Ο ακροδεξιάς απόχρωσης λαϊκισμός του στρατηγού Τόσκα

[Συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές, στον ΣΥΡΙΖΑ]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η Λαϊκή Ημερησία της Αθήνας («Πώς η «Αυγή» εξαφάνισε το σφυροδρέπανο»), δημοσίευσε (17.7) συνέντευξη του πρώην Υπουργού Αστυνομίας του ΣΥΡΙΖΑ πασοκογενή στρατηγού Τόσκα (το Υπουργείο κόσμησε αργότερα και η Ζαρούλια της ΝΔ, βλ. «Το Left.gr άλλαξε το «Παπακώστα – Ζαρούλια της ΝΔ» αλλά…»), η οποία δεν προκάλεσε καμία δημόσια αποδοκιμασία από τις γραμμές του κόμματος που στέγασε τη Ραχήλ Μακρή, κοσμήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και φιλοξένησε ή συνεργάστηκε με πολλές συναφείς προσωπικότητες, συγκυβερνώντας παράλληλα με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΞΕΛ και φλερτάροντας με τύπους όπως ο Νικολόπουλος και ο Πολύδωρας. Παραθέτω αποσπάσματα της συνέντευξης και σύνδεσμο για το πλήρες κείμενο:

«Ακόμη και δεξιοί μαζί μας»; «…Και ο  Άρης όταν ξεκίνησε το αντάρτικο σχεδόν μόνος ήταν. Μάζεψε γύρω του κάθε καρυδιάς καρύδι. Τους έθεσε όμως όρους και πειθαρχία. Και οι πρώην λήσταρχοι ταίριαξαν με τους απλούς και έντιμους πατριώτες, με τους λιγοστούς αριστερούς διανοούμενους, με όσους δεν ήξεραν αν πρέπει να έρθει ο βασιλιάς ή ο κομμουνισμός. Τους έδωσε κατεύθυνση και φάρο. Εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.  Ό,τι θέλει η πλειονότητα του ελληνικού λαού και όχι οι ξένοι….Στους αφελείς αριστερούς που ρωτούν ακόμη και τώρα γιατί δεν κάναμε κάθαρση από τους ακροδεξιούς αστυνομικούς (άσχετα αν πειθάρχησαν) απαντώ: δεν μπορούμε να τους διώξουμε, δεν μπορούμε να τους συντρίψουμε, πρέπει να τους οδηγήσουμε στην υπηρέτηση των θεσμών και των νόμων ή τουλάχιστον να κάνουν τη δουλειά που οφείλουν να κάνουν (είτε θέλουν είτε όχι). Να τους διαπαιδαγωγήσουμε στις δημοκρατικές αρχές κι αυτό μπορεί να γίνει με μια πολύ μακρόχρονη, αργή, προσεκτική και οργανωμένη δουλειά. Στο μεταξύ, επιβάλλουμε αυστηρή πειθαρχία στους νόμους και τους θεσμούς….Δεν προέχει ο λεγόμενος, αφελώς, «εκδημοκρατισμός» ούτε η «κάθαρση». Προέχει η πειθαρχία στον κρατικό μηχανισμό. Σε ό,τι αφορά τους κομματικούς μηχανισμούς, τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν όλα, ακόμη και μαζί με τα αγκάθια, αλλά την ίδια εποχή. Η φύση διδάσκει τον συντονισμό. Χωρίς πειθαρχία στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέσα από ελεύθερο και πιθανόν «αιματηρό» διάλογο και πάλη αντίθετων απόψεων δεν μπορεί να καθοδηγηθούν οι μάζες των εργαζόμενων….Οι δεξιοί που πλησιάζουν είναι όσοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.  Όσοι βρουν κοινά σημεία στις εξαγγελίες της Αριστεράς με τα συμφέροντά τους.  Όσοι κοροϊδεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν από τη Δεξιά. Αυτοί θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι….».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

