Σουηδική εφημερίδα κατηγορεί τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη για οικονομικά σκάνδαλα.

[Στόχος των ανθελλήνων ο ιερός Κλεόπας, βιογράφος του επίσης συκοφαντηθέντος-δια σεκς-Αγ.Νεκταρίου]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ο μητροπολίτης των ευσεβών μεταναστών μας στη Σουηδία Κλεόπας είναι ένας ενάρετος Ιεράρχης, αφιλοχρήματος και φιλάνθρωπος και σινεφίλ του αυστηρώς ποιοτικού διεθνούς Κινηματογράφου («Ο άνθρωπος του Θεού», κλπ), θαυμαστής του επίσης συκοφαντημένου για σκάνδαλα (δια σεκς όμως, όχι οικονομικά) αγίου Νεκταρίου [«Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: «Ο άνθρωπος του Θεού». «..μου τηλεφώνησε η σκηνοθέτις κ. Yelena Popovic και ζήτησε τις μελέτες μου για τον Άγιο Νεκτάριο. Της συνέστησα, να περιμένει να εκδοθεί το δίτομο έργο μου για τον άγιο, στην ελληνική και την αγγλική, το οποίο θα της προσέφερε αρκετό υλικό. Η σκηνοθέτις ήλθε όντως στη βιβλιοπαρουσίαση της μελέτης μου που διοργάνωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος..»-σημ.Λ.: δια τον όσιον Αγαθάγγελον βλ. «Ερωτήματα για την τουρνέ του ασημένιου σκιάχτρου της μέγαιρας Ελένης». «υπόλογο για ερωτήματα οικονομικής φύσης που έχουν τεθεί δημόσια από ευσεβή ροζ φυλλάδα («‘Στέγνωσε’ από μετρητά λόγω… WC»-‘Espresso’, 5.8.2008) & “Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις Αγαθάγγελου για τα οικονομικά της Εστίας” (21. 9.2008)], Δ/ντη της Αποστολικής Διακονίας που συνεργάζεται με την ακροδεξιά, αποκρυφιστική και αντισημιτική ‘Ελεύθερη Ώρα’ του εκβιαστή Μιχαλόπουλου (« «Γνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδας ότι η Αποστολική Διακονία», xyz.contagion-27.12.2015)..»].

Ο ιερός Κλεόπας (άκρο δεξιό) παρακαθήμενος ευλαβέστατου χιτλερικού ζεύγους ιδιοκτητών πορνοξενοδοχείου, σε εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δυστυχώς ο ιερός Κλεόπας, έγινε στόχος μπαράζ δημοσιευμάτων της σουηδικής εφημερίδας Göteborgs-Posten (G.P.), με την υπογραφή του δημοσιογράφου Michael Verdicchio. Παραθέτω τα δημοσιεύματα σε μετάφραση του Οσίου Γουγλίου, στο βαθμό που η εφημερίδα επιτρέπει την πρόσβαση σε μη συνδρομητές:

«Ärkebiskopen köpte lyxhus – samtidigt som pengar försvann». «Ο αρχιεπίσκοπος αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι–την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα. Οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θάψουν τους γονείς τους και τα χρήματα από τους φόρους δεν πηγαίνουν σε ενορίες–έχουν καταλήξει στον ανώτατο ηγέτη. Τώρα η «GP» μπορεί να αποκαλύψει ότι ο κορυφαίος ηγέτης της εκκλησίας ανακαίνισε το μαύρο κτίριο, αύξησε τον μισθό του σε υψηλό επίπεδο – και αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.– Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα, λέει η επί χρόνια ενορίτης Helene Kikkos Brentmar. Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen».

«Hemliga dokument: Ärkebiskop utreddes för bedrägerier i USA». «Μυστικά έγγραφα: Ο Αρχιεπίσκοπος ερευνήθηκε για απάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορίες για ενασχόληση με κρατικές επιδοτήσεις, διαφθορά και ένα μαύρο κτίριο συγκλονίζουν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία. Η G.P. μπορεί τώρα να αποκαλύψει μυστικά έγγραφα που δείχνουν το άγνωστο παρελθόν του ανώτερου ηγέτη της εκκλησίας στη Νέα Υόρκη – κατηγορούμενος για κλοπή, απάτη και πλαστές υπογραφές – όπου επιπλήχθηκε από την Εκκλησία αλλά διέφυγε τη δίκη στο δικαστήριο.Η εκκλησία συσκότισε τα πάντα, λέει ο ανακριτής οικονομικού εγκλήματος Εβάν Τζιάζας. Κείμενο: Michael Verdicchio | Φωτογραφία: Sanna Tedeborg & Pontus Höök | Τηλεόραση: Κριστίνα Πέτερσεν».

«Försvunna skattepengar och hot i grekisk-ortodoxa kyrkan». «Απειλές και χαμένοι φόροι στην ελληνική εκκλησία. Τσάντες με μετρητά, απειλές και χρήματα φόρου που εξαφανίζονται. Η GP εξέτασε τη συνεισφορά εκατομμυρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το σουηδικό κράτος. Οι κορυφαίοι υπάλληλοι έρχονται τώρα μπροστά και ειδοποιούν για κουβάρια, χειραγώγηση και ύποπτα οικονομικά εγκλήματα. Εκεί που ο μόνος που κάθεται στις απαντήσεις–ο ανώτατος ηγέτης της εκκλησίας στη Σκανδιναβία – αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις.–Οι Έλληνες προσπαθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια, λέει η δημοτική πολιτικός Μαρία Κεχαγιά. Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen».

Συμβαίνουν και εις Στοκχολμίαν «100 miljoner i statsbidrag– vet inte var pengarna hamnat». «Η κυβέρνηση μοίρασε 100 εκατομμύρια κρατικές επιχορηγήσεις σε θρησκευτικές κοινότητες–κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν τα χρήματα».

«Η προσωρινή, ψύχραιμος και χωρίς περιττάς λεπτομερείας, λακωνική και ελληνοπρεπής απάντησις της Αγιότατης Μητρόπολης: «Με έκπληξη περιήλθαν σε γνώση της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας προσφάτως δημοσιευθέντα άρθρα της εφημερίδος Göteborgs-Posten (gp.se), συνταχθέντα από το δημοσιογράφο κ. Michael Verdicchio και τους συνεργάτες του, τα οποία περιλαμβάνουν συκοφαντικές αναφορές εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, βασισμένα σε ψευδείς, αβάσιμες και τεχνηέντως κατασκευασμένες ιστορίες. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ήλθε σε επικοινωνία με την Ι. Μητρόπολη, απαριθμώντας διάφορες κατηγορίες, και μολονότι του ζητήθηκε να παρουσιάσει «αποδεικτικά» και «υποστηρικτικά» στοιχεία, εντούτοις η Ι. Μητρόπολις δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Από το γεγονός και μόνο ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, για τις κατηγορίες που περιέχουν τα άρθρα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίστανται. Οι κατηγορίες βασίζονται σε αναληθείς ή καθ᾽ ολοκληρίαν αβάσιμες δηλώσεις, οι οποίες εκτοξεύθηκαν από πρόσωπα που δεν κατέχουν κάποιο εκκλησιαστικό αξίωμα, έχοντας αποκλειστικά και μόνο σκοπό να βλάψουν την Εκκλησία. Η Ι. Μητρόπολις αρνείται όλες τις διατυπωθείσες στα ανωτέρω άρθρα κατηγορίες και αποποιείται οποιονδήποτε παρανόμων πράξεων, που αναφέρονται στα εν λόγω άρθρα. Η Ι. Μητρόπολις θα απαντήσει σύντομα σε κάθε μια από τις ψευδείς κατηγορίες, παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι όλες οι δημοσιευθείσες κατηγορίες είναι είτε αναληθείς είτε εντελώς αβάσιμες.-Στοκχόλμη, 18 Νοεμβρίου 2021.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

«Ένα ερώτημα στους Έλληνες μετανάστες της Σουηδίας».

«Το απαρτεμάν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας».

«Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Σκάνδαλο μεγατόνων από «ποντικούς του Μανχάταν».

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

10 Responses to Σουηδική εφημερίδα κατηγορεί τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη για οικονομικά σκάνδαλα.

 1. Ο/Η laskaratos λέει:
 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:


  Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ [LECTURES ΑΛΗΘΩΣ, 2]
  546 προβολές Έκανε πρεμιέρα στις 9 Νοε 2020

  https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/pneymatika-ofelima/7048566_mitropolitis-soyidias-o-podigetis-ton-neanikon-moy-hronon-agios

  Πνευματικά ωφέλιμα 08.11.2021 – 07:48 Ενημερώθηκε στις: 08.11.2021 – 10:21

  Μητροπολίτης Σουηδίας: Ο ποδηγέτης των νεανικών μου χρόνων Άγιος Νεκτάριος


  Ακόμα και αυστηροί κριτικοί θαύμασαν τον πρωταγωνιστή αλλά και την ταινία

  https://youfly.com/cinema/o-anthropos-tou-theou-i-kritiki-tou-iasona-triantafyllidi/

  Ο Άνθρωπος του Θεού: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

  Από
  Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
  26/08/2021

  Ο Άρης Σερβετάλης είναι η ταινία

  Και μετά εμφανίζεται στην οθόνη ο Άρης Σερβετάλης στον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου. Κι εκεί η ταινία δεν είναι απλώς ότι απογειώνεται, είναι ότι αν ο θεατής είναι άθεος ή δεν πιστεύει γενικώς βρίσκεται μπροστά σε μία τεραστίων διαστάσεων ερμηνεία. Αν, από την άλλη, είναι πιστός τότε η ταινία αγιάζει με όλη τη σημασία της λέξης. Με πυκνά γένια και μαλλιά ενός ιερωμένου, ο Άρης Σερβετάλης ξεκινά κι επί 100 περίπου λεπτά, λεπτό προς λεπτό, οδηγεί τον ρόλο του προς την αγιοσύνη. Κάθε ματιά του, κάθε έκφρασή του, κάθε κίνησή του, κάθε κουβέντα που βγαίνει απ’ το στόμα του, σε συνταράζουν σαν θεατή. Δεν ερμηνεύει απλώς έναν ρόλο, ούτε καν αυτό που έλεγαν παλιά γίνεται ο ρόλος του, είναι κάτι πιο πάνω και πιο βαθύ.

 3. Ο/Η Gay monk λέει:

  Αλληλοκαρφώματα για χρήμα και πολιτική επιρροή

  ekklisiaonline κατά ρωσικής Εκκλησίας
  Βαντίμ Νοβίνσκι, Δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Ρώσος διάκοςτης Ουκρανίας

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/i-en-oukrania-rosiki-ekklisia-milai-gia-dioxis-epidi-anisychi-min-chasi-to-noumero-ena-portofoli-tis/

  Η ΕΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΔΙΩΞΕΙΣ» ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ «ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ» ΤΗΣ
  Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 03:17

  Τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ, φιλικά προσκείμενα προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία πάλι βρήκαν την αφορμή να φωνάξουν για δήθεν «καταπίεση της Εκκλησίας» στην Ουκρανία.

  Αυτή τη φορά βέβαια ο λόγος δεν ήταν κάποια νόμιμη μετάβαση ενορίας προς την Ουκρανική Εκκλησία αλλά η ανησυχία τους για την τύχη του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη, συνεργάτη των Ρώσων, Βαντίμ Νοβίνσκι. Ο Νοβίνσκι είναι βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου με το φιλορωσικό κόμμα «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα» και παράλληλα διάκονος και ο κύριος χρηματοδότης της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

  Ενώ ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση από τα αρμόδια κρατικά όργανα της Ουκρανίας σε σχέση με το ενδεχόμενο οποιοδήποτε ποινικών ή άλλων διώξεων σε βάρος του ολιγάρχη Νοβίνσκι, οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία ήδη ξεκίνησαν να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για δήθεν διώξεις κατά της Εκκλησίας. Με αυτό τον τρόπο ο επικοινωνιακός μηχανισμός της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας δείχνει την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τον κύριο χρηματοδότη της.

  Συγκεκριμένα, ένα από τα προπαγανδιστικά μέσα, που βρίσκονται κοντά στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, διέδωσε την πληροφορία ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ετοιμάζει κυρώσεις κατά του Βαντίμ Νοβίνσκι και των επιχειρήσεών του στην Ουκρανία. Εκτός από αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ετοιμάζεται να βγει στον τηλεοπτικό αέρα ταινία – έρευνα σχετικά με τα ταξίδια του Νοβίνσκι στη Ρωσία και την συμμετοχή του σε ύποπτα επιχειρηματικά σχήματα εκεί.

  Αυτές οι «πληροφορίες» δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα ωστόσο αμέσως έγιναν αντικείμενο έντονης συζήτησης από τους κύκλους που σχετίζονται με την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. Οι φιλορώσοι προπαγανδιστές μέσα στα δημοσιεύματά τους ταυτίζουν ουσιαστικά την ενδεχόμενη δικαστική διερεύνηση όσον αφορά τις δραστηριότητες του ολιγάρχη με «διώξεις» κατά του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.

