Ο κ.Λιάκος έχει ένα δίκιο

[Αυτοί που κλείνουν τα μάτια στην Κόλαση, είναι ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας]

σκίτσο του ©Ζερβού

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Περίσσεψε η αγανάκτηση για τη γνωστή δήλωση του καθηγητή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ πως και ο ίδιος αν στα 16-17 του είχε περάσει από χίλια κύματα για να φτάσει στη Γη της Επαγγελίας και βρισκόταν μέσα στην κόλαση της Μόριας, θα της έβαζε φωτιά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, θα ήταν εφιαλτικό αν δεν βρισκόταν κάποιος, τουλάχιστον ένας, να κάνει αυτήν τη δήλωση, έστω ο τρελός του χωριού. Αυτό θα σήμαινε πως η ελληνική κοινωνία ήταν ένα ομοιογενές σύνολο ανθρώπων, με εξασφαλισμένη ομοφωνία, συμβιβασμένο με απάνθρωπες καταστάσεις, θα είχαμε δηλαδή το φαινόμενο που ο Χέρτσφελντ ονομάζει «πολιτισμική οικειότητα», δηλαδή τον εθισμό και την αναπαραγωγή από τους πολίτες των κατεστημένων καταπιεστικών συνθηκών, παρόλο που σε πρώτο επίπεδο αντιτίθενται σε αυτές. Η αλήθεια είναι πως ο διακεκριμένος ανθρωπολόγος το είπε αυτό για τους πολίτες που αυτοί θα υποστούν την καταπίεση, ενώ εδώ, σε πρώτη ανάγνωση, έχουμε μια καταπίεση σε βάρος τρίτων και μάλιστα ξένων, όμως είναι βέβαιο πως η σκληρότητα κατά των προσφύγων είναι το προανάκρουσμα για σκληρότητα κατά ιθαγενών κοινωνικών ομάδων και ατόμων.

φωτο: euromesconet

Θα ήθελα να διατυπώσω επιγραμματικά μερικές σκέψεις:

 1. Ο κ. Αντώνης Λιάκος, διακεκριμένος και θαρραλέος αιρετικός Ιστορικός, που έχει συχνά αποδομήσει τον εθνικιστικό ιστορικό λόγο, συνεπής οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, γνωρίζει την παγκόσμια Ιστορία των μετακινήσεων των απεγνωσμένων ανθρώπων και των εξεγέρσεων της Γης των κολασμένων και το σχετικό δίκαιο που ιστορικά έχει δημιουργηθεί. Γεννάται το ερώτημα: είναι υποκριτής; Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε εύλογα, στη βάση πως είναι μέλος του Πολ.Συμβ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενός κόμματος που έχει καταπατήσει έμπρακτα τις παλιές ανθρωπιστικές του αρχές (εικ.-1,’Εφ.τ.Συντ.’), συνυπεύθυνου για την τραγωδία στη Μόρια, χωρίς να έχει κάνει κάτι ο κ.Λιάκος για να διαφοροποιηθεί έμπρακτα ή λεκτικά από αυτήν την πολιτική. Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί να έχει καταθέσει συγκροτημένες προτάσεις ή ενστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Η μόνη σχετική παρέμβασή του ήταν φέτος το Φλεβάρη, όταν δήλωσε πως χρειαζόμαστε 1 εκατ. πρόσφυγες για να λύσουμε το δημογραφικό και η προειδοποίησή του πως οι Έλληνες θα απολογούνται μετά από χρόνια για τα στρατόπεδα προσφύγων, όπως οι Γερμανοί για τα χρόνια του ναζισμού. Όμως ήδη κυβερνούσε η Ν.Δ. και μπορεί κανείς να αποδώσει τα λόγια του και σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Κατά τη γνώμη μου ο κ. Λιάκος, που προέρχεται από το περιβάλλον του Κ.Σημίτη, άνθρωπος με προσωπικότητα και σε καμία περίπτωση της κατηγορίας των τρωκτικών της εξουσίας, έχει σίγουρα κάποιο μικρό φορτίο αριστερής υποκρισίας. Αρκεί η συστράτευσή του στον τυχοδιωκτικό ΣΥΡΙΖΑ, για να τον εμποδίσει να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα που στην Ελλάδα τείνει να αποκτήσει ισχύ φυσικού Νόμου. Αυτό μπορεί να αποδυναμώνει ηθικά τον εκφραστή της άποψης, όμως δεν μειώνει την αξία του ισχυρισμού του, που μπορεί να εξεταστεί αυτόνομα. Ένας ισχυρισμός που σε καμία περίπτωση δεν έδρασε προτρεπτικά (κι ας το υπαινίσσονται οι υποκριτές της ΝΔ, τα έμμισθα όργανά τους, αλλά και καλόπιστες γραφίδες) όχι μόνο γιατί είναι μεθύστερος αλλά και γιατί είναι απολύτως βέβαιο πως οι πρόσφυγες, στον ελεύθερο χρόνο τους, δεν μελετούν Λιάκο.

