Θάνατοι, αγωγές και καταγγελλόμενος για διαφθορά διευθύνων στην “Βασιλειάδα” της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

[Τι συμβαίνει με τα γηροκομεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας; Ως που φτάνουν οι ευθύνες;]

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η “αλυσίδα” Γηροκομείων και Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων “Η Βασιλειάς” (St Basil’s Aged Care, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του Οργανισμού στην Αυστραλία).

Ένας οργανισμός, με ιστορία δεκαετιών, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, που επί ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη (1975 – 2019), αναπτύχθηκε από ένα φτωχικό οίκημα για απόρους ηλικιωμένους στο Σίδνεϊ σε ένα στιβαρό δίκτυο με εγκαταστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Ιδίως στο Σίδνεϊ (που είναι και η κεντρική έδρα της Αρχιεπισκοπής), όπου η “Βασιλειάδα” διαθέτει έξι ιδιόκτητες μεγάλες εγκαταστάσεις για ηλικιωμένους ελληνικής και μη καταγωγής.

Ανώτατος υπεύθυνος και εποπτεύων όλου του οργανισμού “Η Βασιλειάς” ανά την Αυστραλία είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρός της (ex officio president). Τα κατά τόπους ιδρύματα διοικούνται από ένα διοικητικό συμβούλιο (Board of Directors), όπου συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος ή επισήμως ορισμένος αντιπρόσωπός του, και από τον διευθύνοντα σύμβουλο με απεριόριστα σχεδόν εκτελεστικά καθήκοντα.

Οι “Βασιλειάδες” είναι υπολογίσιμοι οικονομικοί οργανισμοί φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με φοροαπαλλαγές και σημαντικές κατ’ έτος κυβερνητικές επιδοτήσεις, που λειτουργούν είτε με απευθείας δεσμούς με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είτε υπό την αιγίδα της ως “αυτόνομοι”. Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί τους κυμαίνονται μεταξύ 12 και 60 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου από 8 έως 40 εκατ. ευρώ).

Έως τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, όταν η πανδημία του κορονοϊού “χτύπησε” σκληρά τη Μελβούρνη, τα πράγματα στην “Βασιλειάδα” εμφανίζονταν ομαλά και διαχειρίσιμα. Όμως, αφενός ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε η “Βασιλειάδα” της Μελβούρνης στη διάρκεια του εν λόγω διμήνου και αφετέρου η αναπάντεχη κι ανεξήγητη “αλλαγή φρουράς” στα ανώτατα κλιμάκια διοίκησης της “Βασιλειάδας” του Σίδνεϊ, την ίδια πάνω κάτω περίοδο, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Τα ονόματα της “Βασιλειάδας” και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του νυν Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γρινιεζάκη) εμφανίστηκαν κατ’ επανάληψιν έκτοτε στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, σε καθόλου κολακευτικούς τόνους. Ακριβώς το αντίθετο: η “Βασιλειάδα” και η “μητέρα” Αρχιεπισκοπή πρωταγωνίστησαν (και εξακολουθούν να το κάνουν) με αρνητικό πρόσημο, επιφέροντας απογοήτευση στις τάξεις των ομογενών μας και οργή και ειρωνείες στην αυστραλιανή κοινωνία γενικότερα…

Διαβάστε τη συνέχεις στο kosmodromio.gr »»»

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

3 Responses to Θάνατοι, αγωγές και καταγγελλόμενος για διαφθορά διευθύνων στην “Βασιλειάδα” της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

 1. Ο/Η laskaratos λέει:


  Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα
  04/06/2019
  Ο Πρωθυπουργός της χώρας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και είχαν συνομιλία για αρκετή ώρα. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μακάριου, ήταν και αυτή με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/synantisi-tsipra-me-arhiepiskopo-makario

  Η Αυγή και ο Ριζοσπάστης δεν έμαθαν (ως είθισται με τα ιερά σκάνδαλα) τίποτα;

  «Αξίζει να σημειωθεί πως τα τραγικά γεγονότα στη “Βασιλειάδα” της Μελβούρνης, που συντάραξαν την τοπική Ομογένεια των περίπου 250.000 Ελληνο-Αυστραλών αλλά και την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, ελάχιστα απασχόλησαν τον ελλαδικό Τύπο.

  Μετά βίας αναφέρθηκαν τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο αυστραλιανός Ελληνισμός μέσα σε ένα δίμηνο. Συνολικά περίπου 200 ομογενείς μας, μαζί με τα ελληνικής καταγωγής θύματα από τους 45 νεκρούς της “Βασιλειάδας”, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό: περίπου το ένα τρίτο των συνολικών θυμάτων του κορωνοϊού στη Μελβούρνη και την Βικτώρια ήταν ελληνικής καταγωγής!».

