Ένοπλος πουτινικός-αντιεμβολιαστής-αντιδυτικός-«ομοφοβικός» Αγιορείτης ηγούμενος

[Η άκρως αποκαλυπτική περίπτωση του οσίου Νικόδημου της Μ. Φιλοθέου]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η Mονή Φιλοθέου, από την οποία ξεπήδησε ο μεγαλοϊδιοκτήτης τεράστιας αλυσίδας μοναστηριών στις ΗΠΑ Εφραίμ Αριζονίτης (βλ. «Να ανακηρυχθεί Άγιος ο Εφραίμ της Αριζόνα-Μορφίνες, ψυχοφάρμακα, βιασμός, μοιχεία, οικονομικές ατασθαλίες, αυτοκτονία δόκιμου, φονταμενταλισμός, καταγγέλθηκαν κατά του ίδιου ή ρασοφόρων συνεργατών του»), έχει σήμερα δύναμη περίπου 70 καλόγερων. Στις 10.8.2020 ανακοινώθηκε (ekklisiaonline): «Προσφυγή στη δικαιοσύνη για ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟ». «Τι ανέφεραν πηγές του Αγίου Όρους για το ζήτημα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE»:

«Κυκλοφορεί από χθες η είδηση σε 2 blog ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο Ηγούμενος της Μ. Φιλοθέου του Αγ. Όρους π.Νικόδημος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά τον έλεγχο των αποσκευών του εν λόγω ιερομονάχου που αναχωρούσε από το Ηράκλειο, βρέθηκε ένα όπλο τύπου στυλό καθώς και τρεις σφαίρες. Οι αστυνομικοί του φόρεσαν αμέσως χειροπέδες και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα. Ο εν λόγω Ιερομόναχος, κατά πληροφορίες που έχουμε δήλωσε ότι το όπλο ήταν δώρο ενός φίλου του Ρώσου ολιγάρχη που ζει στην Κρήτη και τον επισκέφθηκε. Άτομα από το περιβάλλον του Γέροντα μίλησαν με το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE και σημείωσαν πως όλα αυτά που γράφονται και λέγονται είναι εικασίες, δεν έχει εκδοθεί κανέναν επίσημο δελτίο τύπου από την Αστυνομία Ηρακλείου, τα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρόσθεσαν δε πως πρόκειται για δολοφονία προσωπικότητας, αλλά και επίθεση κατά του Μοναχισμού και του Αγ. Όρους συνολικά ενώ προειδοποιούν πως αν δεν ανακληθούν τα δημοσιεύματα θα υπάρξει σύντομα προσφυγή στη δικαιοσύνη». Όμως η προειδοποίηση δεν έπιασε τόπο και την επομένη, ο άριστος γνώστης των κρυφίων της Εκκλησίας και τώρα φιλικά προσκείμενος στον πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης  Σωτήριος Τζούμας, επικοινωνιολόγος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δημοσίευσε και αυτός την είδηση, προσθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία: (11.8.2020) «ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: συνελήφθη ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Νικόδημος με…όπλο, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου». Αίσθηση έχει προκαλέσει από χθες   ή είδηση …. η είδηση έγινε ακόμη πιο δυσχερής όταν έγινε γνωστό  ότι ο Μοναχός αυτός ήταν ο Ηγούμενος της Μονής   Φιλοθέου του Αγ. Όρους π.Νικόδημος……Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν οι συλλήψεις να είναι δύο. Συνελήφθη δηλαδή εκτός του Ηγουμένου, ένας ακόμη  μοναχός ο οποίος ήταν  μαζί με τον Ηγούμενο και επέστρεφαν στο Άγιο Όρος. Προκειται  για τον ρωσικής καταγωγής 20χρονο  μοναχό Μάρκελλο της Μ. ΦιλοθέουΗ Ιερά Επιστασία είναι ανάστατη από την είδηση αυτή ενώ ενημερώθηκε αρμοδίως  ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος….έλαβε γνώση ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης καθώς και ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Αναμένονται εξελίξεις…».

Η είδηση θάφτηκε, με πρώτους και καλύτερους νεκροθάφτες της-ως είθισται-τις δυο εφημερίδες της Αριστεράς, «Αυγή» και «Ριζοσπάστη» και καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε. Την ξέθαψε όμως πρόσφατα-21 μήνες μετά, λόγω του «Ουκρανικού»-το Protagon:  «Πώς στήνεται το «ρωσικό κόμμα» στην Ελλάδα» (13 ΜΑΪΟΥ 2022, 20:09), προσθέτοντας ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία: «….Φιλορωσικό πρόσημο και προσωπικές σχέσεις με τον ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και την οικογένειά του διατηρεί….ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Μονή, το 2020 και το 2021. Όταν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η Μονή έζησε δύσκολες στιγμές λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού το Κρεμλίνο αντέδρασε αμέσως. Στις αρχές Ιανουαρίου, αεροπλάνο με ιατρικό προσωπικό και φάρμακα απογειώθηκε από τη Μόσχα για να βοηθήσει τους μοναχούς του Αγίου Όρους στη Μονή Φιλοθέου.. Νωρίτερα, το 2020, ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, συνελήφθη, σύμφωνα με τις εκθέσεις των κρατικών αρχών, σε αεροδρόμιο της Κρήτης με όπλο που φέρεται να του είχε χαρίσει Ρώσος ολιγάρχης…».

Λίγα στοιχεία τώρα, για την προσωπικότητα του οσίου Νικόδημου. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα «δέσει» τα στοιχεία, που πολύ πρώιμα χρονικά, όλα τους οδηγούσαν (και οδηγούν) στη Μόσχα, στους δεμένους μαζί της με Αγία Ζώνη Αγιορείτες συμμάχους της και στα αντιδυτικά και υποκριτικά ομοφοβικά παραληρήματα του άρπαγα και διεφθαρμένου πατριάρχη της, διακινητή του ρωσικού εκκλησιαστικού μεγαλοϊδεατισμού της τρίτης Ρώμης και του ναζιστικού ιδεολογήματος του «ρωσικού Κόσμου» (ή της «ρωσικής Ειρήνης»):

Α. «Φιλοθέου Νικόδημος. « Με πρόσχημα το Βατοπαίδι επιχειρείται η δίωξη του Αγιορείτικου μοναχισμού», (Vimaorthodoxias-03/02/2012 | 22:00).

Β. «Ηγούμενος Νικόδημος: «Εγκάθετοι της Νέας Τάξης μεθοδεύουν την αποδόμηση των αξιών». «Στο πλευρό του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου στον αγώνα κατά της παρέλασης των ομοφυλοφίλων που θα γίνει 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, συντάσσεται και η Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. … σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η καθ΄ ημάς Ιερά Μονή του Φιλοθέου, συμμεριζομένη απολύτως την αγωνίαν και ποιμαντικήν ευαισθησίαν σας, υποστηρίζει ολοθύμως τον αγώνα σας εναντίον της, – υπό των εγκαθέτων της Νέας Τάξεως–μεθοδευμένης εκπτωχεύσεως, αποδημήσεως και απομειώσεως των αξιών των συγκροτούντων την ελληνοχριστιανικήν υποδομήν και παράδοσιν της ευλογημένης αγιοτόκου και ηρωωτόκου Πατρίδος μας.». «…ο Ηγούμενος εύχεται η Παναγία Τριάς…’να…. αποτρέψη μιαν παιδευτικήν τιμωρίαν, ομοίαν των Σοδόμων και Γομόρας, δια το ευσεβές ημών Γένος‘ » (Romfea.gr. 17/06 13:49).

To ολοζώντανο θαυματουργό (αφορολόγητο) δεξί χέρι του Ι.Χρυσόστομου στη Μ.Φιλοθέου

Γ. Τιμωρία Σοδομογομόρας δεν έπεσε στο μεροληπτικά θεόθεν προστατευόμενο «Γένος», έπεσε όμως θανατικό σε κάποια μοναστήρια: «Άγιον Όρος: Σε καραντίνα η Μονή Φιλοθέου» (Εφημερίδα ‘Μακεδονία’-Εύρης Τσουρής, 18/01/2022 14:21). «Άλλος ένας μοναχός «εκοιμήθη» σήμερα, ένας είναι διασωληνωμένος, ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο κι άλλοι 3-4 νοσούν στα κελιά τους. Δραματικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στο Άγιον Όρος και μάλιστα σε μονές όπου υπάρχουν πολλοί μοναχοί αντεμβολιαστές. Η μονή Φιλοθέου χρειάστηκε τις τελευταίες μέρες να τεθεί σε καραντίνα αφού τα κρούσματα είναι πολλά και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Πριν λίγες μέρες πέθανε χτυπημένος από covid-19 ο μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης, … είχε διατελέσει προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος….. Σήμερα έφυγε ο 62χρονος μοναχός Πορφύριος ανιψιός του μοναχού Λουκά, ο οποίος ήταν ένας από τους προϊσταμένους της Μονής και μέλος της Γεροντικής Σύναξης του μοναστηριού….Η κατάσταση στη μονή όμως είναι δραματική. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι διασωληνωμένος ο πατήρ Κοσμάς, ενώ χτες χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και ο πατήρ Πέτρος που μέχρι τώρα νοσούσε στη μονή,…μέσα στο μοναστήρι νοσούν στα κελλιά τους τουλάχιστον ακόμα 4-5 μοναχοί… «Προσπαθούμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν αλλά δυστυχώς δε γίνεται τίποτε» είπε στο makthes.gr πηγή από την Αθωνική Πολιτεία».