 2. Οι συνθήκες στη Μόρια ήταν απαράδεκτες, σωστή Κόλαση και η ευθύνη αυτή, όσες εύλογες δικαιολογίες και να υπάρχουν, επιμερίζεται στην κοινωνία μας και σε όλα τα κόμματα στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας (ασφαλώς πρώτιστα σε Εκκλησία-Ναζιστές-Ακροδεξιά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Η ευθύνη αυτή είναι σαφώς όχι μόνο ηθικής ή πολιτικής αλλά και ποινικής μορφής, άσχετα με το γεγονός πως η αδέκαστη, φωτισμένη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη (όπως οι ηγεσίες της έχουν διοριστεί και όπως έχει θεσμοθετηθεί και στελεχωθεί και όπως λειτουργεί και παράγει), δεν θα την διερευνήσει ποτέ, παρ’ όλο που εκδικάζει και αποφαίνεται κάτω από εικόνες εκείνου που φέρεται ότι είπε πως οι ξένοι είναι οι μικροί αδελφοί του και πως πρέπει να τους φερόμαστε όπως θα φερόμασταν σε αυτόν. Άρα όταν δικάσει τους κατηγορούμενους ως δράστες (αν δεν πρόκειται για μια ακόμη αστυνομική σκευωρία), ο έντιμος δικαστής θα πρέπει να επισημάνει, τουλάχιστον φραστικά, ποινική ευθύνη και σε αυτούς που τους εξώθησαν να αντιδράσουν έτσι (ειδικά αν όντως είναι νέοι), σε αυτούς που όχι μόνο δεν εξάντλησαν τις υπάρχουσες δυνατότητες του ελληνικού Κράτους και της κοινωνίας της αλληλέγγυας μερίδας των ευαίσθητων πολιτών, αλλά διασπάθισαν προς άγνωστες κατευθύνσεις τις γενναίες συνεισφορές της Ε.Ε., ανθρωπιστικών οργανώσεων και περιφρόνησαν την αυτοδιάθεση μεμονωμένων εθελοντών και συλλογικοτήτων, ενώ αμέλησαν να αφυπνίσουν τον καλό εαυτό της νησιωτικής κοινωνίας. Tέλος επειδή η Ηθική δεν παίζει τον ελάχιστο ρόλο στις σκέψεις πολλών συμπολιτών μας, να θέσω το θέμα πρακτικά: Χιλιάδες κακομαθημένοι Νεοέλληνες αρνούνται να φορέσουν μάσκα, με πρωτοπόρους στην αντικοινωνική αυτή παλιανθρωπιά τους δεσποτάδες και τσιράκια τους (που απολαμβάνουν την εγκληματική ανοχή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας), επικαλούμενοι και λόγους δυσανεξίας αυτής της «δοκιμασίας» της αναπνοής τους. Πως απαιτούν από χιλιάδες πλάσματα του ίδιου θεού, που μοίρα κακή τα έριξε στην ξενιτειά, να υπομένουν απείρως περισσότερα, χρονικά επιμηκέστερα και βαρύτερα μαρτύρια, χωρίς να αντιδράσουν οι πιο θερμόαιμοι και νέοι από αυτούς;

 3. Σε καμία περίπτωση η συντεταγμένη Πολιτεία, που αδιαφόρησε εγκληματικά για πολλά χρόνια απέναντι στη ρατσιστική ναζιστική δράση της Χ.Α. και των παρυφών της κατά πολλών ξένων, που ολιγώρησε χρονικά στην εκδίκαση των μισανθρωπικών ενεργειών της, που συνεργάστηκε έμμεσα ή και άμεσα ενίοτε μέσω οργάνων της, πολιτικών, αστυνομικών, δικαστικών στην κακουργηματική βία της, δεν μπορεί να παριστάνει την αγανακτισμένη με μια αντίδραση νέων καταπιεσμένων ανθρώπων, η οποία ασφαλώς είναι καταδικαστέα και γιατί θα μπορούσε να είχε θύματα, αλλά δεν παύει να έγινε κάτω από το κράτος απελπισίας. Οφείλει να βάλει την υπόθεση στις σωστές της διαστάσεις με πνεύμα αυτοκριτικής, αναγνώρισης ελαφρυντικών και με ανθρωπιστικά αισθήματα. Αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατον για την σημερινή Ελλάδα, αλλά οφείλουμε να το λέμε συνεχώς και όσο πιο δυνατά μπορούμε.

 4. Έχω την υποψία πως η δίκη δεν θα γίνει ποτέ αναβαλλόμενη κατά τη συνήθη παράδοση αρνησιδικίας. Τα βλέμματα όλου του πολιτισμένου κόσμου θα είναι στο δικαστήριο, το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει τα όχι σπάνια τερτίπια των δικών με κατηγορούμενους μετανάστες. Κατηγορούμενες θα βρεθούν στη διαδικασία-όπου ασφαλώς θα καταθέσουν μάρτυρες στελέχη ξένων και ντόπιων ανθρωπιστικών οργανώσεων-και οι υπεύθυνες της επί Γης Κόλασης ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και η τοπική υποκριτική εκκλησιαστική ηγεσία δυο κρατικών δεσποτάδων, που τεμπελιάζοντας στα μέγαρά τους έλαμψαν με την απουσία τους. Χωρίς να διαθέτω την προφητική δύναμη του μέντιουμ Παϊσιου ή την ακτινοβολούσα πίστη του κ.Κουμουτσάκου, νομίζω πως μπορεί να επαληθευθώ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Deutsche Welle “Hell on earth—Greece’s Moria refugee camp and its tortured history”. “…it was already grave before fire swept through Europe’s largest—and most overcrowded—refugee camp”. «Η Κόλαση στη Γη-το στρατόπεδο προσφύγων της Ελλάδας στην Μόρια και η βασανισμένη ιστορία του». «…Ήταν ήδη τάφος πριν η φωτιά να σαρώσει το μεγαλύτερο-και το πιο υπερπληθές-στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης».

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ο κ.Λιάκος έχει ένα δίκιο

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Υπάρχουν δικαστές στην Ελλάδα

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260243_ebros-epeisodio-metaxy-ktinotrofoy-kai-dyo-toyrkon-poy-zitoyn-asylo

  17.09.2020, 21:59
  Έβρος: Επεισόδιο μεταξύ κτηνοτρόφου και δύο Τούρκων που ζητούν άσυλο
  Αντώνης Τελόπουλος

  Τη δική τους εκδοχή για το περιστατικό της συμπλοκής τους με Έλληνα κτηνοτρόφο στην περιοχή της παραμεθορίου καταθέτουν μέσω του δικηγόρου τους στην «Εφ.Συν.» οι Τούρκοι εμπλεκόμενοι που πέρασαν χθες το πρωί τα σύνορα στον Έβρο για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, καθώς διώκονται στην Τουρκία.

  Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Δευτέρα στα σύνορα, στον ποταμό Έβρο, δίπλα στον οικισμό των Φερών συνεπλάκησαν δυο Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες (κακώς γράφεται για οκτώ, οι άλλοι έξι είναι ανήλικα παιδιά και γυναίκες) με έναν κτηνοτρόφο που τους σημάδεψε με κυνηγητική καραμπίνα.

  Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρπάξουν από τον κτηνοτρόφο το όπλο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές στον αέρα. Σημειώνεται δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

  Σύμφωνα λοιπόν με τον δικηγόρο των δύο ενηλίκων Τούρκων προσφύγων, οι πελάτες του σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκαν στον κτηνοτρόφο, αλλά αντιθέτως δέχτηκαν απειλές από τον ίδιο σημαδεύοντάς τους μάλιστα με κυνηγετική καραμπίνα και ζητώντας επιτακτικά να του παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

  Στην προσπάθειά τους να τον αφοπλίσουν, μάλιστα, τραυματίστηκαν σοβαρά και φέρουν μώλωπες στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ από την πλευρά του και ο κτηνοτρόφος ισχυρίζεται πως φέρει τραύματα. Μετά τη συμπλοκή, οι Τούρκοι πρόσφυγες, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, δημοσίευσαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα εκπέμποντας σήμα κινδύνου και επισημαίνοντας πως κινδυνεύει η ζωή τους.

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260284_klima-patriotikis-exarsis-prin-apo-ti-diki

  8.09.2020, 11:17
  Κλίμα πατριωτικής έξαρσης πριν από τη δίκη
  Αντώνης Τελόπουλος

  Σήμερα στο σκαμνί ο Ελληνας και οι δύο Τούρκοι πρόσφυγες που συνεπλάκησαν στις Φέρες ● Ερωτήματα σχετικά με το εάν συνεχίζεται η δράση των πολιτοφυλάκων στον Εβρο έστω και άτυπα

  ● Πολλά σάιτ κάνουν λόγο για άδικη δίωξη του «ήρωα» κτηνοτρόφου, ανάγοντας μια αξιόποινη πράξη σε εθνικό ζήτημα.
  Η είδηση της συμπλοκής δύο Τούρκων πολιτικών προσφύγων, που πέρασαν τα σύνορα μαζί με τις οικογένειές τους για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, με Ελληνα κτηνοτρόφο στην περιοχή των Φερών κοντά στον ποταμό Εβρο επαναφέρει στο προσκήνιο την καταστροφική πολιτική επιλογή του περασμένου Μαρτίου να υπάρξει ανοχή από πλευράς πολιτείας στη δράση των αυτόκλητων πολιτοφυλάκων που προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το οργανωμένο κράτος, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η δράση τους συνεχίζεται ακόμη και τώρα, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

  Χωρίς τα πραγματικά γεγονότα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται ένας παραλληλισμός αυτής της συμπλοκής με την προσφυγική κρίση του Μαρτίου καθώς οι πηχυαίοι τίτλοι πολλών ενημερωτικών σελίδων κάνουν λόγο για άδικη δίωξη στο πρόσωπο του κτηνοτρόφου, σχολιάζοντας μάλιστα πως δικάζεται ένας από τους ήρωες του Εβρου.

  Σήμερα, λοιπόν, είναι προγραμματισμένη η δίκη των δύο Τούρκων και του Ελληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βλάβης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ενώ παράλληλα οι δύο πρόσφυγες αντιμετωπίζουν, πέραν της κατηγορίας για πρόκληση σωματικής βλάβης, και την κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

  Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον δικηγόρο των δύο Τούρκων πολιτικών προσφύγων, που στην πατρίδα τους έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν, Βασίλη Δεμίρη. Ο κ. Δεμίρης σχολίασε πως από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, από τα τοπικά ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πατριωτικής έξαρσης με τον κίνδυνο να αναγάγουμε μια αξιόποινη πράξη σε εθνικό ζήτημα.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο των δύο προσφύγων, οι πελάτες του σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκαν στον κτηνοτρόφο, αλλά αντιθέτως δέχτηκαν απειλές από τον ίδιο, που τους σημάδεψε μάλιστα με μια κυνηγετική καραμπίνα και τους ζήτησε επιτακτικά να του παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Στην προσπάθειά τους να τον αφοπλίσουν τραυματίστηκαν σοβαρά και φέρουν μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα, ενώ από την πλευρά του και ο κτηνοτρόφος ισχυρίζεται πως φέρει τραύματα.

  Μετά τη συμπλοκή οι Τούρκοι πρόσφυγες, εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, δημοσίευσαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα εκπέμποντας σήμα κινδύνου και επισημαίνοντας πως κινδυνεύει η ζωή τους. Το συγκεκριμένο βίντεο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε στα χέρια του ίδιου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος διέταξε την αστυνομική υπηρεσία να παρέμβει άμεσα.

  Μετά την εξέλιξη αυτή έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν συνεχίζεται η δράση των πολιτοφυλάκων στον Εβρο έστω και άτυπα, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων πολιτικών προσφύγων και της υπεράσπισής τους, η συμπλοκή δεν προήλθε διότι παραβίασαν την περιουσία του κτηνοτρόφου, αλλά, αντιθέτως τον συνάντησαν κοντά στα γνωστά περάσματα των προσφύγων και των μεταναστών και η συμπεριφορά του παρέπεμπε σ’ έναν άνθρωπο που εκείνη την ώρα πραγματοποιεί περιπολία με οπλισμένη κυνηγετική καραμπίνα μάλιστα.

  Στην έκθεση της αστυνομίας επιβεβαιώνεται η προσπάθεια αφοπλισμού του κτηνοτρόφου από τη μεριά των Τούρκων προσφύγων, όπως επίσης και τα τραύματα που φέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι έχει παραγγελθεί ιατροδικαστική εξέταση και για τους τρεις κατηγορουμένους, έχει ολοκληρωθεί μόνο του κτηνοτρόφου, ενώ δεν είναι βέβαιο αν θα είναι έτοιμες οι άλλες δύο για να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

  Αυτόκλητος «συνοριοφύλακας»

  Ποινή φυλάκισης 26 μηνών στον κτηνοτρόφο που σταμάτησε τους Τούρκους στον Έβρο
  Βαριά ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή αλλά χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλλε το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης στον κτηνοτρόφο από τις Φέρες του Εβρου, που σταμάτησε του Τούρκους, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρας μας, και συνεπλάκη μαζί τους.

  Κατά συρροή
  Ο νεαρός κτηνοτρόφος αθωώθηκε για την κατηγορία της ρατσιστικής βίας και δεν τιμωρήθηκε εντέλει με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

  Οπως μεταδίδει το evros-news.gr, η ποινή που του επιβλήθηκε, και η οποία αφορά παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, ήταν κατά συρροή και πολλαπλασιάστηκε επί 5, αφού τόσοι ήταν οι Τούρκοι εναντίον των οποίων θεωρήθηκε ότι άσκησε τις συγκεκριμένες ενέργειες ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος.

