Τόσος θόρυβος για τα μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων…

[άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμα και οι διαφωνούντες καθηγητές και πρυτάνεις των ΑΕΙ, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα ασφάλειας είναι ένα πρόβλημα Υπαρκτό…]

Ένα σχετικά σύντομο σχόλιο. Λίαν προσεχώς, είμαι βέβαιος ότι θα επανέλθω…
Εντάξει, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία εκφράζονται ελεύθερα διαφωνίες και αντικρουόμενες αποψεις. Το καταλαβαίνω και ελπίζω να συνεχιστούν, διότι αυτή είναι και η δύναμη κι η αρετή μιας δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, γίνεται πολύ ντόρος περί «χούντας», «αστυνομικό κι αυταρχικό κράτος», ακούσαμε βεβαίως και το «χρυσοχουντίδη» που έχει προστεθεί βολικά δίπλα στο «κούλης» κλπ.Θεωρώ υποτιμητικά και μη εποικοδομητικά όλα αυτά, και χαρακτηρίζουν κυρίως αυτούς που τα λένε και τα γράφουν ―προς όλους αυτούς, προτιμώ να είμαι σνομπ. Δεν αξίζει τον κόπο. Πρόκειται καθαρά για μία κραυγάζουσα μειοψηφία (loud minority) που επαγγελματικά αντιστέκεται και συμπαρασύρει κάποιους έντιμους μεν, αφελείς δε. Διότι όλα αυτά τα «θα τα καταργήσουμε στη πράξη» τα ακούμε κυρίως· ή μάλλον μόνο από αυτούς που στην ουσία τρέφονται από το υπάρχον χάλι, την ατιμωρησία και την ανεξέλεγκτη βία προς έντιμους καθηγητές και φοιτητές στους κόλπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σημερινό status quo είναι ο κύριος λόγος ύπαρξής τους. Τα μέτρα φύλαξης που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο γίνεται μέσω της δημιουργίας ενός αστυνομικού σώματος (που θα αποτελείται από άοπλους) το οποίο θα εποπτεύει και θα φυλάσσει τα πανεπιστήμια. Είναι κακό αυτό; Από που κι ως πού, «απειλούνται» οι πολιτικές ελευθερίες των φοιτητών. Από που κι ως πού, «στραγγαλίζονται» δημοκρατικά δικαιώματα. Δεν κατάλαβα. Σοβαρά; Ξέρω ότι το ζήτημα δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά θεωρώ άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμα και οι διαφωνούντες καθηγητές και πρυτάνεις των ΑΕΙ, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα ασφάλειας είναι ένα πρόβλημα Υπαρκτό και τους απασχολεί κυρίως ο τρόπος του χειρισμού του. Αυτό ναι, το κατανοώ. Επίσης, τελειώσαμε με τις «αυτορρυθμίσεις», διότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει ώστε οι πρυτάνεις να έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν, αν παραστεί ανάγκη, να καλέσουν τις αστυνομικές αρχές. Γιατί δεν το έπραξαν όπου χρειαζόταν; Αυτούς που επίσης θεωρώ απαράδεκτους είναι αυτούς που κλείνουν τα μάτια σε ορισμένες συνθήκες ζούγκλας που κατά καιρούς έχουν διαμορφωθεί και οι πάντες, διαφωνούντες-συμφωνούντες, γνωρίζουν. Έχουμε βεβαίως και τα τραγελαφικά, ανόητα επιχειρήματα και σκέπτεται κανείς· πως είναι δυνατόν να εκστομίζονται(!) από ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως η υποχρεωτική χρήση Κάρτας Εισόδου. Παραβιάζονται λένε με αυτήν, τα… ατομικά δικαιώματα κι οι ελευθερίες των φοιτητών (hello?)… Είμαστε σοβαροί; Δηλαδή αν θέλουν οι αρχές, δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις μας; Δηλαδή υπάρχει κανείς που νομίζει ότι… προστατεύονται τα ατομικά του δικαιώματα από τις πιστωτικές κάρτες, την επώνυμη συμμετοχή σε faceμπούκια, το ip της διαδικτυακής σύνδεσής μας, το ίδιο το κινητό μας.  Σε ποιους πουλάτε τέτοια… ατράνταχτα επιχειρήματα βρε απατεώνες;

Όπως προείπα, θα επανέλθω.

Merci.

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Τόσος θόρυβος για τα μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων…

 1. Ο/Η SF λέει:

  η Κατάντια της φυλλάδας «Εφημερίδα των Συντακτών»

  Ντροπή.

