Οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι

[Η ελληνική εκκλησία θα έπρεπε να γίνει αυτοδιοικούμενη με τους μισθούς να καταβάλλονται από εσωτερικό εκκλησιαστικό μηχανισμό]

To ξεχασμένο αίτημα του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, η χρηματοδότηση της εκκλησίας, το εκκλησιαστικό δημοσιοϋπαλληλίκι

Από την ©Σώτη Τριανταφύλλου στην Athens Voice (επειδή κανένας από την Αριστερά δεν θα τολμούσε να γράψει τέτοιο κείμενο)

Λέμε τα ίδια και τα ίδια επειδή συμβαίνουν τα ίδια και τα ίδια. Θα ξαναπώ τα ίδια περί ιερωμένων της αγίας ορθοδόξου εκκλησίας μας, μερικοί εκ των οποίων αφορίζουν απίστους ―ας γελάσω! Η στάση μιας μερίδας ιερέων στα προβλήματα της πανδημίας ―η οποία έφερε έτσι κι αλλιώς στην επιφάνεια τον θρησκευτικό φανατισμό, τη χριστιανική μισογυνία, την αλαζονεία της εκκλησίας ως κράτος εν κράτει― φέρνει στην επιφάνεια και το ξεχασμένο αίτημα μιας (μικρής) μερίδας Ελλήνων: τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος που σημαίνει, μεταξύ άλλων, περιορισμό της εξουσίας των ιερωμένων, μηδενισμό (ή σχεδόν) των κρατικών χορηγιών και κατάργηση του δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος των ρασοφόρων.

Δεν είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που χρηματοδοτεί την εκκλησία, είμαστε όμως η μοναδική που τη χρηματοδοτεί καθ’ ολοκληρίαν. Το αποτέλεσμα είναι οι ιερωμένοι να εμπλέκονται περισσότερο στα πολιτικά ζητήματα και πολλοί από αυτούς να οργανώνουν με θράσος την ιδιωτική ζωή των πιστών· να τους καθοδηγούν με ιδέες του 19ου αιώνα και να τους φοβερίζουν με χριστιανικές απειλές τιμωρίας. Σ’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι επαγγελματίες της εκκλησίας, ευθύνεται και το ποίμνιο ―η λέξη τα λέει όλα. Ωστόσο, ακόμα και στο ελληνικό πλαίσιο της θρησκοληψίας, κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν: για παράδειγμα, το να πληρώνεται το εκκλησιαστικό προσωπικό από το εκκλησίασμα, όχι μέσω της γενικής φορολογίας. Φαντάζομαι πως, αφού οι Έλληνες δηλώνουν ενθουσιωδώς χριστιανοί ορθόδοξοι και δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, είναι πρόθυμοι να φορολογούνται για τη συντήρηση και ανάπτυξη της πίστης τους. Φόροι των υπολοίπων δεν θα έπρεπε να διοχετεύονται στην εκκλησία. Σε πολλές χώρες, οι πολίτες συνεισφέρουν 0,7-1% του ετησίου φόρου εισοδήματος στην εκκλησία της αρεσκείας τους. Και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σ’ εκείνες με μεγάλα ποσοστά θρησκευομένων όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, το κράτος δεν χρηματοδοτεί την εκκλησία και δεν συνεισφέρει στους μισθούς των κληρικών. Οι κληρικοί πληρώνονται αποκλειστικά από τις εκκλησίες τους.

Επειδή στην Ελλάδα, όπως επίσης έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, τα αυτονόητα πράγματα δεν είναι αυτονόητα, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι κληρικοί οφείλουν να υπόκεινται στους νόμους του κράτους: προς το παρόν, χαίρουν ελευθερίας που σκοντάφτει, λόγου χάρη, στη νομοθεσία περί ισότητας των φύλων ―διαπαιδαγωγούν τους πολίτες σε αντίθεση με τον νομικό πολιτισμό της χώρας· αντιπολιτεύονται την ίδια τη νομιμότητα. Πολλοί επιδίδονται σε σκοταδιστική προπαγάνδα εκμεταλλευόμενοι την αμορφωσιά, την ευπιστία και τους θρησκευτικούς φόβους του εκκλησιάσματος. Εξάλλου, οι ιερωμένοι, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις και απολύσεις· όπως οι εκπαιδευτικοί αράζουν άνετα και αυτάρεσκα σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα που τους προστατεύει ενώ ταυτοχρόνως τούς παραχωρεί ευρύ πεδίο επιρροής.

