Ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς συνεχίζει να καλεί ανεμβολίαστους  ιερείς του στον Παράδεισο

[Πέθανε από κορωνοϊό 41χρονος ιερέας, πατέρας 2 παιδιών, στο Αγρίνιο]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί … και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Αγρινίου ο θάνατος του 41χρονου ιερέα Γεωργίου Λαζούρα από κορωνοϊό. Ο ιερέας, με πλούσιο πνευματικό και ποιμαντικό έργο, πατέρας δύο παιδιών, νόσησε προ διαστήματος και απαιτήθηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Η κατάσταση της υγείας του ωστόσο επιδεινώθηκε και προ δύο ημέρων μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και δυστυχώς εξέπνευσε χθες Τετάρτη, παρά τις προσπάθειες των ιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε εμβολιαστεί. Η είδηση του θανάτου του έχει σοκάρει τους πιστούς, καθότι υπήρξε εφημέριος στον Άγιο Αθανάσιο Κατούνας, στα Όχθια και στο Αγγελόκαστρο ενώ υπηρετούσε και στην Αγία Τριάδα του Αγρινίου» (agriniopress/gr-13/01/2022, 9:19). Aξίζει να σημειωθεί, πως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ήταν ο 5ος ιερέας που πέθανε από covid στην περιοχή του Αγρινίου.

Ο όσιος Εφραίμ Βατοπεδινός την ημέρα της χειροτονίας (29.1.2017) στην Αγία Τριάδα Αγρινίου του μακαρίτη πατρός Λαζούρα, συνοδεύων αντίγραφο (αφορολόγητο) της θαυματουργής (αφορολόγητης) εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας από τη Μονή Βατοπαιδίου. Δυστυχώς το αντίγραφο δεν είναι θαυματουργό. Αν είχε χαρίσει το πρωτότυπο, σήμερα θα ζούσαν και ο Κοσμάς και ο πατήρ Γεώργιος (φωτ.agripress-29.1.2017-17:45).

Τον απελθόντα είχε χειροτονήσει το 20017 διάκονο ο τρισμάκαρ Κοσμάς και είναι φανερό ότι ο υφιστάμενός του ακολούθησε το παράδειγμά του μη εμβολιαζόμενος και κερδίζοντας έτσι ένα οσιακό τέλος ως εισιτήριο του «καλού Παραδείσου». «Ήταν 29 Ιανουαρίου 2017 όταν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας π.Εφραίμ (Σημ.Λ.: Χτυπήθηκε κι αυτός από κορωνοϊό-αδικαιολόγητα ανεμβολίαστος, αερομεταφέρθηκε σκανδαλωδώς στον Ευαγγελισμό και σώθηκε-όπως δήλωσε με προκλητική αχαριστία-από την Αγία Ζώνη), μετέφερε και αφιέρωσε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, την ιερά αυτή εικόνα.  Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του π. Γεωργίου Λαζούρα.  Ο Σεβασμιώτατος ….μετέφερε επιγραμματικά τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την ιερωσύνη και τον ιερέα……Ιδιαιτέρως προέτρεψε τον χειροτονούμενο, τώρα που πολεμείται η Ορθοδοξία μας και προδίδεται η ακεραιότητα της πατρίδος μας, να γίνει αγωνιστής και υπέρμαχος της πίστεως και της πατρίδος» («Συγκίνηση………», agriniosite-24 Ιανουαρίου, 2018). Σημειωθήτω ότι το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας προσέφεραν ο διαπρεπής και ευσεβής Ουκρανός επιχειρηματίας Ανατόλιος Ζασούχα με την σύζυγό του Τατιάνα.

Η ακεραιότητα της πατρίδας δεν απειλούνταν ούτε τότε ούτε σήμερα. Η απειλή είναι πάντα ο παραλογισμός, η κακοήθεια και η ηλιθιότητα μιας μεγάλης μερίας πολιτών της, όπως του Κοσμά, που πήρε πολύ κόσμο, ιερείς και «λαϊκούς» στο λαιμό του, αλλά και την αδελφή του και τον εαυτό του, καθοδηγούμενος από τον φανατικό και μυθοπλάστη ιερό Γέροντα Ευθύμιο της Καψάλας («Άθωνας, εστία  εγκατάστασης και διάδοσης Κορωνοϊού και αρχέγονων αντιλήψεων-Μοναχός Ευθύμιος της Καψάλας, ο γκουρού του αυτόχειρα δεσπότη Αιτωλίας»).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Πριν λίγες ημέρες: «Ανεμβολίαστος Κοζανίτης ιερέας πέθανε από κορωνοϊό– Είχε χάσει και τον αρχιμανδρίτη ανιψιό του από Covid – 19» (kozanimedia- 28/12/21 23:49).

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

20 Responses to Ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς συνεχίζει να καλεί ανεμβολίαστους  ιερείς του στον Παράδεισο

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η λαμπρή χειροτονία του μακαρίτη
  Αθάνατη ελληνική επαρχία με τα πανηγύρια σου

  https://www.agriniosite.gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B2%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BD/

  Συγκίνηση Στην Χειροτονία Του Αβωρανίτη Διακόνου Γεωργίου Λαζούρα
  24 Ιανουαρίου, 2018

  Ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς συνεχάρη τον υποψήφιο για την απόφασή του να διακονήσει την Εκκλησία σ’αυτούς τους αντιπνευματικούς καιρούς και μετέφερε επιγραμματικά τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την ιερωσύνη και τον ιερέα. Ο Άγιος Κοσμάς ανεβάζει την ιερωσύνη και τον ιερέα πάνω από τους Αγγέλους, προτρέπει τον ιερέα να εισέρχεται στην ιερωσύνη με αγγελική καθαρότητα να ζη και να διακονεί σαν Άγγελος, να διακονεί με αγάπη θυσιαστική τους αδελφούς χριστιανούς και να ομολογεί τον Χριστό και την Ορθόδοξο αλήθεια με παρρησία. Ιδιαιτέρως προέτρεψε τον χειροτονούμενο, τώρα που πολεμείται η Ορθοδοξία μας και προδίδεται η ακεραιότητα της πατρίδος μας, να γίνει αγωνιστής και υπέρμαχος της πίστεως και της πατρίδος.
  ______________________________

  Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
  https://arxon.gr/2017/01/to-agrinio-ypodechthike-tin-eikona-tis-pa/

  Tο Αγρίνιο υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας (ΦΩΤΟ)
  30 Ιανουαρίου, 2017


  Άφιξη Εφραίμ με ταπεινό όχημα

  Εφραίμ ασπάζεται δεξιάν Κοσμά


  Το αντίγραφον της θαυματουργής εικόνος εξέρχεται του πορτ μπαγκάζ


  Παιανίζουν ε μπάντε του Δήμου


  Πλήθη γυναικών αναμένουν με αγωνίαν


  εισέρχεται ο Εφραίμ


  Δημαρχείον


  ο όσιος Εφραίμ με τοπικούς παράγοντες

  https://www.agriniopress.gr/agrinio-i-paradosi-tis-eikonas-tis-pan/

  Αγρίνιο: Η παράδοση της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας (φωτο)
  agripress 29/01/2017 , 17:45

  Κατά την Δοξολογία που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γέροντα Εφραίμ αλλά και τους δωρητές της εικόνος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

  Επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω και τον ευλαβέστατο και πιστότατο χορηγό της ιστορήσεως της αγίας Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας. Μας καταπλήσσει η αγάπη του, η θυσία του και η προσφορά του. Μας διδάσκει η πίστις του, η αφοσίωσίς του στην Παναγία μας, η φλόγα της αγάπης του σε εμάς, οι οποίοι είμαστε άγνωστοι. Όταν αγαπά κανείς όπως θέλει ο Χριστός, δεν έχει γνωστούς η αγνώστους. Ευχαριστούμε λοιπόν τον αξιότιμο κύριο Ανατόλιο Ζασούχα, την ευγενεστάτη σύζυγό του Τατιανή και τον υιό τους Ανδρέα.

  Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον κ. Ζασούχα, απονέμοντας για πρώτη φορά την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μετ’ αστέρος, ενώ στη σύζυγό του Τατιανή προσέφερε μια αγιογραφημένη εικόνα της Παναγίας.

  Στο τέλος της σύντομης ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και την ευσέβειά τους, υπογραμμίζοντας το εξής μήνυμα: «Όταν έγινε το γνωστό θαύμα της Παναγίας της Παραμυθίας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η Παναγία μας ειδοποίησε τους μοναχούς να μην ανοίξουν την κεντρική πύλη γιατί είχαν κυκλώσει το Μοναστήρι οι πειρατές. Παρ’ ότι την εμπόδισε ο Κύριος. Όπως βλέπουμε στην εικόνα έβαλε το παιδικό του χεράκι για να κλείσει το στόμα της, η Παναγίας μας με αγάπη ξανά είπε: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη να διώξετε τους πειρατές. Και κοιτάξτε να μετανοήσετε γιατί ο Υιός μου είναι οργισμένος μαζί σας».
  Εδώ που θα βρίσκετε η Παναγία μας θα διακηρύσσει στους κατοίκους του Αγρινίου, αλλά και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας: Μετανοήσατε, μετανοήσατε για να μην υπάρχη η οργή του Κυρίου, αλλά η αγάπη Του και η Χάρις Του επάνω μας».