23.11.2011: «Αλ.Τσίπρας: Άγαλμα του Μεγαλέξαντρου στην Αθήνα». «Οι «Μεταμορφώσεις» του αριστερού τυχοδιωκτισμού». «Κύριε Ροΐδη, Επιτρέψτε μου να σχολιάσω μερικά σημεία πρόσφατης  συνέντευξης του κ.Τσίπρα. Mια συνέντευξη ποταμό που μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη (και η οποία δόθηκε) σε μια σειρά υπερδεξιών στην πλειοψηφία τους και χριστιανορθόδοξων μπλογκς, όπως στο zeidoron, στο dexiextrem, στο ethnosnews στην trikplopodia  (δίπλα στις προφητείες του μέντιουμ Παϊσιος), αλλά όχι στην «Αυγή». (Τουλάχιστον δεν βγαίνει στο Google). Μήπως αυτό λέγεται διγλωσσία;  Δηλαδή απευθυνόμαστε με άλλο πρόσωπο εκεί και με άλλο εδώ; Προσωπική μου εντύπωση είναι πως η συνέντευξη αυτή είναι το φυσικό επακόλουθο μιας  πορείας (που άρχισε εδώ και καιρό) συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους της λαϊκής Δεξιάς, που μεταφράζεται και  στο επίπεδο των πολιτικών θέσεων σε λαϊκισμό και σε ήπια πατριδοκαπηλία. Είναι ένα προπέτασμα καπνού στην αδυναμία διατύπωσης ολοκληρωμένης εναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής πρότασης. Είναι συνέπεια της πολιτικής βούλησης για στήσιμο ενός ετερόκλητου τυχοδιωκτικής υφής πατριωτικού μετώπου (τώρα που ο «πατριωτισμός» του Σαμαρά και του Καρατζαφέρη περνά δύσκολες ώρες), διεκδίκησης μερίδιου εξουσίας, μετώπου παράλληλου προς τη φρεναπάτη των αριστεριστών, που φαντασιώνονται ότι  μέσω της λαϊκής εξαθλίωσης, θα έλθει η Επανάσταση των μικροαστών κατά του αστικού καθεστώτος και της αυταπάτης του ΚΚΕ πως η άνοδός του σε ψήφους θα ισοσκελίσει την άνοδο της ακροδεξιάς βαρβαρότητας».  

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ο ακροδεξιάς απόχρωσης λαϊκισμός του στρατηγού Τόσκα

 1. Ο/Η Ραχήλ Κoυντουρά λέει:

  https://roides.wordpress.com/2015/01/15/15jan15/

  Ποιος είναι ο υπερπατριώτης στρατηγός του ΣΥΡΙΖΑ

  15/01/2015

  Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*


  φωτο από thetoc.gr

  …………………………………

  «Ήδη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας [του ΣΥΡΙΖΑ] μπήκε στην εκλόγιμη 5η θέση ο ανδρεοπαπανδρεϊκός απόστρατος στρατηγός των τεθωρακισμένων κ. Νίκος Τόσκας, τ. επικεφαλής του Γραφείου του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, εκ των βασικών συντακτών του προγράμματος στρατιωτικών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, στέλεχος τώρα της πατριωτικής κίνησης «Πράττω», του πρώην συνεργάτη του ΓΑΠ και προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ κ.Ν. Κοτζιά.»

  Σχετικά με τον στρατηγό εν αποστρατεία Νίκο Τόσκα, διαβάστε το ρεπορτάζ του Στέλιου Βραδέλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την 1η Μαρτίου 2007 με τίτλο: «Χακί καμώματα στο Ίντερνετ. Βίντεο με μηνύματα μισαλλοδοξίας έχουν προκαλέσει αμηχανία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Σημειώνουμε ότι ο πατριώτης στρατηγός είναι της ομάδας «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά (φίλου του Φαήλου Κρανιδιώτη – τους ενώνει ο Πατριωτισμός…).

  «Τα συνθήματα χρησιμοποιούνται τους περισσότερες φορές συνειδητά για την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών και ειδικότερα στους καταδρομείς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας που διαμορφώνεται στο σώμα», λέει ο ταξίαρχος εν αποστρατεία κ. Νίκος Τόσκας. Ο ίδιος παραδέχεται πως όταν ήταν διοικητής στρατιωτικής μονάδας στον Έβρο προέτρεπε τους στρατιώτες του να τραγουδούν παρόμοιους «ύμνους». «Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ταλαντεύομαι αν έκανα τότε τη σωστή επιλογή», παραδέχεται μιλώντας στα «ΝΕΑ».

