Ο Άθωνας συνεχίζει να κρύβει τους αρνητές καλόγερους που θερίζει ο Χάρος

[Συνεχίζονται οι ομαδικές αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας Αγιορειτών]

«Χωρίς το Άγιο Όρος ο χάρτης του κοροναϊού της Πολιτικής Προστασίας» (tvxs-22:56 -16 Οκτ. 2020)

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Μια ημέρα μετά την ιερή κοίμηση του οσιοτάτου Αγιορείτη πατρός Θεοδώρου Γρηγοριάτη, το δρεπάνι του Χάροντα έκοψε το νήμα του οσιότατου βίου ενός ακόμη ανεμβολίαστου μοναχού, του Λουκά Φιλοθεϊτου, συγγραφέως του θεόπνευστου πονήματος «Άγιον Όρος-Οικουμενισμός και Κόσμος», εις το οποίον προειδοποιούσε: «Μη παίζετε με την ζωήν δια του θανάτου τί είδους ζωή είναι αυτή, οικοδομουμένη επί του θανάτου;». Αντιγράφω από την εφημερίδα Μακεδονία (10.1.2022 18:23): «Νεκρός ακόμη ένας μοναχός από κορονοϊό στο Άγιο Όρος». «Στη μονή Φιλοθέου, τα κρούσματα COVID-19 ξεπερνούν τα 20». «Δεν έχει τέλος το δράμα που εκτυλίσσεται στον Αγιον Ορος που μετρά δεκάδες νεκρούς μοναχούς από τον κορονοϊό. Σήμερα ακόμη ένας αγιορείτης πέθανε χτυπημένος από covid-19. Πρόκειται για τον μοναχό Λουκά Φιλοθεΐτη, δηλαδή από τη μονή Φιλοθέου, ηλικίας περίπου 80 ετών. Επίσης, άλλοι δύο μοναχοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από τη μονή Φιλοθέου, η οποία αριθμεί πάνω από 20 κρούσματα…. O π. Λουκάς Φιλοθεϊτης διετέλεσε προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος. Λίγες μέρες πριν να βγει το 2021, δύο μοναχοί από τη μονή Αγίου Παύλου κι ένας λαϊκός, έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, οι μοναχοί Ευσέβιος και Χρυσόστομος κι ένας εργάτης στη μονή, ονόματι Αλέξανδρος».

Σε κανέναν εκκλησιαστικό ιστότοπο, η δημοσίευση της είδησης δεν περιλαμβάνει την πραγματική αιτία θανάτου. Ενδεικτικά: «Άγιον Όρος: Εκοιμήθη…». «…μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο…» (vimaorthodoxias-10/01/2022 | 20:01). Παραθέτω και το πλήρες ρεπορτάζ (με βίντεο) της αγαπημένης μου ορθόδοξης ιστοσελίδας ekklisiaonline, κορυφαίας και ανωτέρας των ιερών ιστοσελίδων απασών: «Έκτακτο: Εκοιμήθη ο π. Λουκάς Φιλοθεΐτης».  «Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Ο Οσιολογιώτατος μοναχός π. Λουκάς από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, εκοιμήθη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Διετέλεσε προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος».

Advertisement
This entry was posted in IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

17 Responses to Ο Άθωνας συνεχίζει να κρύβει τους αρνητές καλόγερους που θερίζει ο Χάρος

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.politeianet.gr/books/monachos-loukas-filotheitis-ekdoseis-orthodoxos-kupseli-agion-oros-264707

  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ // ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ. ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΑ

  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ. ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ

  ΜΟΝΑΧΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΦΙΛΟΘΕΙΤΗΣ
  Κωδ. Πολιτείας: 1602-0141

  Εξαντλημένο στον εκδότη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας.

  Παρουσίαση

  Το 2009 ο οσιολογιώτατος Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης εκυκλοφόρησε το αξιόλογο έργο του «Άγιον Όρος – Οικουμενισμός και Κόσμος».
  Από τα αξιοπρόσεκτα θέματά του επιλέξαμε, με την άδεια του συγγραφέα π. Λουκά, όσα θεωρήσαμε ιδιαίτερα κατάλληλα προς διαφώτιση, παρηγορία και ασφαλή διέξοδο από τα δεινά που αντιμετωπίζουμε ένεκα της γενικής αποστασίας και αμετανοησίας όλων μας, αρχόντων και αρχομένων, κλήρου και λαού.
  Η προσεκτική μελέτη των όσων ακολουθούν, και η αποφασιστικότητά μας στο να θελήσουμε να ευαρεστήσουμε τον Θεό, με την τήρηση των εντολών Του, θα μας εξασφαλίση την ανίκητη συμμαχία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων στους πονηρούς καιρούς μας.
  Είθε να θελήσουμε να αξιοποιήσουμε καλώς τις εύστοχες επισημάνσεις και αλήθειες του σεβαστού π. Λουκά προς πνευματική μας αναψυχή και θωράκηση. (Από το σημείωμα του εκδότη)

  Περιεχόμενα

  -Η γαρ πίστις ημών, αδελφοί, ουκ εξ ανθρώπων ουδέ δι’ ανθρώπου, αλλά δι’ αποκαλύψεως Ιησού Χριστού
  -Ποίον νόημα δύναται να έχη η άρσις των εκατέρωθεν αφορισμών, μη αιρομένων των αιτίων του Σχίσματος;
  -Μακράν νεωτερισμών, εχόντων την πηγήν αυτών εις την εκκοσμίκευσιν
  -Να μη αποσιωπάται η περί την πίστιν υπάρχουσα διαφορά
  -Είναι δυνατόν να υπάρχη το πλήρωμα της Χάριτος, εκεί οπού δεν υπάρχει το πλήρωμα της Αληθείας;
  -Δεν αποδεχόμεθα την πεπλανημένην θεωρίαν περί «αδελφών Εκκλησιών»

