Πίτσος: Το λουκέτο ενός local hero, η υπόσχεση της Siemens και ο δήμαρχος της ανατροπής

[Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου «λουκέτου» και οι λάθος κινήσεις που οδηγούν στην κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος στην Ελλάδα]

Το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στην Αττική. (EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

του ©Κωστή Χριστοδούλου στην news247.gr

Το «λουκέτο» του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στου Ρέντη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ένα απλό «ψάξιμο» στο google θα δείξει ότι είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2017 και σέρνεται μέχρι σήμερα με προσπάθειες από εργαζόμενους αλλά και τις εκάστοτε κυβερνήσεις να παραταθεί το κατέβασμα του γενικού διακόπτη της επένδυσης. Στα πλαίσια αυτά και ο νυν υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από την εταιρεία να επαναξετάσει την στάση της ενώ το θέμα θα θέσει και στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Ήδη από το 2017 στην BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ (σ.σ. την σημερινή ονομασία της εταιρείας που ελέγχει την παραγωγή – πρώην εργοστάσιο Πίτσος – και την εμπορία ηλεκτρικών συσκευών: Bosch, Siemens, Pitsos, Neff, Gaggenau) έτρεχε το τέταρτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου στα τέλη του 2018. Μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας που είχαν προηγηθεί ήδη ο αριθμός των εργαζομένων είχε πέσει στα 250 άτομα από 500 που ήταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7 σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων είναι γύρω στους 115. Η κατάσταση είναι λίγο πολύ είναι γνωστή, αξίζει όμως να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε πως φθάσαμε έως εδώ.

Ο πρώτος local hero

To 1976 η γερμανική BSH πραγματοποιεί την πρώτη εξαγορά εργοστασίου και τοπικού σήματος εκτός Γερμανίας, της ΠΙΤΣΟΣ, ανοίγοντας τον δρόμο μίας σειράς από φίρμες που θα έβαζε στο πορτοφόλιο της και που στο site της αναφέρονται ως local hero. Οι εργαζόμενοι στην ΠΙΤΣΟΣ τότε ξεπερνούσαν τους 1.400 και το ελληνικό εργοστάσιο ήταν από τα πλέον παραγωγικά συγκρινόμενο σε σχέση με τα υπόλοιπα που διέθετε ο γερμανικός όμιλος ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα μέσα της δεκαετίας του 2000 βρίσκουν την BSH σε εμπορικό επίπεδο να κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς και σε παραγωγικό να είναι η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία λευκών συσκευών (σ.σ. κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία) στην χώρα με παραγωγή 400.000 προϊόντων ετησίως. Από αυτά το 30% εξάγονταν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή.

Τα μαύρα ταμεία της Siemens

To 2005 είναι και η εποχή όμως που αρχίζουν οι εισαγγελικές αρχές να ψάχνουν σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές τις πληροφορίες για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Η αρνητική δημοσιότητα για το συγκεκριμένο όνομα φαίνεται να αγγίζει και την BSH η οποία όμως είναι ξεχωριστή εταιρεία, με διαφορετικούς μετόχους και άλλο αντικείμενο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009, το μερίδιο θα έπεφτε στο 16% σε τεμάχια (σ.σ. είχε πουλήσει 170.000 συσκευές) και 17% σε αξία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε και για τα πρώτα χρόνια μνημονίου που σχεδόν κόπηκαν μαχαίρι όλες οι περιττές αγορές με τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών να είναι από αυτούς που είδαν κατακόρυφη μείωση πωλήσεων.

Αντίθετα με το εμπορικό κομμάτι, το παραγωγικό συνέχιζε δυναμικά. Οι εξαγωγές είχαν φθάσει στο 40% και το εργοστάσιο στον Ρέντη φάνταζε μικρό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Σε δημοσιογραφική εκδήλωση το 2010, με αφορμή την συμπλήρωση 145 χρόνων, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ελ. Ελευθεράκης, προαναγγέλλει την ίδρυση και λειτουργία νέου εργοστασίου της Πίτσος στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου – Μαγούλας. Ο κ. Ελευθερίου έκανε λόγο για μία επένδυση της τάξης τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ που θα προσέθετε αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ο συμβιβασμός στην Βουλή

Το 2012 και καθώς είχαν χρονίσει προβλήματα λειτουργικότητας (π.χ. συντήρηση σηματοδοτών, λειτουργία μετρό) η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ένα σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Siemens και του Ελληνικού Δημοσίου. Το αντίτιμο για να «καθαρίσει» η εταιρεία το όνομα της ήταν 170 εκατ. ευρώ, δέσμευση για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στη θυγατρική της στην Ελλάδα και μία υπόσχεση για παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα.

