Δικάζονται για ιερή Αρχαιοκαπηλία 1 εκ. ευρώ, Αρχιμανδρίτης-προστατευόμενος του Ιερώνυμου-και ιερέας

[Δρούσαν από το 2004]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Από την αρχή να διευκρινίσω γνωρίζοντας την αυστηρότητα της ηθικής του ιερού Ιερώνυμου («Ὁ Φιλόθεος Δέδες-στο ακροδεξιό της φωτ.-τον συνοδεύει στην αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα τοῦ Πανεπ. Ιωαννίνων»-‘Ορθ. Τύπος’-Χρ. Μπόνης), δεν μπορώ να αντιληφθώ την εμπιστοσύνη που έδειχνε στον κατηγορούμενο, εκτός και αν αποδειχθεί η αθωότητά του, αν γίνει η δίκη. Για την υπόθεση, είχαμε γράψει πριν σχεδόν δυο χρόνια [«Προστατεύει ο ιερός Ιερώνυμος φερόμενο ως ιερόσυλο-αρχαιοκάπηλο»-«Πέφτουμε από τα σύννεφα (ξανά)]»: «Σειρά δημοσιευμάτων στον «Ορθόδοξο Τύπο» και στον «Πρωινό Λόγο» των Ιωαννίνων, εμφανίζουν τον ενάρετο Αρχιεπίσκοπο Λιάπη να προστατεύει τάχα, υπόδικο κληρικό της Μητρόπολης Ιωαννίνων για ιερόσυλη αρχαιοκαπηλία, του οποίου η πρώτη δίκη (στην οποία δεν εμφανίστηκε) αναβλήθηκε (ως είθισται), λόγω τηλεφωνήματος πως είχε τοποθετηθεί βόμβα στο δικαστικό μέγαρο…» (6.1.2020).

Τώρα σημειώθηκε σοβαρή εξέλιξη (liberal.gr-23.9): «Άρχισε η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες – Στο εδώλιο ηγούμενος και ιερέας». «Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων ξεκίνησε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων και άλλων κειμηλίων από ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια στην Ήπειρο, κυρίως στο Ζαγόρι. Σύμφωνα με το βούλευμα 83/2019 του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, στο εδώλιο κάθονται αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι σήμερα ηγούμενος Μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και δύο ακόμη. Ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες, καθώς και πολλοί κάτοικοι από τα χωριά του Ζαγορίου, όπου είχαν σημειωθεί και οι περισσότερες κλοπές με μεγαλύτερη εκείνη των 67 εικόνων, το 2009, από τον Ναό της Θεοτόκου στο Κουκούλι. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης παρέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα γεγονότα που οδήγησαν στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Κλοπή 67 εικόνων. Το 2011 σε γκαλερί του Λονδίνου εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από Ναούς του Ζαγορίου. Στη συνέχεια, άλλα κειμήλια βρέθηκαν στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ. Ο δρόμος των ερευνών άνοιξε και όλες οι υποθέσεις ήρθαν το 2015 στην Εισαγγελία Ιωαννίνων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση (φωτ.2: ΤΡΙΚΚΗ Press), μπορεί να βρει κανείς σε παλιό δημοσίευμα στον «Πρωϊνό Λόγο Ιωαννίνων», όπου αναφέρεται και το όνομα του πανοσιολογιότατου: «Ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπεται ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες!…Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος, που τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος της Ναοδομίας στην Αρχιεπισκοπή, είναι βαρύτατο και το αποκαλύπτει σε χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η ιστορική και έγκυρη εβδομαδιαία εκκλησιαστική εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος». Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα η οποία πριν από αρκετούς μήνες είχε αναδείξει και το ζήτημα της εγγραφής του στον κατάλογο προς Αρχιερατεία Εκλόγιμων, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ενόσω εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του. ….Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα των Αρχαιοκαπήλων άρχισε το 2009 με την κλοπή που είχε γίνει στο Κουκούλι Ζαγορίου…..Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης φέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία ως επικεφαλής της οργανώσεως αυτής και μάλιστα ως εκείνος που προσωπικά υποδείκνυε τους στόχους, τους οποίους επισκέπτετο και ο ίδιος. Πάντοτε, μάλιστα, παραλάμβανε όλα τα αφαιρεθέντα από ι. ναούς πριν διατεθούν σε τρίτους. Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε ήδη αρχίσει την δράση της κατά τα τέλη του 2004. Αποτελείτο καθ΄ όσον είναι γνωστό από άλλους πέντε συνεργούς, διαπράττουσα κατ΄ εξακολούθηση κλοπές λατρευτικών αντικειμένων όχι μόνον από την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και από διαφόρους νομούς της Ελλάδος (π.χ. Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ξάνθης, Πάρου), ακόμη και από την Αθήνα, τα οποία μετέπειτα διέθετε με ποικίλους τρόπους προς πώληση.Τα κλαπέντα ήσαν όλα ανεκτίμητου αξίας, καθώς εμπίπτουν στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και αποτελούν αναμφισβήτητα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι αυτό υπολογίζεται ότι η λεία σχεδόν πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ!».