Δ. Ιστορίες για αγρίους. Ανταπόκρισις αναξιοπρεπέστατου ωτακουστή οικογενειακού διαλόγου Ιησού-Μαρίας: «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC Μόρφου (2.7.2021) «Ὁ προφητικὸς λόγος τοῦ μακαριστοῦ Γέροντα Εφραὶμ τῆς Ἀριζόνας». Κήρυγμα Ἠγουμένου Ἱ.Μ. Φιλοθέου Ἀρχιμ. Νικοδήμου στὶς 11 Ἰανουαρίου 2020 (29 Δεκεμβρίου 2019)…ἀναφέρθηκε στὸν ἀείμνηστο γέροντα Ἐφραὶμ Ἀριζονίτη…: «Κάποια στιγμὴ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ εἶδε τὸν Χριστὸ μὲ τὴν Παναγία. Ἐπειδὴ ὁ Γέροντας ἔκανε πολὺ προσευχὴ γιὰ τὴν πατρίδα μας πάντα, εἶδε ὅτι ἡ Παναγία παρακαλοῦσε τὸ Χριστὸ νὰ σκεπάσει τὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Ἀρνοῦνταν γιὰ τὴν ἁμαρτία καὶ εἰδικὰ γιὰ τὶς σαρκικὲς ἁμαρτίες. Οἱ Εὐρωπαῖοι, οἱ ξένοι δὲν ἔχουν σχέση μὲ ἐμᾶς τοὺς Ὀρθοδόξους. Ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι καὶ οἱ Ἕλληνες εἰδικὰ ἔχουμε ἄλλη παράδοση. Τον παρακαλοῦσε ἡ Παναγία, ὅμως ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Μὰ παιδί μου εἶναι δικοί μας, ἦταν δικοί μας, τοὺς σκεπάζαμε καὶ τοὺς βοηθούσαμε ὅσο μᾶς λάτρευαν, τώρα μᾶς ξέχασαν οἱ Ἕλληνες. Προσπαθοῦσε ἡ Παναγία, ὁ Χριστὸς ἀρνοῦνταν. Πρὶν ἀποχωρήσει ὁ Χριστὸς εἶπε, ἐγὼ θέλω νὰ τοὺς σώσω ἀλλὰ νὰ δῶ μετάνοια. Φεύγει ὁ Χριστός, μένει ἡ Παναγία μόνη της καὶ μὴ ἔχοντας τί ἄλλο νὰ κάνει, ἔβγαλε τὸ ὠμοφόριό της καὶ σκέπασε τὴν Ἑλλάδα» ὅπως ἀνέφερε μὲ ἔκδηλη συγκίνηση ὁ Ἀρχιμ. Νικόδημος».

EΡΩΤΗΜΑ: Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ο όσιος Νικόδημος κατά αυτών που μετέδωσαν το 2020 την είδηση της οπλοφορίας του-όπως είχε απειλήσει-ή δεν πρόκανε ακόμη; Γιατί αυτή η καταγγελία σε βάρος του άντεξε στη δοκιμασία των απειλών του αλλά και του χρόνου, παρέμεινε διάσπαρτη στο διαδίκτυο και επανήλθε δριμύτερη, σε βαθμό που δεν μπορεί να παραβλεφθεί πλέον, παρά μόνο από όσους τσαλαβουτούν στα ίδια αμαρτωλά νερά με τον ηγούμενο.

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ένοπλος πουτινικός-αντιεμβολιαστής-αντιδυτικός-«ομοφοβικός» Αγιορείτης ηγούμενος

 1. Ο/Η Gay monk λέει:

  Από τη Μόσχα μέχρι το Άγιο Όρος: Ο Πούτιν κάνει πόλεµο και ο Κύριλλος… τον λιβανίζει

  Δημήτρης Παγαδάκης
  22/05/2022, 22:10

  Για τον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, οι θηριωδίες του πολέµου στην Ουκρανία είναι απλώς αόρατες… ή, καλύτερα, «άλλου παπά ευαγγέλιο». – Στο δικό του ευαγγέλιο υπάρχουν εδάφια µόνο για ραδιουργίες, ίντριγκες, µεγαλοϊδεατισµούς και λατρεία στις υλικές απολαύσεις, τις οποίες εξασφαλίζει δαπανώντας αµύθητα ποσά
  Στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπήκε από την Κομισιόν και ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών. Αναμενόμενο. Ο εθνικιστής Κύριλλος και ο αυταρχικός Πούτιν πάνε πακέτο. Σχεδόν ισότιμοι εταίροι, διακηρύσσουν με ένα στόμα τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και εξυμνούν ενορχηστρωμένα τον αυτοκρατορικό μεγαλοϊδεατισμό της. Φορώντας υποκριτικά το ευσεβές ράσο της ορθόδοξης πίστης, Πατριαρχείο της Μόσχας και Κρεμλίνο αλληλο-ευλογούν το ένα τα γένια του άλλου. Ψέλνουν από κοινού το τροπάριο της δυνατής, ισχυρής, αγαπημένης από τον Θεό χώρας τους. Πόσο μάλλον εγκωμιάζουν τη φιλειρηνική πολιτική της.

  Τι κι αν τα στρατεύματά της πνίγουν βάναυσα στο αίμα την ομόδοξη Ουκρανία. Για τους επικεφαλής της πνευματικής και κρατικής ρωσικής εξουσίας, αμφότερους πρώην Σοβιετικούς Καγκεμπίτες, οι θηριωδίες και οι φρικαλεότητες που διαπράττονται από τους αμείλικτους Ρώσους εισβολείς στη μαρτυρικά αμυνόμενη γειτονική τους χώρα είναι απλώς αόρατες Ή, καλύτερα, «άλλου παπά ευαγγέλιο». Στα υποτιθέμενα εδάφια του οποίου ο δισεκατομμυριούχος προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αντί για επιθετική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία, διαβάζει τη «δίκαιη και ευλογημένη από την αλήθεια του Θεού» υπεράσπιση των ρωσικών συνόρων.

  Υπό αυτή τη σκόπιμα στρεβλή ανάγνωση της πραγματικότητας αξιοποιεί με αναντίστοιχη του ιερού αξιώματός του πανουργία τις σκοτεινές επιβουλές του Πούτιν υπέρ της Μεγάλης Ρωσίας, προσφέρει με τις ευλογίες του μια θεολογική βάση στις επιδιώξεις του Κρεμλίνου. Κάτι που περίπου συναρθρώνεται με την έννοια ενός «ιερού πολέμου». Διαλαλεί εξάλλου ότι διεξάγεται μια παγκόσμια και ιστορική μάχη για αξίες, στην οποία η Ρωσία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο ενάντια σε μια παρακμιακή Δύση. Τίποτε το πρωτότυπο.

  Ιερά χλιδή

  Εδώ και χρόνια ο Πατριάρχης Μόσχας διατυμπανίζει επίμονα πως «η χώρα έχει μπει σε έναν αγώνα που δεν έχει φυσική, αλλά μεταφυσική σημασία». Σε αυτή την υπερβατική μάχη υπέρ των υψηλών ηθικών ιδανικών και κατά των «δυνάμεων του κακού» συμμετέχει εγκαίρως και ο ίδιος. Προφανώς αφότου σήμανε η κατάλληλη ώρα, την οποία είδε στο πολυτελές ρολόι Breguet, αξίας 25.000 ευρώ, που φορεί στον καρπό του χεριού του. Με αυτό τον εξοπλισμό ατενίζει τα πεδία των αναμετρήσεων από το ιδιόκτητο ρετιρέ του 12ώροφου εμβληματικού συγκροτήματος κατοικιών «Οίκος του Αναχώματος», μεγέθους ενός οικοδομικού τετραγώνου, πάνω στις όχθες του ποταμού Μόσκβα στο κέντρο της Μόσχας.