  ++++++++++++++
  -Μη παίζετε με την ζωήν δια του θανάτου τί είδους ζωή είναι αυτή, οικοδομουμένη επί του θανάτου;
  ++++++++++++++

  -Οι μεγαλέμποροι των Εθνών
  -Ίσως κάποιοι εγκληματούντες να δοξάζωνται φαινομενικά και πρόσκαιρα…
  -Το «πιστεύω» ανήκει εις εκείνους οι οποίοι και βιωματικώς το εκφράζουν
  -Το πλήθος υποφέρει, όταν δεν έχη πρότυπα αληθινά να θαυμάση, να ακολουθήση
  -Εκτρεπομένου του λογικού άνθρωπου, συνεκτρέπεται και το άλογον μέρος της κτίσεως μετανοούντος συνανίσταται
  -Μη συνεχίζης να αγοράζης ό,τι επιθυμείς, αλλ’ ό,τι σου χρειάζεται
  -Η εντροπή μας προφυλάσσει από τα πάθη μας, κρατώντας το λεοντάρι δεμένο
  -Τί θα απογίνη ο άνθρωπος μετά το σύντομον, διαβατικόν πέρασμά του από την γην; Πού αιωνίως θα πορευθή;
  -Άγιος Κοσμάς: Να ευφραίνεσθε όπου είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να κλαίετε δια τους ασεβείς και αιρετικούς όπου περιπατούν εις το σκότος.

 2. Παράθεμα: Ο Άθωνας συνεχίζει να κρύβει τους αρνητές καλόγερους που θερίζει ο Χάρος — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 3. Ο/Η των ξέκωλων λέει:


  Aleksis-Ηγούμενοι-Ζαπάτα-Ηράκλειτος-Νίτσε

  https://www.avgi.gr/arheio/107903_al-tsipras-oi-agioreites-ensarkonoyn-synthima-ton-zapatistas-ola-gia-oloys-tipote-gia

  09.08.14 13:10
  Αυγή Newsroom

  Αλ. Τσίπρας: Οι Αγιορείτες ενσαρκώνουν το σύνθημα των Ζαπατίστας – Όλα για όλους, τίποτε για μας

  Το σύνθημα των Ζαπατίστας, «όλα για όλους, τίποτε για μας», χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των πατέρων στον Άθω. Μια φράση που θυμήθηκε συνομιλώντας επί μιάμιση ώρα με τη μεγαλύτερη ίσως μορφή του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού…
  Το σύνθημα των Ζαπατίστας, «όλα για όλους, τίποτε για μας», χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των πατέρων στον Άθω. Μια φράση που θυμήθηκε συνομιλώντας επί μιάμιση ώρα με τη μεγαλύτερη ίσως μορφή του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού, τον Βασίλειο Γοντικάκη, πρώην ηγούμενο («προηγούμενο») της Μονής Ιβήρων. Μια φιλοσοφικού περιεχομένου συνομιλία, που εμπεριείχε και αναφορές, μεταξύ άλλων, στον Ηράκλειτο και τον Νίτσε.

  Ολοκληρώνοντας πάντως ο Αλ. Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Αμανατίδης, Ν. Παππάς, Μ. Λυκόπουλος) τη διήμερη παραμονή τους στο Άγιο Όρος -αναχωρούν σήμερα το πρωί- με επίσκεψη στις Μονές Ιβήρων, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος, το συμπέρασμα είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε με τη στάση του.

  Αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της «ΑΥΓΗΣ»

  • Ο/Η Θεολόγος λέει:

   Οι Ζαπατίστες του Τσίπρα

   https://pasatempo.wordpress.com/2019/10/06/%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84/

   Οργια στο Άγιον Όρος και σιωπή από τον Τύπο

   Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 είχε απαγορευτεί η είσοδος παιδιών στην επικράτεια του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούσαν να καλέσουν κοντά τους νεαρούς πιστούς (για νεαρές και μεγαλύτερες πιστές ούτε λόγος). Κάποια στιγμή επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το πρώτο αίτημα που του έθεσαν ήταν να αρθεί η παράλογη, κατά τη γνώμη τους, απαγόρευση. Το αίτημα έγινε δεκτό και λίγο αργότερα άρχισε δίνεται εξήγηση στην επιμονή των μοναχών. Νέα παιδιά, ανήλικα οδηγούνταν εκεί από κυκλώματα που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος δεν ήταν μόνο να γίνουν μοναχοί και να κάνουν τις δουλειές που θα ξεκούραζαν τους μεγαλύτερους σε ηλικία μοναχούς, αλλά και η ερωτική απόλαυση. Πολλά από τα παιδιά αυτά έγιναν.,. σκεύη ηδονής.

   Ελάχιστες περιπτώσεις ήρθαν στην επιφάνεια κι ακόμα λιγότερες έφθασαν στη δικαιοσύνη. Κάτι η κοινωνική κατακραυγή, κάτι τα χρήματα που δόθηκαν στις οικογένειες των παιδιών έφεραν αποτέλεσμα. Από κοντά και ο Τύπος που ήταν απρόθυμος να αποκαλύψει τέτοιου είδους σκάνδαλα.