Παραπέμπω τέλος και σε ένα πολύ αποκαλυπτικό παλιότερο δημοσίευμα του υπερσυντηρητικού αρχιμανδρίτη Θεοκλήτου Τσίρκα,που στα πλαίσια της αντιπαλότητάς του με την ηγεσία της Εκκλησίας, άνοιξε το στόμα του για τον «Γιαννάκη» (όπως ήταν το χαϊδευτικό του κατηγορούμενου ως σπουδαστή) και για τα κόλπα που έγιναν για να χειροτονηθεί («Ορθ.Τύπος»-19 Ιουλίου 2019) «ΗΛΘΕΝ Η ΩΡΑ ΝΑ ΟΜΙΛΗΣΩ, π. ΔΕΔΕ». «..Καὶ ἄλλοτε γράψατε στὴν ἔγκριτη Ἐφημερίδα σας, γιὰ τὸ ὡς ἄνω πρόσωπο καὶ τὴ σκανδαλώδη ἐνέργεια τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου Β΄ γιὰ τὴν προσπάθειά του νὰ τὸν ἐγγράψει στὸν Κατάλογο πρὸς Ἀρχιερατείαν καὶ ἔγινε σάλος ἀπὸ πολλοὺς γνωρίζοντας τὸν ἐν λόγῳ Ἀρχιμανδρίτη. Δὲν θέλησα νὰ γράψω, τότε, αὐτὰ ποὺ γνώριζα, γιὰ τὸ ἐν λόγῳ πρόσωπο, ὁ ὁποῖος ἦτο μαθητὴς στὴ Ριζάρειο Ἐκκλησιαστική Σχολή καὶ ἐγὼ ἤμουν Διευθυντὴς τοῦ Οἰκοτροφείου καὶ Οἰκονόμος τῆς Σχολῆς (1972- 1974). ….προσπαθήσαμε νὰ τὸν διώξουμε ἀπὸ τὴ Σχολὴ …Ὅταν πῆγα στὸ Χωριό μου μὲ ἄδεια, βρέθηκε μπροστά μου ὁ ἀδελφός μου μὲ ἕνα Κληρικὸ καὶ μοῦ εἶπε νὰ σοῦ συστήσω ἕνα μαθητή σου τὸ Διάκονο ΦΙΛΟΘΕΟ ΔΕΔΕ. Ἐξανέστην καὶ τὸν ρώτησα ποιὸς σὲ χειροτόνησε· ἡ ἀπάντηση ἦταν ὅτι τὸν εἶχε χειροτονήσει ὁ Σεβασμιώτατος Θηβῶν Κύριος Ἱερώνυμος, γιά λογαριασμό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰωαννίνων, τοῦ μετέπειτα Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν. Ἐπειδὴ γνώριζα ἀπὸ Κανονικὸ Δίκαιο, σκέφτηκα ποιὸς ἔδωσε ΣΥΜΜΑΡΤΥΡΙΑ στὸ ΓΙΑΝΝΑΚΗ (ἔτσι τὸν λέγαμε στὴ Ριζάρειο), δέν εἶπα ὅμως τίποτα καί πονηρευόμενος ὅτι ὁ Ἰωαννίνων εἶχε μάθει ἀπό τή Ριζάρειο γιά τό ποιόν τοῦ Δέδε καί ἀπέφυγε τήν εὐθύνη, ρίχνοντάς την στόν Θηβῶν πού ἔτυχε νά εἶναι καί ἐκεῖνος, ἀπό τό ἴδιο μέρος….».

