Το σκάνδαλο της κρατικής εθνικής Εκκλησίας

[Φανατικά αντιευαγγελική]

(Φωτ. 1 και 2: Ιερώνυμοι-Β΄και Α΄)

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ένα καλό άρθρο για την Εκκλησία, στο οποίο θα μπορούσε να γινόταν αναφορά, πέρα από τον γνωστό και απόλυτα φυσικό εναγκαλισμό της με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, ακόμη και με τη ναζιστική και εωσφορική Δεξιά και στον απροσδόκητο εναγκαλισμό της και με τα τρία κόμματα της ελληνικής Αριστεράς. Ενδεικτικά: «Ου… φορολογηθείς». Ακολουθεί το άρθρο [οι φωτ. είναι δικής μου επιλογής, η δεύτερη είναι παρμένη από τον «Ημερόδρομο»- Γ.Καραγιάννη, «Χούντα και Εκκλησία (Β’)-Μητροπολίτες υμνητές της δικτατορίας»]:

«Εκκλησία της Ελλάδος: μια δράκα φανατικά αντιχριστιανική», (Κατέ Καζάντη, artinews-26.12.21). “…Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των «θρησκειών» ή των «αλλόθρησκων», αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως…”

 Η άνωθεν αποστροφή στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου θα έλεγε κανείς πως απευθύνεται στο είδωλό της. Συνολικώς ορθή, παρά το ατόπημα να θεωρεί πως δύναται να είσαι “προοδευτικός” αλλά να μη σέβεσαι το διπλανό, περιγράφει συνοπτικά πλείστες όσες συμπεριφορές ρασοφόρων οι οποίοι και εμφορούνται από αισθήματα κυριολεκτικού μίσους απέναντι σε ό,τι αντιστρατεύεται τις ιδεοληψίες τους. Η προφανής έλλειψη χιούμορ, απέναντι στο σκίτσο με την Παναγία και την άμωμο σύλληψη, είναι, φυσικά, το μικρότερο κακό. Η κατάφωρη, όμως, αντιχριστιανική δράση της Εκκλησίας δεν την εξουσιοδοτεί ούτε να μιλά εκ μέρους των όντως χριστιανών ούτε, φυσικά, τη δικαιώνει, έστω και λίγο, κάθε φορά που διαμαρτύρεται για δήθεν επιθέσεις εναντίον της.

 Διότι: από την ώρα που οι απανταχού χριστιανικές εκκλησίες έγιναν μηχανισμοί, και μάλιστα κατασταλτικοί, του κράτους, από την ώρα που, στη νεότερη ιστορία ταυτίστηκαν με τα χυδαιότερα και τα αυταρχικότερα καθεστώτα -βλέπε Βατικανό Ναζί ή Ελλάδα Χούντα- και επιμένουν να διεκδικούν έναν αδιανόητο για την εποχή παποκαισαρισμό, για να λαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερο μερτικό στην διοίκηση του κράτους και περιπίπτουν αδιάκοπα σε απειράριθμα ανομήματα, ύβρεις κ.ο.κ. εναντίον καθεμιάς/νός που πάει να τους κόψει τη φόρα, δεν δικαιούνται να ομιλούν ούτε για σεβασμό ούτε, βέβαια, για ρατσισμό απέναντί τους. Διότι, πώς, αν διατηρείς στους κόλπους σου έναν ακροδεξιό χωροφύλακα (Αμβρόσιος) ή άλλους απερίγραπτους τύπους (Σεραφείμ Μετζελόπουλος), δύνασαι, αλήθεια, να επικαλείσαι “έλλειψη σεβασμού” στο δικό σου πρόσωπο;

 Ας το παραδεχτούμε: η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ακολουθεί καμία από τις βασικές χριστιανικές αρχές και οι περισσότεροι των ρασοφόρων δεν διαθέτουν κανένα από τα βασικά γνωρίσματα του χριστιανού. Συνταυτιζόμενοι με τη Δεξιά ή την ακροδεξιά του Κυρίου, συνταυτιζόμενοι εν πολλοίς με την υπερσυσσώρευση και τον χυδαίο πλούτο, συνταυτίζονται με την εκμεταλλεύτρια τάξη. Και πορεύονται κατά τα συμφέροντά της, χέρι χέρι με τους πολιτικούς της εκπροσώπους, εναντίον του αδελφού του ελάχιστου, εκείνου που ο Ναζωραίος τοποθέτησε στην καρδιά του κηρύγματός του.

Κι αν όντως “ευκολώτερόν εστι κάμηλον δι τρυμαλιάς ραφίδος διελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν”, τούτοι δεν έχουν καμιά ελπίδα παραδείσου, αφού το βλέμμα τους είναι πάντα στραμμένο στα χρυσοποίκιλτα και στο παγκάρι.

