Ώστε νέοι «Μπελογιάννηδες» οι αντιεμβολιαστές υγειονομικοί κατά τον σ. Τσίπρα…

[Η αριστερά δεν ήταν πάντα στο επίπεδο της χολερικής απατεωνιάς, όπου την φέρνει ο σ. Τσίπρας]

 

Για λόγους αυτοπροστασίας από την τοξικότητα, η οποία παίρνει όλες τις μορφές (ηθική, αισθητική, λογική), αποφεύγω να παρακολουθώ συνεντεύξεις και ομιλίες του Τσίπρα. Έτσι μία από τις πηγές των πληροφοριών μου είναι οι εκπομπές του Μάνου Βουλαρίνου.

Χθες λοιπόν άκουσα δύο τρομακτικά πράγματα, από τα χείλη του κ. Τσίπρα.
α) Ότι είναι «ανορθολογική» η στάση της πολιτείας να μην επιτρέπει να εργάζονται στον τομέα της υγείας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. (Μοιάζει σαν να έλεγε πως είναι ανορθολογικό η εκκλησία να μην δέχεται να χειροτονεί ιερωμένους που δηλώνουν άθεοι) και
β) Ότι οι αντιεμβολιαστές υγειονομικοί «τιμωρούνται για τις ιδέες τους»! Κάτι δηλαδή σαν νέοι Μπελογιάννηδες.

(Εδώ έχουμε δύο ψέματα σε πέντε λέξεις. Διότι ουδείς τιμωρείται. Προστατεύεται απλώς η κοινωνία από επικίνδυνα πρόσωπα στον τομέα της υγείας. Και δεύτερον, δεν τιμωρούνται «για τις ιδέες τους», αλλά πάλι προστατεύεται η κοινωνία από τις τις πράξεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιεμβολιαστές που εμβολιάστηκαν, εργάζονται).Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που είναι έτοιμοι να ξιφουλκήσουν για να σκοτώσουν «το τέρας της αριστεράς». Διότι η αριστερά δεν ήταν πάντα στο επίπεδο της χολερικής απατεωνιάς, όπου την φέρνει ο κ. Τσίπρας.

Ούτε σήμερα είναι όλη στο επίπεδο του κ. Τσίπρα και των θαυμαστών του.

Άλλωστε και ο κ. Βελόπουλος της αντίπαλης παράταξης – διότι για παρατάξεις μιλάμε – πουλώντας ιδιόγραφες επιστολές του Χριστού, δεν εμφανίζεται χαμηλότερου επιπέδου απατεώνας από τον κ. Τσίπρα, που πουλάει «αντίσταση ιδεών» μέσω ψεκασμένων αντιεμβολιαστών. Ούτε χαρακτηρίζει όλη την παράταξη.

Ένα δεν θέλω όμως να δω. Κάποιους φίλους πρώην δημοκρατικούς και πρώην ορθολογικούς, που εσχάτως τα ξέχασαν γιατί γοητεύτηκαν από το ήθος, την πνευματικότητα και τον ορθολογισμό του Τσίπρα, να υπερασπιστούν δημόσια αυτές τις απόψεις….

Ας το κάνουν κρυφά στις κομματικές τους συγκεντρώσεις. Δεν μπορούμε να τα γελοιοποιήσουμε όλα.

©Κώστας Κούρκουλος »»»

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

1 Response to Ώστε νέοι «Μπελογιάννηδες» οι αντιεμβολιαστές υγειονομικοί κατά τον σ. Τσίπρα…

 1. Ο/Η Red λέει:

  https://www.efsyn.gr/nisides/350623_o-polemos-stin-oykrania-kai-i-kommoynistiki-aristera

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 03.07.2022, 19:02
  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κομμουνιστική Αριστερά
  Χρήστος Κεφαλής*

  AP Photo/Efrem Lukatsky

  Η εκτίμηση ότι προέχει η ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού παραβλέπει το γεγονός ότι, ενώ μακροχρόνια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι όντως ο κύριος εχθρός των λαών, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι άμεσα πιο επιθετικός και επικίνδυνος, ακριβώς γιατί στη Ρωσία κυριαρχεί η πιο αντιδραστική ιμπεριαλιστική πτέρυγα.