 2. Ο/Η Βαλτηνισια Μοναχη λέει:

  Καλε τι λετε,ειναι μεγαλο ψεμα οτι η εικονα που εφερε ο αγιος εφραιμ δεν ενηργησε και δεν προστατεψε τοσο τον κοσμα οσο και το παππαγιωργη,απλα την ημερα εκεινη ηταν κλειστα τα ΚΕΠ και δεν μπορεσανε να θεωρησουν το γνησιο αντιγραφο

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Βίος και θαύματα Κοσμά του Αιτωλού

  Πέντε νεροί παπάδες από covid μόνο στο Αγρίνιο

  https://tempo24.news/eidisi/283013/mitropolitis-aitoloakarnanias-polloi-astheneis-otan-koinonisan-anektisan-tin-ygeia

  Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας: «Πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν, ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν»!

  ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ Κ. ΚΟΣΜΑ

  https://www.agrinionews.gr/koronoios-80-kroysmata-dimo-agrinioy-42-dimo-mesologgioy-tin-paraskeyi-14-5/

  14 Μαΐου 2021, 7:51 μμ

  Κορωνοϊός: 80 κρούσματα στο δήμο Αγρινίου και 42 στο δήμο Μεσολογγίου την Παρασκευή 14/5

  Εξακολουθεί να καλπάζει ο κορωνοϊός στην Αιτωλοακαρνανία στην οποία και σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, κατανεμήθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (132) από τα 2.188 της χώρας.

  Τα περισσότερα εντοπίζονται στον δήμο Αγρινίου, συνολικά 80 και συγκεκριμένα 72 στο Αγρίνιο, πέντε στο Παναιτώλιο, δύο στη Γαβαλού και ένα στην Παραβόλα.

  42 κρούσματα εντοπίζονται στον δήμο Μεσολογγίου, συγκεκριμένα 24 στο Μεσολόγγι, οκτώ στο Αιτωλικό, οκτώ στο Νεοχώρι και δύο στο Ευηνοχώρι.

  Τέσσερα κρούσματα εντοπίζονται στη Ναύπακτο, από δύο στην Αμφιλοχία και στην Κατούνα και από ένα σε Θέρμο και Εμπεσό.

  Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε καμπάνακι για δέκα περιοχές μεταξύ των οποίων το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

  https://www.agrinionews.gr/koronoios-ekoimithi-syntaxioychos-iereas-agrinio/

  31 Μαΐου 2021, 8:43 μμ

  Είναι μάλιστα ο τρίτος ιερέας από την περιοχή του Αγρινίου που φεύγει από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα.

  https://www.agriniopress.gr/koronoios-nosokomeio-agrinioy-nekros-kai-o-85chronos-iereas-thyma-tis-exarsis-tis-m-evdomadas/

  Κορωνοϊός-νοσοκομείο Αγρινίου: Νεκρός και ο 85χρονος ιερέας-θύμα της έξαρσης της Μ. Εβδομάδας

  31/05/2021 , 20:42

  Πρόκειται για τον 85χρονο ιερέα Φώτη Σαράκη που και αυτός νόσησε κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, την Μεγάλη Εβδομάδα στο Αγρίνιο. Το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει πολύ σοβαρές επιπλοκές. Εξέπνευσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

  Το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα, είχε προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων, αφού φέρεται να είναι το θύμα της μεγάλης διασποράς που παρατηρήθηκε κατά την Μ. Εβδομάδα στον Ι.Ν. του Αγίου Γρηγορίου στο Αγρίνιο, όπου ο εκλιπών συνταξιούχος εκκλησιάζονταν.

  Μάλιστα, στενοί συγγενείς του είχαν εκφράζει πολύ έντονα παράπονα για την κατάσταση στην συγκεκριμένη εκκλησία, όπου δεν τηρούνταν κανένα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου, ενώ και ο ίδιος ο 85χρονος φέρεται να μην αποδέχονταν τον κορωνοϊό και το εμβόλιο.

  https://www.aerasnews.gr/nekros-iereas-sti-meth-covid-toy-nosokomeioy-agrinioy/

  Νεκρός ιερέας στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου
  04/06/2021 13:03

  Στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα ο συνταξιούχος ιερέας Χριστόφορος Δαβράζος, πρώην εφημέριος Ιερού Ναού στο Καινούργιο.

  Πρόκειται για τον τέταρτο ιερέα από την περιοχή του Αγρινίου που τις τελευταίες ημέρες φεύγει από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.reporter.com.cy/local-news/article/905259/-irthan-edo-50-katachalides-den-axizei-na-ascholoymai-lefta-den-etaxa-se-kanena2

  «Ήρθαν εδώ 50 καταχάληδες, δεν αξίζει να ασχολούμαι… Λεφτά δεν έταξα σε κανένα»

  Γιώργος Χατζηπαναγή 11/01/2022 06:20

  Αδειάζει η κλεψύδρα για τους κληρικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, παρά τις συνεχείς προτροπές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με την 15η Ιανουαρίου να είναι η τελευταία ημερομηνία της προθεσμίας που έδωσε ο Μακαριώτατος, προτού τους δείξει την πόρτα εξόδου.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tελεσίγραφο Αρχιεπισκόπου σε ανεμβολίαστους κληρικούς-«Ας μείνουν σπιτάκι τους»
  https://www.reporter.com.cy/local-news/article/903025/labros-o-archiepiskopos-ga-anemboliastoys-iereis-apanta-ga-metra-ta-theofania

  Ο Αρχιεπίσκοπος, είχε προειδοποιήσει από την ημέρα των Θεοφανίων τους κληρικούς που εμπίπτουν στην ενορία της Αρχιεπισκοπής, πως σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προτροπές του, τότε από την επόμενη εβδομάδα, όσοι δεν λάβουν το εμβόλιο, θα πάψουν να είναι ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

  Παρά τις προτροπές, δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή πλήρης εικόνα ως προς το κατά πόσον οι ιερείς που επηρεάζονται έκαναν πράξη τα λόγια του Μακαριώτατου, ωστόσο, αυτό θα ξεκαθαρίσει το ερχόμενο Σάββατο, όταν θα εκπνεύσει η προθεσμία που τους έχει δοθεί.

  Μιλώντας στον REPORTER, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έστειλε νέο μήνυμα στους κληρικούς, λέγοντας πως, «εγώ περιμένω μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Θα τους καλέσω όλους για να δω ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι. Θα τους πω ότι οι ανεμβολίαστοι θα πάνε στον γιατρό που έχω επιλέξει, για να τους εξετάσει. Εάν κανείς έχει πρόβλημα υγείας, τότε να μην κάνει το εμβόλιο. Εάν δεν έχουν πρόβλημα, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Έχω παπάδες που είναι διασωληνωμένοι και οι οποίοι έχουν και παιδιά. Αρκετά τους έχω ανεχθεί και θα τους στείλω για τελευταία φορά σε δικό μου γιατρό για να εμβολιαστούν».

  Όπως εξήγησε, ο ίδιος ασχολείται με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι εμπίπτουν στην ενορία του, ωστόσο δεν μπορεί να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των κληρικών, οι οποίοι δεν επέλεξαν τη δεδομένη στιγμή να εμβολιαστούν.

  «Εγώ θα ασχοληθώ με τους κληρικούς τους δικούς μου, της Αρχιεπισκοπής. Τώρα πόσοι είναι, δεν ξέρω, αλλά θα ξέρω μετά τις 15 του μηνός που θα τους καλέσω να έρθουν κοντά μου και να πουν αν έχουν εμβολιαστεί ή μάλλον να μου δείξουν το χαρτί του εμβολιασμού τους».

  Σημειώνεται ότι οι κληρικοί που βρίσκονται στις ενορίες των Μητροπόλεων, δεν ελέγχονται από τον Μακαριώτατο, αλλά από τους Μητροπολίτες. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ανώτεροι κληρικοί ανέφεραν ότι κάποιοι Μητροπολίτες τίθενται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, παρότι εάν ερωτηθούν παρακινούν τον κόσμο να εμβολιαστεί, ωστόσο είναι στην κρίση του κάθε προσώπου να αποφασίσει για τον εαυτό του.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος για ανεμβολίαστους ιερείς-Απαντά για μέτρα τα Θεοφάνια

  «Δεν θα δώσω σημασία σε 50-60 καταχάληδες»

  Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε και για τη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα από αριθμό πολιτών, έξω από την Αρχιεπισκοπή, την περασμένη Κυριακή, η οποία σχετιζόταν με τις δηλώσεις του για υποχρεωτικό εμβολιασμό κληρικών. Όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις του, δεν είναι δικτάτορας, ενώ υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν διατάζει, αλλά παρακαλεί.