Ως προς το τελευταίο σκέλος, όντως η Siemens υποσχέθηκε – αλλά δεν δεσμεύθηκε – για μία παραγωγική επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσε 700 νέες θέσεις εργασίας. Αν και δεν κατονομάστηκε ποτέ, ο όμιλος «φωτογράφιζε» την επένδυση που ήδη είχε προαναγγείλει, η τότε, κατά 50% θυγατρική της, BSH. Μία επένδυση που μέσα στον ενθουσιασμό να κλείσει η υπόθεση του συμβιβασμού κανείς δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί ότι είχε ήδη «παγώσει» από «εξωγενείς παράγοντες».

Ο επαναστάτης δήμαρχος

Στην Ελευσίνα, για μία περίπου δεκαετία, δήμαρχος ήταν ο Γιώργος Αμπατζόγλου ένας πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και ιδιαίτερα δραστήριος στα θέματα περιβάλλοντος. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ενεργός στα τοπικά θέματα από το 1978 οπότε και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος άφησε το βουλευτικό έδρανο το 2002 όταν και οι κάτοικοι της Ελευσίνας τον τίμησαν επιλέγοντας τον για δήμαρχο τους. Συνέχισε για δύο επιτυχείς θητείες μέχρι που «έφυγε» από καρδιακή ανεπάρκεια στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων στις 23 Οκτωβρίου του 2011. Κάπου εκεί μπαίνει και η ταφόπλακα για την υλοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης του εργοστασίου της Πίτσος.

Ενώ ο Γιώργος Αμπατζόγλου, βλέποντας και την ανεργία που φούντωνε στην περιοχή και έχοντας πάρει τις διαβεβαιώσεις για την χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση του εργοστασίου, είχε συμφωνήσει στην υλοποίηση του, ο άνθρωπος που τον ακολούθησε στον δημαρχιακό θώκο, ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς είχε εντελώς αντίθετη άποψη. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν μία περίοδος ιδιαίτερα αντιμνημονιακή, αντιγερμανική και γενικότερα «αντί».

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Αμπατζόγλου μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ νέος δήμαρχος αναφερόμενος στους πολίτες της πόλης τόνιζε: «Πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με διαδικασία fast track. Με συντονισμένες ενέργειες του λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωση του«. Μόνο 3 δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση του ενώ οι υπόλοιποι 23 συντάχθηκαν και έτσι έγινε δεκτή η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας που ουσιαστικά δεν επέτρεπε την δημιουργία του εργοστασίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εργοστάσιο θα ήταν συναρμολόγησης οπότε ο περιβαλλοντικός του αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, κάτι που αποδεικνύεται από το ήδη υπάρχον εργοστάσιο στου Ρέντη.

Η οριστική ταφόπλακα και το φιλί της ζωής

Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι άνθρωποι της BSH στην Ελλάδα προσπάθησαν έστω και μέσω plan b να υλοποιήσουν την επένδυση. Μικρότερου μεγέθους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο στου Ρέντη όμως το κλίμα για την χώρα μας μέρα με την ημέρα γινόταν πιο αρνητικό και έτσι εκεί κάπου στα τέλη του 2014 η Ελλάδα βγήκε από τον παραγωγικό χάρτη του γερμανικού ομίλου.

Το 2015 η Siemens θα πουλούσε στην Robert Bosch GmbH το ποσοστό της στην BSH και έτσι και επίσημα ο νέος αποκλειστικός μέτοχος δεν είχε κάποια υποχρέωση για την υλοποίηση κάποιας επένδυσης απέναντι στην Ελλάδα. Από την χρονιά εκείνη ξεκίνησαν οι εθελούσιες έξοδοι με αποκορύφωμα αυτή του 2017 η οποία προσέφερε ένα γενναίο πακέτο αποδοχών στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7 σήμερα οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα της εταιρείας είναι ελαφρώς πάνω από τα 100 άτομα.