  Βεβαίως μια τέτοια κίνηση είναι αναμενόμενη εκ μέρους τους καθώς, στην περίπτωση που σταματήσει η χρηματοδότηση του Νοβίνσκι προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, αυτή πολύ σύντομα θα χάσει την δύναμή της και εν τέλει θα υπαχθεί στην Ουκρανική Εκκλησία. Είναι γνωστό ότι ο Νοβίνσκι στηρίζει την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία χτίζοντας ναούς, χρηματοδοτώντας ταξίδια με το προσωπικό του αεροπλάνο για «διαπραγματεύσεις» στις χώρες όπου οι Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει την Ουκρανική Εκκλησία, χρηματοδοτεί τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας ενώ -σύμφωνα με ορισμένες πηγές- είναι και εκείνος που χρηματοδοτεί τις δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες κατά των ενοριών που αποφασίζουν να συνταχθούν με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και να υπαχθούν στη νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

  Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι μονάχα μια «προειδοποίηση» εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Ουκρανικό κράτος. Η Ρωσική Εκκλησία αναμένεται να ρίξει όλους τους πόρους της στην Ουκρανία, πρώτα απ΄όλα ανθρώπινους, προκειμένου να υπερασπιστεί το νούμερο ένα «πορτοφόλι» της από τις πιθανές συνέπειες του νόμου. Διότι η εφαρμογή των νόμων της Ουκρανίας δεν είναι κάτι που απασχολεί την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία, όπως αποδείχθηκε σε περιπτώσεις όπως η νομοθεσία για την επίσημη ονομασία της- πόσω μάλλον αν κινδυνεύει να χάσει τα έσοδά της.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Βίος και Πολιτεία του εκλεκτού του Βαρθολομαίου

  https://www.documentonews.gr/article/erga-kai-meres-toy-ellina-mitropoliti-skandinavias-katigoreitai-gia-diafthora-kai-plastografia/

  DOCUMENTO

  Έργα και μέρες του Έλληνα Μητροπολίτη Σκανδιναβίας – Κατηγορείται για διαφθορά και πλαστογραφία

  19.11.2021 | 13:35

  Το άρθρο της σουηδικής εφημερίδας GP

  Ο Έλληνας Μητροπολίτης Σκανδιναβίας και «εκλεκτός» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που βρίσκεται στην Σουηδία, Κλέοπας Στρογγύλης, έχει σε βάρος του βαριές κατηγορίες διαφθοράς όπως διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πλαστογραφία σε Σουηδία και ΗΠΑ, αγορά βίλας με πισίνα στη Στοκχόλμη, μεταφορά της εκκλησίας στην ιδιοκτησία του με ψευδείς υπογραφές.

  Η αποκάλυψη έγινε από τη μεγάλη Σουηδική εφημερίδα Göteborgs-Posten (GP) και από τον Σουηδό δημοσιογράφο Μάικλ Βερντίτσιο (Michael Verdicchio). Οι υποθέσεις μάλιστα, είναι τόσες πολλές που χρειάστηκαν τέσσερα μεγάλα δημοσιεύματα για να ξετυλιχθεί πλήρως το κουβάρι της ιστορίας. O Βερντίτσιο σε δηλώσεις του στο documentonews.gr ανέφερε «Αυτό που έγινε εμφανές σε μένα είναι πως το κράτος δεν έχει έλεγχο για το τι συμβαίνει με τα χρήματα που δίνει αφού υπάρχει ένα σύστημα βασισμένο στην εμπιστοσύνη. Πρέπει να «βγάλουμε στη φόρα» το τι έγιναν τα λεφτά τόσο για τους Σουηδούς, όσο και για τους Έλληνες ορθόδοξους επειδή δεν ξέρουμε τι τα έχει κάνει. Αυτός εκμεταλλεύτηκε το σουηδικό σύστημα εμπιστοσύνης».

  Η ελληνική κοινότητα στην Σουηδία είναι εξοργισμένη με τις επίμαχες δραστηριότητες του Μητροπολίτη καθώς υποσκάπτεται τόσο η αξιοπιστία της ελληνικής κοινότητας, όσο και της ορθόδοξης εκκλησίας στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιεύσεις της GP πραγματοποιήθηκαν (και) με τη βοήθεια της Μαρίας Κεχαγιά, δημοτικός σύμβουλος με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Κάλμαρ της Σουηδίας ενώ η ίδια βρισκόταν παλαιότερα στο περιβάλλον του Μητροπολίτη. Η οποία μιλώντας στο documentonews.gr είπε «Είναι μεγάλη ντροπή για μας. Είναι ντροπή που οι Έλληνες που έχουν τόσο καλό όνομα να βγαίνουμε στις εφημερίδες με αυτά τα θέματα; Ήρθαμε, δουλέψαμε και φτιάξαμε πράγματα στη Σουηδία, δεν ήρθαμε να φάμε τα λεφτά του κράτους. Επίσης αυτός πήρε τα λεφτά της εκκλησίας, όχι μόνο του κράτους, είναι και δικά μας λεφτά».

  Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που έχει φτάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας που είναι αρμόδια για τέτοια ζητήματα είναι ενήμερη για την υπόθεση και σε επικοινωνία που είχε με τον σουηδό δημοσιογράφο ανέφερε ότι το λαμβάνει σοβαρά, δίχως να γνωστοποιεί τις αποφάσεις που θα λάβει. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή (SST) του σουηδικού κράτους για την υπόθεση όπου και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

  Τα πρώτα «έργα» του Μητροπολίτη

  Το σουηδικό κράτος εξαιτίας της πανδημίας προχώρησε σε ενίσχυση των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η ορθόδοξη εκκλησία έλαβε 25 εκατομμύρια κορώνες. Όμως οι τοπικές εκκλησίες όπως αυτή στο Μπόρος δεν έχει λάβει χρήματα από τα «κεντρικά» τα έξι τελευταία χρόνια που ο Κλέοπας Στρογγύλης ανέλαβε την Μητρόπολη της Σκανδιναβίας. Ενόσω η αρμόδια επιτροπή του σουηδικού κράτους για τις θρησκευτικές κοινότητες (SST) απέστειλε email στον Μητροπολίτη με το οποίο του υπογράμμιζε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με 190.000 κορώνες και αργότερα ζήτησε μέρος από το ποσό αυτό πίσω. Ο ίδιος στην αρχική του απάντηση μάλιστα το επιβεβαίωσε, δίχως όμως να προβαίνει σε κάποια περαιτέρω κίνηση «διόρθωσης». Παρά τις γενναίες ενισχύσεις του κράτους ο Μητροπολίτης ζητούσε και άλλα χρήματα από το «ποίμνιο» του, κόβοντας υποχρεωτικό «χαράτσι» 2.500 κορώνες για κηδείες, βαφτίσια, γάμους συν τα έξοδα κίνησης και σίτισης. Συγχρόνως, η εκκλησία του Γκέτεμποργκ που ανήκει στη Μητρόπολη Σκανδιναβίας δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους λογαριασμούς και δέχονταν συνεχείς οχλήσεις από εταιρείες συλλογής χρεών.

  Η «δυσμενής» μετάθεση

  Ο Μητροπολίτης Κλέοπας Στρογγύλης, ανέλαβε την θέση το 2014, προερχόμενος από την συνοικία Κορόνα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο ιερωμένος φέρεται να έφυγε άρον-άρον από τις ΗΠΑ επειδή η εισαγγελία της Νέας Υόρκης τον κατηγορούσε πως χρησιμοποιούσε σχολικά κονδύλια για προσωπικές αγορές, για φοροαποφυγή ύψους 250.000 δολαρίων, για πλαστογραφία περίπου 100 επιταγών ύψους 100.000 δολαρίων, για παράνομη εξαγωγή 10.000 δολαρίων από τη χώρα για ταξίδια στην Ελλάδα, υποψία για την «εξαφάνιση» 300.000 δολαρίων από ομοσπονδιακά χρήματα που θα χρηματοδοτούσαν την αγορά Η/Υ σε σχολεία κ.α. Η εκκλησία στην οποία προΐστατο κάηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια. Ο ίδιος ποτέ δεν έκατσε στο εδώλιο αφού η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής φρόντισε να κατάσχει τα στοιχεία και μετατέθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Σουηδία το 2014.

  Μισθός μεγαλύτερος από του Έλληνα πρωθυπουργού

  Η μετάθεσή του φαίνεται να έγινε με παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης Κλέοπας Στρογγύλης άλλωστε κατείχε θέση στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου στη Κωνσταντινούπολη. Φτάνοντας στη Σουηδία ο ιερωμένος απαίτησε διπλασιασμό του μισθού του από 25.000 σε 50.000 κορώνες και πλέον αμείβεται με 96.000 κορώνες τον μήνα (περίπου 9,500 ευρώ) ξεπερνώντας τον μισθό του Έλληνα πρωθυπουργού που αμείβεται με περίπου 8,300 ευρώ.

  Η υπερλούξ βίλα

  Ακόμη αποκαλύφθηκε πως ο Στρογγύλης είχε αγοράσει μία υπερλούξ βίλα σε μία τοποθεσία «φιλέτο» στη Βάξχολμ, δίπλα από τη Στοκχόλμη. Η βίλα είχε πισίνα και όλες τις ανέσεις ενός κροίσου. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης επέλεξε να μείνει σε μια περιοχή στην οποία έχει γείτονες ανθρώπους σαν τον γνωστό ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και τον Όλοφ Μέλμπεργκ κ.ά. Όταν ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο σπίτι ο ιερωμένος υποστήριξε πως το αγόρασε με χρήματα από δωρεές. Βέβαια, λίγες εβδομάδες μετά την αγορά της βίλας ανακαινίστηκε και η ορθόδοξη εκκλησία της Στοκχόλμης και μετατράπηκε σε «σπιτάκι από μελόψωμο» (gingerbread house) όπως ανέφερε ομογενής στη GP, μακριά δηλαδή από την παραδοσιακή ορθόδοξη λιτή αρχιτεκτονική. Υπογραμμίζεται δε από την εφημερίδα πως η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με παράτυπους εργαζόμενους από την ανατολική Ευρώπη και τη Μογγολία ενώ ο εργολάβος αφού ολοκλήρωσε τις κατασκευαστικές εργασίες δήλωσε χρεοκοπία αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ο ίδιος είχε ΚΑΔ για υπηρεσίες καθαριότητας και πολλά χρωστούμενα στο σουηδικό κράτος. Μάλιστα η ανακαίνιση δεν αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση δαπανών της Μητρόπολης.

  Το «σπασμένο» παγκάρι

  Σύντομα τα πράγματα περιπλέχθηκαν και άλλο όταν αποκαλύφθηκε από την GP πως το βράδυ της μεγάλης Πέμπτης προς Μεγάλη Παρασκευή του 2017 κλάπηκαν δεκάδες χιλιάδες κορώνες από το παγκάρι της εκκλησίας. Το παγκάρι ήταν εμφανώς σπασμένο, αν και δεν υπήρχαν σημάδια παραβίασης της εκκλησίας. Το ίδιο βράδυ ο Μητροπολίτης φιλοξενούσε έναν «ξένο άντρα» στον ξενώνα της εκκλησίας. Η αστυνομία που κλήθηκε έκανε λόγο για περίεργες συνθήκες γύρω από τη ληστεία ενώ ο άνδρας είχε μία βαλίτσα μαζί του και ζήτησε από ανθρώπους της Μητρόπολης να του κλείσουν μια αεροπορική πτήση, στην οποία όμως δεν προσήλθε. Πέραν των άλλων, ο Μητροπολίτης Σκανδιναβίας έφτιαξε καινούργια εκκλησία στο Κάλμαρ, όπου ονομάστηκε «Απόστολος Κλέοπας».

  Η εκκλησία στο Γκέτεμποργκ «χάνεται» δια της πλαστογραφικής οδού

  Το κερασάκι στη τούρτα ήταν η πλαστογραφία υπογραφών για τη μεταβίβαση της εκκλησίας του Γκέτεμποργκ από την ελληνική κοινότητα προς τον ίδιο. Η εκκλησία χτίστηκε από το υστέρημα των Ελλήνων μεταναστών τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτελούσε το «καμάρι» της κοινότητας. Το έγγραφο που «απέδιδε» την εκκλησία στον Μητροπολίτη Στρογγύλη κατατέθηκε στο δικαστήριο το 2015, όμως η GP αποκάλυψε πως 4 από τις 5 υπογραφές ήταν πλαστές καθώς επίσης οι άνθρωποι που «υπέγραψαν» απειλήθηκαν και εκφοβίστηκαν για να μη μιλήσουν.

  Τα δημοσιεύματα της σουηδικής εφημερίδας Göteborgs-Posten

  Απειλές και χαμένοι φόροι στην Ελληνική εκκλησία
  https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/hot-och-f%C3%B6rsvunna-skattepengar-i-grekiska-kyrkan-1.58384894?fbclid=IwAR3H1kAOYvVLcg_IIZvQMzZA0SgoCUKQSXWn-CYCkdbV3WCOWlr0q6h3D9U

  Ο Αρχιεπίσκοπος αγόρασε πολυτελές σπίτι – ταυτόχρονα εξαφανίζονταν χρήματα
  https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/%C3%A4rkebiskopen-k%C3%B6pte-lyxhus-samtidigt-som-pengar-f%C3%B6rsvann-1.58944975

  Μυστικά ντοκουμέντα: Ο Αρχιεπίσκοπος ερευνάται για απάτη στις ΗΠΑ
  https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/hemliga-dokument-%C3%A4rkebiskopen-utreddes-f%C3%B6r-bedr%C3%A4gerier-i-usa-1.59310041

  Η GP αποκαλύπτει: Η εκκλησία δόθηκε με ψευδές πιστοποιητικό δωρεάς
  https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/gp-avsl%C3%B6jar-kyrkan-sk%C3%A4nktes-bort-med-f%C3%B6rfalskat-g%C3%A5vobrev-1.59458147

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι άνθρωποι του Βαρθολομαίου
  Εμμανουήλ και Μάξιμος

  Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων εκδικείται τον Βαρθολομαίο που τον απέλυσε, αναπαράγοντας δημοσιεύματα
  https://www.kalami.us/2019/omogeneia/orgia_gallias.html
  σκανδαλωδέστατων συμπεριφορών (προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση) για δυο ενάρετους Επισκόπους τον Γαλλίας Εμμανουήλ και τον νεαρό βοηθό του Επίσκοπο Μελιτινής Μάξιμο, με εκφράσεις που δεν μεταφέρονται.

  http://www.archbishopspyridon.gr/spyridon_2019/add_kmi-gallia_13-14may19.html

  Συμβαίνουν και εις Παρισίους………………….

  ……………………………….

  _______________________________

  Η ανακρίβεια των δημοσιευμάτων αποδεικνύεται και από την προαγωγή του Γαλλίας σε υποψήφιο πατριάρχη (μητροπολίτης Χαλκηδόνος) και από την μετάθεση του ιερού Μαξίμου στη Μ.Βρετανία ως βοηθού Επισκόπου του αγιότατου Αρχιεπισκόπου Νικήτα.

  https://pnemorem1.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html

  18.2.21
  Ο ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ: Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ

  ………………………….

 6. Ο/Η Grek från Stockholm λέει:

  https://grekiskaforeningen.org/index.php/foreningen/66-pressmeddelanden/526-o-arxiepiskopos-agorase-ena-polyteles-spiti-tin-idia-stigmi-pou-eksafanistikan-ta-xrimata

  Ο αρχιεπίσκοπος αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι – την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα!
  PRESS 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

  PREVIOUS ARTICLE
  Έργα και μέρες του Έλληνα Μητροπολίτη Σκανδιναβίας – Κατηγορείται για διαφθορά και πλαστογραφία

  Οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θάψουν τους γονείς τους και τα χρήματα από τους φόρους δεν πηγαίνουν σε ενορίες – οι οποίες έχουν καταλήξει στον Λειτουργό Επιβολής.

