Η σκανδαλώδης Εκκλησία της Κύπρου στοχοποιεί ζωγράφο

[Ο Ορθόδοξος κλήρος επιστρατεύει τον ευσεβή δικαστή, τον υποκριτή Υπουργό και τον αγράμματο χωροφύλακα]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ενώ ο συγκαλυφθείς στο παρελθόν από τον προκλητικό Αρχιεπίσκοπο («Κύπρος: Χρυσή βίζα, Χρυσή μίζα, Χρυσόστομος..») και υποστηρικτή του χρυσαυγίτικου ΕΛΑΜ («Σάλος από τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το αδελφό κόμμα της Χ.Α.), πρώην μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος προσπαθεί, παριστάνοντας πως πάσχει από άνοια, να μην καθίσει «στο εδώλιο για βιασμό» κι ενώ κι άλλα ιερά σκάνδαλα ξετυλίγονται για πολλοστή  φορά στο νησί  («Κύπρος: Νεαρός κατήγγειλε μοναχό για σεξουαλική παρενόχληση από τα 12 του και για σχεδόν 10 χρόνια»-1.3.2021), τρέχει παράλληλα και μια υπόθεση ιερής λογοκρισίας και απόπειρας τρομοκράτησης καλλιτέχνη-παιδαγωγού, που δεν πρέπει να πνιγεί στην Ελλάδα μέσα σε ιερή σιωπή: «Μέσα από τα έργα μου παλεύω για μια δίκαιη κοινωνία» (Εφ.τ.Συν. 24.07.2021, 20:58-Ντίνα Δασκαλοπούλου), αλλά πρέπει να σηκώσει κύμα συμπαράστασης:

«Οι θεσμοί δεν χρειάζονται εμένα να τους προσβάλω, προσβάλλονται και αυτοί καθημερινά μόνοι τους. Η διαφθορά στην Κύπρο έφτασε σε πρωτόγνωρα σημεία. Εχω τον δικό μου Χριστό, έναν Χριστό που είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, που είναι μαζί με τους κατατρεγμένους, με τους πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές μπροστά από τα ΜΑΤ, με τους οπαδούς στην κερκίδα, με τους νέους, μέσα στην καθημερινότητά μας.

Η πανίσχυρη Εκκλησία, οι ακροδεξιοί, η κυβέρνηση, το φασιστοειδές ασκέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Ο διωγμός που υφίσταται με νομικοφανή επιχειρήματα φτάνει μέχρι και στο σημείο οι διώκτες του να ζητούν την απόλυσή του από το σχολείο όπου εργάζεται. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, το ΑΚΕΛ, συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί και μαθητές του στέκονται στο πλευρό του, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του λόγου και μια τέχνη δίχως όρια.

Πριν από λίγες μέρες στην υπόθεση παρενέβη η πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, Sabine Verheyen, η οποία με επιστολή της προς τον Κύπριο υπουργό Παιδείας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πειθαρχική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του. Ποιο είναι το έγκλημά του; Με τους καμβάδες του σατιρίζει ανελέητα και κριτικάρει με οξύτητα το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της Κύπρου. Μιλήσαμε με τον ζωγράφο Γιώργο Γαβριήλ.

● Ενας σκύλος κατουρά τον αρχιεπίσκοπο, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στέκεται πάνω από διαδηλώτρια, η οποία τραυματίστηκε στο μάτι στη διαδήλωση των «Ως Δαμέ», ο Χριστός πρόσφυγας. Πώς εμπνέεστε τους πίνακές σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να αναδείξετε;

Ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζει μέσα από το έργο του τις εμπειρίες του, τα βιώματά του, τους προβληματισμούς του, τον τρόπο που βλέπει και ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του, το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής του. Οι τέχνες στην εποχή που ζούμε και με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι αναγκαίες όσο ποτέ, είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας. Η αναγκαιότητα των τεχνών στη ζωή μας είναι αναμφισβήτητη και αυτό διαφαίνεται μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας. Μπορεί οι καλλιτέχνες να μην κινούν τα νήματα της Ιστορίας, αλλά η συμβολή τους στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας συνεισφέρει στην πρόοδο και ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Είναι ο πιο σύντομος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Είμαι διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Εργάστηκα για χρόνια ως καθηγητής τέχνης. Είμαι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών «Σούρικοβ» της Μόσχας. Παράλληλα με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού πάντοτε ζωγράφιζα, εξέθετα τη δουλειά μου, συμμετείχα σε μπιενάλε ζωγραφικής στο εξωτερικό, είχα κάποιες διακρίσεις στο εξωτερικό και στην Κύπρο και πιστεύω ότι συνεισέφερα και εγώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Μέσα από τα έργα μου παλεύω για μια δίκαιη κοινωνία, επικρίνω και δακτυλοδεικτώ τη διεφθαρμένη άρχουσα τάξη, καυτηριάζω καταστάσεις και προβληματίζω. Έχουμε έναν αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο που παραδέχεται μέσα από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ότι μεσολάβησε και πήρε μίζες για να πάρει εγκληματίας από τη Μαλαισία κυπριακό διαβατήριο, έναν αρχιεπίσκοπο που δεν σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά και χτίζει πολυτελή ξενοδοχεία πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους, που γκρεμίζει διατηρητέα κτίρια και καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσουν να κλέβουν. Το να τον κατουρά ο σκύλος είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου.

Η τέως υπουργός Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη της πρωτόγνωρης για την Κύπρο αστυνομικής βίας, γι’ αυτό και την απεικονίζω πάνω από το κορίτσι που κινδυνεύει να χάσει το μάτι της. Και, ναι, έχω τον δικό μου Χριστό, έναν Χριστό που είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, που είναι μαζί με τους κατατρεγμένους, με τους πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές μπροστά από τα ΜΑΤ, με τους οπαδούς στην κερκίδα, με τους νέους, μέσα στην καθημερινότητά μας. Ο δικός μου Χριστός δεν φορά αυτοκρατορικές επίχρυσες ενδυμασίες, ούτε κρατά αυτοκρατορικά σκήπτρα στα χέρια, ούτε και έχει κορόνες στο κεφάλι, ούτε παίρνει μίζες από εγκληματίες, ούτε μετακινείται με λιμουζίνες, ούτε ζει στη χλιδή. Ο δικός μου Χριστός δεν ταξιδεύει με τζετ δισεκατομμυριούχων Σαουδαράβων, ούτε κάνει διακοπές στις Σεϊχέλες όπως ο πρόεδρός μας.

● Η κυβέρνηση, η Εκκλησία, ακροδεξιοί κύκλοι ζητούν την κεφαλή σας επί πίνακι. Η ελευθερία της έκφρασης μάλλον δεινοπαθεί στην Κύπρο…

Η κυβέρνηση, η Εκκλησία και οι ακροδεξιοί κύκλοι είναι σίγουρα ενάντια σε όσους τους χαλούν την εικόνα τους. Παραχαράσσουν την ιστορία του τόπου μας ανενόχλητοι, τιμούν τους προδότες, όπως ο Γ. Γρίβας, και πραξικοπηματίες ως ήρωες και κυνηγούν όποιον τολμήσει να τους χαλάσει το αφήγημά τους. Ως καλλιτέχνης δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια μου.

 Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) διεξάγει πειθαρχική έρευνα, μια και είστε εκπαιδευτικός και διευθυντής σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λευκωσίας. Η πειθαρχική έρευνα ωστόσο εστιάζει στην καλλιτεχνική δραστηριότητά σας, που λαμβάνει χώρα κατά τον ελεύθερο προσωπικό σας χρόνο. Πώς σχετίζεται με την επαγγελματική σας ιδιότητα; Τι ακριβώς σας καταλογίζουν; Τι αναμένετε εσείς από αυτή την έρευνα;

Το υπουργείο, μετά την κοινοποίηση των έργων μου μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook και στο instagram και μετά την αντίδραση της Αρχιεπισκοπής και των ακροδεξιών κύκλων, έβγαλε ανακοίνωση όπου γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να διεξαγάγει εναντίον μου πειθαρχική έρευνα για το ότι τα έργα μου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση και πρόσβαλαν το δημόσιο αίσθημα. Αργότερα με επισκέφθηκε στο σχολείο Ερευνών λειτουργός του ΥΠΠΑΝ, όπου μου επέδωσε επιστολή που ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος εκ μέρους μου.

