Φίλης: Με έδιωξε ο Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας γιατί το ήθελε ο Ιερώνυμος

[Φίλης: «Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας»]

Αυτοκριτική σχετικά με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, μίλησε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά και τοποθετήθηκε για μία σειρά θεμάτων που αφορούσαν τόσο τις σχέσεις με την Εκκλησία όσο και με την διαχείριση της εξουσίας από το κόμμα του.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του περί «εκκαθαρίσεων» στον χώρο της πολιτικής και της εκκλησίας, στις οποίες η Αριστερά συνέπραξε με κάποιο τρόπο, όπως είπε. Τόνισε δε πως ο ίδιος μπορεί να έφυγε από την θέση του υπουργού Παιδείας γιατί έθεσε θέμα η Εκκλησία…

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ατολμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη να μην αναγράφεται στο Σύνταγμα πως επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθοδοξία» και χαρακτήρισε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία «χριστιανική κατήχηση».

Εξαπολύοντας επίθεση στην Εκκλησία, ο κ. Φίλης είπε πως: «Μπορεί εγώ να έφυγα από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία. Πριν διώξει εμένα ο Τσίπρας από το υπουργείο είχε διώξει ο Ιερώνυμος τους εκπαιδευτικούς, τους θεολόγους, που είχαν πάρει μέρος στην εκπόνηση των προγραμμάτων με τη συναίνεσή του από τα διάφορα όργανα της εκκλησίας. Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας»…

mixanitouxronou.gr

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in IERI_Exoussia, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Φίλης: Με έδιωξε ο Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας γιατί το ήθελε ο Ιερώνυμος

 1. Ο/Η laskaratos λέει:  Είχε εναντίον του και τον αδιάντροπο φίλο κάθε μορφής τυραννίας Γλέζο

  https://ikivotos.gr/post/3328/manwlhs-glezos-blasfhmei-o-nikos-filhs-otan-mila-gia-thn-ekklhsia-kai-thn-stash-ths-sthn-katoxh

  Κιβωτός της Ορθοδοξίας /Επικαιρότητα
  Μανώλης Γλέζος: Βλασφημεί ο Νίκος Φίλης όταν μιλά για την Εκκλησία και την στάση της στην Κατοχή

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στον Σπύρο Χαριτάτο, ο Μανώλης Γλέζος σχολίασε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ότι η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας θίγοντας και την στάση της κατά την χούντα και την κατοχή.

  «Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής βλασφημεί.

  ……………………………..

  _____________________________________

  Για τις αθλιότητες του Γλέζου
  https://roides.wordpress.com/2020/07/31/31jul20/

  Ο ιερέας Κώστας Μπέης αποκαθηλώνει τους εθνικούς μύθους της Αγιασοφιάς και του Γλέζου

  [«Απαγορευμένες» αλήθειες που πρέπει να λέγονται και να ακούγονται]

  του Αναγνώστη Λασκαράτου

  Ο Κώστας Μπέης είναι μια μοναδική περίπτωση ιερέα. Κυριολεκτικά δεν έχει σχέση κοινωνική, μορφωτική, πολιτική με τον υπόλοιπο κλήρο. Δεν υποστηρίζω πως είναι ο ιδανικός ιερωμένος, υποστηρίζω πως διαθέτει μορφωτικές και πολιτικές περγαμηνές.

  Γιός Εισαγγελέα, πρώην τακτικός καθηγητής της Νομικής, διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική δράση και διεθνείς διακρίσεις (βραβείο Ιππεκτσί, κ. ά.), πρόεδρος της ΕΡΤ, Υπηρεσιακός Υπουργός Δημόσιας Τάξης στην εκλογική κυβέρνηση Σημίτη (9/1996), Γ.Γ. της Βουλής, σύμβουλος του Α.Παπανδρέου, αρθρογράφος για δεκαετίες της «Ελευθεροτυπίας». Το 2005 χειροτονήθηκε παπάς από έναν καλό (σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους) μητροπολίτη, τον Μελέτιο (βλ. «Αριστερά και μητροπολίτες της Πρέβεζας»), που του παραχώρησε την μικρή ενορία ενός χωριού, στο οποίο ο νέος εφημέριος πηγαινοερχόταν από την Αθήνα, εν είδει επισκέπτη πανεπιστημιακού καθηγητή..
  ……………………

