Νεαρός εκβίαζε ενάρετο ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο

[Του αποσπούσε χρήματα, αν και ο ιερεύς δεν εγνώριζε τι θα έδειχναν οι φωτογραφίες]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

«Εκβίαζε ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο-Του «έφαγε» €20.000» (Πρώτο Θέμα-19/05/2022, 10:21). «Ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν 30χρονο Λαρισαίο, που κρίθηκε ένοχος εξακολουθητικής εκβίασης ενός ιερέα σε ακριτικό νησί, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο 30χρονος κρίθηκε ένοχος για το γεγονός πως στο διάστημα από 3 Απριλίου 2018 έως 6 Ιουλίου 2020 εξανάγκασε τον ιερέα να του καταβάλει περίπου 20.000 ευρώ σταδιακά υπό την απειλή ότι θα δημοσίευε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του! Ο ιερέας είχε γνωρίσει το 2012 τον κατηγορούμενο στο νησί, το οποίο επισκεπτόταν σε διάφορες εορτές για να πουλά εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη.
Μετά την γνωριμία τους, επικοινώνησε μαζί του, όπως κατήγγειλε ο ιερέας, και του είπε ότι έχει φωτογραφίες του, χωρίς να προσδιορίζει τι απεικονίζουν κι ότι αν δεν του κατέβαλε αρχικά το ποσό των 100 ευρώ θα τις δημοσιοποιούσε στο διαδίκτυο. Ο ιερέας φέρεται να φοβήθηκε από άγνοια για το τι μπορεί να κάνει κάποιος με τις φωτογραφίες του και του κατέβαλε το ποσό σε λογαριασμό που του υπέδειξε στην Εθνική Τράπεζα. Ισχυρίστηκε δε ότι επικοινωνούσε μαζί του κάθε δύο μήνες και του ζητούσε χρήματα και σε άλλους λογαριασμούς και με άλλον δικαιούχο. Συνολικά, όπως είπε, του κατέβαλε περίπου 20.000 ευρώ. Ο 30χρονος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται ισχυριζόμενος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως επρόκειτο για άτοκο δάνειο».

Προφανώς ο ιερεύς εφοβείτο φωτομοντάζ εχθρών της Εκκλησίας, σατανιστών, κλπ., έχων υπ’όψιν του αντιστοίχους περιπτώσεις, όπως αυτή εναντίον του τρισμάκαρος ασκητικού μητροπολίτου Αττικής Παντελεήμονος («Ο εκατομμυριούχος μητροπολίτης και η offshore»), φερομένου ως δήθεν συνομιλούντος αναισχύντως με φαντάρον ή εις βάρος του οσίου πατρός Νεκταρίου Μουλατσιώτου («Ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης απαντά μέσα από το Facebook για ένα δυσφημιστικό φωνομοντάζ που έκανε ο Σπ. Καρατζαφέρης και κυκλοφορεί στο Youtube»), φερομένου ως δήθεν ομιλούντος απαξιωτικώς δια τον αείμνηστον  μητροπολίτην Πειραιώς Καλλίνικον, έναν πολύ αυστηρών ηθών Ιεράρχην, τον οποίον ο όσιος πατήρ Μουλατσιώτης τάχα απεκάλη «π….» (αν ήτο ποτέ δυνατόν!).

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to Νεαρός εκβίαζε ενάρετο ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο

 1. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Ουκρανοί κατεδάφισαν το αγαλμα του Ρώσου πρίγκιπα αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι στο Χάρκοβο

 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/h-wra-tis-alitheias-gia-ton-k-panteleimona/

  H ώρα της αλήθειας για τον κ. Παντελεήμονα

  Από το 1994 ως και τον Φεβρουάριο του 2005 ήταν ποιμενάρχης της πλουσιότερης μητρόπολης της Εκκλησίας της Ελλάδος, η αποκάλυψη όμως της συμμετοχής του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα και η κωλυσιεργία που επέδειξε στην έναρξη εκκλησιαστικών ανακρίσεων αποτέλεσαν την αφορμή για την αναμόχλευση στοιχείων που έφεραν τον κ. Παντελεήμονα να συμμετέχει σε σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα.

