Δήλωση-απειλή(my ass) σ. Μουζάλα για μεταναστευτικό και φύλαξη συνόρων

Θέση [Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να φιλάει τα σύνορά της. Δεν συνορεύουμε με Δανία-Γαλλία-Λουξεμβούργο]

Μιλώντας στη Βουλή ο σ. Μουζάλας τόνισε:
«Θέλω να πω το εξής και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε να δείτε. Οι αποτροπές στη θάλασσα, τα “push back” στη θάλασσα, είναι ποινικά αδικήματα με βάση όλους τους νόμους και όλα τα δίκαια και όλους τους κανόνες, στην Ευρώπη τουλάχιστον και στη χώρα μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό, το οποίο γνωρίζουμε τι σκληρή δουλειά έκανε, αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε και σε κάποιους, οι οποίοι, πιθανώς κάτω από πιέσεις κυβερνητικές, λειτουργούν παραβιάζοντας τους όρκους τους ότι ενέχουν ευθύνη».

Απάντηση κ. Π. Μηταράκη:
«Είμαι απόλυτα υπερήφανος για τον τρόπο που η συντεταγμένη πολιτεία φυλάει τα σύνορά της. Ένα εκατομμύριο περίπου ήρθαν το 2015. Tο 2020 έχουν έρθει 11.000. Δεν είναι τα ίδια νούμερα. Άρα μάλλον κάτι διαφορετικό κάναμε. Τι κάνει αυτή η κυβέρνηση; ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εφαρμόζουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα, εφαρμόζουμε τη συνθήκη της Γενεύης, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Εσείς επιλέγετε να επαναλαμβάνετε τις θέσεις των λίγων κάποιων, οι οποίοι ίσως διαφωνούν με αυτό που κάνουμε.
[…]Δεν είμαστε χώρα ξέφραγο αμπέλι. Από ό,τι φαίνεται εσείς είστε της λογικής των ανοιχτών συνόρων, να ξαναγεμίσει η Ελλάδα με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική. Ακούστηκε και σαν απειλή αυτό που είπατε προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάνουν τη δουλειά τους, ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσουν γιατί φυλάνε τα σύνορα. Φαντάζομαι ότι το κατάλαβα λάθος και θα το διορθώσετε».

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Δήλωση-απειλή(my ass) σ. Μουζάλα για μεταναστευτικό και φύλαξη συνόρων

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η δικαστίνα στάθηκε στο ύψος της, γιουχαϊστηκε από τους συγκεντρωμένους πατριώτες αλλά η αυτοδικία και η αντιποίηση των αρχών του Κράτους δεν νομιμοποιήθηκε:

  «Αλλωστε, το άρθρο 275 που επικαλέστηκε η συνήγορός του απορρίφθηκε καθώς ορίζει ότι «για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα […] οποιοσ­δήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να συλλάβει τον δράστη τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα». Αυτό δεν ήταν καν αυτόφωρο αδίκημα· όπως αποδείχθηκε, οι Τούρκοι πρόσφυγες, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, πέρασαν τα σύνορα το πρωί και το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι, ο κτηνοτρόφος δεν απευθύνθηκε σε εισαγγελική αρχή, ενώ ερώτημα γεννάται πώς τήρησε τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 5, παρ. 2) όταν τους απείλησε με καραμπίνα…».

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/260790_enohos-o-ktinotrofos-ston-ebro

  22.09.2020, 10:07
  Ενοχος ο κτηνοτρόφος στον Εβρο
  Αντώνης Τελόπουλος

  Ποινή φυλάκισης 26 μηνών στον νεαρό που συνεπλάκη με Τούρκους διωκόμενους από τον Ερντογάν, ωστόσο αθωώθηκε για την κατηγορία της ρατσιστικής βίας και δεν τιμωρήθηκε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

  Ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή, αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για παράνομη οπλοφορία και πρόκληση σωματικών βλαβών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης στον κτηνοτρόφο από τις Φέρες Εβρου που συνεπλάκη με τους Τούρκους αντικαθεστωτικούς στα σύνορα του νομού την περασμένη εβδομάδα.

  Ο νεαρός κτηνοτρόφος αθωώθηκε για την κατηγορία της ρατσιστικής βίας και δεν τιμωρήθηκε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Από την άλλη πλευρά, οι δυο Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες τιμωρήθηκαν με 16 μήνες φυλάκιση για πρόκληση σωματικών βλαβών και παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ οι τρεις γυναίκες που ήταν μαζί τους αθωώθηκαν ομόφωνα για την πρώτη κατηγορία, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη μη εμπλοκή τους στο περιστατικό της πάλης με τον κτηνοτρόφο.

