Μόνο στο Ελλαδιστάν: Οικοδομικές εργασίες στα… ΑΕΙ

[τα ΑΕΙ εκτός από αστυνομία, χρειάζονται και… πολεοδομικό γραφείο]

σκίτσο ©Χρήστος Παπανίκος (για μεγέθυνση κλικ εικόνα)

Οικοδομικές εργασίες η «Ανάρπα»

Όπως έγινε γνωστό, η εργολαβική οργάνωση που ανέλαβε τις οικοδομικές εργασίες στο Πολυτεχνείο ονομάζεται «Ανάρπα». Εκ του «Ανάρχα» ενδεχομένως ή, επί το ηπιότερον, εκ του «Ανάρπαστος». Η «Ανάρπα» δεν έδρασε στα κουτουρού, που λένε. Είναι σωματείο πολιτικό, που κινείται ιδεολογικά στην Αριστερά της Αριστεράς της Κεντροαριστεράς. Και αποφάσισε να τειχίσει την αίθουσα «Λεονάρντο» του Πολυτεχνείου για να εμποδίσει την πρόσβαση στους ανταγωνιστές της. Οι ανταγωνιστές της είναι η «Χ.Α.Μ.Α.Σ» –Χημικών Ανεξάρτητων Μηχανικών Αριστερή Συσπείρωση–, ο Α.Χ.Μ.Ε.Τ. –Ανεξάρτητος Χώρος Μεταλλειολόγων– και το Α.Ρ.Α.Χ.Τ.Ο. – Αριστερός Ανεξάρτητος Χώρος Τοπογράφων. Τα αρκτικόλεξα δεν είναι δικής μου εμπνεύσεως. Ολοι αυτοί τώρα, και μερικοί αναρχικοί επιπλέον, διεκδικούσαν την ψιλή κυριότητα του χώρου «Λεονάρντο». Αυτός είχε δημιουργηθεί για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Ομως η πανδημία δεν επιτρέπει εκδηλώσεις και η φύση δεν ανέχεται τα κενά. Οπότε, την περασμένη άνοιξη, η πανίδα της Αριστεράς της Αριστεράς εισέβαλε στον χώρο και έπειτα από μια σύντομη αλλά ουσιαστική μάχη με ομάδα αναρχικών απεχώρησε αφήνοντάς τον ημικατεστραμμένο. Μεσολάβησε το καλοκαίρι, οι άνθρωποι πήγαν διακοπές, άλλοι στην Ικαρία, άλλοι στη Γαύδο, του δε φθινοπώρου επελθόντος συνήλθον για να αποφασίσουν πώς θα τον προστατεύσουν από μελλοντικούς καταπατητές. Επέλεξαν την πιο τίμια οδό. Να κτίσουν έναν τοίχο. Μετέφεραν ενάμιση τόνο άμμο και τα απαραίτητα τούβλα και με το μυστρί και το πηλοφόρι άρχισαν το κτίσιμο.

Πλην όμως, παρέλειψαν τα τυπικά. Δεν κατέθεσαν σχέδια στην πολεοδομία για να πάρουν τη σχετική άδεια. Σκέφτηκαν ίσως ότι, προκειμένου να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία, καλύτερα να προχωρήσουν και να περιμένουν κάποια ευεργετική διάταξη για να το νομιμοποιήσουν. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι δασική έκταση. Μια αίθουσα του Πολυτεχνείου είναι. Και το Πολυτεχνείο, ως γνωστόν, είναι ιδιοκτησία των φοιτητών του, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι ιδιοκτησία των παρατάξεών τους. Δεν ξέρω αν κατέδωσαν το αυθαιρετάκι οι γείτονές τους, ο Αχμέτ ή η Χαμάς. Πάντως, την ωραία αυτή ιστορία την «απογείωσε», όπως λένε οι κριτικοί, η τελευταία λεπτομέρεια. Μαζί με την αστυνομία παρενέβη και η πολεοδομία για να βεβαιώσει την παράδοση και να δώσει εντολή για την άμεση κατεδάφιση του μνημείου. Αλλιώς, ο εισαγγελέας θα εγκαλούσε τους αστυνομικούς για παράνομη κατεδάφιση. Η ωραία αυτή ιστορία, πάντως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι αναβαθμίζει τη δράση των ποικίλων οργανώσεων. Και δείχνει μια τάση εξομάλυνσης των σχέσεών τους με τη νομιμότητα, μια ελαφριά σοσιαλδημοκρατική στροφή θα έλεγα. Παλαιότερα τείχιζαν καθηγητές για να αποφύγουν τις εξετάσεις. Τώρα τειχίζουν χώρους για να τους χρησιμοποιήσουν για εκδηλώσεις. Είναι κρίμα, πάντως, μια απλή οικοδομική παράβαση να αναστείλει τον δημιουργικό οίστρο των παιδιών.

