ΕΣΗΕΑ: Διαμαρτυρία για τις αγωγές σ. Τσίπρα κατά δημοσιογράφων

[Ο πρώτος τέως πρωθυπουργός, ο οποίος δι΄αγωγής επιχειρεί να φιμώσει/απαξιώσει δημοσιογράφους επειδή του ασκούν κριτική για πράξεις ή παραλήψεις του]

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από τη δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων».

*

Σημείωση: Ένας εκ των δικηγόρων του σ.Τσίπρα, είναι ο γνωστός για την υπόθεση Κοσκωτά, κ.Μαντζουράνης που οδηγήθηκε στη φυλακή. Πρόκειται για την ίδιο κ. Μαντζουράνη που έγινε εκ νέου γνωστός στην ανάμειξή του στην υπόθεση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες υπέρ Καλογρίτσα που είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το «μπουμπούκι» διάλεξε ο «σ» Τσίπρας.
― Η Μια Χαρά Αριστερά αγαπά σφόδρα όπως φαίνεται την Ελευθερία του Λόγου (στα λόγια).

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

21 Responses to ΕΣΗΕΑ: Διαμαρτυρία για τις αγωγές σ. Τσίπρα κατά δημοσιογράφων

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Με όποιον δάσκαλο ( ή σύντροφο, ή έστω τέως σύντροφο) καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.
  Ο σύντροφος έφυγε, αλλά άφησε την παρακαταθήκη του για την αγάπη του στην ελευθερία λόγου.
  Και ο σ. Τσίπρας, μαθαίνει γρήγορα..

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αναρωτιέμαι γιατί σωπαίνουν οι δημοσιογράφοι της Αυγής και της Εφημερίδας των Συντακτών.

  Η μέθοδος Τσίπρα είναι η κλασική μέθοδος της διεθνούς Ακροδεξιάς για να τρομοκρατήσει τον Τύπο. Αλλοίμονο αν οι πολιτικοί και μάλιστα οι πρώην πρωθυπουργοί και νυν αρχηγού της Αντιπολίτευσης, δηλαδή πρόσωπα ισχυρά, με δυνατή φωνή, αντί να απαντούν διεξοδικά και να δίνουν εξηγήσεις, καταφεύγουν στο κόλπο των αγωγών, ούτε καν των μηνύσεων που θα ήταν λογικότερο, ζητώντας υπέρογκα εξοντωτικά ποσά.

  Διαβάστε με προσοχή την ανακοίνωση ιερής αγανάκτησης της Χ.Α. ( 3/12/1999), που υπερασπιζόταν τις αγωγές κατά δημοσιογράφων

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000109c.htm

  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ

  1. 2. 3.

  ΣΤΟ ΟΡΙΟ

  ΣΥΝΕΣΗ. Η δικαστική δικαίωση του κόμματος κατέχει περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του λεπενικού Εθνικού Μετώπου. Οι «επιτυχίες» του προβάλλονται εκεί ως αυτονόητη επιβράβευση των θέσεών του, ενώ κάθε αρνητική απόφαση καταγγέλλεται ως μία ακόμη υπαγορευμένη επίθεση του πολιτικό-δικαστικού κατεστημένου. Πρόσφατα, η σελίδα του Εθνικού Μετώπου παρουσίασε τρεις νέες «δικαστικές μάχες που κερδήθηκαν από το κίνημα». Στη μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο παλιός πρόεδρος της οργάνωσης SOS-Ρατσισμός και σήμερα ευρωβουλευτής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φοντέ Σιλά καταδικάστηκε σε πρόστιμο 15.000 φράγκων για το περιεχόμενο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εβδομαδιαία επιθεώρηση «Rouge». Εκεί, ο ευρωβουλευτής είχε αναφερθεί στα «ρατσιστικά αδικήματα ή εγκλήματα του Εθνικού Μετώπου». Το δικαστήριο, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι καταγγελίες περί ρατσιστικής βίας του Εθνικού Μετώπου υπήρξαν «υπερβολικές, δηλαδή στερούμενες σύνεσης».

  ΑΠΕΙΛΕΣ. Σε έκθεση των «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» με τίτλο «Το Εθνικό Μέτωπο κατά του Τύπου» (1996) αναφέρονται όλα τα είδη πιέσεων που τα στελέχη του λεπενικού κόμματος ασκούν κατά των «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων. Η γκάμα περιλαμβάνει απειλές, εξυβρίσεις, δημόσιους προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς και, προφανώς, απόπειρες φίμωσής τους μέσα από αλλεπάλληλες αγωγές και μηνύσεις. Στο σημείο αυτό, η έκθεση θυμίζει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, το Εθνικό Μέτωπο καταφεύγει στα κενά του νόμου προκειμένου να εξασφαλίσει με τη βοήθεια δικαστικών αποφάσεων τη σιωπή του Τύπου. Ταυτόχρονα, από την ίδια περίπου εποχή προσπαθεί να διατυπώσει τις θέσεις του με τρόπο που θα του επιτρέψει να τις κάνει αποδεκτές σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Πρόκειται για τη «μάχη του λεξιλογίου», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Λεπέν, «που φαίνεται ασήμαντη μόνο σε όσους αγνοούν ότι οι λέξεις είναι όπλα». Από το 1985, πολλά είναι τα έντυπα που έχουν δεχθεί τη δικομανία του λεπενικού κόμματος: Η επιθεώρηση «Le Canard Enchaine», οι εφημερίδες «Monde» και «Liberation», το περιοδικό «Le Nouvel Observateur» κ.ο.κ.