Σε επικοινωνία που είχε το News24/7 με εκπρόσωπο της διοίκησης αναφέρθηκε ότι το εργοστάσιο θα σταματήσει να λειτουργεί επίσημα στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και η παραγωγή θα επιστρέψει σε εργοστάσια του εξωτερικού. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την χρονική επέκταση της λειτουργίας από το 2018 έως σήμερα η BSH είχε μεταφέρει στην Ελλάδα παραγωγή από τρίτες χώρες μεταξύ των οποίων και την Τουρκία. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης η εργαζόμενοι στην παραγωγή θα παραμείνουν στην μισθοδοσία της εταιρείας έως τον Μάρτιο του 2021.

Το News24/7 προσπάθησε να συνομιλήσει και με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο εργοστάσιο της πρώην Πίτσος, κ. Χ. Αθανασιάση χωρίς να έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Πίτσος: Το λουκέτο ενός local hero, η υπόσχεση της Siemens και ο δήμαρχος της ανατροπής

 1. Παράθεμα: Πίτσος: Το λουκέτο ενός local hero, η υπόσχεση της Siemens και ο δήμαρχος της ανατροπής – Oxtapus *blueAction

 2. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Κακά τα ψέματα, είτε μάς αρέσει είτε όχι, δεν φταίνε οι «κακοί» Γερμανοί· εάν ο «οικολόγος» δήμαρχος δεν αντιτίθετο στη μετεγκατάσταση (και με τον αίολο «επιχείρημα» ότι το εργοστάσιο θα ήταν … κοντά στο «Θριάσειο νοσοκομείο») η «Πίτσος» δεν θα ετοίμαζετο να μετεγκατασταθεί στην Τουρκία.

  Και για να ξέρουμε τι λέμε: η «Eskimo» ανήκει καθ’ ολοκληρίαν στους «καλούς» Έλληνες και έχει, ήδη, μετεγκατασταθεί στην Τουρκία!

 3. Ο/Η Real Red λέει:


  https://www.oakke.gr/na475/475cocacola.htm

  Το ψευτοΚΚΕ δίνει τη χαριστική βολή και κλείνει δύο εργοστάσια της Coca-cola

  Η Coca-cola 3E είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα το 2010 και το 2011 και αποφάσισε να κλείσει δύο από τα εργοστάσιά της στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα στις 29/2/2012, ιδιαίτερα κάτω από τον πόλεμο που της έχει κηρύξει πανελλαδικά το ΠΑΜΕ, με στόχο να κλείσει όσα εργοστάσια μπορεί. Πρόεδρος του σωματείου Πάτρας της Coca-cola είναι ο Φώτης Κατσικαρώνης μέλος της κεντρικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του αντίστοιχου σωματείου της Θεσσαλονίκης ο Β. Αρτεμίου επίσης του ΠΑΜΕ.

  Τα δύο εργοστάσια κλείσανε την 25η ημέρα της τυφλής απεργίας στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, και τις συνεχείς στάσεις εργασίας, τις 24ωρες απεργίες στα εργοστάσιά της σε Βόλο, Πάτρα και Ρόδο με προοπτική την κλιμάκωση. Το πλήρες απεργιακό πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών είναι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην coca-cola Θεσσαλονίκης, από 23/2/2012 μέχρι και 18/3/2012, και 3ωρες στάσεις σε όλα τα εργοστάσια της χώρας του ομίλου 3 Ε. Την Παρασκευή 16/3/2012 απεργία σε όλα τα εργοστάσια της 3 Ε και τρίωρες στάσεις σε όλη την ομοσπονδία.

  Είναι φανερό ότι το ΠΑΜΕ και το ψευτοΚΚE κατάφεραν να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, όπως έκαναν και στη χαλυβουργία Ασπροπύργου και να κλείσουν έτσι τα δύο εργοστάσια με τη γνωστή τους μέθοδο της παρατεταμένης απεργίας σε εποχή πτώσης εργασιών. Με αυτή τη μέθοδο, μεταξύ άλλων, κλείσανε πολλές επιχειρήσεις με πιο χαρακτηριστική την Pirelli στην Πάτρα. Αυτό το τελευταίο το έκαναν σε μια περίοδο που τα οχτώ αυτοκίνητα στα δέκα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα είχανε λάστιχα αυτής της εταιρείας, πετώντας έτσι εκατοντάδες εργαζόμενους με ψηλούς μισθούς στο δρόμο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της εταιρείας ότι το αίτημά τους για «καμία απόλυση» σε μια μακριά περίοδο πτώσης εργασιών ήταν απαγορευτικό για τη λειτουργία της επιχείρησης. Κανένα κεφάλαιο δεν λειτουργεί με μόνιμο ποσοστό κέρδους πολύ κάτω από το μέσο ποσοστό ούτε φυσικά ακόμα περισσότερο με ζημιές. Στη συνέχεια οι εργάτες στην Πάτρα κυνηγούσαν επί χρόνια στους δρόμους τους συνδικαλιστές του ψευτοΚΚΕ για τη ζημιά που τους κάνανε.