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Δικάζονται για ιερή Αρχαιοκαπηλία 1 εκ. ευρώ, Αρχιμανδρίτης-προστατευόμενος του Ιερώνυμου-και ιερέας

 1. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.taxydromos.gr/topika/420961-xekinhse-h-dikh-twn-arxaiokaphlwn-eixan-rhmaxei-thn-hpeiro-kai-th-thessalia.html

  Ξεκίνησε η δίκη των αρχαιοκαπήλων – ΕΙΧΑΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-24, 18:58:43

  Ο ηγούμενος μοναστηριού, ο ξενοδόχος από τα Τρίκαλα και παλαιοπώλης στο εδώλιο για εγκληματική οργάνωση

  Ξεκίνησε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων και άλλων κειμηλίων από ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια του Πηλίου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

  Η δικογραφία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δράση της εγκληματική οργάνωσης. Σύμφωνα με το βούλευμα 83/2019 του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο κάθονται ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι σήμερα ηγούμενος Μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και δύο ακόμα.

  Ο αρχιμανδρίτης κατηγορείται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος.

  Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου.

  Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, όπως κατέγραφε εκείνη την εποχή ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με τις ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας εικόνες, οι οποίες είχαν «εξαφανιστεί» από ξωκλήσι της Τσαγκαράδας, είχαν προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Ηταν πριν εννέα χρόνια, όταν εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου μαζί με δεκάδες άλλες κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

  Οι ελληνικές διωκτικές αρχές βρέθηκαν τότε στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος ιερόσυλων που δρούσε κατά παραγγελία στην ορεινή Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην Ήπειρο, όταν από την περιφέρεια Ηπείρου εντοπίστηκαν μέσω διαδικτύου εικόνες που είχαν κλαπεί, σε χρονικό διάτημα πέντε ετών, από μοναστήρια και ναούς στα Ζαγοροχώρια.

  Οι υπηρεσίες της περιφέρειας τέθηκαν σε συναγερμό, έπειτα από τηλεφώνημα ιδιώτη που εντόπισε την κλεμμένη εικόνα της Υπαπαντής από το τέμπλο του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού στην Καλωτά, να πωλείται στην ιστοσελίδα γνωστής γκαλερί του Νότινγκ Χιλ.

  Η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. που ενημερώθηκε ταχύτατα, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, έστειλαν σήματα στην Ιντερπόλ και στη Σκότλαντ Γιαρντ. Η γκαλερί, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, κατέβασε από την ιστοσελίδα της περισσότερες από 30 αναρτημένες βυζαντινές εικόνες.

  Η έρευνα που ακολούθησε από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν αργότερα και άλλες κλεμμένες εικόνες από την Τσαγκαράδα Πηλίου και τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Είναι ενδεικτικό ότι η διάρρηξη σε μοναστήρι της Σαμαρίνας έγινε στις 7/12/2009, ενώ το μοναστήρι της Τσαγκαράδας έγινε στόχος διαρρηκτών στις 8/12/2009.

  Από το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην Τσαγκαράδα είχαν κλαπεί 70 εικόνες και ένα ευαγγέλιο ανυπολόγιστης αξίας. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης ήταν ότι η πόρτα από το ξωκλήσι δεν βρέθηκε παραβιασμένη.

  Μάλιστα στο συγκεκριμένο ξωκλήσι είχαν μεταφερθεί εικόνες και από άλλα παρεκκλήσια, προκειμένου να προστατευτούν.

  Το εκκλησάκι είχε επισκεφθεί κλιμάκιο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας ποιες εικόνες είχαν κλαπεί.

  Για την κλοπή η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος είχε αναγγείλει τον ορισμό εκκλησιαστικού ανακριτή, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες του ιερέα και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 2. Παράθεμα: Δικάζονται για ιερή Αρχαιοκαπηλία 1 εκ. ευρώ, Αρχιμανδρίτης-προστατευόμενος του Ιερώνυμου-και ιερέας — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ τ

 3. Ο/Η Αργυροτεχνίτης λέει:

  Ο παπα Δέδες δεν μπήκε σε αργία κι ας έχει βουίξει ο τόπος.
  Ένας άλλος ‘ομως καλός παπαδάκος μπήκε σε αργία από τον δεσπότη Ιωαννίνων Μάξιμο επειδή δεν ήθελε να βοηθήσει στην μετάδοση του κοροναιού

  Ιωάννινα: Σε αργία ιερέας – Χρησιμοποίησε κουταλάκια μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία
  Ο ιερέας ήθελε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού
  ΤοΒΗΜΑ Team
  08.06.2021, 10:45

  Ιωάννινα: Σε αργία ιερέας – Χρησιμοποίησε κουταλάκια μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία | tovima.gr

  Σε αργία τέθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ιερέας που λειτουργούσε σε χωριό του νομού επειδή χρησιμοποίησε κουταλάκια μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία.