  ΕΜΠΑΘΕΙΕΣ. Το «Δίκτυο 21» δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Όταν η ΠΟΕΣΥ στιγμάτισε την πολιτική των δικαστηρίων -με την οποία το Δίκτυο προσπαθεί να φιμώσει κάθε κριτική στο έργο του- τάβαλε και μαζί της: «Μ’ έπνιξε η οργή προχθές, όταν κάποιος από το ‘Δίκτυο 21’ με είπε ‘φιλότουρκο’! Επειδή, ως γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, κατήγγειλα μέθοδο τρομοκράτησης δημοσιογράφων και ΜΜΕ, επειδή διαφωνούν με τους προσανατολισμούς του ‘Δικτύου’ ή τις επικρίνουν. Μέθοδο με υποβολή αθρόων αγωγών για τεράστιες οικονομικές κυρώσεις. Δεν ξέρω ποιοι θέλουν, αν θέλουν, να πλουτίσουν μ΄ αυτή τη μέθοδο, αλλά πιστεύω ότι ο κατά τον Ελ. Βενιζέλο ‘αδάπανος υπερπατριωτισμός’ δεν απέφερε ποτέ κέρδη, ιδίως στη χώρα μας». (Γιώργος Σαββίδης, «Απογευματινή», 28/11/1999).


  ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. «Ιερή αγανάκτηση έχει καταλάβει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων για τις αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον μελών τους, στελέχη του ‘Δικτύου 21’. Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι πλήττεται η …ελευθερία (!!!) του Τύπου. Οι κύριοι αυτοί θεωρούν ελευθερία την κατασυκοφάντηση οποιουδήποτε δεν τους είναι αρεστός και δεν είναι απόλυτα σύμφωνος με τα κριτήρια ‘πολιτικής ορθότητος’, που αυτοί θέτουν. Εμείς βεβαίως, παρ’ όλο το γεγονός ότι έχουμε κατασυκοφαντηθεί από δημοσιογράφους, δεν έχουμε ακολουθήσει αυτή την τακτική, για λόγους που αφορούν αποκλειστικά εμάς. Δεν κατακρίνουμε όμως, σε καμιά περίπτωση, αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη». («Χρυσή Αυγή», 3/12/1999).

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  Ματιέ Λεντόν «Η δίκη του Ζαν-Μαρί Λεπέν» (μετάφραση Φίλιππος Μίτλεττον, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 1999). Μυθιστορηματική περιγραφή της δικαστικής διερεύνησης ενός ρατσιστικού φόνου στη Γαλλία, γραμμένη από έναν δημοσιογράφο. Ο συγγραφέας και ο εκδότης καταδικάστηκαν ύστερα από μήνυση του Λεπέν. Πολύ ενδιαφέρον το επίμετρο του Ανδρέα Πανταζόπουλου, ο οποίος περιγράφει το χαρακτήρα του σύγχρονου ρατσισμού και την αδυναμία του παραδοσιακού αντιρατσισμού.

  Pierre-Andre Taguieff «Face au racisme» (εκδόσεις La Decouverte, Paris 1991). Συλλογικό δίτομο έργο με ανάλυση του «φαινομένου Λεπέν» και διερεύνηση των μεθόδων αντίδρασης. Εκτενής περιγραφή των δικαστικών αποφάσεων που περιγράφουν τον Λεπέν και το «Εθνικό Μέτωπο» ως προπαγανδιστές του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

  Reporters Sans Frontieres «Le Front National contre la Presse» (έκθεση, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1996). Οι πιέσεις που ασκούνται από τον Λεπέν και το κόμμα του στα ΜΜΕ κυμαίνονται από την άσκηση της άμεσης φυσικής βίας μέχρι τις έμμεσες απειλές. Κεντρικό στοιχείο στην πολιτική του Εθνικού Μετώπου, οι μηνύσεις και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων.

  Γιάννη Ν. Γιαννουλόπουλου, «‘Η ευγενής μας τύφλωσις…’ Εξωτερική πολιτική και ‘εθνικά θέματα’ από την ήττα του 1897 έως τη Μικρασιατική Καταστροφή» (δεύτερη έκδοση, Βιβλιόραμα, Αθήνα 1999). Και μια ματιά στην ιστορία: Στις 20 Αυγούστου 1894, η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη καταστρέφεται ολοκληρωτικά από αξιωματικούς της Φρουράς Αθηνών λόγω των «αντεθνικών» της θέσεων. Ογδόντα έξι αξιωματικοί παραπέμπονται στο στρατοδικείο ως πρωταίτιοι των γεγονότων για να αθωωθούν πανηγυρικά στις 24 Σεπτεμβρίου 1897 μέσα σε ένα κλίμα που επηρεαζόταν καθοριστικά από στελέχη της περίφημης «Εθνικής Εταιρείας».

  ΔΕΙΤΕ

  Tele-LE PEN (http://www.tv-lepen.com/tele/video/videod.htm). Βιντεοσκοπημένο δελτίο ειδήσεων του Εθνικού Μετώπου, προσπελάσιμο μέσω Ιντερνετ. Εύγλωττη αποτύπωση της «εθνικά ορθής» δημοσιογραφίας, που η γαλλική ακροδεξιά προσπαθεί να επιβάλει μέσω δικαστικών αποφάσεων.

  (Ελευθεροτυπία, 9/1/2000)

  http://www.iospress.gr ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000109b.htm

  ΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Οι εθνικές αγωγές ενός δικτύου

  Στις 24 του περασμένου Νοεμβρίου, μια ανακοίνωση-καταγγελία της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) και της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), έφερε στη δημοσιότητα μια ακραία υπόθεση «επίλυσης» πολιτικών διαφορών: «Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά επιλέγεται η τακτική των αλλεπάλληλων και εξοντωτικών αγωγών με στόχο δημοσιογράφους ή άλλους πολίτες που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης. Στην τακτική αυτή έχει καταφύγει και το ‘Δίκτυο 21″, καταθέτοντας αγωγές εναντίον οποιουδήποτε έχει διαφορετική άποψη ή ασκεί κριτική σε χειρισμούς του. Η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι έτσι πλήττεται η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για όλες τις απόψεις».

  …………………………….