  Αναλυτικά το ρεπορτάζ στα «Νέα»:

  Χακί καμώματα στο Ίντερνετ

  Οι καταδρομείς, με πλήρη εξάρτυση όπως απαιτεί η συγκεκριμένη άσκηση, έχουν βιντεοσκοπηθεί από κινητό συναδέλφου τους να τραγουδούν. «Τους βλέπετε αυτούς; Τους λένε Αλβανούς. Κορδόνια θα φτιάξουμε με τ΄ άντερα από αυτούς. Τους βλέπετε αυτούς; Τους λέν΄ Οθωμανούς. Τα αρβύλια μας θα φτιάξουμε με δέρματα από αυτούς» είναι το περιεχόμενο του πρώτου τραγουδιού. Λίγο αργότερα- και με τον ρυθμό που δίνει επικεφαλής της ομάδας- οι καταδρομείς αρχίζουν ένα ακόμη τραγούδι «μισαλλοδοξίας».

  ………………………….

 2. Παράθεμα: Ο ακροδεξιάς απόχρωσης λαϊκισμός του στρατηγού Τόσκα — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 3. Ο/Η Psycho λέει:


  Έντιμοι εθνικιστές

  συμπαθείς συντηρhτικοί

  και θρησκευόμενοι

  όλοι μαζί για τη μεγάλη αλλαγή

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Από πολύ νωρίς είχαν επισημανθεί τα νταραβέρια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μα τα πιο απίθανα στοιχεία Δεξιάς και Ακροδεξιάς.
  Ο Αλέξης ετοίμαζε το μεγάλο φιλορωσικό, Ορθόδοξο, αντιευρωπαϊκό μέτωπο, που οραματιζόταν πως θα τον έκανε Φιντέλ Κάστρο της Μεσογείου.

  15/01/2011

  Ομιλεί ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης

  ………………………………..

  Ναι αλλά η «Αυγή» παρακολουθεί από κοντά και τις δραστηριότητές του Σερ.

  Ας προσέξει λίγο η «Αυγή» γιατί τον κ. Μαρκεζίνη τον προβάλει και η «Χρυσή Αυγή». Είναι πρωτοφανές να συμπίπτουν οι επιλογές της απλής «Αυγής» με αυτές τις Χρυσής. Κάτι θα του βρίσκει η δεύτερη, κι αυτό είναι ο «πατριωτισμός» του που αδικεί νομίζω έναν άνθρωπο με τις δικές του περγαμηνές.

  «ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ
  (e-Χρυσή Αυγή 2.1. 2011)
  Βασίλειος Μαρκεζίνης: Η διαστρεβλωτική επιρροή των ΜΜΕ
  (e-Χρυσή Αυγή 3.1. 2011)
  ………………………..
  Στέκομαι μόνο σε δυο σημεία:
  Α. Ο σερ Μαρκεζίνης επιμένει εμφαντικά στο «… δικαίωμα της χώρας μας να ορίσει μονομερώς τη δική της ΑΟΖ, ενημερώνοντας ακολούθως τον ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα η Τουρκία θα μπορούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τις λεπτομέρειες της οριοθετήσεως, αλλά και τούτο μόνο με την αποδοχή της ελληνικής πλευράς. Διαφορετικά, η διαμαρτυρία της θα παραμείνει άνευ περιεχομένου…». Δηλαδή τη φοβόμαστε αυτήν την ενδεχόμενη προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο; Γιατί; Μήπως γιατί δεν έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο δικαστήριο; «Άνευ περιεχομένου» θα είναι η δυσαρέσκεια μιας ισχυρής γειτονικής χώρας ειδικά αν νιώθει αδικημένη και στερημένη του δικαιώματος δικαστικής προσφυγής, ή θα μας εξαναγκάζει σε συνεχή επιφυλακή, εξοπλισμούς, αερομαχίες, αντιδικίες, και απειλή πολέμου;

  Νομίζω πως όλος αυτός ο τσαμπουκάς που ανέξοδα (γι’αυτούς) εισηγούνται έξω από το χορό διάφοροι πατριώτες, κάνει μόνιμα λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο που είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Τουρκία.

