Η Δικαιοσύνη νοσεί, νοσεί βαριά

[Η Δικαιοσύνη πάσχει από ανυπαρξία, και με μια ανύπαρκτη/ανίκανη Δικαιοσύνη ως θεσμός, όσες μεταρρυθμίσεις ή επενδύσεις κ.α. και αν γίνουν, η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει και να προοδεύσει…]

©Δημήτρης Χαντζόπουλος 28.9.2022, Καθημερινή

Δεν έχουμε κ α μ ί α εμπιστοσύνη στη σ η μ ε ρ ι ν ή Ελληνική Δικαιοσύνη

Ένα μη-μοναδικό Κραυγαλέο Παράδειγμα: Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens.

Mε την αθώωση των κατηγορουμένων που ενεπλάκησαν στη σύμβαση 8002 που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού, κλείνει από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πιο σημαντική υπόθεση του αποκαλούμενου σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» για δωροδοκίες για να εξασφαλίζει αναθέσεις έργων.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του επί της ενοχής για τους 22 κατηγορούμενους, καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό σε πολυετείς καθείρξεις, που δικάστηκαν ως υπαίτιοι για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, προκειμένου η Siemens να προτιμηθεί στο έργο του ΟΤΕ, αλλά και για την πρόκληση ζημιάς στο ελληνικό Δημόσιο.

Αθώοι οι κατηγορούμενοι

Σήμερα, 16 χρόνια μετά την εισαγωγή του «σκανδάλου Siemens» στην ελληνική δικαιοσύνη, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους, κρίνονται αθώοι, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 καθώς έχει παρέλθει 20ετία και έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.

Το δικαστήριο δεν εξέτασε την ποινική μεταχείριση του επί σειρά ετών φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών. Η ποινή του κατηγορούμενου παραμένει καθώς δεν ασκήθηκε έφεση για την καταδίκη του. Το δικαστήριο επίσης δεν εκφώνησε απόφαση για άλλον έναν κατηγορούμενο καθώς έχει αποβιώσει.

Αθώος και ο Χριστοφοράκος

Σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον θεωρούμενο ως εκ των βασικών κατηγορουμένων σε διακίνηση παράνομων χρημάτων Μιχαήλ Χριστοφοράκο, απών αλλά εκπροσωπούμενος στη δίκη, παύει οριστικά την ποινική δίωξη για πράξεις που του καταλογίζονται με χρόνο τέλεσης έως το 2002 λόγω παραγραφής. Για άλλες πράξεις που αφορούν το επόμενο διάστημα κρίθηκε αθώος με πλειοψηφία 4 προς 1, με το μέλος που μειοψήφισε να θεωρεί ότι πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου από την γερμανική δικαιοσύνη. Πρωτόδικα ο κ. Χριστοφοράκος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχη είναι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, μητρικής και ελληνικής, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, καταδικασμένοι σε 15ετή κάθειρξη ο πρώτος και 10 ετών ο δεύτερος στο πρωτόδικο δικαστήριο. Για τον κ. Αθανασιάδη η απόφαση για αθώωση όσον αφορά τις μη παραγεγραμμένες πράξεις είναι ομόφωνη. Επίσης, παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής και κρίνονται αθώοι οι Έντουαρντ Πίρερ, πρωτόδικα κάθειρξη 13 ετών, Τόμας Γκάνσουιντ (10 έτη) και οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ , Ράιχαρντ Σίκατσεκ , Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν και Φρανς Ρίχτερ.

Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ οι δικαστές έκριναν ότι παύει η δίωξη λόγω παραγραφήςκαι κηρύσσονται αθώοι για άλλες πράξεις οι Γιώργος Σκαρπέλης (15 έτη πρωτόδικα), Νικόλαος Νίντος (10 έτη), Γιώργος Αργυρόπουλος (14 έτη), Δημήτριος Κουβάτσος (14 έτη), Παναγιώτης Νικάκης (13 έτη).

Αντίστοιχη είναι απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους επιχειρηματίες Γιώργο Καλδή και Απόστολο Λέτσα που ενεπλάκησαν ως παρένθετα πρόσωπα σε διακίνηση χρημάτων, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Για τα δύο άλλοτε τραπεζικά στελέχη που ενεπλάκησαν σε μεταφορές χρημάτων, Φάνη Λυγινό (πρωτόδικα 12 έτη) και Ζαν Κλόντ Όσβλαντ (14 έτη) η απόφαση των δικαστών είναι ανάλογη με των υπολοίπων κατηγορουμένων: παύση δίωξης για πράξεις έως το 2002 και αθώωση για τις λοιπές πράξεις.