  Το 2002 όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι κασέτες με τις ροζ τηλεφωνικές συνομιλίες του ιεράρχη το ζήτημα μπήκε στο αρχείο της Ιεράς Συνόδου επειδή, όπως ελέχθη μεταξύ άλλων, στα εργαστήρια του FBI, το οποίο μπορούσε να εγγυηθεί τη γνησιότητα ή την πλαστότητά τους, εργάζονται εβραίοι, προτεστάντες και ρωμαιοκαθολικοί και βάσει των ιερών κανόνων ετερόδοξοι και αλλόδοξοι δεν μπορούν να καταθέσουν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Βεβαίως εκείνη την εποχή ο κ. Παντελεήμων ήταν πανίσχυρος και μπορούσε να επηρεάζει αποφασιστικά τους μηχανισμούς της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο το κλίμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί ο Μητροπολίτης Αττικής είναι εξαιρετικά δυσμενές για τον ίδιο.

  https://www.protagon.gr/themata/o-ekatommyriouxos-mitropolitis-kai-i-offshore-44341684618

  Ο εκατομμυριούχος μητροπολίτης και η offshore

  To 2005 ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο οποίος διαδραμάτιζε ρόλο και στα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε βρεθεί να συνδέεται με offshore και λογαριασμούς εκατομμυρίων. Η ίδια offshore εντοπίστηκε ενεργή και μετά τον θάνατό του το 2014 αλλά και μέχρι τα μέσα καλοκαιριού του 2018. Το Protagon ξετυλίγει το υπεράκτιο μυστήριο

  . Χάρης Καρανίκας 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 15:47

  Πριν από 13 χρόνια ένα σκάνδαλο είχε κυριαρχήσει σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σχετικά με μία «ιερή offshore» και εκατομμύρια ευρώ: ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης είχε βρεθεί να συνδέεται με υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ το όνομά του είχε εμπλακεί και σε υπόθεση υπεξαίρεσης του ταμείου μονής, για την οποία αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ο μητροπολίτης, ενώ ήταν πληρεξούσιος της offshore ήταν και στο τιμόνι αναπτυξιακής εταιρείας της Εκκλησίας η οποία διαχειριζόταν κονδύλια από το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η ίδια offshore εντοπίστηκε στα νέα Panama Papers, ενεργή, και μετά τον θάνατο του Παντελεήμονα Μπεζενίτη το 2014. Ανάμεσα στα στοιχεία εμφανίζονται αιτήματα για παροχή εγγράφων σχετικά με την καλή λειτουργία της offshore δύο μήνες πριν ο μητροπολίτης αφήσει την τελευταία του πνοή από ισχαιμικό επεισόδιο ενώ έκανε μπάνιο στη θάλασσα. Το Protagon ξετυλίγει το υπεράκτιο κουβάρι μυστηρίου γύρω από την High Sky Trading Ltd. Στις 13 Μαρτίου 2017, μία σειρά προειδοποιητικών μηνυμάτων της Mossack Fonseca ότι θα παραιτηθεί από τη διαχείριση offshore εταιρείας ελληνικών συμφερόντων έφυγαν από τους υπολογιστές της δικηγορικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute

  To όνομα της offshore ήταν High Sky Trading Ltd. και η έδρα της στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τα προειδοποιητικά μηνύματα έδιναν στους διευθυντές της offshore χρονικό περιθώριο 90 ημερών να βρουν άλλον πάροχο υπηρεσιών αντί της Mossack Fonseca. Ο λόγος που στάλθηκαν ήταν ότι είχαν βρεθεί «κενά» στα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η δικηγορική εταιρεία – «κενά» που δεν της επέτρεπαν να είναι συμμορφωμένη με την ισχύουσα νομοθεσία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων για το ξέπλυμα χρήματος. Λόγω του ότι η Mossack Fonseca είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών μετά τις πρώτες αποκαλύψεις των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016, η εταιρεία είχε αποφασίσει να κάνει ό,τι μπορούσε περισσότερο για να είναι συμμορφωμένη με τους κανονισμούς. Και τα προειδοποιητικά μηνύματα για την παραίτησή της από την διαχείριση των offshore που εμφάνιζαν ελλείψεις στα στοιχεία που έπρεπε να είχαν προσκομιστεί, έφευγαν κατά εκατοντάδες…

  Συγκεκριμένα για την High Sky Trading, οι υπάλληλοι της Mossack Fonseca είχαν εντοπίσει ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της offshore, παρά μόνο για τον μέτοχο, και για αυτό το λόγο την είχαν εντάξει στη λίστα με τις ενεργές εταιρείες «without Ultimate Beneficial Owner» (σ.σ. χωρίς τελικό πραγματικό δικαιούχο). Σε άλλο αρχείο αναφερόταν ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2017 «αυτή η εταιρεία έχει εκκρεμείς πληροφορίες ελέγχου δεούσης επιμέλειας που πρέπει να προσκομιστούν». Τα προειδοποιητικά μηνύματα παραίτησης της Mossack Fonseca που στάλθηκαν τρεις εβδομάδες μετά είχαν ως αποδέκτες τέσσερις Έλληνες: έναν 38χρονο γιατρό, τη βιοτέχνη μητέρα του, τον αδερφό του και έναν δικηγόρο.