  ……………………….

  Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης ενώνει τους υγιώς σκεπτόμενους

  Μυστικές συναντήσεις, μακριά από τα βέβηλα μάτια του πόπολου, είχε ο ασυγκράτητος επίδοξος πρωθυπουργός Αλέξιος Τσίπρας με τον κ.Βασίλειον κ.Μαρκεζίνην, με αποκορύφωμα την τελευταία, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το «Ποντίκι» (29.11), προσθέτοντας: «Για το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο, καθώς καμία πλευρά δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις. Αυτό όμως που γνωρίζουμε, είναι ότι οι κύριοι Τσίπρας και Μαρκεζίνης έχουν συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια».

  ——Όσον αφορά στην απουσία ανακοινώσεων, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Τσίπρας συναντιέται με ιδιόρρυθμους δεξιούς παράγοντες χωρίς να ενημερώσει τον κυρίαρχο λαό. Υπενθυμίζω πως ποτέ δεν μάθαμε τι συζήτησαν οι κ.κ. Τσίπρας, Ν.Παππάς και Σκουρλέτης στη χαρούμενη επίσκεψή τους στην έδρα του «Κομιστή». Ομολογώ πως δεν μπορώ να υποθέσω ποια ήταν και είναι τα κοινά τους ενδιαφέροντα και συμφέροντα με τον εκδότη του ‘Π.Θ.’, η δημοσίευση από τον οποίο μιας συγκλονιστικής φωτογραφίας του Παύλου Φύσσα, προκάλεσε κραυγαλέες αντιδράσεις για τη ‘βεβήλωση’, ενώ η συνάντησή του με τον ‘ανατροπέα’ πολιτικό καλύφθηκε με την εκκωφαντική σιωπή των φωνασκούντων. Αν όμως για τους κ.κ. Ιερώνυμο, Τράγκα, Ιφικράτη Αμυρά, μητροπολίτη Αμβρόσιο, Καμμένο, Θέμο Αναστασιάδη και για το ακροδεξιό μπλογκ Οlympia,, μπορεί να υπάρξει κάποια εξήγηση για τις συνευρέσεις τους με το πουλέν του μετανιωμένου κ.Αλαβάνου, η συνάντησή του με τον υιό Μαρκεζίνη (φωτ. όπισθεν του πατρός), είναι ολότελα ανεξήγητη, γιατί ο εν λόγω δεν εκπροσωπεί κανέναν εκτός από τον εαυτό του. Ανεξήγητη είναι επίσης και η υπερπροβολή του «φιλορώσου» (;) εκφραστή σχεδόν κάθε αφελούς πατριωτικής και λαϊκιστικής κοινοτοπικής κενολογίας (και) από το λεγόμενο δημοκρατικό Τύπο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις θαυμασμού στις «ιδέες» του από την ποικιλόχρωμη Ακροδεξιά.

  …………………………..

 5. Ο/Η Τρία πουλάκια κάθονταν λέει:

  Ναία Αρηστερά και Αιπιστύμη

  https://www.iefimerida.gr/politiki/amfisbitei-embolia-tzakri-ypohreotiko-stadio-prosorinis-adeias

  Αμφισβητεί τα εμβόλια και η Τζάκρη: «Το κάνετε υποχρεωτικό, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της προσωρινής άδειας»


  Ομιλούν οι οιδικεί

  https://www.avgi.gr/politiki/371929_tilefoniki-epikoinonia-toy-alexi-tsipra-me-gennimata-belopoylo
  16.11.20 13:22
  Αυγή Newsroom

  Πολυτεχνείο / Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με Γεννηματά, Βελόπουλο

 6. Ο/Η Bίος και Πολιτεία λέει:

  http://15minutes.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%BF/

  Ο «μαυροσκούφης» Τόσκας, η διαδρομή του, η βεντέτα με τον Στάθη Παναγούλη και το Username και password… ως προϊσταμένου της ΕΥΠ, σε post-it!

  Πολιτική 5 | 04/08/2018

  Προϊόν έντονου παρασκηνίου ήταν η καθυστερημένη αποδοχή της παραίτησης ή αποπομπής του αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αναμένεται άμεσα ανασχηματισμός ή άλλες παραιτήσεις από την κυβέρνηση ή τον κρατικό μηχανισμό.