   Μια από τις περιπτώσεις αυτές έχει τόπο… δράσης την Σκήτη της Αγίας Άννης, εδώ πρωταγωνιστής είναι ένας 14χρονος που με τη θέληση των γονιών του οδηγήθηκε στο μοναστήρι, αλλά βιάστηκε από τους δύο μοναχούς που υπηρετούσε. Και κανείς δεν θα το μάθαινε εάν δεν ήθελε να… αρτυθεί κι ένας κοσμικός. Η αποκάλυψη έγινε από τις αρμόδιες αρχές, αλλά στη Θεσσαλονίκη η Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα δεν ανέφερε την είδηση και στην Αθήνα με εξαίρεση την Ακρόπολη οι άλλες εφημερίδες φρόντισαν να… πνίξουν το θέμα.

   Δημοσιεύουμε τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων. Υπάρχουν διαφορές στις επί μέρους λεπτομέρειες, αλλά θεωρήσαμε ότι αποτελούν ντοκουμέντο που αξίζει να διαβάσει κανείς.

   Ο Ταχυδρόμος της Βορείου Ελλάδος φιλοξένησε το θέμα στην πρώτη σελίδα


   Η Ακρόπολις στην Αθήνα ήταν περισσότερο αναλυτική
   https://pasatempo.wordpress.com/2019/11/03/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD/amp/

   Άγιον Όρος: Απαγωγή ανηλίκων

   Οι άνθρωποι της εκκλησίας δεν σταματούν να δίνουν αφορμές για κριτική. Και οι πράξεις τους μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Εάν αυτοί είναι οι άνθρωποι του Θεού, οι εκπρόσωποι του Διαβόλου τι χειρότερο μπορούν να κάνουν;


   Το Άγιον Όρος ακριβώς επειδή έχει το άβατο έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές περιπτώσεις παιδεραστίας, λαθρεμπορίου κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το 1933 ήταν μια κακή χρονιά και για τις μονές της περιοχής και για την εκκλησία γενικότερα. Υπήρχε το σκάνδαλο της Κερατέας, όπου στο μοναστήρι της περιοχής κρατούνταν με το ζόρι νεαρά κορίτσια (θα γράψουμε στο μέλλον γιατί το σκάνδαλο του ΄33 επαναλήφθηκε και μεταπολεμικά). Εκεί ήρθε κι άλλη ιστορία. Ενας ελληνοαμερικανός οδήγησε εκεί δύο ανήλικους σερβιτόρους αφού νωρίτερα τους είχε αρπάξει τις οικονομίες.

   Σύσσωμος ο Τύπος της Αθήνας ξεσηκώθηκε. Αντίθετα ο Τύπος της Θεσσαλονίκης πάντα ήταν διακριτικός – τουλάχιστον- για τα όσα συνέβαιναν στη περιοχή.

   Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ακόμα και η υπερσυντηρητική Ακρόπολις με το βασικό της άρθρο ζητούσε από την πολιτεία να πάρει μέτρα.

  • Ο/Η left femen λέει:

   Τότε μόνο μια γυναίκα μίλησε

   https://www.lifo.gr/now/politics/skliri-kritiki-tis-elenis-portalioy-ston-tsipra-gia-agio-oros

   Σκληρή κριτική της Ελένης Πορτάλιου στον Τσίπρα για το Άγιο Όρος
   ‘Εκανε λόγο για »ανέξοδες αμπελοφιλοσοφικές απόψεις»

   Δριμύτατη κριτική με βαρείς χαρακτηρισμούς ασκεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου με αφορμή την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

   Με κείμενο της που αναρτήθηκε στο blog της Ένωσης Οπαδών της Συσπείρωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποδόμησε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αθωνική πολιτεία χαρακτηρίζοντάς την «ανέξοδες (αμπελο)φιλοσοφικές απόψεις» ενώ μίλησε για «αποφάσεις από επικοινωνιολόγους της Νέας Ελλάδας», κάνοντας μνεία σε κεντρικό σύνθημα της παράταξης στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

   To κόκκινο πανί, όμως, για την κα Πορτάλιου ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να χαρακτηρίσει τη ζωή των μοναχών στο Άγιον Όρος, «Όλα για όλους τίποτε για μας». Η κα Πορτάλιου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκφραση «αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Ζαπατίστας αλλά και για τους απανταχού της γης υποστηρικτές τους» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι »τα άγια τοις κυσί». Και συνέχισε στους ίδιους τόνους «Όλα για τους (φανταστικούς) ψήφους που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εισρεύσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια της θρησκευτικής οδού. Ταυτόχρονα όμως – και κυρίως – διαβεβαίωση της θρησκευτικής εξουσίας του Αγίου Όρους ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων».

   Στη συνέχεια του κειμένου, καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς την Εκκλησία και να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η ιδιοκτησία και φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων του Αγίου Όρους, τα πολυάριθμα εκκρεμή σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου και ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, ενώ τονίζει το παράδειγμα του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος αποφάσισε να εθνικοποιήσει την περιουσία της Εκκλησίας και διεγράφη από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

   »Οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο. Ακριβώς γι’ αυτό τα 3.795.000 πιστών ή άπιστων φτωχών δεν μπορεί πλέον να τρέφονται με τη θεία κοινωνία. Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά στο τέλος του κειμένου η κα Πορτάλιου.

 4. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Από φάτσα η Πορτάλιου «σχίζει»!!Καλά τέτοια ζόμπι μαζεύει ο Τσίπρας και τον επικρίνουν κι από πάνω;;

  • Ο/Η Ζωζω Σαπουνάκη λέει:

   Moσιού Καπάς δεν είναι δυνατόν να είναι όλε ορέε ως η υποφαινομένη.
   Δελιξτε επιείκιαν πλιζ.
   Η Ελέν ντε Πορτάλ έχει πνεύμα που αντισταθμιζει την κάλτ apparence

 5. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

  Οκ, μις Ζωζώ και συγνώμη για το σχόλιο,αλλά έλεγα,επειδή κάπως της μοιάζω,να υπάρχει και κάποια επιλογή!! Βλέπεις οι «καλλονές»σαν κι αυτήν και σαν κι εμένα ….περισσεύουν!!