  Η High Sky Trading δεν είναι εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2005 ένα δημοσίευμα της «Απογευματινής» με τίτλο «Μητροπολίτης με εταιρεία στα… Παρθένα Νησιά», έφερε την συγκεκριμένη offshore στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφερόταν: «Υπεράκτια (οφσορ) εταιρεία στα Παρθένα Νησιά της Καραϊβικής χρησιμοποιούσε ο Μητροπολίτης Αττικής κ.Παντελεήμον Μπεζενίτης για να διακινεί τα χρήματά του στο εξωτερικό, ενώ τουλάχιστον δεκαοκτώ τραπεζικοί λογαριασμοί είναι στο όνομά του σε ελληνικές τράπεζες!» Τη χρονική στιγμή του δημοσιεύματος ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή, είχε ήδη τεθεί σε εξάμηνη αργία από την Ιερά Σύνοδο λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση υπεξαίρεσης από την Μονή Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, για την οποία καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση. Όπως ανέφερε η «Απογευματινή», πραγματικός ιδιοκτήτης (beneficial owner) της High Sky Trading ήταν, κατά δήλωσή του, ο ίδιος ο Παντελεήμων Μπεζενίτης.

  Από τους 18 λογαριασμούς με τους οποίους φαίνεται ότι συνδεόταν ο Μητροπολίτης Αττικής, αμέσως μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να τον θέσει σε εξάμηνη αργία οι περισσότεροι εμφάνιζαν μηδενικό υπόλοιπο, ενώ κάποιοι είχαν κλείσει. Ανοικτοί ήταν έξι λογαριασμοί. Από αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Απογευματινής», τρεις είχαν ως δικαιούχο την High Sky Trading και φιλοξενούσαν πάνω από 3.280.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν δικαιούχους τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη και κάποιους από αυτούς στους οποίους απευθύνονταν τα προειδοποιητικά μηνύματα παραίτησης της Mossack Fonseca το 2017. Σε έναν από τους τελευταίους λογαριασμούς είχαν βρεθεί 250.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους δεν ξεκαθαριζόταν στο δημοσίευμα.

  Όπως ανέφερε η «Απογευματινή» «ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο για τα υπέρογκα ποσά των 1,5 δισ. δρχ. που φαίνεται ότι είχε, δικαιολογήθηκε ότι δεν είναι όλα δικά του και πως μετά από 40 χρόνια εργασίας σε υψηλές θέσεις εργασίας δικαιούτο να έχει αποταμιεύσεις για τα γεράματα». To δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή» για τον Μητροπολίτη, τον Φεβρουάριο του 2005 Από τα εσωτερικά έγγραφα της Mossack Fonseca, στα οποία έχει πρόσβαση το Protagon, φαίνεται ότι η High Sky Trading συστάθηκε τον Απρίλιο του 2002 και ότι τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς τοποθετήθηκε ως διευθυντής της offshore o Τζέφρεϊ Μάτζιστρεϊτ, ένας δραστήριος μεσάζων υπεράκτιων υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο. Την συγκεκριμένη περίοδο ο Μάτζιστρεϊτ βρισκόταν σε συνεννόηση με την Mossack Fonseca για να ανοίξουν από κοινού παράρτημα και στην Αθήνα – εγχείρημα που δεν τελεσφόρησε.

  Τον ίδιο μήνα που ορίστηκε διευθυντής της High Sky Trading o Μάτζιστρεϊτ, ο τότε Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης χρίστηκε πρόεδρος της εταιρείας της Εκκλησίας με την επωνυμία «Διαχείριση -Υποστήριξη Επιχειρήσεων και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Μελετών και Έργων», η οποία έγινε γνωστή ως ΣΥΜΕΑΝ ΑΕ και ως αντικείμενο είχε την αξιοποίηση και διαχείριση ευρωπαϊκών και μη κονδυλίων. Από το 2002 έως το 2004 στα έγγραφα των Panama Papers δεν εντοπίζεται κάποια άμεση σύνδεση του Μπεζενίτη με την High Sky Trading.