Η ελληνική εκκλησία θα έπρεπε να γίνει αυτοδιοικούμενη με τους μισθούς να καταβάλλονται από εσωτερικό εκκλησιαστικό μηχανισμό. Επίσης, απαιτούνται μειώσεις μισθών: η παπαδοσύνη δεν μπορεί να είναι καταφύγιο επαγγελματικού βολέματος. Τέλος, χρειάζεται κάποια αναβάθμιση της εκπαίδευσης των κληρικών: μερικοί δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους φονταμενταλιστές ιμάμηδες.

«Πηγή:  https://www.athensvoice.gr/politics/741897-klirikoi-dimosioi-ypalliloi »

Advertisement
This entry was posted in IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, ιστοΕπιφυλλίδες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι

  1. Παράθεμα: Οι κληρικοί δημόσιοι υπάλληλοι — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

  2. Ο/Η Antifa2 λέει:

    https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/kampana-gia-apeitheia-ston-gianni-lago-empodise-elegxo-sto-keli-tou-binteo/

    «Καμπάνα» για απείθεια στον Γιάννη Λαγό: Εμπόδισε έλεγχο στο κελί του [βίντεο]

    Για έναν χρόνο, ο Γιάννης Λαγός δεν θα μπορεί να εργαστεί στις φυλακές Δομοκού, επομένως παρατείνεται η ποινή του.

    THETOC TEAM
    ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
    PUBLISHED 14 ΙΑΝ. 22 (20:50)


    Σε επεισόδιο μέσα στις φυλακές Δομοκού πρωταγωνίστησε ο Γιάννης Λαγός, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πειθαρχική ποινή.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο χρυσαυγίτης εμπόδισε έλεγχο των Αρχών στο κελί του. Συγκεκριμένα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στο κελί του ευρωβουλευτή, όπως δηλαδή θα έκαναν σε οποιονδήποτε κρατούμενο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε, στάθηκε μπροστά στην πόρτα του κελιού και φώναζε «είμαι ευρωβουλευτής, δεν μπορείτε να κάνετε συνεχώς έλεγχο στο κελί μου».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
    «Καμπάνα» για απείθεια στον Γιάννη Λαγό: Εμπόδισε έλεγχο στο κελί του [βίντεο]
    Γιάννης Λαγός: Ξεκινά απεργία πείνας γιατί… δεν του επιτρέπουν να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο [βίντεο]
    Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πειθώ από τους σωφρονιστικούς για να τον πείσουν και να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο επεισόδιο.

    Τελικά μπήκαν στο κελί, αλλά ο Γιάννης Λαγός πέρασε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο του επέβαλε την ποινή της στέρησης εργασίας για έναν χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσαυγίτης εργάζεται στις φυλακές Δομοκού ως βιβλιοθηκάριος. Για τους κρατούμενους που δουλεύουν, οι μέρες κράτησεις μετρώνται ως διπλές στην έκτιση της ποινής τους.

    Επομένως, ο Λαγός δεν θα μπορεί να κάνει χρήση αυτών των ευεργετικών διατάξεων για έναν χρονο.

  3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://www.enikos.gr/society/koronoios-iereas-nosise-gia-defteri-fora-kai-pethane-pisteve-oti-eiche-antisomata-kai-den-emvoliastike/1738423/

    Κορονοϊός: Ιερέας νόσησε για δεύτερη φορά και πέθανε – “Πίστευε ότι είχε αντισώματα και δεν εμβολιάστηκε”
    19:30
    , Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

    Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ένας 54χρονος ιερέας από την Ελασσόνα. Ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στο Λουτρό Ελασσόνας είχε νοσήσει για πρώτη φορά από κορονοϊό πέρυσι, τέτοια εποχή, με ήπια συμπτώματα.