  Τώρα ο GP μπορεί να αποκαλύψει ότι ο κορυφαίος ηγέτης της εκκλησίας ανακαίνισε το μαύρο, αύξησε τον μισθό του σε υψηλό επίπεδο – και αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.
  Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα, λέει η επί χρόνια ενορίτης Helene Kikkos Brentmar.

  Η Μαρί δεν είχε την πολυτέλεια να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα της. Ντρέπεται να το πει, αλλά είναι η αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα.

  Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήθελε να ταφεί στην ελληνική εκκλησία. Ήταν απολύτως φανερό όταν έφυγε από τη ζωή, λέει η Μαρί που εν μέσω της πιο δύσκολης θλίψης της ζωής της, μαζί με την οικογένειά της, επικοινώνησε με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

  Η πρόταση τιμής που ήρθε ήταν σοκ.

  – Ήθελαν σχεδόν 10.000 κορώνες, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί ένας ιερέας. Η εκκλησία ήθελε κάποια από τα χρήματα ως δωρεά. Ήταν δύσκολο να πάρουμε την απόφαση, αλλά αποφασίσαμε να πάμε σε μια εντελώς διαφορετική εκκλησία, λέει η Μαρί.

  Είναι τώρα μια από τις πολλές Ελληνίδες, σε διάφορα μέρη της χώρας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ελληνορθόδοξη εκκλησία που έχει αρχίσει να λειτουργεί ως επιχείρηση – με απαιτήσεις για υψηλά χρηματικά ποσά για να στείλει ακόμη και ιερέα σε κηδείες, βαπτίσεις και γάμοι.

  Στο Μάλμε, ο GP συναντά την Ελληνίδα Καρίνα. Όταν η μητέρα της πέθανε αυτή την άνοιξη, ήταν προφανές να αναζητήσει την εκκλησία στην οποία η μητέρα της ήταν μέρος όλα αυτά τα χρόνια.

  – Μίλησα με τον επίσκοπο στο τηλέφωνο. Του είπα για τη στεναχώρια για τη μητέρα μου, όλα τα προβλήματα με την κηδεία και ανέφερα το όνομα ενός άλλου ιερέα με τον οποίο είχα ήδη μιλήσει λίγο. Εν μέσω αυτού, ο επίσκοπος επιλέγει να με διακόψει και να με επιπλήξει. « Λέγεται πατέρας…» και μετά το όνομα του ιερέα. Έμεινα απολύτως έκπληκτος.

  Το μήνυμα προς την Carina ήταν ότι δυστυχώς δεν υπήρχε ιερέας διαθέσιμος. Ανήκε λοιπόν στη σερβική εκκλησία, όπου ένας ιερέας συμφώνησε να πραγματοποιήσει παρόμοια ορθόδοξη κηδεία. Κατά τη διάρκεια της τελετής, μια φίλη της Carina έπρεπε να διαβάσει μερικούς στίχους στη μητρική γλώσσα της μητέρας της.

  Αν και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκεται καθόλου, τα γραπτά μηνύματα εξακολουθούν να προέρχονται από αυτήν. Η Carina καλείται να καταθέσει 2.500 SEK στον λογαριασμό του μητροπολίτη, είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος είτε μέσω Swish. Πέντε μέρες αργότερα, έρχεται ξανά ένα μήνυμα – υπενθύμιση ότι δεν πλήρωσε – με την υπογραφή «πατέρας».

  – Δεν πίστευα ότι ήταν αλήθεια. Η Ελληνική Εκκλησία δεν συμμετείχε καν. Γιατί να τους πληρώσω 2.500 SEK; Μέχρι τότε είχα ήδη πληρώσει 20.000 για την ίδια την κηδεία. Απλώς σκέφτηκα όχι, ο επίσκοπος μπορεί να το ξεχάσει αυτό.

  Σε συνομιλίες με τον διευθυντή κηδειών, άκουσε για περισσότερες ελληνικές οικογένειες που δυσκολεύονταν να πληρώσουν τα εκκλησιαστικά τέλη – ακόμα και εκείνα που απαιτούνταν μέσω δωρεών.

  – Το αγόρι της κηδείας είπε ότι συνάντησε οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις αμοιβές του επισκόπου. Είχε λυπηθεί τόσο πολύ για κάποια οικογένεια, που ο ίδιος είχε πάει και στηρίξει οικονομικά την οικογένεια, λέει η Carina.

  Η Μαρί και η Καρίνα δεν είναι μόνοι. Συναγερμοί για παρόμοιες καταστάσεις όπου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει απαιτήσει από οικογένειες για μεγάλα χρηματικά ποσά προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας. Στο Χάλαντ, ένας άνδρας λέει ότι η εκκλησία προσπάθησε να τους κάνει να πληρώσουν χιλιάδες κορώνες για να στείλουν έναν ιερέα σε σχέση με μια κηδεία. Το ίδιο πρέπει να συνέβη και στο Γκέτεμποργκ:

  Ο επίσκοπος ζήτησε 6.000 SEK για να έρθει ένας ιερέας από τη Στοκχόλμη και να διαβάσει για μισή ώρα. Ήθελε ξενοδοχεία, φαγητό, ταξίδια, όλα όσα θα πλήρωνε η οικογένειά μας. Τότε ο μητροπολίτης θα είχε και ο ίδιος 2.000 SEK. Και μετά δεν περιλαμβάνεται τίποτα από όλα τα άλλα, όπως γραφείο τελετών και τέτοια. Δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά. Πώς μπορεί ο επίσκοπος, όταν η ενορία στο Γκέτεμποργκ δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει ούτε τους συνηθισμένους λογαριασμούς. Είναι ντροπή, λέει μια γυναίκα στο Γκέτεμποργκ

  Κατηγορείται για κομπίνα με χρήματα της εκκλησίας

  Όπως αποκάλυψε χθες ο Γ.Π., ιερείς και ενορίτες σε όλη τη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν λάβει δεκάρα υποστήριξη από τον ανώτατο ηγέτη τους, τον μητροπολίτη Κλεόπα Στρογγύλη, παρά το γεγονός ότι το κράτος καταβάλλει εκατομμύρια οργανωτικές επιχορηγήσεις ετησίως στην θρησκευτική κοινότητα. .

  Οι εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία μαρτυρούν πόσο δύσκολο είναι να πληρώσεις τα ενοίκια, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού – χρήματα που αναγκάζεσαι να ζητιανεύεις από τους επισκέπτες της εκκλησίας. Στο Γκέτεμποργκ έχει φτάσει τόσο πολύ που τα απλήρωτα τιμολόγια έχουν καταλήξει στον Εκτελεστή, μετά από πιέσεις από εταιρείες είσπραξης οφειλών.

  Αυτή είναι μια βόμβα. Κάποιος πρέπει να μπει και να εξετάσει από πού προέρχονται αυτές οι υποτιθέμενες δωρεές.

  Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους στενότερους συνεργάτες του επισκόπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξαφάνιση χρημάτων, λανθασμένες οικονομικές αναφορές και ότι ένας επίσκοπος ελέγχει τα πάντα με σιδερογροθιά, χωρίς να δίνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εικόνα για τα οικονομικά της εκκλησίας. Ένας μεγάλος αριθμός από τους στενότερους συνεργάτες του έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια και προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν ύποπτες απάτες, απάτες επιχορηγήσεων και ξέπλυμα χρήματος εντός της εκκλησίας. Πολλοί πιστεύουν ότι διευθύνει την εκκλησία περισσότερο ως εταιρεία.

  – Ο μητροπολίτης δεν θέλει να μας δώσει λεφτά ούτε για καφετιέρα. Είμαστε αναγκασμένοι να παρακαλούμε τους επισκέπτες να πληρώσουμε κανονικούς λογαριασμούς. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι σταματούν να εμφανίζονται, λέει ένα άτομο.

  – Αυτός ο επίσκοπος δεν είναι βοσκός. Βλέπει μόνο χρήματα, λέει ένας πρώην πάστορας της εκκλησίας στο Μάλμε που μετά από πολλά χρόνια έχει εγκαταλείψει εντελώς την εκκλησία.

  Άρχισαν οι συγκρούσεις – όταν ένας νέος μητροπολίτης έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες
  Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διόρισε νέο Αρχιεπίσκοπο Σκανδιναβίας, τον λεγόμενο μητροπολίτη. Ο νέος μητροπολίτης Κλεόπας Στρογγύλης από τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε τότε υπεύθυνος για όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Σκανδιναβία. Σήμερα είναι ένας από τους ισχυρότερους ιερείς στον κόσμο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια, έχει καθίσει ως ένας από τους δώδεκα ιερείς στο ανώτατο συμβούλιο της Εκκλησίας, την «Ιερά Σύνοδο», που υπάγεται αποκλειστικά στον Πατριάρχη – το αντίστοιχο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Πάπα.

  Από τους πρώτους που γνώρισαν τον νέο μητροπολίτη το 2014, ήταν η Σουηδοελληνίδα Helene Kikkos Brentmar στη Στοκχόλμη. Τότε είχε αφοσιωθεί στην εκκλησία για πάνω από 40 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Παύλο. Αλλά δεν είναι με χαρά που βλέπει την εκκλησία σήμερα. Κλαίω κάθε φορά που περνάω. Γίνεται πολύ συναισθηματικό, λέει η Helene Kikkos Brentmar όταν λαμβάνει τον GP στο σπίτι της.


  Helene Kikkos Brentmar var i över 40 år engagerad i grekisk-ortodoxa kyrkan. Bild: Sanna Tedeborg

  Τη δεκαετία του ’70, μαζί με τον πρώην μητροπολίτη Παύλο Μενεβίσογλου, φρόντισαν να τακτοποιήσουν την εκκλησία για τους Έλληνες.

  45 χρόνια αργότερα, το 2014, ήταν επίσης η Ελένη Κίκκος Μπρέντμαρ μαζί με τον Παύλο και άλλους στο διοικητικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, που παρέδωσαν τα κλειδιά της εκκλησίας στον νέο μητροπολίτη Κλεόπα. Του ανατέθηκε επίσης η ευθύνη για τις οικονομίες της εκκλησίας, πάνω από επτά εκατομμύρια κορώνες, που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες μέσω δώρων και δωρεών Ελλήνων της Σουηδίας.


  På 70-talet var Helene Kikkos Brentmar med och ordnade Sankt Georgios kyrka åt grekerna i Stockholm. Bild: Sanna Tedeborg

  Η Helene Brentmar λέει ότι είχε κακή εντύπωση για τον νέο μητροπολίτη ήδη από την πρώτη μέρα, αλλά ότι την κράτησε για τον εαυτό της. Ωστόσο, η πρόσοψη άρχισε να τρίζει μετά από λίγες μόνο εβδομάδες.

  Ο πρώην μητροπολίτης είχε μισθό 25.000 SEK. Αλλά το πρώτο πράγμα που ήθελε ο Κλεόπας ήταν ένας μισθός 50.000. Εμείς στο διοικητικό συμβούλιο υπογράψαμε πρώτοι και εγκρίναμε. Αλλά μετά το σκέφτηκα – με αυτόν τον μισθό, σχεδόν όλη η συνεισφορά μας από το κράτος θα πάει στον μισθό του. Προσπαθήσαμε λοιπόν να του το εξηγήσουμε – εσείς, κάναμε μια βλακεία . Αλλά μετά αρνήθηκε να μας συναντήσει ξανά, λέει η Helene Brentmar, η οποία λίγες εβδομάδες αργότερα επέλεξε να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο μετά από περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας.

  Σύμφωνα με τον επίσκοπο, 1.153.000 SEK από την κρατική επιχορήγηση θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν οι ιερείς της εκκλησίας «γύρω από τη Σουηδία» το 2020. Σύμφωνα με τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, ωστόσο, σχεδόν το ίδιο ποσό έχει αφαιρεθεί με τη μορφή εισοδήματος – από τον ίδιο τον επίσκοπο.

  Σε επιστολή της προς τον επίσκοπο και τον πατριάρχη έγραψε ότι υποτίμησαν τη σκέψη της. Σήμερα λέει ότι δεν πατάει το πόδι της στην εκκλησία – όταν πεθάνει, η κηδεία θα γίνει σε άλλη.

  Ωστόσο, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο μητροπολίτης Κλεόπας, ο οποίος είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ελληνικής Εκκλησίας, είχε μια ασυνήθιστα ισχυρή μισθολογική εξέλιξη από το 2015, όταν κέρδιζε κατά μέσο όρο 51.000 SEK το μήνα. Όταν ο GP εξετάζει το φορολογούμενο εισόδημά του τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται ότι το 2019 κέρδιζε κατά μέσο όρο 71.000 SEK το μήνα.

  Το 2020, την ίδια χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά τις ελληνικές εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία, και την ίδια χρονιά που η κυβέρνηση διανέμει επιπλέον υποστήριξη για την κρίση, ο μισθός του μητροπολίτη Κλεόπα αυξάνεται περαιτέρω, αυτή τη φορά σε 1.153.000 SEK, που αντιστοιχεί σε 96.000 SEK το μήνα.

  Συγκριτικά, αυτό είναι περισσότερο από αυτό που κερδίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας – το ισοδύναμο των 84.000 SEK το μήνα. Αυτό την ίδια στιγμή που οι ελληνικές εκκλησίες και οι εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο GP ότι δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στην κρατική επιχορήγηση που το κράτος διανέμει ετησίως – και κατά συνέπεια ξυλοκοπήθηκαν από τον Υπάλληλο Επιβολής.

  Λοιπόν, είναι αλήθεια … Φημολογήθηκε για αυτό, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια, λέει η Helene Kikkos Brentmar.

  Το ετήσιο εισόδημα του επισκόπου ύψους 1.153.000 SEK είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσό που πρέπει να έχει πληρώσει ο αρχιεπίσκοπος για «μισθούς / παροχές / φόρους / ασφάλειες ιερέων σε όλη τη Σουηδία» το 2020, στην έκθεσή του προς την αρχή SST σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ετήσια κρατική επιχορήγηση χρησιμοποιείται.