Στην επιστολή με κατηγορούσε ότι δυσφημώ την εκπαιδευτική υπηρεσία και συμπεριφέρομαι απρεπώς προς το κοινό. Μου επέδωσε επίσης 21 τεκμήρια – φωτογραφίες των έργων μου, επιστολή του αρχιεπισκόπου, επιστολή του κόμματος ΕΛΑΜ (το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο), επιστολή από Ενωση Αγωνιστών 55-59 και από άλλα μεμονωμένα πρόσωπα. Τους απάντησα μέσω δικηγόρου και επανήλθαν ύστερα από 6 μήνες με επιπρόσθετες κατηγορίες ότι δεν εμφυσούσα το εθνικό φρόνημα στους μαθητές και ότι πρόσβαλλα μέσα από τα έργα μου τα θεία, τον αρχιεπίσκοπο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρχισαν να εξετάζουν κατά πόσο οι μαθητές του σχολείου μου εκκλησιάζονταν, πήγαιναν εκδρομές σε αρχαία μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, αν διαβάζαμε στους εθνικούς εορτασμούς τα μηνύματα του υπουργού και αρκετά άλλα. Δεν γνωρίζω ποια κατάληξη θα έχει αυτή η ιστορία.

Οι κατήγοροί σας μιλούν για προσβολή του Θεού και ανόσιες θέσεις, προσβολή των θεσμών και των συμβόλων. Εσείς νιώθετε να σας προσβάλλουν;

Αν προσβάλλουν κάποιοι τον Θεό, το κάνουν αυτοί καθημερινά με τις πράξεις τους. Οι δε θεσμοί δεν χρειάζονται εμένα να τους προσβάλω, προσβάλλονται και αυτοί καθημερινά μόνοι τους. Η διαφθορά στην Κύπρο έφτασε σε πρωτόγνωρα σημεία, γι’ αυτήν κάνουν αναφορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όχι μόνο της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου.

Οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας σε βάρος σας προκάλεσαν την παρέμβαση της προέδρου της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Sabine Verheyen, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για μια τέτοιας φύσης έρευνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα κίνημα αλληλεγγύης προς το πρόσωπό σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Η επιστολή της Verheyen προς τον υπουργό ήταν μια θετική εξέλιξη, όπως και το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Ελπίζω το ΥΠΠΑΝ να πάρει τα σωστά μηνύματα και να σταματήσει τη δίωξη εναντίον μου. Το θετικό της όλης υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι άρχισε μια συζήτηση γύρω από το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και αν μπορούν να υπάρχουν όρια στην τέχνη, στην επιστήμη και οπουδήποτε αλλού. Ολοι αντιλαμβάνονται, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, ότι σήμερα είμαι εγώ, αύριο μπορεί να είναι αυτοί και οποιοσδήποτε άλλος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην περάσει η δίωξη εναντίον μου. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να επαγρυπνούν, διαφυλάττοντας κεκτημένα που κερδήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες – άνθρωποι έχυσαν αίμα για να μπορούμε εμείς σήμερα να εκφραζόμαστε ελεύθερα.

«Αλληλεγγύη στους διωκόμενους καλλιτέχνες παντού!»

…………………………………..

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

«Το σκάνδαλο που λέγεται Εκκλησία της Κύπρου»- «Πέντε σκοτεινά κεφάλαια» σκανδάλων αυτής της Εκκλησίας]

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η σκανδαλώδης Εκκλησία της Κύπρου στοχοποιεί ζωγράφο

 1. Ο/Η Π λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/944900/kupros-hrusi-viza-hrusi-miza-hrusostomos/

  Κύπρος: Χρυσή βίζα, Χρυσή μίζα, Χρυσόστομος

  Μανώλης Καλατζής
  12/11/2019, 17:27 29

  https://www.mixanitouxronou.com.cy/epikerotita/me-molynan-me-ton-io-toy-aids-kai-diedosan-oti-eimai-omofylofilos-gia-na-min-gino-mitropolitis-morfoy-tromeres-kataggelies-apo-ton-pagkratio-merakli-gia-to-ekklisiastiko-skandalo-poy-taraxe-tin-kypro/