  «Ποίμνιό μας είναι όλοι και οι άτακτοι. Οφείλουμε να δείξουμε περισσότερη προσπάθεια. Τους παρακαλούμε να ακούσουν τη φωνή της εκκλησίας, είναι φωνή αγάπης. Δεν είναι ετσιθελισμός. Δεν θέλουμε να παίζουμε τους μεγάλους και τρανούς, εμείς παρακαλούμε, δεν διατάζουμε κανένα».

  Σημείωσε μάλιστα πως αποφάσισε να μην δώσει σημασία στους διαμαρτυρόμενους, ενώ διαψεύδει και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον ήθελαν να δίνει χρήματα στους διαδηλωτές, για να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους.

  «Είπα να μην τους δώσω και σημασία, ήρθαν εδώ καμιά πενηνταριά εξηνταριά καταχάληδες, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαι μαζί τους. Λεφτά δεν έταξα σε κανένα, ούτε είδα κανένα. Εγώ τις τελευταίες τρεις μέρες δεν ήμουν στη Λευκωσία, ήμουν στην Πάφο».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πολλοί άνθρωποι της εκκλησίας έχουν επηρεασθεί από τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες»

  https://www.reporter.com.cy/local-news/article/902225/-polloi-anthropoi-tis-ekklisias-echoyn-epireasthei-apo-ton-koronoio-tis-teleftaies-imeres

  «Πολλοί άνθρωποι της εκκλησίας έχουν επηρεασθεί από τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες»
  31/12/2021 11:25

  Δυστυχώς, επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι έχουν επηρεασθεί κι από ανθρώπους δικούς μας, εννοώ της Εκκλησίας. Αυτό που τους συμβούλευσα, είναι να εμπιστευθούν τους γιατρούς τους, όπως κάνουν και για τις υπόλοιπες ασθένειες. Χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι άνθρωποι, να προσέχουμε και τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Αν ασθενήσουν οι γονείς, τα παιδιά τί θα γίνουν;

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

 6. Ο/Η Μενιππος λέει:

  Νεωτερες πληροφοριες απο το περιβαλον του τοποτηρητη,λενε οτι βρεθηκε αντζεντα με λιστα ρασοφορων της αιτωλ-νιας,στην οποια αναφερονται ονοματα που ο κοσμας ειχε κλησει θεσεις σε βαρκες στον αχεροντα προνομιακα χωρις οβολο.

 7. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/1200982/thrinos-sti-fthiotida-gia-14hrono-pou-pethane-apo-koronoio/

  Θρήνος στη Φθιώτιδα: Νεκρός 14χρονος από κορωνοϊό

  14/01/2022, 11:21 30

  Ο μικρός διακομίστηκε το πρωί της Τρίτης στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας, μαζί με τους γονείς του που είναι ανεμβολίαστοι και επίσης νοσούν από τον ιό
  Στο πένθος έχει βυθιστεί η Φθιώτιδα μετά τον θάνατο ενός παιδιού από κορωνοϊό.

  Πρόκειται για 14χρονο αγόρι ΑμεΑ, από περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, το οποίο νόσησε σοβαρά από την covid-19 και κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

 8. Ο/Η Gay monk λέει:

  https://www.star.gr/eidiseis/ellada/570273/korinthos-pethane-apo-korwnoio-iereas-pateras-triwn-paidiwn

  Κόρινθος: Πέθανε από κορωνοϊό 49χρονος ιερέας- Αφήνει πίσω του τρία παιδιά
  Φοβόταν να εμβολιαστεί

  Συντακτική Ομάδα STAR.GR
  02.01.22, 13:55

  Ένας 49χρονος ιερέας από το Καλαμάκι Κορινθίας κατέληξε μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

  Ο πατέρας Βασίλειος είχε νοσήσει από κορωνοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κορίνθου. και κάποιες μέρες αργότερα να διασωληνωθεί για 5 περίπου μέρες.

  https://www.protothema.gr/greece/article/1189698/euvoia-anemvoliastos-iereas-pateras-pede-paidion-katelixe-apo-koronoio/

  08/12/2021

  Εύβοια: Πέθανε ανεμβολίαστος ιερέας πατέρας πέντε παιδιών

  https://www.protothema.gr/greece/article/1190964/serres-anemvoliastos-iereas-47-eton-kai-pateras-pede-paidion-pethane-apo-koronoio/

  13/12/2021

  Σέρρες: Ανεμβολίαστος ιερέας 47 ετών και πατέρας πέντε παιδιών πέθανε από κορωνοϊό

  https://www.ertnews.gr/perifereia/tragodia-ston-pyrgo-pethanan-apo-kronoio-anemvoliastos-iereas-kai-tria-meli-tis-oikogeneias-toy/

  Τραγωδία στον Πύργο: Πέθαναν από κορονοϊό ανεμβoλίαστος ιερέας και τρία μέλη της οικογένειάς του (video)

  Upd: 23/12, 1:45 μμ

  https://kozanimedia.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1/
  Ανεμβολίαστος κοζανίτης ιερέας πέθανε από κορωνοϊό – Είχε χάσει και τον κροκιώτη αρχιμανδρίτη ανιψιό του από Covid – 19

  https://www.ethnos.gr/greece/article/172661/koronoiosxiospethaneoarnhthsiereastonoinoysson

  Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα του
  Κορονοϊός – Χίος: Πέθανε ο αρνητής ιερέας των Οινουσσών

  https://www.protothema.gr/greece/article/1192451/pethane-apo-koronoio-anemvoliastos-iereas-stin-kriti/

  Πέθανε από κορωνοϊό ανεμβολίαστος ιερέας στην Κρήτη

  https://www.protothema.gr/greece/article/1186045/patra-pethane-anemvoliastos-iereas-nosileuetai-kai-o-gios-tou/

  Πάτρα: Πέθανε ανεμβολίαστος ιερέας, νοσηλεύεται και ο γιος του

  https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/lesvos-koronoios-anemvoliastos-kai-pateras-pente-paidion-o-iereas-pou-koinonise-tous-pistous-eno-nosouse/3401435/

  Λέσβος – Κορονοϊός: Ανεμβολίαστος και πατέρας πέντε παιδιών ο ιερέας που κοινώνησε τους πιστούς ενώ νοσούσε

  https://www.makthes.gr/sykies-thessaloniki-pethane-apo-koronoio-arnitis-iereas-charopaleyei-diasolinomenos-enas-akomi-492906

  Συκιές Θεσσαλονίκης: Πέθανε από κορονοϊό αρνητής ιερέας – Χαροπαλεύει διασωληνωμένος ένας ακόμη
  Η κηδεία του ιερέα του Ι.Ν Αγίου Θεοδώρων στις Συκιές πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες – Πέθανε από τον ιό και η μητέρα του

  https://www.onlarissa.gr/2022/01/11/anemvoliastos-o-54chronos-iereas-pou-pethane-apo-koronoio-stin-elassona-pisteve-oti-i-fysiki-anosia-itan-arketi-video/

  Ανεμβολίαστος ο 54χρονος ιερέας που πέθανε από κορωνοϊό στην Ελασσόνα – Πίστευε ότι η φυσική ανοσία ήταν αρκετή

  https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/koronoios-ekoimithi-o-protopresbuteros-tis-mitropolis-florinis-prespon-kai-eordaias/

  Κορονοϊός: Εκοιμήθη ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

  Εκοιμήθη ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, πατέρας Δημοσθένης, μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό.

  https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/ekoimithi-o-protopresvyteros-dimitrios-prassas-apo-koronoio/
  Εκοιμήθη ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πρασσάς από κορονοϊό

  Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα νωρίς το πρωί (20/8/2021) ο ιερέας του ΙΝ Αγίου Γεωργίου Φερών, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πρασσάς. Ο ιερέας νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Βόλου καθώς είχε προσβληθεί από κορονοϊό, ενώ είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ Covid καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

 9. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

 10. Ο/Η Psycho λέει:

  Το έπος του ανεμβολιασμού

  https://www.agriniopress.gr/diasolinomeni-ston-volo-55chroni-ygeionomikos-apo-to-agrinio/

  Διασωληνωμένη στον Βόλο 55χρονη υγειονομικός από το Αγρίνιο
  Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση της-δεν έχει εμβολιαστεί

  14/01/2022 , 12:48

  Προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, σύμφωνα με τους γιατρούς που μόλις την εξέτασαν έδωσαν εντολή να διασωληνωθεί.