  Τα αλυσιδωτά γεγονότα που ακολούθησαν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης αλλά και η ίδια η ακροαματική διαδικασία φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το περιστατικό, καθώς αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά πως καλά κρατεί η άκρως επικίνδυνη τακτική της συμμετοχής πολιτών στις περιπολίες και στις συλλήψεις στα σύνορα του Εβρου με την ανοχή των επίσημων κρατικών αρχών.

  Μάλιστα η κύρια υπερασπιστική γραμμή της δικηγόρου του νεαρού κτηνοτρόφου, Μένιας Πολυχρόνη, η οποία υποστηρίχθηκε με πληθώρα μαρτύρων (μεταξύ των οποίων δύο αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φερών και ο πρόεδρος των βαρκάρηδων του Δέλτα του Εβρου), ήταν πως ο πελάτης της δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που του είχε ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές με άνωθεν εντολές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στον πρωθυπουργό.

  Μάρτυρας

  Προς επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών της υπεράσπισης κλήθηκε ως μάρτυρας ο Πάρης Παπαδάκης, νομικός και πρόεδρος του Αινήσιου Δέλτα (σύλλογος των ψαράδων του Δέλτα του Εβρου), ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι συγκεκριμένες προφορικές εντολές για συμμετοχή των πολιτών στις περιπολίες και στις συλλήψεις των παρανόμως εισελθόντων στη χώρα είναι νόμιμες, στηρίζονται στο άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δόθηκαν από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του πρωθυπουργού, και δεν ανακλήθηκαν ποτέ.

  Πράγματι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα σύνορα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του Μαρτίου συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αινήσιο Δέλτα στις Φέρες και διαβεβαίωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες που κάνει στην πρώτη γραμμή της Ελλάδας με ψυχραιμία, με επίγνωση και με πατριωτισμό, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν δημοσιεύματα της περιόδου.

  Τα όσα συνέβησαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, με τα γιουχαΐσματα και τα ειρωνικά χειροκροτήματα σε βάρος της προέδρου του δικαστηρίου από το πλήθος των συγκεντρωμένων, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για όσους ισχυρίζονται πως η κυβερνητική ανοχή σε φαινόμενα αυτοδικίας και υποκατάστασης της οργανωμένης πολιτείας θα οδηγήσει σε χάος και κατάλυση του συντεταγμένου κράτους. Από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας δημιουργήθηκε η εντύπωση στους ανθρώπους αυτούς πως κινούνται εντός πλαισίου νόμου και τώρα είναι λογικό να αντιδρούν. Τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής αντίληψης τα βίωσε πρώτος ο κτηνοτρόφος, που είναι ο μόνος που τιμωρήθηκε εξαιτίας αυτής της πρακτικής.

  Αλλωστε, το άρθρο 275 που επικαλέστηκε η συνήγορός του απορρίφθηκε καθώς ορίζει ότι «για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα […] οποιοσ­δήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να συλλάβει τον δράστη τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα». Αυτό δεν ήταν καν αυτόφωρο αδίκημα· όπως αποδείχθηκε, οι Τούρκοι πρόσφυγες, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, πέρασαν τα σύνορα το πρωί και το επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι, ο κτηνοτρόφος δεν απευθύνθηκε σε εισαγγελική αρχή, ενώ ερώτημα γεννάται πώς τήρησε τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 5, παρ. 2) όταν τους απείλησε με καραμπίνα…

  Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολίτης και οι συν αυτώ προχωρούν σε αυτοδικίες με κυβερνητικές πλάτες αποδείχτηκε και από το ότι ο βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης, που έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο για να συμπαρασταθεί στον κτηνοτρόφο, δέχτηκε προπηλακισμoύς από το συγκεντρωμένο πλήθος που ένιωσε προδομένο από την πολιτική της κυβέρνησης. Στο δικαστήριο βρέθηκε για συμπαράσταση και ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης με τη στήριξη της Ν.Δ., που φαίνεται ότι μαζί με τον βουλευτή του νομού δεν συμμερίζονται το δόγμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου για ανεπηρέαστη από το κοινό αίσθημα Δικαιοσύνη.

  Στα όσα σουρεαλιστικά (αλλά και ενδεικτικά του κλίματος που πάει να δημιουργηθεί) εκτυλίχτηκαν στο δικαστήριο έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια στοχοποίησης και σπίλωσης όσων διαφωνούν με τη στάση να αναχθεί μια αξιόποινη πράξη σε εθνικό ζήτημα, με τη διχαστική ρητορική συγκεκριμένης «κίτρινης» ηλεκτρονικής ιστοσελίδας να αποτελεί αιχμή του δόρατος.

  Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας Πέτσα σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ ο διαχειριστής της, που λαμβάνει έργα με απευθείας ανάθεση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (βλ. «Εφ.Συν.», 16/2/20), δεν αρκέστηκε στη στοχοποίηση μόνο των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και του δικηγόρου των Τούρκων προσφύγων Βασίλη Δεμίρη.