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ασχολίαστο:

  Γ’ Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας – Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας (11-12-13/01/2022)

  Το συνέδριο είναι ανοιχτό και ελεύθερο και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει στα κανάλια YouTube του ινστιτούτου και του περιοδικού καθώς και του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής του ΕΚΠΑ στις διευθύνσεις:
  https://www.youtube.com/channel/UCYN8bcjY-fS7TyGKJ7abB-w | Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων
  https://www.youtube.com/channel/UCFIAoN3pQTEXMBaxSYWssjA | Hellenic Foreign Affairs
  https://www.youtube.com/channel/UCumxLJVPflDoqmRa3gCYogw | Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» ΕΚΠΑ

  καθώς και στις αντίστοιχες σελίδες στο facebook του ινστιτούτου και του περιοδικού https://www.facebook.com/fainstitute/
  https://www.facebook.com/ForeignAffairs.gr/

  Για όσους επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά το πέρας του συνεδρίου μετά από σχετικό αίτημα στο info@foreignaffairs.gr

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022
  ΩΡΑ 15:00 : Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου. [Συντονιστής: Αλεξία Τασούλη, δημοσιογράφος]

  Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης, κ.κ. Βαρθολομαίου.
  Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
  κ.κ. Ιερωνύμου Β´.
  Χαιρετισμός του Εξοχότατου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ανδρέα Κατσανιώτη.
  Χαιρετισμός του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντα Γεωργίου Βατοπαιδινού.
  Χαιρετισμός του Ελογιμώτατου Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιου – Μελέτιου Δημόπουλου.
  Κήρυξη Έναρξης Εργασιών Συνεδρίου από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων – εκδότη «Foreign Affairs The Hellenic Edition» κ. Λουκά Γ. Κατσώνη.
  ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  ΩΡΑ 16:00-17:00
  Η Παγκόσμια ακτινοβολία του Αγίου Όρους. [Συντονιστής: Ελισάβετ Προδρόμου, καθηγήτρια Tufts University]

  –Αθανάσιος Μαρτίνος, Διοικητής του Αγίου Όρους.
  –Geoffry R. Pyatt, Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία.
  –Γεώργιος Κουμουτσάκος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, π. Υπουργός

  ΩΡΑ 17:00-18:00
  Το Άγιον Όρος και η Ευρώπη [Συντονιστής: Ελισάβετ Προδρόμου, καθηγήτρια Tufts University]

  –Sergei Gavrilov, Μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. «Το Αγ. Όρος και οι Ρώσοι πολιτικοί».
  –Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας.
  -Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβης ε.τ.

  ΩΡΑ 18:00-19:00
  Η πνευματική ακτινοβολία του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Ιωάννα Στουφή, πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ]

  –Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ.
  –Χρήστος Αραμπατζής, Καθηγητής ΑΠΘ.
  –Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής ΑΠΘ

  ΩΡΑ 19:00-20:00
  Άγιον Όρος και Σλαβικός κόσμος [Συντονιστής: Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ]

  -Μιχαήλ Τρίτος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ.
  –Γεώργιος – Νεκτάριος Λόης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου: «Πολιτιστική και εκκλησιαστική – πολιτική διπλωματία˙ αρωγός του αυτοκεφάλου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (1219)».
  –Ventzislav Karavaltchev, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Θεολογική Σχολή Σόφιας: «Το Άγιον Όρος και η Βουλγαρία».

  Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022
  ΩΡΑ 14:00-15:00
  Η Ταυτότητα του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Θανάσης Χούπης, δημοσιογράφος]

  –Pablo Argárate, Καθηγητής – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Universität Graz
  -Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους ως διαχρονικό ταυτοτικό χαρακτηριστικό επιρροής»
  –Γεώργιος Σταυρόπουλος – Γιουσπάσογλου, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η απάθεια χθες και σήμερα: μια διαχρονική αρετή στην ασκητική πνευματικότητα του Αγίου Όρους»
  –Antoni Mironowicz, Καθηγητής Universytet w Bialymstoku: «Το Άγιον Όρος και η Πολωνία».

  ΩΡΑ 15:00-16:00
  Η διεθνής εικόνα του Αγίου Όρους. [Συντονιστής: Ανδρέας Λουδάρος, Δημοσιογράφος].

  –Γεράσιμος Ρουτζούνης, ΚαπαResearch
  –Βασίλης Φεύγας, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΝΔ
  –Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων – Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  -Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός

  ΩΡΑ 16:00-17:00
  Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Α’ [Συντονιστής: Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβης ε.τ.]

  –Ελισσάβετ Προδρόμου, Faculty Director, Initiative on Religion, Law, and Diplomacy, The Fletcher School, Tufts University: «Mt. Athos, Soft Power, and Geopolitics».
  –Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
  –Αντώνης Κλάψης, Επ. Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου: «Σκέψεις κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης (1922-1923) για τη μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος».

  ΩΡΑ 17:00-18:00
  Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Β’ [Συντονιστής: Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος]

  –Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αν. Καθηγητής Παντείου.
  –Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Το Άγιο Όρος στην Ρωσική Πολιτική στην Ανατολή σύμφωνα με τον Μελέτιο Μεταξάκη».
  –Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Οι Διεθνείς Συνθήκες και η ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία».