    Πίστευε πως η φυσική ανοσία αρκούσε και γι’ αυτό τον λόγο δεν έκανε το εμβόλιο. Ωστόσο, η δεύτερη φορά που κόλλησε κορονοϊό αποδείχθηκε μοιραία. Ο κορονοϊός άρχισε και τη δεύτερη φορά, στις 12 Δεκεμβρίου, ως απλό κρυολόγημα. Αν και είχε έντονο βήχα και πυρετό, τα εβδομαδιαία τεστ έβγαιναν αρνητικά με αποτέλεσμα να λειτουργεί κανονικά την εκκλησία.

    «Πίστευε ότι είναι απλό κρύωμα. Ενώ έκανε και τα τεστ υποχρεωτικά κάθε Παρασκευή για να λειτουργήσει Σάββατο και Κυριακή. Έβγαιναν αρνητικά και του λέω «δεν πας να κάνεις κι ένα μοριακό;». Βγήκε θετικός αλλά ήταν ήδη αργά τότε», ανέφερε στο MEGA επιστήθιος φίλος του 54χρονου.

    Ο ιερέας καθυστέρησε μια εβδομάδα να πάει στο νοσοκομείο, κάτι του κόστισε τη ζωή.

    «Ίσως αν έκανε το εμβόλιο, θα είχε μια προφύλαξη. Είναι οδυνηρό», δήλωσε ο ξάδελφος του 54χρονου.

  4. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Το ιερατείο και οι παπάδες δεν έχουν καμία διάθεση ούτε να συμφωνήσουν στον διαχωρισμό ούτε να συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους. Γιατί να το κάνουν όταν δεν δέχονται κυρώσεις;
    Η όποια συμμόρφωσή τους στο ζήτημα της πανδημίας ήταν αποτέλεσμα της σκληρής πραγματικότητας, καθώς μετράει αλλεπάλληλους νεκρούς και αποδοκιμασίες ακόμη και από ένα μέρος του ποιμνίου τους.
    Αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα των πολιτικών ταγών.
    Όπερ σημαίνει: από την Αριστερά, έχουμε μια σαφή εικόνα. Εκτός από το ότι ακολουθεί την πεπατημένη του μέχρι τώρα πολιτικού κόσμου, που θέλει τους πολιτικούς να επιδιώκουν άριστες σχέσεις μαζί τους στο όνομα της ψηφοθηρίας και του μύθου περί ελληνοχριστιανισμού, λόγω του κρατισμού που χαρακτηρίζει την ιδεολογία της δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να αποκρατικοποιεί την εκκλησία.
    Από την άλλη μεριά, έχουμε την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Για να αντιληφθούμε μέχρι πού μπορεί να έλθει σε σύγκρουση με το ιερατείο, αρκεί να δούμε τις κατά καιρούς δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη, της Κεραμέως, Κ. Κυρανάκης κλπ περί πίστεως, χαρακτήρισαν βλάσθημο το σκίτσο του Μόσιαλου κλπ.
    Ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό της χώρας. Συχνά πυκνά κάνει δηλώσεις ή δίνει συνεντεύξεις μέσα από το γραφείο του όπου δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας. Ένα σκηνικό που έρχεται από το παρελθόν της Ρωμιοσύνης και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το προφίλ ευρωπαϊκής χώρας.
    Τώρα βάλτε ένα γεγονός στο νού σας, που έχει τι σημασία του: ότι τα ελληνικά κόμματα χρωστάν μεγάλα ποσά σε τράπεζες και τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα πως έχουν την διάθεση να τα αποπληρώσουν.
    Όλα αυτά και πολλά άλλα, μας κάνει να είμαστε απαισιόδοξοι για την προοπτική του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας.
    Το.. αστείο της υπόθεσης είναι πως αν ο διαχωρισμός συμβεί ποτέ, καθόλου δεν σημαίνει πως το ιερατείο θα απολέσει την δύναμη του ή την ικανότητα του να επηρεάζει τους πιστούς ή να επεμβαίνει στα τεκταινόμενα της χώρας, ούτε σημαίνει πως όποια κυβέρνηση τον επιχειρήσει θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από τους υποστηρικτές της.
    Ένα μεγάλο μέρος των πιστών δεν έχει αντίρρηση στον διαχωρισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει καμία διάθεση να τον απαιτήσει.
    Εκτιμώ πως η πλειονότητα αυτών που είναι αντίθετοι, ανήκουν σε εθνικιστικά κόμματα ή αποτελούν τον κορμό των αρνητών των εμβολίων.
    Όποια κυβέρνηση έχει το απαραίτητο θάρρος και νηφαλιότητα να αντιληφθεί πως το κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι μικρό, πιθανόν να είναι αυτή που θα προχωρήσει στο αυτονόητο, το οποίο για την Ρωμιοσύνη μοιάζει σαν κατόρθωμα.