  «Κάποιοι που παριστάνουν σήμερα τους υπερπατριώτες,….Πρώτος ο Γλέζος!..Το λέω ενώπιον της Τηλεόρασης. Πρίν από μισό χρόνο, επήγα και του λέω: Μανώλη, έχω εδώ την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου του Κασιμάτη, του Πρύτανι του Πανεπιστημίου, έχω βάλει την δική μου και θέλω την δική σου, για να κάνωμε πλαγιαστική Αγωγή εναντίον του Γερμανικού Δημοσίου για την αξίωση που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Κατοχικό Δάνειο (σημ.Λ.: αυτό είναι το μόνο βάσιμο αίτημα, οι αποζημιώσεις δεν έχουν έρεισμα)… Η απάντηση του Γλέζου ήταν: «Θα το σκεφτώ». Το σκέφτεται ακόμη!..».

  Ο Γλέζος ήταν εγωκεντρικός, αναζητούσε με πάθος δημοσιότητα και γενική αναγνώριση, ήταν η ενσάρκωση του one man show, γι’αυτό και ίδρυσε και ιδιωτικό «κόμμα» («Άμεση Δημοκρατία»), ανύπαρκτο, το οποίο αρνιόταν να το διαλύσει ως συνιστώσα του νέου, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Μια σειρά παλιότερων δημοσιευμάτων μου νομίζω πως ρίχνει κάποιο φως στην κρυμμένη σκοτεινή πλευρά του:
  «Οι επίσκοποι στην Κατοχή» [4] «Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο», σε 4 συνέχειες. «Κατά Μανώλη Γλέζου» «Εθνοκάθαρση και Μανώλης Γλέζος» «Εμμανουήλ Γλέζου (Μακεδονομάχου): Αρχιεπισκόπου-Τραπεζίτου Νήσου Ελβετίας εγκώμιον!» «Ο Γλέζος βγάζει ψεύτη τον Ιερώνυμο, αλλά ψεύδεται ο ίδιος» «Θεοδωράκης και Γλέζος, το σκάνδαλο της αριστερής εικονολατρίας «Μήνυμα Εμμανουήλ Γλέζου προς τους ‘‘300 της Βουλής’’» «Είναι οι Γερμανοί παιδιά εγκληματιών;» «Πόσα βραβεία θα εισπράξει ακόμη ο Γλέζος;» «Η τελευταία και χειρότερη βράβευση του Μανώλη Γλέζου» «Ο Γλέζος ήταν ιστορικό πρόσωπο ή μυθικός Άγιος των Συναξαρίων;» «Ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν για τον Μανώλη Γλέζο».

 2. Ο/Η Ήταν όλα καμμένα από την πρώτη μέρα λέει:

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://tomanifesto.gr/karfia-th-achtsiogloy-kata-tsipra-gia-ton-apokefalismo-toy-nikoy-fili-vi/

  tomanifesto.gr

  “Καρφιά” Θ. Αχτσιόγλου κατά Τσίπρα για τον “αποκεφαλισμό” του Νίκου Φίλη (vid)
  11.05.2021

  “Φίλια” πυρά δέχεται ο Αλ. Τσίπρας για την αποπομπή Φίλη το 2016 από το υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη φορά τα βέλη προέρχονται από το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θεμιστοκλή Αχτσιόγλου.

  Μιλώντας σε κομματική διαδικτυακή εκδήλωση στα Γιαννιτσά με θέμα: «Ανάσταση και Επανάσταση – Χριστιανισμός και Αριστερά», ο δικηγόρος και πατέρας της Εφης Αχτσιόγλου, κατηγόρησε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Αλ. Τσίπρα ότι έδιωξε τον Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας “εξαιτίας της παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου”.