  Και φυσικά με αποστολικό ζήλο στοχάζεται τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης «αρετής και κακίας» στο σαλέ που διατηρεί στο καντόνι της Ζυρίχης, συνήθως μετά από την απολαυστική άσκηση στο χόμπι του, το σκι στις χιονισμένες Ελβετικές Αλπεις. Στην ίδια ουδέτερη χώρα κρίνεται ότι διατηρεί υψηλό τραπεζικό λογαριασμό, δεδομένου ότι η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται γύρω στα 6 δισ. δολάρια. Ποσό που πάντα αρνιόταν ή απέκρυπτε. Ωστόσο εν μέρει προερχόταν από τη χορήγηση εκ μέρους του Πούτιν του ιδιότυπου προνομίου στη Ρωσική Εκκλησία να εισάγει αφορολόγητα τσιγάρα και να εισπράττει το 1/10 των κερδών από την εμπορική διακίνησή τους στην απέραντη χώρα με τους αναρίθμητους θεριακλήδες καπνιστές. Αναπόφευκτα, μετά από τέτοια ευνοϊκή παραχώρηση ο Πατριάρχης περιέγραψε τη νίκη του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές το 2012 ως «θαύμα του Θεού».

  Ειδικότερα από τη στιγμή που το θεόπνευστο αυτό «θαύμα» έβαλε το χέρι του για να εκπονηθεί και να ψηφιστεί νόμος που έδινε στην Εκκλησία το δικαίωμα να ανακτήσει την προεπαναστατική περιουσία της από το κράτος και χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα για την ανέγερση εκατοντάδων νέων εκκλησιών. Με όλα όσα συνεπάγονται οι απαλλοτριώσεις, οι εργολαβίες και τα επιχειρηματικά νταραβέρια για το παγκάρι της επίσημης έδρας του Πατριαρχείου της Μόσχας στο μεγάλο δασικό πάρκο Σερεμπιάνι Μπορ στη βορειοδυτική Μόσχα.

  Η Τρίτη Ρώμη

  Η αλήθεια είναι πως για τον Κύριλλο δεν ήταν ποτέ το οικονομικό κίνητρο της γαλαντομίας των άλλων ικανό να διαμορφώσει την ταυτότητά του. Ηταν πάντα εθνικιστής, που πίστευε ότι ο ρωσικός ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ανώτερος από κάθε άλλη εκδοχή του. Στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του εντασσόταν η δική του πρωτοκαθεδρία. Η επέκταση δηλαδή της δικαιοδοσίας της Ρωσικής Εκκλησίας σε μέρη τα οποία ανήκουν πνευματικά και διοικητικά σε άλλα Πατριαρχεία, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης. Ως εκ τούτου, επιτίθεται στην πλανεμένη, όπως την αποκαλεί μαζί με τον Σεργκέι Λαβρόφ, αντίληψη του Φαναρίου ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο ηγέτης του ορθοδόξου κόσμου.

  Φιλοδοξία του να αναγορευτεί ο ίδιος πρώτος όχι μεταξύ ίσων, αλλά πρώτος άνευ ίσων, πρώτος επί όλων των υπολοίπων Πατριαρχών. Βαθιά συντηρητικός, αδυσώπητος εχθρός της γκέι κοινότητας, αρνείται κατηγορηματικά την ηθικοπλαστική επίδραση της απελευθερωτικής θεολογίας στην Καθολική Εκκλησία, ενώ θεωρεί κάθε προσέγγιση της Ορθοδοξίας μαζί της ως εργαστήριο επικατάρατης ένωσης με τον Πάπα, την περιεκτική πλάνη, την αίρεση και τη διαστροφή. Ειδικότερα με την Ουκρανία έχει μεγάλο νταλκά.

  Πιστεύει ακράδαντα ότι οι Ουκρανοί ορθόδοξοι, οι οποίοι προσηλυτίστηκαν για πρώτη φορά στον χριστιανισμό από τους Ρώσους, δεν πρέπει ποτέ να ξεφύγουν από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Με την ίδια πεποίθηση συντάσσεται και ο Πούτιν από τότε που στράφηκε στους ιερείς για πνευματικές συμβουλές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την κατάρρευση του κομμουνισμού στην παραπαίουσα Σοβιετική Ενωση, ο Πούτιν ως στέλεχος της Κα Γκε Μπε συνάντησε τον πατέρα Τύχωνα Σεβκούνοφ, ο οποίος ήταν ηγούμενος σε ένα μοναστήρι κοντά στη Λουμπιάνκα, την έδρα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

  Ο μοναχός έγινε ο εξομολογητής των αμαρτιών του. Υποτίθεται ότι ο κατοπινός διευθυντής της Εφ Ες Μπε, που αντικατέστησε την Κα Γκε Μπε, και μετέπειτα πρόεδρος της Ρωσίας, κατανόησε κοντά στον καλόγερο την ευθύνη του ενώπιον του Θεού για τις υψηλές υπηρεσίες που του ανατέθηκαν. Στη πραγματικότητα, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης απόλυτων παραδοχών του παρελθόντος απεξαρτήθηκε επωφελώς από τα μαρξιστικά δόγματα και τον άθεο ουμανισμό και υιοθέτησε τη χριστιανική κατήχηση με το τελετουργικό της.

  Ενα κερί εδώ, μια εικόνα παραπέρα, μια φιλανθρωπία κάθε τόσο, μια ευλαβική προσευχή υπό τις κάμερες, ο Πούτιν επένδυσε δημοσίως στη θρησκευτική πνευματικότητα. Συνέδεσε τον εαυτό του θεολογικά και πολιτικά με τη δύναμη και την εμπειρία της ρωσικής ορθόδοξης ιστορίας, καθώς και τη μοναδική σχέση της με την κρατική, σχεδόν πάντα μονοπρόσωπη, αυταρχική εξουσία.

  Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα

  Το καλοκαίρι του 2013 ο Κύριλλος ταξίδεψε από τη Μόσχα στο Κίεβο με ένα θωρακισμένο τρένο μεταφέροντας έναν σταυρό ύψους τριών μέτρων από ξύλο ελιάς, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Αγιος Ανδρέας. Συμβολικά ο συγκεκριμένος σταυρός αποτελεί το έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το οποίο έχει τον Απόστολο Ανδρέα ως προστάτη του. Ο σταυρός είχε φτάσει από την Πάτρα όπου φυλάσσεται από το 1980 και συμπτωματικά στην ίδια πόλη εδρεύει το Ιδρυμα του Αγίου Ανδρέα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, άλλοτε πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων που διεκδικούσαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και προσωπικός φίλος του Πούτιν. Το ιερό κειμήλιο ταξίδεψε με επινοημένη αφορμή τον εορτασμό της 1.025ης -πιο στρογγυλή ημερομηνία δεν βρήκαν- επετείου από τη βάφτιση των Ρως του Κιέβου το 988 μ.Χ. από τον Βλαδίμηρο Α, Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου και πρώτο χριστιανό ηγεμόνα της Ρωσίας.

  Τόπος τελετής είχε οριστεί στην ουκρανική πρωτεύουσα η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, το μοναστήρι στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου με τους εντυπωσιακούς χρυσούς τρούλους που συνιστά το ιερότερο τοπόσημο της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Ηγούμενος του μοναστηριού ήταν ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα μοναχός Πάβελ, τον οποίο ο ουκρανικός Τύπος είχε στην μπούκα για την πολυτελή διαβίωσή του, τον στόλο του με τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τις πολυέξοδες δεξιώσεις, τα ύποπτα νταραβέρια του με κρατικές επιχειρήσεις.

  Αργότερα όλα αυτά έγιναν αντικείμενο έρευνας για διαφθορά. Τότε, όμως, για τον Πούτιν, που κατέφτασε αεροπορικώς για να προσευχηθεί στο πλευρό του Κύριλλου, αυτές οι κατηγορίες αποτελούσαν απλώς ανούσιες ψιλολεπτομέρειες. Αλλού στόχευε σε εκείνη την επίσκεψη. Το σημαντικότερο ήταν ο λόγος που εκφώνησε επιτόπου ο Ρώσος πρόεδρος. Μίλησε για τη σημασία της «ρωσο-ουκρανικής φιλίας» που είχε επιβιώσει πολλών αιώνων δοκιμασιών και τραγωδιών. «Χτίσαμε και προστατεύσαμε την κοινή μας πατρίδα, τη Μεγάλη Ρωσία, διατηρώντας την πίστη μας, τη μοναδική ιστορική μας εμπειρία και το πεπρωμένο μας.

  Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η τοποθέτησή του απηχούσε το μεγαλείο ενός σύγχρονου τσάρου, του οποίου η αλληλένδετη έως αδιαχώριστη πολιτικο-θρησκευτική εξουσία υπερασπιζόταν τη χαμένη επικράτεια της ΕΣΣΔ και την υπακοή σε αυτήν των πρώην δημοκρατιών της όπως η Ουκρανία. Με δυο λόγια, διαμήνυε πως αν το σοβιετικό κράτος κατέρρευσε υποχρεώνοντας τη Ρωσία σε μια γεωπολιτική καταστροφή, αυτό δεν σημαίνει ότι αποχαιρετά τις ρίζες της. Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ακόμα εδώ για να δώσει μάχες εναντίον των διεφθαρμένων δυνάμεων της άθεης εκκοσμίκευσης του δυτικού κόσμου. Οπου δυτικός κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Εννέα χρόνια αργότερα, εκείνη η προαναγγελθείσα προφητεία του Κύριλλου και του Πούτιν επαληθευόταν με τραγικό τρόπο στα ανεξάρτητα ουκρανικά εδάφη.

  Στον θρόνο του Πατριάρχη

  Η ιερατική κλίση του Αγιότατου Κύριλλου, κατά κόσμον Βλαδίμηρου Μιχαΐλοβιτς Γκουντιάεφ, ήταν προδιαγραμμένη. Εγγονός, γιος και αδελφός ιερέων, διένυσε από τη βάση, βήμα-βήμα, όλη την πυραμίδα της ρωσικής ιεραρχίας μέχρι να βρεθεί στην κορυφή της. Τον Φεβρουάριο του 2009 στον ιερό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική ανάρρησή του στον Θρόνο των Πατριαρχών Μόσχας στη θέση του αποβιώσαντος προκατόχου του, πατριάρχη επί 18 χρόνια, Αλέξιου Β’.

  Ως πνευματικός ηγέτης 100 εκατομμυρίων πιστών της παραδοσιακής και μεγαλύτερης θρησκείας της χώρας, που θεωρείται μέρος της «ιστορικής κληρονομιάς» της Ρωσίας βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 1997, ανέλαβε αυξημένα καθήκοντα τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς. Γνώστης του παγκόσμιου χριστιανικού τοπίου και έμπειρος στις διεθνείς επαφές, αξιοποιούσε τις γνωριμίες, άλλες φανερές και άλλες υπόγειες, που απέκτησε από τότε που ως νεαρός ιερέας και επίσκοπος πέρασε χρόνια ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) στη Γενεύη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για λογαριασμό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Θεωρείται βάσιμα και στοιχειοθετημένα ότι υπήρξε πράκτορας της Κα Γκε Μπε σύμφωνα με μαρτυρίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διέφυγαν από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, καθώς και από πηγές εγγράφων στα αρχεία της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας στη Μόσχα.

  Με το κωδικό όνομα Μιχαΐλοφ του είχε ανατεθεί κομβικός ρόλος για την εμβάθυνση της διαφωνίας στους αντιδραστικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, την παρενόχληση των προτεσταντικών «αιρέσεων» και την εξάπλωση της επιρροής της Ρωσίας στο ΠΣΕ. Με τέτοια προϋπηρεσία στην κατασκοπευτική δράση και τη ραδιούργο ίντριγκα, ήταν μάλλον άστοχη η ατάκα του Πάπα Φραγκίσκου με την οποία τον χαρακτήρισε «παπαδοπαίδι του Πούτιν». Ο Κύριλλος δεν είναι κανένας καντηλανάφτης που τον στρατολόγησε το δεσποτικό αφεντικό του Κρεμλίνου για να ανάβει λαμπάδες στη δόξα του. Είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που όχι μόνο δεν υπέταξε την Εκκλησία στις πολιτικές Αρχές, αλλά τις επηρέασε τόσο βαθιά ώστε τις ανάγκασε να υιοθετήσουν τη δική της γλώσσα. Το όραμα του Ρώσου ποιμενάρχη να γίνει το Πατριαρχείο του η πολιτική έκφραση και η «ψυχή» της Ορθοδοξίας εξυπηρετείται από την προσήλωση στον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, τον οποίο εγκωμιάζει μονίμως αμέσως μετά τις δημόσιες ευχαριστίες που απευθύνει προς τον Θεό.

  Η επίθεση στον Βαρθολομαίο

  Το 2019 ο Κύριλλος έκανε το ακραία παράτολμο βήμα να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία από τη Ρωσική Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αιτία ότι το Φανάρι παραχώρησε ανεξαρτησία στο κύριο σώμα των Ουκρανών ορθοδόξων, χορηγώντας Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, εισακούοντας το αίτημα των πιστών της συγκεκριμένης χώρας να έχουν τη δική τους εκκλησία και «να μην υπάγονται, να μην εξαρτώνται και να μην καταδυναστεύονται από τη Μόσχα». Εξαλλος ο Κύριλλος στο γνωστό τσιφλικάδικο μοτίβο του με παρονομαστή ότι «δεν υπάρχει ανεξάρτητη χώρα με εξαρτημένη Εκκλησία», που προμήνυε όσα πένθιμα και καταστροφικά θα ακολουθούσαν στην Ουκρανία, επιτέθηκε στον Βαρθολομαίο.

  Τον κατηγόρησε για «κίνηση διάσπασης της Ορθοδοξίας». Υπαινίχθηκε, ακόμη, χωρίς αποδείξεις, αλλά με την αβάντα του Λαβρόφ, ότι ο Βαρθολομαίος δέχτηκε έξωθεν ισχυρές δυτικές πιέσεις γι’ αυτή την απόφασή του, για την οποία διατηρεί αρμοδίως το προνόμιο να χορηγήσει. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως απάντησε στον Κύριλλο τον Οκτώβριο του 2021 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη: «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έβγαλαν το όνομά μου από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν…, θα έλεγα σκασίλα μου». Ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εμείς εξακολουθούμε και μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Κύριλλο όπως παλαιότερα».

  Η αλήθεια είναι ότι Βαρθολομαίος και Κύριλλος δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις στο αξεδιάλυτο κουβάρι που είχε μπλέξει την Οικουμενική Ορθοδοξία με τις ενέργειές του ο δεύτερος. Στο πλαίσιο του νεο- βυζαντινού μεγαλοϊδεατισμού του -αν και στο Βυζάντιο οι ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους ήταν πιο διακριτοί-, το Πατριαρχείο της Μόσχας επεδίωκε την αντικατάσταση των Ελλήνων επικεφαλής σε μητροπόλεις της Ευρώπης και κομβικών ιερατικών στελεχών στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων από Ρώσους. Αποπειράτο να εγκαταστήσει ιδιοτελώς φιλορώσους μητροπολίτες στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα. Αποσκοπούσε να ελέγξει εργαλειακά υπέρ των ρωσικών σκοπιμοτήτων τις 36 μητροπόλεις των Νέων Χωρών που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά διοικητικά στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος.

  Προσπαθούσε να στείλει ακόμη περισσότερους φιλικά διακείμενους προς τη Μόσχα ρωσόφωνους ή ρωσικής συνείδησης μοναχούς στο Αγιον Ορος, αν όχι να εγκαταστήσει στο Περιβόλι τη Παναγίας ακραίες ρωσικές εθνικιστικές ομάδες με διασυνδέσεις με πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα της πατρίδας του. Καθόλου τυχαία ο Βαρθολομαίος αποφάσισε να μην παραστεί στους πανηγυρικούς εορτασμούς της χιλιετηρίδας του ρωσικού μοναχισμού στη μοναστική πολιτεία της χερσονήσου του Αθω στα τέλη Μαΐου του 2016, όταν ο Κύριλλος έγινε δεκτός εκεί με κωδωνοκρουσίες και τιμές.

  Στην ιστορική καστροπολιτεία της Μονής Παντελεήμονος, όπου μονάζουν και Ρώσοι και Ουκρανοί μοναχοί, κρατώντας στα χέρια του ένα μαύρο κομποσκοίνι με κόκκινες χάντρες επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο μοναστήρι αποτελεί σημείο αναφοράς για το Κρεμλίνο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το επισκέπτονται τακτικά με ελικόπτερα και ταχύπλοα, για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους γέροντες, ολιγάρχες και σπουδαία μέλη της ρωσικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, τα οποία κατά καιρούς πραγματοποιούν σε αρμονία με το μοναδικό περιβάλλον ησυχασμού και συντονισμένα με την επουράνια πρόνοια, συνάξεις εν γνώσει μεν της ρωσικής πρεσβείας της Αθήνας, αλλά μακριά από κάθε δημοσιότητα. Διόλου συμπτωματικά ο Πούτιν είχε φτάσει την ίδια ημέρα με τον Κύριλλο επισήμως στην Αθήνα και ακολούθησε προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψή του στο Αβατον του Αγίου Ορους. Ο συμβολισμός της ταυτόχρονης άφιξής τους ήταν πρόδηλος.