  5. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

    Καλόν θα είναι να πάτε στη «Ρομφαία»να διαβάσετε μακροσκελέστατη επιστολή του ύπερθεν εικονιζομένου κ.Λενή προς όλους τους μητροπολίτες μηδέ του αρχιεπισκόπου εξαιρουμένου!Ειδοποίηση:1.Θα χάσετε περίπου 50΄από τη ζωή σας,2.θα γελάσετε με την ψυχή σας προς το τέλος της,3. Θα δείτε για μια ακόμη φορά τον σεσηπότα νουν του,ως αντιεμβολιαστού και 4.τέλος θα οικτειρήσετε τον άνθρωπον για την όλη συγκρότησή του!!Κι όμως αυτός εποίμανε -και υποχθονίως-ποιμαίνει μία μητρόπολη!! Αυτόν λοιπόν μισθοδοτούσε το κράτος και τώρα τον συνταξιοδοτεί,για να το εξυβρίζει!!

  6. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Σε περίπτωση που το σχόλιο που σας απέστειλα πριν περίπου πέντε ώρες δεν έφθασε σε σας, το δημοσιεύω ξανά:

    Το ιερατείο και οι παπάδες δεν έχουν καμία διάθεση ούτε να συμφωνήσουν στον διαχωρισμό ούτε να συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους. Γιατί να το κάνουν όταν δεν τους επιβάλλονται κυρώσεις;
    Η όποια συμμόρφωσή τους στο ζήτημα της πανδημίας ήταν αποτέλεσμα της σκληρής πραγματικότητας, καθώς μετράει αλλεπάλληλους νεκρούς και αποδοκιμασίες ακόμη και από ένα μέρος του ποιμνίου τους.
    Αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα των πολιτικών ταγών.
    Όπερ σημαίνει: από την Αριστερά, έχουμε μια σαφή εικόνα. Εκτός από το ότι ακολουθεί την πεπατημένη του μέχρι τώρα πολιτικού κόσμου, που θέλει τους πολιτικούς να επιδιώκουν άριστες σχέσεις μαζί τους στο όνομα της ψηφοθηρίας και του μύθου περί ελληνοχριστιανισμού, λόγω του κρατισμού που χαρακτηρίζει την ιδεολογία της δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να αποκρατικοποιεί την εκκλησία.
    Από την άλλη μεριά, έχουμε την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Για να αντιληφθούμε μέχρι πού μπορεί να έλθει σε σύγκρουση με το ιερατείο, αρκεί να δούμε τις κατά καιρούς δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη, της Κεραμέως, Κ. Κυρανάκης κλπ περί πίστεως, χαρακτήρισαν βλάσθημο το σκίτσο του Μόσιαλου κλπ.
    Ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό της χώρας. Συχνά πυκνά κάνει δηλώσεις ή δίνει συνεντεύξεις μέσα από το γραφείο του όπου δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας. Ένα σκηνικό που έρχεται από το παρελθόν της Ρωμιοσύνης και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το προφίλ ευρωπαϊκής χώρας.
    Τώρα βάλτε ένα γεγονός στο νού σας, που έχει τι σημασία του: ότι τα ελληνικά κόμματα χρωστάνε μεγάλα ποσά σε τράπεζες και τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα πως έχουν την διάθεση να τα αποπληρώσουν.
    Όλα αυτά και πολλά άλλα, μας κάνει να είμαστε απαισιόδοξοι για την προοπτική του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας.
    Το.. αστείο της υπόθεσης είναι πως αν ο διαχωρισμός συμβεί ποτέ, καθόλου δεν σημαίνει πως το ιερατείο θα απολέσει την δύναμη του ή την ικανότητα του να επηρεάζει τους πιστούς ή να επεμβαίνει στα τεκταινόμενα της χώρας, ούτε σημαίνει πως όποια κυβέρνηση τον επιχειρήσει θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από τους υποστηρικτές της.
    Ένα μεγάλο μέρος των πιστών δεν έχει αντίρρηση στον διαχωρισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει καμία διάθεση να τον απαιτήσει.
    Εκτιμώ πως η πλειονότητα αυτών που είναι αντίθετοι, ανήκουν σε εθνικιστικά κόμματα ή αποτελούν τον κορμό των αρνητών των εμβολίων.
    Όποια κυβέρνηση έχει το απαραίτητο θάρρος και νηφαλιότητα να αντιληφθεί πως το κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα είναι μικρό, πιθανόν να είναι αυτή που θα προχωρήσει στο αυτονόητο, το οποίο για την Ρωμιοσύνη μοιάζει σαν κατόρθωμα.