  Δείτο το βίντεο με τις δηλώσεις του Θεμιστοκλή Αχτσιόγλου:

  Βολές Φίλη

  Στην ίδια εκδήλωση στα Γιαννιτσά συμμετείχε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος αναφερόμενος στην “απόλυσή” του από τον Τσίπρα, μεταξύ άλλων, είπε:

  “Πριν διώξει εμένα ο Τσίπρας από το υπουργείο είχε διώξει ο Ιερώνυμος τους εκπαιδευτικούς, τους θεολόγους, που είχαν πάρει μέρος στην εκπόνηση των προγραμμάτων με τη συναίνεσή του από τα διάφορα όργανα της εκκλησίας. Είναι λυπηρό η αριστερά να συμπράττει, έστω με αυτό τον τρόπο, δεν λέω ότι υπήρξε συνεννόηση, να συμπράττει σε τέτοιου είδους εκκαθαρίσεις στο χώρο της πολιτικής και στο χώρο της εκκλησίας”.

  Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα του Νίκου Φίλη ξεκίνησε αρχικά για το θέμα των θρησκευτικών και έπειτα για το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Χρειάστηκε τότε η παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά οι τόνοι δεν έπεσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά Φίλη, χαρακτηρίζοντάς τον: «μία προσωπικότητα με πολλά προβλήματα που δεν μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη, καθώς άλλα λέει το πρωί και άλλα κάνει το βράδυ». Ο Τσίπρας τελικά “απέλυσε” από υπουργό τον Ν. Φίλη, εξευμενίζοντας έτσι τον Αρχιεπίσκοπο και την εκκλησία.

  Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης το απόγευμα της Τρίτης (11/5/2021) έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook:

  Το Κράτος, η Εκκλησία, τα Θρησκευτικά και οι άπιστοι Θωμάδες
  ===
  Ένας μικρός αχός σηκώθηκε σήμερα από ιστοσελίδα που έχει την ευλογία του Μητροπολίτη Πειραιώς, γύρω από την προχθεσινή ομιλία μου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών με θέμα «Χριστιανισμός και Αριστερά». Θαρρείς και είπα τίποτα καινούργιο, έξω από τις αρχές μας.
  Τι είπα: πρώτον, ότι ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας είναι ώριμο κοινωνικό και δημοκρατικό αίτημα, που εμείς ως κυβέρνηση δεν τολμήσαμε. Επιβεβαιώνεται όμως και παραμένει στο νέο πρόγραμμα του Συνεδρίου μας.

  Δεύτερο, ότι η κρατική μισθοδοσία των ιερέων, δεν πρέπει να είναι προνόμιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά να αφορά όλους τους λειτουργούς και των υπολοίπων δογμάτων και θρησκειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η ανεξιθρησκεία επιτάσσει ισότητα. Το ελληνικό κράτος, δίνει κάθε χρόνο 200 εκ. € για τη μισθοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια εκλογίκευση αυτής της σχέσης, όχι με μονομερείς κινήσεις, αλλά με τον αναγκαίο διάλογο, σε συνάρτηση με τη ρύθμιση των οικονομικών της Εκκλησίας.

  Και τρίτον, ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός (και όχι η κατάργηση, όπως γράφει η «ευλογημένη» ιστοσελίδα ότι δήθεν είπα) του μαθήματος των Θρησκευτικών. Να μην είναι μάθημα πίστης, αλλά μάθημα γνώσης. Τα νέα προγράμματα που ετοιμάστηκαν επί υπουργίας μου, καρπός πολύχρονης ερευνητικής και διδακτικής εργασίας έγκριτων θεολόγων και παιδαγωγών, για την επιλογή των οποίων είχε συμφωνήσει η Εκκλησία, συνάντησαν την αιφνίδια αντίδραση μιας θορυβώδους μερίδας φανατικών και ζηλωτών. Αυτοί κατόρθωσαν να επηρεάσουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, με τις γνωστές συνέπειες (μεταξύ άλλων εκκαθαρίσεις φιλελεύθερων θεολόγων από εκκλησιαστικές θέσεις). Επέβαλαν επίσης την αποπομπή μου, σε συνθήκες μάλιστα αριστερής διακυβέρνησης. Αλλά από την άλλη, επιβεβαίωσαν την αρχή της «ετερογονίας των σκοπών»: το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι το μάθημα των θρησκευτικών ως μάθημα πίστης και κατήχησης, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό. Και έτσι, με απλή δήλωσή τους οι γονείς, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, μπορούν να εξαιρούν τα παιδιά τους από τη διδασκαλία του.