  Επειδή ωστόσο η πίεση υπό την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ισχυρή, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

  Ο ισχυρισμός του Μαξίμου ότι η παραίτηση Τόσκα έγινε τώρα δεκτή επειδή «έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, δεν πείθει καν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τόσκας είχε φτάσει άλλωστε πολλές φορές στο κατώφλι της αποπομπής του και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τώρα την παραίτησή του οφείλεται πρωτίστως στην πίεση που ασκεί η οργή της κοινής γνώμης και δευτερευόντως στην πίεση που ασκούσαν στο Μαξίμου κομματικοί παράγοντες ώστε να υπάρξει εκτόνωση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που «σιγοβράζει». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οδηγήθηκε σε παραίτηση ο κ. Τόσκας που «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ότι τον είχε στοχοποιήσει ημέρες τώρα ο πολιτικός του προϊστάμενος και υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ότι στην ανάγκη παραίτησής του είχε αναφερθεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» κ. Στούμπος, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.


  Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κίνηση χωρίς σημασία είναι και η ανάληψη αρμοδιοτήτων του κ. Τόσκα από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, πέραν της πρόθεσης του κ. Τσίπρα να εκτονώσει κάπως την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα.

  Για τον ανασχηματισμό, ουδείς σε αυτό το κλίμα μπορεί να κάνει προβλέψεις και το μόνο ορατό είναι ότι μετά την παραίτηση/αποπομπή Τόσκα δεν πρέπει να αργήσει πολύ.


  Επί της ουσίας, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί άμεσα ώστε να αλλάξει το μίγμα της δημόσιας συζήτησης, καθώς, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η επιχειρηματολογία της για το τι συνέβη και τι έφταιξε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και τους δεκάδες νεκρούς αδυνατίζει. Η κυβέρνηση έχει εμφανώς σταματήσει να υποστηρίζει ότι «δεν έγιναν λάθη», όπως έλεγε ο κ. Τόσκας δημοσίως, μια γραμμή την οποία στήριζε το Μαξίμου με τη στάση του, ενώ το επιχείρημα ότι αιτία των θανάτων των ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες ήταν στην πραγματικότητα η αυθαίρετη δόμηση δε μπορεί να σταθεί σοβαρά μετά την αποδοχή της παραίτησης του πλέον αρμόδιου υπουργού για την εκκένωση της περιοχής.


  Επιπροσθέτως, είναι προφανές ότι με την αποδοχή της παραίτησης Τόσκα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει και τις πιο συλλογικές ευθύνες στον κ. Τόσκα, ώστε να λειτουργήσει ο ίδιος ως «Ιφιγένεια». Είναι ωστόσο αμφίβολο ότι η καθυστερημένη αποδοχή της παραίτησης Τόσκα θα λειτουργήσει εκτονωτικά και δεν θα γίνει νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και πεδίο κριτικής από την κοινή γνώμη.


  Συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε στη Ναυτεμπορική ότι η παραίτηση Τόσκα δεν αλλάζει τον σχεδιασμό που υπάρχει. Δεν διαψεύδουν ότι αναμένεται ανασχηματισμός, επιβεβαιώνουν ότι δυσαρέσκεια υπάρχει και για στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όπως και για στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, επιμένουν ωστόσο ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όχι υπό πίεση».

  «Γνωστός θιασώτης της χούντας»

  Γνωστή είναι η βεντέτα του Νίκο Τόσκα με τον Στάθη Παναγούλη και μετά όσα του καταλόγισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον αποκαλεί «εύελπι» και «γνωστό θιασώτη της χούντας».
  Ο ανεξάρτητος βουλευτής που κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Νίκου Τόσκα επειδή δεν του επετράπη πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του και ιδίως του εξαφανισθέντος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αδελφού του Γεωργίου Παναγούλη με το επιχείρημα ότι είναι απόρρητα, συνεχίζει με ιδιαίτερη οξύτητα τις επιθέσεις του.