Κι αν όντως “ουκ ένι Ιουδαίος ουδ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ· πάντες γαρ υμείς εις έστε εν Χριστώ Ιησού”, η βροντερή απουσία της Εκκλησίας από τις δράσεις για τους πρόσφυγες, η κραυγαλέα σιωπή της για τους πνιγμένους του Αιγαίου, η κατάφωρη τοποθέτησή της στο πλευρό εθνικιστικών κύκλων, τους κάνει κύμβαλα αλαλάζοντα και όχι εκπροσώπους του ταπεινού Ιησού της Ναζαρέτ.Η δε στοχοποίηση των αλλόθρησκων, που δήθεν θα αλλοιώσουν το “γένος εκλεκτόν, έθνος άγιον”, κάνουν το “βασίλειον ιεράτευμα” να μοιάζει με μια δράκα αμαρτωλών φανατικών που μετά μανίας υπερασπίζονται την εξουσία τους και τα υλικά τους συμφέροντα.

 Ο εναγκαλισμός τους με την δεξιά είναι, έτσι, φυσικό επόμενο. Πέρα και μακριά από τα προτάγματα της αλληλεγγύης, της αγάπης και των κηρυγμάτων του ιστορικού, εάν υπήρξε, Ιησού, κηρύγματα ιδεολογικής αντίθεσης στον πλουτισμό, σφιχταγκαλιάζονται μ’ εκείνους που θα ‘πρεπε να τους κάνουν να βγάζουν ξανά το φραγγέλιο.

Έτσι, αν ένα πρόβλημα είναι η δεικτική ανακοίνωση της ΔΙΣ εναντίον του Μόσιαλου, το άλλο, το μεγαλύτερο, είναι ο σχολιασμός της Κεραμέως. Την ώρα που η υπ. Παιδείας θεωρεί “λυπηρή” την ανάρτηση με το σκίτσο της Παναγιάς και υπερασπίζεται ανοιχτά τη ΔΙΣ, κατακυρώνει την κυριότητα της Εκκλησίας. Και επικυρώνει το ομοούσιο και αδιαίρετο του πλούτου, από όπου κι αν προέρχεται. Είναι μεγάλα τα συμφέροντα, πολλά τα λεφτά και η εξουσία ο πιο προκλητικός παράδεισος».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

«τριλογία κατά του φασισμού -2. Η εξέγερση των τυφλών κατά της κρατικής Εκκλησίας & τα ανθρωποφάγα σκυλιά ενός τυραννικού παπά»

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Το σκάνδαλο της κρατικής εθνικής Εκκλησίας

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.imerodromos.gr/choynta-kai-ekklisia-a/

  Χούντα και Εκκλησία (Α’)
  Ο Ιερώνυμος A’ αρχιεπίσκοπος ελέω συνταγματαρχών και ανακτόρων
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 28 Απριλίου 2020

  ……………………………


  Μάιος 1967, ανάκτορα Τατοΐου. Ο Κωνσταντίνος , ο Ιερώνυμος, ο πρώτος «υπουργός» Παιδείας της Χούντας Καλαμποκιάς και τα μέλη της αριστίνδην Συνόδου, μετά την τελετή «διαβεβαίωσης» (σ.σ. πίστης στο πολίτευμα της χώρας) του νέου αρχιεπισκόπου.

  ………………………


  Σε τελετή εγκαινίων: Οι «τρεις αδελφοί» (όπως αρέσκονταν να λένε, τρομάρα τους) Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος (στο μέσον) και ο «αρχιεπίσκοπος των τανκς» Ιερώνυμος. Το δίσκο με το ψαλίδι για να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων κρατάει ο τότε αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ρούσσας, σήμερα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Πίσω από αυτόν ακριβώς ο γραμματέας της Συνόδου και μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, που τότε δεν ήξερε τι γίνεται με τη Χούντα γιατί κατά δήλωσιν του …διάβαζε!

  ……………………

  https://www.imerodromos.gr/choynta-kai-ekklisia-v/

  Χούντα και Εκκλησία (Β’)

  Μητροπολίτες υμνητές της δικτατορίας – Η αρχή του τέλους για τον Ιερώνυμο (Κοτσώνη)
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 30 Απριλίου 2020

  ……………………


  Η …επί της γης Δέσποινα γίνεται δεκτή με τιμές στη μητρόπολη Αθηνών. Λίγα μέτρα πιο κει ο Παττακός υποδέχεται τον «αδελφόν Γεώργιον».

  ………………………


  Στιγμές «κατάνυξης» στην χειροτονία του Ιερώνυμου με τον Κωνσταντίνο και τη Φρειδερίκη γονατιστούς. Μετά από λίγους μήνες χώρισαν οι δρόμοι Κωνσταντίνου και αρχιεπισκόπου. Και πριν περάσουν τρία χρόνια και η Φρειδερίκη ( η Φρίκη, όπως την αποκαλούσε ο λαός) εγκατέλειψε την Ορθοδοξία (στην οποία δεν πίστεψε και ποτέ, απλώς το έπαιζε πιστή για το πόπολο) και το «γύρισε» στο βουδισμό και τις ανατολικές θρησκείες.