  7. Ο/Η Konstantinos Floridis λέει:

    Παιδιά το λινκ της πηγής δεν ανοίγει:
    Athensvoice
    Φαίνεται πως η σελίδα που ψάχνεις δεν βρέθηκε.
    Επιστροφή στην αρχική σελίδα

  8. Ο/Η του Αλέκσι λέει:

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/25039-oi-klirikoi-plironontai-apo-to-dimosio-alla-den-einai-dimosioi-upalliloi

    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/11 16:30

    Οι Κληρικοί πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά δεν είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι!
    maximou 1

    Από: Efimeriosgr.blogspot.com

    Σφάλμα 1 : Οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Έχει κριθεί επανειλημμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1983 και εξής ότι οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    Είναι θρησκευτικοί λειτουργοί με εργοδότη όχι το Δημόσιο, αλλά τις Μητροπόλεις τους, που είναι εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ανεξάρτητα σε σχέση με το Δημόσιο.

    Επίσης έχει κριθεί από το ΣτΕ ότι και οι κληρικοί που είναι ιεροκήρυκες και θεωρούνται κατά τους κανονισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ως «εκκλησιαστικοί υπάλληλοι» δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικού ΝΠΔΔ, αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν υπάγονται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

    Συμπέρασμα : όποιος πληρώνεται από το Δημόσιο δεν σημαίνει ότι αποκτά και την ιδιότητα του υπαλλήλου του Δημοσίου ή υπαλλήλου κρατικού ΝΠΔΔ ( π.χ. δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι Καθηγητές Πανεπιστημίου)

    Σφάλμα 2: Οι ιερείς είναι μόνιμοι στις οργανικές θέσεις τους, επειδή είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Οι ιερείς δεν κατέχουν οργανικές θέσεις στο Δημόσιο. Κανένα Υπουργείο στο οργανόγραμμά του (προεδρικό διάταγμα οργανισμού του) δεν περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις εφημερίων και διακόνων των Ενοριών.

    Οι οργανικές θέσεις των ιερέων προβλέπονται και καθορίζονται από Κανονισμό της Εκκλησίας (προβλέπεται συγκεκριμένη αναλογία κληρικών ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Ενορίας). Προβλέπονται δηλαδή σε εκκλησιαστικό Κανονισμό, που ψηφίζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και όχι σε νόμο της Πολιτείας.

    Οι ιερείς είναι μόνιμοι, όχι επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και απολαύουν της δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας κατά το Σύνταγμα (άρθρο 103), αλλά επειδή την μονιμότητά τους την προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος (άρθρο 37 νόμου 590/1977). Δεν υπάγονται στο άρθρο 103 του Συντάγματος για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Είναι μόνιμοι στις θέσεις τους επειδή το προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι η κρατική νομοθεσία για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Σφάλμα 3 : Η μεταβολή του φορέα της μισθοδοσίας σημαίνει απόλυση ιερέων από το Δημόσιο και απώλεια μονιμότητας.

