Στον Γράμμο, θύματα ήταν μ ό ν ο οι δυο Ελλάδες που αλληλοσφάχτηκαν

[Κανένας ηρωισμός από καμιά πλευρά δεν μπορεί να επισκιάσει το εθνικό όνειδος που συμβολίζει αυτή η τραγική περίοδος.]

«Επτά φορές ο στρατός κι επτά οι αντάρτες»

Τι κάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Βάζουν νεαρές ψυχές να γαλουχούνται από ενενηντάχρονους που θεωρούν ως μέγιστο επίτευγμα της ζωής τους τη συμμετοχή τους σ’ έναν φονικό εμφύλιο; Στον Γράμμο δεν πολέμησαν συμμορίτες και ελευθερωτές από τον ολοκληρωτισμό, ή μοναρχοφασίστες και αγωνιστές της ελευθερίας. Θύματα από τις δυο Ελλάδες πολέμησαν και αλληλοσφάχτηκαν.

του ©Δημήτρη Ευθυμάκη στο protagon.gr

Όταν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο Ερντογάν επιστρέφει στο ξίφος του ιμάμη, γελάμε. Οταν το 2020 η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στα μονοπάτια του Γράμμου, τι πρέπει άραγε να κάνουμε; Να κλάψουμε; Η διαδικτυακή πρόσκληση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για αυγουστιάτικο «εναλλακτικό» camping στο Νεστόριο της Καστοριάς και οι ξεναγήσεις σε σημαδιακές τοποθεσίες του Γράμμου, είναι μια από κάθε άποψη απερίγραπτη πρωτοβουλία.

Τι πάνε εκεί πάνω να κάνουν τα παιδιά; Να κλάψουν την ήττα του 1949; Ας πήγαιναν ως την Κουμουνδούρου να κλάψουν την δεύτερη του 2019, πιο κοντά θα τους έπεφτε. Αφήστε που επειδή στο νοσοκομείο του ΔΣΕ, στην σπηλιά του Ζαχαριάδη και στον Πύργο της Κοτύλης πάει κάθε χρόνο εκδρομές η ΚΝΕ, ενδέχεται να τρακάρουν οι δυο νεολαίες σε κείνες τις ματωμένες πλαγιές και να έχουμε επανάληψη του Εμφυλίου, αυτή την φορά ανάμεσα σε δυο αριστερά στρατεύματα.

Χωρίς πλάκα τώρα, τι είδους επιλογή είναι αυτή; Απ’ όλη την ελληνική Ιστορία, στην τριετία 1946-49 διάλεξαν να καταβυθιστούν για να ψαρέψουν διδάγματα για τη ζωή τους; Παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2000 ως το 2005, θα διδαχτούν το παρελθόν από «βιωματικές αφηγήσεις μαχητών του ΔΣΕ», όπως λέει το πρόγραμμα; Δεν ντρέπονται λιγάκι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Βάζουν νεαρές ψυχές να γαλουχούνται από ενενηντάχρονους που θεωρούν ως μέγιστο επίτευγμα της ζωής τους την συμμετοχή τους σε έναν φονικό εμφύλιο;

Θα πείτε «παιδιά είναι, οι νεολαίες είναι πάντα πιο αριστερές από τα κόμματα τους, άστα να πιστεύουν ότι αποτελούν αντίβαρο ή ίσως και αντιπολίτευση στην δήθεν κεντρώα σοσιαλδημοκρατική στροφή του Τσίπρα». Αμ δεν είναι έτσι τα πράγματα, κουμπάρε. Η κατασκευή ιδεολογικών γενίτσαρων δεν είναι ποτέ ασήμαντη υπόθεση. Κατουράμε σήμερα στην θάλασσα, θα το βρούμε στο αλάτι μετά από δέκα χρόνια.

Οταν το 16χρονο μαθαίνει ότι ο συμμαθητής του που έχει άλλη άποψη είναι απόγονος του μοναρχοφασίστα που κάρφωνε με την ξιφολόγχη τον δικό του ηρωικό παππού-αντάρτη, μαθαίνει την ιστορία με τον ακραία λάθος τρόπο. Τα μονοπάτια του Γράμμου κατασκευάζουν ρεβανσιστές, οι οποίοι κάνουν μικρούς και μεγάλους (αν τα καταφέρουν) εμφυλίους σ’ όλη τους τη ζωή. Ρίξτε μια ματιά στον Πολάκη και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ο κόσμος του είναι χωρισμένος σε λίγους συμπολεμιστές-συντρόφους και σε πολλούς εχθρούς που πρέπει να εξοντωθούν. Ρίξτε μια ματιά στον Παππά που δίχως ηθική αναστολή συμμαχεί ακόμα και με τον διάβολο προκειμένου να κερδίσει τον διαρκή του πόλεμο. Τέτοιους φτιάχνουν τα μονοπάτια εκεί ψηλά.