  ……………………………….


  Ο Ιερώνυμος και μητροπολίτες προσέρχονται σε μια από τις απίστευτης γελοιότητας και κακογουστιάς εκδηλώσεις που οργάνωνε η Χούντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο με υποχρεωτική συμμετοχή μαθητών, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων και χιλιάδων άλλων ταλαίπωρων Ελλήνων. Πίσω αριστερά στη φωτογραφία ο τότε μητροπολίτης Πρεβέζης Στυλιανός και δεξιά ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, που διαδέχθηκε τον Ιερώνυμο στις αρχές του 1974, εκλεκτός αυτός της «δεύτερης χούντας» του Ιωαννίδη.

  ………………………….

  Αρχιεπίσκοπος με αποθήκη όπλων!


  ©Δημήτρης Χαντζόπουλος ‘Τα Νέα 9.8.14’

  ια τον επιρρεπή σε άξεστες συμπεριφορές, αμαθή, αντικανονικό και εγκάθετο χουντικό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, που οπλοφορούσε και στα γηρατειά του, έχουμε δημοσιεύσει δυο άρθρα, όπου εκθέταμε τα όσα είχαν γραφτεί στον Τύπο εναντίον του χωρίς να έχουν ποτέ διαψευστεί. Εξηγήσαμε αναλυτικά γιατί πάμπολλα περιστατικά του δημόσιου βίου του, δεν δικαιολογούν με κανέναν τρόπο τους τιμητικούς επικήδειους των Φλωράκη-Κωνσταντόπουλου, ειδικά του δεύτερου, γιατί το εγκώμιο του πρώτου μπορούμε να το δούμε, αν δείξουμε τεράστια κατανόηση, κάτω από το συγχωρητικό πρίσμα του κοντοχωριανού και του αυθόρμητου ηλικιωμένου λαϊκού ανθρώπου. Καταγράψαμε επίσης πολύ σοβαρές κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ακόμη και από μητροπολίτες και εκθέσαμε στοιχεία για τη συστηματική συγκάλυψη που προσέφερε σε σκανδαλοποιούς κληρικούς, αλλά στο κάτω-κάτω αυτός δεν ‘ηθικολογούσε’ ασύστολα όπως ο Χουντόδουλος. Επιλέγω μόνο, από όσα είχα συγκεντρώσει, το εξής σημείο: Ίσως αρμοδιότεροι να πουν πόσο «ωραίος» (Χ.Φλωράκης) ήταν ο Σεραφείμ να ήταν οι εξεγερμένοι το 1976 βασανισμένοι τυφλοί του εκκλησιαστικού «Οίκου Καλλιθέας», που τους αντιμετώπισε (μέσω του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Σχοινιωτάκη, γνωστού και από το θάνατο της δικηγόρου από τα ανθρωποφάγα λυκόσκυλά του) με φοβερή βαρβαρότητα, που απαθανατίστηκε κινηματογραφικά και προκάλεσε παγκόσμια εξέγερση των πνευματικών ανθρώπων, την οποία και οι δύο αρχηγοί της Αριστεράς γνώριζαν πολύ καλά.

  Τώρα προστέθηκε ένα ακόμη ντοκουμέντο, που αμαυρώνει ακόμη περισσότερο το Σεραφείμ. Πιθανότατα η ηγεσία της Αριστεράς το αγνοούσε, αλλά θα όφειλε και να το πιθανολογούσε με βάση τις γνωστές «ιδέες» και το χαρακτήρα του Σεραφείμ. Το περιοδικό ‘Hot Doc’ του Κ.Βαξεβάνη, αποκάλυψε χωρίς να τολμήσει κανείς μέχρι στιγμής να το διαψεύσει, πως ο Σεραφείμ ως μητροπολίτης Ιωαννίνων ήταν μέλος παραστρατιωτικού δικτύου συνδεδεμένου με τη CIA, με σκοπό την πραγματοποίηση προβοκάτσιας από Βορειοηπειρώτες για τη δημιουργία κρίσης στην Αλβανία και με ενδεχόμενη άγνωστη παράπλευρη δράση, το οποίο αφόπλισε αθόρυβα, μετά από καταγγελίες πατριωτών δημοκρατικών αξιωματικών, η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου το 1984. Στη Μονή Βελά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, είχαν αποθηκευτεί όπλα με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ως μητροπολίτη Άρτας, που ήταν μέλος της διαβόητης ψυχροπολεμικής οργάνωσης «Κόκκινη Προβιά». Τη δεκαετία του ΄70, το πληροφορήθηκε ο τότε Υπ.Εθ.Α. Ευ.Αβέρωφ και τελικά τα όπλα έφυγαν αθόρυβα από εκεί. Περιέργως τόσο η Αυγή, όσο και ο Ριζοσπάστης, λογόκριναν ή για την ακρίβεια έθαψαν το ρεπορτάζ, παρ’όλο που μπορεί να τροφοδοτήσει τον αντιαμερικανισμό τους, ειδικά του δεύτερου.