  ΩΡΑ 18:00-19:00
  Στην υπηρεσία του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Μαρία Γιαχνάκη δημοσιογράφος]

  –Ηλίας Περτζινίδης, Διευθυντής του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) «Ο ρόλος του ΚΕΔΑΚ».
  –Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ της «Αγιορείτικης Εστίας»: ». Η συνεισφορά της Αγιορείτικης Εστίας».
  –Νίκος Γκουράρος, Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»: «Η σχέση του Αγίου Όρους με το Ινστιτούτο».
  –Γεώργιος Καραγιάννης, Δρ. Α.Π.Θ. – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»: Το έργο της Ορμύλιας και το Άγιον Όρος».

  ΩΡΑ 19:00-20:00
  Το διοικητικό καθεστώς του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Ζαχαρίας Γεωργούσης, δημοσιογράφος]

  –Βλάσιος Φειδάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Εισηγήσεις προς Πατριάρχη»
  –Δημήτριος Νικολακάκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ: «Το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του Αγίου Όρους»
  –Νίκος Μαγγιώρος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

  Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022
  ΩΡΑ 14:00-15:00
  Το Άγιον Όρος και η κοινωνία [Συντονιστής: Θωμάς Ιωαννίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ]

  –Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου
  –Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Δρ. ΑΠΘ, Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
  –Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. ΑΠΘ, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
  –Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής «Αποστολής», τέως Διοικητής Αγίου Όρους.

  ΩΡΑ 15:00-16:00
  Οι πολιτικές για το Άγιον Όρος [Συντονιστής: Στέφανος Μυτιληναίος, δημοσιογράφος]

  –Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Η Περιφέρεια και το Άγιον Όρος».
  –Γιάννης Αμανατίδης, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, π. Υφυπουργός.
  –Γιώργος Καλαντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Εκπαίδευση και Άγιον Όρος».
  –Αρίστος Κασμίρογλου, Υποδιοικητής του Αγίου Όρους: «Εφαρμοσμένη πολιτική στο Άγιον Όρος».

  ΩΡΑ 16:00-17:00
  Γυναίκες και Άγιον Όρος. [Συντονιστής: Μαριλένα Γεραντώνη, Δημοσιογράφος].

  –Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής.
  –Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.
  –Ιωάννα Κομνηνού, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.
  –Αδ. Συγκλητική, Ι.Μ. Μακελλαριάς Καλαβρύτων.

  ΩΡΑ 17:00-18:00
  Το Άγιον Όρος ως πρότυπο οικολογικής συνείδησης [Συντονιστής: Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος]

  –Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ.
  –Ανδρέας Παπαστάμου, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
  -π. Αντώνιος Μπαφαλούκος, Μεταδιδακτορικός ΕΚΠΑ.

  ΩΡΑ 18:00-19:00
  Άγιον Όρος και Χριστιανικός κόσμος [Συντονιστής: Νίκος Παπαχρήστου, Διευθυντής Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου]

  –Βασίλειος Κουκουσάς, Καθηγητής ΑΠΘ – Πρόεδρος Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας: «Το Άγιον Όρος και η Ορθοδοξία στις ΗΠΑ».
  –Χρήστος Καραγιάννης, Αν. Καθηγητής – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Το Άγιον Όρος και οι Άγιοι Τόποι: Το βιβλικό υπόβαθρο των προσκυνηταρίων και των ιερών εικόνων ως μέσων έκφρασης της πίστης κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο»
  –Ion Croitoru, Καθηγητής Universitatea Valahia, Targovişte: «Το Άγιον Όρος στην Ρουμανία».
  –Gevorg Kazaryan, Δρ. ΕΚΠΑ: «Το Άγιον Όρος και η Αρμενία».

  ΩΡΑ 19:00-20:00
  Το μέλλον της Αθωνικής πολιτείας [Συντονιστής: Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ]

  -Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ΥΠ.ΕΞ.: «Η ήπια ισχύς του Αγίου Όρους».
  –Ελευθέριος Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Φυσική και πνευματική ασφάλεια του Αγίου Όρους».
  –Σεβασμιώτατος Θεόκλητος, Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους: «1000 χρόνια πριν – 1000 χρόνια μετά».
  –Σεβασμιώτατος Μάξιμος, Μητροπολίτης Συλληβρίας.

  ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 20:10
  ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  -Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

  Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, και Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ., Διευθυντής του Εργαστηρίου “Εκκλησία και Πολιτισμός”.

  Το Εργαστήριο “Εκκλησία και Πολιτισμός. Η πατερική σκέψη για τη σχέση εκκλησιαστικής παράδοσης και πολιτιστικών προκλήσεων ως παράγοντες ειρηνικής συνύπαρξης και συνοχής» ανήκει στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). https://eccu-peace.theol.uoa.gr/thelab/

  Βλ. επίσης: https://www.foreignaffairs.gr/discussions/news-and-events/3o-diethnes-synedrio-thriskeytikis-diplomatias

 7. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  Πέθανε από κορωνοϊό η Μητρόπολη το κρύβει

  https://marketmoney.gr/m/ellada/25669-ekoimithi-o-arximandritis-dorotheos-tzevelekas

  Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζεβελέκας
  26 Απριλίου 2021


  Την εκδημία του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου Τζεβελέκα, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του μακαριστού αρχιμανδρίτη, θα τελεσθεί βάσει των υγιονομικών πρωτοκόλλων, την Μ. Τρίτη στις 10.30 π.μ., στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αύρας.

  Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα trikalavoice ο αρχιμανδρίτης νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ covid-19 του Νοσοκομείου Τρικάλων τις τελευταίες εβδομάδες, όπου και κατέληξε τελικά. Μάλιστα όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, χάρη στην επιμονή του μετέτρεψε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αύρας σε κυψέλη πιστών.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητροπόλεως:

  Ανακοινώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ότι, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Τζεβελέκας. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του μακαριστού πλέον Αρχιμανδρίτου, θα τελεσθεί την Μ. Τρίτη στις 10.30 π.μ., στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αύρας, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου κατά της COVID-19.