  Πώς μπορεί. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Δείχνει ότι είχα δίκιο που έγραψα αυτή την επιστολή στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως πριν από πολλά χρόνια. Έγραψα ότι τον έχεις στείλει με λάθος επάγγελμα – θα τον στείλεις στο Χόλιγουντ, λέει η Helene Kikkos Brentmar.

  Αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι – στο αρχιπέλαγος
  Τι κάνει, λοιπόν, ένας επίσκοπος με 96.000 SEK το μήνα; Ένας επίσκοπος που σύμφωνα με το δικό του επιτελείο χορηγείται από τους περισσότερους ενορίτες. Και το οποίο σύμφωνα με το μητρώο πληθυσμού είναι γραμμένο στην εκκλησία στο Östermalm, όπου υπάρχει μόνο ένα απλό μικρό υπνοδωμάτιο δίπλα σε ένα γραφείο και μια μικρή κουζίνα.

  – Υπήρξαν φήμες ότι δεν μένει στην εκκλησία. Ότι κάπου έχει άλλη θέση, αλλά όπως είπα είναι απλά φήμες. Ο επίσκοπος κρατά κρυφά όλα αυτά τα πράγματα, ακόμη και για τους πιο κοντινούς του, λέει ένας από τους στενούς συνεργάτες του επισκόπου.

  Όταν ο γενικός ιατρός εξετάζει τους κύριους και δευτερεύοντες οργανισμούς της εκκλησίας και εξετάζει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ανακαλύπτουμε κάτι ιδιαίτερο. Το καλοκαίρι του 2019, η Lantmäteriet καταγράφει μια αγορά ακινήτου που έγινε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

  Ένα σπίτι στο Vaxholm με θέα στη θάλασσα, διπλές βεράντες και πισίνα, στη μέση του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης. Το σπίτι αγοράζει τη μητροπολιτική επισκοπή, δηλαδή το κύριο όργανο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για ακριβώς εννέα εκατομμύρια κορώνες. Αλλά κανείς δεν είναι γραμμένος στη βίλα.

  Εδώ είναι το σπίτι, που περιβάλλεται από αρχοντικές βίλες και ιδιωτικές αποβάθρες σκαφών, σε ένα νησί που περιγράφεται ως καλοκαιρινός παράδεισος για διασημότητες. Ανάμεσα στους γείτονες είναι ο αστέρας του ποδοσφαίρου Olof Mellberg και το μοντέλο Victoria Silvstedt – που στα social media μοιράζονται με χαρά φωτογραφίες από το ονειρικό περιβάλλον. Πριν από λίγα χρόνια, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς απέκτησε επίσης μια μεγάλη βίλα σε απόσταση αναπνοής.

  Πριν από μερικές εβδομάδες, δύο άντρες γύριζαν κρυφά στο οικόπεδο. Ανέβηκαν στο πίσω μέρος, κοίταξαν μέσα από τα παράθυρα και τράβηξαν φωτογραφίες μέσα στο σπίτι. Όταν ρωτήσαμε τι έκαναν εκεί, ένας άντρας είπε ότι ήταν «φίλος του επισκόπου».

  Τι πρέπει να κάνει μια ελληνορθόδοξη εκκλησία με μια πολυτελή βίλα στο αρχιπέλαγος; Όταν ο GP φτάνει στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, λέει ότι γνώρισε μεγάλο ενδιαφέρον από τον άνθρωπο που αγόρασε το σπίτι – έναν ιερέα με το επώνυμο Στρογγύλης.

  – Ήταν ένας ιερέας και ο δικηγόρος του. Συμμετείχαν στον πλειστηριασμό, αλλά όπως θυμάμαι τα περισσότερα πέρασαν από τον δικηγόρο. Φυσικά χάρηκα που τους ενδιέφερε τόσο. Ταυτόχρονα, μπερδεύεσαι λίγο. Δεν έχω ακούσει ποτέ για εκκλησία να αγοράσει ένα σπίτι με πισίνα για εννέα εκατομμύρια. Θα ήταν συναρπαστικό να μάθουμε σε τι χρησιμεύουν το σπίτι, λέει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.

  Το συμβόλαιο αγοράς, το οποίο διάβασε ο GP, θα υπογραφεί προσωπικά από τον Κλεόπα Στρογγύλη στις 28 Ιουνίου 2019. Η ανασκόπηση του GP δείχνει επίσης ότι λίγο αργότερα υπογράφει συμφωνία με τον Δήμο Vaxholm για τακτική συλλογή απορριμμάτων για μόνιμη κατοικία – η οποία θα συνεχίσει να πληρώνεται το 2021.


  Αλλά ο επίσκοπος συνεχίζει να γράφεται στην εκκλησία στο Östermalm. Ποιος είναι λοιπόν αυτός που χρησιμοποιεί την πολυτελή βίλα -στην οποία δεν φαίνεται να είναι γραμμένος κανείς;

  Όταν ο γενικός γιατρός τηλεφωνεί σε γείτονες, αρκετοί λένε ότι ο μόνος που έχουν δει στο σπίτι είναι ο επίσκοπος.

  – Έχει έρθει εδώ με μια Mercedes μια-δυο φορές, έχει κάποιον που τον οδηγεί. Κάθε φορά φέρνει πολλά πράγματα που ξεφορτώνουν και τα πάνε στο σπίτι. Αλλά τώρα πέρασε καιρός που τον είδες, λέει ένας γείτονας.

  – Έχω δει τον παπά έξω σε μια από τις βεράντες του μερικές φορές, αυτή με την πισίνα. Πρέπει όμως να έχει και κάπου αλλού, γιατί το σπίτι ουσιαστικά έχει ερημώσει τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται να έχει στολίσει το σπίτι με εικόνες και τέτοια. Κανείς όμως δεν έχει κόψει το γρασίδι σε τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά ήταν και κορώνα, οπότε μπορεί να έμεινε κάπου απομονωμένος, λέει ένας άλλος γείτονας.

  Παράλληλα, ένας από τους γείτονες λέει ότι έχει δει «περίεργους» να εμφανίζονται στο σπίτι τους τελευταίους μήνες.

  Πριν από μερικές εβδομάδες, δύο άντρες γύριζαν κρυφά στο οικόπεδο. Ανέβηκαν στο πίσω μέρος, κοίταξαν μέσα από τα παράθυρα και τράβηξαν φωτογραφίες μέσα στο σπίτι. Όταν ρωτήσαμε τι έκαναν εκεί, ένας άντρας είπε ότι ήταν «φίλος του επισκόπου». Όλα ήταν πραγματικά περίεργα, πραγματικά δεν φαινόταν να είναι φίλοι μαζί του.

  Ούτε καν κανένας από τους στενότερους συνεργάτες του επισκόπου δεν ισχυρίζεται ότι έχει ακούσει για το σπίτι μέχρι να τους το πει ο γενικός γιατρός. Όταν ακούνε για τη συμφωνία για το σπίτι για εννέα εκατομμύρια κορώνες, πολλοί αναστατώνονται.

  – Απλώς νόμιζα ότι ήταν φήμες. Λες να αγόρασε ένα σπίτι με πισίνα για τα λεφτά της εκκλησίας; Κύριε Θεέ μου…, λέει ένας από τους συνεργάτες του επισκόπου.

  – Και την ίδια στιγμή, λέει ότι δεν έχει χρήματα για να βοηθήσει τις εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία. Γίνεσαι εντελώς άφωνος, λέει ένας άλλος.

  Ο GP αναζητούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες τον μητροπολίτη Κλεόπα, ο οποίος δεν τέθηκε διαθέσιμος για συνέντευξη. Λίγο μετά τις συνεντεύξεις του GP με το προσωπικό και τους ενορίτες του, εν μέσω της συνεχιζόμενης κριτικής μας, ωστόσο, ο μητροπολίτης εμφανίζεται ξαφνικά σε μια συνέντευξη σε ένα μικρότερο ελληνικό κανάλι στο Youtube – το πρώτο εδώ και πολύ καιρό. Εκεί δέχεται ερωτήσεις για το τι έχει επιτύχει η εκκλησία στη Σουηδία τα τελευταία επτά χρόνια, και στη συνέχεια αναφέρει από το πουθενά ότι η εκκλησία έπρεπε να είχε αγοράσει ένα «σπίτι».

  – Μια από τις πρώτες δυσκολίες που συνάντησα όταν ήρθα από τη Βοστώνη στη Στοκχόλμη ήταν πραγματικά η έλλειψη στέγης. Έμεινα κυριολεκτικά άστεγος γιατί δεν υπήρχε σπίτι να ζήσω, λέει και συνεχίζει:

  – Τώρα οι ιερείς που έρχονται από την Ελλάδα να υπηρετήσουν μαζί μας και φυσικά ο διάδοχός μου όταν έρθει εκείνη η ώρα, δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.

  Στη συνέντευξη ο επίσκοπος λέει ότι το σπίτι πληρώθηκε με δωρεές.

  – Είμαι βαθιά ευγνώμων στους δωρητές που συνέβαλαν στην απόκτηση του σπιτιού ευαισθητοποιώντας ένα χρόνιο πρόβλημα εδώ και πενήντα χρόνια, λέει στην τηλεοπτική συνέντευξη.

  Αρκετές από τις πηγές του GP πιστεύουν ότι η ξαφνική συνέντευξη του επισκόπου ήταν ένας τρόπος αντιμετώπισης κρίσεων. Η κριτική για τη ζωή του επισκόπου εξαπλώθηκε ραγδαία από τότε που ο ΓΓ ξεκίνησε την αναθεώρηση – και λέγεται ότι έφτασε μέχρι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

  – Αυτή είναι μια βόμβα. Κάποιος πρέπει να μπει και να εξετάσει από πού προέρχονται αυτές οι υποτιθέμενες δωρεές. Κανείς δεν μπαίνει και δωρίζει εννέα εκατομμύρια κορώνες για να αγοράσει μια πολυτελή βίλα.

  Πολλοί πιστεύουν ότι είναι παράλογο για την εκκλησία να λαμβάνει εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις από το κράτος κάθε χρόνο που δεν ωφελούν τις τοπικές εκκλησίες – όπου οι ιερείς εργάζονται εθελοντικά και οι εκκλησίες αναγκάζονται να ζητιανεύουν χρήματα – ενώ ο επίσκοπος αυξάνει τον μισθό του και αγοράζει σπίτια η θάλασσα με εκκλησιαστικά λεφτά .

  – Είμαι έκπληκτος που ούτε το SST, η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία ούτε οι πολιτικοί μπήκαν και εξέτασαν την εκκλησία. Αν είχαν εξετάσει τη μητροπολιτική κρίση, θα είχαν βρει πολλά πράγματα που δεν είναι σωστά με την οικονομία και τις κρατικές επιδοτήσεις. Τελικά, αυτά είναι χρήματα από φόρους, είναι οι Σουηδοί φορολογούμενοι που συμμετέχουν και πληρώνουν γι’ αυτό, λέει μια πηγή με καλή γνώση των οικονομικών του μητροπολιτικού δικαστηρίου.

  Η εκκλησία έγινε «μελόψωμο σπίτι» – μετά από μαύρη κατασκευή
  Ωστόσο, τα ερωτηματικά δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από το μισθό, τις αγορές κατοικιών και τις φορολογικές επιδοτήσεις που λείπουν. Πολλές πηγές με άμεση γνώση της εκκλησίας αμφισβητούν πώς πήγε η ανακαίνιση της εκκλησίας στη Στοκχόλμη.

  Το 2015, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε επιχορήγηση 108.000 SEK από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κομητείας για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση της πολιτιστικά σηματοδοτημένης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm. Η εταιρεία συμβούλων Tyréns προσλήφθηκε και υπολόγισε ότι μια επαγγελματική ανακαίνιση εσωτερικά και εξωτερικά, με κτίρια αρχαιοτήτων, θα κόστιζε στη θρησκευτική κοινότητα τουλάχιστον 9 εκατομμύρια SEK. Η μελέτη σκοπιμότητας αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει αναφορά πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση.

  – Δεν ακούσαμε τίποτα μετά από αυτό. Ούτε email ούτε κλήση, λέει ο υπεύθυνος διαχειριστής της Tyréns.

  Τον Δεκέμβριο του 2019, η εκκλησία ανακαινίζεται ξαφνικά ούτως ή άλλως. Μετά από μια περίοδο σκαλωσιάς γύρω από το κτίριο, οι παλιές γκρι πέτρινες λεπτομέρειες της εκκλησίας έχουν βαφτεί με λευκή μπογιά. Την υπόθεση καταγγέλλουν στον δήμο οργισμένοι κάτοικοι της Στοκχόλμης, οι οποίοι κατηγορούν την ανακαίνιση ότι δεν έγινε επαγγελματικά.

  – Η εκκλησία έχει μετατραπεί σε μελόψωμο, λέει ένας αναστατωμένος γείτονας στην εφημερίδα Mitti.

  Η ανασκόπηση του GP δείχνει τώρα ότι ο μητροπολίτης ούτε ζήτησε οικοδομική άδεια από τον δήμο ούτε ανέφερε την ανακαίνιση στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας – το οποίο αποκαλεί κατηγορηματικά την ανακαίνιση μαύρο κτίριο.

  Πολλές πηγές με άμεση γνώση της εκκλησίας, λένε ταυτόχρονα στον GP ότι ένας επιχειρηματίας – που προηγουμένως έπρεπε να εκτελέσει τις εργασίες στην εκκλησία μαύρο και κανόνισε φτηνό εργατικό δυναμικό από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μογγολία – θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί ως διευθυντής κατασκευής στο σύνδεση με την ανακαίνιση. Απαθανατίζεται επίσης σε μια φωτογραφία με τον επίσκοπο στην ταράτσα της εκκλησίας. Και οι δύο φορούν κατασκευαστικό κράνος και προειδοποιητικό γιλέκο.