  Αναρωτιέμαι αν το ρεπορτάζ του Hot Doc, το οποίο ολόκληρο θα βρείτε εδώ και σχολιασμός του οποίου, από πλευράς της Αριστεράς, γράφτηκε μόνο από ιστότοπο της εξωκοινοβουλευτικής έκφρασής της εδώ, δεν δημιουργεί την υποχρέωση στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον κ.Νίκο Κωσταντόπουλο, να κάνουν αξιοπρεπώς και σεμνά τη δημόσια αυτοκριτική τους, για την υποστήριξη και για την ανοχή που πρόσφεραν σε έναν ανάξιο ανώτατο κληρικό.

  https://e-homoreligiosus.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A3%20%CE%A3%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%95%CE%99%CE%9C

  Saturday, August 2, 2014
  Ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ,
  η Μονή Βελλάς
  & τα όπλα /

  Archbishop Seraphim of Athens,
  the Monastery of Vellas
  & the weaponry

  * HotDoc τεύχος/issue 58,
  31 Ιουλίου 2014,
  «Πριν ο λύκος φορέσει
  την «Κόκκινη Προβιά»»,
  σσ. 20, 24-26.

  τριλογία κατά του φασισμού -2

  ……………………

  Πρωταγωνιστές της ιστορίας μας είναι ο αγράμματος, αγροίκος, διεφθαρμένος, φασίστας και κουμπουροφόρος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, που το όνομά του ήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα με αφορμή μια παρακρατική αποθήκη όπλων του δικτύου «Κόκκινη προβιά» και από τους ιερείς του Δ.Σ. του ιδρύματος που θα δούμε, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σχοινιωτάκης (του οικουμενικού Θρόνου!). Ο Σχοινιωτάκης, τ.Διευθυντὴς της Γεν. Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής και τ.Αντιπρόεδρος του Οίκου Τυφλών, πέθανε την πρωταπριλιά του 2009, τιμημένος με πολλά παράσημα Ορθόδοξων πατριαρχείων, κηδεύτηκε από δυο επισκόπους με εξαιρετικές εκκλησιαστικές τιμές και με εκδηλώσεις πένθους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των πατριαρχών Κωνσταντινούπολης και Αλεξάνδρειας. Όμως ο άνθρωπος αυτός έφυγε κουβαλώντας το ασήκωτο βάρος πελώριων δημόσιων αμαρτημάτων για τα οποία δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη, ούτε αυτός ούτε η συνένοχη Εκκλησία του.
  ………………………

  Απ’ την επόμενη κιόλας μέρα τα μέλη της Συντονιστικής καλούνται για ανακρίσεις στο Α.Τ. Καλλιθέας (διοικητής ο περιβόητος Καραθανάσης) όπου επίμονα ρωτούνται για τα πολιτικά τους φρονήματα. «Αποτελούν άμεσο εθνικό κίνδυνο, εφαρμόστε εναντίον τους τους νόμους περί συμμοριτοπολέμου» απαιτεί με επιστολή της στον τότε υπουργό Υγείας-Πρόνοιας η Εκκλησία της Ελλάδας λίγες μέρες μετά. «Αν δεν υποχωρήσουν, θα τους προσθέσω άλλη μια αναπηρία», απειλεί δημόσια (και… χριστιανικά) ο τότε διευθυντής της

  Τα εγκαίνια της «Αποστολής» έκανε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Στη φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη (δεξιά) και Π. Κυριακίδη (αριστερά)
  Τα εγκαίνια της «Αποστολής» έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Στη φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη (δεξιά) και Π. Κυριακίδη (αριστερά)

  Χριστιανικής Αλληλεγγύης (σημ.Λ.: κι αυτός ανώνυμος, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Σχοινιωτάκης).

  …………………………..

  υμπαράστασης σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, δεν επέτρεπε στο ποτάμι να γυρίσει πίσω. Με εργαλείο το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού «Ο αγώνας των τυφλών» που ολοκληρώθηκε μέσα στο 1977 και έκτοτε έκανε τον γύρο της Ευρώπης, τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων τυφλών έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου. Σαρτρ, Μποβουάρ, Φουκό, Σινιορέ, Βεργόπουλος, Πουλαντζάς, Μοντάν, Γαβράς, Ζέη, Πετρόπουλος, Φασιανός, οι πλέον επώνυμοι από τους συμπαραστάτες.

  ………………….

  Ο απόλυτα ανάξιος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, που είχε καταλάβει το θρόνο με εκκλησιαστικό πραξικόπημα της χούντας Ιωαννίδη, κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές από το βαθύ Κράτος. Στην κηδεία του (Απρίλης του 1998) προσήλθαν απαρηγόρητοι και οι Χαρίλαος Φλωράκης-Νίκος Κωνσταντόπουλος, που εκφώνησαν και επικήδειους.
  ………………………

  Ο χουντικός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ [2]

  …………………..