  Τώρα το ψευτοΚΚΕ κάλεσε τους εργάτες της coca-cola να απεργούν με δύο αιτήματα, την πρόσληψη προσωπικού και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή στην ουσία αύξηση μισθών. Η πρόσληψη προσωπικού δεν μπορεί να αποτελεί εργατικό αίτημα παρά μόνο στην περίπτωση που η εργοδοσία μοιράζει όλο και περισσότερη δουλειά στους ίδιους εργαζόμενους για να αυξήσει έτσι την ένταση της εργασίας και τα κέρδη της. Όμως σύμφωνα με τα απλά εμπειρικά δεδομένα και με την κοινή λογική είναι φυσικό εν μέσω πείνας να πέσει η κατανάλωση αυτού του όχι πρώτης ανάγκης αεριούχου ποτού. Η ίδια η εταιρεία δίνει απώλειες στις πωλήσεις την τελευταία 3ετία 23%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP βλέπουμε ότι η μείωση της κατανάλωσης των αναψυκτικών το 2009 ήταν 1,5%, το 2010 ήταν 4,6% ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή της 29/2/2011 το 2011 σημειώθηκε μείωση κατά 8,9%. Σύνολο 15%. Η μείωση του προσωπικού της coca-cola κατά 10-15% δεν ξεφεύγει λοιπόν από τη συνολική μείωση του 15% της παραγωγής της οπότε η ένταση της εργασίας δεν πρέπει να αυξήθηκε. Η μελετημένη σαμποταριστική απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι να αυξήσει τον ΦΠΑ των αεριούχων από το 13% στο 23%, δηλαδή κατά 75% ήταν παράγοντας ακόμα παραπέρα μείωσης της ζήτησης. Το ψευτοΚΚΕ ξέρει καλά ότι προσλήψεις σε εποχές μειωμένης ζήτησης ενός προϊόντος σημαίνουν κλείσιμο ενός εργοστασίου και αυτό θέλει στην coca cola όπως το ήθελε και το πέτυχε στην Πιρέλι, και όπως το επιδιώκει τώρα στην Χαλυβουργία του Ασπροπύργου. Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι μόνο το πρόσχημα για το ψευτοΚΚΕ για να κάνει απεργίες που απλά κλείνουν τα εργοστάσια .

  Το παρακράτος του ΠΑΜΕ, που είναι και η πιο βαθειά πολιτική εξουσία στη χώρα, ζητάει και τη βοήθεια του γέρο πράκτορα Παπούλια στέλνοντας του επιστολή στις 17/2/2012, ως Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, ΠΟΕΕΠ, καταγγέλλοντας την εταιρεία ότι θα πάει στη Βουλγαρία, ότι στο « εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2011 αύξησε τα κέρδη της στα 302 εκατ ευρω΄..» και ότι « κερδίζει ακόμα περισσότερα από τους Έλληνες καταναλωτές απ’ ότι από τους Γερμανούς τους Ιταλούς και τους Γάλλους. ( Το Βήμα Κυριακή 5/2/2012). Ζητάμε τη συνδρομή και την συμπαράστασή σας να σταματήσουν το έγκλημα που διαπράττουν». Στο αντίστοιχο Βήμα είδαμε τις τιμές των 330 ml coca-cola. Στην Ελλάδα πωλείται 0,62 ευρώ, στη Γερμανία 0,45, στην Ισπανία 0,52, στη Γαλλία 0,60 και στη Βουλγαρία 0,51 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε από την τιμή στην Ελλάδα το 35% που είναι παραπανήσιοι φόροι εδω η εκμετάλλευση της coca-cola στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη. O εταιρικός φόρος είναι 20% και οι σαμποταριστές βάλανε επιπλέον 25% στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ακόμα 10% νέες έκτακτες εισφορές, σύνολο 35%, οπότε πως να μην είναι ακριβότερη η coca-cola στην Ελλάδα. Η τιμή διαμορφώνεται από το σαμποτάζ. Αλλά οι φασίστες μιλάνε με το δικό τους πρόεδρο της δημοκρατίας και δεν έχουν πρόβλημα.

