Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ. Ε, και;

[πρώτη φορά το μπλογκ μας γράφει απόψεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική]

Καταλαβαίνουμε τους χαιρέκακους αντιαμερικάνικους πανηγυρισμούς και την επαγγελματική τους αλληλεγγύη προς τις γυναικες του Αφγανιστάν. Στα σόσιαλ μήντια γέμισαν από γραφική στοργή με ταυτόχρονη οργή κατά ιμπεριαλισμού. ΟΚ. σιγά τα ωά. Έχουμε ξαναδεί κι ακούσει το έργο.

Διάβασα σήμερα στην τελευταία σελίδα της «Καθημερινής»:
«Η στρατηγική τύφλωση της Αμερικής ούτε προκάλεσε ούτε εξηγεί την απόσταση του ισλαμικού κόσμου από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και κυρίως αυτό: η ήττα των ΗΠΑ δεν μειώνει την ηθική εμβέλεια του υποδείγματος της δυτικής δημοκρατίας. Αντιθέτως. Όσα θα ακολουθήσουν στο Αφγανιστάν, οδυνηρά, θα την επιβεβαιώσουν.

Αυτά τα λίγα ως σκέψεις αρκούν για τώρα και σας ευχαριστώ.

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική, stoxasmoi. Bookmark the permalink.

6 Responses to Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ. Ε, και;

 1. Παράθεμα: Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ. Ε, και; — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Πέραν πάσης αμφιβολίας ο κόσμος του ισλάμ δεν είχε ούτε έχει καμία σχέση με την δυτική δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό.
  Αλλά ήταν η σύγκρουση των Αμερικανών και των ταλιμπάν, μια σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον ισλαμικό κόσμο;
  Αμφιβάλλω. Ήταν μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα τους και οι δημοκρατίες δεν επιβάλλονται δια της στρατιωτικής ισχύος.
  Ηταν μια σύγκρουση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και το ισλάμ. Με αυτήν την εικονα είναι περιβεβλημένη η Αμερική. Την Χριστιανική.
  Ο πόλεμος του Αφγανιστάν, όπως και του Ιράκ, ήταν προϊόν μιας πίστης της Αμερικής ότι μπορεί να προωθήσει την αμερικάνικη πλανηταρχία σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο.
  Στον αντίποδα οι φανατισμένοι ταλιμπάν και οι της Αλ Κάιντα πιστεύουν ότι θα εξουδετερώσουν τους άπιστους και θα εγκαταστήσουν ακόμη και στην Αμερική την σημαία του Ισλάμ.
  Τα ανυπέρβλητα εμπόδια φαίνεται πως ήταν αφορμη να συνετιστούν οι Αμερικάνοι. Είναι πιθανόν πως το ίδιο συνέβη και με τους ταλιμπάν, ως ένα (μικρό) βαθμό. Ο χρόνος θα δείξει..
  Εκτιμώ πως αυτό που κάνει τους περισσότερους Άραβες να είναι καχύποπτοι με την δυτική δημοκρατία είναι πως την ταυτίζουν με τον Χριστιανισμό. Έχουν τον φόβο πως μαζί με την δημοκρατία θα επέλθει και η διείσδυση του χριστιανισμού.
  Νομίζω πως το πρόβλημα είναι η άλλοτε φανερή και άλλοτε κρυφή σύγκρουση αυτών των δύο θρησκειών.

 3. Ο/Η Ενας απλός πολιτης λέει:

  Το ό,τι οι ΗΠΑ, παρά τον πακτωλό των δολαρίων που ξόδεψαν, απέτυχαν για διάφορους λόγους, να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς φιλικό σ’ αυτούς και με δυτικότροπα δημοκρατικά χαρακτηριστικά, που από την καλή τους την καρδιά ή και για υστερόβουλους δικούς τους λόγους, αν θέλετε επιδίωκαν, τους πιστώνεται ως τεράστια αποτυχία.
  Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λόγο οι απανταχού της γης θιασώτες των παγκόσμιων εξελίξεων, να πανηγυρίζουν για την εξέλιξη αυτή. Είναι μια εξέλιξη που σε τελική ανάλυση αποβαίνει εις βάρος του συνολικού λαού( να την η πιασιάρικη λέξη του ελληνικού συρμού) του Αφγανιστάν, που αν είχε κάποιες περισσότερες ελπίδες, να καλυτερέψει την ζωή του με το εκδιωχθέν καθεστώς, με τους Ταλιμπάν ως κυβερνήτες είναι σίγουρο ότι θα καταδικασθεί στον υπέρτατο βαθμό στην φτώχεια, στην καταπίεση και στην καθυστέρηση.
  Θα πεί κάποιος, καλά ρε φίλε, ρώτησε κάποιος τους Αφγανούς αν ήθελαν ν’ αλλάξουν και από θεοκρατικό καθεστώς οποιασδήποτε διαβάθμισης, να γίνουν ένα καθεστώς με δημοκρατικά στοιχεία, όπως τα εννοούμε εμείς στη δύση; Γιατί μήπως τους ρώτησε, αν προτιμούν να έχουν ως κυβερνήτες πάνω από το κεφάλι τους τους πιο βάρβαρους και απολίτιστους ανθρώπους του κόσμου;
  Έχουμε συνηθίσει, να επικρίνουμε για όλα τα δεινά του κόσμου τους Αμερικάνους, τους Εβραίους, τους Γερμανούς. Αν αυτό ίσχυε σε κάποιο βαθμό πολύ παλαιότερες δεκαετίες, δεν ισχύει καθόλου σήμερα. Γι παράδειγμα κάποιες επαγγελματικά ευαίσθητες ελλαδικές πένες κατάγγειλαν τους άκαρδους κατά τη γνώμη τους Αμερικάνους για την εικόνα αεροπλάνου που έδειχνε λέει περίπου 600 ανθρώπους να φυγαδεύονται από το Αφγανιστάν, ως πράξη απόγνωσης και απελπισίας των στενά συνδεδεμένων με αυτούς ανθρώπων. Συγχρόνως τους έκραξαν για άλλη εικόνα αεροπλάνου, που έφυγε εντελώς άδειο από ανθρώπους, δείγμα κατά τη γνώμη του πανέξυπνου σχολιαστή και πάλι της αδιαφορίας και της κακίας τους.
  Όταν οι ΗΠΑ ήταν εγκαταστημένες με τους στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν( Αλλιώς δεν θα μπορούσαν), έφταιγαν. Τώρα που αποχώρησαν ολοσχερώς από εκεί και πάλι φταίνε, που εγκατέλειψαν.
  Πέρα όμως από αυτά εμείς θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον εύκολο και εύπεπτο τρόπο που κρίνουμε τον κόσμο και τις εξελίξεις σ’ αυτόν. Τις πιο πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο , αλλά περισσότερο σύνθετα και πολύπλοκα. Την δική μας διανοητική ανεπάρκεια και αδυναμία , να εξηγήσουμε τον σύγχρονο κόσμο, ας μην την βαφτίζουμε όπως μας έρθει και μας συμφέρει. Πρέπει επειγόντως να ωριμάσουμε και να βγούμε από τις βολικές αυταπάτες μας.
  Πριν από κάποιες δεκαετίες ο βασικός υπεύθυνος της εγκαθίδρυσης του λαικισμού στη χώρα μας, ο Α.Παπανδρέου, σε ένα από τα βασικά συνθήματα-τσιτάτα του έλεγε συνεχώς; Έξω οι βάσεις του θανάτου και το παρασυρόμενο πόπολο τον επευφημούσε. Όταν οι Αμερικάνοι, απηυδισμένοι είπαν , εντάξει, αφού έτσι επιθυμείτε, τα μαζεύουμε από το στρατηγείο της Λάρισας και φεύγουμε οριστικά, ο μεγάλος λαοπλάνος είπε, όχι ρε παιδιά μη φεύγετε, ας κάνουμε μια καινούργια συμφωνία για να παραμείνετε όσο θέλετε. Μετά την συμφωνία ο ίδιος τιτανοτεράστιος σοσιαλιστής επαναστάτης Ανδρέας παρουσίασε τη συμφωνία ως μέγα κατόρθωμα και ο ίδιος πάνσοφος λαός τον αποθέωσε για την επιτυχία του. Ας μην επαναλάβουμε τις ίδιες κουτσουκέλες.
  Ανεξάρτητα από τους ξένους λαούς και κυβερνήσεις, που σε κάθε περίπτωση έχουν το δικό τους σκεπτικό και τα δικά τους συμφέροντα( όπως και εμείς άλλωστε) στις πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν διεθνή απήχηση και επιπτώσεις, εμείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε πρωτόλεια και πρωτότυπα, πάντα ρεαλιστικά και όχι <>. Αυτό το ως συνήθως από την μεταπολίτευση και εντεύθεν μας οδήγησε στα χάλια και στα αδιέξοδα, που έχουμε φθάσει. Ας αλλάξουμε και ας ξεφύγουμε από αυτά.