  Μάχη για τη ζωή της δίνει 55χρονη γυναίκα, υγειονομικός από την περιοχή του Αγρινίου, που διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες η 55χρονη είναι ανεμβολίαστη. Προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, σύμφωνα με τους γιατρούς που μόλις την εξέτασαν έδωσαν εντολή να διασωληνωθεί.

  Χθες για πρώτη φορά μετά από τρεις περίπου μήνες οι νοσηλευόμενοι στις Κλινικές είναι κάτω από 50, καθώς συνολικά νοσηλευόταν 47 ασθενείς στις Κλινικές κορονοϊού, ενώ ακόμη τέσσερις νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ Covid. Και οι τέσσερις είναι ανεμβολίαστοι.

 11. Ο/Η Psycho λέει:

  Aδίστακτοι αρνητές παπάδες


  Στέλιος Καρπαθίου και άλλοι αρνητές ιερείς διασπείρουν εξωφρενικά ψεύδη | Βραδινό δελτίο | 03/12/2021


  Σάλος με την καταγγελία του αρνητή Ιερέα Μανώλη Σαρρή ότι οι μητροπόλεις πήραν απο 1εκ ευρώ για να κλείσουν τις εκκλησίες!
  Αρνητές ιερείς διασπείρουν εξωφρενικά ψεύδη | Βραδινό δελτίο | 03/12/2021

  https://www.agriniopress.gr/plithainoyn-kai-sto-agrinio-oi-kataggelies-gia-tin-akraia-propaganda-ton-antiemvoliaston-video/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

  Πληθαίνουν και στο Αγρίνιο οι καταγγελίες για την ακραία προπαγάνδα των αντιεμβολιαστών (video)
  Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης αρνητές ιατροί και ρασοφόροι

  14/01/2022 , 20:22

  Εκατοντάδες είναι πλέον οι δικογραφίες που σχηματίζονται μετά από καταγγελίες πολιτών για προπαγάνδα κατά της πανδημίας και των εμβολίων, που γίνεται κατά κύριο λόγο, μέσω του διαδικτύου.

  (…)

  Στο Αγρίνιο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για τα αίτια της έξαρσης της πανδημίας τον Μάϊο του 2021. Πληροφορίες αναφέρουν πως την τοπική δικαιοσύνη απασχολούν και τα ακραία κηρύγματα τοπικού ιεροκήρυκα αλλά και η μη εφαρμογή μέτρων σε ιερούς ναούς, πάντα μετά απο καταγγελίες ή και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

  Το όργιο της παραπληροφόρησης στη χώρα, απασχολεί και σήμερα τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα:

  • Ο/Η Gay monk λέει:   Παΐσιος Παπαδόπουλος


   Αρσένιος Βλαγκιόφτης

   https://www.enikos.gr/society/arnites-iereis-polemoun-ta-emvolia-ta-tsip-i-allagi-dna-kai-oi-alles-theories-synomosias/1673016/

   12:34
   , Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

   Θεωρίες συνωμοσίας και παραληρηματικά κηρύγματα από ορισμένους ιερείς, αρνητές του εμβολίου.

   Επικαλούνται… πονηρούς σκοπούς για κλοπή παιδιών, ενώ συνδυάζουν τη δικτατορία, τους Ναζί, τους μασόνους, τα τσιπ, την αλλαγή του DNA και φυσικά τον Σατανά με τον εμβολιασμό ή αλλιώς το μπόλι, όπως το χαρακτηρίζουν.

   Ο ιερέας Ελπίδιος Βαγιαννάκης ανήκει στην κατηγορία των φανατικών αντιεμβολιαστών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναφέρει: «θα εφεύρουν κάτι πολύ πονηρό σε λίγο και θα σας κλέψουν τα παιδιά. Έχετε ακούσει τώρα τελευταία αρχιερείς να μιλούν για το θεϊκό μπόλι; Πού είναι η Θεία Κοινωνία; Μόνο για το άλλο μπόλι».

   Ο ίδιος προσθέτει: «Έκαναν ακόμη και τις εκκλησίες μας τόπο για να μπουν μέσα οι άνθρωποι για να χαραχτούν, να πάρουν το χάραγμα. Η χαρά του Εωσφόρου αυτή είναι».

   Ο Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Φιλώτα, Παΐσιος Παπαδόπουλος τονίζει ότι «έχει γίνει τελετή σε μασονική στοά για τα συγκεκριμένα σκευάσματα και παίρνει ο δαίμονας την εξουσία σε αυτούς που τελικά κάνουν αυτή τη γενετική τροποποίηση.

   Ο ιερέας Αρσένιος Βλαγκιόφτης, υποστηρίζει ότι το εμβόλιο περιέχει το μικροτσίπ RFID που εκπέμπει και λαμβάνει σήμα.

   Το πιο ανησυχητικό για τους αρνητές ιερείς είναι πως έχουν χιλιάδες ακολούθους στα social media με τα βίντεο που αναρτούν να έχουν εκατομμύρια θεάσεις.

   Μεγαλώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις εκκλησιαστικές Ακαδημίες
   Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει και στις εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φοιτητές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχουν εμβολιαστεί έως και 78%, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έως 77%, στο Οικονομικό έως και 75% και στις Θεολογικές Σχολές από 44% έως 56%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

   «Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις θεολογικές σχολές και εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τόσο μεταξύ των σπουδαστών και φοιτητών όσο και μεταξύ του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των παραπάνω σχολών αποτελεί μια πρόκληση για την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και την Εκκλησία ενώ υποδεικνύει και την αναγκαιότητα, να μην μπω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους», τονίζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος

 12. Ο/Η των ξέκωλων λέει:

  π. Στυλιανός Καρπαθίου από Κοζάνη : Επαναβιώνουμε το δράμα του ναζιστικού ολοκληρωτισμού-Σπάρθηκε ο φόβος του κορωνοϊού με στόχο να καταπατηθούν αξίες

  17:33μμ, Κυριακή 19/12/2021

  Συγκέντρωση από τους ελεύθερους πολίτες Δυτικής Μακεδονίας ,όπως αυτοαποκαλούνται, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με κεντρικό ομιλητή τον π. Στυλιανό Καρπαθίου . «Ο εμβολιασμός είναι προσωπική υπόθεση. Ο εκβιασμός όλων» , « Όχι στο υποχρεωτικό , όχι στο διχασμό, ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα», τα συνθήματα στα πανό που κυριάρχησαν .Στη συγκέντρωση ήταν και οι υγειονομικοί της περιοχής που βρίσκονται σε αναστολή. «Είμαστε εδώ , θέλουμε τη ζωή και τη δουλειά μας πίσω».

  Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το Πάτερ ημών. Ο π. Στυλιανός Καρπαθίου είπε: «Αδέρφια μου Μακεδόνες , έρχομαι για δεύτερη φορά στην Κοζάνη ως στρατιώτης να υπηρετήσω την ελευθερία της πατρίδας, γιατί κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν την ελευθερία , αλλά δεν θα τα καταφέρουν γιατί δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ήρθα να σας πω τα λόγια του Χριστού που ελευθερώνουν σε αντίθεση με τα κυβερνητικά επίπεδα που αποκρύπτουν τη αλήθεια» , αφήνουν τους πολίτες σε άγνοια και τους παρωθούν σε έναν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θάνατο.

  Κατόπιν με βάση τα δεδομένα ενός επιστήμονα είπε: «Πριν κάνετε το εμβόλιο στο παιδί σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα γενετικά δεδομένα για αυτό το εμβόλιο .Ένα γονίδιο θα μπει στα κύτταρα, το σώμα θα παράγει τοξικές πρωτεΐνες, που προκαλούν βλάβη στα όργανα στα και προσβάλουν το αναπαραγωγικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα « Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει επιστροφή, δεν μπορείς να διορθώσεις τις ζημιές στον εγκέφαλο, τον καρδιακό ιστό. Αυτή η τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς .Τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο αντίθετα με αυτά που μας έλεγαν οι κύριο αυτοί . Η ανοσία τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωτηρία τα οικογένειας».

  Μίλησε για ένα βιολογικό υπερόπλο στα χέρια δυναστών, σπάρθηκε ο φόβος του κορωνοϊού με στόχο να καταπατηθούν αξίες, να καταρρεύσουν ιδανικά, όπως είπε. «Η διχόνοια χωρίζει οικογένειες, καταστρέφει φιλίες, ήρθε για να αποδυναμώσει το ηρωικό στοιχείο τα φυλής μας και το μαρτυρικό ήθος τ ης πίστεώς μας με πανούργες πρακτικές που έστησαν πάνω στην ψυχολογία των μαζών και όχι στην αξία του προσώπου.»

