Οι μοναχές και οι πυλώνες του «διαβόλου» – Πώς έχει κολλήσει μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ

[Το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα παρεμποδίζει την ολοκλήρωση γραμμής μεταφοράς ρεύματος που θα δώσει ασφάλεια στο δίκτυο της Πελοποννήσου]

photo: tanea.gr

Οι μοναχές του μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα εδώ κι έναν χρόνο παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 110 εκατ. ευρώ για την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας ότι δύο πυλώνες, που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ μακρινή απόσταση, 460 μέτρα από το μοναστήρι τους, προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα του…

Πρόκειται για το έργο της επέκτασης του συστήματος 400 kV (Κιλοβόλτ) προς την Πελοπόννησο που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και συγκεκριμένα τον Δυτικό Διάδρομο που διασυνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου. Η γραμμή μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%. Απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων για να τελειώσει το έργο. Αυτοί πρόκειται να ανεγερθούν σε απόσταση σχεδόν μισού χιλιομέτρου από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, όμως οι μοναχές παρεμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών. Το έργο, αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των μοναχών, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, μπαίνουν ακόμη και μπροστά στα τροχοφόρα οχήματα και τα μηχανήματα ή απομακρύνουν βίαια τον εξοπλισμό, θα είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα 60-80 ημερών.

Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του ΑΔΜΗΕ, από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019, εδώ κι έναν χρόνο, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο έργο, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των μοναχών και της Μητρόπολης Καλαβρύτων με τη διοίκηση του Διαχειριστή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι μοναχές κόντρα στις επιστημονικές και διοικητικές αποφάσεις για το έργο αρνούνται και παρεμποδίζουν την κατασκευή των πυλώνων. Σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής πρότεινε στη Μητρόπολη την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων. Υποδείχτηκε στην εταιρεία από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η αποπεράτωση οικοτροφείου για ορφανά παιδιά στο Αίγιο, κόστους 700.000 ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ δέχθηκε να ολοκληρώσει και να παραδώσει το ορφανοτροφείο «με το κλειδί στο χέρι» προκειμένου να στεγαστούν και να εκπαιδευτούν τα ορφανά παιδιά της περιοχής. Ωστόσο οι μοναχές επιμένουν στην αρνητική τους στάση για τη μη ολοκλήρωση του έργου.
Επί 12 χρόνια κολλημένο
Το έργο της επέκτασης του Συστήματος 400 kV ήταν κολλημένο επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020.

Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη – Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της γραμμής Μεγαλόπολη – Πάτρα, δύο πυλώνες περνούν κοντά από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Καλαβρύτων και τοποθετούνται σε δημόσια δασική έκταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δασαρχείου Καλαβρύτων που έχει ο ΑΔΜΗΕ στην κατοχή του. Για την πρόσβαση στα σημεία των πυλώνων εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαβρύτων πρωτόκολλο εγκατάστασης στις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ για την περιβαλλοντική άδεια του έργου έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στις συναντήσεις που έχουν γίνει κατέστη σαφές ότι το έργο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο, έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς και χωροθετείται σε μη ιδιόκτητους χώρους στην επίμαχη περιοχή.

Οι μοναχές ισχυρίζονται ότι οι πυλώνες «προσβάλλουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα της μονής». Στις 12 Μαρτίου έστειλαν εξώδικο στον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας παύση όλων των εργασιών και αλλαγή της όδευσης, κάτι που απορρίπτεται από το υπουργείο ΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ ως χρονοβόρο και κοστοβόρο, καθώς συνεπάγεται την προσθήκη 15 επιπλέον πυλώνων που θα πρέπει να διέρχονται πολύ κοντά από υφιστάμενους οικισμούς και την ανάγκη έκδοσης νέας ΑΕΠΟ. Οποιαδήποτε παραλλαγή της όδευσης σημαίνει καθυστέρηση του έργου για πάνω από ενάμισι έτος, με υψηλό πρόσθετο κόστος για τους πολίτες της χώρας.