  Tυφλά παιδάκια του ιερού Νταχάου της Καλλιθέας. Η κάμερα της Παπαλιού απαθανάτισε αυτήν την αιώνια καταισχύνη για την Εκκλησία, τον Σεραφείμ και τους υμνητές του
  ………………….

 2. Παράθεμα: Το σκάνδαλο της κρατικής εθνικής Εκκλησίας — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 3. Ο/Η Ζωζω Σαπουνάκη χουντοθεούσα online λέει:

  http://artinews.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82.html

  Είναι η Ελλάδα κοσμικό κράτος;
  [ Κατέ Καζάντη / Ελλάδα / 24.11.21 ]

  Μια κοινωνία με πολυπολιτισμική σύνθεση, μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την εξουσία αναλόγως του θεού που πιστεύουν, μια κοινωνία όπου οι αρχές αντιμετωπίζουν ισότιμα όλα τα θρησκεύματα, αποδείχνοντάς το με τη δίκαιη και ισότιμη χορήγηση επιδοτήσεων για τη λειτουργία ναών και λοιπών πρακτικών αναγκών, μια κοινωνία που δεν πριμοδοτεί επίσημο θρήσκευμα αλλά, αντίθετα, πριμοδοτεί τον θρησκευτικό πλουραλισμό, μια τέτοια κοινωνία, και μόνο, είναι η οργανωμένη κοινωνία του κοσμικού κράτους.

  Κι αν ο άνθρωπος ορίζεται από το χαϊντεγκεριανό “είναι προς τον θάνατο”, άρα εξ ορισμού θρησκεύει για να αντιμετωπίσει, εσχατολογικά, το τέλος του, το κοσμικό κράτος δημιουργεί συγκεκριμένους τρόπους ύπαρξης και ανάπτυξης της ανθρώπινης δραστηριότητας, που δεν έχουν σχέση, δεν εμπλέκονται με ανορθολογικές εκδοχές. Καταπραΰνει,, με εμπράγματες πολιτικές, τη μεταφυσική αγωνία, δίχως να εκμεταλλεύεται το θρησκεύειν για να χαλιναγωγεί το εξεγερσιακό αίσθημα και δίχως να συναλλάσσεται με τα πάσης φύσεως ιερατεία προς όφελος της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας. Κι επειδή, κατά τον Ντιντερό, η απόσταση μεταξύ του θρόνου και της Αγίας Τράπεζας δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, το κοσμικό κράτος διαφυλάσσει το όριο: ο παπάς παπάς κι ο ζευγάς ζευγάς.

  Έτσι, το κοσμικό κράτος οφείλει να γίνεται εμπράκτως ο θεολόγος της αντιθεολογίας: στο οργανωμένο του σύστημα εκπαίδευσης, κοινώς στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, απαγορεύει την περιώνυμη “πρωινή προσευχή” ενώ τα επονομαζόμενα “θρησκευτικά” δεν μπορεί παρά να είναι η από κούνιας συγκριτική μελέτη όλων των θρησκευμάτων. Διότι έτσι μοναχά, με διαπολιτισμική επιμονή, κατανοείται ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, έτσι μοναχά καλλιεργείται η έννοια του αλληλέγγυου “συνάνθρωπου”, έτσι μοναχά, με διαρκή εκπαίδευση, περιορίζονται τα ξενοφοβικά αισθήματα. Στο κοσμικό κράτος, επίσης, οι ιερωμένοι δεν μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε να πληρώνονται απ’ τα ταμεία του. Και διότι δεν είναι όλοι οι πολίτες ένθεοι ή πιστοί ενός μόνου θρησκεύματος και διότι οφείλει να μην δείχνει την προτίμησή του σε ένα και μοναδικό δόγμα. Απαγορεύει επίσης ρητά αγιασμούς και δημόσιους όρκους, αφού, πέραν των άλλων πολιτικών αιτιών, τούτο αντιστρατεύεται επί της ουσίας τη μυστηριακή σχέση κάθε πιστού με το θεό του ενώ καταντά μια ευτελής διαρκή υπόμνηση της εξουσίας των τάχατε εκπροσώπων του θεού επί γης.

  Κι αν όντως κατά Μαρξ “η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, η ψυχή άψυχων συνθηκών”, τότε το κοσμικό κράτος οφείλει να μεταβάλλει διαρκώς προς το καλύτερο τις υλικές συνθήκες ύπαρξης όλων των καταπιεσμένων, να μεταβάλλει δηλαδή σε εγκάρδιο έναν όντως άκαρδο κόσμο.

