Aπόφαση Αρείου Πάγου: η «υπόθεση» Βατοπεδίου ήταν Σ κ ά ν δ α λ ο

[Αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου – Η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο]

 Ε Ν Ο Χ Ο Ι

Μετά από 17 χρόνια ο Άρειος Πάγος αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για τη λίμνη Βιστωνίδα

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν, ορίζοντας ως κύριο ιδιοκτήτη το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 781/2020, το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Η διεκδίκηση της Μονής αφορούσε έκταση 27.000 στρεμμάτων.

Το χρονικό της υπόθεσης

H απόφαση του Αρείου Πάγου, επί της ουσίας, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη. Τότε η πρόεδρος δεν δημοσίευσε την αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής, απόφαση, στην οποία μειοψήφισε. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις ανταλλαγές ακίνητων-φιλέτων με την Μονή.

H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, με καθυστέρηση 4 ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Είχε προηγηθεί ωστόσο η αποκάλυψη του σκανδάλου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Από το 2015 τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε κρίνει τελεσίδικα, υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση 197/2015, απορρίπτοντας την Έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας της Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κοινού του Πανάγιου Τάφου.

Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου, για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει. Πρόσφατα δε, απορρίφθηκε η προσφυγή της συζύγου του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η συμβολαιογράφος, Αικατερίνης Πελέκη, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της ποινής που της είχε επιβληθεί για προσωρινή παύση 4 μηνών από τα καθήκοντά της. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το Εφετείο Αθηνών άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο καθώς δεν δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη σε βάρος, κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Αικατερίνης Πελέκη.

«Το Εφετείο, που είχε πειθαρχική δικαιοδοσία, άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο, γεγονός το οποίο είχε θεραπεύσει όλες τις προβαλλόμενες πλημμέλειες στη διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων» αναφέρει το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Η Αικατερίνη Πελέκη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά την ομόφωνη αθώωσή της τον Απρίλιο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Τότε οι δικαστές έκριναν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο και κηρύχθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη κ.ά.

πηγή: lifo.gr

ΥΓ: Παραμένει στο δικαστικό σώμα η εφέτης Μαρία Ψάλτη, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 49 υπέρ και 4 κατά, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος για οριστική παύση από το δικαστικό σώμα της εφέτη Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε κατηγορηθεί για διαρροή δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, ως πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, στη γνωστή αντιδικία μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

 

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Aπόφαση Αρείου Πάγου: η «υπόθεση» Βατοπεδίου ήταν Σ κ ά ν δ α λ ο

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το Βατοπέδι των Καραμανλή-Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου-Εφραίμ και η δικαστίνα της Εκκλησίας Μαρία Ψάλτη. Η ευσέβειά της απέδειξε και την αθωότητά της.

  2013
  https://www.newsbomb.gr/ellada/story/289771/paramenei-sto-dikastiko-soma-i-efetis-maria-psalti
  19/03/2013 20:26
  Παραμένει στο δικαστικό σώμα η εφέτης Μαρία Ψάλτη


  ………………………

  2020
  https://www.documentonews.gr/article/areios-pagos-ametaklhto-to-skandalo-batopedioy-h-limnh-bistwnida-anhkei-sto-dhmosio

  Άρειος Πάγος: «Αμετάκλητο» το σκάνδαλο Βατοπεδίου – Η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο

  Δημοσίευση
  3.08.2020 | 07:24

  Ανανέωση
  3.08.2020 | 07:50

  Με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου που πρώτο το Κουτί της Πανδώρας είχε αποκαλύψει το 2008. Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν.
  ………………………………

  Στην ουσία, η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν,
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφισε.
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις «Ιερές Ανταλλαγές» ακίνητων-φιλέτων, δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια – δικαίως όπως αποδεικνύεται περίτρανα- την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

  Διαβάστε επίσης: Τα παραμύθια περί «μη σκανδάλου Βατοπεδίου»
  ………………………………….
  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ:
  Ο όσιος Εφραίμ αθώος υπό τους πανηγυρισμούς και την αποθέωση Καραμανλή και Τσίπρα, του Παπαγγελόπουλου