  «Επαναβιώνουμε το δράμα του ναζιστικού ολοκληρωτισμού». Και συνέχισε : «Βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική στιγμή για να γίνουμε παράδειγμα, ζητούμε να κυριαρχήσει η λογική και η σωφροσύνη , έχουμε βέβαιη την πληροφορία της συνείδησής μας ότι η ελευθερία βγήκε από των Ελλήνων τα κόκαλα τα ιερά και δεν την διαπραγματευόμαστε. Μακεδόνες δεν μπορώ να καταλήξω παρά μόνο με τον παιάνα της ζωής: Χριστός Ανέστη»

  Ιωάννα Παπαδημητρίου

 13. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

  https://www.proinoslogos.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1/68570-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%E2%80%A6

  Αρνητές εμβολίων και Εκκλησία…
  ON 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021.

  Το πρόβλημα όμως είναι κατά πολύ οξύτερο στην ακριτική Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

  Με όλο το σεβασμό προς τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, επισημαίνουμε ότι, τα μηνύματα που έρχονται από ενορίες και ενορίτες της Μητρόπολης, δείχνουν να επικρατεί μια άναρχη κατάσταση στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων, αλλά και της ενθάρρυνσης του αντιεμβολιασμού από κληρικούς και το περιβάλλον τους.

  Υπάρχουν ναοί στους οποίους η μη τήρηση αποστάσεων και η μη χρήση μάσκας είναι κανόνας. Μάλιστα προσελκύουν και αρνητές και από άλλες περιοχές, των οποίων οι ιερείς είναι σχολαστικοί, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τους μόνιμους κατοίκους ή και αποτρέποντάς τους από το να εκκλησιάζονται.

  Υπάρχουν και κληρικοί οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των εμβολίων, αλλά τάσσονται ανοικτά (με το μανδύα της πνευματικής καθοδήγησης) κατά αυτών.
  Το φαινόμενο το είχε επισημάνει ο «Π.Λ.» πριν αρκετές εβδομάδες. Όμως η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, χειροτέρευσε!

  «Ο Θεός να βάλει το χέρι» του ώστε να μη αρχίσουμε να μετράμε θύματα στα ήδη ερημωμένα χωριά μας από το 4ο κύμα της πανδημίας.

  Πριν φθάσουμε στο έσχατο σημείο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας θα πρέπει να θέσει τους ιερείς της Μητρόπολής του ενώπιον των ευθυνών τους.

  Να τους ζητήσει να σεβαστούν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο θέμα εμβολιασμού, οι οποίες ελήφθησαν με τη δική του μάλιστα συμμετοχή και παρουσία.

  Να τους καλέσει να ενημερώσουν το εκκλησίασμά τους για τα μέτρα, αλλά και για τον εμβολιασμό

  Στην ανάγκη να απαλλάξει των καθηκόντων τους, για όσο διάστημα χρειαστεί, όσους κληρικούς επιμένουν στις αντιρρήσεις, στις δοξασίες, στην εναντίωσή τους με την επιστήμη.
  Η αδιαφορία, η ανοχή σκοτώνει… Ως εδώ και μη παρέκει!

  «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»

  https://www.avgi.gr/koinonia/391520_sta-girokomeia-poy-eleghei-i-ekklisia-oi-anemboliastoi-ergazomenoi

  Αρνητές Εμβόλιο / Στα γηροκομεία που ελέγχει η Εκκλησία οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι


  Φωτογραφία αρχείου από τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτήριο της Στέγης Κατάκοιτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2018. Από αριστερά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιαννης. EUROKINISSI – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ.

  Ανεμβολίαστοι σήμερα οι μισοί εργαζόμενοι σε μονάδα της Αρχιεπισκοπής, το πρόβλημα είναι στις μη κερδοσκοπικές μονάδες αποκάλυψε ο πρόεδρος του κλάδου.

 14. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/1201364/agrinio-paremvasi-eisaggelea-gia-tis-sunthikes-thanatou-tou-mitropoliti-kosma/

  Αγρίνιο: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις συνθήκες θανάτου του Μητροπολίτη Κοσμά

  15/01/2022, 13:44 4

  13/01/2022, 10:40
  Οι Αρχές ερευνούν εάν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερημένη μεταφορά του στο νοσοκομείο
  Έρευνα για τυχόν ευθύνες όσον αφορά στον θάνατο του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, που άφησε την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό ύστερα από πολύημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ, φαίνεται ότι διερευνούν οι εισαγγελικές Αρχές.

  Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sinidisi, η εισαγγελία Αγρινίου εξετάζει εάν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερημένη μεταφορά του στο νοσοκομείο, παρότι είχε εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού.

  Έχουν ήδη κληθεί συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να διευκρινίσουν ποιος είχε την ιατρική ευθύνη για την παραμονή του στο σπίτι του από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός, έως τη στιγμή που διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σε άσχημη κατάσταση.

  Στόχος της έρευνας είναι να φανεί εάν η παραμονή στο σπίτι ήταν επιλογή συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων, πέραν του ιδίου και κατά πόσο αυτή στέρησε πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί

 15. Ο/Η Zωζώ Σαπουνάκη, ανεμβολίαστη παπαδιά λέει:

  https://www.ant1news.gr/LocalNews/article/625950/grebena-arnitis-iereas-pethane-apo-koronoio
  Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

  Ένα λυπηρό περιστατικό έχει συνταράξει την τοπική κοινωνία στα Γρεβενά.

  Ο ιερέας που ήταν εφημέριος στον ιερό ναό του Αγιίου Γεωργίου στο Βαρόσι στην πόλη των Γρεβενών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών τα σημερώματα του Σαββάτου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο 44χρονος ιερέας, νοσούσε από κορονοϊό και όπως ανέφεραν οικεία του πρόσωπα, δεν είχε εμβολιαστεί αλλά καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια και σε κάποιο νοσοκομείο.

  Ο άτυχος ιερέας αρχικά είχε μεταφερθεί στην κλινική του νοσοκομείου Γρεβενών ενώ στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η μεταφορά του στο Μποδοσάκειο

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/grevena-pethane-apo-koronoio-46xronos-anemvoliastos-iereas/3447634/

   21:06 15/01/2022
   Γρεβενά: Πέθανε από κορονoϊό 46χρονος ανεμβολίαστος ιερέας

   Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για ιερείς που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Και όλα αυτά, την ώρα που η λίστα με τους ιερωμένους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και χάνουν την ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19 διαρκώς μεγαλώνει…

   Ανάμεσα στα θύματα του κορονοϊού είναι και ένας 46χρονος ανεμβολίαστος ιερέας από τα Γρεβενά, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (15.01.2022) μετά από επιπλοκές της COVID-19. O 46χρονος είχε νοσήσει και αρχικά είχε μεταφερθεί στην κλινική του νοσοκομείου Γρεβενών ενώ στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η μεταφορά του στο Μποδοσάκειο.

   «Ανεμβολίαστος ήταν. Έπαιρνε αντιβίωση, μετά είδε ότι δεν προχωράει άλλο και πήγε στο νοσοκομείο μετά» λέει στο OPEN συγγενείς του 46χρονου ιερέα. «Άργησε (σ.σ. να πάει στο νοσοκομείο), ναι, ότι άργησε να πάει, άργησε», σημειώνει.

   Την ίδια ώρα, ιερομόναχος που έφυγε από το Άγιο Όρος αναφέρει πως δεν είναι λίγοι που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. «Οι πατέρες εκεί δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί και μέσα στον Άγιον Όρος και εκτός Άγιου Όρους» λέει χαρακτηριστικά στο OPEN. «Παρ΄όλο που νόσησαν κάποιοι, εξακολουθούν και τα μετρά να μην τηρούν. Το άσχημο είναι ότι συμβουλεύουν κόσμο, δίνουν συμβουλές σε λαϊκούς, κατά του εμβολίου», προσθέτει.

   Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

   https://www.iefimerida.gr/ellada/pethane-apo-koronoio-44hronos-iereas-grebena

   ο 44χρονος ιερέας Χρήστος Τσιοτίκας, είχε νοσήσει με κορωνοϊό και αρχικά είχε μεταφερθεί στην κλινική του νοσοκομείου Γρεβενών ενώ στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η μεταφορά του στο Μποδοσάκειο.

   Υπήρξε εφημέριος στον ιερό ναό του Αγιίου Γεωργίου στο Βαρόσι στην πόλη των Γρεβενών, παρουσιάζοντας σημαντικό ποιμαντικό έργο και τυγχάνοντας μεγάλης αποδοχής. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην κοινοτητα του Αγίου  Γεωργίου.

 16. Ο/Η Άγρια ηγουμένη λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/1201459/ereuna-gia-ton-thanato-tou-anemvoliastou-mitropoliti-aitolias-klithike-gia-katathesi-i-igoumeni-giatros-tou/

  Έρευνα για τον θάνατο του ανεμβολίαστου μητροπολίτη Αιτωλίας, κλήθηκε για κατάθεση η ηγουμένη γιατρός του

  15/01/2022, 22:28 33

  Η ηγουμένη φέρεται να συνεργαζόταν στενά με αρνητή-γιατρό από τον Βόλο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο Μητροπολίτης να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
  Έρευνα έχει ανοίξει για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε ο θάνατος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Μητροπολίτης Κοσμάς, ο οποίος νοσηλευόταν για πολλές μέρες με κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου.