  Ανταλλάγματα

  Ο Κύριλλος, γνώστης της υπονομευτικής δουλειάς από παλιά, ανίχνευσε τις προθέσεις του πατέρα Εφραίμ, ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, ώστε να ωφεληθεί το μοναστήρι από τη γενναιόδωρη ρωσική μεγαλοσύνη. Ο πανέξυπνος αρχιμανδρίτης Εφραίμ, με το χάρισμα της προνοητικότητας, αποδείχτηκε πρόθυμος να συνεισφέρει στο θεάρεστο έργο της Ρωσικής Εκκλησίας με τα ανάλογα ιερά ανταλλάγματα που δικαιούνταν το μοναστήρι του. Πραγματοποίησε μια περιοδεία σε όλη τη Ρωσία, σε 11 ρωσικές πόλεις από τη Μόσχα στο Νορίλσκ στον Αρκτικό κύκλο της Σιβηρίας και από εκεί έως το Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού, μεταφέροντας ή, καλύτερα, συνοδεύοντας από τον Αθωνα για πρώτη φορά στο εξωτερικό μετά από πάνω από 300 χρόνια τη θαυματουργή Τίμια Ζώνη της Παναγίας.

  Η τουρνέ του ιερού κειμηλίου που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στέφτηκε με εκθαμβωτική επιτυχία. Υποχρεωμένη η Ρωσική Εκκλησία αντέδρασε στη σύλληψη και προφυλάκιση του γέροντος Εφραίμ από τις ελληνικές Αρχές αμέσως μετά τη θριαμβευτική περιοδεία του στη Ρωσία. Αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της δικαιοδοσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι η δικαστική διαδικασία είναι αστήρικτη και πολιτικά εξαρτημένη! Η ανταπόδοση εκ μέρους του Εφραίμ ήταν σχολαστικά ευσυνείδητη στην τιμή που του έκαναν να τον ανακηρύξουν προκαταβολικά αθώο. Δεν είναι, όμως, το μόνο Αγιορείτικο μοναστήρι που διάκειται, παρά τις κτηνωδίες των ρωσικών στρατευμάτων, ευνοϊκά υπέρ της εισβολής.

  Οι μονές Καρακάλου και Φιλοθέου εκτιμάται ότι τάσσονται ανυπερθέτως με τον Πούτιν, λειτουργώντας θρασύτατα ως εντολοδόχοι του. Η τελευταία μονή θεωρείται δέσμια της οικονομικής αρωγής που της προσφέρει αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν και η οικογένειά του, η οποία καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του κόστους των πολυδάπανων επισκευών και συντηρήσεών της. Τέλος, κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου που είναι κατειλημμένο εδώ και χρόνια από πιστά μέλη της «Εκκλησίας Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος, έχει καταγγελθεί από τον ηγούμενο της μονής, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, ότι Ρώσοι υπερεθνικιστές, ρατσιστές με ξυρισμένα κεφάλια, μπούκαραν σε αρχονταρίκι των καταληψιών με σημαία της αλλοτινής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου.

  Στην πραγματικότητα επρόκειτο για παρέλαση ρωσόφωνου καταληψία ρασοφόρου και της παρέας του από παρακμιακούς «ρωσόψυχους» νοσταλγούς περασμένων μεγαλείων με φθαρμένα λάβαρα. Τίποτε, όμως, δεν μειώνει το ανεξέλεγκτο εύρος της διείσδυσης της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στο Αγιον Ορος. Το ρωσικό εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια», η ομάδα «Λύκοι της Νύχτας», οι ένστολοι Κοζάκοι πολιτοφύλακες εμφανίζονται ποζάροντας εκεί κάθε τόσο, ευλογούμενοι από τον Ρώσο Πατριάρχη, για να καταστήσουν, αποθρασυνόμενοι, ορατό πως μέρος της Αθωνικής Πολιτείας αποτελεί τμήμα μια μικρής άκρης της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

  Γεγονός που πυροδοτεί μια εύφλεκτη διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου, καθώς η Ρωσία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Αγιον Ορος ως δούρειο ίππο για να υπονομεύσει την Ε.Ε. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία το τριήμερο 27-28-29 Μαΐου αναμένεται να δρομολογήσει παρεμβάσεις προστασίας και ελέγχου της αγιορείτικης μοναστικής κοινότητας από τις δόλιες ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος.


  Πούτιν και Κύριλλος στους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό του Κιέβου

  Πιο φανατικός και από το Κρεμλίνο

  Κρίνεται, πάντως, πως το φιτίλι της πυρκαγιάς το έχει ανάψει ο ίδιος ο 16ος Πατριάρχης Μόσχας, ο οποίος και με τις πλάτες του Κρεμλίνου εμφανίζεται ως φύλακας της αποστολικής και αγιοπατερικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεγονός που ενοχλεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρ’ όλα αυτά, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζει το παράφωνο βιολί του.

  Με χρυσοκέντητα άμφια, λευκά μαλλιά, λευκή γενειάδα και ομόχρωμο καλυμμαύχι, το λεγόμενο «κράνος της σωτηρίας», με πλευρικά πτερύγια και σταυροβελονιά στην προμετωπίδα του άλλοτε τον δικέφαλο αετό και άλλοτε τις εικόνες των Αρχαγγέλων, ο 76χρονος Κύριλλος διανθίζει τον παρηγορητικό προς το ποίμνιό του λόγο με φράσεις περί της πίστης, τον θρίαμβο της ζωής, την καλοσύνη, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Ωστόσο, σε όλη τη μέχρι τώρα θητεία του δεν έχει εγείρει καν ένα ερώτημα από άμβωνος για τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γεωργία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Κριμαία και σήμερα στην Ουκρανία. Πόσο μάλλον δεν τις έχει ποτέ, ρητορικά έστω, καταδικάσει.

  Εδώ δεν φιλοτιμήθηκε να τελέσει ένα μνημόσυνο εις μνήμην των νεκρών Ρώσων φαντάρων που έχασαν τη ζωή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε ο Πούτιν. Επιδοκιμάζοντας τη σύρραξη μεταξύ ομοδόξων στην Ουκρανία, κουνάει δήθεν το θυμιατό υπέρ της ευλογίας των χριστιανικών αξιών. Στην πραγματικότητα καίει ξεδιάντροπα το δυσώδες λιβάνι της ρωσικής προπαγάνδας. Προφανώς υπό τη ρασοφόρο ιδιότητά του θα τον κρίνει ο Θεός, αν δεν συρθεί δεμένος σε διεθνές δικαστήριο για να καθίσει στο εδώλιο πλάι στον Πούτιν, με τη συντριπτική εις βάρος του κατηγορία της συμμετοχής σε εγκλήματα πολέμου.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κ.Κ.Ρωσίας, ένα αντιδραστικό κόμμα, που θέλει τον ορθόδοξο θεό στο Σύνταγμα


  25 Νοεμβρίου 2011
  Προσκύνημα Ζουγκάνοφ στην Αγία Ζώνη στον Καθεδρικό του Σωτήρος Χριστού

  Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011
  ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ * ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

  Αγία Ζώνη πολιτικής
  Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

  Την Τίμια Ζώνη προσκύνησε και ο ηγέτης των Ρώσων κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ζητώντας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚ, «τη βοήθεια της Παναγίας και προστάτιδας της Ρωσίας για να σώσει τη χώρα από τον 20ετή κύκλο της ματαιότητας» μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

  Το ΚΚΕ και τα παιδάκια των ευσεβών ιδρυμάτων

  Το ΚΚΕ και τα παιδάκια των ευσεβών ιδρυμάτων
  01/09/2017
  [Ο Πειραιάς, μετά τον Άθωνα και τα Λιόσια αποκαλύπτουν την αόρατη πλευρά του ελληνοσοβιετικού παγόβουνου]
  ……………..
  Αν η κα Μανωλάκου κρατήσει την Ομερτά και αυτοχαρακτηριστεί αναρμόδια να ασχοληθεί με δικαιώματα πληγωμένων και προδομένων παιδιών, που αυτοί που τα παραβίασαν προστατεύονται από εκκλησιαστικούς μηχανισμούς του παρακράτους, αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από το ότι η Ομερτά αυτή υπάρχει και δεν είναι πλάσμα της προκατειλημμένης φαντασίας μας.