  Ο θρησκευτικός εγγραμματισμός είναι αναγκαίος, σε μια περίοδο που οι θρησκείες επηρεάζουν καθοριστικά διεθνείς εξελίξεις. Ο πολυ-πολιτισμικός κόσμος εξάλλου, έχει διαφοροποιήσει θρησκευτικά το μαθητικό ακροατήριο, ακόμα και στο ελληνικό σχολείο. Πώς θα γνωρίσουμε το διπλανό μας, αν δεν ξέρουμε τι πιστεύει;

  ===
  Το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης είναι αναρτημένο στο προφίλ μου. Ομιλητής, εκτός από εμένα, ήταν ο θεολόγος Νίκος Κοσμίδης. Την παρακολούθησαν δικτυακά χιλιάδες συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους, θεολόγοι και ιερείς. Για το επίπεδο του διαλόγου που αναπτύχθηκε εκφράστηκε ικανοποίηση, ζωντανά και με μηνύματα. Αν κρίνω όμως από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ορισμένοι… δεν έχουν το Θεό τους. Δεν πίστευαν στα όσα άκουσαν, και για αυτό άκουσαν όσα ήθελαν ν’ ακούσουν. Έχουν βέβαια ελαφρυντικό: η εκδήλωση έγινε την Κυριακή που η Εκκλησία εορτάζει τον Άπιστο Θωμά. Και του χρόνου!

 4. Ο/Η Αχ Έφη λέει:

  https://www.capital.gr/politiki/3537471/o-tsipras-trabixe-to-auti-fili-gia-elliniko-sta-kagkela-o-suriza-me-polaki-to-paraskinio

  07-Απρ-2021 22:25

  Ο Τσίπρας «τράβηξε» το αυτί Φίλη για Ελληνικό, «στα κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ με Πολάκη- Το παρασκήνιο

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τη δυσαρέσκειά του για την διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη στην ψηφοφορία για το Ελληνικό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια μιας ακόμη πολύωρης συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ , στο οποίο είχαν μαζευτεί κάμποσα εσωκομματικά ζητήματα προς «διευθέτηση».

  Τσίπρας υπέρ Ελληνικού και κατά …διαφοροποιήσεων

  Από την ψηφοφορία για το Ελληνικό δεν απόσχε μόνον ο κ. Φίλης αλλά και ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος όμως επέλεξε να μην εξηγήσει με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως έκανε ο τομεάρχης Παιδείας, προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

  Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο πολιτικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις απέναντι στην «κεντρική γραμμή» που έχει αποφασιστεί από ένα κομματικό Όργανο και επ αυτού αντέδρασε ο τομεάρχης Παιδείας αμφισβητώντας ότι το «πολιτικό κέντρο» ( ο λεγόμενος «καφές» ) συνιστά κομματικό όργανο. Το ζήτημα θεωρητικώς λύθηκε μετά την συνομολόγηση πως εάν υπάρχουν διαφωνίες στον «καφέ» και δεν είναι ομόφωνες οι αποφάσεις, τότε θα συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο προκειμένου να βγει η επίσημη «γραμμή». (

  Υπενθυμίζεται ότι στην περιβόητη σύσκεψη του «καφέ» για τη στάση ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το Ελληνικό, δεν είχε γίνει ομοφώνως δεκτή η εισήγηση Τσίπρα , καθώς είχαν διαφωνήσει μεταξύ άλλων και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου) .

  Άλλες έγκυρες πηγές, ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση του Ελληνικού, υπεραμυνόμενος για μια ακόμη φορά της ορθότητας της απόφασής του να υπερψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο.

  Στα «κάγκελα» με Πολάκη

  (….)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.