  Όταν ο Ιγνατιάδης ο βουλευτής του ψευτοΚΚΕ πήγε στους απεργούς στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2011 ο Ριζοσπάστης έγραφε: “ Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και ταυτόχρονα να προσανατολίσουν την πάλη τους σε κατεύθυνση σύγκρουσης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, … ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης… βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας από την εργοδοσία την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού…..Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία αρνείται να μπει στο διάλογο για την υπογραφή Σύμβασης, ενώ στο μεταξύ έχει μειώσει το προσωπικό κατά 10-15% μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διαδίδει ότι θα μεταφέρει τμήματα του εργοστασίου στη Βουλγαρία.”

  Λέγανε δηλαδή από τότε στους εργάτες αυτοί οι προβοκάτορες, οι εγκληματίες αντεργάτες ότι μπλοφάρει η Coca-colα ώστε αυτοί να συνεχίσουν τον λάθος και αυτοκτονικό τους αγώνα μέχρι να πεταχτούν στο δρόμο, μέχρι να καταστρέψουν ακόμα μια βιομηχανική επιχείρηση μέχρι, το κυριότερο, να ακρωτηριαστεί παραπέρα το λίγο βιομηχανικό προλεταριάτο που απέμεινε στη χώρα δηλαδή ο κοινωνικός πυρήνας της διάσωσης της και ο οδηγός της στο μέλλον!

  Σε ότι αφορά τον αντιμονοπωλιακό τάχα αγώνα στον οποίο αναφέρεται ο Ριζοσπάστης, το ψευτο ΚΚΕ δεν στρέφεται ενάντια στην εκμετάλλευση της εργασίας από το μονοπώλιο της Coca-cola. Στρέφεται ενάντια στο ντόπιο βιομηχανικό κεφάλαιο συσκευασίας αεριούχων που παίρνει ένα μέρος της πρώτης ύλης του από την μονοπωλιακή coca-cola, δηλαδή στρέφεται ενάντια στις τόσο χρήσιμες για το μέλλον της κοινωνίας παραγωγικές δυνάμεις που βάζουν σε κίνηση οι εργάτες αυτού του σύγχρονου συσκευαστηρίου, και τελικά και ακόμα βαθύτερα στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους εργάτες για να απορφανήσει πολιτικοκοινωνικά την χώρα και να την παραδώσει σιδηροδέσμια στους πιο επικίνδυνους μονοπωλιστές που είναι τα αφεντικά του ψευτοΚΚΕ, οι ρώσοι νεοναζί νεοαποικιοκράτες. Ευρύτερος στόχος των τελευταίων είναι η χρεοκοπία της χώρας και η χρησιμοποίησή της σαν εργαλείο υπονόμευσης όλης της ΕΕ. Το ψευτοΚΚΕ σαν κόμμα του ρώσικου μονοπωλίου κάνει καταστροφικό, πολεμικού τύπου αγώνα εναντίον των ντόπιας και δυτικής ιδιοκτησίας παραγωγικών δυνάμεων. Οι πρωθυπουργοί Α. και Γ. Παπανδρέου, Σημίτης, Καραμανλής ο ανιψιός, και ο Σαμαράς ήταν ή είναι λακέδες του ίδιου αφεντικού. Όλοι μαζί διεξάγουν τον αγώνα αυτό. Έτσι εξηγείται ότι το ΠΑΜΕ έστηνε προχθές κιόλας, την ώρα που έκλεινε το εργοστάσιο, μπλόκα στη Λάρισα και έπαιρνε όμηρους τα φορτηγά που κουβαλούσαν coca-cola με το κράτος να είναι απλός θεατής. Το ψευτοΚΚΕ είναι η βαθύτερη εξουσία σε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Όταν η Παπαρρήγα διατύπωνε «δημοκρατικά» την άποψή της στο κοινοβούλιο να ανέβει η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 60% ο Παπανδρέου την πήγε στο 55% κάνοντας έτσι την μεγαλύτερη πράξη αντιβιομηχανικού σαμποτάζ της διετίας της κρίσης πάνω στην κρίση! Έπεσε δηλαδή έξω μόνο κατά 5% από το πλάνο που έβαλε η Παπαρήγα.