  Στις αρχές του 2003 εμφανίζεται ως μέτοχος της εταιρείας ένας 25χρονος τότε έλληνας γιατρός, ενώ έναν χρόνο αργότερα τοποθετούνται ως διευθυντές, εκτός από τον ίδιο τον γιατρό, η μητέρα του, ο αδερφός του και ένας έλληνας δικηγόρος. Αυτό που συνέδεσε τον Μπεζενίτη με την offshore εμφανίζεται σε ένα φαξ με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2004. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν ένα πληρεξούσιο που του έδινε το δικαίωμα «να εκπροσωπεί» την High Sky Trading και «εκ μέρους της να εκτελεί διάφορες πράξεις και πράγματα, τα οποία φέρουν την έγκριση και την υπογραφή των διευθυντών και τη σφραγίδα της εταιρείας». (Η ακριβής διατύπωση του πληρεξούσιου στα αγγλικά είναι: «and on its behalf to perform or do various acts and things, be approved and signed by (…) directors of the company and the stamp of the company be affixed thereto»). Τον ίδιο μήνα που εστάλη το φαξ με το πληρεξούσιο για τον Μπεζενίτη και την High Sky Trading η Γενική Συνέλευση της ΣΥΜΕΑΝ ΑΕ αποφάσισε την επανατοποθέτηση του Μπεζενίτη ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της.

  Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την offshore, τον Φεβρουάριο του 2005, ο Μπεζενίτης αποσύρθηκε από το ΔΣ της ΣΥΜΕΑΝ. Έως τότε στη ΣΥΜΕΑΝ είχαν μπει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 1,6 εκατομμύρια ευρώ, με κάποια από αυτά τα χρήματα να χορηγούνται από το υπουργείο Οικονομικών στην Εκκλησία! Τέλη Φεβρουαρίου του 2005 στα γραφεία της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας σημαίνει συναγερμός. Δημοσιογράφος από την Ελλάδα είχε στείλει μήνυμα στην Mossack Fonseca ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την High Sky Trading, στο οποίο περιελάμβανε και αντίγραφο του δημοσιεύματος της «Απογευματινής». Στο αίτημά του ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι υπάρχει στην Ελλάδα «σκάνδαλο για την παρέμβαση της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη, με οικονομικά μέσα» και ζητούσε να μάθει τι είδους συναλλαγές πραγματοποίησε η High Sky Trading, ποια είναι τα συνδεόμενα σε αυτή πρόσωπα, καθώς και ποιος ο σκοπός για τον οποίον ιδρύθηκε.

  Ο συναγερμός που σήμανε στην Mossack Fonseca έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια του νομικού γραφείου – τους ιδρυτές Γιούργκεν Μόσακ και Ραμόν Φονσέκα, οι οποίοι όπως φαίνεται από τα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας ενημερώνονταν για τις εξελίξεις επί του θέματος και συμβούλευαν τους υπαλλήλους τι να κάνουν. Ο ίδιος ο Μόσακ είχε στείλει εντολή μέσω email με τίτλο «Σκάνδαλο της Εκκλησίας στην Ελλάδα», να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση και κυρίως ποιοι είναι οι μεσάζοντες για την σύσταση της offshore καθώς και τι είδους πληρεξούσια είχαν εκδοθεί. Οι υπάλληλοι της δικηγορικής σύντομα ανακάλυψαν ότι μεσάζων για την ίδρυση της High Sky Trading ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες τους στην Κύπρο, ο Τζέφρεϊ Μάτζιστρεϊτ.

  Έπειτα από σειρά μηνυμάτων ανάμεσα στον Μάτζιστρεϊτ και τους υπαλλήλους της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας, δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για την υπόθεση από τον έλληνα δικηγόρο που εμφανιζόταν ως ένας από τους διευθυντές της High Sky Trading: «Δεν είναι ακριβές ότι (σ.σ. ο Μπεζενίτης) είναι το άτομο που αναφέρεται στο σκάνδαλο για την παράνομη παρέμβαση της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μέσων, ούτε ότι η High Sky Trading Ltd εμπλέκεται σε ένα τέτοιο σκάνδαλο ή σε οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο σχετικά με παράνομες δραστηριότητες οποιουδήποτε είδους», ανέφερε ο έλληνας δικηγόρος. Σε άλλη επιστολή του με ημερομηνία Απριλίου 2005 ο έλληνας δικηγόρος εξηγούσε: «Η εταιρεία High Sky Trading Ltd ασχολείται με τη διαχείριση επενδύσεων (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια), κατέχει χαρτοφυλάκια μετοχών και λογαριασμούς τρεχουσών συναλλαγών σε Τράπεζες στην Ελλάδα. Δεν εκτελούνται άλλες δραστηριότητες από την ημέρα ίδρυσης της ανωτέρω εταιρείας μέχρι σήμερα».