  Πτωχευτικός σύνδικος: «Δεν έχει αναφέρει κατασκευαστικές δραστηριότητες»
  Όταν ο GP εξετάζει τον ορισθέντα επιχειρηματία, βλέπουμε ότι συνδέεται με μεγάλο αριθμό πτωχευμένων εταιρειών στον κατασκευαστικό κλάδο – με σχεδόν ένα εκατομμύριο κορώνες σε κρατικές φορολογικές οφειλές που έχουν παραδοθεί στον Υπάλληλο Επιβολής. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, ο άνδρας δραστηριοποιείται σε μία μόνο εταιρεία – σύμφωνα με το Σουηδικό Γραφείο Εγγραφής Εταιρειών που είναι εγγεγραμμένο για καθαρισμό και ανακαίνιση ακινήτων.

  Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της εκκλησίας, η εταιρεία χρεοκοπεί με μεγάλα χρέη. Παράλληλα, ο σύνδικος πτώχευσης αναφέρει ότι δεν υπήρχε αναφορά ότι ο επιχειρηματίας -που στην εκκλησία φέρεται να εμφανιζόταν ως υπεύθυνος κατασκευής- θα είχε εμπλακεί σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο. Ο επιχειρηματίας είχε αναφέρει μόνο δραστηριότητες καθαρισμού.

  – Αλλά αν έχει υπάρξει αδήλωτη εργασία, δεν είναι περίεργο που δεν φαίνεται, λέει ο σύνδικος πτώχευσης στον GP.

  Η μεγάλη ανακαίνιση του ναού δεν αναφέρεται ούτε λέξη στην ετήσια έκθεση της μητροπολιτικής περιφέρειας, όπου, από την άλλη, αναφέρεται η οικιακή επιχείρηση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να πήγαν χρήματα από τους φόρους για την μη εξουσιοδοτημένη ανακαίνιση. Στην έκθεσή της για το πώς χρησιμοποιήθηκε η κρατική επιχορήγηση το 2020, στην αρχή SST, η εκκλησία ανέφερε ότι λίγο πάνω από 300.000 πήγαν στο «Support for St. George Cathedral Renovat.».

  Ο καθορισμένος υπεύθυνος κατασκευής δεν θέλει να μιλήσει με τον GP.

  – Κάλεσε και ρώτησε την εκκλησία. Δεν μιλάω ποτέ για τους πελάτες μου με έναν άγνωστο, λέει.

  Όταν ο GP λέει ότι ο οικοδόμος είναι στη φωτογραφία με τον επίσκοπο στη στέγη της εκκλησίας και ρωτά πόσο αναμεμειγμένος ήταν, ο άνδρας κλείνει το τηλέφωνο.

  – Ζητήστε ιατρική βοήθεια. Έχεις μεγάλη ανάγκη για γιατρό, νομίζω. Αντίο.

  – Η αστυνομία πρέπει να μπει και να ελέγξει τις συναλλαγές. Πώς πήγε η ανακαίνιση και η αγορά του σπιτιού; Και πάνω απ ‘όλα – από πού προήλθαν τα χρήματα.

  Ο διαχειριστής που πραγματοποίησε τη μελέτη σκοπιμότητας στο Tyréns αναφέρει επίσης ότι αντέδρασε κατά τις συνομιλίες με τον επίσκοπο.

  – Έχω μια κακή ιδέα. Ο μητροπολίτης είπε ότι η ανακαίνιση θα πληρωθεί με δωρεές, μεταξύ άλλων από Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. Προφανώς δεν ήταν ένα συνηθισμένο έργο ανακαίνισης εκκλησίας, λέει.

  Οι εργαζόμενοι υποπτεύονται υπεξαίρεση
  Μια ντουζίνα μυημένες πηγές με πολύ καλή εικόνα για τις δραστηριότητες της εκκλησίας πιστεύουν ότι το μαύρο κτίριο και ο επιχειρηματίας, το πολυτελές σπίτι που αγοράστηκε με υποτιθέμενες δωρεές σε συνδυασμό με το μεγάλο ρολό μετρητών, χρήματα που εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και τι πιστεύεται ότι να είναι λανθασμένη αναφορά στο SST, μιλάει έντονα επειδή η εκκλησία τους μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Δεν ήταν η πρώτη φορά που η θρησκευτική κοινότητα κατηγορήθηκε για αυτό ακριβώς.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπεξαίρεση χρημάτων εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια μετά την εξαφάνιση των χρημάτων που επρόκειτο να διατεθούν για τη νέα κατασκευή μιας εκκλησίας στη Νέα Υόρκη – η οποία καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου – . Το 2019, δύο αξιωματούχοι συνελήφθησαν για κλοπή των χρημάτων της εκκλησίας και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο οικονομικός διευθυντής της εκκλησίας παραδέχτηκε ότι είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 60.000 δολάρια μέσω δαπανών που σχετίζονται με ένα έργο ανακαίνισης. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εκκλησίας κατηγορείται επίσης για κλοπή άνω των 500.000 δολαρίων από τα ταμεία της εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου διεξάγονται περισσότερες ποινικές έρευνες για χρήματα που έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη, σύμφωνα με πληροφορίες στο GP.

  Το φθινόπωρο του 2020, μια σημαντική ανασκόπηση του ερευνητικού δημοσιογραφικού δικτύου Organed Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) έδειξε πώς οι εκκλησίες, μέσω μετρητών και δωρεών, χρησιμοποιούνται διεθνώς για το οικονομικό έγκλημα.

  «Με το πέρασμα των χρόνων, τα θρησκευτικά ιδρύματα έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος», είπε στο OCCRP ο Μαρκ Καλιφάνο, Αμερικανός δικηγόρος και επικεφαλής νομικός υπάλληλος στην παγκόσμια εταιρεία ερευνών Nardello & Co.

  Λέει στο OCCRP ότι η ειδική και προστατευμένη θέση των εκκλησιών στις περισσότερες χώρες άνοιξε τον δρόμο για αυτό.

  – Λαμβάνοντας ανώνυμες δωρεές (..), οι εκκλησίες γίνονται η τέλεια μηχανή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λέει ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Emilio Guerberoff στην ίδια κριτική.

  Η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία: Τα δώρα ενδέχεται να μην είναι πληρωμή
  Εδώ στη Σουηδία, την ίδια στιγμή, οι πολλοί συναγερμοί ότι ο αρχιεπίσκοπος απαίτησε δωρεές όπως πληρωμή σε σχέση με κηδείες εγείρουν ζητήματα εκτός της θρησκευτικής κοινότητας. Αντιδρά και η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία – μαζί τους η εκκλησία είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική δραστηριότητα.

  Οι δωρεές και οι συλλογές είναι αφορολόγητα σε μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση, αλλά εξαρτάται επίσης από το γεγονός ότι είναι πραγματικά δώρα. Αλλά είναι ότι στην πράξη πληρώνεις για κάτι, τότε η επόμενη ερώτηση γίνεται, είναι σε τέτοιο βαθμό που η επιχείρηση δεν είναι πλέον μη κερδοσκοπική αλλά εμπορική. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να καταστεί φορολογητέα, λέει το τμήμα διαχείρισης Annelie Holmgren στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία.

  Εκείνη συνεχίζει:

  – Δεν μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα χρήματά σας για πράγματα εκτός της επιχείρησης ή να τα στείλετε σε άλλο νομικό πρόσωπο. Τότε ίσως δεν είστε τόσο αφορολόγητοι όσο φαίνεται. Οπότε ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά να αναρωτηθούμε εδώ.

  Πηγή GP στη Νέα Υόρκη: «Έχω σώσει τα πάντα»
  Ωστόσο, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν πιο ενοχλητικές λεπτομέρειες. Πράγματα για τα οποία ο μητροπολίτης δεν μίλησε ανοιχτά. Ένα μεγάλο σκάνδαλο ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κατηγορείται ότι κρύβονται.

  Είναι 10 το βράδυ το βράδυ όταν ο ρεπόρτερ του GP καλεί τον αριθμό τηλεφώνου – με κωδικό περιοχής για τις ΗΠΑ. Η λήψη του αριθμού τηλεφώνου δεν ήταν εύκολη – το άτομο στο οποίο απευθύνεται ο αριθμός συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική και ποινικές έρευνες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  Σε μια βροχερή πόλη της Νέας Υόρκης, ένας άντρας απαντά επιτέλους. Εκεί είναι απόγευμα, και στο βάθος ακούγεται η κίνηση και τα ταξί που κορνάρουν.

  Ευχαριστώ που τηλεφώνησες, είδα το μήνυμά σου. Θέλω απλώς να πω ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσω. Μόλις είδα αυτό που σχολίαζες. Αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός, λέει ο άντρας και μετά συνεχίζει:

  Ξέρεις, τα έχω σώσει όλα. Σε ένα υπόστεγο πίσω από ένα από τα ακίνητά μου. Ας μιλήσουμε περισσότερο όταν γυρίσω σπίτι.

  ΚΕΙΜΕΝΟ
  Michael Verdicchio
  michael.verdicchio@gp.se

  ΕΙΚΟΝΑ
  Sanna Tedeborg
  sanna.tedeborg@gp.se

  Πηγή: Göteborgs-Posten

 7. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.panhellenicpost.com/2021/11/20/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF/

  Δημοσιεύματα κατηγορούν τον Μητροπολίτη Κλεόπα- Τι απαντά η Μητρόπολη Σουηδίας

  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ

  ΝΕΑ Panhellenic Post20 Νοεμβρίου 2021, 4 ώρες ago

  Συνεχόμενα δημοσιεύματα Σουηδικής εφημερίδας, που αναφέρονται σε σκανδαλώδη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και σε κακοδιαχείριση του Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, προκάλεσαν ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως που χαρακτηρίζει τις αναφορές της εφημερίδας Göteborgs-Posten (GP) και του Σουηδού δημοσιογράφου Μάικλ Βερντίτσιο (Michael Verdicchio) «ψευδείς, αβάσιμες και τεχνηέντως κατασκευασμένες ιστορίες».

  Τα άρθρα

  ‘Οπως μεταδίδουν από την Σουηδία οι πληροφορίες, τα άρθρα Göteborgs–Posten (εφεξής GP), περιληπτικά αναφέρονται :

  Σε ισχυρισμούς για κακή οικονομική διαχείριση της επιχορήγησης που λαμβάνει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Σουηδία ετησίως, από τη σουηδική πολιτεία.
  Σε μαρτυρίες για τη μη καταβολή του αναλογούντος ποσού από την κρατική επιχορήγηση, στις εκκλησίες Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Μπορός, Γιονκόπινγκ και Κάλμαρ , που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας .
  Στην αγορά πολυτελούς κατοικίας από τον Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε από δωρεές , οι οποίες , σύμφωνα με το άρθρο και τις παρατιθέμενες μαρτυρίες, δεν αποδεικνύονται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αγορά αυτή συμβαίνει την ίδια στιγμή κατά την οποία οι κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνονται ετησίως από τη Σουηδική Πολιτεία δεν φθάνουν στις τοπικές ενορίες.
  Στο θέμα της φορολόγησης των εσόδων της Ιεράς Μητρόπολης , σημειώνοντας ότι, βάσει εγκυκλίου, επεβλήθησαν τέλη στην τέλεση των Μυστηρίων και ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της, ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού .
  Σημειώνεται επίσης στο άρθρο ότι ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας είναι ένας από τους δώδεκα ιερείς της «Ιεράς Συνόδου», που αποτελούν τους βασικούς συμβούλους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παγκοσμίου Ηγέτη της Ορθοδοξης Εκκλησίας , ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πολύ στενός συνεργάτης του και επομένως ένας από τους πιο ισχυρούς ορθόδοξους ιερείς στον κόσμο. >>

 8. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/47361-gothenburg-post

  Γράφτηκε από την Ι.Μ. Σουηδίας. 18/12 10:50

  Η Ι.Μ. Σουηδίας ανασκευάζει τα άρθρα της «Gothenburg Post»

  Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας απαντά σε κάθε βασικό ζήτημα και ψευδή κατηγορία στα άρθρα του Gothenburg Post (GP), αποκαλύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα. Αν μελετήσει κάνεις τις απαντήσεις και τα συνημμένα δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί ότι όλες οι κατηγορίες στα άρθρα είναι είτε αναληθή είτε εντελώς παραποιημένα.

  Η παρούσα δήλωση, η οποία αντικρούει ψευδείς ισχυρισμούς και εκθέτει την αλήθεια, στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, δημοσιεύεται δε με κύριο σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ι. Μητροπόλεως και της αξιοπρέπειας των 40.000 μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία και της ελληνικής κοινότητος ευρύτερα.

  Όλες οι προσωπικές πληροφορίες/δεδομένα έχουν διαγραφεί από τα συνημμένα έγγραφα.

  1. Αποκατάσταση Καθεδρικού Ναού – Τι είδους εργασίες ανέλαβε η Μητρόπολις;

  Η Ι. Μητρόπολις ακολούθησε όλους τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς σχετικά με τις εργασίες που έγιναν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Για να είμαστε σαφείς, δεν έγινε ανακαίνιση, μόνο συντήρηση και αποκατάσταση. Τέτοιες εργασίες δεν απαιτούν άδεια, καθώς το έργο δεν προκάλεσε αλλαγές στον Καθεδρικό Ναό, αλλά αποσκοπούσε στο να επαναφέρει το αρχικό του κάλλος.
  Έγγραφο 1 – Φωτογραφία του Καθεδρικού Ναού, του 1890

  2. Αποκατάσταση Καθεδρικού Ναού – Είχε η Μητρόπολις τις απαραίτητες άδειες για να κάνει τις εργασίες που έγιναν στον Καθεδρικό Ναό;

  Ο GP αναφέρει τα εξής στο άρθρο του, με τίτλο «Ärkebiskopen köpte lyxhus – samtidigt som pengar försvann»:

  «GP:s granskning visar nu att metropoliten varken ansökte om bygglov hos kommunen eller anmälde renoveringen till Länsstyrelsen – som rent ut kallar renoveringen ett svartbygge.»
  «Η ανασκόπηση του GP παρουσιάζει τώρα ότι ο Μητροπολίτης, ούτε άδεια κατασκευής από το δήμο ζήτησε, ούτε ενημέρωσε το Länsstyrelsen για την ανακαίνιση – το οποίο ωμά αποκαλεί την ανακαίνιση παράνομη κατασκευή».

  «Både Stockholms stad och länsstyrelsen kallar renoveringen av Sankt Georgios Kyrka för ett svartbygge – som man inte sökte tillstånd för».
  «Τόσο η Stockholms Stad όσο και η Länsstyrelsen αποκαλούν την ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου παράνομη κατασκευή – για την οποία δεν ζήτησαν άδεια».