  Πρόκειται για την πρώτη τιμωρία κληρικού για θέμα δημόσιας υγείας. Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικούς μήνες, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας, tzafnews.gr, ο ιερέας, χρησιμοποιώντας κουτάλια μιας χρήσης ήθελε να ελαχιστοποιήσει κατά την άποψή του, τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Μετάληψης.

  Η πρωτοβουλία αυτή έφερε και την ποινή της αργίας τριών μηνών για τον προσεκτικό παπά. Η απόφαση του Μητροπολίτη δημιούργησε ανησυχία στις τάξεις του τοπικού κλήρου οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμη και για σκοταδιστική απόφαση απο ενα νέο σε ηλικία ποιμένα.

  «Κάτι τέτοιο επί μακαριστού Θεόκλητου θα ήταν αδιανοητο» είπε στην ίδια πηγή υψηλόβαθμος κληρικός.

  https://www.tovima.gr/2021/06/08/society/ioannina-se-argia-iereas-xrisimopoiise-koutalakia-mias-xrisis-sti-theia-koinonia/

 4. Παράθεμα: Δικάζονται για ιερή Αρχαιοκαπηλία 1 εκ. ευρώ, Αρχιμανδρίτης-προστατευόμενος του Ιερώνυμου-και ιερέας – Liberation Popular

 5. Ο/Η Red λέει:

  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/09/1.html

  Δικάζονται για ιερή Αρχαιοκαπηλία 1 εκ. ευρώ, Αρχιμανδρίτης-προστατευόμενος του Ιερώνυμου-και ιερέας
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 | 8:19 μ.μ.

  Κάποιοι ρασοφόροι πρέπει να είναι πολύ πλεονέκτες. Δεν τους αρκούνε όσα καβατζάρουν από το πολύ προσοδοφόρο επάγγελμα της χριστεμπορίας, μπλέκουν και με άλλα τροπάρια που κάποιες φορές τους οδηγούν σε προβληματικές καταστάσεις.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση την οποία πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο «Ροϊδη και Λασκαράτου Εμμονές». Αυτή μας πληροφορεί για τις δικαστικές περιπέτειες που έχει ένας Αρχιμανδρίτης, ο οποίος αυτές της μέρες κάθετε στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων κατηγορούμενος για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο οποία δρούσε από το 2004 με αντικείμενο την κλοπή λατρευτικών αντικειμένων ανεκτίμητου αξίας, καθώς εμπίπτουν στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, αποκομίζοντας λεία που εκτιμάστε σχεδόν 1.000.000 ευρώ.

  Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα που αναφέραμε:

  Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης φέρεται με συγκεκριμένα στοιχεία ως επικεφαλής της οργανώσεως αυτής και μάλιστα ως εκείνος που προσωπικά υποδείκνυε τους στόχους, τους οποίους επισκέπτετο και ο ίδιος. Πάντοτε, μάλιστα, παραλάμβανε όλα τα αφαιρεθέντα από ναούς πριν διατεθούν σε τρίτους.

  Η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε ήδη αρχίσει την δράση της κατά τα τέλη του 2004. Αποτελείτο καθ΄ όσον είναι γνωστό από άλλους πέντε συνεργούς, διαπράττουσα κατ΄ εξακολούθηση κλοπές λατρευτικών αντικειμένων όχι μόνον από την περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και από διαφόρους νομούς της Ελλάδος (π.χ. Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ξάνθης, Πάρου), ακόμη και από την Αθήνα, τα οποία μετέπειτα διέθετε με ποικίλους τρόπους προς πώληση.

  Τα κλαπέντα ήσαν όλα ανεκτίμητου αξίας, καθώς εμπίπτουν στην νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και αποτελούν αναμφισβήτητα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι αυτό υπολογίζεται ότι η λεία σχεδόν πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ!.

