Κυβερνητική αβουλία και ανοχή στο τείχος της ανοησίας των βλαμμένων

[Η κυβερνητική εθελοτυφλία επιτείνει τα υγειονομικά αδιέξοδα. Αφήνει περιθώρια σε όλους εκείνους που επιδεικνύουν άγνοια κινδύνου ή και ανοησία]

Το τέλμα στους εμβολιασμούς είναι δείκτης κοινωνικής ευπάθειας. Μολονότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία δεν συνεγείρει τις συνειδήσεις. Και το χειρότερο, αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Αντί να αφυπνίσει την εγχώρια πολιτική τάξη λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Οι κυβερνώντες στρουθοκαμηλίζουν. Δείχνουν υπέρμετρη ανοχή σε ένα μείζον πρόβλημα. Αποφεύγουν να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Δικαιολογούν δε την άρνησή τους, επικαλούμενοι το ανύπαρκτο ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής. Την ανήκουστη αυτή αντίληψη τη συνοδεύουν με ακατανόητες θεωρίες περί αυταρχισμού. Την ώρα που τα ποσοστά ανεμβολίαστων στη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, είναι αδιανόητο η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε καίριους τομείς να θεωρείται ακόμη και εκτροπή.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο φόβος του πολιτικού κόστους καθορίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η αμφισημία της; Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της είναι έντονες και πασιφανείς. Η απουσία στιβαρής και αμετάβλητης υγειονομικής στρατηγικής την ωθεί σε απαίδευτες δικαιολογίες. Ουσιαστικά, αποποιείται τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να έχει για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η αξία της πολιτικής σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται. Διαφορετικά, γίνεται έρμαιο ενός ανερμάτιστου χυλού, ο οποίος χρόνια τώρα είναι διάχυτος στην ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε, ο ανορθολογισμός ήταν και συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό και διακριτό ρεύμα. Δεν  αντιπαλεύεται με λογικές δύο ταχυτήτων. Ούτε με κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Η ανθεκτικότητά του συντηρείται από τις μεσοβέζικες και δειλές επιλογές. Η απόρριψη της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς, στους αστυνομικούς, στην εστίαση, στους νέους, καλλιεργεί κλίμα χαλάρωσης και απαξίωσης των εμβολίων.

Οι ανεμβολίαστοι συνταξιούχοι και τα μικρά παιδιά δεν παύουν να συνθέτουν μια εκρηκτική ύλη για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κυβερνητική εθελοτυφλία επιτείνει τα υγειονομικά αδιέξοδα. Αφήνει περιθώρια σε όλους εκείνους που επιδεικνύουν άγνοια κινδύνου ή και ανοησία.

Το ίδιο συμβαίνει και με την άνευρη και ατελέσφορη επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. Η έλλειψη στοχευμένης στρατηγικής είναι περισσότερο από εμφανής. Ο αμφίθυμος πολιτικός λόγος λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία ενός ενιαίου και σθεναρού μετώπου προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν προκαλεί μόνο ρωγμές στο κοινωνικό σώμα, αλλά απονευρώνει και τις θετικές αποφάσεις.

Την αναμφισβήτητη ασυμμετρία της κυβέρνησης ακολουθεί κατά γράμμα και η αντιπολίτευση. Στο ισοζύγιο κοινωνικό όφελος – κομματικό κέρδος, επιλέγει το δεύτερο. Επενδύει στην καταγγελτική ρητορική, αποφεύγοντας να υποστηρίξει ακόμη και την υποχρεωτικότητα σε τομείς υψηλής υγειονομικής σημασίας.

Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να απαλλάσσει από τις ευθύνες τους ανεμβολίαστους και  τους αρνητές των εμβολίων μετακυλώντας το πρόβλημα στους κυβερνώντες. Προσδοκά πολιτικά οφέλη ασκώντας μια ισοπεδωτική κριτική, μετατρέποντας την πανδημική κρίση σε πρώτη ύλη για μια άγονη, ανεπίκαιρη και αναποτελεσματική αντιπολιτευτική τακτική.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν εισπράττει την παραμικρή κυβερνητική φθορά. Ξεχνά κάτι σημαντικό: Η κρίση εμπιστοσύνης δεν ξεπερνιέται με διφορούμενες και απαίδευτες αντιλήψεις και πρακτικές. Η διεύρυνση της πολιτικής αξίας δεν επιτυγχάνεται όταν σε τυφλώνει το άγχος της επικράτησης ή της επιβίωσης.

