Πάνω από 2.300 fake news και θεωρίες συνωμοσίας για το κορονοϊο

[Από τα ούρα αγελάδας που σκοτώνουν το ιό μέχρι τις αναφορές περί βιολογικού όπλου, εξαπλώνονται ίσως πιο γρήγορα και από την πανδημία]

ASSOCIATED PRESS

Περισσότερες από 2.300 ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, που αυτός προκαλεί, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, δυστυχώς αυτή η κατάσταση έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για μεμονωμένους ανθρώπους και ολόκληρες χώρες, οδηγώντας ήδη σε αρκετές χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους, που πιθανώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η ανεύθυνη σπερμολογία υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις συστάσεις των υγειονομικών Αρχών και υποκινεί σε εκτός τόπου και χρόνου αδιαφορία ή και «αντίσταση».

Plandemic, ένα βίντεο 26 λεπτών που είναι πιο επικίνδυνο από την πανδημία κορονοϊού

Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να φροντίζουν ενεργά να διαψεύδουν, όσο μπορούν, τέτοιες δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες, οι οποίες έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ιδίως στα social media. Ανάμεσα στα άλλα, έχει υποστηριχθεί ότι ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο ως βιολογικό όπλο, ότι είναι πιο αθώος από την εποχική γρίπη και ότι σκοτώνει λιγότερους ανθρώπους, ότι χρησιμοποιείται από κάποιες κακόβουλες ελίτ για να «μαντρώσουν» την ανθρωπότητα και να την κρατούν δέσμια του φόβου, ότι η κατανάλωση χλωρίνης, αλκοόλ, σκόρδου, βιταμίνης C ή ούρων αγελάδας (!) μπορεί να σκοτώσει τον ιό ή να προφυλάξει από τη λοίμωξη, κ.ά.

Οι ερευνητές (επιδημιολόγοι, άλλοι γιατροί και κοινωνικοί επιστήμονες), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene», ανέλυσαν το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά.), καθώς επίσης δημοσιεύσεις στις εφημερίδες και αναφορές στην τηλεόραση. Βρήκαν έτσι 2.311 φήμες (89%), συνωμοσιολογικές θεωρίες (8%) και αναφορές για διακρίσεις, στιγματισμό και βίαιη συμπεριφορά (3%) σχετικά με τον κορονοϊό και την Covid-19 σε 25 γλώσσες σε 87 χώρες.

Αυτό το ανυπόστατο ή παραπλανητικό περιεχόμενο αφορούσε την ίδια τη νόσο, τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητά της (24%), τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας (21%), τα εμβόλια και τις άλλες θεραπείες της (19%), την αιτία και προέλευση της νόσου (15%) και άλλα πράγματα (21%). Περισσότερες από οκτώ στις δέκα (82%) από αυτές τις φήμες και θεωρίες ήσαν τελείως ψευδείς.

Όπως η εξάπλωση της νόσου γίνεται σε κύματα, η μελέτη διέκρινε ανάλογα κύματα παραπληροφόρησης, με το πρώτο μεταξύ 13 και 21 Φεβρουαρίου, το δεύτερο μεταξύ 14 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου, ενώ το τρίτο -και μεγαλύτερο- μετά τις 8 Μαρτίου.

huffingtonpost.gr

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in conspiracy theories, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Πάνω από 2.300 fake news και θεωρίες συνωμοσίας για το κορονοϊο

 1. Ο/Η ak47sfagigr λέει:

  Καλημέρα. Καλο θα ήταν να ρωτήσετε για τον κοροναϊό πριν αναπαράγετε οτιδήποτε από τα πληρωμένα sites. Τίποτα δεν είναι ψέματα. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που βγάλαμε στην φόρα, το τί έγινε με τον covid . Χάρη στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ζούμε τώρα, αλλά που να το καταλάβετε αυτό.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Εκ των πραγμάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω τις απαραίτητες έρευνες που ίσως θα επαλήθευαν τον ισχυρισμό μου, αλλά εκτιμώ πως το εναρκτήριο λάκτισμα για τις θεωρίες περί covid 19, και όχι μόνο για τον ιό, το έδωσαν πρωτίστως τα Χριστιανικά δόγματα και δευτερευόντως τα κινήματα που προτείνουν έναν άλλο τρόπο ζωής και υγείας (εναλλακτική ιατρική, που βρίθει από απατεώνες που οικοναμάνε).
  Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι αρνητές του ιού, είναι πιστοί (όπως και οι εθνικιστές, με τις ανθελληνικές τους φαντασιώσεις). Γνωρίζω θρησκόληπτο άτομο, που παρ’ ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας αρνείται να πάρει μέτρα προφύλαξης για τον conid 19, επειδή ο παπάς του είπε ότι όλο αυτό είναι μια απάτη και τίποτα περισσότερο.
  Για το θρησκευτικό ιερατείο, ο φόβος που υφίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μάννα εξ ουρανού.
  Τον χρησιμοποιούν με την συνηθισμένη τακτική τους: θα κλείσουμε μια πληγή για να εμφανιστούμε ως θεράποντες και ταυτόχρονα θα ανοίξουμε μια καινούργια για να είμαστε οι γιατροί τους εσαεί. Τους διαβεβαιώνουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται τον Κορωνοϊό, αλλά τους δημιουργούν ένα καινούργιο φόβο. Αυτόν μιας ελίτ που αποτελείται από πανίσχυρα οικονομικούς παράγοντες, που έχουν στόχο να μειώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό στα 500 εκ όπως μερικοί πιστεύουν, αλλά και τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας, αγνοώντας πως όλοι εμείς είμαστε πελάτες τους και μάς θέλουν ενεργά καταναλωτικά όντα για τα κέρδη τους.
  Από την στιγμή που τα κράτη προχώρησαν σε lockdown, και οι άνθρωποι ένιωσαν πως αμφισβητούνται παραδοσιακές τους ελευθερίες, τότες οι θεωρίες συνομωσίας κτύπησαν κόκκινο.
  Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί οπαδοί της, ταυτίζουν αυτή την αόρατη ελίτ με τον σατανισμό και με τελετές όπου τα μέλη της θυσιάζουν παιδιά στον σατανά και πίνουν το αίμα τους. (εδώ υπεισέρχεται έντονα η συνηθισμένη αντίληψη ενός ιδιότυπου ρατσισμού που έχει κίνητρο ένα αίσθημα κατωτερότητας, όπου αυτή την φορά ο οικονομικά ισχυρός παρουσιάζεται σαν υπάνθρωπος).
  Από την στιγμή που οι άνθρωποι, ανά τους αιώνες σχεδόν σε όλη την ιστορία, πιστεύουν ακράδαντα πως υπάρχουν κάποιοι θεοί και αντίστοιχα κάποιοι δαίμονες, το γνωστό μας «καλό και κακό», οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους για το ποιος θα μάς κερδίσει και ανάλογα μάς περιμένει είτε μια αιώνια ζωή στη μακαριότητα του παραδείσου είτε στις φλόγες της κόλασης, τότε ένα είναι σίγουρο: η ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να αισθάνεται, έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Η αλαζονεία και ταυτόχρονα ο άμετρος φόβος, αποτελούν το μοτίβο της «σκέψης» και η αποστροφή για την πραγματικότητα είναι γεγονός.

  Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την διαχρονική φιλυποψία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της εξουσίας και των εξουσιαστών.

  Από την άλλη, πρέπει να δούμε και την αντίδραση της εξουσίας. Με κύριο χαρακτηριστικό της την φιλυποψία απέναντι στους υπηκόους της, αντέδρασε κάθετα.
  Ενώ στην εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων δήλωνε πως αυτός ο νέος ΚορωνοΪός δεν είναι επικίνδυνος, πολύ γρήγορα έφθασε σε «σλκηρά» μέτρα και σε lockdown.
  Θυμάμαι την απίστευτη επίκληση των ΜΜΕ του φόβου του θανάτου και την διασπορά τρόμου – ο οποίος (θάνατος) είναι το μόνο σίγουρο στην ζωή μας – με σκοπό να εξαναγκάσουν τους «πολίτες» να υπακούσουν στα προτεινόμενα μέτρα. Δεν έδειξε καμία εμπιστοσύνη την εκδοχή να συμμετέχουν συνειδητά, στο όλο εγχείρημα και οι εξουσιαζόμενοι.
  Έτσι ξέρει να κάνει η εξουσία, έτσι κάνει.
  Μόνο που όταν ασκείς πίεση σε κάτι και αυτό θα ασκήσει πίεση σε σένα. Και συνήθως, αυτή η αντίδραση γίνεται με τρόπο που δεν έχεις προβλέψει.
  Ας κάνουν οι αρμόδιες αρχές τις απαραίτητες διαψεύσεις στις ανόητες θεωρίες που κυκλοφορούν.
  Φαντάζομαι πως ελάχιστοι από τους οπαδούς αυτών των θεωριών θα προβληματιστούν, οι άλλοι θα αντιδράσουν ακόμη πιο φανατισμένα.
  Αυτό που μετράει, είναι πως η πλειοψηφία του πληθυσμού – ανάμεσα τους και πολλοί θρήσκοι – τάσσονται στο πλευρό της επιστήμης και ανταποκρίνονται.

 3. Ο/Η webdev λέει:

  Δώσε links από θεωρίες συνωμοσίας να τις διαβάσουμε και εμείς.

 4. Ο/Η kseeath λέει:

  Μαθηματικές σκέψεις και όχι μόνο για τον covid19
  https://wp.me/pryYN-47c

 5. Ο/Η τα ορφανά της Μέρκελ λέει:

  Τραμπ και να τσούζει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.