Υπάρχει ήδη αστυνομία στα ΑΕΙ, χρόνια τώρα, που ξυλοκοπεί όσους δεν συμφωνούν μαζί μας

[Nα θυμηθούμε ποια ήταν τα επιχειρήματα από πρυτάνεις και διαμορφωτές της κοινής γνώμης εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας τον περασμένο χειμώνα (το ν/σ ψηφίστηκε Φεβρουάριο του 2021);]

Δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ, υπάρχει ήδη χρόνια τώρα· και είναι σφόδρα αποτελεσματική. Εδώ ο ©Δημήτρης Χαντζόπουλος μας την περιγράφει…

Ότι υπάρχει η κανονική αστυνομία που με τον νόμο της κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2019 μπορεί να επεμβαίνει όποτε υπάρχει παράνομη πράξη χωρίς να ρωτάει τον πρύτανη (άρα δεν χρειάζεται ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία εγκατεστημένη στα ιδρύματα διότι και η σκέψη ακόμη ενοχλεί) και ότι οι πρυτάνεις μπορεί να έχουν υπό τον έλεγχό τους ειδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Για να δούμε τι έγινε από τότε.

Η κυβέρνηση, μάλλον φοβούμενη τις αντιδράσεις, καθυστέρησε να προκηρύξει τις θέσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το σώμα που θα προσληφθεί πρέπει επιπλέον να εκπαιδευτεί. Άρα, δεν υπάρχει προς το παρόν για να εγκατασταθεί στα λίγα πανεπιστήμια που έχουν σοβαρό πρόβλημα. Οπότε, οι συνθήκες είναι όπως τις ήθελαν οι επικριτές του νόμου. Δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, μπορεί να κληθεί η κανονική και τα πανεπιστήμια απέκτησαν τη δυνατότητα να στελεχώσουν μονάδες ασφαλείας στα πανεπιστήμια.

Τι έκαναν τα πανεπιστήμια; Προσέλαβαν ορισμένα προσωπικό για να στελεχώσουν τη Μονάδα ασφαλείας τους όπως προβλέπει ο νόμος. Εγκατέστησαν, όμως, τα ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα ασφαλείας τα οποία θα επόπτευε η Μονάδα Ασφαλείας; Όχι. Έχουν ελεγχόμενη είσοδο ανεξάρτητα από Covid; Όχι. Έκαναν Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Εικόνων όπως προβλέπει ο νόμος; Όχι. Έκαναν σχέδιο ασφαλείας και προστασίας του ΑΕΙ; Ελάχιστα. Έκαναν κανονισμό ασφαλείας; Μάλλον ελάχιστα.

Για να δούμε και τι έγινε στο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό στο ΟΠΑ χθες. Προστάτευσε τον φοιτητή η Μονάδα Ασφαλείας του ΟΠΑ (αν υπάρχει); Όχι. Ενημερώθηκε ο πρύτανης για το επεισόδιο; Ναι (θα μπορούσε και να μην ενημερωθεί καν σε άλλη περίπτωση γιατί δεν θα ήξεραν το τηλέφωνό του-δεν υπάρχει στα πανεπιστήμια εγκατεστημένος τρόπος ενημέρωσης της διοίκησης και των υπηρεσιών για προβλήματα). Κάλεσε την αστυνομία ο πρύτανης; Όχι. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία από φοιτητές; Ναι. Πήγε η αστυνομία; Όχι.

Ορίστε, θα πουν αυτοί που στράφηκαν εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας και μάς έλεγαν ότι επαρκεί η κανονική: φταίει η αστυνομία που δεν πήγε. Πρέπει να πιεστεί για να πηγαίνει. Για να δούμε, όμως, πώς θα πήγαινε η κανονική αστυνομία; Πρώτον, κατόπιν εορτής, μετά το επεισόδιο όταν, το πιθανότερο, οι δράστες θα είχαν διαφύγει. Δεύτερον, θα έρχονταν τα ΜΑΤ; Θα έκαναν έφοδο αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ με πλήρη εξάρτυση;

Δηλαδή όλοι αυτοί που στράφηκαν εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας θέλουν να μάς πουν ότι είναι προτιμότερο να καλείται η κανονική αστυνομία (κατόπιν εορτής), και να εμφανίζεται ξαφνικά, οπλισμένη, με στολές μέσα στα κτίρια ή με μηχανές και περιπολικά στο campus, από το να υπάρχει εντός των ιδρυμάτων μόνιμα ένα σώμα άοπλο, αλλά ειδικά εκπαιδευμένο, που θα γνωρίζει τον χώρο και τα προβλήματα και θα μπορεί να προλαμβάνει και να επιλαμβάνεται αμέσως; Ένα σώμα που θα μπορεί να κάνει συλλήψεις όταν χρειάζεται χωρίς να περιμένει τον πρύτανη να δώσει ειδικές εντολές δεδομένου ότι θα υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στην αστυνομία.

Προτιμούν άραγε πράγματι να καλείται η κανονική αστυνομία αντί να υπάρχει η πανεπιστημιακή; Και βέβαια όχι. Δεν θέλουν ούτε την πανεπιστημιακή ούτε την κανονική αστυνομία. Το επιχείρημα περί κανονικής αστυνομίας δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να ακυρωθεί η πανεπιστημιακή και να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Όπως και το επιχείρημα ότι θα καλούν την κανονική αστυνομία οι πρυτάνεις ή θα δίνουν εντολές σε ειδικά σώματα να επιλαμβάνονται και να καλούν αυτά την αστυνομία. Δεν θα την καλούν και δεν θα δίνουν.

Ας υποστηρίξουν λοιπόν διάφοροι άλλη μια προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας για να μην αλλάξει τίποτε και να τις τρώνε, χωρίς συνέπειες για τους δράστες, γενναίοι και ανεξάρτητοι φοιτητές σαν τονΟδυσσέα Βλαχονικολό. (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

@Βάσω Κιντή »»»
(Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ)

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

1 Response to Υπάρχει ήδη αστυνομία στα ΑΕΙ, χρόνια τώρα, που ξυλοκοπεί όσους δεν συμφωνούν μαζί μας

  1. Παράθεμα: Υπάρχει ήδη αστυνομία στα ΑΕΙ χρόνια τώρα, που ξυλοκοπεί όσους δεν συμφωνούν μαζί μας — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.