Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια ―Μπράβο!

[Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε την άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ  κηρύσσοντας τον πόλεμο στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό]

Εδώ Σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια του Μονπελιέ και της Τουλούζης…

Ανοχή μηδέν στον ισλαμικό φανατισμό φαίνεται να διακηρύττει ο Μακρόν ο οποίος περνάει στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας με επίσημες ομιλίες του και με ειδικές νομικές παρεμβάσεις ότι δεν θα ανεχτεί άλλες αποσχιστικές τάσεις μέσα στην κοινωνία. Την αρχή σήμανε η ομιλία που έδωσε στην κωμόπολη Μυρό όπου ο ίδιος έκανε, για πρώτη φορά, λόγο για το θρησκευτικό απομονωτισμό που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις (séparatisme religieux) οι οποίες πια δείχνουν να συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Στο πλευρό του Προέδρου φαίνονται να στέκονται οι Γάλλοι οι οποίοι, αν και ανεκτικοί στην πλειονότητά τους με τη διαφορετικότητα, δεν μπορούν πλέον πια να δώσουν περιθώριο ώστε να υπάρξουν και άλλα φαινόμενα όπως η πρόσφατη δολοφονία του ατυχούς καθηγητή. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέλυσε το πλάνο του το οποίο θα κινηθεί σε πέντε άξονες με μέτρα πρόσληψης κατά της “ριζοσπαστικοποίησης” των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Προχώρησε μάλιστα ήδη σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών αποφασίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των συλλόγων που υποτίθεται δραστηριοποιούνται κατά της ισλαμοφοβίας με την επιπλέον δραστηριοποίηση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Μάλιστα δείχνοντας ιδιαίτερη πυγμή ο Μακρόν δεν δίστασε να δώσει την άδεια ώστε κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία να φωτιστούν με τα ίδια σκίτσα του Charlie Hebdoπου σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατοαποκεφαλισμό του καθηγητή.  Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ που πολύ γρήγορα έκανε τον γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media και τις ιστοσελίδες-και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να εξουσιοδοτήσει τους δημάρχους και τους νομάρχες να πράξουν κατά το δοκούν όσον αφορά την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας δίνοντας τους το δικαίωμα να κλείνουν τις καντίνες όπου επιβάλλεται “θρησκευτικό” μενού ή τα μέρη, όπως οι πισίνες, όπου οι γυναίκες μπορούσαν να τα επισκεφθούν σε προβλεπόμενα μόνο ωράρια. Η ανοχή μηδέν φαίνεται πλέον εμπράκτως σε κάθε γαλλική πόλη και σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου.

This entry was posted in σκέψεις, φασισμός, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική, Logos. Bookmark the permalink.

6 Responses to Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια ―Μπράβο!

 1. Ο/Η Frixos λέει:

  Ειλικρινά, δεν ξερω ποσο ευφυης μπορει να ειναι μια τετοια ενεργεια, δηλαδη η κυβερνηση μιας χωρας σαν την Γαλλία να μπαινει στα …παπουτσια του ακραιου ισλαμισμου και …να παιζει το παιχνιδι με τη δικη του στέκα.
  Μπορει τετοιου ειδους ακτιβισμοι να συσπειρωνουν τον κοσμο αλλά ταυτοχρονως νομιμοποιουν και πυροδοτουν το μισος των ημετερων ακραιων, ενω διαγειρουν και το συναισθημα των μη φανατικων μουσουλμανων.
  Ας αφησουμε τους ακτιβισμους για τις κοινωνιες, αυτοι δεν ενδεικνυνται για τις κυβερνησεις των ανεπτυγμενων χωρων, οι οποιες εχουν τα θεσμικα οπλα να τσακισουν καθε ειδους αθλιοτητα.

  • Ο/Η Αναγνώστης Αθηναίος λέει:

   Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία (αυτό που αναφέρει ο Φρίξος ανωτέρω και μάλιστα ..ευγενικά), απλώς να πω ότι μάλλον κανένας Μακρόν και καμία γαλλική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενέργεια (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου), αλλά ήταν πρωτοβουλίες των δημάρχων της Τουλούζ(ης) και του Μονπελιέ (ή των περιφερειαρχών, αυτοδιοικητικοί πάντως). Για το Μονπελιέ δεν ξέρω, αλλά για την Τουλούζη, τα ποσοστά της άκρας δεξιάς είναι πολύυυυυυυ ανεβασμένα χρόνια τώρα.
   Βέβαια αν είναι έτσι (που μάλλον έτσι είναι), το πρόβλημα γεννάται ότι μπορεί η κυβέρνηση και η οργανωμένη πολιτεία να μην κάνει κάτι, αλλά έρχεται ένας τοπικός άρχων που εκφράζει την τοπική κοινωνία και κάνει ένα κράτος ολόκληρο να τρέχει (και να μην φτάνει).
   Θυμόμαστε τι έχει γίνει στα δικά μας με τις ..πρωτοβουλίες δημάρχων ακριτικών νησιών παλιότερα.