  Ήταν ανεμβολίαστος και μάλιστα όταν η κατάστασή του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται, αρνήθηκε να μπει στο νοσοκομείο και στη συνέχεια προέβαλε αντίσταση για την εισαγωγή στη ΜΕΘ. Ωστόσο η κατάσταση το επέβαλε, και τελικά μεταφέρθηκε από το νοσοκομείου του Αγρινίου σε αυτό του Ευαγγελισμού, όπου και δυστυχώς κατέληξε.

  Σύμφωνα με τον Alpha, η ηγουμένη, η οποία φέρεται να ήταν και η προσωπική γιατρός του Μητροπολίτη Κοσμά, έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο που επήλθε ο θάνατός του.

  «Το εμβόλιο δεν ήθελε να το κάνει. Πήγαινε σε κάποιον γιατρό, γερόντισσα ήταν αυτή η γιατρός, δεν ήταν στο νοσοκομείο η γιατρός αυτή… Οπωσδήποτε έχει πελάτες, πολλούς πελάτες», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

  Η ηγουμένη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha , φέρεται να συνεργαζόταν στενά με τον αρνητή-γιατρό από τον Βόλο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, και να χάσει τη ζωή του από κορωνοϊό.

  «Αυτή τον κουράριζε, έπρεπε να έχει κάνει το εμβόλιο και να πάει και σε νορμάλ γιατρούς» είπε άλλη κάτοικος, η οποία ανέφερε ότι η ηγουμένη διατηρεί και ιατρείο, ωστόσο δήλωσε «δεν ξέρω τώρα τι κάνει, μετά τον θάνατο δεν την είδα καθόλου». Η ίδια κάτοικος κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Σε έναν κανονικό γιατρό μπορεί και να ζούσε».

  ΣΧΟΛΙΑ (33)
  Στην ορθοδοξη μπανανια
  16/01/2022, 15:29
  η ηγουμενη διατηρει ιατρειο και εχει και πολλους πελατες


  «Σε ένα νορμάλ γιατρό μπορεί να ζούσε» Έρευνα για τον θάνατό του Μητροπολίτης Αιτωλίας

  • Ο/Η Ο κόσμος τόχει τούμπανο λέει:


   στήν ἱερά μονή Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου πάνω ἀπό τήν Παραβόλα Ἀγρινίου τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2011 ἔγινε ἡ ἐνθρόνιση τῆς πρώτης ἡγουμένης Παρασκευῆς (Μπαρμπάκη), ἰατροῦ παθολόγου κατά τό ἐπάγγελμα.

   https://www.agrinionews.gr/pathologos-igoymeni-tis-aitoloakarnanias/

   Η παθολόγος Ηγουμένη της Αιτωλοακαρνανίας!
   21 Σεπτεμβρίου 2019, 6:59 μμ

   Η Γερόντισσα Παρασκευή, αφού εκτελέσει τα καθήκοντά της στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Παραβόλα, παίρνει την ιατρική τσάντα της και πάει στην πόλη, για να εξετάσει και να φροντίσει τους ασθενείς.

   Ο Θεὸς φανερώνεται μέσα από πολλά. Εμείς μπορούμε να Τον διακρίνουμε πολὺ καλὰ μέσα απὸ τὴν καλοσύνη των ανθρώπων. Δεν διηγούνται μόνο οι ουρανοί τη Δόξα του Θεού. Ο Κυρηναίος σηκώνει τον σταυρό του Χριστού και μαθητεύει η ανθρωπότητα στην καλοσύνη.

   Τα πρωινά η Γερόντισσα Παρασκευή, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Παραβόλα της Αιτωλοακαρνανίας, εκτελεί τα πνευματικά της καθήκοντα και στη συνέχεια αποχαιρετά προσωρινά τις συνασκήτριές της, μοναχές Φανουρία και Αγνή, παίρνει την ιατρική της τσάντα και κατεβαίνει στην κοντινή πόλη να ασκήσει τα καθήκοντά της ως γιατρός.

   Με το ράσο

   Οι ασθενείς των κοντινών χωριών αλλά και όσοι έρχονται από μακρύτερα έχουν συνηθίσει την παθολόγο που με το ράσο της, φορώντας τον σταυρό της, έχοντας την εικόνα της Παναγίας πίσω της στον τοίχο του ιατρείου και μικρό απότμημα του λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού και Ομολογητού, τους εξετάζει και τους δίνει την ανάλογη θεραπεία και φροντίδα.

   Τη Γερόντισσα τη συναντήσαμε στο μετόχι του μοναστηριού στο χωριό Δρυμώνας, πρόσφατη δωρεά στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού. Στο μετόχι δεσπόζουν δυο παρεκκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία την Προυσιώτισσα και στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Η θέα από το αρχονταρίκι είναι δυνατά παρηγορητική. Γύρω παντού έλατα. Κάτω δεσπόζει η λίμνη Τριχωνίδα και γύρω της διακρίνονται σχεδόν όλα τα παραλίμνια χωριά. Το μάτι φτάνει ως την Πελοπόννησο και αχνοφαίνεται στα νοτιοδυτικά το Ιόνιο. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, το κέρασμα στην τράπεζα πλούσιο για τους προσκυνητές. Εκεί βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την ηγουμένη για το πάντρεμα στη μοναχική ζωή της του αναχωρητισμού με την άσκηση του λειτουργήματος της ιατρικής. Δεν δίστασε με απλότητα ν’ αναφέρει ότι τελώντας εν υπακοή στον Ποιμενάρχη της Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και με τη βοήθεια του Θεού και των αδελφών της, δεν εγκατέλειψε το λειτούργημα της ιατρικής. Το ασκεί μαζί με τους μοναχικούς της κανόνες ως «εργόχειρο» και διακόνημα και όλα κυλούν με κόπο αλλά και πνευματικές χαρές. Η Γερόντισσα Παρασκευή πρόσθεσε:

   Δώρο Θεού

   – Όλα αυτά που αναφέρατε είναι ταυτόχρονα κλίσεις του ανθρώπου και κλήσεις του Θεού.

   Την κλήση, το κάλεσμα για τη σωτηρία μας, το λαμβάνουμε όλοι μας και ο καθένας με την προαίρεσή του. Το ότι ακολούθησα την Ιατρική επιστήμη πάλι το θεωρώ κάλεσμα του Θεού και δώρο και έτσι προσπαθώ να το βλέπω ταπεινά και απλά χωρίς να θεωρώ ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο, άλλα είναι κάτι που χαρίστηκε. Ως φοιτήτρια ήθελα να προσφέρω, όπως θέλουν και πολλοί νέοι όταν ξεκινούν τη ζωή να δίνουν και να ανακουφίζουν τον πάσχοντα άνθρωπο. Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε και η επιθυμία για αυτή την προσφορά – Πότε σας επισκέφτηκε η κλήση για τη μοναχική ζωή;

   – Σκεφτόμουν πριν 30 χρόνια περίπου την αφιέρωση γενικότερα, γιατί δεν είχα γνωρίσει ακόμα μοναχές ή μοναστήρια, είχα γνωρίσει αφιερωμένα πρόσωπα που δίνονταν ολοκληρωτικά στον Θεό μέσω της Ιεραποστολής και είχα συνδέσει και εγώ την Ιατρική επιστήμη με το δόσιμο και την Ιεραποστολή και ταυτόχρονα την ολοκληρωτική αφοσίωση στον Θεό. Μέσα μου σιγά σιγά ωρίμαζα και έβλεπα ότι αυτό που με εξέφραζε περισσότερο με ανέπαυε και με βοηθούσε πνευματικά ήταν καθαρά η μοναχική ζωή.

   «Ήθελα να μπορώ να ανακουφίζω και να θεραπεύω τους ανθρώπους»

   – Ωστόσο την ενασχόληση με την Ιατρική επιστήμη τη νιώθατε κι αυτή ως δώρο Θεού;

   – Ναι, είχα διάθεση από μικρό παιδάκι, διάβαζα και μελετούσα. Είχα μια ευαισθησία γύρω από τα θέματα της υγείας και ήθελα να μπορώ να ανακουφίζω τους ανθρώπους γύρω μου και να τους θεραπεύω. Αυτό το ένιωσα και κατά τη διάρκεια των χριστιανικών κατασκηνώσεων που κάναμε, όπου, πριν καν μπω στην Ιατρική, τα χρόνια εκείνα της δεκαετίας του ΄80, εκτελούσα χρέη γιατρού στην κατασκήνωση και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ, με γέμιζε αυτή η προσφορά και τελικά με τη βοήθεια του Θεού προχώρησα. Τελείωσα τις σπουδές στην Αθήνα, έκανα αγροτικό ιατρείο σε ένα χωριό κοντά στο Αγρίνιο, έμεινα τρία χρόνια εκεί και ξεκίνησα μετά την ειδικότητα της παθολογίας, πάλι στην Αθήνα.