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Περιέργως το σύνολο του αθηναϊκού Τύπου, δεν δίνει δημοσιότητα στην υπόθεση

  https://www.news.gr/ellada/article/2708770/katethese-o-mitropolitis-ioanninon-stin-diki-gia-tin-klopi-ikonon-megalis-axias.html

  Κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην δίκη για την κλοπή εικόνων μεγάλης αξίας
  29/09/2021

  Στο εδώλιο κάθονται ένας πρώην πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, ένας ιερέας και άλλα τέσσερα άτομα

  Με την κατάθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, δύο αστυνομικών, καθώς και ενός στελέχους του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων που διαρκεί για περισσότερο από δύο 10ετίες.

  «Είναι ένα δυστύχημα η λεηλασία των ναών και των μοναστηριών. Είναι δυστύχημα να αρπάζονται εικόνες και ιερά θρησκευτικά κειμήλια και να βρίσκονται στις αγορές του κόσμου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης αμέσως μετά την εξέτασή του ως μάρτυρα κατηγορίας. Ο κ. Μάξιμος επισήμανε, πως η είναι σε δύσκολη θέση, καθώς κατηγορούμενοι στο εδώλιο κάθονται ένας Αρχιμανδρίτης πρώην Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και ένας ιερέας, ωστόσο υπογράμμισε πως έχει εμπιστοσύνη στις Αρχές και την Δικαιοσύνη.

  Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρεθούν κάποια κειμήλια από τα κλεμμένα και θα επιστραφούν, ενώ ανέφερε πως δύο εικόνες από τη μονή στο Μακρύνο εντοπίστηκαν ήδη σε γκαλερί στην Γερμανία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Παράλληλα μετέφερε την εμπειρία που ο ίδιος έχει από το εξωτερικό, λέγοντας πως σε εκθέσεις όπως εκείνη της Φρανκφούρτης, πωλούνται «πλειάδα, ιερών δισκοπότηρων, όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

  Ο συνήγορος του ιερέα Νίκος Γκόντας, σε δηλώσεις του σε διάλειμμα της ακροαματικής διαδικασίας, τόνισε πως «αναμφισβήτητα υπάρχει κύκλωμα που σήμερα δεν βρίσκεται στο Δικαστήριο» και προσέθεσε: «Η υπόθεση σε σχέση με το διεθνές κύκλωμα είναι παραφυάδα και αυτοί που κινούν τα νήματα, δεν βρίσκονται εδώ».

  Το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, έδωσε πληροφορίες για τον εντοπισμό μέρους των κλεμμένων εικόνων και κειμηλίων στις γκαλερί του εξωτερικού αλλά και στοιχεία που περιήλθαν στην υπηρεσία του από την έρευνα της υπόθεσης.

  Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, η δράση του κυκλώματος είχε συγκεκριμένο στόχο, στις μονές και τους ναούς στις ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης εκτίμησαν, πως οι ιερόσυλοι πρέπει να είχαν γνώση για τις μεγάλης αξίας εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα που άρπαξαν.

  Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο.

 7. Ο/Η Κυρα Φροσύνη λέει:

  https://epirusgate.gr/giannena-mesa-se-klima-entasis-synechistike-gia-3i-imera-i-diki-gia-tis-klemmenes-eikones/

  ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε για 3η ημέρα η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες
  Σεπ 30, 2021 | ΗΠΕΙΡΟΣ

  Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε για 3η ημέρα η δίκη για τις εκατοντάδες κλεμμένες εικόνες, μεγάλης αξίας και θρησκευτικών κειμηλίων από Ναούς και Μοναστήρια. Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την εξέταση του στελέχους του ΥΠΠΟ από την υπεράσπιση του ενός εκ των κατηγορουμένων, του επιχειρηματία από τα Τρίκαλα, σχετικά με την ταύτιση των κλεμμένων εικόνων που βρέθηκαν σε γκαλερί στο Λονδίνο και εκείνων που ισχυρίζεται, πως ανήκουν στην προσωπική του συλλογή.

  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κατέθεσε στο Δικαστήριο όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις δικές του έρευνες, τις πληροφορίες, τις συνομιλίες που είχε με τους κατηγορουμένους, ενώ κατέθεσε, πως τα κλειδιά από τις περισσότερες εκκλησίες που λεηλατήθηκαν, τα είχε ο αρχιμανδρίτης που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, με την ιδιότητα που είχε του πρωτοσύγκελου.