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο ανιψιός του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, διαχώρισε έγκαιρα τη θέση του από τον Μακάριο: «Επιβάλλεται, όμως, να ξεκαθαριστεί επισήμως –με άμεση ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας- μία και διά παντός ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός δεν είχε δώσει ούτε την έγκρισή του ούτε καν ήταν εις γνώσιν οποιουδήποτε σχεδίου για «επενδύσεις σε κτίρια» ή για «αγορά κατοικίας για τον..…διάδοχό Του»».

  https://neoskosmos.com/el/247007/anipsios-stylianou-mi-me-emplekete-esto-kai-emmesos-me-ola-ta-pithana-i-apithana-senaria-i-tis-theories-synomosias-den-me-aforoun-kai-den-me-apascholoun/

  Ανιψιός Στυλιανού:
  Μη με εμπλέκετε έστω και εμμέσως με όλα τα πιθανά ή απίθανα «σενάρια» ή τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν με αφορούν και δεν με απασχολούν!

  Με επιστολή του στο «Νέο Κόσμο» ο Ν. Καλλιούρης ζητά την επίσημη αποκατάσταση της μνήμης και της υστεροφημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού


  Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός. Φώτο: Facebook

  18 June 2020 3:09pm

  Από τον δικηγόρο και ανιψιό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Νικόλαου Καλλιούρη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

  «Αξιότιμε κύριε Χατζημανώλη,

  Με πολλή θλίψη ειλικρινώς παρακολουθώ τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως αποτυπώνονται στα γραπτά και τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σε Ελλάδα και Αυστραλία !..

  Η περιπόθητη και πολύτιμη ενότητα του Ελληνισμού στην Αυστραλία (αυτό που ο Μακαριστός θείος μου, Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, αγωνίστηκε όλη του τη ζωή να επιτύχει και να διασφαλίσει – έστω και αν δεν την επέτυχε στον απόλυτο βαθμό, ελέω διαφόρων συμφερόντων που τον πολέμησαν δολίως και συστηματικώς επί δεκαετίες, όπως καλύτερα εμού γνωρίζετε), βλέπω με απογοήτευση να πληγώνεται και να κλυδωνίζεται από μία αστοχία και απερίσκεπτη υποβάθμιση των συνεπειών μιας αμφιλεγόμενης απόφασης!

  Advertisement
  Προσπάθησα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως, τουλάχιστον διασφαλίζοντας τη μνήμη του αειμνήστου θείου μου από την ύπουλη εμπλοκή του ονόματός του σ’ όλο αυτό που εξελίσσεται τώρα, αλλά φοβούμαι πως ούτε εσείς αντιληφθήκατε –παρότι έμπειρος δημοσιογράφος- τις επαπειλούμενες συνέπειες μιας απόφασης που ελήφθη (όπως φαίνεται) υπό αδιαφανείς και αμφίβολες συνθήκες.

  Υποτιμήσατε ουσιωδώς την υπό σκιάν υπόθεση –που έθιγαν οι επιστολές μου προς την εφημερίδα σας εδώ και τρισήμιση μήνες !.. Αποφύγατε να την διερευνήσετε με ένα έντιμο και ενδελεχές ρεπορτάζ που θα έφερνε στο φως τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ (και όχι ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας), ενημερώνοντας εγκύρως την Ομογένεια και προφυλάσσοντας τελικώς έτσι πρωτίστως την Εκκλησία, τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, τον νυν Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τον αυστραλιανό Ελληνισμό από τη σύγχυση, τις αμφιβολίες και, εν τέλει, την χαρακτηριστική της φυλής μας «αρετή», την διχόνοια.

  Η διαφάνεια στην υπόθεση αυτή και οι ξεκάθαρες εξ αρχής θέσεις θα ήταν προς όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Οι διφορούμενες δηλώσεις, οι «μισές αλήθειες», οι φήμες που διασπείρονταν επί μήνες από διαφόρους «κύκλους» της Αρχιεπισκοπής (!!!) και η συστηματική αποφυγή διαψεύσεως των φημών αυτών (όπως ρητώς παρακαλούσα και προσκαλούσα την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να πράξει και στις τρεις επιστολές μου, ώστε να διασφαλιστεί η έντιμη υστεροφημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού) αργά ή γρήγορα θα έσπερναν θύελλες, που μόνον ένας αφελής ή εθελότυφλος δεν μπορούσε να διαβλέψει. Όμως ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον !.. Τίποτα δεν μένει για πάντα κρυφό. Και ο Τύπος έχει την υποχρέωση και την αποστολή να το διερευνά και να το αποκαλύπτει.

  Επειδή εξ αρχής ήμουν απόλυτος, πως το μόνο που με ενδιαφέρει (ως στενότατος συγγενής Του) είναι η αποκατάσταση της μνήμης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού εκ μέρους του ίδιου του διαδόχου Του (ως οφείλει), πράγμα που έως και σήμερα δεν έχει συμβεί (!), σας παρακαλώ να μην με εμπλέκετε έστω και εμμέσως με όλα τα πιθανά ή απίθανα «σενάρια» ή τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ή υιοθετείτε ! Δεν με αφορούν και δεν με απασχολούν!

  Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το ίδιο το αυστραλιανό κράτος διαθέτουν τους θεσμούς (π.χ. το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο κ.α.) και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν τα δέοντα, αν τυχόν έχει συμβεί ο,τιδήποτε επιλήψιμο ή ελεγκτέο στο ζήτημα της αγοράς του «πολυτελούς διαμερίσματος», που «αγοράστηκε ως μόνιμη κατοικία του νέου Αρχιεπισκόπου» –όπως σαφέστατα δήλωσε σε αυστραλιανό Μ.Μ.Ε. ο Επίτιμος Γραμματέας του Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής κ. Νικ. Πάππας.