   «Παρότι αγαπούσα πολύ την Ιατρική, ήμουν διατεθειμένη, εννοείται, να την εγκαταλείψω, γιατί περισσότερο από όλα αγάπησα τον μοναχισμό»

   – Γιατί παθολογία;

   – Η παθολογία πάντα με συνάρπαζε, γιατί παρακολουθεί σφαιρικά τον άνθρωπο όπως είναι, ως μια ολότητα. Σύμφωνα με τη Ιπποκράτεια προσέγγιση αλλά και κατά την Ορθόδοξη Θεολογία και Πατερική προσέγγιση, ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο και πολύ περισσότερο ένα ψυχοσωματικό ον, στο οποίο όταν πάσχει η ψυχή, επηρεάζει το σώμα. Έτσι προσπαθώντας να αποκτήσουμε ψυχοσωματική υγεία οφείλουμε να δίνουμε σημασία στην καρδιά τι αισθάνεται, στο νου τι λογισμούς κάνει αλλά και στο σώμα τι συμπτώματα παρουσιάζει!

   «Όταν πάσχει η ψυχή μας, επηρεάζεται το σώμα. Έτσι, προσπαθώντας να αποκτήσουμε ψυχοσωματική υγεία, οφείλουμε να δίνουμε σημασία στην καρδιά, τι αισθάνεται, στον νου, τι λογισμούς κάνει, και στο σώμα, τι συμπτώματα παρουσιάζει»

   – Τα πράγματα δηλαδή που επιτρέπουμε να μας αγχώνουν μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασθένεια;

   – Βεβαίως, πολλές αιτίες των ασθενειών είναι τα άγχη, οι στεναχώριες, οι θλίψεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις, και κυρίως τα πάθη και τα λάθη μας. Οπότε δίνοντας σημασία και ψάχνοντας να βρούμε τα γενεσιουργά αίτια, προσεγγίζουμε καλύτερα και την ασθένεια και την θεραπεία της.

   – Κατασταλάζοντας στην ειδικότητα της παθολογίας και ασκώντας εν συνεχεία την ιατρική στον πάσχοντα αδελφό, αποκτήσατε εμπειρία όχι μόνο ως γιατρός αλλά και ως ένας παρατηρητής της πνευματικής και σωματικής κατάστασης των ανθρώπων που πέρασαν από κοντά σας. Όλα αυτά ήταν αίτια για να στραφείτε στον μοναχισμό;

   – Πράγματι, αυτό με βοήθησε περισσότερο, γιατί παρατηρώντας τον πεπτωκότα άνθρωπο, τις ασθένειές του αλλά και τα πάθη του, πήρα την απόφαση να βοηθήσω πρώτα τον εαυτό μου εντατικότερα πνευματικά κατά το «Ιατρέ θεράπευσον σεαυτόν» και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο μέσα στην Ορθοδοξία ο Χριστός, παρουσιάζεται ως Θεραπευτής, ως Ιατρός και η Εκκλησία ως νοσοκομείο, ως θεραπευτήριο.

   – Υπήρξε κάποτε η αμφιβολία ότι η άσκηση της Ιατρικής στον κόσμο, ίσως εμπόδιζε τον σκοπό για τον οποίο γίνατε μοναχή;

   – Αφού ολοκλήρωσα επί πέντε χρόνια την ειδικότητα και άνοιξα το ιατρείο, λίγο μετά το 2006 εγκατασταθήκαμε στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Παραβόλα. Ήμουν δόκιμη. Ξέρετε ο υποτακτικός δεν πρέπει να κάνει μόνος του τίποτα, οφείλει να μην έχει δικό του θέλημα, να παίρνει ευλογία για όλα γιατί πάντα υποκρύπτεται ο κίνδυνος του εγωισμού, της υπερηφάνειας. Παρότι αγαπούσα πολύ την ιατρική, ήμουν και διατεθειμένη εννοείται να την εγκαταλείψω, γιατί περισσότερο απ’ όλα αγάπησα τον μοναχισμό.

   – Δεν σας πέρασε απ’ το μυαλό τότε πως ο κόπος και η τόση μελέτη θα πήγαιναν χαμένα;

   – Ναι εξωτερικά φαίνεται χαμένος κόπος κάτι τέτοιο αλλά ουσιαστικά είναι εμπειρία ζωής. Σίγουρα θα ήταν χρήσιμο το κομμάτι της σπουδής της ιατρικής και της γνώσης της προσέγγισης του ασθενή. Θα με βοηθούσε να φροντίσω κάποιους ανθρώπους, είτε τις μοναχές στο μοναστήρι είτε όποιον προσκυνητή όπως κάνουν αρκετοί μοναχοί και μοναχές ιατροί μέσα στο μοναστήρι τους. Δηλαδή δεν θα πήγαινε χαμένη η γνώση και η εμπειρία. Ωστόσο το κάναμε θέμα προσευχής και ο τότε πνευματικός ήθελε να κρατήσουμε το ιατρείο και εγώ έκανα υπακοή. Μπορεί να το επιθυμούσα αλλά δεν τολμούσα να το πω και δεν θα το έκανα, το είχα απωθήσει.

   – Πώς είναι να ελευθερώνεται ο άνθρωπος από το θέλημά του, ιδιαίτερα όταν έχει κάνει τόσο κόπο να αποκτήσει κάτι;

   – Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά η προσευχή μου ήταν “Κύριε γνώρισόν μοι οδόν εν η πορεύσομαι” και «γεννηθήτω το θέλημά Σου». Κάποτε, όταν ήμουν φοιτήτρια στα τελευταία έτη, ο μακαριστός Πνευματικός μας π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος μου είπε: “Παιδί μου εμείς δεν είμαστε σαν τον Αβραάμ, τον Ιακώβ και τους προφήτες που θα ακούμε τη φωνή του Θεού. Θα κάνουμε προσευχή κι εμάς θα μας μιλάει ο Θεός μέσω των γεγονότων”. Αυτό το είχα κρατήσει και πάντα έκανα προσευχή να με φωτίζει ο Θεός και να μου δείχνει το δρόμο. Όταν κάτι το δέχεσαι ως δώρο Θεού, λες «Χριστέ μου δική Σου είμαι, δικός Σου είμαι, δικό Σου είναι κι αυτό το δώρο, τα παιδιά δικά Σου είναι, η επιστήμη δική Σου είναι, τ’ αγαθά δικά Σου είναι, μου τα δίνεις, Σου τα αντιπροσφέρω» και έτσι το δύσκολο γίνεται εύκολο.

   – Πορεύεστε στον μοναχικό σας βίο, συγχρόνως διατηρείτε και το ιατρείο. Πώς καταφέρνετε να μην εξαντλούνται οι σωματικές και ψυχικές υπομονές;

   – Είναι φυσικό να υπάρχει κούραση σωματική, διότι ο κόσμος που έρχεται στον γιατρό -το ξέρετε, το ζείτε και σεις ειδικά τη σημερινή εποχή- μαζί με το πρόβλημα και το ενόχλημά του θα πει και τον πόνο του τον ψυχικό. Όπως είπαμε και πριν, πολλά συμπτώματα είναι σωματοποιημένα οπότε πάμε και στα βαθύτερα αίτια, τα συζητάμε και χρειάζεται να βάλεις ψυχή για να βοηθήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι το άγχος μεταδίδεται. Με ειλικρίνεια θα έλεγα πως οι άνθρωποι που έρχονται στο ιατρείο όσοι είναι πολύ αγχωμένοι, το μεταδίδουν σαν ηλεκτρική ενέργεια και εσύ οφείλεις να το διώξεις. Ούτε μέσα σου να μπει, αλλά και να δώσεις ελπίδα στον άλλο. Με την ευχή, τον κανόνα τον μοναχικό, τις ακολουθίες και τη μελέτη δεν φαίνεται η κούραση. Φεύγει.

   – Σ’ εκείνες τις στιγμές πώς βεβαιώνεστε ότι αυτό που προτείνετε στον ασθενή είναι και το σωστό;

   – Πάντα ζητώ από τον Θεό να με φωτίζει να κάνω το θέλημα του. Οτιδήποτε κάνω να είναι για τη δόξα Του, για τη σωτηρία των ψυχών και λέω πάντα: “Θεέ μου αν δεν μπορώ να κάνω κάτι καλό, τουλάχιστον να μην κάνω κακό και αν δεν μπορώ να ωφελήσω να μη βλάψω. ”

   – Μετά από τη συζήτηση, την εξέταση και τη θεραπεία που θα προτείνετε ως γιατρός καθώς και την πνευματική κατάσταση που προσπαθείτε να δημιουργείτε μέσα στο ιατρείο, με τους ασθενείς, διακρίνετε κάποια αποτελέσματα;

   – Ναι, με τη Χάρη του Θεού έτσι φαίνεται. Βέβαια αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει, αλλά οι άνθρωποι δείχνουν αναπαυμένοι και ανακουφισμένοι και εμείς παίρνουμε κουράγιο να συνεχίσουμε.