  Μετά τις κλοπές των εικόνων ο περιφερειάρχης, ως νομάρχης εκείνη την περίοδο του 2009-2010 ανάρτησε στο διαδίκτυο τις εικόνες που εκλάπησαν.

  Το εγχείρημα έφερε γρήγορες εξελίξεις στην υπόθεση. Μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, έγινε γνωστό πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την επιστροφή εικόνων από την Ρωσία. Πρόκειται για εικόνες που έχουν κλαπεί από την Ήπειρο και πουλήθηκαν σε Ρώσο συλλέκτη σε γκαλερί στην Γερμανίας. Ο συλλέκτης στην συνέχεια, φέρεται να τις δώρισε σε Μουσείο και στο Πατριαρχείο της Ρωσίας.

  Η δίκη διεκόπη για αύριο.

 8. Ο/Η Lawyer λέει:

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο αρχιμανδρίτης κ. Καχριμάνης από την πλευρά του κατέθεσε επί δύο και πλέον ώρες στη δίκη, περιγράφοντας στη διάρκειά της τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε και ο ίδιος και οι κάτοικοι των χωριών όταν αντίκρισαν το εσωτερικό των ναών σε Μακρίνο και Βισικό αντίστοιχα.

  Ο κ. Καχριμάνης κατηγόρησε ευθέως τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, αρχιμανδρίτη επίσης και πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ότι διέθετε αντικλείδι από την εκκλησία στο Κουκούλι, που επίσης έγινε μεγάλη κλοπή τα Χριστούγεννα του 2009,

  https://anex.gr/reportaz/efeteio-kakourgimaton-ksekinise-polykroti-diki-gia-tis-klemmenes-eikones/

  ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ – Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για τις κλεμμένες εικόνες
  24.09.2021
  Με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής

  Σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής, τόσο για το δικονομικό σκέλος της υπόθεσης, όσο και επί των καταθέσεων των δύο πρώτων μαρτύρων, ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, η ακροαματική διαδικασία, της πολύκροτης δίκης για τις κλοπές των εικόνων και των ιερών κειμηλίων στην Ήπειρο, αλλά και αλλού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

  Η διαδικασία ξεκίνησε με τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και με βάση το βούλευμα, παραπέμφθηκαν σε δίκη και κάθονται στο εδώλιο πέντε συνολικά κατηγορούμενοι από τους έξι που αναφέρονται, καθώς ο ένας έχει ήδη αποβιώσει.

  Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, χθες, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, ο ηγούμενος του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου στα Άγραφα Καρδίτσας, από όπου τα Χριστούγεννα του 2006 αφαιρέθηκαν από αγνώστους εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας και ο αρχιμανδρίτης, ηγούμενος της Ι.Μ. Βοτσάς Σεραφείμ Καχριμάνης, στη δικαιοδοσία της οποίας Μονής ανήκουν οι Ναοί στο Μακρίνο και στο Βισικό, τους οποίους είχαν ρημάξει οι αρχαιοκάπηλοι, αφαιρώντας δεκάδες εικόνες, ιερά σκεύη, κειμήλια, βημόθυρα, ευαγγέλια και μανουάλια.

  Για την πρώτη περίπτωση, όπως ανέφερε ο μάρτυρας τρεις από τις εικόνες που είχαν κλαπεί εντοπίστηκαν σε γκαλερί στη Μεγ. Βρετανία και στη Γερμανία αντίστοιχα και έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ δύο ακόμη έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους από το υπ. Πολιτισμού.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο αρχιμανδρίτης κ. Καχριμάνης από την πλευρά του κατέθεσε επί δύο και πλέον ώρες στη δίκη, περιγράφοντας στη διάρκειά της τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε και ο ίδιος και οι κάτοικοι των χωριών όταν αντίκρισαν το εσωτερικό των ναών σε Μακρίνο και Βισικό αντίστοιχα.

  Ο κ. Καχριμάνης κατηγόρησε ευθέως τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, αρχιμανδρίτη επίσης και πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ότι διέθετε αντικλείδι από την εκκλησία στο Κουκούλι, που επίσης έγινε μεγάλη κλοπή τα Χριστούγεννα του 2009,

  ενώ για τον δεύτερο των κατηγορουμένων, με καταγωγή από την Καλαμπάκα Τρικάλων, τόνισε, ότι ο ιδιοκτήτης της Temple Gallery του Λονδίνου ήταν εκείνος που τον κατονόμασε ως το πρόσωπο που του πούλησε τις εικόνες, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, προερχόταν από τις κλοπές εκκλησιών στην Ήπειρο.