  • Ο/Η Εσθήρ λέει:

   https://synelefshenantiastonantishmitismo.wordpress.com/2016/02/04/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF/

   Κάθε σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι Αντισημιτισμός
   Posted on4 Φεβρουαρίου, 2016 by synelefshenantiastonantishmitismo

   Μπαίνοντας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας βλέπει κάποι@ σε περίοπτη θέση ένα ξύλινο βιδωτό εικαστικό έργο όπου σχηματίζεται η φράση «ένας στο ΜοΜΑ χιλιάδες στον αγώνα». Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι το κύριο μήνυμα του έργου δεν εντοπίζεται σε αυτό που λέει, αλλά στη σημειολογία του σχήματος, η οποία αποτελεί μια πολύ συγκεκριμένη παραπομπή, που την έχουμε δει να γίνεται πολλές φορές με τον ίδιο απαράδεκτο και σιχαμένο τρόπο. Είναι το σχήμα που είχε το arbeit macht frei που ήταν γραμμένο σε μεταλλική επιγραφή στις πύλες ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, όπως του νταχάου και του άουσβιτς. Έχουμε μια εικαστική μίμηση λοιπόν που χρησιμοποιεί σύμβολα που θυμίζουν το Ολοκαύτωμα για να μιλήσει για κάτι τελείως άσχετο από αυτό, κι έτσι το σχετικοποιεί, ακυρώνει το νόημα του και την ιστορική μοναδικότητα του ως συμβάν, ως το αποκορύφωμα του ευρωπαϊκού, ορθολογικού, λευκού, χριστιανικού ρατσισμού και αντισημιτισμού, και προσβάλλει τα θύματα του.

   Δε μας κάνει εντύπωση ότι συμβαίνει αυτό. Αυτό το παράδειγμα σχετικοποίησης είναι μέρος μιας τετριμμένης κοινοτοπίας, που αποτελεί τον κανόνα στον ελληνικό βούρκο, και την οποία μπορούν να υλοποιήσουν από τους πιο επίσημους θεσμικούς παράγοντες του κρατικού μηχανισμού ως και κάποι@ τυχαί@ θαμών@ς ενός μπαρ για να βρουν μια ατάκα να σπάσουν τον πάγο. Οι έλληνες αγνοούν άλλωστε τι ήταν η βιομηχανοποίηση του θανάτου, η επιδίωξη καθολικής εξολόθρευσης των εβραίων και των τσιγγάνων και οι μαζικές εκτελέσεις ομοφυλόφιλων, τρανς, Πολωνών, μαρτύρων του Ιεχωβά, Μασόνων, σεξεργατριών, κομμουνιστών, αντιφρονούντων, σοβιετικών στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η άγνοια τους αυτή είναι φαινομενική· δεν είναι θέμα αμορφωσιάς αλλά μια προσπάθεια απεμπόλησης των ιστορικών τους ευθυνών σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης των Άλλων και το άγχος και η απροθυμία τους να εκχωρήσουν τα προνόμια συμμετοχής τους στην εθνική κοινότητα. Είναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους αγνοούν ότι η επανάσταση του ’21 που δημιούργησε το κράτος τους ήταν στην ουσία η εθνοκάθαρση των μουσουλμανικών και εβραϊκών πληθυσμών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

   Άλλωστε και όταν οι έλληνες μιλούν για το Ολοκαύτωμα, το κάνουν για να εκλογικεύσουν και να μεταθέσουν την ευθύνη από τους γερμανούς/ίδες αντισημίτες/τριες θύτες και τους συμμάχους/ες τους σε οτιδήποτε άλλο: στην αλλοτρίωση, στο καπιταλισμό, στο γραφειοκρατικό αυτοματισμό, στην άντληση υπεραξίας, στη μοναξιά των μεγαλουπόλεων και σε οτιδήποτε άσχετο μπορείς να φανταστεί καποι@.

  • Ο/Η Θεατής Χρόνος λέει:

   Τα μέτρα φύλαξης από αστυνομικούς θα πρέπει να επεκταθούν και στα Λύκεια και στα
   Γυμνάσια και στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, και να μην περιοριστούν μόνο στα
   Πανεπιστήμια για να κοιμάται ήσυχη επιτέλους αυτή η πολύπαθη πατρίδα…

 2. Ο/Η Ενας απλός πολιτης λέει:

  Η Χυδαιοτυπία ξανακτύπησε.
  Συναγωνιζόμενη την κάποτε ταπεινή Αυγούλα, για το ποιά θα εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αγωνία του Τσίπρα και της καμαρίλας του,για την είσοδο στην κανονικότητα,πλειοδοτεί σε εθελοδουλεία , επιδιώκοντας να γίνει αυτή το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
  Άξιος ο μισθός της.
  Φυσικά όση σχέση έχει ο Τσίπρας με τη Δημοκρατία, άλλη τόση έχει η Ελευθεροτυπία με την ελευθερία των ιδεών και τα συμφέροντα του κοσμάκη.Τα κίνητρά της ολοφάνερα.
  ΧΡΗΜΑ, ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΠΙΖΝΕΣ.

  • Ο/Η Κάποιος λέει:

   Εφημερίδα Συντακτών, όχι Ελευθεροτυπία

   δυστυχώς ο Πέτρος Ζερβός το έχει ξανακάνει στην ίδια εφημερίδα

 3. Ο/Η roidis λέει:

  Τηλεδιάσκεψη Αλέξη Τσίπρα, με το ΔΣ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

  Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους εκπροσώπους των κυνηγών ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους να συνομιλήσουν καθώς θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης αδικεί τους δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς της χώρας μας και τις ομοσπονδίες τους και φυσικά και τους ψαράδες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.