  Επισημαίνεται ότι, κατά την διάρκεια της ακολουθίας, εντός του Ιερού Ναού θα ευρίσκεται μόνον ο Σεβασμιώταστος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και οι εντεταλμένοι Ιερείς, λόγω των ως άνω αναφερομένων μέτρων προστασίας.

  cnn.gr

 8. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

  https://www.makthes.gr/efialtis-i-pandimia-sto-agion-oros-stoys-31-o-pragmatikos-arithmos-ton-nekron-apo-koronoio-476729

  Εφιάλτης η πανδημία στο Άγιον Όρος – Στους 31 ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό!
  Σοκάρει η αναλυτική καταγραφή όλων των περιστατικών και των νεκρών στην Αθωνική Πολιτεία όλο το διάστημα της πανδημίας

  25/11/2021 06:30

  Εύρης Τσουμής

  01/12/2021 20:00

  Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η πανδημία στο Αγιον Ορος. Χτες πέθαναν ακόμα δύο μοναχοί. Η αναλυτική καταγραφή των περιστατικών όλο το διάστημα της πανδημίας στην Αθωνική Πολιτεία σοκάρει, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πραγματικός αριθμός των νεκρών σε όλες τις μονές φτάνει τους 31! Ακόμα κι αυτός ο αριθμός όμως των θυμάτων του κορονοϊού δίνεται με επιφύλαξη αφού υπάρχουν πολλοί μοναχοί που εγκαταβιούν απομονωμένοι σε σκήτες και κελλιά στο Αγιον Ορος, αφοσιωμένοι μόνο στα λατρευτικά τους καθήκοντα, για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση και αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια και να απομακρυνθούν από το χώρο τους…

  Η καταγραφή που έχουν κάνει μονή-μονή, αγιορείτες για τους νεκρούς του κορονοιού στο Αγιον Ορος έχει ως εξής;

  Αγία Αννα – 3 νεκροί

  Νέα Σκήτη – 1 νεκρός

  Καρυές – 4 νεκροί

  Ι. Μ. Κωνσταμονίτου – 7 νεκροί

  Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονα (Ρωσικό Μοναστήρι) – 3 νεκροί

  Ι.Μ. Γρηγορίου – 2 νεκροί

  Μικρά Αγία Αννα – 3 νεκροί

  Ι.Μ. Διονυσίου – 2 νεκροί

  Σκήτη Ιβήρων – 1 νεκρός

  Υπό κατάληψη μονή Εσφιγμένου – 5 ζηλωτές νεκροί

  Χτες στην Αθωνική Πολιτεία κατέγραψαν άλλες δύο απώλειες από τον κορονοϊό. Ο μοναχός Μάξιμος Μόσχος από το Κελλί της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στην περιοχή των Καρυών, συγγραφέας βιβλίων για την Παναγία άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου έχοντας νοσήσει από κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο π. Μάξιμος είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ παράλληλα καθυστέρησε να δεχθεί ιατρική βοήθεια. Ο π. Μάξιμος υπήρξε μέλος της πρώτης συνοδείας του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπεδινού. Ο π. Μάξιμος ήταν πολύ γνωστός εντός και εκτός Αγίου Ορους, και είχε δική του σελίδα στο ίντερνετ μέσα από την οποία διέθετε και τα εκκλησιαστικά βιβλία που είχε γράψει. Ηταν αντεμβολιαστής και αρνούνταν πεισματικά να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ βαριά κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Ο δεύτερος μοναχός, επίσης αντεμβολιαστής, που εκοιμήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι ο μοναχός Αθανάσιος, ηλικίας 71 ετών, από τα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας. Οι σοροί των δύο μοναχών θα μεταφερθούν στο Άγιο Όρος σήμερα για να τελεστεί στην συνέχεια η νεκρώσιμος ακολουθία.

  Το Αγιον Ορος έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας αφού μόνο περίπου το 30% – 40% των μοναχών έχει εμβολιαστεί ενώ το 60% – 70% παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι σε σκήτες και σε κελιά στο νότιο Άγιο Όρος, όπου ζουν μόνοι τους οι μοναχοί ή σε ομάδες έως 3-5 μοναχών και όπου δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα, καθώς στα μοναστήρια συμβαίνει κάποιος μοναχός να είναι και γιατρός», δήλωσε πρόσφατα ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αθανάσιος Μαρτίνος.

 9. Ο/Η Gay monk λέει:

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/ig-esfigmenou-sto-ekklisia-online-megalos-o-foros-ematos-sto-agio-oros-gerontades-parasyroun-ton-kosmo/

  ΗΓ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο «ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ- ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 22:57

  Καραγιάννης Ανδρέας

  Αποκλειστική συνέντευξη για το ζήτημα της πανδημίας στο Άγιο Όρος και γενικά στην Εκκλησία παραχώρησε ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

  Επικρατεί μια ανησυχία στους πατέρες γιατί δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, παρόλα αυτά, αυτοί που θέλουν να προσέχουν προσέχουν, ενώ κάποιοι δεν θέλουν προσέχουν και εμμένουν σε αυτή την άστοχη και πολλές φορές δαιμονική αντίδραση και άρνηση για κάτι το οποίο είναι πολύ απλό.

  Υπάρχουν ακόμη κρούσματα στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πατέρες στο νοσοκομείο, πρόσφατα εκοιμήθη και άλλος, ο αριθμός των μοναχών που έχουν κοιμηθεί αναλογικά σε σχέση με το σύνολο του Αγίου Όρους είναι πάρα πολύ μεγάλος.