Μπορώ να γράφω μέχρι αύριο για το θέμα. Για τις φρικαλεότητες του Εμφυλίου, για τους νεκρούς, τους κομματιασμένους, τους ξεσπιτωμένους, τους μετέπειτα εξορισμένους και φυλακισμένους, για τα ερείπια, την φτώχεια και την μετανάστευση που άφησε πίσω του. Κανένας ηρωισμός από καμιά πλευρά δεν μπορεί να επισκιάσει το εθνικό όνειδος που συμβολίζει αυτή η τραγική περίοδος. Σε ‘κείνα τα μονοπάτια δεν πολέμησαν μήτε συμμορίτες και ελευθερωτές από τον ολοκληρωτισμό, μήτε μοναρχοφασίστες και αγωνιστές της ελευθερίας. Θύματα από τις δυο Ελλάδες πολέμησαν και αλληλοσφάχτηκαν.

Κι αν οι οργανωτές της ξενάγησης θέλουν να μάθουν πως πραγματικά διδάσκεται η ιστορία, θα επικαλεστώ κάποιον σεμνό ανθρωπάκο από την δική μου οικογένεια που πολέμησε με τον εθνικό στρατό εκεί πάνω. Που στις επίμονες παιδικές μου παρακλήσεις να μου διηγηθεί τι έκανε στον πόλεμο, αυτός μου είπε τελικά μια μοναδική ιστοριούλα και έπειτα σφράγισε το στόμα του:

«Μπήκαμε σ’ ένα χωριό έξω από την Φλώρινα, που ήταν εντελώς κατεστραμμένο. Δεν υπήρχε σπίτι όρθιο, δεν είχε μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Στην πλατεία του χωριού βρήκαμε έναν γέρο που καθόταν πάνω σ’ ένα αγκωνάρι. Μας ζήτησε τσιγάρο. Του δώσαμε. “Ποιος έκανε έτσι το χωριό, παππού;”, τον ρωτήσαμε. “Τι να σας πω ρε παλικάρια; Επτά φορές μπήκε ο στρατός κι επτά οι αντάρτες. Για πείτε μου εσείς ποιος το κανε”, μας απάντησε».

Ετσι θα ‘πρεπε να διδάσκεται η Ιστορία.

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Στον Γράμμο, θύματα ήταν μ ό ν ο οι δυο Ελλάδες που αλληλοσφάχτηκαν

 1. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Αμφότερα τα Γαλλικό ΚΚ και Ιταλικό ΚΚ ήταν πιο μαζικά από το ΚΚΕ. Και όμως, απέφυγαν τον εμφύλιο.

  Ουδέποτε, κατά τον εμφύλιο, αμφισβητήθηκε η κυριαρχία τής αστικής κυβερνήσεως στα νησιά τού Αιγαίου και στην Κρήτη. Εάν το ΚΚΕ επικρατούσε, θα ήταν αδύνατο στον ΔΣΕ να καταλάβει τα περισσότερα νησιά τού Αιγαίου και την Κρήτη (εδώ ακόμη και η 8η στρατιά τού Μάο δεν κατόρθωσε να κυριεύσει την Ταϊβάν, που μερικά νησάκια της απέχουν μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Κίνα)· χωρίς να υπολογίσουμε και το γεγονός ότι το Βρετανικό πολεμικό ναυτικό είχε τον πλήρη έλεγχο τής Μεσογείου. Θα είχαμε, λοιπόν, δύο Ελλάδες: την αυτοαποκαλούμενη κομμουνιστική ηπειρωτική Ελλάδα και την καπιταλιστική νησιωτική Ελλάδα, που θα αποτελείτο από τα περισσότερα νησιά τού Αιγαίου και την Κρήτη και που σύντομα θα καθίστατο πάμπλουτη (ποσοστό τών χρημάτων τού σχεδίου Marshall θα αρκούσε να τη μετατρέψει σε Monaco τής ανατολικής Μεσογείου). Μετά την κατάρρευση τού ανύπαρκτου σοσιαλισμού, οι δύο Ελλάδες δεν θα μπορούσαν να ενωθούν. Η Γερμανία ενώθηκε διότι η πλούσια δυτική ήταν και η μεγαλύτερη και μπορούσε να απορροφήσει τη μικρή ανατολική. Θα ήταν αδύνατο για την ζάπλουτη μικρή νησιωτική Ελλάδα να δεχθεί ένωση με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική αφού κάτι τέτοιο θα τη βούλιαζε οικονομικά (και όχι μόνο¹).

  ¹ εκτός από το οικονομικό χάσμα (το οποίο αρκούσε και από μόνο του), υπάρχει και η διαφορά πληθυσμού – η πρώην δυτική Γερμανία ήταν σαφώς πολυπληθέστερη οπότε και μπορούσε να ξηλώσει τους κρατικούς μηχανισμούς και να τους στελεχώσει με δυτικογερμανούς· όσον αφορά, λοιπόν, τους ανατολικογερμανούς καραβανάδες και μπάτσους: για τους μεν ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς ακούσια αποστρατεία, οι δε κατώτεροι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί κλήθησαν να επιλέξουν είτε εκούσια αποστρατεία είτε επανεκπαίδευση (εννοείται σε δυτικογερμανικές σχολές)

  • Ο/Η doulosofos λέει:

   Μια επισήμανση για το Ιταλικό και το Γαλλικό ΚΚ. Να μην ξεχνάμε οτι το ξήλωμα του Άξονα ξεκίνησε από ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν και στις δύο χώρες. Πιστεύω πως τόσο το Ιταλικό, όσο και το Γαλλικό ΚΚ, κατάλαβαν πως δεν τους «έπαιρνε» να κάνουν καουμποϋλίκια και έτσι την γλύτωσαν οι χώρες τους.