  Η κατάθεση του Σεραφείμ Καχριμάνη προκάλεσε ιδιαίτερες εντάσεις στη διάρκειά της, με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, να αντιδρούν έντονα σε πολλές αναφορές του μάρτυρα που αφορούσαν τους πελάτες τους.

  Εν τω μεταξύ, η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ξεκίνησε με μία πολύωρη δικονομική διελκυστίνδα , με αφορμή το αίτημα παράστασης Πολιτικής Αγωγής από το Ελληνικό Δημόσιο από την Ιερά Μονή Βοτσάς και ακόμη από Ιερούς Ναούς σε άλλες περιοχές της χώρας (Πάρος, Ξάνθη, Σαμαρίνα, Φάρσαλα κ.λπ), από τις οποίες επίσης έχουν κλαπεί εικόνες και κειμήλια την ίδια περίοδο, που χρονολογείται η δράση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης ώστε να μην υπάρξει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αποδέχθηκε την πρόταση του Εισαγγελέα για να παρασταθεί η Πολιτική Αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου αρχικά και των υπολοίπων αυστηρά όμως στο πλαίσιο των περιπτώσεων, που αφορούν την πιθανή εμπλοκή των κατηγορουμένων για τα κατά περίπτωση αδικήματα στους συγκεκριμένους Ναούς που εκπροσωπούν.

  Η δίκη διεκόπη το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 9.00 το πρωί με καταθέσεις μαρτύρων από τον συνολικό κατάλογο των 27 μαρτύρων, ενώ μάρτυρες υπεράσπισης πρότεινε και η υπεράσπιση.

 9. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.agon.gr/epikairotita/58136/me-tin-katathesi-toy-al-kachrimani-synechistike-i/
  Γεωργία Χαλάτση30/09/2021 19:00

  Με την κατάθεση του Αλ. Καχριμάνη συνεχίστηκε η δίκη

  Τις δικές του προσπάθειες για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων, μετά τη σωρεία κλοπών από μοναστήρια και εκκλησίες των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, ανέλυσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης που εκδικάζεται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

  Το δεύτερο σημείο που έχει σημασία είναι η μαρτυρία του κ. Καχριμάνη ως προς τον κατηγορούμενο αρχιμανδρίτη, πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, μεταξύ των στοιχείων που συνδέουν τον κατηγορούμενο με τις κλοπές, είναι ότι είχε κλειδιά από τις εκκλησίες και μονές που βρέθηκαν στο «στόχαστρο», αλλά και κάποια έμμεση μαρτυρία από άτομο που όμως έχει αποβιώσει.

 10. Ο/Η laskaratos λέει:


  Πολύ κομψός κύριος, έχει αδυναμίες στα κειμήλια

  https://www.amna.gr/macedonia/article/593198/Katadikastikan-gia-upothesi-upexairesis-ieron-keimilion-apo-iero-nao-

  Καταδικάστηκαν για υπόθεση υπεξαίρεσης ιερών κειμηλίων από ιερό ναό

  Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, 19:12:27 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Υπόθεση υπεξαίρεσης μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Τίμιου Προδρόμου στην Αγγίστα Σερρών, απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μητροπολίτη Ζίχνης και Νευροκοπίου κι έναν Πρωτοσύγκελο.

  Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 5 ευρώ, ημερησίως κι ανέστειλε την εκτέλεσή της ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης στο Εφετείο.

  Η υπόθεση αφορούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ιερά κειμήλια, όπως δισκοπότηρα και σταυρό, χρονολογίας προ του 1830, που επρόκειτο να δοθούν για συντήρηση και επισκευή. Έγινε καταγγελία από άτομο που θέλησε να τα φωτογραφήσει για τις ανάγκες συγγραφής βιβλίου. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία. Το δικαστήριο αθώωσε για την ίδια υπόθεση έναν ιερέα.

  Στ.Τ.

  ________________________

  Ο Άγιος έχει κάποιο παρελκθόν

  http://panserraiki.blogspot.com/2009/07/blog-post_8056.html

  Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009
  ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΣΣΙΑΝΗ Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ: «ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Ο ΙΕΡΟΘΕΟΣ»
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ

  Η ΗΓOYMENH ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΕΔΩΣΕ 90.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΙΧΝΩΝ & ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΥΕΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ & ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ.