  Αλλά οι απανταχού εκκλησίες, όλες μα όλες, μηχανισμοί του αυταρχικού, κοσμικού ή μη, κράτους, εκείνο που επιδιώκουν είναι η αναπαραγωγή της εξουσίας και της δύναμής τους. Προς τούτο φλερτάρουν ή και συντηρούν κάθε λογής ανορθολογισμούς, αντιεπιστημονικές δοξασίες, εθνικιστικά αφηγήματα, ρατσιστικές μυθοπλασίες κ.ο.κ., επενδύοντας στα πιο ταπεινά αισθήματα που δύναται να έχει άνθρωπος. Οι χριστιανοί της εποχής μας, επί παραδείγματι, πόρρω απέχουν από τα πρώιμα προτάγματα: σωρεύουν πλούτο και πολιτεύονται μ’ αυτόν, ως πλουτοκράτορες, απειλούν όποιον/α θεωρούν αντίπαλο/η και ηγεμονεύουν παρέα με την εκμεταλλεύτρια τάξη. Σ’ αυτούς κλίνουν το γόνυ οι επιστήμονες, μ’ αυτούς συναγελάζεται η Δεξιά του Κυρίου (έκφραση του αλήστου μνήμης αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου των λαοσυνάξεων), αυτοί διαμορφώνουν, συχνά ανεμπόδιστα, μισογυνικές συνειδήσεις (Κοζάνης Παύλος κ.λπ.).

  Στην αναρώτηση, λοιπόν, που ετέθη από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και βιάστηκε να απαντηθεί από τον Γ. Κατρούγκαλο, αν η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική. Πράγμα που φάνηκε ξεκάθαρα και από τις πολιτικές παλινωδίες της δεξιάς στους καιρούς της πανδημίας, αναφορικά με τα μέτρα και την Εκκλησία.

  Η ρήξη, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, παραμένει ζητούμενο. Αποτελεί μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα για την οποία η Αριστερά, ως κυβέρνηση, δεν έκαμε όσα όφειλε και μπορούσε.

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/sok-ke-deos-o-neochoriou-pavlos-stamatise-to-cherouviko-epidi-ide-angelous-vinteo/

  ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ! Ο ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΧΕΡΟΥΒΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΔΕ ΑΓΓΕΛΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
  Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 17:52

  Εκκλησία Online

  ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ: Σταμάτησε το χερουβικό επειδή έβλεπε αγγέλους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος κατά την διάρκεια Θείας Λειτουργίας στην Αγία Τριάδα, Πειραιά.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ένας ψυχίατρος θα βοηθούσε

   https://www.exapsalmos.gr/2021/12/30/o-despotis-eipe-oti-eide-angelous-kai-stamatise-ti-leitourgia/

   Ο Δεσπότης είπε ότι είδε …Αγγέλους και σταμάτησε τη λειτουργία!
   Post published:30 Δεκεμβρίου 2021

   Σ. ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Νεοχωρίου κ.Παύλος υπηρετεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και είναι γνωστός τοις πάσι για το αλαφροίσκιωτο ταπεραμέντο του. Είναι εκλογή και χειροτονία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και συμπατριώτης του από την Καρδίτσα.

   Ο Πανιερώτατος κ. Παύλος είναι ο ίδιος Μητροπολίτης που πέρυσι πρωταγωνιστούσε ως Επίσκοπος σε βίντεο που έγιναν viral και στα οποία αφηγείτο την πρόταση που του έκανε ο …Ερντογάν για να τον προωθήσει Μητροπολίτη Αγκύρας και στη συνέχεια…Οικουμενικό Πατριάρχη!

   Το γιατί συμβαίνουν αυτά τα ευτράπελα πρέπει να ανησυχήσει την διοίκηση της Εκκλησίας μας!Και σίγουρα δεν χρειάζεται να βιντεοσκοπούνται τέτοιες στιγμές και στη συνέχεια να αναπαράγονται! Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται επειγόντως ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα.

   Ένα πρωτοφανές περιστατικό διαδραματίστηκε κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιώς.

   Σύμφωνα με το βίντεο που θα δείτε, ο Μητροπολίτης Νεοχωρίου κ. Παύλος, διέκοψε τον ιεροψάλτη, λέγοντας από μικροφώνου ότι σήμερα έχουν κατέβει οι Άγγελοι!

   Ο Σεβασμιώτατος που στεκόταν αποσβολωμένος, με τρεμάμενη φωνή είπε μετά από λίγο στον ψάλτη να συνεχίσει με το χερουβικό…