  Ο Βασίλης Αλεξάκης για τη «Μαφία» του Άθωνα

  Όμως ο Β. Αλεξάκης απέδωσε ευθέως στην ευγενή σιωπή του ΚΚΕ (το οποίο δεν ντράπηκε να δέχεται για τα πλημμυροπαθή αρχεία του κόμματος οικονομικές δωρεές φανερά από τον φασίστα και βασανιστή τυφλών παιδιών Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και τον μαστροπό Ρουμάνων καλογριών, ρατσιστή και λαθρέμπορο χρυσού πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο) οικονομικά κίνητρα : «Το Σπίτι του Λαού στον Περισσό χτίστηκε εν μέρει με λεφτά που έδωσαν οι μοναχοί». Ακολουθούν, ολόκληρη η πρώτη συνέντευξη και απόσπασμα της δεύτερης:

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ: «Μία μαφία ντυμένη στα μαύρα» (Ε 14.09.2008).
  https://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2016/10/blog-post_74.html

  Ακόμη και του ΚΚΕ δεν τολμούν να κηρύξουν πόλεμο ενάντια στο Άγιο Όρος. Το Σπίτι του Λαού στον Περισσό χτίστηκε εν μέρει με λεφτά που έδωσαν οι μοναχοί».

  https://www.tanea.gr/2008/10/27/lifearts/culture/to-agion-oros-perifronei-tin-ellada-ki-as-apomyza-ekatommyria/

  «Το Άγιον Όρος περιφρονεί την Ελλάδα κι ας απομυζά εκατομμύρια» (ΤΑ ΝΕΑ-Πιμπλής Μανώλης 27 Οκτ 2008).

  Στον πόλεμο είχαν τεθεί υπό την προστασία του Χίτλερ, υποστηρίζει ο συγγραφέας. «Μετά διαπραγματεύτηκαν και με το ΚΚΕ για να διατηρήσουν την αυτονομία τους σε περίπτωση που κέρδιζαν οι κομμουνιστές στον Εμφύλιο. Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με όλους».

 3. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.makthes.gr/efialtis-sti-moni-filotheoy-sto-agion-oros-kai-tetartos-monachos-nekros-apo-koronoio-504110

  Εφιάλτης στη μονή Φιλοθέου στο Αγιον Ορος – Και τέταρτος μοναχός νεκρός από κορονοϊό!

  Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Σε καραντίνα παραμένει η μονή
  22/01/2022 15:52

  Εύρης Τσουμής

  Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στη μονή Φιλοθέου στο Αγιον Ορος. Σήμερα πέθανε από κορονοϊό και ο πατήρ Κοσμάς ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον τέταρτο ανεμβολίαστο μοναχό της μονής που χάνει τη ζωή του από κορονοϊό μέσα σε λίγες μέρες.


  Πριν τρεις μέρες «εκοιμήθη» ο πατήρ Δαμιανός. Πριν από τον π. Δαμιανό είχε πεθάνει επίσης ανεμβολίαστος από κορονοϊό και ο μοναχός Πορφύριος 62 χρονών από τη Ράχη Πιερίας ο οποίος επίσης νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 86χρονου μοναχού Λουκά Φιλοθείτη, ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος.

  Οπως αποκάλυψε το makthes.gr εξαιτίας της δραματικής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μονή Φιλοθέου μπήκε σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr αρκετοί μοναχοί, τουλάχιστον 4-5 ακόμα νοσούν στα κελλιά τους μέσα στη μονή αρνούμενοι να μεταφερθούν σε νοσοκομείο εκτός Αγίου Όρους. Πριν λίγες μέρες χρειάστηκε, να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και μάλιστα με ελικόπτερο ακόμα ένας μοναχός ο πατήρ Πέτρος που μέχρι τώρα νοσούσε στη μονή.

 4. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.in.gr/2022/05/22/greece/farsala-eleytheros-o-iereas-pou-eixe-katadikastei-gia-ypeksairesi-38-ek-eyro-ekane-fylaki-meta-apo-85-xronia/

  Φαρσάλα: Ελεύθερος ο ιερέας που είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 3,8 εκ. ευρώ – Έμεινε στη φυλακή 8,5 χρόνια

  in.gr
  22 Μαΐου 2022, 10:13

  Είχε παραδεχτεί την ενοχή του, αρνήθηκε την κατηγορία τις υπεξαίρεσή των 3,8 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι «πήρα μόνο 80.000 με 100.000 ευρώ».

  Πενήντα τρεις ημέρες μετά και τη σύλληψή του, αποφυλακίστηκε προχθές από τις Φυλακές Λάρισας ο 45χρονος πρώην ιερέας των Φαρσάλων, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το δικαστήριο προτού ανακοινωθεί η ποινή του για να γλιτώσει τότε, μάταια, τη φυλάκισή του.

  Όπως αναφέρει το onlarissa, επικαλούμενο την εφημερίδα «Ελευθερία», μετά από αίτημα του συνηγόρου του, η αίτηση συγχώνευσης ποινών έγινε δεκτή και με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο πρώην ιερωμένος, έχοντας μείνει στη φυλακή περισσότερα από 8 χρόνια και μετά από τις τόσες δικαστικές αποφάσεις, έχοντας… πληρώσει για τις αμαρτίες του από προχθές το μεσημέρι απολαμβάνει ξανά την ελευθερία του.

  Η επιστροφή του ωστόσο στην ιεροσύνη, και ειδικότερα ως ιερέας στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, αυτή μάλλον δεν είναι εφικτή, καθώς έχει καθαιρεθεί από Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για «κανονικό παράπτωμα», παρότι συνεχίζει ακόμη να κυκλοφορεί φορώντας ράσα.

  Το χρονικό της υπόθεσης

  Πρόκειται για τον 45χρονο πρώην ιερέα, ο οποίος ως άλλοτε εξουσιοδοτημένος για θέματα συναλλαγών από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος αλλοιώνοντας μισθολογικές καταστάσεις ιερέων στα Φάρσαλα υπεξαίρεσε 3,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

  Όπως είναι γνωστό, λίγη ώρα προτού η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοινώσει την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, ο 45χρονος έχοντας ολοκληρώσει την απολογία του (σ.σ. χωρίς να είναι κρατούμενος) έφυγε από τη δικαστική αίθουσα, με αποτέλεσμα, έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Μαρτίου να συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στον Σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αθηνών στη Λάρισα. Πρωτόδικα ο 45χρονος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ μετά και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή για την κατηγορία της υπεξαίρεσης του Δημοσίου, αυτήν της κάθειρξή 15 ετών.

  Έχοντας ήδη λοιπόν εκτίσει φυλάκιση 8,5 ετών από την πρώτη επ’ αυτοφώρω σύλληψή του στα Φάρσαλα, η αίτηση του συνηγόρου του για συγχώνευση των ποινών έγινε δεκτή και, μετά την απόφαση του Συμβουλίου, αποφυλακίστηκε.

  Τα 3,8 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκαν ποτέ

  Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος, ως αρμόδιος ιερέας έχοντας εξουσιοδοτηθεί για τις συναλλαγές (σ.σ. έκδοση πράξεων, παραλαβή επιταγών, είσπραξη χρημάτων κ.λπ. μεταξύ Eκκλησίας και Τράπεζας), εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη απευθείας, ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών και από το 2005 έως το 2012, οπότε και συνελήφθη, αλλοίωσε πλαστογραφώντας 114 μισθοδοτώ καταστάσεις των 45 ιερέων, που εμφανίζονταν να λαμβάνουν πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αμοιβές.

  Να σημειωθεί ότι στην απολογία του τον περασμένο Μάρτιο στο Πενταμελές Εφετείο είχε παραδεχτεί την ενοχή του, αρνήθηκε την κατηγορία τις υπεξαίρεσή των 3,8 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι «πήρα μόνο 80.000 με 100.000 ευρώ». Περιττό δε να αναφερθεί ότι το υπεξαιρεθέν ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ δεν βρέθηκε ποτέ.

 5. Παράθεμα: Ένοπλος πουτινικός-αντιεμβολιαστής-αντιδυτικός-«ομοφοβικός» Αγιορειτης ηγούμενος — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://monastery.gr/iera-monh-filotheou-agiou-orous/

  Ιερά Μονή Φιλοθέου

  Η Ιερά Μονή Φιλοθέου αποτελεί ένα σύμβολο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ειδικά κατά τους δύσκολους αιώνες της Τουρκοκρατίας, καθώς ο Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε μοναχός της. Ωστόσο, πριν τον Άγιο Κοσμά εξίσου σημαντικό ιεραποστολικό έργο είχαν άλλοι δυο Φιλοθείτες μοναχοί ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω και ο Άγιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων.

  Το μοναστήρι είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τις υπόλοιπες αγιορείτικες μονές. Δεσπόζει στα 310μ πάνω από τη θάλασσα και ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για το πανέμορφο γρασίδι περιμετρικά του Καθολικού.

