Ένας χρόνος από το θάνατo του Περικλή Κοροβέση: Ο Μεσσίας Λένιν

[«Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν κάνουμε φύλλο και φτερό την Οκτωβριανή Επανάσταση δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ούτε την κρίση της Αριστεράς σήμερα, ούτε την άνοδο της φασιστικής Ακροδεξιάς στην Ευρώπη»]

H εξουσία δεν είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Είναι επίκτητη όπως και η ιδιοκτησία. Οταν οι άνθρωποι από τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί, εγκαταλείπουν τη νομαδική τους ζωή και εγκαθίστανται σε μόνιμο έδαφος, τότε εμφανίζεται και η ιδιοκτησία χέρι χέρι με την εξουσία.

Μιλάμε για τη Νεολιθική Εποχή, όπου ο άνθρωπος έμαθε να καλλιεργεί τη γη, να εξημερώνει τα ζώα και παράλληλα ανακαλύπτει τους θεούς, επινοεί τον πόλεμο και χτίζει τους πρώτους οικισμούς. Αυτά περίπου 10-12 χιλιάδες χρόνια π.Χ. Στην πορεία των αιώνων διαμορφώνεται αυτό που λέμε αρχαίος πολιτισμός

Μεσοποταμία, Αίγυπτος, Περσία και λίγο πιο ανατολικά, Ινδία και Κίνα. Εμφανίστηκαν βέβαια και άλλοι πολιτισμοί αλλά είναι αρκετά μεταγενέστεροι. Αυτοί οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η απόλυτη εξουσία βρισκόταν στα χέρια κάποιου πανίσχυρου άρχοντα που συχνά ταυτιζόταν με τον θεό.

Ο σχετικά πρόσφατα εμφανισθείς στην Ιστορία, Μεγάλος Αλέξανδρος -σε σύγκριση με το βάθος των αρχαίων χρόνων βέβαια- εγοητεύθηκε τόσο πολύ από τα τελετουργικά του Μεγάλου Βασιλιά της Περσίας, που θέλησε να τα μεταφέρει στη δικιά του αυλή. Αλλά δεν τα κατάφερε. Εντούτοις αποζημιώθηκε όταν έγινε Φαραώ στην Αίγυπτο και διατηρεί έκτοτε τον ναό του. Είναι και σήμερα επισκέψιμος και αποτελεί τουριστική ατραξιόν.

Η Βίβλος, όπως είναι γνωστό, γράφτηκε στη Βαβυλωνία από εξόριστους Εβραίους σοφούς. Στην αρχή ήταν προφορική παράδοση ή παλιότερες περγαμηνές. Εκεί εμφανίζονται προφήτες, που έχουν έναν άλλο θεό, σε αντίθεση με τον θεό ή τους θεούς των Φαραώ και των μεγάλων βασιλιάδων. Αυτός ο θεός είναι δίκαιος, είναι ο θεός της Αγάπης και της Ειρήνης

Ασχετα αν διαβάσει κάποιος κυριολεκτικά τη Βίβλο και τη συγκρίνει με το Κοράνι, θα την βρει ασυγκρίτως πιο βίαιη (π.χ. Ιησούς του Ναυή, Δευτερονόμιον). Υπάρχει λοιπόν ένας και μοναδικός θεός, μία απόλυτη και αναμφισβήτητη αλήθεια. Ακολουθεί ένας προφήτης που ακούει και ερμηνεύει τον άρρητο λόγο του Θεού και γράφει θεόπνευστα κείμενα. Και τρίτον.

Αυτός ο λόγος του Θεού πρέπει να γίνει πράξη από τους ανθρώπους. Αν πάρουμε τώρα πως η εγκυρότερη ερμηνεία του άρρητου λόγου του Θεού, είναι ο Χριστός, τότε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως έχουμε μία θρησκεία για τους φτωχούς, τους περιθωριακούς, τους εξωπεταγμένους και τους απέλπιδες. Η «Χρυσή Αυγή» χαρακτήρισε τον Χριστό σαν «μπολσεβίκο» της αρχαιότητας.

Το μέγεθος μιας εξουσίας μετριέται με τον αριθμό των ανθρώπων που αποκλείει και περιθωριοποιεί. Παράλληλα τους εδραιώνει την πεποίθηση πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Η φτώχεια και η απελπισία είναι η μοίρα τους. Και όσο η απελπισία εδραιώνεται σε έναν λαό που γίνεται όλο και πιο αδρανής και αυτό το θεωρεί πεπρωμένο του, τόσο καλύτερα για την εξουσία.

Ολες οι προηγούμενες αράδες ήταν μια αναγκαία εισαγωγή για ένα ερώτημα που με βασανίζει εδώ και κάποιες δεκαετίες: Μπορούμε να πούμε πως οι μπολσεβίκοι ήταν μια άθρησκη χριστιανική σέχτα; Και αυτό το ερώτημα το έθεσα στον τότε δάσκαλό μου Πιερ Βιντάλ-Νακέ.