 5. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Δεν υπάρχει κανένας οικουμενισμός στα υποτιθέμενα λόγια του Ιησού. Δεν απευθύνεται στους ανθρώπους όλου του κόσμου.
  Απευθύνεται στον λαό του Ισραήλ. Κάπου λέει πως δεν ήρθα να αλλάξω τον νόμο του Μωυσή, αλλά να τον συμπληρώσω. Όποιος δεν πιστεύει στον λόγο του (Μωυσή) δεν πιστεύει και σε μένα.
  Ο Παύλος αποφάσισε να μετατρέψει την μικρή χριστιανική αίρεση σε μια θρησκεία που θα απευθύνονταν σε όλους αυτούς που πίστεψαν στον Ιησού, δηλαδή αποκλειστικά στους Χριστιανούς όπου γης – εκείνης της εποχής.
  Γράφει:» Διότι όλοι είσθε υιοί του Θεού δια της πίστεως στον Ιησούν Χριστόν, επειδή όσοι έχετε βαπτισθή στο όνομα του Χριστού και ομολογείτε έτσι αυτόν Σωτήρα, εφορέσατε τον Χριστόν και ενωθήκατε με αυτόν.
  Δι’ αυτό και εις την νέαν κατάστασιν, εις την βασιλείαν του Χριστού, δεν υπάρχουν διαφοραί εθνικότητος, τάξεως και φύλου. Δεν υπάρχει Ιουδαίος ούτε Ελλην, δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος, δεν υπάρχει άρσεν και θύλυ, διότι όλοι σεις είσθε ένας νέος άνθρωπος και νέος οργανισμός, δια μέσου του Ιησού Χριστού».
  Δηλαδή, καταργεί τις διαφορές ανάμεσα στους Χριστιανούς. Σε όσους δεν είναι, στο πυρ το εξώτερον.
  Βέβαια στα ευαγγέλια όλα είναι αντιφατικά και διφορούμενα. Κάπου ο Ιησούς λέει ήρθα αποκλειστικά για τον τα απολωλότα τέκνα του Ισραήλ. Αλλού λέει αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν. Όπως επίσης με τους προβληματισμούς αν το πνεύμα προέρχεται μόνο από τον Πατέρα ή και τον υιό και άλλα τέτοια βαρετά. Ετσι προέκυψαν διάφορα χριστιανικά δόγματα τα οποία βάση του Παύλου που ευλογεί μόνο τα «παιδιά του Χριστού», το καθένα διακατέχεται από την αλαζονεία πως κατέχει την Αλήθεια του Ιησού μόνον αυτό.
  Ο Χριστιανισμός αν δεν είχε μετατραπεί σε εξουσιαστική οργάνωση που διεκδικεί για τον εαυτό της την αλήθεια του θεού, δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του. Από την στιγμή που έγινε η επικρατούσα θρησκεία και κυνήγησε με σκληρότητα τις αντίπαλες θρησκείες που υπήρχαν πριν την εμφάνιση του, ήταν αναπόφευκτο να μετατραπούν οι ηγεσίες τους σε μια σκληρόκαρδη εξουσία. Απλώς εφαρμόζουν τα ευαγγέλια.
  Τώρα, εσείς πιστεύετε πως στον «καθαρό» Χριστιανισμό υπάρχει αγάπη, συμπόνια, αλληλεγγύη.
  Και πιστεύετε πως η επίκληση αυτών των «ιδανικών» συγκινούν τους Χριστιανούς πιστούς, ώστε να τους καταγγείλετε την ηγεσία τους, μήπως υπάρξει κάποιο καλό αποτέλεσμα από όλο αυτό…
  Αυτό δεν έχει καμία πρακτική αξία, δεν πρόκειται να φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. 2.000 χρόνια και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.. έλεος.. Όχι άλλες μάταιες ελπίδες.
  Οι πιστοί είναι οπαδοί του Χριστιανισμού παρακινούμενοι όχι από το αίσθημα αγάπης προς τον άλλον, αλλά γιατί τους παρακινεί η επιθυμία του ανθρώπου να εντάσσεται σε ένα μαντρί, να μοιράζεται με άλλους κοινές αρχές, να βρίσκει παρηγοριά και ασφάλεια μέσα στο μαντρί, να έχει κοινούς αντιπάλους που αγνοούν τον αληθινό θεό, είναι φορείς του μίσους, κατώτεροι από αυτούς και δεν έχουν κάποια άλλη δουλειά από το να σκέπτονται πώς θα καταστρέψουν την θρησκεία του θεού και να επιβάλλουν την θρησκεία του μίσους κα του σκότους.