  Δεν ήταν δυνατό να ασκείται κριτική στον τρόπο και τις μεθόδους εκδήλωσης του «πατριωτισμού τους». Τότε η ηγεσία της οργάνωσης -Ευ. Τσίρκας, αντιστράτηγος ε.α, Αλ. Λυκουρέζος, Χρ. Λαζαρίδης, Γιάννης Ξάφης, Κώστας Ζουράρις, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Αριστείδης Καρατζάς, Φαήλος Κρανιδιώτης, Διονύσης Καραχάλιος, Αγγελος Συρίγος και Νεοκλής Σαρρής- αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση, βάζοντας μπρος τη βιομηχανία των αγωγών και των εξωδίκων. Δεν επέλεξαν τα ποινικά δικαστήρια, όπου λειτουργεί η βάσανος του ακροατηρίου. Ανάλογη τακτική ακολούθησε και ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίον ορισμένα δημοσιεύματα συνέδεαν, μέσω Φαήλου Κρανιδιώτη, με τη δράση του «Δικτύου». Σύμφωνα με την αγωγή του αρχηγού της ΠΟΛΑΝ, «τα άρθρα εκθέτουν σε κίνδυνο τόσο την πολιτική αξιοπιστία του, όσο και την ηθική και πατριωτική διάσταση της προσωπικότητάς του».

  ……………………………………….).

  Όταν 120 γνωστοί πολίτες τόλμησαν να υποστηρίξουν δημοσίως ότι ο Μ. Βασιλάκης απειλείται με εξόντωση από τις αθρόες εναντίον του αγωγές, το «Δίκτυο 21» τους φόρτωσε κι αυτούς με αντιστοίχου περιεχομένου καταχρηστικά εξώδικα: Από το Μ. Θεοδωράκη, ως τον Αντώνη Λιάκο και τον Ρ. Σωμερίτη. Η κατάσταση άγγιξε τα όρια της ιλαροτραγωδίας. Ο Λ. Κύρκος και Ο Μ. Παπακωνσταντίνου, άνθρωποι που έχουν υποστεί δριμύτατη πολεμική και έχουν χαρακτηριστεί ως «εθνικοί μειοδότες» από υπερπατριώτες της παρέας του «Δικτύου», δήλωσαν ότι «η δικαιοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι που καλύπτει την απουσία επιχειρημάτων».

  Η δίκη της «Δίκης του Λεπέν»
  …………………………

  https://www.iefimerida.gr/news/126027/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-21%C2%BB-%CE%B7-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%C2%AB%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF

  14|10|2013 | 13:54

  Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ»
  Τι είναι το «Δίκτυο 21»: Η εθνικιστική οργάνωση με την αμφιλεγόμενη δράση και τους «δεσμούς αίματος» με τον Σαμαρά

  …………………………….

  • Ο/Η papoylis λέει:

   Τι δεν καταλαβαίνεις σιόρ Αντρέα;;;
   Δόθηκαν απαντήσεις και στοιχεία και τα δύο παλουκάρια του χοντρού συνέχισαν και συνεχίζουν. Τους επιδόθηκε εξώδικο να επανορθώσουν και μετά από ένα μήνα σχεδόν τρώνε την αναμενόμενη μήνυση. Ας πάνε τώρα μπροστά στο έδρανο να υποστηρίξουν τη θέση τους. Στη κριτική και την ελευθερία του λόγου και του τύπου ναι, στη προβοκάτσια και τα fakes όχι και να ισχύει για όλους αγαπητέ.

   Άλλωστε πρώτος διδάξας είναι ο εκλιπών πατήρ του κούλεως προ αμνημονεύτων, όταν ούτε δικτυο21, ούτε Λεπέν υπήρχαν. Έτσι κρατάει από τις κοχονες η οικογένεια το αλαφουζιστάν.

   Όλα τα υπόλοιπα είναι για μικρά παιδάκια.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Κάνεις ένα μικρό λάθος, πολύ καίριο όμως.
    Ο Τσίπρας δεν τόλμησε να κάνει μήνυση. Έκανε αγωγή. Δηλαδή φυγομαχεί.
    Ίδιον του ανδρός.
    Κάνεις και ένα δεύτερο λάθος.
    Ο γερο Μητσοτάκης, ένας από τους πιο συκοφαντημένους (Αυριανή) πολιτικούς, καυχιόταν πως δεν έκανε αγωγή σε εφημερίδα. Μόνο μια αγωγή έκανε κατά πολιτικού όμως, οπότε το πράγμα διαφέρει.
    Του Κώστα Λαλιώτη.
    Ασχολίαστο.

   • Ο/Η Lawyer λέει:

    Κύριε Λασκαράτε επιτρέψτε μου να συμπληρώσω διότι δεν ξέρουν όλοι την διαφορά μεταξύ μήνησης και αγωγής που είναι καίρια.


    Την έχει εξηγήσει το μπλογκ σας [Posted on 05/04/2013 by roidis] καταφεύγοντας σε άρθρο του κυρίου Βαξεβάνη (Το Κουτί της Πανδώρας το έχει εξαλείψει,
    @@@@@@@@@@@@@@
    https://www.koutipandoras.gr/35151/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE.html
    Η σελίδα δε βρέθηκε
    Η σελίδα που ζητήσατε δεν μπόρεσε να βρεθεί.
    @@@@@@@@@@@@@@

    σε ένα ανάγνωσμα που το συνιστώ σε όσους από χτες με ρωτούν

    https://roides.wordpress.com/2013/04/05/5apr13b/
    Κώστας Βαξεβάνης: Χωρίς αγωγή

    […………..]
    Οι παλιοί δημοσιογράφοι (επιμένω να θεωρώ άλλους πιο παλιούς από μένα, τουλάχιστον για ψυχολογικούς λόγους) έλεγαν πως οι αγωγές και οι μηνύσεις είναι τα παράσημα του επαγγέλματος. Έχουμε λοιπόν πολλά παράσημα. Αγωγές κυρίως. Η διαφορά της μήνυσης από την αγωγή είναι πως στη μήνυση ο κατήγορος είναι εκεί, τον ρωτάς, τον βάζεις να απαντήσει σε διάφορα στοιχεία, υπάρχουν μάρτυρες και μια διαδικασία που πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ. Στις αγωγές, ένα δικαστήριο που πριν από λίγο δίκαζε εργατικές διαφορές, με μια ακροαματική διαδικασία 30 λεπτών, εξετάζοντας έως δύο μάρτυρες, βγάζει μια απόφαση. Τα ποσά που ζητούν οι «θιγόμενοι» με νόμο Βενιζέλου (ένας ακόμη αντισυνταγματικός νόμος του μεγάλου Συνταγματολόγου) είναι τεράστια.
    [………….]