tanea.gr

This entry was posted in IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Οι μοναχές και οι πυλώνες του «διαβόλου» – Πώς έχει κολλήσει μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Αν αντί για τις μοναχές ήταν κάποιοι άλλοι, ας πούμε Ρομά, θα αναλάμβαναν τα ΜΑΤ, Ε λοιπόν, τι περιμένουν; Ας στείλουν τις αστυνομικές δυνάμεις και ας τις δώσουν ένα καλό μάθημα.
  Είναι δυνατόν κάποιες ξεμωραμένες, που παρασιτούν, στο όνομα του ησυχαστικού χαρακτήρα της μονής, να ακινητοποιούν αποφάσεις του κράτους;
  Και γιατί να τις φτιάξουν ένα ορφανοτροφείο που θα κοστίσει 700.000 ευρώ; Μα πώς μπορούν να υποχωρούν έτσι, μπροστά σε κάτι γραφικές μαυροφορεμένες, που εκπροσωπούν τον μεσαίωνα;
  Στην καλλίτερη περίπτωση, ας τις κτίσουν ένα μοναστήρι κάπου μέσα σε ένα βουνό, για να μάς αδειάσουν την γωνιά..

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/1044999/i-zoi-tou-agiou-paisiou-ginetai-tileoptiki-seira/

  Το είχε προφητεύσει κι αυτό! «Θα με βλέπετε μπροστά σας, θα μιλάω, αλλά δεν θα είμαι εγώ, θα ξέρετε πως είναι κάποιος άλλος, αλλά θα κάνετε πως πιστεύετε ότι είμαι εγώ», μού είχε πει κάποτε που τον επισκέφτηκα. Με γρίφους μιλάς γέροντα, του απάντησα. «Από την Κόνιτσα θα ξεκινήσει, το 2020», μού είπε.. Τώρα κατάλαβα Άγιε μου..  

 3. Ο/Η Κάποιος λέει:

  https://www.exapsalmos.gr/2020/09/16/ti-thavmatourgi-eikona-tis-panagias-gorgoypikoou-kai-stavro-me-timio-ksylo-proskynisan-katadromeis-tis-rentinas/

  Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και Σταυρό με τίμιο ξύλο προσκύνησαν Καταδρομείς της Ρεντίνας…

  16 Σεπτεμβρίου 2020

  Σταυρό με τίμιο ξύλο καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν χθες στελέχη και οπλίτες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών και του ΚΕΑΠ.

  Σύμφωνα με το έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου η Θαυματουργή Εικόνα μεταφέρετε από το Άγιον Όρος στην στο γυναικείο μετόχι της μονής την Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

  • Ο/Η Ιωάννα λέει:

   η Παναγία μας είναι Γοργοεπήκοος κι όχι Γοργοϋπήκοος αδερφέ μου…

   • Ο/Η Κάποιος λέει:

    Αδελφή Ιωάννα έχετε δίκιο αλλά έκανα πιστή αντιγραφή από έναν άνθρωπο της Εκκλησίας.

 4. Ο/Η Αμβροσία της Χωροφυλακής λέει:

  https://www.kalavrytanews.com/2012/11/blog-post_1230.html

  Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Αμβρόσιος ετέλεσε τον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας , κατά την διάρκεια του οποίου ανέγνωσε την ρασοευχή και έκανε την μοναχική κουρά στις δύο από τις τέσσερεις δόκιμες μοναχές που έχουν εγκατασταθεί στην Ιερά Μονή από τις 25 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

  Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Ιωάννη Δρογγίτη, Πνευματικό Πατέρα της Αδελφότητας, ο οποίος τις γαλούχησε στη μοναστική ζωή και τους έδωσε τα αναγκαία πνευματικά εφόδια, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να βιώσουν την οδό της ισαγγέλου πολιτείας.