   «Πολλές αιτίες των ασθενειών είναι τα άγχη, τα πάθη και τα λάθη μας!»

   «Έχω πάντα στην τσάντα μου το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά και το πηγαίνω κάθε πρωί στο ιατρείο. Όσοι έρχονται το προσκυνούν»

   – Επικαλείστε στην προσευχή σας τον Άγιο Λουκά Επίσκοπο Κριμαίας, τον Ιατρό; Μοναχός και γιατρός ο ίδιος, συγγενεύει η προσπάθειά σας προς τους ανθρώπους.

   – Είναι μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας αλλά και της σύγχρονης Ιατρικής. Όταν διάβασα τον βίο του με συγκλόνισε και απέκτησα μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του και του έλεγα μάλιστα: “Εσύ Άγιε, μπορείς να με καταλάβεις, επειδή ταυτόχρονα είχες και τις δύο ιδιότητες δηλαδή ήσουν και γιατρός και μάλιστα καθηγητής και ερευνητής κάτω από δύσκολες συνθήκες και τελούσες και τα Αρχιερατικά σου καθήκοντα υπό διωγμόν, στην άθεη Ρωσία. Εγώ ασκώ τα ταπεινά μοναχικά μου καθήκοντα και τέλος πάντων κάνω μια ισχνή μαρτυρία με το ράσο στον σύγχρονο κόσμο”.

   Κάποτε είχα γνωρίσει σε ένα συνέδριο για τον Άγιο Λουκά, τον Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας τον κ. Λάζαρο. Έκτοτε γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία, πολύ περισσότερο όταν έγινα μοναχή, να αποκτήσουμε στο μοναστήρι για ευλογία, παρηγοριά και θεία φώτιση, αν μας καταδεχόταν ο Άγιος, απότμημα του Ιερού Λειψάνου Του. Ένα διάστημα που κάναμε ιδιαίτερη προσευχή γι’ αυτό, συζητούσαμε με τις αδερφές να συντάξουμε ένα γράμμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας να το δώσουμε για μετάφραση στα Ρωσικά για να γίνει πιο αποδεκτό. Ερευνούσαμε για κάποιο μεταφραστικό κέντρο και τότε χτυπάει τη πόρτα της Μονής ένας νέος από το διπλανό χωριό συνοδευόμενος από έναν Ιεροδιάκονο Ρώσο, ο οποίος εκείνη την εποχή επισκέφτηκε τη Μητρόπολη, με σκοπό να βρει κάποιον χώρο να μονάσει. Αμέσως ήρθε ο λογισμός να απευθυνθούμε σε εκείνον για τη μετάφραση. Πήρα την ευλογία από τον Μητροπολίτη και Πνευματικό μας Πατέρα, τον Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά. Το γράμμα μεταφράστηκε στα Ρωσικά και στάλθηκε. Παρότι θεωρούταν κάπως απίθανο -είχα μέσα μου όμως μια ελπίδα- ήρθε ένα φαξ που έλεγε ότι έγινε δεκτό το αίτημά μας και πώς θα παραλαμβάναμε το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά. Τότε παίρνοντας πάλι ευλογία από τον Σεβασμιότατο, εξουσιοδοτήσαμε τον επισκέπτη μας Ρώσο Ιεροδιάκονο κάνοντάς του τα έξοδα του ταξιδιού προκειμένου να παραλάβει το Ιερό Λείψανο. Έκτοτε το έχω πάντα στην τσάντα μου και το πηγαίνω κάθε πρωί στο ιατρείο και το επιστρέφω το μεσημέρι και λέω: «Άγιέ μου εσύ ξέρεις από φυλακές και εγκλεισμούς που σε έχω μέσα στην τσάντα, ξέρεις από εξορία, ξέρεις από τον ανθρώπινο πόνο, ξέρεις από ιατρική. Αν θέλεις κάνε το θαύμα.» Έτσι τον επικαλούμαι και οι άνθρωποι προσκυνούν το λείψανό του, όσοι βέβαια θέλουν.

   Πίσω μου στον τοίχο του ιατρείου, έχω μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας που δεσπόζει. Χαίρομαι που πολλοί άνθρωποι με το που μπαίνουν στο γραφείο μου και ειδικά την πρώτη φορά, έχουν ένα δέος στο πρόσωπό τους και αρκετοί κάνουν τον σταυρό τους. Άλλοι πάλι πριν χαιρετήσουν εμένα πάνε και προσκυνούν την Παναγία και αυτό μας δίνει δύναμη, χάρη, ευλογία και ξεκούραση, γιατί όλα τα αναθέτουμε έτσι στον Μεγάλο Ιατρό και Θεραπευτή, στην Παναγία μας τη Γιάτρισσα και στις πρεσβείες του Αγίου Λουκά και των άλλων ιαματικών Αγίων.

   «Τι πιο ωραίο από το να χαιρόμαστε τα χαρίσματα του άλλου σαν να είναι δικά μας»

   – Τι κατά τη γνώμη σας νιώθετε ότι εισπράττει ένας σύγχρονος άνθρωπος που είτε έρχεται στο ιατρείο σας για ιατρικούς λόγους είτε στο μοναστήρι σας για πνευματικούς, βλέποντάς σας με το ράσο και την ιατρική ιδιότητα;

   – Βλέπει ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι της εποχής μας, ότι έχουμε «ανοιχτό πνεύμα» πάντα μέσα στα ορθόδοξα μοναχικά πλαίσια. Σήμερα για παράδειγμα στο Άγιο Όρος είναι γεμάτα τα μοναστήρια από μορφωμένους νέους με πτυχία και διδακτορικά. Αυτό συμβαίνει και σε πολλά άλλα μοναστήρια στην Ελλάδα και όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι μπορεί να συνδυάσει κανείς την θύραθεν παιδεία και γνώση με την πνευματική ζωή και τη Θεολογία όπως έκαναν και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ήταν οι επιστήμονες της εποχής τους. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

   Είναι πολύ θαυμαστό το γεγονός ότι μέσα στην Εκκλησία η οποία είναι σώμα Χριστού και όλοι είμαστε μέλη Του, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Τι πιο ωραίο από το να χαιρόμαστε με τα χαρίσματα του άλλου σαν να είναι δικά μας! Από την άλλη, να πονάμε και να λυπούμαστε με μια αστοχία, ή πτώση του αδερφού σαν να είναι δική μας και αυτή. Επιπλέον, δεν είναι ταπείνωση να έχουμε ένα χάρισμα και να το συνθλίβουμε, να μη παραδεχόμαστε ότι το έχουμε γιατί τάχα δεν αξίζει, αυτό κατά βάθος είναι εγωισμός, ενώ αν το πάρουμε απλά ότι “ναι το έχω αυτό γιατί είναι χάρισμα, είναι δώρο Θεού” και αφού είναι χάρισμα για ποιο λόγο να υπερηφανευτούμε;

   Και πτυχίο Θεολογίας

   – Κάνατε σπουδές στη Θεολογία, αυτό πότε έγινε;

   – Μόλις τώρα τελείωσα τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτό έγινε πάλι κατόπιν υπακοής, στις αδελφές της Μονής αυτή τη φορά. Χαριτολογώντας και όχι μόνο, λέω: «Από την Παθολογία στη Θεολογία!»

   Αυτή άλλωστε είναι η πορεία κάθε μοναχού και κάθε αγωνιζόμενου πιστού, να θελήσει να θεραπευτεί από τα πάθη του με τη βοήθεια της καθημερινής μετάνοιας, της ασκητικής της Ορθόδοξης Παράδοσης και των μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας για να μπορέσει να αποκτήσει με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος υγιή σχέση με τον Τριαδικό Θεό, ζωντανή σχέση με τον Θεάνθρωπο Χριστό.

   Το εύχομαι ταπεινά σ΄ εσάς και σε όλους τους αναγνώστες της Ορθόδοξης Αλήθειας, ευχηθείτε παρακαλώ και εσείς για την ελαχιστότητά μου και το μοναστηράκι μας.

   __________

   Σοφία Χατζή

   δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 18.09.2019.
   Πηγή paraklisi

 17. Ο/Η Psycho λέει:


  Νεκρός ιερέας 41 ετών: Θεωρούσε σατανικό το εμβόλιο – Άργησε να πάει στο νοσοκομείο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.