   • Ο/Η neoylis λέει:

    Καληνύχτα παππού! Να παίρνεις τα [ψυχο]φάρμακά σου και καλά νανάκια. Εκτός κι αν είσαι του 0.80 ευρωλεπτών και κάθε φορά που θίγεται ο μέγας ηγέτης Τσίπρας (το ηλίθιο με iq ραδικιού, συγνώμη ραδίκια) πρέπει να αφήνεις και ένα σχόλιο-κουτσουλιά για να βγάλεις μεροκάματο.

   • Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Lawyer δεν έχει χαθεί το άρθρο, απλώς άλλαξε διεύθυνση, κάτι που συμβαίνει συχνά με τα πολύ παλιά άρθρα στο ίντερνετ/ Με ένα googling βγαίνει το άρθρο Βαξεβάνη και σας παραθέτω μια παράγραφο με πολύ σημασία

    https://www.koutipandoras.gr/article/horis-agogi
    ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ

    04/04/2013, 20:14

    Χωρίς αγωγή

    Του Κώστα Βαξεβάνη

    (…)

    Σε σοβαρές χώρες, η μήνυση, δηλαδή η ποινική διαδικασία, προηγείται της αστικής, της αγωγής. Αν κάποιος δικαιωθεί στα ποινικά δικαστήρια απαιτεί και την αποζημίωσή του. Στην Ελλάδα ισχύει το σχιζοφρενές, κάποιος να έχει δικαιωθεί στο ποινικό δικαστήριο και να καταδικάζεται στο αστικό. Πολλές φορές, ακροβατώντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, οι δικαστές παραβιάζουν το όριο της νομικής προσέγγισης και μπαίνουν σε ρόλο αρχισυντάκτη ενός ρεπορτάζ, αναζητώντας αν έπρεπε να γραφτεί έτσι, πράγμα που ανήκει ως ευθύνη στους δημοσιογράφους. Αλλά όπως και να έχει, σπάνια αδικούνται δημοσιογράφοι σε αγωγές. Η νομολογία που υπάρχει οδηγεί σε απόρριψη των αγωγών, ειδικά όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα. Τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να ασκεί έλεγχο και κριτική ή να εκφράζει άποψη και να κάνει αξιολογική κρίση ακόμη και αν αυτή φαίνεται άδικη για το δημόσιο πρόσωπο.
    Η ελευθερία του Τύπου, δεν μπορεί να προσδιορίζεται από την δυσφορία των δημοσίων προσώπων. Η συκοφαντική δυσφήμηση δηλαδή, πρακτικά αποδεικνύεται μόνο όταν χρησιμοποιούνται στοιχεία σε ένα ρεπορτάζ που δεν είναι αληθή. Συνήθως, πρέπει να αποδειχθεί και δόλος.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    neoulis,
    σε διαβεβαιώ αδικείς τον Papoylis.
    Τον διαβάζω από χρόνια στο διαδίκτυο, έχει ανεξαρτησία γνώμης και γράφει κατά συνείδησιν.

    Με την ευκαιρία να ρωτήσω τι απέγινε με εκείνη την αγωγή που υποτίθεται πως έκανε ο Τσίπρας κατά της γερμανικής Bild, που τον είχε κατηγορήσει το 2012 με καθαρά πολιτικές κατηγορίες, ίσως άδικες, αλλά πάντως αυστηρά πολιτικές.

    Είχα γράψει τότε (12/03/2012)

    https://roides.wordpress.com/2012/03/12/12mar12b/

    Σχετικά με την αγωγή στη Bild…

    Ο Κίτρινος Τύπος είναι προτιμότερος από το φιμωμένο Τύπο

    …………….

    Θέλω να διευκρινίσω ότι η Bild είναι μια λαϊκή φυλλάδα, με πολύ μεγάλη κυκλοφορία χάρις στα γυμνά και στις δημαγωγίες της, είναι αυτό που θα λέγαμε Κίτρινος Τύπος. Το σοβαρό Spiegel ερμηνεύει την επιτυχία της: («Sex, Smut and Shock Bild Zeitung Rules Germany»). Δεν είναι βέβαια υποχρεωτικά χειρότερη από κάποια τηλε-κανάλια, μπλογκς και δημοσιογράφους όπου συνεντευξιάζεται φιλικά, έστω εξ ανάγκης, συχνά ο κ.Τσίπρας. ……………..
    αλίμονο αν οι πολιτικές επικρίσεις μπαίνουν στην κρίση του Δικαστή. Αλίμονο αν ο δημοσιογράφος ή ο πολιτικός, βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των αγωγών και στρίβουν τρεις φορές τη γλώσσα τους ή την πένα τους πριν να μιλήσουν η να γράψουν πολιτικά.
    ……………………..

    Ο κ.Τσίπρας ακολουθεί (όχι χωρίς να το καταλαβαίνει, έχει συμβούλους, απλά χωρίς να πτοείται από αυτό), τα βήματα του Γ.Καρατζαφέρη, που απειλούσε, πριν εμφανιστεί με νέο προσωπείο, με αγωγές όσους τον αποκαλούσαν ακροδεξιό και προσπαθούσε να φιμώσει τις εναντίον του πολιτικές καταγγελίες, ανοίγοντας τον πολύ επικίνδυνο δρόμο της ποινικοποίησης πολιτικών απόψεων. Θέλω να θυμίσω πως αντίστοιχο ατόπημα είχε διαπράξει κατά του κ.Τσίπρα ο επιχειρηματίας κ.Βγενόπουλος, ένα σαφώς ισχυρό δημόσιο πρόσωπο που δεν ήταν ανυπεράσπιστο στις (δίκαιες ή άδικες) επιθέσεις του κ.Τσίπρα και μπορούσε να τις αντιμετωπίσει με αντίλογο.