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε σε σοβαρή δοκιμασία τις δυνάμεις της Αριστεράς παγκόσμια. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τις θέσεις που πήραν οι σχηματισμοί της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς, δηλαδή όσοι αναφέρονται στον μαρξισμό και σε μια προοπτική επαναστατικής υπέρβασης του καπιταλισμού. Ανάμεσά τους διαμορφώθηκαν δύο βασικές θέσεις.

  Από τη μια το ΚΚΕ, το ΝΑΡ και το ΣΕΚ εκτίμησαν ότι πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μια ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη ανάμεσα στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τον ρωσικό ιμπεριαλισμό, απέναντι στην οποία επιβάλλεται η καταδίκη και των δύο πλευρών. Από την άλλη το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο (διάσπαση του ΝΑΡ) και η Λαϊκή Ενότητα συντάχτηκαν με τη Ρωσία, το σκεπτικό όντας ότι υπονομεύει τις θέσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών, του κύριου εχθρού των λαών. Την ίδια θέση πήρε η Ισκρα του Λαφαζάνη, που έχει όμως απαρνηθεί τις κομμουνιστικές αναφορές, περνώντας στον ακροδεξιό εθνικισμό.

  ……..

  Η θέση του ΚΚΕ

  Το πραγματικό νόημα της θέσης του ΚΚΕ για ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό βλέποντάς τη μεμονωμένα, ως μια εκτίμηση για ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Πρέπει να εξεταστεί σε σύνδεση με τη σταλινική αναπαλαίωση σε αυτό το κόμμα, που προώθησαν από το 1991 οι ηγεσίες Παπαρήγα και Κουτσούμπα, ως μια προσπάθεια να κρυφτούν τα αδιέξοδα αυτής της πορείας με επαναστατικές φράσεις.

  Μετά τη διάσπαση του 1991 η ηγεσία Παπαρήγα έθεσε μια γραμμή επιστροφής στον σταλινισμό, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον παραγκωνισμό των κλασικών του μαρξισμού, Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, καθώς και των μετέπειτα επιφανών μαρξιστών, Τρότσκι, Μπουχάριν, Γκράμσι και Λούκατς (για τους δύο πρώτους υποστηρίχτηκε μάλιστα το κατηγορητήριο των Δικών της Μόσχας ότι ήταν «πράκτορες των ναζί», ενώ οι άλλοι δύο είναι τελείως ανύπαρκτοι για το ΚΚΕ). Μέρος της σταλινικής αναπαλαίωσης ήταν η γραμμή της αντεπίθεσης, που περιλάμβανε την πλήρη άρνηση των πολιτικών συμμαχιών, την ουσιαστική αποχώρηση από τις κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με τη δημιουργία του ΠΑΜΕ και την αποκήρυξη των μεγάλων λαϊκών κινημάτων του 2011-12, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ποδηγετούμενα από τις κυρίαρχες τάξεις.

  Ως αποτέλεσμα, το ΚΚΕ οδηγήθηκε στην πιο ακραία σεκταριστική απομόνωση και τον ιδεολογικό εκφυλισμό, δείγμα του οποίου αποτελεί η ανυπαρξία οποιασδήποτε θεωρητικής συζήτησης στο κόμμα. Ταυτόχρονα, στον βαθμό που παρανοούσε τα αμυντικά καθήκοντα του κινήματος σε αυτή την περίοδο, δυσχέρανε τη συγκέντρωση των δυνάμεών του, γεγονός που εκφράστηκε με την πλήρη στασιμότητα της επιρροής του. Είναι διαφωτιστικό ότι στα ντοκουμέντα του πρόσφατου 21ου Συνεδρίου τους, ενώ διαπιστώνουν δεκάδες φορές την υποχώρηση του κινήματος, επαναλαμβάνουν πεισματικά τα περί αντεπίθεσης, χωρίς να υποψιάζονται καν ότι σε συνθήκες υποχώρησης η γραμμή για αντεπίθεση είναι ακατάλληλη και η σωστή κατεύθυνση θα ήταν να οργανωθεί η άμυνα στην επίθεση του κεφαλαίου.