 2. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Καλή αρχή.

  Ως γνωστόν, η Ελλάς έχει την αυστηρότερη Νομοθεσία στην ΕΕ. Όμως, δεν τηρείται τίποτε!
  Η Νομοθεσία υποχρέωνε τους γονείς να στέλλουν τα παιδιά τους στο σχολείο 6 έτη· και μάλιστα είναι αδίκημα (πλημμέλημα). Επί κυβερνήσεως ΕΚ (Γεωργίου Παπανδρέου πάππου) τα 6 έτη έγιναν 9 και το αξιόποινο παραμένει· δηλ. όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα πρέπει να πηγαίνουν, τουλάχιστον, ως και την γ΄ γυμνασίου. Σε ένα σοβαρό κράτος που τα όργανα του δεν είναι αδιάφορα (οι δημόσιοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται μόνο για τα «συντεχνιακά τους»), γονείς που δεν στέλλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αφενός μηνύονται και αφετέρου τούς αφαιρείται η γονική μέριμνα. Γνωρίζετε γονέα κάτοικο Ελλάδος (ημεδαπό ή αλλοδαπό) που να μηνύθηκε;
  Εννοείται αυτό ισχύει και για τους ρομ. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι βαλκάνιοι είναι οι μόνοι που δεν τους έχουν ενσωματώσει· στο αίολο «επιχείρημα» κάποιων ότι οι ίδιοι δεν θέλουν, η απάντηση είναι ότι ούτε στις Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, κλπ, ήθελαν (αλλά υπήρχε και υπάρχει αποτελεσματικό κράτος).

  Τον μεσαίωνα, όταν βίωνε σκοταδισμό η Ευρώπη, είχε δρομολογηθεί ο διαφωτισμός για το μουσουλμανισμό. Δυστυχώς, εξ αιτίας κάποιων γεγονότων (κατά τον γράφοντα, το καθοριστικότερο και σημαντικότερο ήταν η καταστροφή τής Βαγδάτης από τους Μογγόλους), ουδέποτε οι μουσουλμάνοι είχαν διαφωτισμό· και νομίζω ότι, όσο ζούμε, δεν θα έχουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μουσουλμάνοι φιλελεύθεροι, απλά και μόνον το ποσοστό τους είναι απογοητευτικά μικρό συγκρινόμενο με χριστιανούς και ισραηλίτες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να διακρίνουμε τους ισλαμιστές από τους μουσουλμάνους. Ο ισλαμισμός αποτελεί μορφή φασισμού (fascisme vert).
  Η Ευρώπη είχε διαφωτισμό, αλλά όχι η ανατολική· και μη γράψουν οι ελληναράδες ότι φταίει μόνον η τουρκοκρατία – πχ τα Επτάνησα και η Ρωσία, αν και δεν είχαν τουρκοκρατία, δεν είχαν διαφωτισμό. Μήπως φταίει, λοιπόν, η ορθοδοξία;
  Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι άνθρωποι αγωνίσθησαν για να απολαμβάνουμε κάποια δικαιώματα, όπως: ανοχή στο διαφορετικό, ελεύθερη έκφραση, και πολλά άλλα. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τα προασπίσουμε με κάθε τρόπο, ακόμη και με βία. Οι κοινωνίες μας δεν (πρέπει να) εκβιάζονται!
  Για πολλοστή φορά, θα μνημονεύσω το βιβλίο τού Raoul Vaneigem «Rien n’est sacré, tout peut se dire» (2003). Δεν απαγορεύουμε τίποτε και υπερασπιζόμαστε, με όλες τις δυνάμεις μας, την ελεύθερη έκφραση· όποια ή όποιος διαφωνεί, ας «στρωθεί» να γράψει να αντικρούσει.

  Επίσης, κατηγορώ ως υποκριτές και αντικομμουνιστές όλους τους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς που τους ανέχονται και δεν τους αποδοκιμάζουν [και εδώ ενυπάρχει μία αντίφαση: ενώ πολλοί από τους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς εορωνεύονται (πολύ ορθώς) χριστιανούς και ισραηλίτες, όχι μόνον αποφεύγουν να ειρωνευθούν μουσουλμάνους αλλά και φθάνουν στην παράνοια να τους … δικαιολογούν!¹].
  Τέλος, κατηγορώ και όσους από τους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς αμφισβητούν, υποκριτικά και κρυφορατσιστικά, τα δικαιώματα τού Ισραήλ (τής πιο δημοκρατικής χώρας τής Ασίας).

  ¹ που να ξέραμε ότι, στον εικοστό πρώτο αιώνα, κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί θα διαδήλωναν υπέρ θρησκόληπτων μουσουλμάνων και, αντί να κάνουν πορείες για να κλείσουν οι υπάρχοντες τόποι λατρείας, θα έκαναν πορείες για να ανοίξουν και μουσουλμανικοί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.