  Στην συγκεκριμένη επιστολή, ο έλληνας δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ήταν ένας γιατρός τον οποίον γνωρίζει προσωπικά και ότι ο μέτοχος και η οικογένειά του είναι αξιοπρεπείς. Ωστόσο, σε καμία από τις επιστολές του έλληνα δικηγόρου δεν αναφερόταν κάτι για το πληρεξούσιο που ενέπλεκε τον τότε Μητροπολίτη Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την offshore, διέμενε στην Αγία Παρασκευή. Η επικοινωνία αλληλογραφίας της High Sky Trading, όπως φαίνεται στα αρχεία των Panama Papers, βρισκόταν στο δίπλα σπίτι από αυτό που έμενε ο Μητροπολίτης – και αυτό φαίνεται να ισχύει από το 2003. Πέρα από την υπόθεση της offshore, το όνομα του Παντελεήμονα Μπεζενίτη είχε εμπλακεί σε ροζ σκάνδαλο, ενώ σε εξέλιξη ήταν εκείνη την περίοδο και οι έρευνες για την υπεξαίρεση ποσών από την Μονή Εφραίμ στην Νέα Μάκρη.

  Έναν χρόνο αργότερα, το 2006, το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε οκταετή κάθειρξη για τον Μπεζενίτη, για υπεξαίρεση ύψους 66,5 εκατομμυρίων δραχμών από την Μονή – απόφαση στην οποία άσκησε έφεση ο πρώην μητροπολίτης. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2006 η Ιερά Σύνοδος είχε ασκήσει κατηγορίες κατά του Μπεζενίτη, στις οποίες εκτός από την υπόθεση υπεξαίρεσης της Μονής Εφραίμ, περιελάμβανε και την υπόθεση της offshore και των τραπεζικών λογαριασμών. Ειδικοί από την πλευρά της Εκκλησίας φέρεται να διεξήγαγαν έρευνες για την High Sky Trading, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα πέντε μήνες μετά την άσκηση κατηγοριών από την Ιερά Σύνοδο, υπήρχαν μεγάλα εμπόδια: «Οι ειδικές έρευνες που διεξάγονται από την Εκκλησία για την ανεύρεση της υπεράκτιας εταιρείας που φέρεται να διαθέτει ο ιεράρχης και το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών δεν προχωρούν.

  Ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος διεξάγει τις ειδικές ανακρίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε ένα “τείχος”, αφού η έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σεραφείμ με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων διερευνά τη συμμετοχή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής στην υπεράκτια εταιρεία High Sky Trading Ltd, η οποία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Επιδιώκει το άνοιγμα του λογαριασμού 55/762895 ύψους 3 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την High Sky Trading Ltd. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ανοίξει και τον 0026.0026.98.1200030207 λογαριασμό όψεως με δικαιούχο και πάλι την High Sky Trading Ltd.

  H ίδια εταιρεία φαίνεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ιεράς Συνόδου να διαθέτει ακόμη τον 0026.0026.92.0200597312 λογαριασμό ύψους 280.000 ευρώ», ανέφερε το Βήμα τον Ιούνιο του 2006. Στα έγγραφα των Panama Papers πουθενά δεν εντοπίζονται έγγραφα ή μηνύματα αλληλογραφίας της Mossack Fonseca με ανθρώπους της Εκκλησίας ή άλλους –εκτός από τον δημοσιογράφο που επικοινώνησε αρχικά μαζί τους- που να αιτούνται στοιχεία για την High Sky Trading. Ούτε αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης ή των δικαστικών αρχών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, οι οποίες θα έπρεπε να μεσολαβήσουν με εντολή για να ανοίξουν οι λογαριασμοί της offshore. «Αλλά και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη στην Ελλάδα ο Μητροπολίτης Καρυστίας αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων.

  Κατ’ αρχήν απαιτείται εισαγγελική εντολή, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρεις λογαριασμοί οι οποίοι πρέπει να διερευνηθούν δεν έχουν ως μόνο δικαιούχο τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής αλλά και μέλη της οικογενείας του, και αυτό προκαλεί πρόσθετα προβλήματα», ανέφερε το Βήμα.