  Όσο τα βασικά χαρακτηριστικά του Χριστιανισμού που επικαλείται ο αρθρογράφος, περί αγάπης, αλληλεγγύης και ομόνοιας, ακόμη κι αν τα δεχτούμε ότι προβάλλονται σαν παγκόσμιες αξίες, νομίζω πως υπερβάλλετε.
  Η αγάπη δεν είναι κάτι που υπήρχε πριν τον άνθρωπο και με κάποιον τρόπο του δόθηκε με την εμφάνισή του στην γη.
  Ο άνθρωπος με το πέρασμα του χρόνου, για ιδιοτελείς σκοπούς, έμαθε να αγαπάει κάποιους ανθρώπους – τους συγγενείς του και τους πιο κοντινούς του. Όσο επεκτείνεται αυτή μέσα στον χώρο – στην ομάδα, στην θρησκευτική ομάδα, στην πόλη, στο κράτος, στο κόμμα όλο και αδυνατίζει ώσπου παύει να παίζει κάποιο ρόλο.
  Στην πραγματικότητα σε ιστορικό επίπεδο δε ότι αφορά την εξέλιξη της κοινωνίας και των ανθρώπινων εποχών, η αγάπη δεν παίζει κανένα ρόλο.
  Άλλα είναι αυτά που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας. Τα συμφέροντα – ατομικά και συλλογικά – η λογική, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο πλούτος, η φτώχεια, τα ένστικτα κλπ. Μπροστά τους η αγάπη ωχριά. Άλλωστε αυτό το συναίσθημα που τόσο έχει υμνηθεί – για να ξεπλύνει σκοτεινές επιθυμίες – είναι τόσο ασταθές.. Σήμερα υπάρχει, αύριο όχι.
  Πάιζει κανέναν ρόλο η αγάπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιος κατασκεύασε τα εμβόλια; Η αγάπη ή λογική, το συμφέρον, το κέρδος και ο αλληλοσεβασμός και το πανίσχυρο ένστικτο της αυτοσυντήρησης;
  Κάποια στιγμή κυβερνήσεις και πολίτες θα κληθούν να λάβουν μέτρα κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ούτε από αγάπη για τους μετανάστες που θε προκύψουν από τις φυσικές καταστροφές, ούτε από μια γενική και αφηρημένη αγάπη. Αλλά παρακινούμενοι από τον κοινό κίνδυνο της εξαφάνισης του ανθρώπου ( από την απληστία του), τα κοινά συμφέροντα, τις επιστημονικές λύσεις, την ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου ζωής μέχρι σήμερα. Η αγάπη πάλι θα είναι απούσα, και η αλληλεγγύη που θα υπάρξει θα είναι εξ αιτίας του μεγάλου όπλου που παρέχει η συλλογική αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων και παγκόσμιων κρίσεων και όχι γιατί το γράφουν τα ευαγγέλια ή το είπα κάποιος φιλόσοφος. Οι άνθρωποι θα σκεφτούν: αν δεν κινηθούμε συλλογικά είμαστε ανίσχυροι μπροστά στο πρόβλημα..
  Η αγάπη, αμφίβολη και σκοτεινή, (και μερικές φορές καταστροφική) είναι ένα καλό όπλο για αυτούς που θέλουν να κρύψουν με ωραία λόγια τους βαθύτερους σκοπούς, να κυριαρχήσουν ή να κρύψουν τους κυνικούς σκοπούς τους και τον κυνικό χαρακτήρα τους.
  Πολλά ακόμη μπορει να πει κάποιος, αλλά μακρηγόρησα πολύ..

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πράγματι η αγάπη είναι μια κακοποιημένη έννοια της οποίας έχει γίνει τρομερή κατάχρηση και εκμετάλλευση.
   Υπάρχει όμως η έννοια της ενσυναίσθησης, του ειλικρινούς ενδιαφέροντος να μην υποφέρει ο άλλος,
   Συμφωνώ με σχεδόν όλα όσα λες, αλλά διαφωνώ πως όλα τα ρυθμίζει το συμφέρον.
   Υπάρχουν και καλά αισθήματα που επεκτείνονται πέρα από συγγενείς, ομάδες κλπ
   Κάποιος από τη Γερμανία υιοθετεί ένα παιδάκι από τη Νιγηρία και κάποιος άλλος ένα κουταβάκι από την Ελλάδα.
   Είχαν πολύ ευκολότερες επιλογές για ανάλογες πράξεις στη χώρα τους
   Υπάρχει τεράστιος πλούτος συναισθημάτων στους καλούς ανθρώπους, όχι βέβαια στο μεταφυσικό βαθμό της αγάπης προς τους εχθρούς κλπ που λέει το Ευαγγέλιο ή στην ανωμαλία να αγαπά ο δούλος το αφεντικό που τον βασανίζει όπως λέει ο διαστροφικός Απόστολος Παύλος.
   Αυτές οι αγάπες κρύβουν τεράστιες υποκρισίες.

 6. Ο/Η Psycho λέει:

  Η φρενοβλάβεια των θρησκειών

  https://www.protothema.gr/world/article/1196922/podopatithikan-mehri-thanatou-se-indouistiko-iero-sto-kasmir/

  Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε ινδουιστικό ιερό στο Κασμίρ

  Τουλάχιστον 12 νεκροί

  Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν πλήθος πιστών ποδοπατήθηκε μέσα σε ινδουιστικό χώρο λατρείας σήμερα Σάββατο στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.

  Το ποδοπάτημα έγινε στο Μάτα Βαΐσνο Ντέβι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους λατρείας των ινδουιστών, στη βόρεια Ινδία. Τον επισκέπτονταν καθημερινά 100.000 πιστοί προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ο αριθμός τους έχει πλέον περιοριστεί στους 25.000 από τις αρχές.

  «Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και (σ.σ. άλλοι) 13 τραυματίστηκαν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

  «Ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς ο δρόμος που οδηγούσε στο ιερό, στην κορυφή λόφου, ήταν κατάμεστος από πιστούς που προσπαθούσαν να φθάσουν εκεί για να κάνουν τις παραδοσιακές προσευχές για το νέο έτος», πρόσθεσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.