Αν κάτι προκύπτει από την επιχειρούμενη προσέγγιση και αναδίφηση, είναι πως η αποτελμάτωση των εμβολιασμών δεν αντιμετωπίζεται με την κυβερνητική αβουλία και  την αντιπολιτευτική ανοχή. Απεναντίας συντηρούν το ισχυρό και αδιαπέραστο τείχος της άρνησης, του ανορθολογισμού, της συνωμοσιολογίας  ακόμη και της ανοησίας.

*

©Γιώργος Πανταγιάς ― athensvoice.gr via metarithmisi.gr

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Κυβερνητική αβουλία και ανοχή στο τείχος της ανοησίας των βλαμμένων

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Από τα τσόκαρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τον τυχοδιωκτισμό.
  Για την κυβέρνηση τα έχουμε πει. Ακολουθεί την τακτική του καρότου και του παρακαλητού.
  Εκτιμούν πως οι συνειδητοί αρνητές είναι περίπου το 5% και οι υπόλοιποι είναι τα παγιδευμένα θύματα τους. Ότι θα τους πείσουν με τον καιρό.
  Πόσο χρόνο χρειάζεται η κυβέρνηση για να τους πείσει; Τα αποτελέσματα είναι πολύ πενιχρά.
  Απαιτείται η τακτική του μαστίγιου. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει πως η πλειονότητα αυτών των αρνητών που έχει να αντιμετωπίσει είναι μέλη θρησκευτικών, παραθρησκευτικών οργανώσεων, στελέχη και μέλη της ΧΑ και οπαδοί του Σώρρα.
  Δηλαδή, ανθρώπους που μόνο σοβαροί δεν είναι. Όλοι αυτοί δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.
  Αντί να παρθούν σκληρές αποφάσεις και να μιλήσει ο νόμος, έχουμε περιπτώσεις όπου καθηγητές πηγαίνουν στο αυτόφορο γιατί αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο σε παιδιά που δεν είχαν κάνει τεστ, επειδή δέχθηκαν μηνύσεις από τους γονείς τους. Εκεί που μας χρωστάνε, μας τρώνε και το βόδι.
  Αν ο Μητσοτάκης αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος δείχνει ατολμία, τότε τι θα κάνει σε περίπτωση που λάβει δεύτερη τετραετία και θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων θα χρειαστεί να έρθει σε κόντρα με ευρύτερα τμήματα των πολιτών, ένα τμήμα των οποίων ίσως και να είναι ψηφοφόροι του;
  Ηγέτης σημαίνει οδηγό τον λαό μου προς το μέλλον. Και όταν χρειάζεται να δείξω σκληρότητα, δεν διστάζω να το κάνω. Ο ηγέτης οφείλει να σκέπτεται το τώρα, μα περισσότερο το συμφέρον του μέλλοντος. Όποιος ηγέτης «κολλάει» μόνο στο τώρα και «για το μέλλον βλέπουμε», δεν ξέρει τι σημαίνει «κυβερνώ».
  Δυστυχώς, η Ρωμιοσύνη παράγει μέχρι σήμερα μόνον πολιτικούς «της τετραετίας», και μετά βλέπουμε..

 2. Ο/Η Thespis λέει:

  Ίσως το άρθρο θα έπρεπε να τιτλοφορείται ‘‘Δημοσιογραφική αγυρτεία και ανοχή στο τείχος της προπαγάνδας των αργυρώνητων’’. Η έλλειψη δε οποιασδήποτε τσίπας και έλλειψης ήθους σε αυτούς που αναπαράγουν διαδικτυακά την γκεμπελίστικη προπαγάνδα αρθρογραφίας ως η ανωτέρω, είναι εμφανής. Το μόνο τους ελαφρυντικό είναι τα ποσά από τα μυστικά κονδύλια που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους, γιατί πώς να το κάνουμε, κάπως θα πρέπει να βγάλουν το ψωμάκι τους κι αυτοί.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   «. Το μόνο τους ελαφρυντικό είναι τα ποσά από τα μυστικά κονδύλια που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους, γιατί πώς να το κάνουμε, κάπως θα πρέπει να βγάλουν το ψωμάκι τους κι αυτοί.»
   Κλασική περίπτωση συνωμοσιολογίας.
   Ασε τις αοριστολογίες και ενημέρωσε μας γιατί το άρθρο είναι «Δημοσιογραφική αγυρτεία».
   Για να το καταλάβουμε και εμείς.
   Τέτοιου είδους αόριστες καταγγελίες, σου «κάνω εκατό την ώρα».
   Δεν περιμένω ουσιαστική απάντηση – αν απαντήσεις – επειδή εάν είχες να πεις κάτι, θα το είχες πει ήδη.
   Ή έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό και το λέμε ή δεν λέμε τίποτα.

  • Ο/Η roidis λέει:

   Thespis,
   Για πές μας συγκεκριμένα τι εννοείς, γιατι δεν λες απολύτως τίποτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.