  Αντίθετα, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους δυο Τούρκους που συνεπλάκησαν μαζί του, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με 14 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία αλλά και παράνομη είσοδο στην χώρα, ενώ οι 3 γυναίκες αθωώθηκαν.

  Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και ο κτηνοτρόφος αφέθηκε ελεύθερος, αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ οι 8 τούρκοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται διοικητικά καθώς υπέβαλλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

  Συμπαράσταση
  Εξω από το δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση πολλοί συντοπίτες του κτηνοτρόφου από τις Φέρες, με επικεφαλής τους προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου Κώστα Αλεξανδρή και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κώστα Δουνάκη, αλλά και μέλη του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα με επικεφαλής τον πρόεδρο Πάρη Παπαδάκη και τα μέλη Χρήστο Παπαδάκη και Αναγνωστόπουλο.

  Επίσης, βρίσκονταν αρκετοί πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για στήριξη του συναδέλφου τους που δικαζόταν με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, με την κατηγορία άσκησης «παράνομης βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

  «Ας έρθουν δικαστές και Χρυσοχοΐδης να φυλάνε τα σύνορα», «Τον Φεβρουάριο ήμασταν ήρωες και τώρα μας καταδικάζουν; Πλάκα μας κάνουν; Και μιλούν ακόμα για Εθνοφύλακες; Πέταμα το G3 και τον σάκο στη στρατιωτική άσκηση. Τι είμαστε, τα υποκείμενα τους;», έλεγε αγανακτισμένος ένας από τους αγρότες.

  Αποδοκίμασαν την πρόεδρο
  Οταν εμφανίστηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου να αποχωρεί, οι συγκεντρωμένοι αγρότες και άλλοι πολίτες ξέσπασαν αρχικά σε ειρωνικά χειροκροτήματα, φωνάζοντάς της: «Μπράβο, καλή απόφαση. Μπράβο», για να ξεσπάσουν στη συνέχεια σε αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα: «Πρέπει να ντρέπεσαι και εσύ και οι άλλοι. Δεν ντρέπεστε για την απόφαση».

  Η δικηγόρος του κατηγορούμενου κτηνοτρόφου Μένια Πολυχρόνη, δήλωσε ότι «Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία απεφάνθη η δικαιοσύνη ότι είναι ένοχος ο πελάτης μου, ο κτηνοτρόφος από τις Φέρες. Ενοχος με τις ποινές των 26 μηνών, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, παράνομη βία, χωρίς την επιβαρυντική περίπτωση του αντιρατσιστικού νόμου».

  Αιχμές για την απόφαση

  Και άφησε αιχμές για την απόφαση του Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «Μαζί με τις φωτιές και τους εμπρησμούς που είχαμε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, κάηκε και το άρθρο 275 του κώδικα ποινικής δικονομίας, οπότε δεν μπορεί να συλλαμβάνει πλέον έλληνας πολίτης οποιονδήποτε τελεί πλημμέλημα αυτόφωρο και υποπέσει στην αντίληψη του. Αυτό το δικαίωμα σήμερα καταργήθηκε. Ασκήσαμε έφεση, η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα προβούμε σε μια νέα δίκη».

  Ο δικηγόρος των Τούρκων Βασίλης Δεμίρης αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των πελατών του προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, είπε: «Τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκαν. Κατέληξαν και οι δυο πλευρές ότι πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν, στο οποίο καθοδηγήθηκε ο κτηνοτρόφος από το εθνικό του φρόνημα να προστατεύσει την πατρίδα. Αλλά οι εντολείς μου δεν αποτελούσαν μια εθνική απειλή, έναν κίνδυνο».

  …………………………..

 2. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Δύσκολοι καιροί για τους ξένους παντού

  https://www.protothema.gr/world/article/947036/autoklitoi-akrodexioi-serifides-sto-verolino/

  Αυτόκλητοι ακροδεξιοί σερίφηδες στο Βερολίνο

  18/11/2019, 22:36 11

  Kυκλοφορούν με κόκκινα γιλέκα που φέρουν το διακριτικό έμβλημα S σε εκείνες τις συνοικίες του Βερολίνου που οι ίδιοι θεωρούν ότι μαστίζονται από τη μικροεγκληματικότητα
  «Πολιτοφύλακες» ακροδεξιάς προέλευσης βγαίνουν στους δρόμους του Βερολίνου, λέγοντας ότι προστατεύουν τους πολίτες και βοηθούν την αστυνομία στο έργο της. Μία καταγραφή από τους δημοσιογράφους της DW.

 3. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

  http://www.dw.com › hell-on-e…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  9 Σεπ 2020 – The Moria refugee camp on the Greek island of Lesbos has burned to the ground. The situation is serious but it was already grave before fire …

  Remember the refugees stuck in the hell that is Moria …www.aljazeera.com › rem…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  5 Μαρ 2020 – A volunteer doctor’s account of the immense suffering she witnessed in Greece’s Moria refugee camp.

  A doctor’s story: inside the ‘living hell’ of Moria … – News Breakwww.newsbreak.com › a-…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  On the Greek island of Lesbos is the Moria refugee camp, constructed for 3100 people but now with a population of more than 20000 men, women and children.

  Refugee who witnessed Moria fire describes ‘hell’ – EUobservereuobserver.com › migration- Μετάφραση αυτής της σελίδας
  10 Σεπ 2020 – It was hell,» said a 21-year old Iraqi refugee who witnessed the EU’s hotspot of Moria in Lesbos, Greece burn to the ground on Tuesday night (8 …

  Hell on earth: Greece’s Moria refugee camp and its tortured …en.qantara.de › content- Μετάφραση αυτής της σελίδας
  The Moria refugee camp on the Greek island of Lesbos has burned to the ground. The situation is dire, but it was already grave before fire swept through …

  A doctor’s story: inside the ‘living hell’ of Moria refugee camp …poetsandsailors.com › a-d…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  2 Σεπ 2020 – … of Lesbos is the Moria refugee camp, constructed for 3,100 people but now with a population of more than 20,000 men, women and children.

  ‘Hell on earth’: The Moria refugee camp on the Greek island of …www.euractiv.com › news
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  10 Ιαν 2019 – Living conditions in the Moria camp on the Greek island of Lesbos, housing thousands of refugees, are particularly difficult, according to Oxfam.

  [Greece] A doctor’s story: inside the ‘living hell’ of Moria …justice.childhub.org › gre…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  9 Φεβ 2020 – … at cases of several patients sensibly describe what she calls ‘the living hell of Moria refugee camp’. Roundup – Moria refugee camp at present.

