Ολοκαύτωμα: Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Αυτή είναι η ιστορία της συστηματικής, προγραμματικής και κρατικής πολιτικής πρακτικής διώξεων και εξόντωσης περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς έτσι όπως καταγράφεται στις μελέτες τεσσάρων από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας.

του ©Στέφανου Καβαλλιεράκηlifo.gr

Το Ολοκαύτωμα ήταν η συστηματική, προγραμματική και κρατική πολιτική πρακτική διώξεων και εξόντωσης περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του. Η λέξη «holocaust» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ολοκαύτωμα» και σημαίνει κυριολεκτικά «πλήρως καμένη προσφορά θυσίας» σε θεό.

Εισαγωγή

Ήδη από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα είχε αναπτυχθεί σε γερμανικούς συντηρητικούς κύκλους ένας έντονος αντισημιτισμός, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα ενός συντηρητικού κόμματος εκείνης της περιόδου. Το Πρόγραμμα του Τίβολι το 1892 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μαχόμαστε κατά της ευρέως διαβρωτικής και υπονομευτικής εβραϊκής επίδρασης στη δημόσια ζωή του τόπου μας. Απαιτούμε μια χριστιανική κυβέρνηση για ένα χριστιανικό έθνος και χριστιανούς δασκάλους για τους χριστιανούς μαθητές».

Στις 24 Φεβρουαρίου 1920 τοποθετείται η ίδρυση του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία. Από τα είκοσι πέντε άρθρα του προγράμματός του, τέσσερα αναφέρονται ειδικά στο « εβραϊκό ζήτημα». Το άρθρο 4 είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων των ναζιστών: « Μόνο μέλη του έθνους μπορούν να είναι πολίτες του κράτους. Μόνο εκείνοι που στις φλέβες τους τρέχει γερμανικό αίμα, όποια και αν είναι η θρησκεία τους, μπορούν να είναι μέλη του έθνους. Επομένως, κανένας Εβραίος δεν μπορεί να είναι μέλος του έθνους».

Η δεκαετία του 1930 και ο πόλεμος κυριαρχίας στην ανατολική Ευρώπη

Η πολιτική της εξόντωσης των Εβραίων στο εσωτερικό του Γ’ Ράιχ είχε εδραιωθεί ήδη από τη δεκαετία του ’30 και ολοένα κλιμακωνόταν. Έχοντας μπει ήδη σε πόλεμο με την ΕΣΣΔ από το 1933 για την κυριαρχία στην ανατολική Ευρώπη, όπως έδειξε εύστοχα με το βιβλίο του «Αιματοβαμμένες Χώρες» ο Τίμοθι Σνάιντερ, με κύριο επίδικο την Πολωνία, οι Εβραίοι, συν τις άλλοις, βρέθηκαν ως ένας άμαχος πληθυσμός σε ένα « αιματηρό πεδίο» διεκδίκησης, εκείνο της ανατολικής Ευρώπης, και η παρουσία τους σε αυτό, όπως και άλλων εθνικοτήτων, δεν εξυπηρετούσε τις διεκδικήσεις των ναζί, που εκτός από την εδαφική επέκταση, επιδίωκαν και την πληθυσμιακή αντικατάσταση.

Την « απογερμανοποίηση» των Εβραίων θα συνόδευε μια σειρά απαγορεύσεων, στερήσεων και περιορισμών και μια στοχευμένη πολιτική γκετοποίησης αλλά και περιορισμού τους σε πολύ κλειστά πεδία της κοινωνικής ζωής. Η πολιτική στιγματισμού των Εβραίων με κάθε δυνατό τρόπο οδηγούσε αναπόφευκτα σε μία μόνο λύση: στην εξόντωσή τους και στην οριστική αποπομπή τους από την Ευρώπη.

Την ίδια χρονιά, εξάλλου, το 1933, στο εσωτερικό της Γερμανίας οριοθετούνται οι άξονες της εθνοφυλετικής πολιτικής των ναζί: • Απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία Εβραίων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη. • Εκτοπισμός Εβραίων της ανατολικής Ευρώπης από τη Γερμανία. • Διακοπή χορήγησης υπηκοότητας σε Εβραίους της ανατολικής Ευρώπης.   Την « απογερμανοποίηση» των Εβραίων θα συνόδευε μια σειρά απαγορεύσεων, στερήσεων και περιορισμών και μια στοχευμένη πολιτική γκετοποίησης αλλά και περιορισμού τους σε πολύ κλειστά πεδία της κοινωνικής ζωής. Η πολιτική στιγματισμού των Εβραίων με κάθε δυνατό τρόπο οδηγούσε αναπόφευκτα σε μία μόνο λύση: στην εξόντωσή τους και στην οριστική αποπομπή τους από την Ευρώπη.

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 ξεκίνησε και επίσημα το πογκρόμ του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των Εβραίων.

Εκείνη η νύχτα καταγράφηκε στην Ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Αφορμή στάθηκε, ως συνήθως σε αυτούς τους μεγάλους διωγμούς, ένα γεγονός μικρότερης σημασίας.