    Φοβάμαι πως ο κ.Τσίπρας ανοίγει την πύλη της Κόλασης, διευκολύνοντας διεφθαρμένα ή ακροδεξιά πρόσωπα, να κάνουν αγωγές στον Τύπο και φαντάζομαι τι θα έλεγε ο κ.Τσίπρας αν η κα Μέρκελ, ο πρόεδρος Μπους, ο Πούτιν ή ο Μπερλουσκόνι έκαναν αγωγές στην «Αυγή» ή στο «Ριζοσπάστη» ή γενικά στον Τύπο, για ότι από αυτά που γράφτηκαν εναντίον τους, το θεωρούσαν συκοφαντικό ή ψευδές. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι οι πολιτικοί (και ιδιαίτερα οι αρχηγοί κομμάτων) δεν μηνύουν εφημερίδες, απαντούν πολιτικά, ανέχονται την άδικη κριτική, την πολεμούν με επιχειρήματα χάριν του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης γνώμης. Καλύτερα είναι ο Κίτρινος Τύπος από το φιμωμένο Τύπο.

    Η πρακτική της ποινικής δίωξης δημοσιογράφων, ασκείται καταχρηστικά από την άκρα Δεξιά και νομίζω πως είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που αριστερός ηγέτης καταφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά εφημερίδας. Αυτή η πρακτική δεν ανήκει στην κουλτούρα της Αριστεράς και ο κ.Τσίπρας μπορεί να άνοιξε με την επιπόλαιη κίνησή του τον ασκό του Αιόλου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κα Μέρκελ δεν έκανε το ίδιο κατά Ελλήνων δημοσιογράφων, εντύπων, ΜΜΕ, που τη βρίζουν καπηλικότατα. Θέλω να θυμίσω πως συντηρητικοί πολιτικοί, όπως οι Κ.Μητσοτάκης (ίσως με μια ή δυο εξαιρέσεις σε μια μακρόχρονη σταδιοδρομία) και Σπύρος Μαρκεζίνης, υβριζόμενοι, συκοφαντούμενοι και λοιδωρούμενοι συστηματικά, δεν διανοήθηκαν να στραφούν κατά του Τύπου. Το έκανε ο Γ.Ράλλης (ως πρωθυπουργός μάλιστα και επικρίθηκε γι’ αυτό), για να υπερασπιστεί όμως τη σύζυγό του.

    Η προσφυγή Τσίπρα στη Δικαιοσύνη είναι σαφώς ενταγμένη στο κλίμα του κραυγαλέου πατριωτισμού της «Ελλαδίτσας που πέσανε να τη φάνε», ή έστω του πληγωμένου, επιλεκτικού και μυθολογούμενου, «ελληνικού φιλότιμου», κατά των Γερμανών (ή και Γερμαναράδων;) που μας μισούν γιατί τους νικήσαμε (!) και αποσκοπεί σε αυτό που ο κ.Τσίπρας δείχνει να έχει κάνει σκοπό ζωής, το ψάρεμα ψήφων στα θολά νερά των εκλογικών πελατών της Εκκλησίας, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και της λαϊκής Δεξιάς.


    ………………
    _______________________________

    ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ
    ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ;

   • Ο/Η papoylis λέει:

    Ορε νεούλη;;;
    Που πωλείται μυαλό σαν το δικό σου να πάω να ψωνίσω;
    Λασκαράτε
    Δεν έπρεπε να το αποπαρεις το παιδί. Ας αφήσουμε τη νέα γενιά να καταθέσει εδώ το πλούτο του πνεφματος που αναμφίβολα διαθέτει.

    Για τους λοιπούς, λώυερ και σία.

    Εκ παραδρομής και εν τη ρύμη έγραψα για μήνυση (ποινικό)

    Γνωρίζω άριστα τη διαφορά και ο κάθε σχετικός αντιλαμβάνεται γιατί έπεσε αγωγή ( αστικό). Είναι οι διαδικασίες και το γεγονός ότι μπορεί να αιτηθεί και ενδεχομένως να του επιδικαστεί σημαντικότατη αποζημίωση, πράγμα που δεν ισχύει με το ποινικό εκτός και αν ακολουθήσει το σχετικό αστικό. Και χάρη τους έκανε από μια πλευρά γιατί αν υπέβαλλε άμεσα (κατά τη τέλεση) μήνυση θα έτρεχαν να ξεφύγουν το αυτόφωρο.
    Όχι πως δεν θα το γλύτωναν αλλά και μόνο η πρεμούρα αρκεί.
    Από την άλλη βέβαια από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτόφωρο η εκ των υστέρων μηνυση θα εκδικαστεί στις καλενδες, δεν θα υπάρξει σε περίπτωση καταδίκης η οικονομική επιβάρυνση την οποία μπορεί να επιτύχει το τσιπρόπουλο με την αστική αγωγή.

    Άλλωστε στο «δια ταύτα» – κατακλείδα της αγωγής είναι σαφής η προειδοποίηση ότι επικρέμαται αγωγή και όχι μήνυση. Ψάξτε και διαβάστε.

    Θα δούμε τι θα αποφανθεί η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη επί των στοιχείων που θα προσκομίσουν οι δύο πλευρές και τα λέμε πάλι (εν καιρώ).