  Οι εισηγμένες εταιρείες χάρη στον Παπανδρέου και με την ενθάρρυνση της ψευτοαριστεράς πληρώνουν τα δύο τελευταία χρόνια 20% εταιρικό φόρο, 25% φόρο μερισμάτων και έκτακτη εισφορά 10%, (σύνολο 55%) την ώρα που η Ιρλανδία βγαίνει από την υπερχρέωση γιατί πάλεψε με νύχια και με δόντια ενάντια στις πιέσεις της υπόλοιπης ΕΕ για να κρατήσει τη φορολογία της στο 12,5%! Έτσι καμιά επιχείρηση ντόπια και ξένη δεν μπορεί να σταθεί σ’ αυτή τη χώρα. Γιατί αν δεν πεθάνει από την υπερφορολόγηση, θα πεθάνει από την μείωση της κατανάλωσης που προκαλεί η εξαθλίωση των μισθωτών, και αν δεν πεθάνει ούτε από αυτήν θα αναγκαστεί να απολύσει ένα μέρος από το προσωπικό της οπότε θα της τραβήξει απεργία διαρκείας το ψευτοΚΚΕ αν καταφέρει και παρασύρει τους άμαθους σε τέτοιες προβοκάτσιες εργαζόμενους. Μετά από όλους αυτούς του διωγμούς μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν ενδεικτικά αποκλειστικά οι δυτικές εταιρείες Sun Edison, η Ferovial, η BP, η SHELL, η ALDI, η PLUS, η SATURN, η FNAC, η VERBUND. Αυτές είναι παραρτήματα δυτικών μονοπωλίων και είναι κυρίως εμπορικές. Τα δυτικά εμπορικά μονοπώλια δεν παθαίνουν τίποτα το ιδιαίτερο από την απώλεια αυτών των μικρών παρατημάτων τους αλλά η Ελλάδα τραυματίζεται βαριά κυρίως σε οικονομικό κύρος και επενδυτική αξιοπιστία.

  Ψεύτες, προβοκάτορες, εγκληματίες αντεργάτες

  Το ΠΑΜΕ εγκλώβισε και σ’ αυτές τις απεργίες τους εργαζόμενους με τη γνωστή του μέθοδο, το γκεμπελικό ψέμα ότι η επιχείρηση σφύζει από κέρδη ενώ στην πραγματικότητα έχει ζημιές. Έτσι έκανε και στη χαλυβουργία Ασπροπύργου όπου κρατάει αιχμάλωτους με τη βία και την τρομοκρατία και σπρώχνει στην ανεργία πάνω από 300 εργαζόμενους. Τρακόσα εκατομμύρια είναι τα κέρδη της coca-cola 3 E το 2011 λέει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και θα απολυθούμε όλοι γιατί μεταφέρει τα εργοστάσιά της στη Βουλγαρία για να έχει περισσότερα κέρδη. Η αλήθεια είναι ότι τα τριακόσια εκατομμύρια είναι τα κέρδη της πολυεθνικής μητρικής εταιρείας σε όλο τον κόσμο ενώ η εταιρεία στην Ελλάδα, που είναι ένας τοπικός υπεργολάβος εμφιαλωτής της πολυεθνικής, ήτανε ζημιογόνα το 2010 και το 2011.

  Δηλώνει όμως ο Αρτεμίου της Θεσσαλονίκης «.. η πολυεθνική coca-cola η οποία αφού συσσώρευσε αμύθητα κέρδη τώρα εκβιάζει τους εργαζόμενούς της να δεχτούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα προκειμένου να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη γειτονική Βουλγαρία». Να τι γράφει η αφίσα της Θεσσαλονίκης: «Aίσχος. Μόλις 25 λεπτά απόν τα σύνορά μας αγόρασε νέες αποθήκες ενώ τα κέρδη της στην Ελλάδα είναι τεράστια. Καταργεί τις θέσεις εργασίας μας με παραγόμενα προϊόντα στη Βουλγαρία. Στηρίξτε τον αγώνα μας για να μη φύγει στη Σόφια το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης». Αυτά τα γράφουν οι προβοκάτορες του ψευτοΚΚΕ όταν η coca-cola 3E έχει ανακοινώσει την απόφασή της ότι η παραγωγή της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας θα μεταφερθεί στο Σχηματάρι, στο Βόλο και στο Ηράκλειο και οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια θα απασχοληθούν στη διακίνηση των προϊόντων εκτός από 30 άτομα που, όπως ανακοίνωσε, θα απολυθούν. Σε ότι αφορά τα «τεράστια» κέρδη της coca-cola στην Ελλάδα από τους ισολογισμούς της εταιρείας και όπως δημοσιεύουν όλα τα έντυπα η εταιρεία στην Ελλάδα είχε ζημιές το 2010 31,9 εκατ και το 2011 σύμφωνα με την Καθημερινή «οι καθαρές ζημίες της διαμορφώθηκαν σε 10,6 εκατ. ευρώ έναντι 24,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010, μειώθηκαν δηλαδή κατά 56,3%.» Τα 300 εκατομμύρια το 2010 και τα πάνω από 400 εκ. το 2011 είναι κέρδη της εταιρείας σε όλο τον κόσμο και αυτά τα κέρδη οι εγκληματίες κλεισοσπιτάκηδες του ΠΑΜΕ τα εμφανίζουν σαν κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα.