Τέλος, για τη σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα (πρωτόδικα 13 έτη), η απόφαση των δικαστών ήταν επίσης αθωωτική. [πηγή: alfavita.gr]

ΥΓ:
Το ΒήμαΣτην πρώτη σελίδα θα διαβάσετε για τις υπόγειες συναλλαγές της μαφίας του Ζωγράφου, της σπείρας της Πολυτεχνειούπολης, με βομβιστές και τρομοκράτες που παρ’ ολίγον να σκοτώσουν τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Εδώ θα σας ενημερώσουμε ότι η δίκη του προφυλακισμένου κατηγορουμένου για εκείνη την άνανδρη επίθεση με βόμβα-φάκελο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από το 2017 που έγινε η απόπειρα έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Η δίκη πήγε να ξεκινήσει μετά πολλών κόπων και βασάνων το 2021, αλλά οι δικηγόροι του κατηγορουμένου ζήτησαν και έλαβαν πάμπολλες αναβολές επικαλούμενοι την πανδημία. Τελικά άρχισε την άνοιξη του 2022, ο κ. Παπαδήμος εκλήθη και κατέθεσε, αλλά η δίκη ακόμη διεξάγεται και απόφαση προφανώς δεν έχει υπάρξει. Τι άλλη μαρτυρία χρειαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας πάσχει ή, καλύτερα, νοσεί βαριά; 

via agrimologos.com  »»»

✳︎

Διαβάστε και μερικές από τις απίστευτες περιπέτειες του κ. Μανώλη Βασιλάκη και της Athens Review of Books:

  • Σώτη Τριανταφύλλου: Ο κατά συρροήν μηνυτής
   Έχει ως επάγγελμα την εξονυχιστική εξέταση του δημόσιου λόγου και τη λογοκρισία του
  • Στέφανος Μάνος: Το ελαττωματικό κουμπί της λαϊκής ευαισθησίας »»» και την απίστευτη ιστορία Βασιλάκη εμπλέκει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και για την οποία κανείς δεν αντιδρά. Θα φανταζόμουνα ότι τόσο οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έσπευδαν να δώσουν εξηγήσεις. Θα φανταζόμουνα ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ζητούσαν εξηγήσεις. Αλλά τίποτε από αυτά. Σιγή.
  • Μανώλης Βασιλάκης: Θέματα Δικαιοσύνης ‒ και Αξιοπρέπειας…η νεο-αντιστασιακή Βασιλική Θάνου, το άκρον άωτον της διαφθοράς.
  • Οι «Δίκες της Αθήνας» 2015-2019. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη / Χάρη στη Σιωπή των Άλλων συνέβη αυτό που θα ήταν αδύνατο και αδιανόητο να συμβεί σε μια Δυτική Δημοκρατία: να εκδοθεί αυτό το χαρτί: «ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΩΝ. Του Νικολάου Κοτζιά, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, …. ΚΑΤΑ της Μαρίας Βασιλάκη, εκδότριας της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ THE ATHENS REVIEW OF BOOKS,…»
  • Άρθρο του καθηγητή Νάσου Βαγενά δημοσιεύθηκε με τίτλο «Ανάγκη Χρηστότητος» στο Βήμα της Κυριακής 14 Ιουλίου 2019. Παρουσιάζει δυο εξωφρενικές και παράνομες δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η απλή συσχέτιση των οποίων αρκεί ώστε να καταδειχθεί η εγκληματική φύση τους εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Από τη μια ανακήρυξαν «πνευματικό άνθρωπο» τον απατεώνα Βελόπουλο και διέταξαν την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσής του, ενώ αντιθέτως οι σκευωροί της Πέππας & Co καταδίωξαν παρανόμως και απηνώς μέχρις εξοντώσεως την Athens Review of Books. Ο τίτλος του άρθρου του Νάσου Βαγενά παραπέμπει στο κείμενο του Κ.Γ. Καρυωτάκη «Το Δημοσιοϋπαλληλικόν Ζήτημα. Ανάγκη Χρηστότητος» (1928).
  • Άρθρο στην «Neue Zürcher Zeitung» ‒ Μια επιστολή αναγνώστη κι έγινε το κακό. Η «Athens Review of Books» στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης…

...και πολλά άλλα ακόμη εξωφρενικά του ανύπαρκτου θεσμού της Δικαιοσύνης μας, μπορείτε να τα διαβάσετε στις «Παρεμβάσεις» της  ΑRB »»»

Advertisement
This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.