  Η Μονή Εφραίμ στη Νέα Μάκρη

  Το 2008, όταν εκδικάστηκε η έφεση που είχε ασκήσει ο Μπεζενίτης για την υπεξαίρεση της Μονής Εφραίμ, οι έρευνες για την offshore είχαν βαλτώσει. Η αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου ήταν εξαετής κάθειρξη χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο πρώην μητροπολίτης στις φυλακές Κορυδαλλού.

  Συνήγορος του Μπεζενίτη ήταν ο έλληνας δικηγόρος που ήταν ταυτόχρονα διευθυντής στην High Sky Trading αλλά και μάρτυρας υπεράσπισής του σε εκκλησιαστικό δικαστήριο που είχε διεξαχθεί για την υπόθεσή του. Ο ίδιος δικηγόρος ήταν αυτός που έδινε εξηγήσεις στην Mossack Fonseca το 2005. Τον Ιανουάριο του 2009, ενόσω εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, σε γραπτό του υπόμνημα προς τον εκκλησιαστικό ανακριτή ο Παντελεήμων Μπεζενίτης ανέφερε ότι «ουδέποτε συμμετείχε» στην υπεράκτια εταιρεία, ούτε τυγχάνει «εκπρόσωπος ή επικαρπωτής της». Ωστόσο, στο φαξ με το πληρεξούσιο αναφερόταν ότι του δίνεται το δικαίωμα να εκπροσωπεί την offshore και εκ μέρους της να εκτελεί διάφορες πράξεις.

  Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, πραγματικοί ιδιοκτήτες offshore κρύβουν την ιδιότητά τους βάζοντας τους διευθυντές των offshore να εκδώσουν πληρεξούσιο στο όνομά τους, έτσι ώστε να φαίνονται απλά ως εκπρόσωποι των εταιρειών και όχι ως ιδιοκτήτες. Ο Μπεζενίτης αποφυλακίστηκε υπό όρους τον Οκτώβριο του 2009, για λόγους υγείας και προχωρημένης ηλικίας. Την ίδια χρονιά μία απολογιστική έκθεση για το έργο της ΣΥΜΕΑΝ ΑΕ είδε το φως της δημοσιότητας: «Από την ημέρα της ιδρύσεως της ΣΥΜΕΑΝ Α.Ε. το 2002 έως την 30ή Μαΐου του 2008, σημειώθηκαν συνολικές εισροές ύψους 4.366.101,61 ευρώ (…) Κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν συνολικές εκροές ύψους 5.573.005,94 ευρώ (…)

  Η ανάλυση κόστους-ωφελείας αναδεικνύει με σαφήνεια το πρόβλημα: Ξοδεύτηκαν 5.573.005,94 ευρώ και εμφανίζονται οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 1.885.415,67 ευρώ», αναφερόταν σε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για την έκθεση απολογισμού. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της η ΣΥΜΕΑΝ ολοκλήρωσε 13 μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για έργα, ενώ ήταν τεχνικός σύμβουλος διαχείρισης 9 κατασκευαστικών έργων διαφόρων μητροπόλεων. Κάποια από τα χρήματα που έλαβε η ΣΥΜΕΑΝ φαίνεται ότι πήγαν για έργα που τελικά δεν έγιναν: όπως το ένα εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε για μελέτες που αφορούσαν το Συνοδικό Μέγαρο στον Καρέα. Στην έκθεση απολογισμού της ΣΥΜΕΑΝ γίνεται σαφές ότι υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης, τόσο όσον αφορά το προσωπικό της εταιρείας, (όροι πρόσληψης, προσόντα, σύστημα μισθοδοσίας και παροχών και άλλα) όσο και στη διαχείριση έργων (κριτήρια επιλογής έργων και φορέων, επιλογές συνεργατών-μελετητών, τρόποι αμοιβής επιβλεπόντων κ.λπ.) Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της ΣΥΜΕΑΝ έως και την εκκαθάρισή της η Εκκλησία είχε βάλει ως μετοχικό κεφάλαιο από δικά της χρήματα 160.000 ευρώ.

  Ο Μπεζενίτης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που κατηγορήθηκαν για την κακή οικονομική κατάσταση της εκκλησιαστικής εταιρείας. Το Οκτώβριο του 2009 όταν αποφυλακίστηκε ο πρώην μητροπολίτης η High Sky Trading συνέχιζε τη λειτουργία της. Όπως φαίνεται στα αρχεία των Panama Papers, ο έλληνας δικηγόρος/διευθυντής της offshore/συνήγορος του Μπεζενίτη/μάρτυρας υπεράσπισής του στο εκκλησιαστικό δικαστήριο, ζητά τον Ιούλιο του 2010 από την Mossack Fonseca την έκδοση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας της offshore καθώς και πιστοποιητικό ίδρυσής της, τα οποία και εκδίδονται. Τα πιστοποιητικά αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται για να δείξει κανείς ότι μία εταιρεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν έχει εκκρεμότητες έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε πράξεις ή συναλλαγές.


  Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας της εταιρείας που εκδόθηκε στις 2 Μαΐου 2014

  Το 2012 και το 2013 τα τέλη για τη λειτουργία της High Sky Trading δεν πληρώνονται στην ώρα τους με αποτέλεσμα η εταιρεία να τεθεί σε ανενεργή κατάσταση. Όμως, στις αρχές του 2014 ζητείται από την Mossack Fonseca οικονομική προσφορά για την επανενεργοποίησή της. Η Mossack Fonseca απάντησε ότι το κόστος ανέρχεται σε περίπου 3.000 δολάρια, τα οποία πληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2014. Δύο μήνες μετά, ζητούνται και πάλι πιστοποιητικά καλής λειτουργίας και ίδρυσης της offshore.

  Τον Ιούλιο του 2014 ο Παντελεήμων Μπεζενίτης βρέθηκε νεκρός στην παραλία Βγέθι της Κερατέας. Έπειτα από νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο πνιγμός του προκλήθηκε από ισχαιμικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. Η τελευταία φορά που φαίνεται ότι πληρώθηκαν τέλη λειτουργίας για την High Sky Trading, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Mossack Fonseca, ήταν το 2015.

  Η παναμέζικη δικηγορική εταιρεία βάσει της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος όφειλε να γνωρίζει όχι μόνο τους μετόχους αλλά και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της offshore, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μέτοχοι σε μία offshore δεν συνέπιπταν με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και ήταν εκεί ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που κρύβονταν πίσω από την ανωνυμία που παρείχε η υπεράκτια βιομηχανία. Για αυτό το λόγο, όταν η Mossack Fonseca ανακάλυψε ότι έχει «κενά» στα στοιχεία για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της offshore, απέστειλε το 2017 τις επιστολές προειδοποίησης παραίτησής της από τη διαχείριση της High Sky Trading.

  Η Mossack Fonseca απέστειλε συνολικά τέσσερις επιστολές σε ισάριθμους διευθυντές. Δύο από αυτές τις επιστολές που απευθύνονταν στους έλληνες διευθυντές εμφανίζουν ως διεύθυνση τα γραφεία εταιρείας με την οποία συνδέεται ο Τζέφρει Μάτζιστρεϊτ που εδρεύει στο Ρας Αλ Καϊμά, μία «ανερχόμενη φορολογική ζώνη», όπως περιγράφεται από δημοσιεύματα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Protagon απέστειλε στο γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ερωτήματα σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες για την υπόθεση της offshore.

  Δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

  https://www.exapsalmos.gr/2014/07/04/%CF%84%CE%BF-%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80/


  Το ”ύστατο χαίρε” στον πρώην Αττικής Παντελεήμονα

  Post published:4 Ιουλίου 2014

  Εκατοντάδες πιστοί , ολόκληρος ο κλήρος των Μητροπόλεων Κηφισίας και Ιλίου — της άλλοτε ενιαίας Μητρόπολης Αττικής– Μοναχές από όλες τις Μονές πλην του Αγίου Εφραίμ, αντιπροσωπεία του κλήρου της Ζακύνθου με επικεφαλής τον Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Διονυσίου π. Διονύσιο, αποχαιρέτησαν σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα (Μπεζενίτη), ο οποίος προχθές μετά από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη(όπως έδειξε η Ιατροδικαστική εξέταση),έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε στην περιοχή Κθέγι στην Κερατέα, μπροστά ακριβώς από το εξοχικό σπίτι που διατηρούσε εκει με τις δύο αδελφές του Πόπη και Δέσποινα.

  Της Εξοδίου ακολουθίας προέστη μόνον ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου.

  Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Δωδώνης Χρυσόστομος,Μηθύμνης Χρυσόστομος Καρθαγένης Αλέξιος, Καβάσων Εμμανουήλ και Θερμοπυλών Ιωάννης.Λίγο νωρίτερα ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, πληροφορηθείς την απαράδεκτη απόφαση της Συνόδου να μην επιτρέψει να λάβουν άλλοι Αρχιερείς μέρος στην νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε τρισάγιο προ του σκηνώματος του Ιεράρχου!