  (Ίσως πρέπει να αποφασίσουν, τελικά, μεταξύ τους στο Consolidated Trust τι θα λένε δημόσια: το διαμέρισμα αγοράστηκε για «επένδυση» -όπως δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας ότι σας είπαν- ή για «μόνιμη κατοικία του Αρχιεπισκόπου», όπως δήλωσε ο κ. Πάππας ! Προκαλείται σύγχυση σε όλους μας…..)

  Επιβάλλεται, όμως, να ξεκαθαριστεί επισήμως –με άμεση ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας- μία και διά παντός ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός δεν είχε δώσει ούτε την έγκρισή του ούτε καν ήταν εις γνώσιν οποιουδήποτε σχεδίου για «επενδύσεις σε κτίρια» ή για «αγορά κατοικίας για τον..…διάδοχό Του» εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής !

  ______________________________
  Ούτε κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής Του (τον Μάρτιο του 2019) ούτε και επί πολλούς μήνες νωρίτερα. Και δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος γνώριζε καλά τον Μακαριστό θείο μου και να πιστέψει πως τόλμησαν μέλη του Trust -ενόσω ο ίδιος ακόμα ανέπνεε- να συνεδριάσουν εν αγνοία Του και εν τη απουσία Του και, μάλιστα, να λάβουν τέτοιου είδους αποφάσεις που σκανδαλίζουν το πλήρωμα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία! Θα σηκωνόταν ακόμα και ετοιμοθάνατος να τους αποπέμψει! Γι’ αυτό, ας πάψουν να φορτώνουν τις όποιες δικές τους ευθύνες (όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσο ψηλά κι αν στέκονται) στους ώμους του κεκοιμημένου εν δόξη μεγάλου Ιεράρχου !
  ________________________________

  Με την ευχή να πρυτανεύσουν πρωτίστως η Χριστιανική ηθική ( αυτονόητο ζητούμενο δυστυχώς…), η κοινή λογική, η διαφάνεια και η καταλλαγή, ζητώ για άλλη μία φορά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας την επίσημη αποκατάσταση της μνήμης και της υστεροφημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στην υπόθεση αυτή και την αποφυγή κάθε εμπλοκής του σεπτού ονόματός Του στο μέλλον στα «παιχνίδια» διαφόρων!

  Προσδοκώ στη δημοσίευση της παρούσης στην εφημερίδα σας σε θέση που της αξίζει (ανάλογα με την βαρύτητα των πρόσφατων γεγονότων) προς ενημέρωση των αναγνωστών σας – και όχι στο «θάψιμό» της στην «στήλη των επιστολών» ή δήθεν για «νομικούς λόγους».

  Με τιμή

  Νικόλαος Δ. Καλλιούρης

  Πρωτανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

  Δικηγόρος Αθηνών».

 3. Ο/Η Μακ Άριος μητροπολίτης Σκωτίας λέει:

  ΓΟΧ

  https://neoskosmos.com/el/291704/neos-mitropolitis-stin-mitropoli-afstralias/

  Νέος Μητροπολίτης στην Μητρόπολη Αυστραλίας
  Λέγεται πως μετά την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, το ABC ερευνά τώρα και την κατάσταση που επικρατεί σε ελληνικές εκκλησίες που δεν υπάγονται σε αυτήν

  Ο πρώην Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και Αυστραλίας κ. Χρυσόστομος. Φώτο: Facebook

  5 May 2021 3:15pm

  Fhttps://cdn1.neoskosmos.com/uploads/sites/3/2021/05/mitropolis-1024×576.jpg

  Σύμφωνα με έγγραφα που είναι στην διάθεση του «Νέου Κόσμου» ο κατά κόσμον Ασπιώτης Οδυσσέας του Νικολάου είναι ο νέος Μητροπολίτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

  Ο Μητροπολίτης Λουκάς εξελέγη παμψηφεί στην θέση αυτή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Νέας Αγγλίας και Καναδά που έχει την έδρα της στην …Αθήνα!

  Την θέση του Μητροπολίτη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κατείχε ο Χρυσόστομος ο οποίος, σύμφωνα με το «διοριστήριο γράμμα», «διαγράφτηκε από την ‘Αγια και Ιερά Σύνοδο λόγω παραπτωμάτων».

  Ο Χρυσόστομος, όπως είναι γνωστό, υπηρετούσε στην Αδελαϊδα. Στην Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάγεται η Ελληνική Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας.

  Λέγεται πως μετά την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, το ABC ερευνά τώρα και την κατάσταση που επικρατεί σε ελληνικές εκκλησίες που δεν υπάγονται σε αυτήν.

  Στο μεταξύ, μέσω Αδελαϊδας, φέρεται να τοποθετήθηκε σε εκκλησία άλλης πολιτείας, ο «αντικανονικός» ιερέας για τον οποίο έκανε λόγο ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.