  Οικογένειες

  Ο κ. Δεμίρης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», επανέλαβε πως οι πελάτες του δεν προέβησαν σε μήνυση κατά του κτηνοτρόφου και για τον λόγο αυτό δεν κατηγορήθηκε για τις σωματικές βλάβες που τους προξένησε και οι λοιπές κατηγορίες του αποδόθηκαν αυτεπαγγέλτως, ενώ αναρωτήθηκε: «Αν στην Ελλάδα του 2020 είναι έγκλημα να υπερασπιστείς δυο αξιοπρεπείς κατατρεγμένες οικογένειες προσφύγων (καθηγητής Λυκείου ο ένας, ηλεκτρολόγος μηχανικός ο άλλος), οι οποίοι το μόνο που επιδίωξαν ήταν η διαφυγή τους σε ένα δημοκρατικό ευνομούμενο κράτος, τότε απορώ σε τι κόσμο θα μεγαλώσω τα παιδιά μου όταν αξιωθώ να γίνω πατέρας. Αν δεν πάνε κατευθείαν στην κόλαση, όπως μου ευχήθηκε κάποιος Ελληνας συμπολίτης μου…».

  Η ιστοσελίδα δεν περιορίστηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αλλά καταφέρθηκε και εναντίον κάθε θεσμικού παράγοντα της Αλεξανδρούπολης που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιβελογράφημα που γράφτηκε για τον ανεξάρτητο κοινοτικό σύμβουλο της Αλεξανδρούπολης Παύλο Γεωργιάδη, που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την παρουσία των δύο αντιδημάρχων της Αλεξανδρούπολης ως μαρτύρων υπεράσπισης.

  Το πολύ ενδιαφέρον και άκρως ενδεικτικό των κινήτρων του διαχειριστή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι πως στο παρελθόν εκθείαζε σε άρθρα του τον κ. Γεωργιάδη, που τότε στήριζε κάποιες επιλογές του δημάρχου της πόλης, Γ. Ζαμπούκη. Μάλιστα, εξαιτίας της όλης κατάστασης, φαίνεται να υπάρχουν τριγμοί και εντός της δημοτικής αρχής καθώς πολλοί υπενθυμίζουν πως η παράταξη Ζαμπούκη εκλέχθηκε ως ο προοδευτικός πόλος με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με τους δύο αντιδημάρχους προβεβλημένα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που βρίσκονται στην παράταξη αλλά και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, Λαζόπουλος και Καϊσάς, που παρότι εκλέχθηκαν με ξεχωριστό συνδυασμό στηρίζουν τις αποφάσεις του δημάρχου.

  Εντύπωση ακόμη προκαλεί το ότι ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ στον νομό αλλά και η βουλευτής του κόμματος Νατάσα Γκαρά δεν έχουν πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα.

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ υπαρκτού κινδύνου υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και ανθρωπισμού.
  Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά πρέπει ο καθένας να συνεισφέρει όσο μπορεί.
  Δυστυχώς η αναβίωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η πανδημία, η οικονομική κρίση και οι ασήμαντες πολιτικές ηγεσίες παντού, κάνουν τη λύση του προβλήματος μέσα σε ανθρωπιστικά και ορθολογικά πλαίσια πάρα πολύ δύσκολη.
  Κλειδί αλλαγής πορείας θα είναι η ήττα του Τραμπ.

  https://gr.boell.org/el/2015/12/04/prosfygiko-2015-hroniko-mias-proanaggeltheisas-krisis

  Το 2015 είναι ένα έτος – ορόσημο για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε. Είναι η χρονιά που εκδηλώθηκαν με τρόπο εκρηκτικό τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Η μαζική εισροή Συρίων προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος κατέληξε στη κατάρρευση του ευρωπαϊκού συνόρου και σε μια νέα αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού πολιτικού εγχειρήματος. Το “θερμό καλοκαίρι της μετανάστευσης”[1] προκάλεσε μια αναδιοργάνωση της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία ωστόσο παραμένει εγκλωβισμένη στο δίλημμα μεταξύ συνοριακής ασφάλειας και ανθρωπισμού.
  ………………………………….

  https://www.kathimerini.gr/society/843851/836-000-prosfyges-mesa-sto-2015/

  836.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015

  Γιάννης Ελαφρός
  29.12.2015 • 07:

  Σχεδόν 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα το ενδεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί πάνω από δέκα φορές σε σχέση με πέρυσι, αφού το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2014 είχαν καταγραφεί 72.632 άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 24η Δεκεμβρίου 2015 οι αφίξεις έφτασαν τις 836.627.
  …………………………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.