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/104195_o-papaggelopoylos-apotheonei-karamanli-tsipra

  • Ο/Η Ασύνδετη Περιπλάνηση λέει:

   …Καλά στο παρελθόν εν έτει 1990 άνθρωπος του Εφραίμ ο Κώστας Λούλης, επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.
   Καλά, κατά την διάρκεια της αποκάλυψης της υπόθεσης συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου, που έγινε γνωστή ως Σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, υπήρξε υποστηρικτής της θέσης της μονής και ανέλαβε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπεδίου.
   Καλά, έχει επικριθεί για το ότι σε βιβλίο του εκφράζεται με θαυμασμό για την επταετία και τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
   Πως γίνεται ΟΜΩΣ επί κυβερνήσεως του Κούλη – γκούφη του εξολοθρευτή της αριστεράς, του χαρισματικού ηγέτη- τιμονιέρη της κανονικότητας, άνθρωπος του Εφραίμ (ο εν λόγω Κ. Λούλης) να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Τουρισμού;
   Μάλλον κάτι δεν έχω συνδέσει σωστά….

   • Ο/Η roidis λέει:

    κοιμάστε

   • Ο/Η Ωραία Κοιμωμένη λέει:

    Δε σας παίζω κ.roidis. Τις απόψεις μου εκφράζω. Αν δεν σας αρέσουν, αγνοείστε τες. Δε σας όρισα εξεταστή ούτε αξιολογητή των απόψεων μου. Δεν επιθυμώ να σχολιάζετε όσα γράφω. Δεν τα γράφω γι΄εσάς, εσείς έχετε τας εμμονάς σας άλλωστε, και τας αλάνθαστας απόψεις σας.
    Υ.Γ. Αν κοιμάμαι, το κάνω μόνο για έναν λόγο: για να σας ονειρευτώ.

   • Ο/Η roidis λέει:

    merci

 2. Ο/Η Ιωσήφ ο παιδεραστής λέει:

  https://www.iefimerida.gr/news/326530/o-papaggelopoylos-yperaspizetai-tsipra-kai-karamanli-gia-vatopedi

  O Παπαγγελόπουλος υπερασπίζεται Τσίπρα και Καραμανλή για το Βατοπέδι
  22|03|2017

  «Τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να τα εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα».

  Τα παραπάνω δήλωσε στην «Ελευθερία του Τύπου» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Επίσης, η κυρία Σωτηροπούλου κατήγγειλε ότι η οικογένειά της δέχθηκε τηλεφωνικές απειλές για τη ζωή της, από το μοναχό Αρσένιο.

  https://www.capital.gr/epikairotita/618227/aisthisi-prokalese-i-katathesi-sotiropoulou-gia-tin-upothesi-tis-m-batopediou?amp=true

  Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση Σωτηροπούλου για την υπόθεση της Μ. Βατοπεδίου
  Πέμπτη, 13-Νοε-2008 15:13

  Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η μαρτυρική κατάθεση της δικηγόρου Τάνιας Σωτηροπούλου, που εκπροσωπούσε τους ακτήμονες που διεκδικούσαν τα 16 οικόπεδα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, και τα οποία στη συνέχεια περιήλθαν στη Μονή Βατοπεδίου.

  Η κυρία Σωτηροπούλου, υποστήριξε πως σε συνάντηση που είχε με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, το Μάιο του 2008, για να του θέσει το θέμα, εκείνος της είπε « Εγώ υποχρεώθηκα ότι αυτή η απόφαση ήρθε από πάρα πολύ ψηλά. Πιο ψηλά δεν γίνεται. Και μου είπαν. Ψωμιάδη πρέπει να το υπογράψεις αυτό εδώ και τώρα. Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή».

  Επίσης, η κυρία Σωτηροπούλου κατήγγειλε ότι η οικογένειά της δέχθηκε τηλεφωνικές απειλές για τη ζωή της, από το μοναχό Αρσένιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.