  «Με μόλυναν με τον ιό του AIDS και διέδωσαν ότι είμαι ομοφυλόφιλος για να μην γίνω Μητροπολίτης Μόρφου». Τρομερές καταγγελίες από τον Παγκράτιο Μερακλή για το εκκλησιαστικό σκάνδαλο που τάραξε την Κύπρο την δεκαετία του 90…

  https://www.in.gr/2000/11/16/greece/athwos-o-mitropolitis-lemesoy-apofanthike-i-meizwn-synodos-br-i-anamenontai-antidraseis-i/

  Αθώος ο μητροπολίτης Λεμεσού, αποφάνθηκε η Μείζων ΣύνοδοςΑναμένονται αντιδράσεις

  Παμψηφεί αθώωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο η Μείζων Σύνοδος που συνεδρίασε ως κανονικό συνοδικό δικαστήριο. Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Μείζονος Συνόδου, Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, προσθέτοντας ότι αύριο θα συνέλθει εκ νέου η σύνοδος προκειμένου να έχει συνάντηση με το μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, ο οποίος νωρίτερα είχε εξαιρεθεί από τις εργασίες της.
  in.gr
  16 Νοεμβρίου 2000, 22:12

  Παμψηφεί αθωώθηκε ο Αθανάσιος, ο οποίος ήταν αναμειγμένος σε σκάνδαλο με σεξουαλικές προεκτάσεις

  Νωρίτερα, οι κατήγοροι του Αθανάσιου, Χρίστος Στάγκος, Λευτέρης Ψύλλος, Γιάννης Μεγαριώτης, και ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης, που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Συνόδου, είχαν παραπονεθεί ότι δεν τους επετράπη να μιλήσουν παρά μόνο μερικά λεπτά ο καθένας.

  Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης ισχυρίστηκε ότι όλα είναι «στημένα» για να αθωωθεί ο Αθανάσιος.

  https://www.protothema.gr/greece/article/773644/kupros-29hroni-pou-ti-viaze-o-thetos-iereas-pateras-tis-telika-autoktonise/

  Κύπρος: 29χρονη που τη βίαζε ο ιερέας πατριός της τελικά αυτοκτόνησε


  H «Αδελφότητα του Βατοπεδίου»
  48.918 προβολές 27 Δεκ 2011
  koutipandoras

  Δείτε πως οι ρασοφόροι της μονής Βατοπεδίου διέπρεπαν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους. Δείτε πώς η παρέα του Βατοπεδίου εκδιώχθηκε από την Κύπρο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μετά και από καταγγελίες για παιδεραστία. Δείτε την εκπομπή για την «Αδελφότητα του Βατοπεδίου» από το «Κουτί της Πανδώρας».

  https://cyprustimes.com/koinonia/sklires-koyventes-me-fonto-episkepsi-toy-archiepiskopoy-sto-agion-oros-anithiko-psema-oti-moy-zitithike-chrimatiki-voitheia/

  «Σκληρές κουβέντες με φόντο επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Άγιον Όρος…»
  10.07.2018
  …………………….
  «Απέφυγα τη Μονή Βατοπαιδίου για τους γνωστούς λόγους. Συγκεκριμένα, διότι ο μακαρίτης γέροντάς τους και ο νυν ηγούμενος, από το 1978 ήταν στην επαρχία Πάφου, όταν ο ίδιος ήμουν Μητροπολίτης στην Πάφο. Δέχθηκα τον γέροντά τους ως επίγειο άγγελο και ήμουν στη διάθεσή του για τα πάντα. Δυστυχώς, άργησα να αντιληφθώ περί τίνος επρόκειτο, κι όταν ως τότε Μητροπολίτης έγινα δέκτης καταγγελιών από την Ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Πάφου, που αφορούσαν το γέροντα, για να μην προσβάλω δημοσίως τον γέροντα, το κρατούσα επί μήνες μυστικό και προσπαθούσα να βρω άκρη, με συνέπεια να κλονιστεί η υγεία μου. Όταν αποκρυστάλλωσα άποψη, και πάλι κάλεσα τον γέροντα να μου ομολογήσει έστω και την δωδεκάτη την αλήθεια. Όμως, αντ’ αυτού, είχε μία συμπεριφορά «διαβολική», μου επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα. Έφυγε.

  Άρχισε τότε να χαρακώνεται πίσω από οπαδούς, που οι περισσότεροι δυστυχώς είχαν ψυχολογικά προβλήματα, έβριζαν και με απειλούσαν, και αναγκαστήκαμε στη Μητρόπολη να διακόψουμε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές της, διότι δεν μας άφηναν ήσυχους ούτε λεπτό.