  Οι εργάτες πρέπει να διαβάζουν ισολογισμούς και να μελετάνε από κάθε πλευρά την κατάσταση κάθε εταιρείας για να κανονίσουν την στάση τους και να μην ακούνε ΠΟΤΕ το ΠΑΜΕ αυτά τα τσιράκια του ρώσικου ναζιστικού μονοπωλίου που τσακίζουν συνολικά τη χώρα και κλείνουν κάθε επιχείρηση που δεν είναι της Γκαζπρομ, της ΚΟΣΚΟ, του Μπόμπολα, του Κόκκαλη, του Κοπελούζου, του Βγενόπουλου, του Μυτιληναίου, του Γερμανού κλπ.

  Τα αιτήματα που βάζει το ΠΑΜΕ σαν πρόσχημα για τις σαμποταριστικές απεργίες είναι προσλήψεις και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Ζητάνε προσλήψεις και δεν λένε όχι σε απολύσεις γιατί μαζικές απολύσεις η coca-cola δεν έκανε. Έγιναν εθελούσιες αποχωρήσεις με διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη και συνταξιοδοτήσεις, συνολικά 10-15% του προσωπικού, χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις. Το ΠΑΜΕ όμως δεν λέει καν να προσλάβει η coca-cola αυτούς που έφυγαν με εθελούσια, γιατί εκβιάστηκαν από την εργοδοσία, αλλά να κάνει γενικά προσλήψεις. Επίσης η coca-cola έχει ανακοινώσει ότι από το προσωπικό των δύο εργοστασίων που κλείνει, 14 στη Θεσσαλονίκη και 16 στην Πάτρα, όπως είπαμε, θα απολυθούν και οι υπόλοιποι θα δουλέψουν στις αποθήκες και στη διακίνηση των προϊόντων στις δύο αυτές πόλεις.

  Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Πάτρας ξεκαθαρίζει τους πραγματικούς δολοφονικούς στόχους του, ότι δεν πρόκειται δηλαδή για απεργία με πραγματικά εργατικά αιτήματα αλλά για πόλεμο καταστροφής των μέσων παραγωγής και κατά των εργατών που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτόν και χάνουν τη δουλειά τους. Λέει στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ Πάτρας: “Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργαζόμενους της Κόκα – Κόλα, σε όλα της τα εργοστάσια. Κανένας δε μένει και δε θα μείνει έξω από την επίθεση. Οι εργαζόμενοι να παλέψουν και να συντονίσουν τον ταξικό τους αγώνα ενωμένοι σαν μια γροθιά, μόνο έτσι ο αγώνας τους θα είναι αποτελεσματικός. Να γιατί το Π.Α.ΜΕ λέει ότι κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να γίνει μια χαλυβουργία”. Μια χαλυβουργία στην οποία το ΠΑΜΕ λειτουργεί σαν δύναμη καταστροφικής κατοχής και σαν νέο πιο μαύρο αφεντικό στη θέση του παλιού αφεντικού, χειροκροτάει σαν συμπαραστάτρια εργατική δύναμη την ναζιστική Χ. Αυγή.

  Το ΠΑΜΕ, ως καθεστωτική εξουσία, εκτός από τη μέθοδο της παρατεταμένης απεργίας για το κλείσιμο των εργοστασίων, μποϋκοτάρει την Coca-cola 3 Ε πανελλαδικά, την έχει ανακηρύξει ανεπιθύμητη, σε συνεργασία με το κεντρικό πολιτικό καθεστώς των σαμποταριστών και των προδοτικών ηγεσιών κάποιων συνδικάτων, για να την εξωθήσει στο κλείσιμο όλων των εργοστασίων της τοπικής εμφιαλώτριας. Η μητρική εταιρεία αυτού του παγκόσμιου μονοπωλίου με 1,5 περίπου δις ευρώ τζίρο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, λόγω της «εχθρικής αντιμετώπισης των επιχειρήσεων της στην Ελλάδα», λόγω του σαμποταρίσματός τους, λέμε εμείς, από το κεντρικό πολιτικό καθεστώς του οποίου το ΠΑΜΕ είναι απλά το πιο βίαιο εργαλείο. Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη, σκόπιμη τρομακτική αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά από το 13% στο 23%.