    Ο εργοδότης θα παραμείνει ο ίδιος, και δεν αίρεται η μονιμότητα.

    Απλώς το Υπουργείο Οικονομικών θα μεταφέρει κάθε έτος τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    Σφάλμα 4 : Η επιχορήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το ποσό της μισθοδοσίας-ασφάλισης θα σημαίνει μετατροπή της Εκκλησίας σε φορέα ιδιωτικού δικαίου.

    Επιχορηγήσεις δίνονται και σε φορείς του ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κλπ).

    Η μετατροπή της απευθείας μισθοδοσίας σε επιχορήγηση Κράτους προς την Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιβάλλει την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

    Στην Γερμανία η Ευαγγελική και Καθολική Εκκλησία επιχορηγούνται (πέραν του εκκλησιαστικού φόρου) και με δαπάνες του προϋπολογισμού των κρατιδίων, σε αντάλλαγμα της περιουσίας, που απώλεσαν το 19ο αιώνα, και παραμένουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Σφάλμα 5 : Η συμφωνία αποτελεί προεόρτιο της τροποποίησης του άρθρου 3 Συντάγματος.

    Αντιθέτως η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι αφορά τις περιουσιακές και όχι τις θεσμικές σχέσεις Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν επηρεάζει την ισχύ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν αφορά λοιπόν και δεν τροποποιεί ούτε τον νόμο 590/1977 ούτε έχει σχέση με το άρθρο 3 Συντ.

    Το άρθρο 3 Συντ. παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το 1844. Από το 1844 μέχρι το 1945 δεν υπήρχε καμία συμβολή του Κράτους στην μισθοδοσία, από το 1945 -2004 υπήρχε συμβολή στην μισθοδοσία με συμμετοχή και της Εκκλησίας (ενοριακή εισφορά, εισφορά από τα έσοδα Ναών) και από το 2004 υπάρχει πλήρης ανάληψη της μισθοδοσίας – ασφάλισης από το Δημόσιο.

    Καμία σχέση λοιπόν δεν έχει η μετατροπή της απευθείας μισθοδοσίας σε επιχορήγηση με το άρθρο 3 Συντ.

    Σφάλμα 6 : Η κατάργηση της μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα δίνει πλήρη μισθό πλέον στους κληρικούς.

    Το 4ο των Βασικών Σημείων της προσυμφωνίας της 6.11.2018 ξεκαθαρίζει ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου».

    Επομένως θα δίνεται επιχορήγηση ίση με το συνολικό ποσό μισθοδοσίας- ασφάλισης κάθε έτους.
    Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα καταρτίζει προϋπολογισμό κάθε έτος για το ποσό της επιχορήγησης βάσει της μισθοδοσίας – ασφάλισης.

    Το ποσό θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και με βάση τα μισθολογικά χαρακτηριστικά κάθε κληρικού (μισθός, επιδόματα, ωρίμανση μισθολογικών κλιμακίων κλπ) και η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποστέλλει τον προϋπολογισμό στο Δημόσιο, το οποίο φυσικά θα δικαιούται να τον ελέγξει.

    Σφάλμα 7 : Δεν ενημερώθηκαν Εκκλησία Κρήτης και Μητροπόλεις Δωδεκανήσου

    Η συμφωνία αφορά τους κληρικούς και την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι την Εκκλησία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου ή την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.

    Σφάλμα 8 : Οι κληρικοί θα πληρώνονται από το κοινό ταμείο Εκκλησίας και Πολιτείας

    Είναι σαφές ότι το κοινό Ταμείο (που όμοιό του είχε συσταθεί από τον Σεπτέμβριο 2013 με τον νόμο 4182/2013) αποβλέπει σε αξιοποίηση της ήδη αμφισβητούμενης περιουσίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αντισταθμίσει τη δαπάνη επιχορήγησης.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι η μισθοδοσία- ασφάλιση θα προέρχεται από το ταμείο αυτό και ότι θα εξαρτάται από την καλή ή κακή πορεία των εσόδων του ταμείου αυτού.