  Κάλεσα τον γέροντα για πολλοστή φορά να με απελευθερώσει από το δίλημμα που είχα, διότι όπως του είπα επί λέξη «αυτές τις βρωμοδουλειές τις κάνουν δύο και όχι ένας». Κι όταν ο ένας λέει το έκανα, κι ο άλλος όχι, τότε βρίσκεσαι σε φοβερό αδιέξοδο.

  Μετά από την τελευταία άρνησή του, αναγκάστηκα να του πω να φύγει. Προτού απομακρυνθεί από το γραφείο μου, του είπα για πολλοστή φορά «θέλω να μου πεις όλη την αλήθεια, κι εγώ δεν θα σε εκθέσω. Αν δεν μου πεις την πραγματική αλήθεια και θα παραμείνω στο σκοτάδι, η ευχή μου για σένα θα είναι πολύ αυστηρή. Θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη. Θέλω να μου πεις την αλήθεια. Κι έφυγε δαιμονισμένος από το γραφείο.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Ο εκκλησιαστικός σκοταδισμός, το ανυπόληπτο κυπριακό κράτος και οι μηχανισμοί του στον ρόλο των συγκοινωνούντων δοχείων. Μαύρη μαυρίλα.
  Και αυτό το θεοκρατικό κράτος, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ποια νοοτροπία βρίσκεται πίσω από αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές; Η νοοτροπία που στο όνομα να κάνουν την Κύπρο ελληνική – λες και δεν ήταν ήδη – παρέδωσαν σχεδόν τη μισή Κύπρο στους Τούρκους σαν ανέλπιστο δώρο..

  «και επανήλθαν ύστερα από 6 μήνες με επιπρόσθετες κατηγορίες ότι δεν εμφυσούσα το εθνικό φρόνημα στους μαθητές και ότι πρόσβαλλα μέσα από τα έργα μου τα θεία, τον αρχιεπίσκοπο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρχισαν να εξετάζουν κατά πόσο οι μαθητές του σχολείου μου εκκλησιάζονταν, πήγαιναν εκδρομές σε αρχαία μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια, αν διαβάζαμε στους εθνικούς εορτασμούς τα μηνύματα του υπουργού και αρκετά άλλα.»
  Η εκκλησία, η ιδεολογική ταυτότητα του κυπριακού κράτους, η ηγεσία της κυπριακής παιδείας και μέρος του πολιτικού κόσμου, βρίσκονται ακόμη στη εποχή προ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
  Ισως, να θέλουν μια δεύτερη εισβολή οι άνθρωποι.
  Αντί να επικεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους, στα παιχνίδια που παίζει ο Ερντογάν με την χώρα τους, έχουν ταυτίσει τον διεφθαρμένο αρχιέπισκοπο τους με το δημόσιο αίσθημα!
  Οι άνθρωποι πιστεύουν πως ορισμένοι θεσμοί και πρόσωπα στην Κύπρο, όπως η εκκλησία και ο αρχιεπίσκοπος, είναι υπεράνω κριτικής. Πρόκειται για χουντική αντίληψη.
  Κάποιος να τους πει ότι ιδεολογικά, πολιτισμικά και πνευματικά, βρίσκονται αποκομμένοι από την Ευρώπη. Ότι ζουν στον (σκοτεινό) κόσμο τους.

 3. Ο/Η Παφίτης λέει:

  https://www.reporter.com.cy/politics/article/860315/parembasi-ypoyrgkoy-ga-anastoli-dioxis-toy-gbriil-me-to-gnti-i-efthyni-sto-sabbidi

  Παρέμβαση Υπουργικού για αναστολή δίωξης Γαβριήλ-Με το γάντι ευθύνη σε Σαββίδη
  15/09/2021 14:19

  Βάζει τέλος στην πειθαρχική δίωξη του καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ η Κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε κατά το Υπουργικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον Πρόδρομο Προδρόμου να προβεί στην συγκεκριμένη ενέργεια.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, «στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε προς συζήτηση το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη δίωξη του Διευθυντή Γυμνασίου κ. Γιώργου Γαβριήλ».

  Σημειώνει επίσης πως, «κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης».