  Το ΠΑΜΕ στήνει μπλόκα και συλλαμβάνει αυτοκίνητα που μεταφέρουν coca-cola όχι στα εργοστάσια που απεργούν αλλά στη Λάρισα και έξω από τη Θεσσαλονίκη! Απαγορεύει τη διακίνηση της coca-cola πανελλαδικά και όπως λέει το αυτοκίνητο που συλλάβανε στη Λάρισα γύρισε στο Σχηματάρι αφού πρώτα φωνάξανε τις κρατικές υπηρεσίες που διαπιστώσανε τάχα σωρεία παραβάσεων! Συλλάβανε αυτοκίνητο βουλγάρικο λένε που μετέφερε εμπόρευμα από τη Βουλγαρία και καταγγέλλουν ότι αυτό γίνεται και από την Ιταλία. Μάλιστα το βουλγάρικο μετέφερε coca-cola με ετικέτες ελληνικές!

  Δεν είναι τυχαία η δήλωση του πρόεδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδη: «Το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής της CοcaCola3E σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, επιβαρύνει τα ποσοστά ανεργίας και αποθαρρύνει κάθε νέα επένδυση».

  Ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα κόμματα και τους κυβερνήτες σ’ αυτή τη χώρα. Οι καταγγελίες για το σαμποτάζ πληθαίνουν, όπως ήταν αυτή του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Ρέσλερ. Δεν μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι οι σαμποταριστές όσο και να πιάνει σε αυτήν την φάση η θέση ότι είναι οι Γερμανοί που φέρνουν την κρίση στην Ελλάδα και όχι οι σαμποταριστές κυβερνήτες της και οι δήθεν «αριστερές αντιπολιτεύσεις τους» από τα μέσα. Οι εργάτες στην Πάτρα στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα παραρτήματα της Ελλάδας της Coca-cola 3 E πρέπει να πετάξουν τους σαμποταριστές έξω από τα εργοστάσια να σώσουν τις βιομηχανίες και τις δουλειές τους. Το φασιστικό ΠΑΜΕ καταστρέφει τη χώρα και την εργατική τάξη.

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://left.gr/news/stirixi-tis-om-syriza-eleysinas-magoylas-ston-giorgo-tsoykala-kai-ston-eleysiniako-enotiko

  18.10.2018

  Στήριξη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ελευσίνας-Μαγούλας στον Γιώργο Τσουκαλά και στον Ελευσινιακό Ενωτικό Συνδυασμό

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του Μάιου θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στην πόλη μας, τον Ελευσινιακό Ενωτικό Συνδυασμό και τον νυν δήμαρχο Γιώργο Τσουκαλά.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του Μάιου θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις στην πόλη μας, τον Ελευσινιακό Ενωτικό Συνδυασμό και τον νυν δήμαρχο Γιώργο Τσουκαλά. Η προγραμματική συμφωνία η οποία επήλθε ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοτικό συνδυασμό του οποίου ηγείται ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς, πιστεύουμε πως δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι αυτή την συνεργασία.

  Θα αγωνιστούμε συστηματικά προκείμενου το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στην πόλη μας, να μπορέσει να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του ΔΗΜΟΥ μας προς όφελος των συμπολιτών μας, διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

  Θεωρούμε ότι η συσπείρωση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων που επιτυγχάνεται στον συνδυασμό του κ. Γ. Τσουκαλά, στον οποίο συμμετέχουν ικανά και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αποτελεί την καλύτερη αυτοδιοικητική πρόταση για την πόλη μας, προκειμένου, αφενός μεν να μπορέσει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί στον ενιαίο δήμο Ελευσίνας – Μαγούλας το έργο που άφησε ο αείμνηστος Γιώργος Αμπατζόγλου, αφετέρου δε να μπορέσει να διοργανωθεί με επιτυχία για την πόλη μας η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Eleusis 2021.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.