  «Επιθυμώ να πληροφορήσω τον κ. Τόσκα «τον εύελπι της χούντας», ότι όταν επί 220 ημέρες ανακρινόμουν στο ΕΑΤ ΕΣΑ, δεν τον συνάντησα σε κανένα κολαστήριο ανακριτικό, ούτε στην απομόνωση στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου, ούτε βεβαίως στην εξορία στη Γυάρο, μολονότι ο κ. Ν. Τόσκας γράφει στο βιογραφικό του ότι υπήρξε και … αντιστασιακός!!!», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του και προσθέτει: «Ας μην ξανατολμήσει ο κ. Ν. Τόσκας να αναφερθεί στους αγώνες της οικογένειας Παναγούλη, διότι ποτέ κανένα μέλος αυτής της οικογένειας δεν έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες κάτω από το πουλί της χούντας! Κύριε Τόσκα, μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο και για τη δική σας οικογένεια;».

  Τι είχε πει ο Τόσκας

  «Σφάλλει ο αήθης κύριος Παναγούλης αν νομίζει ότι του επιτρέπεται να ασχημονεί, να συκοφαντεί και να διαβάλλει. Το σημερινό του κατάντημα δεν τιμά την αγωνιστική ιστορία της οικογένειάς του. Δεν πρόκειται όμως να κατεβώ στο επίπεδό του», είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2017, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από τη Θεσσαλονίκη, όταν ενημερώθηκε για την αποστολή εξωδίκου και τις δημόσιες δηλώσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

  «Υπενθυμίζω ότι οι 2.100 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων είναι αυτοί που απέμειναν από τα 7 εκατομμύρια περίπου φακέλους που ρίχτηκαν στη φωτιά το 1989. Και, αντί για το 2029 οπότε είχε αποφασιστεί να ανοιχτούν οι εναπομείναντες φάκελοι, αυτοί ανοίχτηκαν το 2016 και δίνονται στους δικαιούχους, με απόφαση του τωρινού υπουργού», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο κ. Παναγούλης ας μην παριστάνει λοιπόν όψιμα τον μόνο εκπρόσωπο της αντιδικτατορικής αντίστασης».
  Ο κ. Παναγούλης υποστήριξε σήμερα με δήλωσή του ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του απαγόρευσε πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού φακέλου του και του φακέλου μελών της οικογένειας.

  Πρόκειται για τη διαδικασία απόδοσης στους αγωνιστές της αντίστασης 1967-1974 των φακέλων που τηρούνται στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας, όπως αναφέρει ο κ. Παναγούλης υπέβαλε σχετική αίτηση και πρόσφατα κλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραλάβει αντίγραφα.

  «Όμως, ο υπουργός κ. Τόσκας, απαγόρευσε την πρόσβαση μου στο μεγαλύτερο τμήμα τόσο του προσωπικού μου φακέλου όσο και των φακέλων των μελών της οικογένειας μου και από το σύνολο των 1.527 σελίδων, μου παρέδωσε μόλις 695 σελίδες, για την έκδοση φωτοτυπικών αντιγράφων των οποίων επιβαρύνθηκα με το ποσό των 159 ευρώ», αναφέρει ο Στάθης Παναγούλης και κάνει γνωστό ότι προέβη σε εξώδικη διαμαρτυρία.
  Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι αποκρύπτονται στοιχεία για την οικογένειά του που αγωνίστηκε με αίμα για τη Δημοκρατία και αμφισβητεί την αντιστασιακή διαδρομή του Νίκου Τόσκα.

  Τα… αποκαλυπτήρια

  Μεταφέρουμε τα «αποκαλυπτήρια» του Νίκου Τόσκα που έκανε στην «Καθημερινή» ο Στέφανος Κασιμάτης:

  «Ο Στάθης Παναγούλης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος επιβιώνει όλα αυτά τα χρόνια ως ένας αυστηρός χορτοφάγος (vegan) της πολιτικής, τρεφόμενος μόνον από τις οικογενειακές δάφνες. Αυτές πρέπει μάλλον να έχουν τελειώσει, οπότε γι’ αυτό ο καλός βουλευτής έβαλε στο μάτι τις δάφνες του Ν. Τόσκα. Οχι τις χρυσές που ήταν κεντημένες στο στρατιωτικό πηλήκιό του, αλλά τις «αντιστασιακές».