Η απάντησή του με άφησε ενεό. «Απολύτως», μου είπε, «και θα σε συμβούλευα να αλλάξεις το θέμα του ντοκτορά σου και να κάνεις αυτό. Δεν έχουν γραφτεί ακόμα πολλά πράγματα για αυτό το θέμα». Αυτά στο Παρίσι το 1980. Τώρα όσο μας παίρνει ο χώρος να προσπαθήσω να στηρίξω αυτό μου το ερώτημα.

Οταν ο Λένιν ανακάλυψε τον Μαρξ (αμφιβάλλω αν τον κατάλαβε σωστά, σε αυτό θα επανέλθουμε), βρήκε μία απόλυτη αλήθεια που ίσχυε διεθνώς. Πίστευε ακράδαντα πως αμέσως μετά την επικράτηση του μπολσεβικισμού στη Ρωσία, θα ακολουθούσε η επανάσταση στην Ευρώπη.

Αρα ο Μαρξ ήταν οι θεϊκές γραφές, που έπρεπε να βρεθεί ένας προφήτης που να τις υλοποιήσει διά πυρός και σιδήρου, όπως ο Ιησούς του Ναυή που έκανε μία γενοκτονία και δεν άφησε κανέναν ζωντανό. Τον ρόλο του προφήτη τον βρήκε ο Λένιν στον εαυτό του. Μετά χρειαζόταν μαθητές και πιστούς.

Και διασπάει το κόμμα. Η φράξια των μπολσεβίκων κόβει κάθε δεσμό με τη Σοσιαλδημοκρατία και συγκροτεί τη δικιά της εκκλησία με στρατιωτική ιεραρχία, που αυτή έχει το κοπιράιτ της επαναστατικής αλήθειας.

Ολοι οι υπόλοιποι είναι εχθροί. Οι νόμοι της Ιστορίας είναι αδήριτοι και η επανάσταση είναι αναπόφευκτη. Αυτό δεν θυμίζει χιλιασμό και Δεύτερη Παρουσία; Και όταν ο Λένιν βρέθηκε στην εξουσία, όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που πολέμησαν για την ανατροπή του τσάρου, απόντος του Λένιν, έγιναν αιρέσεις (σολιαλεπαναστάτες, μενσεβίκοι, αναρχικοί, αριστερή αντιπολίτευση από το ίδιο του το κόμμα) και εξοντώθηκαν.

Και το κόμμα-κράτος- εξουσία χτίζει τον κρατικό καπιταλισμό και δημιουργεί έναν ολοκληρωτισμό κατ’ εξοχήν αντεπαναστατικό και αντιανθρώπινο. Τα γκούλαγκ πια είναι τα επαναστατικά επιχειρήματα και ο τρόμος η πειθώ.

ΥΓ. Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν κάνουμε φύλλο και φτερό την Οκτωβριανή Επανάσταση δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ούτε την κρίση της Αριστεράς σήμερα, ούτε την άνοδο της φασιστικής Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

*

Περικλής Κοροβέσης – Εφημ. τ. Συντακτών και via Αγριμολόγου

This entry was posted in Για την Αριστερά, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ένας χρόνος από το θάνατo του Περικλή Κοροβέση: Ο Μεσσίας Λένιν

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Δεν πιστεύω πως η κρίση της Αριστεράς, έχει άμεση και ιδιαίτερη σχέση με την Οκτωβριανή επανάσταση και πως πρέπει να ερμηνευτεί μέσα από τα πεπραγμένα αυτού του βίαιου και απάνθρωπου εγχειρήματος του Λένιν και των συντρόφων του.
  Κάνει το λάθος – πολύ συνηθισμένο – να εκλαμβάνει το αποτέλεσμα – Οκτωβριανή επανάσταση – ώς αιτία.
  Το εγχείρημα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Ρωσία υπό την καθοδήγηση του ακραία βίαιου και τυχοδιώκτη Λένιν και η κρίση της Αριστεράς, είναι και τα δύο αποτελέσματα.
  Η αιτία είναι ο μαρξισμός, ο σοσιαλισμός, η κομμουνιστική ιδεολογία με το προλεταριάτο που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν επίγειο παράδεισο, τον κομμουνισμό – δηλαδή, μια φανταστική κατάσταση.
  Και πώς θα το κάνει αυτό;
  Με την απόλυτη βία της δικτατορίας του προλεταριάτου. Και επειδή το προλεταριάτο πέραν του ότι μειώνεται συνεχώς στις μέρες μας λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης, δεν του καίγεται καρφάκι για παγκόσμια δικαιοσύνη και ειρήνη, αλλά νοιάζεται μόνο για την πάρτη του, η δικτατορία μετατράπηκε σε αυτήν του κομμουνιστικού κόμματος.