    Σφάλμα 9 : Δεν υπάρχει λόγος – ωφέλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος από την συμφωνία για επιχορήγηση 10.000 θέσεων κληρικών

    Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε μέχρι σήμερα ποτέ :

    1. αναγνωρίσει ότι έχει απαλλοτριώσει χωρίς αποζημίωση το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας χωρίς συναίνεση της Εκκλησίας μέχρι το 1939
    2. ότι η μισθοδοσία δεν είναι κάποιο προνόμιο της επικρατούσας θρησκείας, και ότι αποτελεί περιουσιακό αντάλλαγμα για την χωρίς αποζημίωση απολεσθείσα περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος
    3. ότι οφείλει να μισθοδοτεί θέσεις κληρικών άνω του αριθμού των 6.000 κληρικών. Το 1945 δεσμεύθηκε με τον νόμο 536/1945 για 6.000 θέσεις σε όλη την χώρα (όχι μόνο Εκκλησία της Ελλάδος). Η Εκκλησία αύξησε τις οργανικές θέσεις της σε 8.000 το 1969, αλλά νομοθετικά το Κράτος ουδέποτε αναπροσάρμοσε τον αριθμό 6.000 κληρικών.

    Σφάλμα 10 : Τα παραπάνω δεν χρειάζονται γιατί το 2013 οι κληρικοί μπήκαν στο ενιαίο μισθολόγιο- Ενιαία Αρχή Πληρωμής

    Ο νόμος 4111/2013 επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου απλώς μετέφερε τον «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» που ήταν λογαριασμός εκτός κρατικού προϋπολογισμού σε κωδικό εντός κρατικού προϋπολογισμού. Αποτέλεσε δηλαδή μια σημαντική δημοσιονομική τακτοποίηση του λογαριασμού, αλλά δεν αποτελούσε αναγνώριση από το Δημόσιο ότι θα μισθοδοτεί όσους κληρικούς χειροτονεί η Εκκλησία.

    Για τον λόγο, επειδή δεν υπάρχει ρητή υπόσχεση από την Πολιτεία ή σύμβαση Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος ότι το Δημόσιο θα πληρώνει οπωσδήποτε όσους κληρικούς χειροτονεί η Εκκλησία ή έστω συγκεκριμένο αριθμό θέσεων, το Κράτος μετά το 2010 υπήγαγε την Εκκλησία στον κανόνα 1-5 που ίσχυε για το Δημόσιο. Εάν υπήρχε σύμβαση Εκκλησίας – Πολιτείας ή νόμος που υποχρέωνε το Δημόσιο σε μισθοδοσία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να αρνείται μετά το 2010 την μισθοδοσία των νέων κληρικών.

    Σφάλμα 11 : Η μισθοδοσία του Κλήρου είναι ήδη συμβατικά κατοχυρωμένη στην Σύμβαση του 1952 (ή στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, που κύρωσε την Σύμβαση) και δεν χρειάζεται νέα συμφωνία.

    Οι 2 Συμβάσεις Εκκλησίας -ΟΔΕΠ- Δημοσίου της 18.9.1952 δεν αναφέρουν τίποτα για υπόσχεση του Δημοσίου να μισθοδοτεί τον Ιερό Κλήρο.

    Ούτε υπάρχει αιτιολογική έκθεση οποιουδἠποτε νόμου, που κύρωσε την Σύμβαση, διότι κυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα, που δεν έχει αιτιολογική έκθεση.