  O δαφνοφάγος βουλευτής, λοιπόν, αφηνίασε (ίσως από την πείνα) και κατηγόρησε τον Ν. Τόσκα ότι «ψευδώς αυτοαποκαλείται αντιστασιακός», επειδή ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως του ΣΥΡΙΖΑ εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων το 1971, επί χούντας. Εψαξα το βιογραφικό του υπουργού και η σχετική αναφορά έχει ως εξής: «Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971. Στη διάρκεια της δικτατορίας και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν έπραξε αυτό που όφειλε σαν δημοκρατικός πολίτης. Τα θέματα αυτά τα γνωρίζουν δημοκρατικοί συνάδελφοι και φίλοι του».

  Παρακαλώ πολύ, μη γελάτε. Διότι ουδείς μπορεί να υιοθετήσει τον ισχυρισμό του χορτοφάγου Παναγούλη, εφόσον δεν γνωρίζει την προσωπική ιστορία του Τόσκα ή τους ανώνυμους δημοκρατικούς φίλους του, τους οποίους άλλωστε επικαλείται. Μπορεί, υποθέτω, στο ημερολόγιο, που ίσως κρατούσε ως μαθητής ο Τόσκας, η ακροστιχίδα των εγγραφών να σχημάτιζε τη φοβερή φράση «Κάτω η χούντα»! Δεν το αποκλείω.

  Το βέβαιο είναι ότι εκείνη την εποχή κάθε αστυνομικό τμήμα διέθετε και υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, η οποία γνώριζε τα πάντα για τους αριστερούς στη γεωγραφική δικαιοδοσία του. Τους δε εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές τους έψαχναν μέχρι τρίτης γενεάς. Ηταν, δηλαδή, απίθανα δύσκολο, αν όχι αδύνατον, για έναν «αντιστασιακό», ακόμη και του είδους που χρειάζεται τα εισαγωγικά, να εισαχθεί στην Ευελπίδων.

  Πάντως, το χρήσιμο αυτής της ιστορίας είναι ότι μας βοηθά να καταλάβουμε την πάθηση του Ν. Τόσκα. Εξηγεί, δηλαδή, τι τον κάνει τόσο φανατικά αριστερό, ώστε να χαρακτηρίζει «δύσκολα χρόνια» την περίοδο των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη. (Διότι σε αυτές αναφέρεται προφανώς, όταν λέει ότι έπραξε το καθήκον του ως δημοκρατικός πολίτης «στη διάρκεια της δικτατορίας και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν»). Ο Ν. Τόσκας, λοιπόν, πάσχει από το λεγόμενο σύνδρομο Βισίνσκι. Ο περιβόητος Αντρέι Βισίνσκι έμεινε στην Ιστορία με τον σταλινικό φανατισμό που επέδειξε ως δημόσιος κατήγορος στις δίκες της Μόσχας τη δεκαετία του 1930. Ισως επειδή ήταν πολωνικής καταγωγής (η πρώτη μειονότητα που εξόντωσε ο Στάλιν την περίοδο του Μεγάλου Τρόμου) και, επίσης, είχε ξεκινήσει στην πολιτική ως Μενσεβίκος…»

  Ποιος είναι

  Ο υποστράτηγος ε.α Νίκος Τόσκας ήταν αξιωματικός των Τεθωρακισμένων και κατάγεται από τα ορεινά Τζουμέρκα της ‘Άρτας. Οι δημοσιογράφοι τον πρωτογνώρισαν ως διευθυντή του γραφείου του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Μανουσου Παραγιουδάκη. Αυστηρός ως αξιωματικός αν και πάντα οι πολιτικές του πεποιθήσεις ήταν «αριστερών» κατευθύνσεων, παρά το ότι από κάποιους αμφισβητείται.

  Μετά από την αποστρατεία του ο Νίκος Τόσκας δραστηριοποιήθηκε πολιτικά συμμετέχοντας στον Κεντρικό Μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και συνέταξε το προεκλογικό πρόγραμμα Άμυνας του Κινήματος το 2009 και στην πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά.