 3. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  https://evenizelos.gr/mme/articlesinthepress/445-articles2021/6392-arthro-ev-venizelou-stin-efimerida-ta-nea-ena-megalo-politiko-lathos.html?fbclid=IwAR090Q-KxJbit5QGzh1a4zwlXlHfbwBaOdRLaFPUOFlpnrBKS-VkXiepZL0

  Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ: «Ένα μεγάλο πολιτικό λάθος»

  Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

  Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

  Ένα μεγάλο πολιτικό λάθος

  Τα δημόσια πρόσωπα κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οφείλουν να αποδέχονται πολύ πιο σκληρή, επιθετική ακόμη και απαξιωτική κριτική σε σχέση με τα πρόσωπα που δεν είναι δημόσια και κινούνται μόνο στην ιδιωτική τους σφαίρα. Υπάρχει βεβαίως και για τα δημόσια πρόσωπα όριο στο περιεχόμενο και το ύφος της κριτικής. Δημοσιογραφικές όμως έρευνες ή ερωτήσεις για το πραγματικό κόστος της ανακαίνισης και το συνηθισμένο για τα δεδομένα της αγοράς ύψος του μισθώματος μιας κατοικίας, δεν είναι θέματα που υπερβαίνουν το όριο του εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Αφορούν τα αντικειμενικά στοιχεία μιας μισθωτικής σύμβασης, όχι τον ηθικό πυρήνα της προσωπικότητας ενός δημοσίου προσώπου.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός δεν είναι μάλιστα απλό δημόσιο πρόσωπο, είναι θεσμικός παράγοντας της λειτουργίας του πολιτεύματος. Φορέας θεσμικού αξιώματος που έχει πολλές φορές τροφοδοτήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, απροκάλυπτα ψευδείς και ανεύθυνες, τη βαριά προσβολή της προσωπικότητας πολιτικών του αντιπάλων ή άλλων προσώπων που η συγκυρία τα έφερε απέναντί του. Οργανώθηκαν με τον τρόπο αυτό δολοφονίες χαρακτήρων με συστηματικό και επίμονο τρόπο, δηλαδή με βαρύ δόλο, βασισμένες στα λόγια του.

  Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς ο κ. Τσίπρας έκανε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος. Κατέστησε με δική του πρωτοβουλία τη μίσθωση της θερινής παραθαλάσσιας κατοικίας του αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Αν είχε γνήσια και όχι υποκριτική ευαισθησία για την ελευθερία του Τύπου και της πληροφόρησης, καθώς και για τη διαφάνεια, θα έπρεπε να έχει ενημερώσει εγκαίρως και με δική του πρωτοβουλία την κοινή γνώμη για τις συνθήκες της δεύτερης κατοικίας του. Γνώριζε ότι θα υπάρξει εύλογο ενδιαφέρον για την αλλαγή των ειδικότερων συνθηκών της στην περιοχή της Λαυρεωτικής καθώς το ενδιαφέρον αυτό είχε εκδηλωθεί και είχε προκαλέσει δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή του εκμισθωτή και του υπεκμισθωτή της προηγούμενης κατοικίας του.

  Θέλω να ελπίζω συνεπώς ότι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραιτηθεί από τις αγωγές αυτές ως εκδήλωση όψιμου σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου αντί να περιμένει να του πουν τα ελληνικά δικαστήρια ή τελικά το ΕΔΔΑ ότι την προσέβαλε με τις αγωγές του. –

  • Ο/Η roidis λέει:

   ασήμαντη λεπτομέρεια: Ο δημιουργός του τυποκτόνου νόμου, είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ένα από τα πολλά δείγματα της ασυνέπειας των πολιτικών μας, ακόμη και αυτών που δεν είναι αγράμματοι, ίσα ίσα για τον Βενιζέλο κάθε άλλο.

   • Ο/Η papoylis λέει:

    Και δεύτερη, ασήμαντη πάντα, λεπτομέρεια: η αγωγή δεν γίνεται για «κριτική» όπως διατείνεται ο βενιζέλος αλλά για συκοφάντηση με βάση ψευδή στοιχεία, συκοφάντηση στην οποία επέμειναν τα καλόπαιδα πάρα το προ μηνός εξώδικο.

    I rest my case αγαπητοί Ροΐδη και Λασκαράτε

 4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Bίοι παράλληλοι

  Φωνάζει ο κλέφτης να τρομάξει ο νοικοκύρης

  Δημήτρης Αλικάκος

  ·
  Μετά τις αγωγές εις βάρος μου, του πατριάρχη Ιεροσολύμων και δύο αρχιεπισκόπων, κατατέθηκαν και μηνύσεις.

  Συγκεκριμένα, ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αρίσταρχος και ο Σκευοφύλακας (ουσιαστικά και ηγούμενος του Παναγίου Τάφου) Ισίδωρος, κατέθεσαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, παραβίαση απορρήτου προφορικής συνομιλίας και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  Σήμερα, 26/1/2021, κατέθεσα αίτημα για «Την άσκηση εις βάρος μου ποινικής δίωξης».

  Καθόσον πιστεύω ακράδαντα ότι η έρευνά μου όχι μόνο έγινε με την τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της κείμενης νομοθεσίας, αλλά έχει και πλήρως τεκμηριωθεί, ζητώ τάχιστα να δικαστώ.

  Η δίκη αυτή δεν είναι (μόνο) προσωπική υπόθεση. Ως εκ τούτου δεν έχω δικαίωμα να προσπαθήσω να την αποφύγω. Τουναντίον, θεωρώ χρέος μου, αφού προκαλούμαι, να εισφέρω τις αποδείξεις ενώπιον ποινικού δικαστηρίου ότι στο βιβλίο μου κατέθεσα τη μία και μοναδική αλήθεια για τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός.

  Ζητώ να δικαστώ όχι (μόνο) γιατί επιθυμώ να καταρρίψω τις κατηγορίες εις βάρος μου, αλλά κυρίως για να καταδείξω τους «ενόχους» της διαιώνισης ενός διαχρονικού ψεύδους.