  Στενά συνυφασμένη με τη λογική της αντεπίθεσης είναι η αδυναμία τους να αντιληφθούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν περιλαμβάνει μόνο έναν ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και τη Ρωσία για σφαίρες επιρροής. Περιλαμβάνει επίσης μια διαπάλη ανάμεσα στη φιλελεύθερη και τη λεπενική πτέρυγα της αστικής τάξης. Το καθεστώς Πούτιν, μια ρωσική εκδοχή του λεπενισμού, στηρίζεται στο εσωτερικό της Ρωσίας και κινητοποιεί διεθνώς κάθε λογής νεοφασίστες και ακροδεξιούς. Στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ από την άλλη κυριαρχεί ακόμη η φιλελεύθερη, μετριοπαθής αστική πτέρυγα, των Μακρόν, Μπάιντεν κ.ά. Μια νίκη της Ρωσίας θα έδινε μεγάλη ώθηση στις ακροδεξιές/νεοφασιστικές δυνάμεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός που θα επωφελούνταν από μια τέτοια νίκη και από το παραμέρισμα της φιλελεύθερης πτέρυγας στην παρούσα στιγμή δεν θα ήταν τα ανώριμα και αμυνόμενα ακόμη κινήματα, αλλά οι ακροδεξιοί, αυτός όντας ο λόγος που υποστηρίζουν διακαώς τον Πούτιν.

  Η θέση του ΚΚΕ περί «ιμπεριαλιστικού πολέμου», μακριά από το να εμπλέκει κάποιο πραγματικό αντιιμπεριαλισμό, είναι έτσι όχι μόνο λαθεμένη αλλά καιροσκοπική. Μοιάζει με την μπλόφα ενός τζογαδόρου, που αφού μάζεψε 3άρια και 4άρια στις προηγούμενες γύρες, τα πετά στο τραπέζι φωνάζοντας θριαμβευτικά: «Καρέ του Ρήγα!»

  Η περίπτωση του ΝΑΡ δεν διαφέρει πολύ, με τη θέση του για την Ουκρανία να συγκεφαλαιώνει την αποτυχία των δυνάμεων που αποχώρησαν κατά καιρούς από το ΚΚΕ να έρθουν σε μια ουσιώδη ρήξη με τον σταλινισμό. Η διαφορά είναι ότι, ενώ στο ΚΚΕ εκφράζεται μέσω αυτής της θέσης ο γραφειοκρατικός σεκταρισμός, το στοιχείο του ΝΑΡ αντίθετα είναι ένας διανοουμενίστικος αριστερισμός.

  Η υποστήριξη της Ρωσίας

  Η άλλη τάση στην κομμουνιστική Αριστερά που παίρνει το μέρος της Ρωσίας είναι μειοψηφική και πιο εξόφθαλμα λαθεμένη, όντας καταφανώς ασύμβατη με κάθε σοβαρή μαρξιστική ανάλυση και αναφορά. Οι υποστηρικτές της αρνούνται συνήθως τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ρωσίας, την εμφανίζουν να υπερασπίζεται την ελευθερία των ρωσόφωνων του Ντονμπάς από τους «Ουκρανούς νεοναζί» ή εκτιμούν ότι η νίκη της Ρωσίας είναι προτιμότερη, γιατί θα πλήξει τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστές.

  Το επιχείρημα ότι η Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη δεν αντέχει σε κριτική. Η Ρωσία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη παγκόσμια, έχοντας διεξαγάγει κατά καιρούς στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Αμπχαζία και σήμερα στην Ουκρανία. Είναι η πέμπτη χώρα σε αριθμό δισεκατομμυριούχων (117 το 2021 απέναντι στους 136 της Γερμανίας), στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δείχνει πόσο προχωρημένος είναι εκεί ο σχηματισμός της μονοπωλιακής ολιγαρχίας που αποτελεί τη βάση του ιμπεριαλισμού, αφού μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο δημόσιος πλούτος της χώρας λεηλατήθηκε και κατέληξε στα χέρια μιας χούφτας ολιγαρχών.

  Αλλά και το επιχείρημα περί Ουκρανών νεοναζί είναι έωλο: Παρά την ύπαρξη του τάγματος Αζόφ, οι ακροδεξιές/νεοφασιστικές δυνάμεις πήραν στις τελευταίες εκλογές στην Ουκρανία μόλις 1,8%, έναντι περίπου 10% στη Ρωσία, όπου το επιτελείο του Πούτιν περιλαμβάνει πολλά τέτοια στοιχεία τύπου Ντούγκιν κ.ά., αλλά και αντίστοιχες παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως η ομάδα Βάγκνερ. Η εκτίμηση, τέλος, ότι προέχει η ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού παραβλέπει το γεγονός ότι, ενώ μακροχρόνια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι όντως ο κύριος εχθρός των λαών, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι άμεσα πιο επιθετικός και επικίνδυνος, ακριβώς γιατί στη Ρωσία κυριαρχεί η πιο αντιδραστική ιμπεριαλιστική πτέρυγα.

  Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, η θέση υπέρ της Ρωσίας είναι περίπου σαν στο πραξικόπημα του Κορνίλοφ οι μπολσεβίκοι να υποστήριζαν τον Κορνίλοφ (με τον οποία μοιάζει ο Πούτιν) εναντίον του Κερένσκι (με τον οποίο μοιάζει ο Ζελένσκι). Οι μπολσεβίκοι ανέτρεψαν τον Οκτώβρη την Προσωρινή Κυβέρνηση του Κερένσκι, κατά το πραξικόπημα του Κορνίλοφ όμως δεν στήριξαν φυσικά τον Κορνίλοφ, ούτε κράτησαν ουδετερότητα, αλλά πρότειναν στον Κερένσκι ενιαίο μέτωπο.

  Η κρίση του κομμουνισμού

  Η στάση των μπολσεβίκων στην τελευταία περίπτωση δεν ήταν ευκαιριακή, αλλά στάση αρχών, βασισμένη στην αντικειμενική σύμπτωση συμφερόντων του κινήματος με την αστική πτέρυγα του Κερένσκι στη δοσμένη στιγμή του ταξικού αγώνα. Θεμελιωνόταν στη διαλεκτική προσέγγιση του Λένιν, σύμφωνα με την οποία ενώ η αντίθεση κυριαρχεί στις ταξικές κοινωνίες, υπάρχουν και στοιχεία ενότητας που μπορεί κάποτε να γίνονται σημαντικά.

  Η θέση του ΚΚΕ, του ΝΑΡ και άλλων περί ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία βασίζεται αντίθετα στην τυπική δογματική-σταλινική θεώρηση της «καθαρής» ταξικής σύγκρουσης, ότι η μακροχρόνια ριζική αντίθεση συμφερόντων του προλεταριάτου με την αστική τάξη αποκλείει να συμπέσουν σε μεμονωμένα ζητήματα και στιγμές. Πρόκειται για μια πρωτόγονη λογική που βιάζει τη διαλεκτική, θυμίζοντας τη στάση των οπαδών του Παναθηναϊκού να αποδοκιμάζουν κάθε ενέργεια των παικτών του Ολυμπιακού (και αντίστροφα). Ο Λένιν είχε αντιταχθεί επίμονα σε αυτές τις λογικές προειδοποιώντας ότι «όταν σκέπτεται κανείς έτσι… απαρνείται την κοινωνική επανάσταση». Κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια η πράξη, αφού όσοι επιδίδονταν σε τέτοιες «φίλαθλες» επαναστατικές επιδείξεις ξεφούσκωναν και διέπρατταν Βάρκιζες στις κρίσιμες στιγμές.

  Είναι έτσι σαφές ότι οι αστήρικτες, ιστορικά τυφλές θέσεις που πήραν πλειοψηφικά για τον ουκρανικό πόλεμο οι δυνάμεις της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς δεν αποτελούν ένα συμπτωματικό γεγονός. Αντανακλούν τη βαθιά κρίση που προέκυψε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ στο ελληνικό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Μέτρο της εγχώριας κρίσης αποτελεί και το γεγονός ότι μόνο μερικές μικρές ομάδες, κυρίως του τροτσκιστικού χώρου, όπως το elaliberta και το Διεθνές Βήμα, τοποθετήθηκαν υπέρ της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή, όπως το Ξεκίνημα, συζητούν με σοβαρότητα και ανοιχτό πνεύμα το ζήτημα. Αλλά το βάθος της κρίσης θέτει επί τάπητος επιτακτικά το αίτημα της κάθαρσης, για την οποία επείγει να εργαστούν όσοι εμπνέονται από τις αυθεντικές παραδόσεις του κομμουνιστικού κινήματος, τον μαρξισμό και τη διαλεκτική.

  *Συγγραφέας, μέλος της Σ.Ε. της «Μαρξιστικής Σκέψης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.