  Ως εκ τούτου, η GP δήλωσε ξεκάθαρα στα άρθρα της ότι η Länsstyrelsen θεωρεί τις εργασίες που εκτελούνται στον Καθεδρικό Ναό ως «svartbygge» (δηλαδή, οικοδομικές εργασίες που γίνονται χωρίς τις σχετικές άδειες). Ούτε η Länsstyrelsen, ούτε η Stockholms Stad, θεώρησαν το έργο ως «svartbygge». Οι εν λόγω αρχές επιβεβαίωσαν προς την Ι. Μητρόπολη πρόσφατα εγγράφως τη θέση τους για το θέμα αυτό, όπως μαρτυρείται στην συνημμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η Länsstyrelsen επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικής επιστολής ότι ουδέποτε θεώρησε την εργασία που πραγματοποιήθηκε ως «svartbygge». Η Stockholms Stad επιβεβαίωσε, επίσης, ότι έλαβε αναφορά από κάποιο πολίτη το 2019, αλλά δεν έχει αποφασίσει να αναθέσει σε κάποιον υπάλληλο τη διερεύνηση της υπόθεσης.
  Έγγραφο 2 – Ηλεκτρονική επιστολή από τη Länsstyrelsen
  Έγγραφο 3 – Ηλεκτρονική επιστολή από τη Stockholms Stad

  3. Αποκατάσταση Καθεδρικού Ναού – Προσέλαβε η Ι. Μητρόπολις εργολάβους, πληρώνοντάς τους με «μαύρο χρήμα»;

  Η ψευδής κατηγορία ότι η Ι. Μητρόπολις έχει προσλάβει εργολάβους που πληρώθηκαν με το λεγόμενο «μαύρο χρήμα» (δηλαδή χωρίς τιμολόγια) είναι παντελώς αναληθής, καθώς όλες οι φάσεις της συντήρησης έγιναν με έγγραφες συμβάσεις και όλα τα ποσά πληρώθηκαν βάσει τιμολογίων. Επισυνάπτουμε δείγματα τιμολογίων και αποδείξεων πληρωμής. Επίσης, οι εργολάβοι εγκατέστησαν ειδικές συσκευασίες (τερματικά εγγραφής ID06), προκειμένου να βεβαιωθούν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Καθεδρικού Ναού είχαν τις απαιτούμενες άδειες εργασίας.
  Η Ι. Μητρόπολις δεν διαχειρίζεται μετρητά, εκτός από ορισμένα ποσά που καταβάλλονται για Ιερά Μυστήρια και δωρεές. Όλα τα ποσά αυτά κατατίθενται ανεξαιρέτως στον τραπεζικό λογαριασμό της Ι. Μητροπόλεως και καταχωρούνται στα βιβλία και την ετήσια οικονομική αναφορά της Ι. Μητροπόλεως. Ούτε η Ι. Μητρόπολις, ούτε ο Μητροπολίτης εμπλέκονται σε οιοδήποτε «ξέπλυμα χρήματος», σύμφωνα με τους υπαινιγμούς που γίνονται στα άρθρα και οποιεσδήποτε σχετικές κατηγορίες είναι εντελώς ψευδείς.
  Έγγραφο 4 – Τιμολόγια και πληρωμές για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού

  4. Ισχύει αυτό που αναφέρεται στα άρθρα του GP, ότι η Ι. Μητρόπολις δεν προσφέρει διαφάνεια στα οικονομικά της εκκλησίας;

  Η Ι. Μητρόπολις ασκεί πλήρη διαφάνεια, συμμορφούμενη με όλους τους σχετικούς κανονισμούς, όσον αφορά τα οικονομικά της. Τα λογιστικά βιβλία της Ι. Μητροπόλεως ελέγχονται από ανεξάρτητο εξωτερικό λογιστή, καθώς και από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή. Επιπλέον, όλες οι οικονομικές εκθέσεις υποβάλλονται στις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας έκθεσης που ελέγχεται και εγκρίνεται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Η Ι. Μητρόπολις υποβάλλει ετήσια οικονομική αναφορά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι αναφορές στο SST (επίσημος Σουηδικός φορέας κρατικών επιχορηγήσεων), που καθορίζουν με ακρίβεια τον τρόπο χρήσης του κρατικού χρήματος, είναι δημόσια έγγραφα, τα οποία μπορεί να τα αναζητήσει ο καθείς απευθείας από το SST.

  5. Για ποιους σκοπούς η Ι. Μητρόπολις έχει χρησιμοποιήσει κρατικές επιχορηγήσεις; Στα άρθρα αναφέρεται ότι η Ι. Μητρόπολις έχει λάβει κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονται για τις κατά τόπους ενορίες και ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί. Είναι αλήθεια;

  190.000 Σουηδικές κορώνες (SEK) προορίζονταν για τις τρεις νεοϊδρυθείσες ενορίες στο Jönköping, το Borås και το Kalmar. Ωστόσο, αυτές οι ενορίες δεν είχαν χωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, εγγεγραμμένους με το όνομά τους. Επομένως, τα ποσά αυτά δεν μπορούσαν νόμιμα να μεταφερθούν στις ενορίες. Προτάθηκε, όπως η Ι. Μητρόπολις μεταφέρει τα ποσά αυτά σε ιδιωτικούς λογαριασμούς κάποιων μελών των ως άνω ενοριών, αλλά η Ι. Μητρόπολις αρνήθηκε, με την αιτιολογία ότι μια τέτοια μεταφορά θα ήταν παράνομη. Η τράπεζα επιβεβαίωσε τη θέση αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν παράνομο να μεταφέρονται κρατικά κεφάλαια σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ενοριτών, ανακατεύοντας τοιουτοτρόπως κρατικά κεφάλαια με προσωπικές αποταμιεύσεις ιδιωτών. Η Ι. Μητρόπολις γνωστοποίησε ξεκάθαρα τη θέση της στις ενορίες και για την υπόθεση αυτή ενημερώθηκε σχετικώς και το SST.

  Εν αντιθέσει, η Ι. Μητρόπολις κατέθεσε τα προαναφερθέντα ποσά σε δεσμευμένους λογαριασμούς προς όφελος των ενοριών, έως ότου οι ενορίες αυτές μπορέσουν να ανοίξουν δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το SST όρισε προθεσμία για το άνοιγμα αυτών των τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα των ενοριών. Εάν οι προαναφερθέντες λογαριασμοί δεν είχαν ανοίξει εντός της ορισθείσης προθεσμίας, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν στο SST.

  Τελικώς, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ενοριών δεν μπόρεσαν να ανοίξουν πριν από την προθεσμία που έθεσε το SST, λόγω της καθυστέρησης της διοικητικής αναδιοργάνωσης των ενοριών, η οποία ήταν η προϋπόθεση που έθεσαν οι κρατικές αρχές για την έκδοση φορολογικού μητρώου για κάθε ενορία και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Ως εκ τούτου, η Ι. Μητρόπολις επέστρεψε τα χρήματα στο SST, στις 15 Απριλίου 2021, όπως είχε προηγουμένως συμφωνηθεί, σύμφωνα με το συνημμένο αποδεικτικό επιστροφής της επιχορήγησης. Προς το παρόν, αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, προβλέποντας ενιαίο διοικητικό καθεστώς σε όλες τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως, στη Σουηδική επικράτεια.
  Έγγραφο 5 – Απόδειξη επιστροφής επιχορήγησης προς το SST

  6. Πώς έχει χρησιμοποιήσει η Ι. Μητρόπολις την κρατική επιχορήγηση από το SST;

  Η Ι. Μητρόπολις έλαβε επιχορήγηση από το SST το 2020, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης χρησιμοποιήθηκε για τις ενορίες και ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιήθηκε για την κεντρική διοίκηση, όπως λογιστικά, έλεγχος λογιστικών βιβλίων και είδη γραφείου, όπως υπεβλήθη αρμοδίως γραπτώς προς το SST. Στην πραγματικότητα η Ι. Μητρόπολις δαπάνησε πολύ μεγαλύτερο ποσό για τις ενορίες από δικά της κεφάλαια, για να καλύψει τις ετήσιες δαπάνες της για το 2020. Έτσι, όχι μόνο συμπεριέλαβε όλο το κεφάλαιο που έλαβε από το SST, αλλά δαπάνησε επιπλέον χρήματα από δικά του κεφάλαια σε έργα, διακονίες και άλλα λειτουργικά έξοδα των ενοριών.
  Οι δηλώσεις ότι τα κονδύλια δεν φτάνουν στις ενορίες ή χρησιμοποιούνται για λάθος σκοπούς έχουν γίνει από άτομα που δεν έχουν επίσημες θέσεις στην εκκλησία, ή έχουν παντελή άγνοια στα οικονομικά ζητήματα της Εκκλησίας.

  7. Μπορείτε να σχολιάσετε την υποχρεωτική καταβολή που αναφέρεται στα άρθρα για τα Ιερά Μυστήρια, όπου εικάζεται ότι ο Μητροπολίτης επέβαλε προσωπικώς σχετικά τέλη, και ότι παίρνει προσωπικά τα χρήματα;

  Η απόφαση για την επιβολή των τελών αυτών δεν ελήφθη από τον Μητροπολίτη, αλλά από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Δεν καταβάλλονται τέτοιες αμοιβές στον Μητροπολίτη, ή σε οποιονδήποτε κληρικό προσωπικώς. Όλα τα τέλη για τα Ιερά Μυστήρια εισπράττονται και κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό της Ι. Μητροπόλεως, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο απόσπασμα του μηνιαίου τραπεζικού λογαριασμού της Ι. Μητροπόλεως. Οι αναφερόμενες αμοιβές καθορίστηκαν για να στηρίξουν το διορισμό νέων κληρικών και τη συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων εκκλησιαστικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Rättvik.
  Έγγραφο 6 – Απόσπασμα τραπεζ. λογαριασμού της Ι. Μητροπόλεως με δείγματα καταθέσεων

  8. Το σπίτι στο Vaxholm – Αληθεύει ότι ο Μητροπολίτης αγόρασε προσωπικά το σπίτι, όπως δήλωσε ο GP, για προσωπική του χρήση;

  Η Ι. Μητρόπολις προέβη στην αγορά κατοικίας για να εξυπηρετήσει τη μακροχρόνια έλλειψη παροχής στέγης στους κληρικούς της, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη, επισκεπτών κληρικών, επισκεπτών ιεραποστόλων, επισκεπτών επισήμων προσώπων, καθώς και της οργάνωσης κοινοτικών δραστηριοτήτων.
  Χωρίς την ύπαρξη κατοικίας, η Ι. Μητρόπολις αδυνατεί να προσελκύσει νέους κληρικούς και ιεραποστόλους, για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες της. Η εξεύρεση στέγης στη Στοκχόλμη είναι πολύ δύσκολη, όπως όλοι γνωρίζουν, και το σπίτι αγοράστηκε με συγκεκριμένο σκοπό, να παρέχει στέγη στους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, κ.α.
  Ως εκ τούτου, το ακίνητο αυτό αγοράστηκε για να λειτουργήσει ως κατοικία πολλαπλής χρήσεως και να εξυπηρετήσει τις ποικίλες ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως. Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατάλληλη αξιοποίησή του, μόλις τελειώσει η πανδημία. Στόχος της Μητροπολιτικής κατοικίας είναι η ένταξη κάθε ανθρώπου στη ζωή της Εκκλησίας, εγκαινιάζοντας, καλλιεργώντας και συντονίζοντας μια διαρκή σχέση με όλες τις ενορίες μας, προγράμματα για νέους και ενήλικες, μέσω της συμμετοχής σε νεανικές και κοινοτικές εκδηλώσεις, οικογενειακές και ενοριακές εκδηλώσεις, οικογενειακές βραδιές, πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, όλα σχεδιασμένα για να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Η Μητροπολιτική κατοικία θα βοηθήσει στην καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας των ενοριών, μέσω ετήσιων κοινοτικών δραστηριοτήτων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα πρόγραμμα λατρευτικών δραστηριοτήτων, μαρτυρίας, διακονίας, αλληλεγγύης, εκπαίδευσης, ιεραποστολικού έργου, κ.λπ.
  Το Τμήμα Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως θα διασφαλίσει τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες, μέσω έγκαιρου προγραμματισμού και προβολής, καθώς και με τον εντοπισμό και τη χρήση ικανού υλικού, όπως περιοδικά για νέους δραστηριοποιούμενους στον τομέα νεότητος, στην παρακολούθηση σεμιναρίων για νέους, συμβάλλοντας, επίσης, στην παραγγελία χρήσιμου υλικού, στον προγραμματισμό πρόσκλησης ομιλητών, στη διοργάνωση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, κ.λπ.

  Διευκρινίζουμε ότι το ακίνητο αγοράστηκε και ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας – όχι στον Μητροπολίτη προσωπικώς, σύμφωνα με τη συνημμένη βεβαίωση εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο και τη σχετική απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

  Δεν απέκρυψε η Ι. Μητρόπολις το γεγονός ότι σκόπευε να αγοράσει κατοικία για την κάλυψη των αναγκών της, αφού το Μητροπολιτικό Συμβούλιο έλαβε σχετική απόφαση ήδη από τον Μάρτιο του 2015 και είχε υποβάλει προσφορές για αριθμό ακινήτων από τότε. Επίσης, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην αγορά της κατοικίας της Μητρόπολης σε συνεντεύξεις του και σε δελτία τύπου.
  Χάρη στη συστηματική προσπάθεια εξεύρεση πόρων από τον Μητροπολίτη, η Ι. Μητρόπολις έλαβε σημαντικές δωρεές προς υποστήριξιν της αγοράς της Μητροπολιτικής κατοικίας. Αυτές οι δωρεές χρησίμευσαν ως βάση για τη χρηματοδότηση του ακινήτου. Εκτός από δωρεές, για την αγορά του ακινήτου χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια της Ι. Μητροπόλεως. Αυτά τα κεφάλαια είχαν αποταμιευθεί για αρκετά χρόνια –πριν από την έναρξη της θητείας του Μητροπολίτη Κλεόπα– και προορίζονταν για τον συγκεκριμένο σκοπό αγοράς Μητροπολιτικής κατοικίας.