  (Στο δικαστήριο θα προβληθεί για πρώτη φορά ολόκληρο το βίντεο ντοκουμέντο -διάρκειας περίπου 40 λεπτών- της ιστορικής μαρτυρίας για τον τρόπο αφής. Από τον ίδιο αρχιεπίσκοπο-μηνυτή που το ανάβει μέσα στον Πανάγιο Τάφο)

 5. Ο/Η Lawyer λέει:

  https://roides.wordpress.com/2016/08/30/30aug16/

  Μαντζουράνης: από το σκάνδαλο Κοσκωτά στο σκάνδαλο Παππά

  [Ποιον διάλεξε ο υπουργός-καναλάρχης να εκπροσωπήσει το ελληνικό κράτος στο ΣτΕ και ποιον προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο; Ποιον άλλον από τον εξέχοντα πρωταγωνιστή του σκανδάλου Κοσκωτά-Κουτσόγιωργα;]

  Επιστολή από το Σωτήριο Έτος 1901 μ.Χ. εν μέσω «Ευαγγελικών» επεισοδίων, του Βλάση Γαβριηλίδη*

  Ένας κύριος στόχοςτόσο του σκανδάλου Κοσκωτά όσο και του σκανδάλου Παππά είναι ο έλεγχος των ΜΜΕ. Ποιον όμως διάλεξε ο υπουργός-καναλάρχης να εκπροσωπήσει το ελληνικό κράτος στο ΣτΕ και ποιον προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας; Κάποιον που έχει εμπειρία, το know how.

  (….)

  https://www.protothema.gr/politics/article/1088876/dilosi-madzourani-gia-ti-nomiki-ekprosopisi-tou-alexi-tsipra/

  Δήλωση Μαντζουράνη για τη νομική εκπροσώπηση του Αλέξη Τσίπρα

  27/01/2021, 11:35 6

  Αγωγή Τσίπρα σε Κουρτάκη – Παπαχρήστο: Τους ζητάει από ένα εκατομμύριο ευρώ
  26/01/2021, 10:59
  Η απάντηση του δικηγόρου του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Μαντζουράνη στη ΝΔ

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9A._%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82
  Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης
  Ο Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος, διαχειριστής και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «Ι.Κ. Μαντζουράνης – Ι.Ν. Μαγγανιάρης και Συνεργάτες: Δικηγορική Εταιρεία».
  [………]
  Πολιτική δράση

  Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα. Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην Αντίσταση και κυρίως στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, διεκόπη η αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών και στρατεύτηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς φοιτητές. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου πέρασε στη παρανομία και το Μάη του 1974 διέφυγε στην Δ. Γερμανία, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο και εργάστηκε, ως ελεύθερος συνεργάτης, στην ελληνική εκπομπή της DEUTSCHE WELLE στην Δ. Γερμανία.

  Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής εκλεγείς στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων από 1982 – 1987, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987.Λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Κοσκωτά καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

 6. Ο/Η papoylis λέει:

  Και για όσους πράγματι ενδιαφέρονται για την ουσία αγνοήστε αυτά που λέει ο κυρ Γιάννης και διαβάστε την ανακοίνωση του Θανάση του Καμπαγιάννη που είναι όλα τα λεφτά

  • Ο/Η neoylis λέει:

   Πείστηκα ότι δεν είναι troll του ηλίθιου. Άκου λοιπόν: για τη σχιζοφρένειά σου υπάρχουν πολλά φάρμακα (Seroquel,, ABILIFY κ.λπ. βασίζονται στο λίθιο).
   Καλύτερα πάρε το ABILIFY. H συνιστώμενη δόση έναρξης του ABILIFY είναι 10mg/ημέρα ή 15mg/ημέρα, με δόση συντήρησης 15mg/ημέρα, χορηγούμενα μια φορά ημερησίως, ανεξαρτήτως των γευμάτων.
   Μην πάρεις μεγαλύτερη δόση γιατί δεν έχει αποδειχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα με δόσεις μεγαλύτερες μιας ημερήσιας δόσης 15mg* .
   Πάντως, papoylis να θυμάσαι ότι η μέγιστη ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 mg.
   Περαστικά!
   * Υπάρχουν περιπτώσεις ωστόσο μεμονωμένων ασθενών που μπορεί να ωφεληθούν από μια μεγαλύτερη δόση.

   • Ο/Η papoylis λέει:

    Νεούλη. Φαίνεται είσαι ειδικός, αφού προτείνεις και φαρμακευτική αγωγή για σχιζό.

    Μήπως να τσεκάρεις και τη πάρτη σου για το το ίδιο θεματάκι. Σε άλλα σχόλια εμφανίζεσαι με άλλο νικ, ανορθόγραφο ηθελημένα συνήθως : ωγδονταέξοι παναιπυστυμυακί κτλ.
    Είναι αυτό δείγμα σχιζό;;;

    Βρε παιδάκι μου : Μήπως κάποιος από τους καλογέρους που συχνά καταγγέλει το εδώ ιστολόγιο σε έπαιρνε στα γόνατα του όταν ήσουν μικρός και βγαίνεις στο γέρο Παπούλη με τόσο θυμό;

    Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει.

 7. Ο/Η SF λέει:

  Όταν ο Kronjurist του Σύριζα είχε προβλήματα με τον νόμο

  Ολόκληρη η «αναγγελία» Μαντζουράνη για τη συμβολή του στο σκάνδαλο Κουτσόγιωργα-Κοσκωτά

  […] Ως ελάχιστη συμβολή στη γενική δημοκρατική εγρήγορση, η Athens Review of Books αναδημοσιεύει (για αρχή) την κατάθεση στον ειδικό ανακριτή εφέτη του γνωστού Ι.Κ. Μαντζουράνη, «συνεργάτη» των «αειμνήστων» Κουτσόγιωργα και Κοσκωτά (τους οποίους τελικά κατέδωσε), όπως δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία την Πέμπτη 23 Μαρτίου 1989. Εκεί ο Kronjurist του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε με λεπτομέρειες την όχι δα και μικρή συμβολή τoυ στο σκάνδαλο Κουτσόγιωργα-Κοσκωτά. Την αναδημοσιεύουμε διότι ο ελληνικός τύπος έχει πάθει «αμνησία» για το παρελθόν του κ. Νομικού Συμβούλου του Κράτους των Συριζανέλ. Μετά από 27 χρόνια λοιπόν, πρέπει και οι νεότεροι να πληροφορηθούν ποιους αδάμαντες ήθους χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να ελέγξει ή να φιμώσει μέσα ενημέρωσης – ημών μη εξαιρουμένων.