*

του ©Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Μόνο στο Ελλαδιστάν: Οικοδομικές εργασίες στα… ΑΕΙ

 1. Ο/Η kpap01 λέει:

  Για να φτάσουν στό σημείο αυτό χρειάσθηκε να ξεπεράσουν τα εξής, τουλάχιστον, στάδια.
  α) Νά διανοηθούν το επιτρεπτόν. Από δύο απόψεις: 1) Οτι ο απέναντι, η διοίκηση(?) του Πολυτεχνείου, το Υπουργείο καί το Κράτος είναι, όλοι μαζί, τόσο αδύναμοι, τόσο μπάχαλο, ώστε θα τους υπερβείς. 2) Τήν δική σου αναστολή έναντι τής πρόκλησης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, και στο φόβο έναντι πιθανών συνεπειών.
  β) Να συντονισθούν σαν ομάδα ή ομάδες. Η ιδέα από τα κεφάλια του ή τών εξτρεμιστών εξ αυτών να περάσει σε περισσότερους και να γίνει αποδεκτή. Ο εξτρεμισμός είναι διαδεδομένος στα μέλη τής ομάδας, δεν περιορίζεται σε λίγους. Θα υπάρχουν ασφαλώς και αρκετά «πρόβατα» που ακολουθούν άκριτα. Σαν εκτελεστικοί μια χαρά είναι και αυτοί.
  γ) Να ξεπεράσουν τις πρακτικές δυσκολίες: Προμήθεια υλικών. Μεταφορά υλικών, πχ ο προμηθευτής η και ο μεταφορέας, συνήθως είναι ο ίδιος, δέν αναρωτήθηκε για τήν ταυτότητα του «πελάτη», ιδίως και σε σχέση μέ τό σημείο εκφόρτωσης? Τα κατασκευαστικά καθ’ εαυτά. Κανένας, επί 1, 2, 3, …. ημέρες δέν άκουσε κρότον κτιστών ή ήχον?
  Θέλω νά πώ οτι τό μπαχαλιστάν τής πατρίδας μας έχει φτάσει σέ ανώτερο, ίσως ανώτατο επίπεδο. Παρομοίως καί τό ξηλωμά του απιατεί ανώτερες μορφές πάλης. Δέν αρκεί τό ξήλωμα του τοίχου η κάποιες ενέργειες αστυνομικής καταστολής. Απαιτείται, πρώτα απ’ όλα η ηθική καταστολή. Οχι μέ γενικόλογα κηρύγματα περί τής απαξίας κλπ. αλλά μέτρα που θα μας καταστήσουν σαν πολίτες συνειδότες του γεγονότος πως ό,τι δημόσιο δέν είναι κάτι τό ορφανό. Ακόμα καί απο τους χώρους καί τά κτίρια του Πολυτεχνείου ανήκουν στόν καθένα μας λίγα cm², ένα τούβλο, ένα θρανίο, ένα μολύβι. Εχουν πληρωθεί από τό υστέρημ’α μας.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Αυτή είναι η κουλτούρα των Ρωμιών – Αριστερών και Δεξιών. Πιστεύουν πως ο οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος, το φυσικό περιβάλλον, τους ανήκουν. Ότι μπορούν να ασχημονούν ατιμωρητί.
  Η φύση αντιμετωπίζεται σαν ιδιοκτησία. Δείτε λόγου χάρη, τα εκατομμύρια παράνομα σπίτια και κτίσματα. Βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού του ξέρει ότι παρανομεί, αλλά δεν σκάει.
  Γνωρίζει πως οι πιθανότητες να τιμωρηθεί είναι ελάχιστες. Γνωρίζει πως η ελληνική δικαιοσύνη είναι από τους πιο διεφθαρμένους κρατικούς φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί το κτίσμα να γκρεμίστηκε, αλλά οι υπεύθυνοι παρέμειναν ατιμώρητοι.
  Μόλις χθες, ένας εισαγγελέας έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο πυρηνάρχης της ΧΑ, επειδή το παιδί του, λέει, πως έχει ψυχολογικά προβλήματα. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απελευθέρωση και άλλων φυλακισμένων της ΧΑ. Ποια ήσαν τα κίνητρα του εισαγγελέα, ποιο το βαθύτερο σκεπτικό του; Συμπάθεια προς την ιδεολογία των φυλακισμένων στελεχών της ή απόπειρα να στείλει ένα μήνυμα πως σε μια τόσο δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, η φυλάκιση πολιτικών προσώπων θεωρείται αδιανόητη; Πάντως, αν υπάρξει συνέχεια στις πρόωρες αποφυλακίσεις των χρυσαυγιτών, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό να εκληφθεί από τους πολίτες ως μια έμμεση ομολογία από την δικαιοσύνη και το κράτος πως ήταν υπερβολικά αυστηρό προς τα στελέχη της. Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει μια ηρωική αίγλη στους φυλακισμένους και να τους ανοίξει τον δρόμο επανόδου στον πολιτικό βίο με «καθαρό μέτωπο».
  Εν κατακλείδι, την κύρια ευθύνη για φαινόμενα όπως αυτό με το παράνομο κτίσμα στο Πολυτεχνείο, την φέρουν το κράτος και η δικαιοσύνη. Ο νεοέλληνας θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί μόνο αν καταλάβει καλά πως κάθε φορά που παρανομεί ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πέφτει βαρύς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.