  Σαν Άγιο Όρος έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο στο θέμα της πανδημίας με τους νεκρούς.

  Δυστυχώς η ίδια εικόνα επικρατεί στο χώρο της Εκκλησίας με γεροντάδες που παροτρύνουν τον κόσμο να μην πιστεύουν στην πανδημία και δικαιολογούν με άλλους τρόπους τους νεκρούς.

  Το φαινόμενο με τους Γεροντάδες δεν είναι τωρινό. Απλώς η πανδημία το αποκάλυψε. Παρασύρουν τους ανθρώπους, το έχουμε στηλιτεύσει πάρα πολλές φορές όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ανησυχητική ανοχή από την Εκκλησία στο φαινόμενο του Γεροντισμού.

  Οι γεροντάδες έχουν φτιάξει μια Εκκλησία στα μέτρα τα δικά τους. Ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.

  Έχουν φτιάξει ομάδες, δεν προσφέρουν Χριστό, η Εκκλησία είναι ένα σώμα, δεν μπορείς να αυτονομείσαι.

 10. Ο/Η του βελόπουλου λέει:

  https://www.reader.gr/koinonia/367352/o-belopoylos-kanei-politika-paihnidia-o-arhimandritis-bartholomaios-apo-ti-moni

  01-04-2021 19:02

  «Ο Βελόπουλος κάνει πολιτικά παιχνίδια» – Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος από τη Μονή Εσφιγμένου απαντά για τους «εκβιασμούς» μοναχών
  Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι «στο Άγιον Όρος γίνεται χαμός, εκβιάζουν μοναχούς για να εμβολιαστούν θέλουν δεν θέλουν».


  Ας αφήσουν ήσυχο το Άγιο Όρος», δηλώνει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου περί «εκβιασμού μοναχών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».

  «Με τα ψέματα προσπαθούν να κάνουν πολιτικά παιχνίδια. Κανένας εκβιασμός», είπε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος στο ekklisiaonline.gr.

  «Όποιος θέλει πάει και δηλώνει συμμετοχή για τον εμβολιασμό του», αναφέρει.

  «Ας σταματήσουν επιτέλους αυτήν την διχαστική πολιτική. Όλοι έχουν φθάσει στα όριά τους. Τα κρούσματα είναι υψηλά, οι εντατικές γεμάτες, η οικονομία έχει γονατίσει. Κάποιοι δυστυχώς κωφεύουν προκλητικά και επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα», τονίζει.

  Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι «στο Άγιον Όρος γίνεται χαμός, εκβιάζουν μοναχούς για να εμβολιαστούν θέλουν δεν θέλουν».

  Επίσης ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» τονίζει ότι το θέμα θα το φέρει στην Βουλή, λέγοντας ότι «δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο και γι΄ αυτό θα τους τσακίσουμε».

 11. Ο/Η laskaratos λέει:


  O μοναχός Πορφύριος Δημήτριος Σιώκας, από τον Λόφο Πιερίας.

  https://olympiobima.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B7-%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%90/

  18 Ιανουαρίου 2022

  Εκοιμήθη ο μοναχός Πορφύριος Φιλοθεΐτης

  Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο μοναχός Πορφύριος από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, της «Ορθοδοξίας», ο 62χρονος μοναχός νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και δεν κατάφερε να ανακάμψει όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

  Στις 10 Ιανουαρίου είχε κοιμηθεί εν Κυρίω και ο Γέροντας Λουκάς ο Φιλοθεΐτης.

  Να αναφέρουμε ότι και οι δύο μοναχοί είχαν καταγωγή από την Πιερία. Ο μοναχός Πορφύριος Σιώκας από το Λόφο και ο μοναχός Λουκάς Ντούρος από τη Ράχη.

  • Ο/Η O Xάρος βγήκε παγανιά λέει:

   https://www.makthes.gr/agion-oros-se-karantina-i-moni-filotheoy-501878

   Άγιον Όρος: Σε καραντίνα η Μονή Φιλοθέου

   Αλλος ένας μοναχός «εκοιμήθη» σήμερα, ένας είναι διασωληνωμένος, ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο κι άλλοι 3-4 νοσούν στα κελιά τους
   18/01/2022 14:21

   Εύρης Τσουμής

   Δραματικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στο Άγιον Όρος και μάλιστα σε μονές όπου υπάρχουν πολλοί μοναχοί αντεμβολιαστές. Η μονή Φιλοθέου χρειάστηκε τις τελευταίες μέρες να τεθεί σε καραντίνα αφού τα κρούσματα είναι πολλά και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ακόμα περισσότερο.

   Πριν λίγες μέρες πέθανε χτυπημένος από covid-19 ο μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης, ηλικίας περίπου 86 ετών. O π. Λουκάς Φιλοθεϊτης είχε διατελέσει προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος.

   Σήμερα έφυγε ο 62χρονος μοναχός Πορφύριος ανιψιός του μοναχού Λουκά, ο οποίος ήταν ένας από τους προϊσταμένους της Μονής και μέλος της Γεροντικής Σύναξης του μοναστηριού. Ο μοναχός Πορφύριος νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

   Η κατάσταση στη μονή όμως είναι δραματική. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι διασωληνωμένος ο πατήρ Κοσμάς, ενώ χτες χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και ο πατήρ Πέτρος που μέχρι τώρα νοσούσε στη μονή, αφού η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Την ίδια στιγμή μέσα στο μοναστήρι νοσούν στα κελλιά τους τουλάχιστον ακόμα 4-5 μοναχοί…

   «Προσπαθούμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν αλλά δυστυχώς δε γίνεται τίποτε» είπε στο makthes.gr πηγή από την Αθωνική Πολιτεία.