  The Athens Review of Books

 8. Ο/Η Μαρία Δαμαράκη λέει:

  https://www.news247.gr/politismos/o-giorgos-kimoylis-proedros-sto-idryma-niarchos.6491947.html

  Ο Γιώργος Κιμούλης πρόεδρος στο Ίδρυμα Νιάρχος

  https://www.kar.org.gr/2021/01/27/perissoteres-gynaikes-ithopoioi-vriskoyn-tharros-kai-miloyn-kai-o-kimoylis-dilonei-oti-o-kathe-pikramenos-tha-kataggellei/?fbclid=IwAR2PvBZxY3mYLVIe0SU9cwMBTc_LBc5hgUgbsjKQRKmZaKsSVeIZzqYJzZk

  Περισσότερες γυναίκες ηθοποιοί βρίσκουν θάρρος και μιλούν και ο Κιμούλης δηλώνει ότι «ο κάθε πικραμένος θα καταγγέλλει»

  Αυξάνονται οι γυναίκες ηθοποιοί που επώνυμα βγαίνουν και ενώνουν τη φωνή τους με αυτή της Ζέτας Δούκας καταγγέλλοντας παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές από τον Γιώργο Κιμούλη. Κ. Γερονικολού, Ευ. Ρουμελιώτη, Φ. Ξυλά μερικές από αυτές που μίλησαν ανοιχτά, ενώ στο πλευρό της Ζ. Δούκα στάθηκαν οι ηθοποιοί Δ. Χρυσικού και του Ν. Ψαρράς οι οποίοι δηλώνουν μάρτυρες σε όσα κατήγγειλε.

  «Ήταν κάτι που όλος ο καλλιτεχνικός χώρος το γνώριζε αλλά κανείς δεν είχε το κουράγιο να βγει να το πει» δηλώνει η ηθοποιός, Τραϊάνα Ανανία, ενώ την ίδια ώρα ο Γ. Κιμούλης με νέα δήλωση του λέει ότι «ο κάθε πικραμένος θα βγαίνει και θα κάνει καταγγελία». Μετά τη χθεσινή επώνυμη καταγγελία της ηθοποιού Ζέτα Δούκα για συστηματική ψυχολογική και λεκτική βία από τον σκηνοθέτη- ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη η οποία κορυφώθηκε με περιστατικό σωματικής βίας και άλλες ηθοποιοί μιλούν για αντίστοιχες παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.

 9. Ο/Η Ενας απλός πολιτης λέει:

  Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα.
  Εδώ που τα λέμε, δεν είναι εύκολο σ’ αυτήν τη ζωή για κάποιον, από σκαφάτος πρώην πρωθυπουργός που είσαι, που θεωρείς αυτονόητο και φύσικό, σύμφωνα με δήλωσή σου, να έχεις συνεργάτιδά σου σύζυγο μεγαλοεφοπλιστή(τα κοινά ταξικά συμφέροντα που λέμε), να είσαι υποχρεωμένος, να πάς διακοπές με το πλοίο της γραμμής και να κολυμπήσεις μαζί με τους κοινούς θνητούς.
  Απ’ τα σαλόνια στα αλώνια όσο να ‘ναι υπάρχει μια απόσταση, που δεν μπορεί κάποιος έτσι απλά να καταπιεί και να ξεπεράσει.
  Ως εκ τούτου τι ποιο φυσικό, να θέλει ο τέως, να βρεί ένα φτωχόσπιτο 150 τ.μ. πάνω στο κύμα; Κατά προτίμηση όχι στο Μάτι, αλλά στο Σούνιο;
  Tι στο καλό τυχαίοι είμαστε;
  Αν μάλιστα αυτό το χαμόσπιτο είναι τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα, ακόμη καλύτερα.
  Τώρα για ποιο λόγο κάποιος ιδιοκτήτης, θα πρόσφερε το περιζήτητο ακίνητο, φιλέτο του, έτσι για τη ψυχή της μάνας του, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
  Ωστόσο εγώ σαν καλοπροαίρετος οπαδός του κόμματος που είμαι, νομίζω ότι η εξήγηση είναι απλή. Μπορεί να είναι φανατικός οπαδός του Αρχηγού, μπορεί να θεωρεί ότι η αξία του ακινήτου με την ενοικίαση αυτή θα απογειωθεί, μπορεί να ρίχτηκε, όπως λέμε, από έναν καπάτσο άνθρωπο της αγοράς και της πιάτσας, μπορεί να το ‘κανε για την καλή του την καρδιά, μπορεί τέλος να τρελάθηκε και τα ‘βαλε όλα τζάμπα.
  Στο κάτω της γραφής γούστο του και καπέλο του.
  Από την άλλη πάλι, όσον αφορά τον ενοικιαστή, ποιος στραβός δεν θέλει το φώς του;
  Είπαμε είμαστε αριστεροί, όχι και τίποτε κορόιδα.
  Κάποιος καπιταλιστής, κάπου, κάποτε, μπορεί να εκμεταλλεύονταν αυτόν τον σοσιαλιστή , τώρα όμως ο σοσιαλισμός, στο όνομα και για χάρη όλων των καταφρονεμένων αυτού του κόσμου, παίρνει την εκδίκησή του και εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο.
  Αν είσαι να είσαι. Όχι παίζουμε. Αμ πως.

  Υστερόγραφο.
  Στο χωριό μου, όταν κάποτε επιστρέφαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές στη θάλασσα, πηγαίναμε στους φίλους και στις θειές μας και τους διηγούμασταν, για το τι είδαμε και το πόσο καλά περάσαμε.
  Σήμερα κάποιοι ντρέπονται, να πουν, πού παραθέρισαν και με ποιους κολύμπησαν.
  Φαίνεται πως εμείς ήμασταν ψώνια, ενώ τώρα ο κόσμος επί τέλους απέκτησε ηθικό πλεονέκτημα.
  Κατακαημένη Αράχοβα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.