  • Ο/Η roidis λέει:

   Ενας απλός πολιτης…
   Ευχαριστούμε για το πολυτιμο σχόλιο σας.
   Στα περισσότερα συμφωνούμε.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Ξέρεις, σκέπτομαι πως μερικές φορές πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια μέσα σε βαθιές αναλύσεις και τα τοιαύτα (καθόλου δεν εννοώ το ενδιαφέρον σχόλιο σου).
   Οι Αμερικάνοι πήγαν στο Αφγανιστάν και εφάρμοσαν μια καθαρά ιμπεριαλιστική πολιτική.
   Προσπάθησαν να εκμηδενίσουν μέσα σε ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον τους Ταλιμπάν, όταν αυτοί μπορούσαν να ρίχνουν στη μάχη κάθε χρόνο τουλάχιστον 50.000 νέους μαχητές.
   Οι Αμερικάνοι ήταν κοντόφθαλμοι. Πίστεψαν στην μεγάλη στρατιωτική τους ισχύ. Διαψεύσθηκαν οικτρά.
   Τι έπρεπε να κάνουν; Μαζί με τον πόλεμο, να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού το Αφγανιστάν. Παρά τα 20 χρόνια παρουσίας τους στην χώρα, η κατάσταση στην ύπαιθρο παρέμεινε όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν. Χιλιάδες χωριά χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς πόσιμο νερό. Οι άνθρωποι πάμφτωχοι, χωρίς εργασία, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.
   Την νύχτα είχαν τους Ταλιμπάν να τους εκφοβίζουν, να τους λεηλατούν τις ελάχιστες περιουσίες και την ημέρα, την διεφθαρμένη αστυνομία της κυβέρνησης που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ να κάνουν ότι και οι Ταλιμπάν.
   Γιατί λοιπόν ο κόσμος να υποστηρίξει τις ΗΠΑ και όχι τους ισλαμιστές που έχουν το ίδιο θρήσκευμα με αυτούς;
   Αν θέλεις να έχεις με το μέρος σου έναν λαό, βοήθησε τον να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του.
   Οι Αμερικάνοι δεν ενδιαφέρθηκαν να το κάνουν και παρέμειναν στα μάτια του λαού σαν ένας κατακτητής που το μόνο που κάνει είναι να βομβαρδίζει και να σκοτώνει.
   Η ελάχιστη αντίδραση ήταν στη Καμπούλ. Έχω την εντύπωση – δεν είμαι.. Αφγανολόγος – ότι έξω στην ύπαιθρο, οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν καν την επιστροφή των Ταλιμπάν.

 4. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ας ελπίσουμε πως δεν θα πραγματοποιηθεί το αδιανόητο

  https://news.google.com/articles/CAIiEOjfYkJ-BpFegckBt-1cQ_AqGQgEKhAIACoHCAow0qygCzDftrgDMPyEiQc?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.