  ‘Now is the time to shut down Moria for good’ say some …www.infomigrants.net › n…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  11 Σεπ 2020 – Three days after multiple fires destroyed most of the Moria migrant camp on the Greek island of Lesbos, thousands of the former residents are …

  ‘Moria is hell’: asylum seekers protest conditions at Greek …www.reuters.com › article
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  1 Οκτ 2019 – More than 12,000 people – mainly from Syria, Afghanistan and Iraq – live in Moria camp, which has grown to become the island’s second largest …

  Migrants on Lesbos: ‘Europe does not exist. This is hell’ – BBC …www.bbc.com › news › w…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  11 Σεπ 2020 – The collapse of Moria into a scorched mass of ash and mangled memories has prompted a fresh humanitarian crisis at the edge of Europe. Not …

  Moria migrants tear-gassed by Greek police in protest over …www.bbc.com › news › w…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  12 Σεπ 2020 – The fire at Moria was «a sharp reminder to all of us for what we need to change in Europe», Germany’s Interior Minister Horst Seehofer said. But a …

  ‘My daughter’s eyes nearly popped out’: Moria turns into living …www.thenational.ae › world
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  11 Σεπ 2020 – ‘My daughter’s eyes nearly popped out’: Moria turns into living hell. Two days after the Greek refugee camp burnt down, it keeps bursting back …

  Greece builds Moria II, for many refugees the prolongation of …www.web24.news › greec…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  12 Σεπ 2020 – … on the 9th, that of Moria, on the island of Lesbos, and that for many of them is only the prolongation of a hell that they have suffered for years.

  PAME Protest: Shut Down the Hell of Moria- Immediate …pamehellas.gr › … › PAME
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  Πριν από 7 ημέρες – … banner at the center of Thessaloniki saying: Shut Down the Hell of Moria- Immediate release of all refugees. Let them go to their destinations.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο πάντα εξαιρετικός Νίκος Δήμου:

  https://doncat.blogspot.com/2020/09/blog-post_20.html?spref=fb&fbclid=IwAR2eNN38XLs11QF4iwU6qt4KzKP_g-7zR4i9DbQ0il_xRso42gd3UirSRKE

  Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2020
  Η Μόρια στη ζωή μου
  Δεν μ’ αφήνει να κοιμηθώ, η Μόρια.

  Από την αρχή, εδώ και χρόνια, στοιχειώνει τις νύχτες μου. Φυσικά, τρέχοντας για τις δουλειές της μέρας, την ξεχνάω. Και ξαφνικά, εκεί που ξαπλώνω να χαλαρώσω, να ξεκουραστώ, σαν μαυρόασπρο φιλμ στην τηλεόραση βλέπω μπροστά μου όλες τις εικόνες που έχει συλλέξει η μνήμη μου. Αυτή η μνήμη που έχει κολλήσει εκεί από χρόνια, από την αρχή, όταν ήταν μονάχα μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

  Και τώρα τους βλέπω στα ρείθρα του δρόμου, έχοντας χάσει στην πυρκαγιά και τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, σαν χαμένες ψυχές που δεν βρίσκουν που να φωλιάσουν.

  Πώς το αφήσαμε να θεριέψει έτσι αυτό το κακό; Τι περιμέναμε να γίνει και τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα; Περιμέναμε να εξαφανιστούν από μόνοι τους, να εξαερωθούν, να χαθούν στον ορίζοντα;

  Δεν με ενδιαφέρει αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, αν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι – άνθρωποι είναι, μανάδες με παιδάκια, νέοι χωρίς προοπτική, γέροντες που για να φύγουν στην ηλικία τους, έζησαν πολύ άσκημες στιγμές.

  Πού είναι οι ανθρωπιστές, οι αλληλέγγυοι, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πού είναι η Εκκλησία του Ιησού που κήρυξε την Αγάπη προς όλους και του Απόστολου Παύλου που έγραφε: « Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ».

  Αποτυχία όλων μας. Από τον μεμονωμένο ντόπιο πολίτη, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – όλων μας!

  Ξέρω: υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Μερικοί μετανάστες είναι επιθετικοί και οχληροί, άλλοι (απελπισμένοι από την δική μας αδράνεια) έφτασαν να βάλουν φωτιά στη Μόρια για να αλλάξουν την τύχη τους. Όμως και γι΄ αυτούς έχουμε ευθύνη – κι ας μην το δεχόμαστε.

  Σίγουρα δεν φταίμε εμείς που βρέθηκαν στο δρόμο μας, ούτε που έγιναν παιχνίδι στα χέρια μεγάλων δυνάμεων, τρόποι εκβιασμού και πειθαναγκασμού. Αλλά από την στιγμή που μας ήρθαν, σαν ακάλεστοι επισκέπτες, τους χρεωθήκαμε. Και αφήσαμε την Μόρια να μεγαλώσει, να γιγαντωθεί σαν κακό απόστημα που κατατρώει όλο τον οργανισμό.

  Και για χρόνια κάναμε πως δεν βλέπαμε και δεν ακούγαμε. Αφού δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε αυτό που επιθυμούσαν – την έξοδο στην Ευρώπη – αποφασίσαμε να μην τους δώσουμε τίποτα. Μία τουαλέτα για 80 άτομα. Ζωή αβίωτη, λες και θα τους πείθαμε να απαυδήσουν και να φύγουν. Να πάνε που;

  Στην Ευρώπη δεν τους θέλουν. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν τους θέλουν. Εδώ δεν υπάρχει Μέρκελ που είπε το γενναίο: “Wir schaffen das”. (Θα τα καταφέρουμε). Και οι Γερμανοί το δέχτηκαν.

  Σε μας ήρθε και η πανδημία και την ακολούθησε η φωτιά…

  Οι εικόνες από την Μόρια με καταδιώκουν. Ταράζουν τον ύπνο και την ανάπαυση, δημιουργούν πλέγμα ενοχής ακόμα και σε μένα, που απλώς συμπονώ. Μπλέκονται με άλλες εικόνες από στρατόπεδα συγκεντρώσεως, από Γκούλαγκ ως Μάουτχαουζεν.

