αλήθεια, πρώτα θα διάβαζαν τι είπε, και μετά θα το έκαναν πράξη…. Κι εγώ ορθόδοξος βαφτίστηκα, πανεπιστημιακής μόρφωσης, και επειδή διάβασα την Αγία Γραφή ακολούθησα από μόνος μου το δρόμο των Προτεσταντών (που ξεπετάχτηκαν με την διάδοση της τυπογραφίας, όταν μπόρεσαν και απέκτησαν πρόσβαση στην Αγία Γραφή).

  Από κει και ύστερα, το μήνυμά μου προς εσάς είναι, να μην κρίνετε το Χριστό από τα τομάρια που παριστάνουν πως Τον εκπροσωπούν. Όπως οι διεφθαρμένοι γιατροί δεν αντιπροσωπεύουν την ιατρική, οι μπάτσοι την αστυνομία, οι δικαστές τη δικαιοσύνη, κλπ κλπ, έτσι και αυτά τα τραγιά δεν αντιπροσωπεύουν τον Χριστό. Η Σωτηρία σας εξαρτάται από αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.