  Η Μονή ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα από τον μοναχό Άγιο Φιλόθεο, εκ του οποίου έλαβε και το όνομα της. Ενώ για πολλούς αιώνες έμεινε στην αφάνεια, άρχισε να ανθίζει τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Τον 18ο αιώνα Έλληνες ηγεμόνες του εξωτερικού δώρισαν μεγάλη χρηματική βοήθεια στην μονή τα οποία αξιοποιήθηκαν να ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα της μονής.

  Τον 18ο αι. μόνασε στη Μονή Φιλοθέου ο διδάσκαλος του γένους Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ήταν το εναρκτήριο του για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να χτίσει ναούς και σχολεία.

  Το Καθολικό της μονής κτίστηκε το 1746 και εορτάζει στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες από την Αποκάλυψη και μια τοιχογραφία του μεγάλου Αλεξάνδρου.

  Μέσα στον κτιριακό χώρο της μονής υπάρχουν τέσσερα παρεκκλήσια και εκτός έξι. Δυο εξ αυτών είναι αφιερωμένα στους Αρχαγγέλους, ένα στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, ένα στην Αγία Μαρίνα, στους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, στον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο και στον άγιο Νικόλαο.

  Η Τράπεζα, που βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό, εικονογραφήθηκε τον 16ο αιώνα. Ανάμεσα στα κειμήλια της μονής ξεχωρίζουν τμήμα του Τιμίου Σταυρού, το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και άγια λείψανα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας.

  Παναγία η Γλυκοφιλούσα

  Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας που είναι γνωστή σε όλο τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο για την γλυκύτητα της μορφής της, βρίσκεται στο αριστερό εικονοστάσι του ναού.

  Σύμφωνα με την ιερά παράδοση, κατά την εικονομαχία, η σύζυγος του βυζαντινού πατρίκιου Συμεών, πέταξε την εικόνα στη θάλασσα για να την σώσει από την καταστροφή. Η εικόνα κατά θαυμαστό τρόπο έφτασε στις ανατολικές ακτές του Αγίου Όρους και βρέθηκε από τον ηγούμενο της μονής Φιλοθέου. Στο σημείο εκείνο αναπήδησε άγιο νερό που έκτοτε έχει σώσει πολλούς παράλυτους και στείρες.

  Πολλά θαύματα έχουν αποδοθεί στην ιερή εικόνα. Ανάμεσά τους η διάσωση ενός πλοίου προσκυνητών που το 1817 κινδύνευσε να βυθιστεί στα ανοιχτά της Ίμβρου λόγω μιας φοβερής καταιγίδας. Τότε, παρουσιάστηκε η Παναγία και κρατώντας η ίδια το πηδάλιο οδήγησε τους προσκυνητές σε ένα ασφαλές λιμάνι.

  https://www.monastiriaka.gr/panagia-glykofilousa—iera-moni-filotheou-n-79226.html

  Παναγία Γλυκοφιλούσα – Ιερά Μονή Φιλοθέου (κλικ για το χάρτη)

  Όπως η Πορταΐτισσα, έτσι και η Γλυκοφιλούσα είναι από τις εικόνες εκείνες που διασώθηκαν από την εικονομαχία και μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στον Άθω. Ήταν κτήμα της Βικτωρίας, ευσεβούς συζύγου του εικονομάχου συγκλητικού Συμεών, η οποία, για να μην την παραδώσει, την έριξε στη θάλασσα. Η εικόνα πλέοντας όρθια στα κύματα έφθασε στον αρσανά της Μονής Φιλόθεου, όπου παρελήφθη με πολλή τιμή και χαρά από τον ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής, που είχαν ειδοποιηθεί με αποκάλυψη της Θεοτόκου. Στο σημείο της ακτής, όπου απέθεσαν την εικόνα ανέβλυσε άγιασμα. Εκεί κάθε χρόνο την Δευτέρα της Διακαινησίμου γίνεται λιτανεία και αγιασμός.

  Πολλά είναι τα θαύματα της Γλυκοφιλούσης. Το 1713 απάντησε στις προσευχές του ευλαβούς εκκλησιάρχη Ιωαννικίου, που παραπονείτο για την ένδεια του μοναστηριού, διαβεβαιώνοντας τον ότι αυτή έχει την πρόνοια για τις υλικές ανάγκες της Μονής. Το 1800 έσωσε έναν προσκυνητή που έπεσε κάτω από τον ξενώνα, που βρισκόταν στον τρίτο όροφο. Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη με την Σταύρωση στο πίσω μέρος και βρίσκεται στον κίονα του αριστερού χορού του καθολικού.

  Μοναστηριακά Προϊόντα που σας προτείνουμε


  Επάργυρο Δαχτυλίδι Σεβαλιέ με Σταυρό Διάτρητο
  Κωδικός: K2099
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα


  Επίχρυσο κρεμαστό καντήλι σε στρογγυλό σχήμα που φέρει εγχάρακτη διακόσμηση και σμάλτο. Το καντήλι συνοδεύεται με κόκκινη καντηλόκουπα για το λάδι.

  Ύψος: 11 εκ.
  Διάμετρος: 7 εκ.

  Το καντήλι βρίσκεται αναμμένο μπροστά από τις άγιες εικόνες μέσα στην Εκκλησία, αλλά και στο εικονοστάσι κάθε σπιτιού ως ένδειξη σεβασμού και τιμής προς τον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους. Το άναμμα του καντηλιού συμβολίζει το φως του Ιησού Χριστού που φωτίζει τον κάθε άνθρωπο, καθώς και το παράγγελμα του Κυρίου ότι εμείς οι χριστιανοί πρέπει να είμαστε τα φώτα του κόσμου. Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού και την προσευχή που έκανε ο Ιησούς Χριστός στον κήπο των Ελαίων στη Γεσθημανή. Επιπλέον, το καντήλι συμβολίζει την Εκκλησία που μεταδίδει το θείο έλεος και φως.


  Μοναστηριακό Λικέρ Αμπαρόριζα
  Κωδικός: MP1199
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

  από το Ιερό Κελί Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

  Περιεχόμενο: 250 ml.

  Συμπλήρωμα Διατροφής για Βελτίωση της Ποιότητας του Ύπνου | Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου

  Κωδικός: MF5228
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  22.00€

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
  Συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, βασισμένο στην πολύχρονη εμπειρία και γνώση των μοναχών στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος. Κάθε συσκευασία περιέχει 60 κάψουλες με τα παρακάτω συστατικά:
  Συμπυκνωμένο Εκχύλισμα Βαλεριάνας (Valeriana officinalis)150 mg.
  Συμπυκνωμένο Εκχύλισμα Λυκίσκου (Humuluslupulus)150 mg.
  Συμπυκνωμένο Εκχύλισμα Πασιφλόρας(Passifloraincarnata)150 mg.
  Άμυλο 50 mg.

  Δοσολογία: 1 κάψουλα μισή ώρα πριν τον ύπνο.

  Περίβλημα φυτοκάψουλας: Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη, κατάλληλη για χορτοφάγους.

  Προφυλάξεις – Αντενδείξεις: Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Οι ως άνω πληροφορίες δεν είναι ιατρικές συμβουλές ούτε υποκατάστατο συμβουλών άλλου επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης. Παρέχονται για ενημερωτικούς και μόνον λόγους. Να μη λαμβάνεται πριν την οδήγηση ή τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Μην διακόψετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές συστάσεις περίθαλψης χωρίς πρώτα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον (έως 25°C), μακριά από παιδιά.


  Monastiriaka – Mount Athos

  Παναγία Τριχερούσα
  Κωδικός: AS7075
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  Διαστάσεις:
  15 x 19 εκ.
  19 x 26 εκ. (+130.00€)
  28 x 35 εκ. (+430.00€)
  35 x 50 εκ. (+2,080.00€)
  120.00€

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
  Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας φτιαγμένη με βάση το πρωτότυπο που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Εξαιρετικής ποιότητας και ευκρίνειας μεταξοτυπία με ασημένιο 925o «πουκάμισο» και πέτρες Swarovski. Οι τοπικές επιχρυσώσεις έχουν γίνει με χρυσό 22Κ. Μπορεί να κρεμαστεί σε τοίχο ή να τοποθετηθεί σε επίπεδη επιφάνεια με τον στατήρα που διαθέτει.

  Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού. Μέχρι σήμερα η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας θεωρείται ως η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού.


  Κεντητό Μπρελόκ
  Κωδικός: AN6005
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  Χρώμα:
  Κόκκινο – Χρυσό
  Μπλε – Ασημί
  Μαύρο – Χρυσό
  Μαύρο – Κόκκινο
  4.00€


  Μαγειρική του Αγίου Όρους
  Κωδικός: B4255
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  26.00€

  μοναχός Επιφάνιος (γέροντας του Ιερού Κελλίου Αγ. Ευσταθίου (Μυλοπόταμος) μετόχι της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος).