Τις προηγούμενες μέρες 17.000 Εβραίοι πολωνικής καταγωγής απελάθηκαν μέσα σε άθλιες συνθήκες στη γειτονική χώρα.   Για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ένας Εβραιοπολωνός δολοφονεί στη Γαλλία τον γραμματέα της εκεί Γερμανικής Πρεσβείας, Ερνστ φον Ρατ. Τα αντίποινα ξεκινούν άμεσα: • 30.000 Εβραίοι γερμανικής καταγωγής οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου περίπου 2.000 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από κάποιους μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα εγκατέλειπαν τη χώρα. • 200 δολοφονήθηκαν εκείνο το διήμερο ‒ είτε πυροβολήθηκαν είτε ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. • Καταστράφηκαν όλες οι εβραϊκές συναγωγές της χώρας, περίπου 1.600, καθώς και 7.000 καταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Επιπλέον, η εβραϊκή κοινότητα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 1 δισ. μάρκα για τη δολοφονία του γραμματέα της πρεσβείας.

Μεταξύ της κατάληψης της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 1939 και της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του ’41 μεσολάβησαν 18 μήνες σκλήρυνσης, όξυνσης και τελικά υιοθέτησης της πολιτικής της γενοκτονίας των Εβραίων που θα βρίσκονταν υπό τη ναζιστική διοίκηση.

Το γερμανικό επιτελείο επιδόθηκε σ έναν «φυλετικό αγώνα» απαλλαγμένο από κάθε πρόσχημα νομιμοφροσύνης και εξαφανίστηκε κάθε φραγμός.

Επιπλέον, το γερμανικό επιτελείο θεώρησε ότι η εξόντωση των Εβραίων ήταν ένα απαραίτητο βήμα για τη νίκη επί της ΕΣΣΔ. Και ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά χιλιάδων Εβραίων σε σοβιετικό έδαφος και την εξόντωσή τους εκεί, αποφασίστηκε η «Τελική Λύση», δηλαδή η ολοκληρωτική εξόντωσή τους να πραγματοποιηθεί σε πολωνικό έδαφος, κυρίως σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με πιο γνωστά εκείνα της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς.

Η « Τελική Λύση»

Μεταξύ του 1933 και του 1945 η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της ίδρυσαν περισσότερα από 42.000 στρατόπεδα και άλλους χώρους φυλάκισης, όπως τα γκέτο. Από το τέλος του 1941, όταν ο Χίτλερ πειστεί πια ότι η εξόντωση των εκατομμυρίων Εβραίων ήταν η ενδεδειγμένη λύση, άρχισε η συστηματική εφαρμογή της.

Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση της «Τελικής Λύσης», οι ναζί ίδρυσαν κέντρα εξόντωσης στην Πολωνία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό. Τα κέντρα εξόντωσης είχαν σχεδιαστεί για την αποτελεσματική διεξαγωγή μαζικών δολοφονιών. Το Χέλμνο, το πρώτο κέντρο εξόντωσης, άνοιξε τον Δεκέμβριο του 1941. Εβραίοι και Τσιγγάνοι εκτελούνταν σε φορτηγά-θαλάμους αερίων. Το 1942 οι ναζί άνοιξαν τα κέντρα εξόντωσης Μπέλζεκ, Σόμπιμπορ και Τρεμπλίνκα για τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της περιοχής Generalgouvernement (τα εδάφη στο εσωτερικό της κατεχόμενης Πολωνίας).

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ»»»

 

 

 

 

 

This entry was posted in φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

1 Response to Ολοκαύτωμα: Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας

 1. Ο/Η Μαγδαληνή λέει:

  ΝΕΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

  ΕΛΛΑΔΑ 03/01/2020, 14:56 | από Voria.gr


  Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και ανέγραψαν με σπρέι συνθήματα μίσους στη μοναδικής ιστορικής αξίας Εβραϊκή Συναγωγή

  Ακόμη ένα περιστατικό, το δεύτερο μέσα σε μόλις δύο ημέρες, βανδαλισμού εβραϊκού χώρου καταγράφηκε στα Τρίκαλα.

  Μετά τον βανδαλισμό της Συναγωγής, χθες 2 Ιανουαρίου έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και αποκόλλησαν το Άστρο του Δαυίδ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρεις φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

   «Επιθυμούμε, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, να εκφράσουμε τη θλίψη, την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία μας για το δεύτερο συμβάν βανδαλισμού εβραϊκού χώρου σε διάστημα μόλις δύο ημερών στην πόλη των Τρικάλων«, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

  Το Συμβούλιο αντέδρασε άμεσα και έστειλε ήδη από χθες, επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον δήμαρχο Τρικκαίων και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, καθώς και τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

  «Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο.

  Το Μνημείο Ολοκαυτώματος για τους 139 Τρικαλινούς Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εγκαινιάστηκε πέρυσι.

  Ο δήμος Τρικκαίων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη βεβήλωση και τονίζει ότι πρόκειται για απαράδεκτες, σκοταδιστικές ενέργειες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στον Ανθρωπο και τα πιστεύω του.

  «Σε μια πόλη με καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία συνύπαρξης τριών θρησκειών, με σεβασμό και προβολή της διαφορετικής πίστης, παρόμοιες ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συμβίωση», τονίζει η δημοτική αρχή και καλεί «όλους/ες τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές να διαφυλάξουν την ιστορία της πόλης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, όπως έμπρακτα έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο διάβα των αιώνων».

  «Είναι μέλημά μας να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια ανοιχτή πόλη, σε μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σεβασμού κάθε ανθρώπου, χωρίς καμία διάκριση», καταλήγει ο δήμος.

  Πηγή: https://www.voria.gr/article/vevilosan-evraika-mnimia-sta-trikala-me-ratsistika-sinthimata

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.