  Αγωγή αποζημιώσεως συνολικά 101.700 ευρώ, λόγω αδικοπραξίας, αδικαιολογήτου πλουτισμού και λόγω ηθικής βλάβης ζητά η Ηγουμένη, μοναχή Κασσιανή της «Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίας Κυριακής Αλιστράτης» από τον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.Ιερόθεου ενώπιων του πολυμελούς Πρωτοδικείου Δράμας για το χρηματικό ποσό που αγγίζει τις 90.000 ευρώ και όπως επισημαίνει του εμπιστεύθηκε για να επισκευάσει την Μονή και να την επανδρώσει.
  Σύμφωνα με την ηγουμένη Κασσιανή, η παράδοση του ποσού των 90.000 ευρώ έγινε σε τραπεζογραμμάτια στον Μητροπολίτη μέσα στο κελί της, συναινούσης της τότε ηγουμένης Νυμφοδώρας, χωρίς βέβαια την υπογραφή καμίας απόδειξης ή άλλου εγγράφου.

  Όπως αναφέρεται στην αγωγή «η καταβολή του ποσού έγινε, διότι πεισθήκαμε ότι έχουμε απέναντι μας τον πνευματικό πατέρα και προστάτη της Μονής μας που μας περιβάλλει πάντα με αμέριστη εμπιστοσύνη και αγάπη. Από σεβασμό στο πρόσωπο του δεν απαιτήσαμε απόδειξη. Άλλωστε η χριστιανική ηθική επιτάσσει σε μια μοναχή και Ηγουμένη την πλήρη εμπιστοσύνη στους ταγούς της ιεροσύνης, αλλά και την καλή πίστη σε κάθε είδους συναλλαγή μαζί με τον πνευματικό πατέρα της Μονής. Η αμφοτεροβαρής αυτή σύμβαση, όταν καταρτιζόταν θεωρήσαμε ότι ήταν ωσάν να δίναμε τα χρήματα μας στον ίδιο τον Κύριο, ώστε θα φαινόταν αταίριαστο, να ζητήσουμε να μας υπογράψει».

  Σε άλλο σημείο της αγωγής αναφέρεται πως «ο καιρός περνούσε και οι υποσχέσεις του κ.Ιερόθεου παρέμεναν ανεκπλήρωτες. Τίποτα από όσα υποσχέθηκε δεν υλοποίησε με αποτέλεσμα να βρίσκεται η Μονή σε διαρκή αδυναμία να σιτίσει την αδελφότητα, η οποία οδηγούνταν σε φυσική εξόντωση, αφού εστερίτο και των πλέον χρειωδών για σίτιση και περίθαλψη. Στις συνεχείς οχλήσεις μας διαβεβαίωνε ότι τα θέματα μας θα ρυθμιστούν. Όταν ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2005 οι οχλήσεις οξύνθηκαν και έγιναν απαίτηση να επιστρέψει το ποσό που του εμπιστευθήκαμε, ανερυθρίαστα απήντησε στην Ηγουμένη: «έχεις απόδειξη ότι μου τα έδωσες, ποιος στις μέρες μας δίδει χρήματα χωρίς απόδειξη;».

  Έτσι λοιπόν για τους παραπάνω λόγους η ηγουμένη υπέβαλε μήνυση στις 1/8/2007 ενώπιων του κ.Εισαγγελέως Προτωδικών Σερρών για απάτη, η οποία βρίσκεται στην κύρια ανάκριση για το αδίκημα της απάτης, της οποίας το περιουσια

  Ωστόσο, σημειώνεται παρακάτω στην αγωγή πως «λόγω του έντονου προβλήματος επιβιώσεως που αντιμετωπίσαμε και μετά των φορτικών οχλήσεων μας, μας απέστειλε το πρώτο τρίμηνο του 2005, το ποσό των 2.000 ευρώ σε μετρητά και εξόφλησε τον τεχνίτη κ.Σ.Κ. που χρησιμοποιήσαμε για την στεγανοποίηση στέγης του λυόμενου οικίσκου εντός της μονής μας, καταβάλλοντας του ποσό 6.300 ευρώ στις 22.4.2005. Εν τέλει, από τον Ιούνιο 2005 μέχρι σήμερα, ο εναγόμενος αρνείται να μας αποδώσει το ποσό των 81.700 ευρώ, ιδιοποιούμενως αυτό».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.