  Δεν έχω άλλο τρόπο να εκφράσω των λύπη και την απελπισία μου, παρά μόνο γράφοντας αυτό το μπλογκ. Αν ήμουν νεότερος θα πήγαινα εκεί να δώσω ένα χέρι. Αλλά τι να με κάνουν, ογδονταπεντάχρονο συμπαραστάτη; Βάρος θα ήμουν.

  Κι έτσι έμειναν οι νύχτες αϋπνίας, που τους αφιερώνω.

 5. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά άκουσα για τον κ. Λιάκο, με τα γεγονότα της Μόριας. Η φράση του που αναφέρεται στην ανάρτηση σε συνδυασμό με το υπόλοιπο της δήλωσης του: «Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγκαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοΐδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον», δείχνει και μια πρόθεση να στραφεί αποκλειστικά μόνο προς το κόμμα της ΝΔ, μέσου του υπουργού. Να χρησιμοποιήσει το συμβάν και σε ιδεολογικό επίπεδο. Φυσικά, ο άθλιος καταυλισμός είναι προϊόν όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων, καθώς και της κοινωνίας. Και οι Αφγανοί δεν βρίσκονται πλέον στα χέρια του Χρυσοχοϊδη, αλλά της δικαιοσύνης.
  Εν πάσι περιπτώσει ο κ. Λιάκος ξέρει καλλίτερα, ποιο ήταν το κίνητρο του.
  Εγώ θέλω να εκφράσω την άποψη μου για την πράξη τους.
  Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στο καταυλισμό τους, δεν στράφηκαν εναντίον του ελληνικού κράτους για να δείξουν ότι το μισούν. Θα το έκαναν ενάντια σε οποιονδήποτε καταπιεστή τους. Στράφηκαν ενάντια στην απάνθρωπη φυλακή τους. Ξένοι ανάμεσα σε ξένους, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ξεχασμένοι από όλους, ένα περιττό βάρος, αβοήθητοι, καταδικασμένοι να ζουν χωρίς να ζουν και γεμάτοι από την απόγνωση και την απελπισία στην σκέψη ότι αυτό μπορεί να κρατήσει μια ζωή, αποφάσισαν να δράσουν. Να κάνουν κάτι. Να «αναποδογυρίσουν» την κατάσταση, μήπως και αρχίσει ο χρόνος να κυλά. Μήπως και αποφασίσουν κάποιοι να κάνουν κάνουν κάτι, να φύγουν από εκεί. Όποιος δεν αγαπά την φυλακή του, «φεύγει» με όποιον τρόπο μπορεί. Άλλος τρελαίνεται, άλλος καταφεύγει στην τέχνη, άλλος αυτοκτονεί και άλλος βάζει φωτιά στην φυλακή του. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν ενδιαφέρονται να μείνουν στην Ελλάδα. Για αλλού θέλουνε να πάνε.
  Υπάρχουν πολλές ταινίες στον κινηματογράφο που εξιστορούν άλλοτε αληθινές και άλλοτε όχι, ιστορίες με ανθρώπους που δραπέτευσαν από τις χειρότερες φυλακές και κατά βάση έγιναν διάσημες ταινίες. Και μπορεί οι φυλακισμένοι για παράδειγμα του Αλκατράζ να έπρεπε να κινηθούν απολύτως κρυφά και αθόρυβα ώστε να δραπετεύσουν, αλλά οι φυλακισμένοι της Μόρια έπρεπε να κάνουν θόρυβο για να ακουστούν, γιατί απλώς δεν ήταν δυνατόν να πάνε πουθενά κρυφά.
  Αυτό που έκαψαν, δεν ήταν καμία περιουσία κανενός. Ήταν άθλια καταλύματα. Και θέλει κότσια.
  Βεβαίως, από την αντίθετη πλευρά υπάρχει το κράτος. Δεν μού αρέσει το κράτος, αυτός ο θηριώδης μηχανισμός εξουσίας που κάνει το άτομο-πρόσωπο άρρωστο και τους λαούς μια ήσυχη μάζα.
  Αλλά ακόμη κι αυτός ο εξουσιαστικός μηχανισμός, υποχώρησε με τον καιρό ως ένα βαθμό μπροστά στην δημοκρατία, στον πολιτισμό και στις σκέψεις των ελεύθερων πνευμάτων και μπορεί να δείχνει μια κάποια κατανόηση, τουλάχιστον ορισμένες φορές, προς αυτούς μπορεί να σκέφτονται και να δρουν χωρίς να το λαμβάνουν και πολύ υπόψιν.
  Ας δείξει κατανόηση. Στην ανάγκη, οι δικαστές, μπορούν να.. πάνε να ζήσουν μια έστω εβδομάδα, σε κάποιο παρόμοιο καταυλισμό.

 6. Ο/Η Κάποιος λέει:

  https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/260679_ftaine-oi-metanastes-gia-tin-exaplosi-toy-koronoioy

  «Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»

  Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης και η ανάρτησή του που προκάλεσε αντιδράσεις.

  21.09.2020, 14:01

  Μάριος Διονέλλης

  Ο Αχιλλέας Γραβάνης, ερευνητής του ΙΤΕ, δέχεται σφοδρή κριτική για ανάρτησή του που στοχοποιεί τους μετανάστες με δημοσιεύματα αντί για επιστημονικά στοιχεία – Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρήκε την… αιτία του κακού.
  Τι γίνεται όταν ένας διακεκριμένος γιατρός μιλά για τον κορονοϊό διασπείροντας φήμες και δημοσιεύματα; Τότε η αιτία για την εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να είναι και οι… μετανάστες.

  Ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, που βρίσκεται συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα για να μας διαφωτίσει γύρω από τον κορονοϊό, έκανε στον λογαριασμό του στο facebook μια ανάρτηση που σηκώνει πολλή συζήτηση ως προς την… επιστημονικότητά της. Προβλέποντας πως σύντομα θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, έγραψε: «Από τις κύριες πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».

  Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις, με κάποιους να τον καλούν να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα λεγόμενά του. Εκείνος ως απάντηση αντέγραψε το link από ιστοσελίδα (iefimerida) που είχε τη σχετική είδηση για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» και πάλι όμως χωρίς να παρουσιάζονται στοιχεία παρά μόνο αναφορές σε «πηγές του ΕΟΔΥ».

  Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας. Με αυτές του τις ιδιότητες (μεταξύ πολλών άλλων) ήταν αξιοπερίεργο να ενοχοποιεί τους μετανάστες μόνο με μία απλή αναφορά σε δημοσιεύματα, τη στιγμή που λογικά ο ίδιος έχει πρόσβαση σε πρωτογενή στοιχεία γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας. Αν και ζει στην Κρήτη, όπου τους τελευταίους μήνες φτάνουν χιλιάδες τουρίστες χωρίς τεστ (οι 9 στους 10), αν και τελείται ανεξέλεγκτα η Θεία Κοινωνία με κοινό κουταλάκι στις εκκλησίες (σ.σ. ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Κουμουτσάκος), εντούτοις ο καθηγητής επέλεξε να ρίξει το βάρος στους μετανάστες αλλά και στους «ζαμανφουτίστες», στους «δικαιωματιστές» και στους «ανεύθυνους νέους που συνωστίζονται για ένα ποτάκι».

  Ακόμα και αν ισχύει η αυξητική τάση μεταξύ των μεταναστών, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αντί για τη στοχοποίησή τους με την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων, θα αφορούσε τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν στους συγκεκριμένους πληθυσμούς, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών κτλ. Το ίδιο επισήμαναν στον κ. Γραβάνη και αρκετοί συνομιλητές του. Εκείνος έκανε μικρές διορθώσεις στην αρχική του ανάρτηση ενώ επέλεξε να «μπλοκάρει» όσους του άσκησαν πιο έντονη κριτική.

  Περιέργως πάντως, η στοχοποίηση των μεταναστών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ψηλά στην ατζέντα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου (σ.σ. χθες ήταν πρωτοσέλιδο «χτύπημα» και στο «Πρώτο Θέμα») και αποτελεί το επόμενο αφήγημα για την αποτυχία των μέτρων ερεθίζοντας τα ρατσιστικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

  Χθες βράδυ ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις θέσεις του κ. Γραβάνη, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή».

  TAGS

 7. Ο/Η Μαχμούτ Αλή Μαχμουντάν λέει:

  Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Λέσβου προφυλακίστηκαν οι έξι Αφγανοί (τέσσερις 19χρονοι και δύο 17χρονοι) που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα για τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
  Φωτιά στη Μόρια: Από κόσκινο τα κινητά των Αφγανών

  ΕΛΛΑΔΑ 17|09|2020 | 09:38

  Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες υποστηρίζοντας με δικηγόρο από την Αθήνα ότι έπεσαν θύματα μαρτυρίας ομοεθνή τους της φυλής Παστούν που διέμενε στο ΚΥΤ της Μόριας και ο οποίος είχε λόγο να τους παρουσιάσει ως εμπρηστές επειδή ανήκουν στην υπό διωγμό από τη φυλή Παστούν φυλή των Χαζαρά.

  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/lesbos-profylakistikan-exi-afganoi-emprismo-morias

 8. Ο/Η Ενας απλός πολιτης λέει:

  Κύριε Λασκαράτε, σας έχω επαινέσει στο παρελθόν για τις θαρραλέες σας τοποθετήσεις. Την συγκεκριμένη όμως την θεωρώ άστοχη, αφού μάλλον σκόπιμα θέλετε να χαιδέψετε αυτιά <> συμπολιτών μας. Καταλαβαίνω ότι αυτό πουλάει, αλλά είναι λάθος. Οι Αφγανοί που έκαψαν την Μόρια παραβίασαν θεμελιώδεις νόμους του Ελληνικού κράτους και επέφεραν σ αυτό και στους πολίτες του βαριά ζημιά. Το ό,τι αυτοί ήταν βασανισμένοι στην ζωή τους(από πότε αυτό έγινε ειδοποιός διαφορά νομιμοποίησης ενός εγκλήματος;),ήταν νέοι(μόνον οι μεγαλύτεροι πρέπει να δικάζονται;) ή το ό,τι η Χρυσή Αυγή άργησε να πιαστεί στα πλοκάμια της δικαιοσύνης(και άρα τί; Επιτρέπεται ο καθένας να κάνει οποιοδήποτε παράνομη πράξη;), δεν αποτελούν ελαφρυντικό ούτε μπορούν να παράξουν οποιόδηποτε γι αυτούς άλλοθι . Το Ελληνικό δημόσιο είναι αυτό που είναι, αλλά η δικαιοσύνη του δεν νομίζω ,ότι έδωσε ποτέ το δικαίωμα να θεωρηθεί, ότι δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αλλοδαπών, έχουσα κάποιο είδος προκατάληψης ή ρατσιστικής διάθεσης απέναντί τους. Ισα- ίσα θα έλεγα ,ότι πιάνοντας το πνεύμα που <>, είναι απολύτως εναρμονισμένη με ένα γενικώς και αορίστως διεθνιστικό πνεύμα αλληλεγγύης και πιασάρικης καλοσύνης.
  Οσον αφορά τα σχόλια των κόκκινων Σταλινίσκων και των μαύρων Γκεμπελίσκων, αν δεν είναι επαγγελματικώς κομματική πρακτική αντίδραση, είναι υποκριτικά και ανάξια ανασχολιασμού.
  Εν κατακλείδι. Είμαστε κράτος και σε κάθε περίπτωση μαύροι-άσπροι, νέοι-ηλικιωμένοι, γηγενείς- αλλοδαποί, πλούσιοι-φτωχοί πολίτες αυτού του κράτους πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε τους τόμους που αυτό θεσπίζει. Διαφορετικά θα είμαστε ζούγκλα. Αυτό θέλουμε;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Απλέ πολίτη,
   νομίζω πως δεν διαβάσατε το δημοσίευμά μου.

   Αυτά που λέω στο 3 για την ηλικία και για τα ελαφρυντικά, βρίσκονται απολύτως μέσα στο πνεύμα των νόμων μας, ζητώ δίκαιη δίκη και βεβαίως δεν χαϊδεύω κανενός τα αυτιά, αφού καταδικάζω στο κείμενό μου όλα τα κόμματα και επιμερίζω ευθύνες στην κοινωνία και στον κ.Λιάκο.

   Θα μου επιτρέψτε να σας πω πως αυτά που λέτε για τη Δικαιοσύνη, δείχνουν τρομερή άγνοια.