  Επίσης το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, εμφανώς συγκινημένος δεδομένου οτι είχε συνεργασθεί με τον εκλιπόντα Ιεράρχη ,ο Αιδεσιμολογ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, πρώην Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής( επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου), επίσης συγκινημένος αφού είχε πολλά να θυμηθεί από συνεργασίες με τον κοιμηθέντα Ιεράρχη ,καθώς και ο πρώην πρωτοσύγκελος του Πρώην Αττικής και νύν του Μητροπολίτη Μεσογαίας Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, ο οποίος είχε το θράσος οχι μόνον να παραστεί αλλά και να λάβει και μέρος! Ξέχασε την εποχή που ενώ ήταν ήδη φυλακισμένος ο Μητροπολίτης Αττικής, αυτός με την συνδρομή του τότε Τοποτηρητή που είχε ορίσει η Σύνοδος, τον Μεσογαίας Νικόλαο ( που έλαμψε δια της απουσίας του από την κηδεία)έστειλε στη Σύνοδο νέο φάκελο με κατηγορίες είς βάρος του δυστυχούς Παντελεήμονα για μια δήθεν λαχειοφόρο για να τον “χώσουν” ακόμη πιο βαθειά ! Προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος την έθεσε στο αρχείο! Και επιπλέον δεν πήγε ο εν λόγω κληρικός που τώρα δείχνει άλλη συμπεριφορά, ούτε μία φορά να τον δεί στη φυλακή.

  Να σημειώσουμε ότι μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρώην Αττικής Παντελεήμων, ναί μεν κηδεύτηκε ως Αρχιερεύς, αλλά δεν επέτρεψαν να του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Ιεράρχη και να μην εκφωνηθουν επικήδειοι λόγοι! Μάλιστα οι πληροφορίες λένε οτι ο Μητρπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εμειοψήφισε σε αυτή την απόφαση της Συνόδου να τον επαναφέρουν ως Αρχιερέα, έστω και μετά θάνατον και ζήτησε να ταφεί ως Μοναχός! Τί κρίμα! Οι …αναμάρτητοι εξάντλησαν πάνω στον Αττικής όλη τη σεμνοτυφία και τον …ευσεβισμό τους! Το σύνδρομο της αρχιερατικής απενεχοποίησης σε όλο του το μεγαλείο!

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2022/05/blog-post_16.html

  Δευτέρα 16 Μαΐου 2022
  Πειραιώς Σεραφείμ: Το “πυρομαχικό” της ρωσικής προπαγάνδας

  Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

  Είναι γνωστό – και το έχουμε γράψει επανειλημμένως – πως οι ρώσοι χρησιμοποιούν συστηματικά τα κείμενα του μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ και του Γραφείου του «επί των Αιρέσεων» για να χτυπήσουν όπως μπορούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
  Ο Πειραιώς Σεραφείμ διατυπώνει την λογική του ως εξής: σεβόμαστε τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον υπερασπιζόμαστε «άχρι θανάτου» (sic), αλλά ασκούμε κριτική σε πρόσωπα και αποφάσεις που παρεκκλίνουν της ορθόδοξης παράδοσης.

  Αναφερθήκαμε στο κείμενο του Πειραιώς περί της «προαναγγελίας κοινού εορτασμού του Πάσχα με τους αιρετικούς το 2025», ζητώντας από τον σεβασμιότατο να μας ερμηνεύσει την υπεράσπιση, από μέρους του, τού Οικουμενικού Θρόνου «άχρι θανάτου».

  Η απάντηση ήρθε από τους …ρώσους. Αυτό το κείμενο το σχολίασε η ρωσοκίνητη «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» για να πει ότι: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος είναι «ένας από τους ηγέτες των αμετανόητων αιρετικών».
  Και στη συνέχεια γράφεται: Στο κείμενο του μητροπολίτη Πειραιώς σχετικά με την επιθυμία του Φαναρίου να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με άλλους χριστιανούς, λέγεται ότι «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας απογοήτευσε βάζοντας την υπογραφή του στο κοινό ανακοινωθέν, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν από τους αρχηγούς των αμετανόητων αιρετικών του Τουρκία.”
  Φυσικά δεν …ιδρώνει το αυτί του Πειραιώς, Όμως η ιστορία τον καταγράφει ως «πυρομαχικό» της ρωσικής προπαγάνδας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχου. Αυτή η «υπηρεσία» που προσφέρει στους ρώσους που πολεμάνε λυσσαλέα το Φανάρι, θα τον ακολουθεί «άχρι θανάτου» ως η πιο μελανή σελίδα του επίγειου βίου του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.