   • Ο/Η Gay monk λέει:

    https://www.romfea.gr/agioritika-nea/1307-igoumenos-nikodimos-egkathetoi-tis-neas-tajis-methodeuoun-tin-apodomisi-ton-ajion

    Ηγούμενος Νικόδημος: «Εγκάθετοι της Νέας Τάξης μεθοδεύουν την αποδόμηση των αξιών»

    Στο πλευρό του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου στον αγώνα κατά της παρέλασης των ομοφυλοφίλων που θα γίνει το Σάββατο 20 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, συντάσσεται και η Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.

    Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αρχιμ. Νικόδημος σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η καθ΄ ημάς Ιερά Μονή του Φιλοθέου, συμμεριζομένη απολλύτως την αγωνίαν και ποιμαντικήν ευαισθησίαν σας, υποστηρίζει ολοθύμως τον αγώνα σας εναντίον της, – υπό των εγκαθέτων της Νέας Τάξεως, – μεθοδευμένης εκπτωχεύσεως, αποδημήσεως και απομειώσεως των αξιών των συγκροτούντων την ελληνοχριστιανικήν υποδομήν και παράδοσιν της ευλογημένης αγιοτόκου και ηρωωτόκου Πατρίδος μας.»

    Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο Ηγούμενος εύχεται η Παναγία Τριάς με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου «να αλοιώση τας διαθέσεις και διαλογισμούς πάντων των επιχειρούντων να φθείρουν δολίως και εκθεμελιώσουν τα ιδεώδη της Πίστεως και του Γένους και αποτρέψη μιαν παιδευτικήν τιμωρίαν, ομοίαν των Σοδόμων και Γομόρας, δια το ευσεβές ημών Γένος.»

 12. Ο/Η Το μπόλι του Σατανά λέει:

  https://www.vimaorthodoxias.gr/agioreitika-nea/ekoimithi-o-pateras-porfyrios-apo-tin-moni-filotheoy-nosoyse-me-koronoio/

  Εκοιμήθη ο Αγιορείτης πατέρας Πορφύριος από την Μονή Φιλοθέου – Νοσούσε από κορονοϊο
  18/01/2022 | 14:05

  644
  SHARES
  2.4k
  VIEWS
  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  Εκοιμήθη σήμερα ο 62χρονος πατέρας Πορφύριος από τη Μονή Φιλοθέου μετά από πολυήμερη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό.
  Ο μακαριστός Αγιορείτης πατέρας ήταν ένας εκ των προϊσταμένων της Μονής και μέλος της Γεροντικής Σύναξης.


  41 σχόλια

  Foteini Kouveli
  πριν από 18 ώρες
  Την ευχη του και καλο Παραδεισο!!!!!

  Drossos Kremmidas
  πριν από 15 ώρες
  Καλό παράδεισο ο θεός να ανάπαυση την ψυχούλα του 😪🙏😪🌹Ελένη γερμανια

  Αγάπη Β.
  πριν από 17 ώρες
  ΤΗΝ ΕΥΧΉ ΣΟΥ ΓΈΡΟΝΤΑ ΜΟΥ!!!
  ΚΑΛΌ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ!!!

  rodos 2018
  πριν από 17 ώρες
  Καλό παράδεισο να έχει και καλή Ανάσταση!!✝️🌹 Την ευχή του να έχουμε!

  Elenh Belbasi
  πριν από 16 ώρες
  Ο Θεός να αναπαυση την ψυχή του …καλό παράδεισο να έχει ο παππούλης….

  Anna
  πριν από 18 ώρες
  Καλό παράδεισο γέροντα 🙏🙏🙏

  Δεσποινα Δροσιτου
  πριν από 14 ώρες
  Αιώνια του η μνήμη Καλό Παραδεισο την ευχή του να εχουμε αμιν 💗 💗 💗

  Greek pirate
  πριν από 18 ώρες
  Καλό παράδεισο γέροντα!!

  Αικατερινη Λιακοπουλου
  πριν από 17 ώρες
  Καλο παραδεισο αιωνια ημνημηαυτουτηνευχητουναχωμε

  M G
  πριν από 18 ώρες
  Καλό Παράδεισο να έχει.

  Andrea Vantas
  πριν από 9 ώρες
  Καλό παράδεισο , την ευχή του να έχουμε 🙏✝️

  Panagiota Zarkadaki
  πριν από 17 ώρες
  Καλο παραδεισο να ε, έχει ο Γέροντας

  Anne-Christine Marcou
  πριν από 16 ώρες
  🕊ΚΑΛΩ ΠΑΡΑΔΕΙΣΩ 🥀☦🇬🇷

  Rose 18
  πριν από 13 ώρες
  Καλό Παράδεισο γέροντα, να πρεσβεύεις για την Πατρίδα μας

  Dimitra Saxpat
  πριν από 18 ώρες
  Χριστός Ανέστη .καλό παράδεισο

  Panagiotis Zervakis
  πριν από 10 ώρες
  Με την βοηθεια του χριστου μας να περασει γρηγορα το στενο μονοπατι να βγει νικητης και να αισθανθει η ψυχη του το αχρονο του θεου μας

  Maria Pantelidou
  πριν από 17 ώρες
  Καλο παραδεισο να έχει!

  Δημήτριος Δημητρίου
  πριν από 14 ώρες
  Αν ήταν ανεμβολίαστος , θα είναι καθαρός και θα έχει καλό παράδεισο !!!🙏🙏🙏

  Maria Giannakopoulou
  πριν από 18 ώρες
  Καλό παράδεισο!🥲

  Petros Zeniou
  πριν από 13 ώρες
  Αιωνία του η μνήμη, καλό παράδεισο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.