   Θα σας επισημάνω μόνο πέντε κραυγαλέες περιπτώσεις (η τρίτη δεν είναι μόνο μία, είναι πολλές), από τα απέραντα Άπαντα των ντροπιαστικών αποφάσεων της απερίγραπτης ελληνικής Δικαιοσύνης, ειδικά σε δίκες που εμπλέκονται μετανάστες, που η ΝΔ «ανακάλυψε» το χάλι της, μόλις ο πρωτόγονος ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε κάπως ερασιτεχνικά και άγαρμπα εναντίον της τα παλιά δεξιά δικαστικά κόλπα


   1. Οι άνανδροι και απρόκλητοι δολοφόνοι του άμοιρου Πακιστανού ποδηλάτη Σαχζάτ Λουκμάν, με δικαστικά κόλπα αντί για ισόβια που εισέπραξαν κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά 6,5 χρόνια, χωρίς να έχουν ποτέ δημοσιευτεί στον Τύπο οι φωτογραφίες τους
   http://www.katiousa.gr/epikairotita/fonias-me-diagogi-kosmiotati-o-apofylakismenos-dolofonos-tou-loukman-prokalei-katigorontas-to-thyma/

   Φονιάς με διαγωγή κοσμιοτάτη – Ο αποφυλακισμένος δολοφόνος του Λουκμάν προκαλεί κατηγορώντας το θύμα
   24-09-2019
   Ένα βήμα πριν ζητήσει και τα ρέστα ο αμετανόητος δολοφόνος του Πακιστανού ποδηλάτη, που κυκλοφορεί ελεύθερος εδώ και δυο μήνες.

   Πολλοί αναρωτήθηκαν και δικαίως, τι ακριβώς σήμαινε η “καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης”, ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε στους δυο φονιάδες του Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια και να καταδικαστούν σε 20 χρόνια φυλάκιση.

   Η απορία αυτή λύθηκε χθες κατά την απολογία ενός εκ των δραστών χθες, στη διάρκεια της δίκης της ΧΑ, για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Εκεί μάθαμε μεταξύ άλλων πως έχει ήδη αποφυλακιστεί, μετά από λιγότερο από 6,5 χρόνια, κάνοντας μεροκάματα μέσα στη φυλακή. Ως ελεύθερος πολίτης πλέον, ο Στεργιόπουλος αποφάσισε να κάνει στη δίκη μια επίδειξη του αδαμάντινου ήθους που απέκτησε μέσα στα χρόνια και τόσο συγκίνησε τους δικαστές στο εφετείο.

   2. Οι Χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν μέρα μεσημέρι σε μετανάστες στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου αθωώθηκαν, αφού οι μάρτυρες κατηγορίες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν και το δικαστήριο δεν δέχθηκε να δει το βίντεο που απεδείκνυαν την ενοχή τους

   https://www.kathimerini.gr/investigations/793173/i-efodos-krithike-ethimotypiki-episkepsi/
   Η έφοδος κρίθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη

   Το βίντεο που δείχνει τη δράση των χρυσαυγιτών στη λαϊκή αγορά και έχει προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες δεν έπαιξε ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Έμπειροι δικαστικοί κύκλοι λένε στην «Κ» ότι από τη στιγμή που το βίντεο προέρχεται από ΜΜΕ και δεν αποτελεί προϊόν παράνομης καταγραφής, εάν βοηθούσε στην αποδεικτική διαδικασία θα μπορούσε να είχε προβληθεί μέσα στο δικαστήριο.

   3. http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050626.htm

   ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   Η γλώσσα της καταδίκης

   Με διερμηνέα που δεν ήξερε αλβανικά δίκαζαν και καταδίκαζαν τους Αλβανούς μετανάστες επί δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το επιβεβαιώνει μια δικαστική απόφαση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.

   4. Ο κ.Παπαγγελόπουλος μια διακομματική δικαστική αξία (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ)

   https://justiceforgreece.wordpress.com/2015/05/09/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%81%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CF%81-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81/

   Εισαγγελέας με ρεκόρ υποθέσεων στο αρχείο έγινε υφυπουργός δικαιοσύνης !
   Οι σχέσεις του με ΕΥΠ, υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών,

   https://www.businessnews.gr/el/ellada/katadiki-tis-elladas-apo-eyropaiko-dikastirio-gia-tin-manolada.html

   5. Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την «Μανωλάδα»

   Όσο για την μακροχρόνια ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της Δικαιοσύνης τους απέναντι στη Χ.Α. όσο αυτή μαχαίρωνε μόνο μετανάστες, λυπάμαι που δεν σας λέει αυτό τίποτα.
   Ίσως η αγόρευση της Εισαγγελέως στη δίκη της ως συνηγόρου υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης, να σας λέει κάτι
   https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/223693_eisaggeliki-protasi-xeplyma-tis-hrysis-aygis
   Εισαγγελική πρόταση-ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής

   Στα σοβαρά πιστεύετε στο διαρκές και διαχρονικό σκάνδαλο που λέγετε ελληνική Δικαιοσύνη; Υποθέτω πως μόνον εσείς, ο κ.Κουγιας, ο κ.Λυκουρέζος και ο κ.Τσίπρας έχετε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη. Ακόμη και η ΝΔ ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν συστηματικά τους δικαστές που δεν ελέγχουν

   Αν θέλετε διαβάζετε και ένα σχετικό με τη Δικαιοσύνη παλιό μου ποστ
   https://roides.wordpress.com/2011/10/19/19oct11/
   Posted on 19/10/2011

   Προσωπικά θα ήθελα να επαναλάβω τα πρόσφατα λόγια του κ.Αλεξίου Τσίπρα, που ειπώθηκαν επίσημα σε συνέντευξη Τύπου. Ομολογώ ότι το πρώτο ήμισυ της δήλωσης το βρίσκω υπερβολικό, αλλά ταυτίζομαι με το δεύτερο. «Έχω εμπιστοσύνη και στους δημόσιους λειτουργούς και στην ελληνική δικαιοσύνη», από την οποία προσδοκά να διερευνήσει τον αγνώστων αποδεκτών Πακτωλό των μυστικών κονδυλίων, για το οποίο ο ίδιος και ο ΣΥΝ σιωπούσαν για δυο δεκαετίες μέχρι προχτές. Βέβαια παρέλειψε να μας πει που ήταν η Αριστερά όταν η Δικαιοσύνη του κ.Τσίπρα αποφαινόταν για την εποποιία Σαμαρά
   …………………
   _______________________

   και ελπίζω σε μια απάντησή σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.