  Ήδη από την αγορά της κατοικίας, λόγω της πανδημίας Covid-19, ανεστάλησαν ορισμένες δραστηριότητες της Ι. Μητροπόλεως, και εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών, η κατοικία δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί, εκτός από την παροχή στέγης σε ιεραποστόλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , που είναι τα μόνα άτομα που έμειναν στο σπίτι αυτό από τότε που αγοράστηκε από την Ι. Μητρόπολη.
  Από το 2017, ο Μητροπολίτης έμεινε –και διαμένει μέχρι σήμερα– σε ένα δωμάτιο 34 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού και λειτουργεί και ως γραφείο του. Αυτό είναι γνωστό στους πιστούς. Ο Μητροπολίτης δεν κατοίκησε ποτέ στο νέο ακίνητο, από την αγορά του.

  Επίσης, δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από το σουηδικό κράτος ή επιχορηγήσεις από το SST για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

  Τα επίσημα εγκαίνια και η έναρξη λειτουργίας της Μητροπολιτικής κατοικίας προγραμματίζεται μετά την παρέλευση της πανδημίας, με την τιμητική παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με προσκεκλημένους όλα τα μέλη και τους φίλους της Ι. Μητροπόλεως.
  Έγγραφο 7 – Απόφαση Μητροπολιτικού Συμβουλίου για αγορά ακινήτου
  Έγγραφο 8 – Πιστοποιητικό εγγραφής κατοικίας στο Υποθηκοφυλακείο

  9. Η μεταβίβαση της εκκλησίας στο Γκέτεμποργκ – Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων του ναού στην Ι. Μητρόπολη;

  Όταν έληξε η θητεία του πρώην εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας, ο Μητροπολίτης διόρισε νέο συμβούλιο. Ένα από τα μέλη του πρώην εκκλησιαστικού συμβουλίου ενοχλήθηκε πολύ που δεν ανανεώθηκε η θητεία του. Ως αντίποινα, αποφάσισε αυθαίρετα και μονομερώς να κλείσει την εκκλησία του Γκέτεμποργκ για το κοινό και να εμποδίσει τον κλήρο και τους πιστούς να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, εμποδίζοντάς τους έτσι να ασκήσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική τους ελευθερία. Μεταξύ άλλων, στον χώρο της εκκλησίας δεν μπόρεσαν να τελεσθούν κηδείες. Κατόπιν τούτου, η ενορία και η Ι. Μητρόπολις ζήτησαν από τον επίσημο Σουηδικό κρατικό φορέα Kronofogden να παρέμβει και να αποδώσει και πάλι τον έλεγχο των εγκαταστάσεων του ναού στην ενορία. Ακολούθως, η ενορία, σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη, έθεσε σε επαναλειτουργία τις δραστηριότητες της και την τέλεση ιερών ακολουθιών. Το Kronofogden αποφάσισε να αποκαταστήσει τη νόμιμη κατοχή του κτιρίου στην ενορία και το έπραξε.

  Ως προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση του καθεστώτος του κτιρίου ως ναού, η Ι. Μητρόπολις και η ενορία αποφάσισαν, να μεταφέρουν το κτίριο της εκκλησίας στην Ι. Μητρόπολη, για ασφάλεια.

  Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, η οποία αποτυπώνεται στα επισυναπτόμενα νόμιμα έγγραφα μεταβίβασης. Το πρωτότυπο πρωτόκολλο και τα έγγραφα μεταβίβασης υπεγράφησαν από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ και εστάλησαν ταχυδρομικώς στην Ι. Μητρόπολη. Η κατηγορία ότι η Μητρόπολη πλαστογράφησε τις υπογραφές στα έγγραφα μεταβίβασης είναι παντελώς ψευδής.

  Το πρόσωπο που ισχυρίζεται στα άρθρα ότι τα έγγραφα μεταβίβασης του παρουσιάστηκαν ξαφνικά σε μια συνάντηση και ότι δεν ήξερε, ποια έγγραφα υπέγραψε και ότι οι υπογραφές ήταν πλαστές, είναι στην πραγματικότητα το πρόσωπο εκείνο, το οποίο συγκέντρωσε τις υπογραφές από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, στη συνέχεια ταχυδρομικώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απέστειλε τα σχετικά έγγραφα στην Ι. Μητρόπολη. Αυτό καταδεικνύεται στην επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία.
  Έγγραφο 9 – Ανακοίνωση πρώην μέλους εκκλ. συμβουλίου Γκέτεμποργκ ότι η εκκλησία θα παραμείνει κλειστή
  Έγγραφο 10 – Απόφαση KFM, για απομάκρυνση πρώην μέλους εκκλ. συμβουλίου Γκέτεμποργκ
  Έγγραφο 11 – Πρωτόκολλο εκκλησιαστικού συμβουλίου, όπου εγκρίνεται η μεταβίβαση του κτιρίου της ναού στην Ι. Μητρόπολη
  Έγγραφο 12 – Συμφωνία μεταβίβασης ναού
  Έγγραφο 13 – Τελικό έγγραφο για τη μεταβίβαση του κτιρίου τού ναού του Γκέτεμποργκ
  Έγγραφο 14 – Ηλεκτρ. μήνυμα προς μέλος εκκλης. συμβουλίου, να συλλέξει υπογραφές για έγγραφα μεταβίβασης και να τα επιστρέψει
  Έγγραφο 15 – Ηλεκτρ. επιστολή από μέλος εκκλησιαστικού συμβουλίου, όπου αποστέλλει σε PDF υπογεγραμμένα τα έγγραφα μεταβίβασης
  Έγγραφο 16 – Φωτογραφία από τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του ναού του Γκέτεμποργκ

  10. Η μεταφορά της Εκκλησίας στο Γκέτεμποργκ – Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι οι υπογραφές της επιστολής μεταβίβασης ήταν πλαστογραφημένες. Θα μπορούσατε να το σχολιάσετε;

  Εξ όσων η Ι. Μητρόπολις γνωρίζει, δεν έχει διαπραχθεί πλαστογραφία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι υπογραφές του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Γκέτεμποργκ και τα έγγραφα μεταβίβασης συνελέγησαν, καθώς και τα πρωτότυπα έγγραφα, και εστάλησαν στην Ι. Μητρόπολη, ταχυδρομικώς και ηλεκτρονικώς, από το ίδιο πρόσωπο που τώρα ισχυρίζεται στα άρθρα ότι οι υπογραφές ήταν πλαστογραφημένες.

  Ασχέτως των ανωτέρω, η Ι. Μητρόπολις έχει ήδη επικοινωνήσει με την Σουηδική Εγκληματολογική Υπηρεσία (που αποτελεί μέρος της Σουηδικής Αστυνομίας), προκειμένου να επικυρώσει τη νομιμότητα των υπογραφών.

  11. Απομάκρυνε ο Μητροπολίτης τον πρώην ιερέα της ενορίας του Γκέτεμποργκ από τη θέση του;

  Ο πρώην ιερέας της ενορίας του Γκέτεμποργκ τελούσε εν αποσπάσει στην Ι. Μητρόπολη από την Εκκλησία της Ελλάδος και η απόσπαση αυτή έληξε στις 7 Μαρτίου 2021. Επειδή δεν επέστρεψε στην ενορία του στην Ελλάδα, τέθηκε σε αργία από τα ιερατικά του καθήκοντα στις 17 Ιουνίου 2021 από την Ι. Μητρόπολη στην οποία ανήκει στην Ελλάδα και η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης σχετικά με την εγκατάλειψη της θέσης του, σύμφωνα με τη συνημμένη αλληλογραφία.

  Η Ι. Μητρόπολις δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαλλάξει τον πρώην ιερέα της ενορίας του Γκέτεμποργκ από τα καθήκοντά του, καθώς ο Μητροπολίτης του στην Ελλάδα είχε ανακαλέσει την άδεια να εργαστεί ως ιερέας στη Σουηδία, εξαιτίας της λήξεως της αποσπάσεως του. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, ο πρώην εφημέριος είναι διορισμένος από το Ελληνικό Δημόσιο και κατέχει μόνιμη οργανική θέση σε ενορία στην Ελλάδα. Αποσπάστηκε στην ενορία του Γκέτεμποργκ μόνο για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο έληξε. Σύμφωνα με τους όρους απασχόλησής του, μετά τη λήξη της εν λόγω αποσπάσεως, είχε την υποχρέωση, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τη σχετική νομοθεσία, να επιστρέψει στην ενοριακή του θέση στην Ελλάδα.

  Την περίοδο κατά την οποία η Ι. Μητρόπολις ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών της ενορίας του Γκέτεμποργκ, ανακάλυψε ότι αρκετοί λογαριασμοί της ενορίας ήταν απλήρωτοι, οι οποίοι κατέληξαν στην κρατική υπηρεσία Kronofogden. Η Ι. Μητρόπολις καθηκόντως τακτοποίησε τα εν λόγω χρέη απευθείας με το Kronofogden, σώζοντας κυριολεκτικά την Ενορία του Γκέτεμποργκ από τη χρεοκοπία, σύμφωνα με τη συνημμένη αλληλογραφία.

  Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη μεταξύ του πρώην εφημέριου του Γκέτεμποργκ με την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, όπου ο πρώην εφημέριος έχει μηνύσει την Ι. Μητρόπολη, ισχυριζόμενος ότι η Ι. Μητρόπολις διέκοψε την εργασία του χωρίς λόγο.
  Έγγραφο 17 – Έγγραφο αποσπάσεως τέως εφημερίου Γκέτεμποργκ
  Έγγραφο 18 – Επιστολές από τον Μητροπολίτη στην Ελλάδα
  Έγγρ. 19 – Επιστολές αναφερόμενες στην αργία του πρώην ιερέως του Γκέτεμποργκ
  Έγγραφο 20 – Απόδειξη πληρωμής λογαριασμών στο Kronofogden από την Ι. Μητρόπολη

  12. Εκμεταλλευθήκατε την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου;

  Η λήξη της αποσπάσεως του πρώην ιερέως της Ενορίας του Γκέτεμποργκ συνέπεσε συμπτωματικά με την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου του στην Ελλάδα. Αν και η ανάπαυσις ενός Ιεράρχου της Εκκλησίας είναι γεγονός που γίνεται ευρέως γνωστό και αφορά σύμπασα την Εκκλησία, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απόσπαση του πρώην ιερέως. Η ημερομηνία λήξεως της αποσπάσεώς του ορίστηκε πολύ πριν την εκδημία του Μητροπολίτου του.
  Έγγραφο 21 – Ανακοίνωση εκδημίας του πρώην Μητροπολίτου στην Ελλάδα

  13. Έχετε στείλει ανθρώπους να απομακρύνουν βιαίως τον πρώην εφημέριο; Πώς εξηγείτε αυτό που συνέβη στο Γκέτεμποργκ (που είχε ως αποτέλεσμα δύο καταγγελίες στην αστυνομία);

  Η Ι. Μητρόπολις δεν γνωρίζει περί των αναφερομένων αστυνομικών καταγγελιών ή περί χρήσεως βίας κατά του πρώην ιερέως του Γκέτεμποργκ. Η Ι. Μητρόπολις έστειλε δύο ιερείς στο Γκέτεμποργκ, για να επιβλέψουν την παράδοση του ναού και της απογραφής του στην Ι. Μητρόπολη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει κάθε φορά που ένας ιερέας απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, λόγω λήξεως της αποσπάσεώς του. Δεν χρησιμοποιήθηκε βία από τους ιερείς που εκπροσωπούσαν την Ι. Μητρόπολη.

  14. Άρθρο στα ελληνικά ΜΜΕ – Ξέρετε γιατί ανακλήθηκε το σχετικό άρθρο; Επηρέασε ο Μητροπολίτης τα ΜΜΕ;

  Το κείμενο του ελληνικού άρθρου ανακλήθηκε γιατί περιείχε δηλώσεις που κατηγορούσαν τον Μητροπολίτη ως εικονομάχο (πρόκειται για το πρόσωπο που αντιτίθεται στο επίσημο δόγμα της Εκκλησίας για την προσκύνηση των εικόνων, το οποίο στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη θεωρείται αιρετικό και είναι πολύ σοβαρή κατηγορία). Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής, καθώς ο Μητροπολίτης εγκαινίασε πρόσφατα 34 νέες τοιχογραφίες που απεικονίζουν αγίους στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (Οκτώβριος 2021), οι οποίες κοσμούν τώρα την εσωτερική είσοδο του Καθεδρικού Ναού, κατά μήκος του τοίχου. Ο Μητροπολίτης είχε προηγουμένως προχωρήσει στην τοποθέτηση αγιογραφίας στο παρεκκλήσι του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ μεταξύ των ετών 2015 έως 2017 και στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, το 2018, σύμφωνα με τη συνημμένη φωτογραφία.

  Ο Μητροπολίτης επικοινώνησε με τους υπευθύνους της ιστοσελίδος, για να δηλώσει ότι η κατηγορία ήταν αβάσιμη και παρουσίασε υποστηρικτικά στοιχεία, βάσει των οποίων το ΜΜΕ απέσυρε το άρθρο από μόνο του και δημοσίευσε δήλωση του Μητροπολίτου προς αποκατάσταση της αλήθειας (dementi).
  Έγγραφο 22 – Φωτογραφία από τις νέες τοιχογραφίες στον Καθεδρικό Ναό, που εγκαινιάστηκαν τον Οκτώβριο του 2021

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   συνέχεια από το παραπάνω

   15. Θα μπορούσατε να σχολιάσετε την εσωτερική διαμάχη στην Εκκλησία και τα πρόσωπα που επικρίνουν την Ι. Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη στα άρθρα;

   Η Ι. Μητρόπολις και οι ενορίες της αριθμούν περίπου 40.000 μέλη, μόνον στη Σουηδία. Μεταξύ αυτών, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο μια μικρή μειοψηφία να είναι δυσαρεστημένη. Ωστόσο, αυτό το σχήμα δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό της διάθεσης του πληρώματος της Εκκλησίας.