  Με λίγα λόγια: η ουσία της οκτωβριανής επανάστασης, είναι πως ο Λένιν και οι πέριξ αυτού, αναπαρήγαγαν το ιδεολογικό μίσος που υπάρχει μέσα στη μαρξιστική σκέψη και το έκαναν πράξη.
  Αυτό είναι όλο και όλο το βασικό νόημα της, κατά την γνώμη μου.
  Η ανίχνευση των αιτίων της κρίσης της Αριστεράς, βρίσκεται στον μαρξισμό και στον σοσιαλισμό. Όπως και η αποτυχία της κομμουνιστικής επανάστασης.

  • Ο/Η roidis λέει:

   Φίλε Γιάννη, κείμενα του είδους είναι ανοικτά προς ελεύθερη κρίση, αν διαβάσετε στο τέλος το ΥΓ που λέει
   «Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν κάνουμε φύλλο και φτερό την Οκτωβριανή Επανάσταση»…
   τα υπόλοιπα του ΥΓ μπορούμε να τα παραλείψουμε, ακόμα και αυτό που λέει για την κατανόηση της κρίσης της Αριστεράς.

   και όταν λέμε «φύλλο και φτερό» σημαίνει με μελέτη ίσως ανακαλύψουμε πολλά, ίσως να μάθουμε ότι η χιλιοτραγουδισμενη Επανάσταση, να μην ήταν και τόσο Επανάσταση τελικά, ίσως σκάβοντας ακόμη βαθύτερα, να ανακαλύψουμε ότι επροκειτο για Πραξικόπημα, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί στα 1950 ο Αλμπέρ Καμύ, και έπεσαν οι τότε προοδευτικοί διανοούμενοι, όπως ο Σαρτρ να τον φάνε…

   • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Φίλε Ροϊδη,

    ο μεσσιανισμός που υπάρχει στη μαρξιστική σκέψη, που ονομάστηκε διαλεκτικός υλισμός και σημαίνει μια κίνηση από το κατώτερο προς το ανώτερο, και εν προκειμένω το κατώτερο είναι ο καπιταλισμός και το ανώτερο εκφράζεται με τον σοσιαλισμό, με αποκορύφωμα τον κομμουνισμό, είναι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει αμφιβολία, τον καπιταλισμό θα τον διαδεχθεί ο σοσιαλισμός, που συνειδητά δουλεύει για τον εγκαθίδρυση του κομμουνισμού. Όλο αυτό, θα γίνει υπό την καθοδήγηση της εργατικής τάξης που κρατικοποιεί τα μέσα παραγωγής. Αποτέλεσμα της αλλαγής της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, είναι ότι αυτόματα η εργ. τάξη και οι συνοδοιπόροι της να οδηγηθούν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

    Τώρα ξέρουμε πως όλη αυτή η.. επιστημονική θεωρεία ήταν παλάτια στην άμμο. Οχι, ο σοσιαλισμός δεν είναι ο ιστορικά αναπόφευκτος διάδοχος του καπιταλισμού.
    Ή απόπειρα ήταν λοιπόν ένας βιασμός της πορείας της ιστορίας.
    Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτός βιασμός; Με επανάσταση – πραξικόπημα.. Δεν χρειάζεται να κάνουμε φύλο και φτερό την οκτωβριανή επανάσταση, για να το καταλάβουμε. Ας γίνει φύλο και φτερό ο μαρξισμός. Εκεί βρίσκεται η απάντηση.
    Αν ξανά γίνει επανάσταση για να εγκαθιδρυθεί ο σοσιαλισμός, πάλι θα μεταλλαχτεί σε πραξικόπημα. Όσες φορές και αν γίνει μέσω επανάστασης..

    Έχω την εντύπωση, πως κάποιοι αριστεροί που θέλουν να κάνουν μια βαθύτερη κριτική στην Αριστερά, στοχεύουν με τα πυρά τους τον Λένιν και τον Στάλιν, για να αφήσουν τον Μαρξ αλώβητο. Κάτι ανάλογο, με αυτούς που επιτίθενται στα εκκλησιαστικά ιερατεία και την μετατροπή του χριστιανισμού σε θρησκεία, για να αφήσουν αλώβητο τον Ιησού.

   • Ο/Η roidis λέει:

    Αγαπητέ Γιάννη,
    συμφωνούμε απολύτως, δεν είναι εδώ χώρος για πλήρη ανάπτυξη των απόψεων, αλλά και εγώ θεωρώ ότι ο Μαρξ ξεπεράστηκε.
    Ο διαλεκτικός υλισμός είναι με τα σημερινά δεδομένα απλοϊκός, και το… αναπόφευκτο «προτσές» της κοινωνικής εξέλιξης προς τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό, είναι επιστημονικοφανές. Η πραγματικότητα άλλωστε, και σε φιλοσοφικό επίπεδο, έχει διαψεύσει τον Μαρξ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.