Δημοσκόπηση για το προσφυγικό ―Πως κρίνουν οι νησιώτες την κατάσταση

[επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ]

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών διαπιστώνει σαφή βελτίωση σε ότι αφορά το προσφυγικό σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έναν χρόνο πριν και δηλώνει ότι έχει υπάρξει αποσυμφόρηση.

Πιστώνουν στην κυβέρνηση
Συγκεκριμένα το 75,6% των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου διαπιστώνει σαφή βελτίωση σε σχέση με πέρσι ενώ το 83,9% δηλώνει ότι έχει υπάρξει αποσυµφόρηση στον τόπο του. Μάλιστα σχεδόν οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες (58,5%) κρίνουν θετικά τους χειρισµούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό όταν το αντίστοιχο ποροστό πέρσι ήταν 37,1%, ενώ από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών προκύπτει ότι θετικά αποτιμούν το έργο της κυβέρνησης στο προσφυγικό το 80,4% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 32,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 79,9% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 36,1% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Στη δηµοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», η µεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πιστώνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη σαφή βελτίωση την οποία διαπιστώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ποσοστό των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου που θεωρεί ότι η κατάσταση στο προσφυγικό είναι καλύτερη σε σχέση µε πέρυσι έχει υπερδιπλασιαστεί (75,6% έναντι 27,5% πέρυσι).

Έχει διπλασιαστεί
Αντιστοίχως, το ποσοστό εκείνων που διαπιστώνουν ότι στο νησί τους έχει γίνει αποσυµφόρηση έχει περίπου διπλασιαστεί (83,9% έναντι 43,9% πέρυσι), εκείνων που βλέπουν ότι οι προσφυγικές/µεταναστευτικές ροές έχουν µειωθεί ενισχύθηκε περαιτέρω (86,6% φέτος, 79,2% πέρυσι) και εκείνων που θεωρούν ότι οι διαδικασίες καταγραφής ταυτοποίησης και απόδοσης ασύλου προχωρούν πιο γρήγορα έχει αυξηθεί σηµαντικά (53,8% έναντι 34,3% πέρυσι).

Το 54,8% αναγνωρίζει τη συµβολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στη βελτίωση της κατάστασης (31% πέρυσι), το 40,6% δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο κ. Μηταράκης έχει συµβάλει στη βελτίωση της κατάστασης (66,3% πέρυσι).

Το 62% δηλώνει πως προτιµά τη δηµιουργία νέων, κλειστών, ελεγχόµενων δοµών στις τοποθεσίες που η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ενώ το 19,6% ότι προτιµά τις υφιστάµενες, ανοικτές δοµές στα σηµεία όπου σήµερα βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό πως υπέρ της πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τάσσεται το 66% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 40,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,2 των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και το 35,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Γυρίζουν την πλάτη
Σε ό,τι αφορά την αξιωµατική αντιπολίτευση, το 80,5% κρίνει αρνητικά τη στάση της στο προσφυγικό και µόλις το 12,8% θετικά, εικόνα που ελάχιστα µεταβλήθηκε από πέρυσι (αρνητικά 81,7%, θετικά 14,8%). Είναι, ωστόσο, εντυπωσιακό το ποιοτικό στοιχείο της έρευνας της GPO ότι µόλις το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 9,8% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 13,2% των ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής και το 3,4% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ κρίνουν θετική τη στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό.

Σχεδόν µοιρασµένες είναι οι γνώµες για τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το 46,4% την κρίνει θετικά και το 47,6% αρνητικά. Εδώ πρέπει να σηµειωθεί η µεγάλη µεταβολή σε σχέση µε πέρυσι, οπότε τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκρινε θετικά το 35,5% και αρνητικά το 61%. Συνολικά για τη µεταναστευτική κρίση, το 34,4% αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 25,8% στην προηγούµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 23,7% στην Τουρκία και µόλις το 6,9% στη σηµερινή κυβέρνηση.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην αντίστοιχη έρευνα έναν χρόνο πριν (Σεπτέµβριος 2020) στον πίνακα της απόδοσης ευθυνών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέδιδε ευθύνες το 35,4% (σήµερα το 34,4%) και στην προηγούµενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 26,9% (σήµερα το 25,8%).

Η εικόνα, ωστόσο, έχει µεταβληθεί για την Τουρκία, καθώς πέρυσι της απέδιδε τη µεγαλύτερη ευθύνη το 17,2% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 23,7% (+6,5%). Σε ό,τι αφορά τη σηµερινή κυβέρνηση, το ποσοστό των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου που της απέδιδε τη µεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στο προσφυγικό έχει µειωθεί από το 14% στο 6,9% (-7,1%).

parapolitika.gr

This entry was posted in Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Μετανάστες, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.