  Όπως αναφέρει η Κυβέρνηση, παρά ταύτα, και ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».

  Λίγες ώρες αργότερα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία έλαβε επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία την καλούσε να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ.

  Η Νομική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή προς την ΕΕΥ για την ανάκληση της δίωξης.

  Άδειασε Προδρόμου ο Σαββίδης

  Προηγουμένως, ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του από την Βουλή, άδειασε τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος το πρωί είχε δηλώσει πως η δίωξη «ήταν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να τη σεβαστούμε».

  Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε αρχικά πως οι πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή ανάκληση πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκεινται στην αρμόδια Αρχή που, στην προκείμενη, είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αποφασίζουμε για ποινικές ευθύνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίσαμε πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Όπως ανέφερε, «πρέπει να πω ότι είναι με έκπληξη που άκουσα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, καθώς και τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θέλω να είμαι φειδωλός στην απάντηση: Η δικαιοδοσία έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκειται στην αρμόδια Αρχή. Αυτό καλύπτει και το στάδιο διαταγής για πειθαρχική έρευνα, και το στάδιο της καταχώρησης πειθαρχικής υπόθεσης, και το στάδιο ανάκλησης, εάν κριθεί ότι πειθαρχική υπόθεση κακώς εγέρθη.»

  Η Νομική Υπηρεσία είναι ο δικηγόρος της εκτελεστικής εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. «Πιστεύω, δεν μπορεί να αποδοθεί ότι η πολιτική απόφαση της όποιας ενέργειας που έχει σχέση με την όποια πειθαρχική διαδικασία, σε όποιο από τα τρία στάδια έχω αναφέρει, (δηλαδή είτε της διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, είτε της έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, είτε της ανάκλησης –εάν υπάρχει τέτοια βούληση- πειθαρχικής διαδικασίας), είναι απόφαση του δικηγόρου. Η απόφαση είναι του πελάτη. Και πελάτης εδώ είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αξιολογήσαμε, ως είχαμε υποχρέωση να πράξουμε, εκείνο το μαρτυρικό υλικό που συνέλλεξε η πειθαρχική διαδικασία που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και βάλαμε κάποια γεγονότα σε νομικό πλαίσιο. Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή την ανάκληση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Δηλαδή, μπορεί κάποια πράξη ή ενέργεια, τυπικά και αυστηρά ομιλούντες μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των Κανονισμών, να εμπίπτει σε μια ενέργεια που να δημιουργεί πειθαρχικές, ή ποινικές, ή άλλες ευθύνες. Δεν σημαίνει ότι αυτό από μόνο του, αυταπόδεικτα, οδηγεί στην έναρξη της οποιασδήποτε διαδικασίας. Υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στο Σώμα εκείνο το οποίο πρέπει να κρίνει την οποία συμπεριφορά και εναπόκειται στο Σώμα εκείνο, να αποφασίσει για την έναρξη ή την ανάκληση της οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Και αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας.»

  Αποσαφηνίζοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως, «το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας και έχουμε αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα. Το θέμα των πειθαρχικών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία. Μας έστειλε το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας, ζήτησε νομική γνωμάτευση, δώσαμε τη νομική γνωμάτευση, αλλά, επαναλαμβάνω, η πολιτική απόφαση της έναρξης ή της λήξης μιας πειθαρχικής διαδικασίας εναπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας, που είναι η αρμόδια Αρχή βάσει νόμου. Άρα απορρίπτω τη θέση της μετατόπισης ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας προς τη Νομική Υπηρεσία.»

  Κληθείς τέλος ο Γενικός Εισαγγελέας να πει κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει με την πειθαρχική διαδικασία, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία συμμετέχει στην παρουσίαση της πειθαρχικής υπόθεσης, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας πειθαρχικής διαδικασίας. «Είμαστε οι δικηγόροι της αρμοδίας Αρχής και ως τέτοιοι ενεργούμε, χωρίς να παίρνουμε εμείς τις πολιτικές αποφάσεις. Αν η υπόθεση αυτή θα προωθηθεί ή αν η απόφαση θα ανατραπεί, και θα ανακληθεί η πειθαρχική διαδικασία που άρχισε, είναι θέμα καθαρά της αρμοδίας Αρχής. Όχι της Νομικής Υπηρεσίας.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.