  Ευχήθηκε στις νέες μοναχές και σε ολόκληρη την Αδελφότητα, οι Άγιοι Θεόδωροι να καθοδηγούν τα βήματά τους και να ευλογούν το έργο τους, κρατώντας ζωντανή την λειτουργία της Ιεράς Μονής, η οποία ανεδείχθη σε σημαντικό ιστορικό και εκκλησιαστικό κέντρο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

  • Ο/Η Αμβροσία η Xρυσαβγουλή καλόγρια λέει:


   Ο όσιος Ιωάννης Δρογγίτης πνευματικός πατήρ των μοναχών είναι άγιος ομοφυλοφιλοκυνηγός
   Καταδιώκει την ομοφυλοφιλία, εύγε του

   https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/3767502_agrypnia-tha-ginei-ston-ag-dimitrio-plakas-en-opsei-tis-parelasis-omofylofilon

   Ἀνακοίνωση ἀγρυπνίας γιὰ τὴν «ὁμοφυλόφιλη ὑπερηφάνεια»

   Σκοτίζεται ἐνώπιόν μας ὁ ἥλιος ποὺ ἀνάβει ὁ Θεὸς τὴν κάθε ἡμέρα καὶ ἡ χρυσὴ ἀστραπὴ τῆς θείας μυστικῆς ἱερουργίας, κάθε φορὰ ποὺ λαμβάνει χώρα ἡ ἐπαίσχυντη ὑπερήφανη παρέλαση τῆς δαιμονιώδους ἀναίδειας. Τί εἶναι αὐτὸ ποὺ ἀντικρίζουμε ἀδελφοί, τὴν ἴδια ὥρα ποὺ στάζουν οἱ οὐρανοὶ τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ τὴν εὐσπλαχνία στὰ ἀμπέλια καὶ τὶς ἀκρογιαλιὲς τῆς πατρίδας μας; Πῶς ἀντέχουν οἱ καρδιές μας τὸν πόνο; Πῶς βαστᾶνε τὰ γιασεμιὰ καὶ οἱ βασιλικοὶ νὰ ἀνθίζουν τέτοια ἡμέρα στὶς αὐλὲς τῶν Μονῶν καὶ τῶν Ἐκκλησιῶν μας; Πῶς οἱ τάφοι τῶν δικαίων μένουνε κλειστοί;
   Ἐλᾶτε νὰ διαδηλώσουμε λειτουργικὰ καὶ ταπεινὰ τὸν πόνο μας∙ νὰ μαρτυρήσουμε τὸ ἐκκλησιαστικὸ ἦθος∙ νὰ καταδείξουμε ἐν μυστηρίῳ τὴν εἰδωλολατρεία∙ νὰ μὴν συγκοινωνοῦμε μὲ αὐτὸ τὸ ἄκαρπο ἔργο τοῦ σκότους∙ καὶ νὰ ζητήσουμε τὸν ἱλασμὸ γιὰ τοῦτον τὸν ἐπιχειρούμενο μολυσμό, ποὺ…. ἐκδηλώνεται ἐξαιτίας καὶ τῆς δικῆς μας ἀδιαφορίας.

   Ἡ ἀγρυπνία θὰ τελεστεῖ τὴν Παρασκευὴ 8 Ἰουνίου τὸ βράδυ, στὸ ἱερὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, ποὺ βρίσκεται στὴν ὁδὸ Ἐπιμενίδου 7 στὴν Πλάκα, ἀπὸ τὶς 8.00 μ.μ. ἕως τὴν 1.30 π.μ.

   Ἂς ἑνώσουμε τὶς προσευχές μας μὴ φύγουν τὰ πουλιὰ γιὰ ἀλλοῦ, μὴν ἀναχωρήσει ἡ χάρις, ὅπως κάποτε στὴν Βασιλεύουσα, καὶ τότε μόνο κλαῖμε.