    Υφίσταται μόνο ένας νόμος, ο αναγκαστικός νόμος 536/1945 που κάνει λόγο για ενίσχυση της μισθοδοσίας 6.000 θέσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή όχι μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδος, και αργότερα ο αναγκ. νόμος 469/1968 αύξησε την ενίσχυση, ώστε ο μισθός του κληρικού να είναι ίσος με του δημοσίου υπαλλήλου και ο νόμος 4111/2013 ενέταξε τον ειδικό λογαριασμό «Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου» στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Συνεπώς, δεν έχει αναγνωρισθεί με σύμβαση Εκκλησίας της Ελλάδος – Πολιτείας να πληρώνει την μισθοδοσία – ασφάλιση ως αντάλλαγμα για την εκκλ. περιουσία, που το Δημόσιο πήρε χωρίς αποζημίωση και συναίνεση της Εκκλησίας.

  9. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Η Σώτη καλέ είναι νεοφιλελεύθερη.
    Δεν είναι Αριστερή.
    Η Αριστερά υπερασπίζεται την Εκκλησία και την πίστη του λαού μας

    https://www.avgi.gr/politiki/107896_ti-enonei-aristera-kai-ekklisia

    Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ / Τι ενώνει Αριστερά και Εκκλησία

    11.08.14 00:20

    Αυγή Newsroom
    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


    Η μεγαλύτερη σύγχρονη μορφή του Αγίου Όρους, ο π. Βασίλειος Γοντικάκης, συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παρακολουθούν ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο Νίκος Παππάς

    Αλλά και για εκείνους που θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση αυτή, το ζαπατίστικο σύνθημα «όλα για όλους, τίποτε για μας», που έχει γίνει βίωμα στο Άγιο Όρος όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον φάρο για τη συνέχεια. Όπως άλλωστε κατέγραφαν εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης, οι μοναχοί στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν έναν εχθρό, όπως ίσως κάποιοι να υπολόγιζαν, αλλά έναν ευγενικό άνθρωπο, έναν πολιτικό που μιλούσε για τη σημασία στήριξης της αθωνικής πολιτείας.

    Οι φιλοσοφικές συζητήσεις -για τον Νίτσε και τον Ηράκλειτο έλεγαν με τον περίφημο Βασίλειο Γοντικάκη της Μονής Ιβήρων-, αλλά και η περιήγηση στον μαγικό κόσμο των αγιορείτικων μονών και την κληρονομιά τους δεν μπορεί, τελικώς, παρά να ήταν μια σημαντική εμπειρία για τον Αλέξη Τσίπρα, τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον Μάκη Λυκόπουλο, αρμόδιο της θεματικής Θρησκευμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ν. ΠΑΠ.

    https://www.efsyn.gr/politiki/120254_oy-forologitheis

    11.08.2017, 15:12
    «Ου… φορολογηθείς»
    Χάρης Ιωάννου

    Το μείζον ζήτημα με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, εξακολουθεί να μη βρίσκει πειστικές εξηγήσεις, παρά τις αμήχανες προσπάθειες, π.χ. του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Πώς καταλήγουν όμως τα «ιερά» ρουσφέτια να γίνονται εν μιά νυκτί νόμος του κράτους και μάλιστα με διακομματική ανοχή, αν όχι «ομερτά»;

    Το κόλπο είναι σχετικά απλό. Ενας ή περισσότεροι βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή μια βουλευτική τροπολογία, κατά προτίμηση την τελευταία στιγμή. Η διαφορά της με την υπουργική τροπολογία είναι ότι αποφεύγει τη «βάσανο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με απλά λόγια γλιτώνει την κοστολόγηση των συνεπειών της.

    Η διατύπωση είναι πάντοτε νομικά αριστοτεχνική και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο με μια πρώτη ανάγνωση να γίνει πλήρως αντιληπτή. Αφού έχει ήδη γίνει η παρασκηνιακή συνεννόηση με την κυβέρνηση, ξαφνικά στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός, το νομοσχέδιο του οποίου συζητείται, λέει –συνήθως σε αδιάφορο τόνο– ότι γίνεται δεκτή η τροπολογία με τον αριθμό τάδε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
    Στην ψηφοφορία αρκεί ένα απλό «ναι» από τον εισηγητή ή τους εισηγητές της πλειοψηφίας και το «κόλπο» ολοκληρώνεται νομότυπα και αθόρυβα.

    Ακολουθούν τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με το Αγιον Ορος την τελευταία τριετία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.