Σοβαρά; «εγκληματικό ξεπούλημα η ΔΕΗ»; ―και για τα €3 δισ. γλέντια του ΣΥΡΙΖΑ ποιος τα τιμωρηθεί;

[Προκύπτουν κάποια ξεκάθαρα ερωτήματα όχι προς την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. αλλά προς την πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση]

ot.gr

Αύξηση κεφαλαίου υπέρ ΔΕΗ ή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ…;

Σαν θετική βόμβα ακούσαμε προχθές την ανακοίνωση για 750 εκατομμύρια ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.

Έρχεται δε, σε συνέχεια της πιο μεγάλης ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας 2,1 δις ευρώ. της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Μέχρι εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στις Διοικήσεις Δ.Ε.Η. και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Κατάφεραν από το 2019 με ζημιές περί το 1 δις η Δ.Ε.Η., και ο ΔΕΔΔΗΕ – κατά δήλωσή στη Βουλή του Κωστή Χατζηδάκη να μην έχει να αγοράσει ούτε στύλους-, να γυρίσουν τη ΔΕΗ στην κερδοφορία και να μπορέσουν να παινεύονται ότι πέτυχαν τίμημα 2,1 δις για το 49% της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. ενώ η Δ.Ε.Η. σε αυτή την δύσκολη συγκυρία με την παγκόσμια πανδημία βγαίνει στην αγορά ζητώντας 750 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι εδώ εταιρικά όλα καλά για τον Όμιλο Δ.Ε.Η -την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας που προηγείται της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής-. Ας μην ξεχνάμε ότι μία χώρα καταρρέει όταν καταρρέει το οικονομικό ή το ηλεκτρικό της σύστημα.

Όμως προκύπτουν κάποια ξεκάθαρα ερωτήματα όχι προς την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. αλλά προς την πολιτική ηγεσία και την Κυβέρνηση.

Όταν το 2015 το σχέδιο “μικρή ΔΕΗ” θα έφερνε περί τα 3 δις ευρώ πουλώντας το 30% της Δ.Ε.Η. στα ταμεία της, στέκει σήμερα να πουληθεί ο μισός ΔΕΔΔΗΕ (49%) και το 17% της ΔΕΗ για τα κέφια των 1δις ζημιών της Διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ και απώλειας των μισών πελατών της-μάλιστα καλοπληρωτών-;. Το 2014 που κουβεντιάζαμε τη “μικρή ΔΕΗ” η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατομμύρια, και το 2019 που έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ ζημιές 900 εκατομμύρια.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε πει στη Βουλή το 2019 ότι ο Σύριζα πολέμησε την πώληση του 30% πελατών της Δ.Ε.Η. λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων για 3δις. Η Διοίκηση που όρισε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το 50% των πελατών για 0€ και θα έσβηνε τη ΔΕΗ! (η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Υoung, έλεγε το 2019 ότι τους επόμενους μήνες η Δ.Ε.Η θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας!

Όλα λοιπόν μέχρι εδώ νόμιμα? Αλλά και νόμιμα να είναι, είναι και ηθικά…;

Είναι ηθικά, όταν ο αγωνιζόμενος επιχειρηματίας ή ο Δημόσιος λειτουργός στη χώρα μας αν ζημιώσει το δημόσιο 70.000€ και άνω καταδικάζεται σε κακούργημα, όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι Επιχειρήσεις πληρώνουν 2,1 δις και 0,75 δις τα γλέντια του ΣΥΡΙΖΑ;

Και ας μη βιάζεται το ΚΙΝΑΛ να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Είναι μια άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική διαχείριση και οφείλουμε συγχαρητήρια στη Διοίκηση, αλλά με τα μέχρι τώρα γενόμενα υλοποιείται για να μείνουν ατιμώρητα τα γλέντια του ΣΥΡΙΖΑ! Τα γλέντια που στέρησαν από το 2015 και 3 δις από τη ΔΕΗ και τους μισούς πελάτες της. Γιατί χωρίς τα γλέντια και 3 δις ευρώ συν θα είχε στα ταμεία της η ΔΕΗ και εκατομμύρια καλοπληρωτών πελατών. Θα μπορούσε η ίδια η ΔΕΗ να απορροφήσει ακόμη και πλήρως για ένα διάστημα τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος λόγω Διεθνούς συγκυρίας.

*

Του ©Χρήστου Ζακολίκου ―Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΗΕ Α.Ε. (2013-2015), OT.gr


ΥΓ: Προς ανεγκέφαλους επαναστάτες του γλυκού νέρου και του κώλου:
Οταν πουλάς το 17% τής ΔΕΗ είναι «εγκληματικό ξεπούλημα εθνικής περιουσίας», όταν όμως πουλάς το 100% τού ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ιταλική FSI, και 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Fraport, είναι «για το συμφέρον τού λαού και τής εθνικής οικονομίας;

This entry was posted in σκέψεις, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.