   Ἐκ τοῦ ἱεροῦ Παρεκκλησίου

   π. Ἰωάννης Δρογγίτης

   Ἐν Ἀθήναις, 6 Ἰουνίου 2018

   • Ο/Η Frixos λέει:

    Με δεδομενο οτι ο Αμβροσιος και ο Δρογγιτης είναι γελιοι, οι καρναβαλιστες των … φεστιβαλ υπερηφανειας τους συναγωνιζονται επαξιως, καθως επιμενουν να κρατανε ερμητικα κλειστα τα αυτια τους στα σοφα λογια του μεγαλου Καβαφη, τα οποια εγραψε ειδικα για αυτους:

    Όσο μπορείς

    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

    Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινή ανοησία,
    ως που vα γίνει σα μιά ξένη φορτική.

    Αλλά ειμαι απολυτως βεβαιος οτι αν ζουσε σημερα ο Μάνος Χατζηδάκης θα τους …ελουζε με λογια που μονο αυτος θα τολμούσε να εκστομίσει.

   • Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Μοναστήρια του Χωροφύλακα Αμβρόσιου

    https://roides.wordpress.com/2019/08/29/29aug19/

    Όταν ο δεσπότης «Χωροφύλακας» έσπαγε την τηλεόραση τριών ηλικιωμένων καλογριών

    [εκεί όπου ζούσε απομονωμένο από τον κόσμο και ένα κοριτσάκι]

    Η ποιμαντορική ράβδος, από θρησκευτικό σύμβολο μετατράπηκε σε όργανο δίωξης της ‘ακολασίας’ καλογραίων. ‘Δράστης’ ο Αμβρόσιος Λενής, μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. ‘Θύματα’, καλόγριες στο μοναστήρι της Πεπελενίτσας, καμιά 20αριά χλμ. από το Αίγιο”.

    Έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ του ο Γιάννης Διακογιάννης στα ‘ΝΕΑ’, στο φύλλο της 17ης Ιουλίου του 1982, απεσταλμένος στο μοναστήρι όπου ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, “κατηγορήθηκε” ότι έσπασε με την “ράβδο” του την τηλεόραση που είχαν μόλις αγοράσει τέσσερις καλόγριες.
    Έτσι, μια μέρα γύρω στις 8.15 μ.μ. μαζί με τον πρωτοσύγγελο έρχονται εδώ πέρα. Βλέπει ο Αμβρόσιος την τηλεόραση, που τη χρωστάμε ακόμη και μας κόστισε 33.000 δρχ., βάζεις τις φωνές γιατί δεν τον ρωτήσαμε, σηκώνει την πατερίτσα και κάνει θρύψαλα την οθόνη. Πώς δεν μας γκρέμισε το κελί».

    https://roides.wordpress.com/2013/11/26/26noe13/

    Ο κ.Μπαλτάκος προικίζει τον ιερό Αμβρόσιο

    Βουκολικά ειδύλλια στην πατρίδα της Γκόλφως

    Αναστάτωση επικράτησε σήμερα στη Βουλή με αφορμή συζήτηση τροπολογίας με βάση την οποία παρατείνεται για τριάντα ακόμα χρόνια η παραχώρηση κατά χρήσιν έκτασης Μαθητικών Κατασκηνώσεων στο Βερίνο, με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, στη γυναικεία μονή που υπάγεται στη Μητρόπολη Αιγιαλείας. Ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης άφησε σαφείς υπαινιγμούς για περίεργες διαδικασίες και ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός. «Πώς είναι δυνατόν να παραχωρείτε μια τέτοια έκταση με τροπολογία; Ο Δήμος Αιγιαλείας ήθελε να κάνει προσφορά και δεν ήταν καν ενημερωμένος. Τέτοιες διαδικασίες δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές για τέτοιες εκτάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας συγκλήθηκε χθες εκτάκτως. Επικρατεί τεράστια αναστάτωση στην περιοχή» είπε ο κ. Τσούκαλης, γνωστοποιώντας ότι η παραχώρηση της έκτασης στο Μοναστήρι έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Τσούκαλης μάλιστα στάθηκε και στην διάταξη σύμφωνα με την οποία η έκταση παραχωρείται στο μοναστήρι ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή διάταξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.