   Επιπλέον, η αλλαγή της ηγεσίας οδηγεί αναπόφευκτα σε κάποιο βαθμό αλλαγής στο status quo και στην υφισταμένη οργανωτική νοοτροπία. Όταν ο Μητροπολίτης ανέλαβε τα καθήκοντά του, εισήγαγε αλλαγές για την αναβίωση και διεύρυνση των διακονιών της Εκκλησίας. Μία από τις πρωτοβουλίες και προτεραιότητές του ήταν η εισαγωγή της Σουηδικής γλώσσας στις λατρευτικές συνάξεις. Αυτή η αλλαγή στόχευε στο να καταστήσει τις ιερές ακολουθίες πιο κατανοητές και προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών με μικρά παιδιά, των νέων, των γηγενών Σουηδών και των προσώπων κάθε εθνικότητος και υπόβαθρου, ανεξαρτήτως εθνικότητος, φυλής ή χρώματος.

   Οι καρποί αυτής της πρωτοβουλίας έχουν ήδη γίνει γνωστοί και είναι εμφανείς με την ίδρυση 10 νέων ενοριών, την εγκατάσταση 12 νέων ιερέων, (σημείωση: την εποχή της εγκαταστάσεως του Μητροπολίτου Κλεόπα υπηρετούσε μόνον ένας ιερέας σε ολόκληρη την Ι. Μητρόπολη), τη διοργάνωση δύο Πατριαρχικών επισκέψεων στην Ισλανδία και τη Σουηδία, την έκδοση της Θείας Λειτουργίας σε τρίγλωσσο κείμενο, με το πρωτότυπο Ελληνικό κείμενο, μαζί με την Αγγλική και τη Σουηδική μετάφραση, την ίδρυση Κατηχητικού Σχολείου και Τμήματος Νεότητος, καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την Ι. Μητρόπολη, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπως συναυλίες, σεμινάρια, η σύγκληση της πρώτης Κληρικολαϊκής Συνάξεως, το 2019, με την παρουσία αντιπροσώπων και από τα τέσσερα έθνη που υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως και τη διεύρυνση της εκκλησιαστικής διακονίας πολύ πέραν της λατρευτικής ζωής. Ως αποτέλεσμα, η Ι. Μητρόπολις υπεδέχθη άνω των 150 προσήλυτων στην Ορθόδοξη πίστη.

   Κάποια από τα πρόσωπα που κάνουν αρνητικά σχόλια εις βάρος του Μητροπολίτου και της Εκκλησίας είναι εκείνα που αντιτίθενται στις ανωτέρω αλλαγές και πρωτοβουλίες και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δραστηριοποιηθεί στη μη ενεργοποίησή τους. Μάλλον αισθάνονται ότι απειλούνται από την έλευση νέων ανθρώπων ή τον αυξανόμενο ρόλο που παρέχεται στα παιδιά και στους νέους, τόσο η λειτουργική ζωή όσο και η διακονία της Εκκλησίας. Αντιτίθενται επίσης στη χρήση πολλαπλών γλωσσών στις λατρευτικές συνάξεις.

   Ήδη από την άφιξή του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επαναλαμβάνει τακτικά τη μακροχρόνια θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι η Εκκλησία δεν γνωρίζει εθνικότητα ή ηλικία και είναι καθολική ως προς τη φύση και τις διακονίες της. Ο Μητροπολίτης ήταν συνεπής στο να γίνει η Εκκλησία ανοιχτή και προσιτή σε ανθρώπους ανεξάρτητα από καταγωγή και ηλικία.

   Η εξωστρέφεια και η απήχηση της τοπικής Εκκλησίας μαρτυρείται από τη μεγάλη αύξηση του εκκλησιασμού σε όλες τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως, που αποτελούνται κυρίως από οικογένειες με παιδιά, νέους και άτομα ετερογενούς εθνικής καταγωγής.

   16. Ο Μητροπολίτης απέκτησε ή έδρασε με απόλυτη εξουσία; Γιατί ελήφθη η απόφαση από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ότι η Εκκλησία θα εκπροσωπείται μόνον από τον Μητροπολίτη Κλεόπα;

   Σύμφωνα με το συνημμένο υφιστάμενο Καταστατικό της Ι. Μητροπόλεως και των ενοριών της, που χρονολογούνται πριν από την εγκατάσταση του Μητροπολίτου Κλεόπα, το 2014, αποκλειστική αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων ανήκει στον Μητροπολίτη, ενώ το Μητροπολιτικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτική ιδιότητα. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν εγκριθεί και καταχωρηθεί από τις αρμόδιες Σουηδικές κρατικές αρχές (Skatteverket και Kammarkollegiet). Το εν λόγω πρωτόκολλο συνετάχθη προς επιβεβαίωσιν του δικαιώματος υπογραφής του Μητροπολίτου, για να εκπροσωπεί την Ι. Μητρόπολη ενώπιον τρίτων, όπως τράπεζες, κρατικές αρχές κ.λπ. Παρέχει γραπτό πρωτόκολλο που ορίζει δικαίωμα υπογραφής για διοικητικούς λόγους.
   Έγγραφο 23 – Κανονισμός Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας
   Έγγραφο 24 – Ψήφισμα Μητροπολιτικού Συμβουλίου που καθορίζει τα δικαιώματα των υπογραφόντων

   17. Στο άρθρο η Ι. Μητρόπολις επικρίνεται για το ύψος του μισθού του Μητροπολίτου. Θα μπορούσατε να το σχολιάσετε;

   Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Ως εκ τούτου, ο Μητροπολίτης δεν καθορίζει μόνος του τους μισθούς και δεν μπορεί να αυξήσει από μόνος του το μισθό του.
   Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι ο μισθός του Μητροπολίτου είναι λογικός, λαμβάνοντας υπόψιν τη θέση του και την ευθύνη που έχει επωμισθεί, την εμπειρία, την εκπαίδευσή του, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών τίτλων και του διδακτορικού του διπλώματος, την αφοσιωμένη διακονία του και την επιτυχή ανάπτυξη της Ι. Μητροπόλεως.

   18. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Ο Μητροπολίτης έχει χρησιμοποιήσει προκαθορισμένα σχολικά κεφάλαια για να πληρώσει για προσωπικές του αγορές;

   Φυσικά και όχι. Τα σχολικά κεφάλαια δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για την πληρωμή προσωπικών αγορών. Όλοι οι λογαριασμοί της εκκλησιαστικής κοινότητος, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού λογαριασμού του σχολείου, διαχειρίζονταν από ένα εκλεγμένο συμβούλιο και τα χρήματα για κάθε τραπεζικό λογαριασμό διατηρούντο χωριστά.

   19. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Χρωστάει ο Μητροπολίτης σε απλήρωτους φόρους 250.000 δολάρια;

   Ο Μητροπολίτης υποβάλλει ετήσια φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ και πληρώνει εξ ολοκλήρου τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μητροπολίτου, το σχολείο έλαβε ειδοποίηση για απλήρωτους φόρους μισθοδοσίας που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 (πολύ πριν από το διορισμό του). Λόγω του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, το συμβούλιο προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τις φορολογικές υπηρεσίες τη μείωση των κυρώσεων καθυστερήσεων πληρωμής και την ελαχιστοποίηση των πληρωμών αυτών.

   Ο Μητροπολίτης συμμετείχε τότε στη συγκέντρωση κεφαλαίων, για να βοηθήσει στη μείωση αυτών των δαπανών. Τελικά, αυτά τα χρέη εξοφλήθηκαν χρόνια αργότερα, αλλά η ευθύνη για την πληρωμή δεν είχε καμία σχέση με τον Μητροπολίτη. Απόδειξη αυτού έγκειται στο γεγονός ότι όταν οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, οι φορολογικές αρχές προσπάθησαν να εισπράξουν τα χρεωστούμενα ποσά, βάζοντας εμπράγματο δεσμό στους λογαριασμούς ορισμένων από τους εκλεγμένους και νομικά υπεύθυνους, και δεν υπήρξε καμία νομική αξίωση από τον Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης δεν χρωστά χρήματα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη συνημμένη επιστολή.
   Έγγραφο 25 – Φορολογική δήλωση στις ΗΠΑ

   20. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Έχει πλαστογραφήσει ο Μητροπολίτης υπογραφές σε επιταγές, για να κάνει μη εξουσιοδοτημένες αγορές;

   Όχι. Όλοι οι επιταγές που εξεδόθησαν από την ενορία απαιτούσαν τουλάχιστον δύο υπογραφές, ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Λόγω μακρών περιόδων απουσίας του, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, είτε προϋπέγραφε επιταγές, είτε διέταξε, να προστεθεί το όνομά του ως δεύτερη υπογραφή σε αυτό των άλλων υπογραφόντων (μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου), προκειμένου να διευκολυνθούν ορισμένες τακτικές μηνιαίες συναλλαγές, όπως η πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας ή άλλων τυπικών λειτουργικών εξόδων. Όσες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με πλήρη γνώση και διακριτική ευχέρεια του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Δεν έγιναν ποτέ μη εξουσιοδοτημένες αγορές, σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα αντίγραφα επιταγών.

   Δεν υπεγράφη καμία επιταγή με δικαιούχο τον Μητροπολίτη Κλεόπα. Οι υπογεγραμμένες επιταγές ήταν τακτικές πληρωμές ενοριακών οφειλών, αποκλειστικά για ενοριακές υποθέσεις, για τις οποίες είχαν υπογραφεί συμβάσεις και αποτελούσαν αποφάσεις των συνεδριάσεων του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είχαν ενημερωθεί, μέσω των μηνιαίων οικονομικών αναφορών του ταμία και είχαν καταγραφεί στα πρακτικά.

   Στην από 2 Αυγούστου 2004 επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Υόρκης, ο τότε Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής σημείωνε:

   «Στις 2 Απριλίου 2004 συγκλήθηκε Εξεταστική Επιτροπή στην I. Αρχιεπισκοπή. … Στο τέλος των διαβουλεύσεων, το πάνελ (i.e. τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής) κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι αυτό που παρουσιάστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο για οικονομικά εγκλήματα ήταν κανονικές επιταγές λειτουργικών εξόδων (i.e. της ενορίας) … Συνοπτικά, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε απόπειρα πλαστογραφίας ή ακατάλληλης χρήσης κεφαλαίων, αλλά ότι οι εν λόγω επιταγές υπεγράφησαν, για να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας της Ενορίας και του Ημερησίου Σχολείου. Δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κεφάλαια της ενορίας χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλα ή προς όφελος οποιουδήποτε ατόμου που δεν δικαιούνταν τα κεφάλαια αυτά.»
   Έγγραφο 26 – Αντίγραφα ενοριακών επιταγών στις Η.Π.Α

   21. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Ο Μητροπολίτης έχει φυγαδεύσει λαθραία μεγάλα χρηματικά ποσά από τις ΗΠΑ, άνω των 10.000 $, κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στην Ελλάδα;

   Ο Μητροπολίτης δεν έχει μεταφέρει ποτέ λαθραία ποσά μετρητών από τις ΗΠΑ ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κάθε φορά που έχει ταξιδέψει και χρειαζόταν να μεταφέρει ένα ποσό άνω των 10.000 δολαρίων, από τις προσωπικές του οικονομίες, το είχε δηλώσει νόμιμα και δεόντως στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, τα όποια ταξίδια έκανε ο Μητροπολίτης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στις ΗΠΑ, τα πλήρωσε ο ίδιος προσωπικά, χρησιμοποιώντας δικά του προσωπικά χρήματα.

   22. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Έχει εμπλακεί ο Μητροπολίτης στην εξαφάνιση 300.000 δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια, που θα χρηματοδοτούσαν σχολικούς υπολογιστές;

   Ουδέποτε. Ο Μητροπολίτης προσωπικά δεν γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων, πόσο μάλλον την εξαφάνισή τους. Εξάλλου, ο Μητροπολίτης δεν ήταν υπεύθυνος ή διευθυντής του σχολείου και δεν είχε καμία ανάμειξη σε τέτοιες υποτιθέμενες συναλλαγές. Ωστόσο, αυτό το ποσό φαίνεται πολύ υψηλό για ένα σχολείο με περίπου 250 μαθητές. Οποιαδήποτε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ή επιχορηγήσεις θα είχαν διεκπεραιωθεί απευθείας από τους διοικούντες το σχολείο και όχι από τον εφημέριο της εκκλησίας.

   23. Σχόλια για τα γεγονότα στις ΗΠΑ – Είναι αλήθεια ότι το οικονομικό μητρώο του σχολείου λέγεται ότι έχει κλαπεί και έγινε απρόσιτο, για να αποτραπεί η εξέταση των χρημάτων που είχαν εξαφανιστεί;

   Ο Μητροπολίτης δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αφού δεν κατείχε πλέον τη θέση εκείνη την εποχή στην οποία αναφέρεστε, διότι είχε αναλάβει ήδη από τον Αύγουστο του 2004 ιερατική διακονία σε μια νέα ενορία στο Lowell της Μασαχουσέτης, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Βοστώνης και η μόνη με ημερήσιο ενοριακό σχολείο.

   24. Γιατί η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στο GP;

   Γενικώς, ο Μητροπολίτης Κλεόπας καλωσορίζει κάθε ΜΜΕ που θέλει να καλύψει οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την τοπική Εκκλησία και τις δραστηριότητές της, καθώς και κάθε θέμα που σχετίζεται με τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Δεν έχει τίποτε να κρύψει. Ο Μητροπολίτης συχνά συνεισφέρει σε δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης, ως προσκεκλημένος αρθρογράφος, και δίνει συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, το θεμέλιο της συμμετοχής σε τέτοιες συνεντεύξεις βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το διάλογο και πραγματοποιείται με επαγγελματικό τρόπο.

   Στην περίπτωση του GP, οι ερωτήσεις του διατυπώθηκαν ως κατηγορίες κατά του Μητροπολίτου, που περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς για εγκληματική ενέργεια, χωρίς ίχνος απόδειξης.

   Η Ι. Μητρόπολις ζήτησε από το GP να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς της με υποστηρικτικά στοιχεία. Το GP δεν παρείχε κανένα σχετικό αποδεικτικό στοιχείο.

   Τελικό σχόλιο

   Συναισθανόμενοι το βάρος της αποστολής μας και την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, διαβεβαιώνουμε τα μέλη, τους φίλους, τους υποστηρικτές και δωρητές της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο και ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, υπηρετώντας το όραμα και τις αξίες της Ορθοδοξίας στη Σκανδιναυΐα, διακονώντας παράλληλα τον κάθε άνθρωπο, στοχεύοντας στην ενότητα, την πρόοδο και την πνευματική καταξίωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.