  Εκατόν είκοσι έξι συνταγές, οι πλέον αντιπροσωπευτικές απ’ όσες συνηθίζουν οι Μοναχοί του Αγιώνυμου Όρους, από τη δίαιτα των οποίων αποκλείονται τα κρέατα, λευκά και κόκκινα. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επί διακόσιες ημέρες τον χρόνο νηστεύουν, οπότε ανάλογο είναι και το διαιτολόγιό τους. Ο συγγραφέας, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, τονίζει πως αυτό που επιδιώκει είναι να δείξουν περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων, τη λεγόμενη Μεσογειακή. «Στα φαγητά που παρασκεύαζαν και έτρωγαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας. Αυτή είναι η Αγιορείτικη κουζίνα, που έμαθα να μαγειρεύω επί τριάντα τρία χρόνια. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή, Μεσογειακή, διαιτητική κτλ., εγώ δεν ξέρω πώς να την ονομάσω… Εσείς πάλι πείτε την όπως θέλετε, καλογερική, μοναστηριακή. Αγιορείτικη ή και παραδοσιακή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ως βεβαιωμένο αποτέλεσμα λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή».
  Το πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο επιμερίζεται σε τρία μέρη: α) Ψάρια, β) Όσπρια και λαδερά, και γ) Μαλάκια και Οστρακόδερμα. Προηγούνται των συνταγών δύο κείμενα, υπό τύπον εισαγωγής, του Θεόδωρου Ιωαννίδη και Θανάση Γεωργιάδη και ακολουθεί ένα επίμετρο (Το Αγιώνυμον Όρος), κατατοπιστικό για τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει το Περιβόλι της Παναγιάς. Καλογηρικά άσματα, πατερικά κείμενα, παροιμίες και λοιπά ψυχωφελή παρεμβάλλονται ανάμεσα στις συνταγές, διανθίζοντάς τες καταλλήλως.
  Ο συγγραφέας του έργου, ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός, αφού εγκαταβίωσε για αρκετά χρόνια στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, αποφάσισε, το 1990, να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου – Μυλοπόταμος, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Από παλαιότερους Αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου. Σήμερα είναι περιζήτητος αρχιμάγειρας. Στον Μυλοπόταμο, με συνοδεία του μοναχού Ιωακείμ, ανέλαβε την κοπιαστική προσπάθεια αναστύλωσης του ιστορικού κελιού δίνοντάς του νέα ζωή. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, κατά το έθος των παλαιοτέρων, φύτεψε αμπελώνα και έχτισε οινοποιείο. Σήμερα ζει και μονάζει στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους και ασχολείται με την μαγειρική και παράγει τα επώνυμα βιολογικά κρασιά Αγίου Όρους, Μυλοπόταμος.
  Από τον επίλογο του συγγραφέα παραθέτουμε τα εξής: «Με το βιβλίο μου Μαγειρική του Αγίου Όρους θέλω να σας μεταφέρω εν μέρει κάτι από όσα έζησα τριάντα πέντε χρόνια στο Αγιασμένο Όρος μαγειρεύοντας. Δεν πήγα σε σχολές μαγειρικής, ούτε κατέχω κανένα πτυχίο. Έμαθα όμως κοντά στους παλιούς γεροντάδες πώς να τσιγαρίζω το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά, γιατί έλεγαν εκείνοι πως όσο πιο γλυκά ροδίσει το κρεμμύδι, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Έμαθα επίσης πως όλα τα φαγητά στο τέλος του μαγειρέματος θέλουν υπομονή και καρτερία, όταν περιμένουμε πάνω από την φωτιά να φύγουν τα περίσσια ζουμιά τους. Από την προμήθεια των υλικών, το καθάρισμα, το πλύσιμο, το κόψιμο, το αλάτισμα, το μαγείρεμα και ως το σερβίρισμα πρέπει να έχεις πάντα στο νου σου αυτούς, για τους οποίους κάνεις όλα τούτα. Αυτούς που αγαπάς. Τα πάντα στην μαγειρική είναι εκδήλωση της αγάπης μας προς αυτούς, γιατί θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Επειδή αγαπάμε εκείνους, για τους οποίους μαγειρεύουμε, για αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη. Η αγάπη μας προς τους άλλους, μας οδηγεί στο πώς θα κάνουμε νοστιμότερο το φαγητό. Εύχομαι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, πέρα από την αρωγή των συνταγών, να σας βοηθήσει να πλησιάσετε ακόμη περισσότερο αυτούς που αγαπάτε, μαγειρεύοντας. Ανοίξτε το σπίτι σας, καλέστε τους φίλους σας, μαγειρέψτε μαζί, στρώστε το τραπέζι, πιείτε κρασί και χαρείτε μαζί…». «Χαίρετε μετά χαιρόντων» μας λέει ο Απόστολος Παύλος. Όλες τις χαρούμενες και ευχάριστες στιγμές της ζωής μας τις συνοδεύει το καλό φαγητό και ένα καλό τραπέζι. Συνεχίζει ο μακάριος Παύλος και λέει «κλαίετε μετά κλαιόντων» αναλογιστήκατε άραγε πόση ικανοποίηση αισθάνεται κάποιος άρρωστος από μία ζεστή και νόστιμη ψαρόσουπα, που θα του φτιάξουμε από τα χέρια μας; Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέει πως ο μάγειρας πρέπει να σκέφτεται όταν μαγειρεύει, ότι υπηρετεί τους αγγέλους… μαγειρεύει για αυτούς που προσεύχονται υπέρ της των πάντων ενώσεως».

  Εύχεσθε, Μοναχός Επιφάνιος.

  Το βιβλίο διατίθεται με σκληρό εξώφυλλο.

  Σελίδες: 266

  Κομποσκοίνι με Μπλε Χρυσόλιθο
  Κωδικός: AE3151
  Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  12.00€

  Κομποσκοίνι από ημιπολύτιμους λίθους (χρυσόλιθο) σε μπλε χρώμα, εργόχειρο των πατέρων του Ιερού Κελίου Αγίου Αντωνίου. Το κομποσκοίνι φέρει μεταλλικό διακοσμητικό στοιχείο με το IC XC NIKA.

 7. Ο/Η του πρωκτού (προσέξατε αδελφοί) λέει:


  Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας -ΜΑΡΤΥΡΙΑ :Τι είχε πει για τα χρόνια μας!
  ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ – Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ -ΣΟΚ!

  Στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας μίλησε το πνευματικοπαίδι του οσιακού Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη, ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος και αποκάλυψε τη νέα προφητική εμφάνισή του για μία φρικτή αρρώστια που έρχεται η οποία θα σαπίζει το στόμα, τα χέρια και τον πρωκτό αφήνοντας πολλούς νεκρούς.

  https://orthopraxia.gr/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%BC/

  Όχι σε εμβόλια και μάσκες! Ξεκάθαρη ερμηνεία της προφητείας του Γέροντος Εφραίμ από τον π. Στέφανο Αναγνωστόπουλο και ανακοίνωση άρνησης του να κάνει αυτο το εμβόλιο!
  Από ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ – 28/01/2021

  http://aegeanews.gr/news/ekklisia/382665/stefanos-anagnostopoulos-stelnei-apo-ton-thalamo-tou-nosokomeiou-tin-evlogia-tou-foto/

  Ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος στέλνει από τον θάλαμο του νοσοκομείου την ευλογία του (φωτό)
  Από aegeanews -11 Απρ 2021

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   http://www.nyxthimeron.com/2021/10/covid-19-63-video.html

   Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
   Ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, παθών από Covid-19, μιλά μετά από 63 μέρες διασωληνωμένος

   Ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, παθών από Covid-19, όπως και η Πρεσβυτέρα του, μιλά μετά από 63 μέρες διασωληνωμένος. Καταθέτει εμπειρίες και τι διδάχθηκε. Θεωρεί πάντως ότι, ενώ είχε κάνει ο ίδιος και η Πρεσβυτέρα του δηλώσεις ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού, η ασθένεια ήρθε ως απάντηση ή μήνυμα εκ Θεού, για να μην καυχάται πάσα σαρξ.

   ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

   17-10-2021 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
   27.078 προβολές 18 Οκτ 2021

   Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

   (σημ.Λ.: σιγά που δεν θα ήταν)
 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.oakke.gr/


  Ο Ηλίας Ζαφειρόπουλος της ΟΑΚΚΕ
  Mία αριστερή φωνή θαμμένη από τα ελληνικά ΜΜΕ που αξίζει να ακουστεί, σε παλιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.