  Θα βρεθούν πάρα πολλοί να θυμηθούν ότι υπήρξε διευθυντής του Πάνου Μπεγλίτη όταν ήταν ΑΝΥΕΘΑ. Τελικά συγκρούστηκε με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Για ποιο λόγο; Δείτε και θα καταλάβετε…

  Ο Ν. Τόσκας απεχώρησε, μόνον όταν ο Μπεγλίτης δεν έστερξε στην επιθυμία του να προταθεί στην Κυπριακή Κυβέρνηση, ως Αρχηγός Εθνοφρουράς (Α/ΓΕΕΦ), θέση που καταλαμβάνουν αντιστράτηγοι αποστρατευθέντες με αυτό το βαθμό εν ενεργεία (όχι με αποστρατευτικό βαθμό).

  Έκτοτε έστρεψε προς το ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε και τυπικώς την… επιβράβευση, ως πέμπτος στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματός του, δηλαδή σε εκλόγιμη θέση.

  Ως πολιτικοποιημένο άτομο είναι δεδομένο ότι ο Νίκος Τόσκας είχε συμπάθειες και αντιπάθειες στο στράτευμα. Θα λέγαμε ότι ήταν το «αντίθετο στρατόπεδο» απ΄αυτό του Φραγκούλη Φράγκου, με τον οποίο είχαν τυπικές σχέσεις.

  Ο Φράγκος Φραγκούλης για τον Τόσκα

  «Στο επίσημο βιογραφικό του Στρατηγού (ιστοσελίδα του ΠΡΑΤΤΩ) γράφεται “συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις προ της εισόδου του στην ΣΣΕ το 1971”.

  Δηλαδή ο κ. ΝΤ αφού έδρασε ηρωικά κατά της χούντας εισήλθε στη ΣΣΕ, την εποχή της κορύφωσης της ισχύος της επταετίας και ελέγχου των πάντων (τότε όχι μόνο στρατιωτικές σχολές αλλά και σε θέση κλητήρα μαιευτηρίου δεν περνούσε ούτε αντιστασιακό κουνούπι).

  Δεν ακούγεται τόσο ρομαντικό ή βιτσιόζο ένας αντιστασιακός αριστερός νέος να αγωνίζεται για την είσοδό του στη σχολή Ευελπίδων; Εκτός αν είχε σχέδια να την διαβρώσει εκ των έσω…»

  Username και password.. του προϊσταμένου της ΕΥΠ, σε PostIt

  Τα προσωπικά μας δεδομένα και οι κωδικοί ασφάλειας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, είναι προσωπικοί, και η κοινοποίηση τους σε δημόσια θέα, μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα ασφαλειας. Όταν όμως ο υπολογιστής ανήκει στον αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τα ζητήματα ασφαλείας, θέτουν πιο αυστηρές παραμέτρους.

  Ανανεώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Νοέμβριο του 2015, στην οποία φιλοξενείται η φωτογραφία του αρμόδιου Υπουργού, Νίκου Τόσκα, με το βιογραφικό του σημείωμα.

  Πρόκειται για τον πολιτικό προϊστάμενο για τη Δημόσια Ασφάλειας και Τάξη, και της ΕΥΠ.
  Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο, εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει στη φωτογραφία του Νίκου Τόσκα, το κίτρινο Post-It, κολλημένο στην αριστερή πλευρά της οθόνης στον υπολογιστή του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο οποιο ειναι ευδιάκριτο το username: ypourgos και ο κωδικός πρόσβασης στο δίκτυο: 123456.

  Βέβαια στο post it δεν αναφέρεται το δίκτυο πρόσβασης, αν δηλαδή οι κωδικοί είναι για το εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (policeonline) των Υπηρεσίων ΕΛ.ΑΣ. ή αφορούν άλλο δίκτυο «ειδικής» πρόσβασης. Στην περίπτωση πάντως που οι κωδικοί αφορούν το policeonline, όσοι από τους σχεδόν 45.000 υπαλλήλους της ΕΛΑΣ, έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο δίκτυο, μπορούν να κάνουν χρήση των κωδικών..

  Πάντως όπως και να χει η δημόσια θέα των κωδικών του υπολογιστή στη νευραλγική θέση του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, θέτει θέματα ασφαλεία και της γενικότερης συναίσθησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.