 2. Ο/Η Βελόνα στ΄ άχυρα λέει:

  Κύριε Δ. Ευθυμάκη,
  Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα.
  Τι έχετε να πείτε γι΄αυτούς που θέλουν τους νέους γαλουχημένους με το πνεύμα του σημερινού καπιταλισμού- νεοφιλελευθερισμού που εκπαιδεύει και επιλέγει τα οικονομικά υποκείμενα που χρειάζεται, με μια διαδικασία οικονομικής επιβίωσης του ικανότερου;
  Σήμερα που ζούμε και απολαμβάνουμε τα αγαθά της περίφημης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπου στις εκλογές ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι, οι οποίοι αγοράζουν τα πακέτα των ψήφων των κάτω, τι έχετε να πείτε; Για την Ελλάδα όπου οι εργοδότες κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους να ψηφίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς, έχετε κάτι να σχολιάσετε;
  Ο πολιτικός ανταγωνισμός έχει καταστεί πλέον ένας ανταγωνισμός στη διαφθορά, η πολιτική αναλώνεται αποκλειστικά σε βρώμικες υποθέσεις, ενισχύοντας την απαξίωσή της. Αυτό επαυξάνεται από το γεγονός της οικονομικής κυρίως εξάρτησης των πολιτικών από το επιχειρείν. Το μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά και η έλλειψη συνείδησης εκ μέρους των πολιτικών θριαμβεύει.
  Αυτά ΔΕΝ αντιλαμβάνομαι να απασχολούν το ανήσυχο πατριωτικό πνεύμα σας. Ίσως είναι υποδεέστερης σημασίας από τη διαδικτυακή πρόσκληση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για αυγουστιάτικο «εναλλακτικό» camping στο Νεστόριο της Καστοριάς και τις ξεναγήσεις της.
  Ίσως, κάποιος από τους δυο μας να ψάχνει βελόνα στ΄άχυρα.

  • Ο/Η roidis λέει:

   καμία σχέση το σχόλιο σας με το θέμα μας.

  • Ο/Η Avir λέει:

   Το ότι μια παγκόσμια οικονομική ελίτ έχει επιβάλλει τον ολοκληρωτισμό των αγορών καταργώντας την πολιτική, δηλαδή την αστική δημοκρατία, δεν φαίνεται να σας απασχολεί κι ας είναι η αιτία όσων αναφέρετε

   • Ο/Η roidis λέει:

    Avir…
    η (αστική έστω) δημοκρατία, είναι η μόνη και καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία που γνώρισε εως τώρα ο κόσμος -ή, η λιγότερο χειρότερη.
    Για το μέλλον δεν ξέρω.

 3. Ο/Η Σχετική Θεωρία λέει:

  Το παρακάτω κειμενάκι είναι αντιγραφή από την εισαγωγή του άρθου του κ. Δ. Ευθυμάκη. ΜΙιλάει για γαλούχηση νεαρών ψυχών. Το δικό μου κειμενάκι αναφέρεται επίσης σε γαλουχημένους νέους.

  ΄΄Τι κάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Βάζουν νεαρές ψυχές να γαλουχούνται από ενενηντάχρονους που θεωρούν ως μέγιστο επίτευγμα της ζωής τους τη συμμετοχή τους σ’ έναν φονικό εμφύλιο; Στον Γράμμο δεν πολέμησαν συμμορίτες και ελευθερωτές από τον ολοκληρωτισμό, ή μοναρχοφασίστες και αγωνιστές της ελευθερίας. Θύματα από τις δυο Ελλάδες πολέμησαν και αλληλοσφάχτηκαν.΄΄

 4. Ο/Η Left λέει:

  Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β.Κόκκαλης αρνείται την επαναπρόσληψη εγκύου, που δικαίωσαν δικαστήρια

  3/08/2020

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αρνείται να εφαρμόσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία διατάσσεται να επαναπροσλάβει έγκυο υπάλληλο στο γραφείο του, την οποία είχε απολύσει πριν από ένα μήνα.

  Το θέμα έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας και έχει προκαλέσει ευρύτατες αντιδράσεις, μεταξύ των άλλων και την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι ο βουλευτής είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση.

  Προξενεί εντύπωση ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, παρότι, υποτίθεται, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

  Αναμένεται πάντως το αποτέλεσμα της προσφυγής του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία αιτείται η ανάκληση της δικαστικής απόφασης για την υπάλληλο του.

  • Ο/Η doulosofos λέει:

   Ο Β. Κόκκαλης είναι Σύριζα εξ υιοθεσίας. Δεν είναι γέννημα θρέμμα του γνήσιου προλεταριακού, αγωνιστικού Σύριζα.

 5. Ο/Η Marina Rodia λέει:

  Πάντως, εδώ που τα λέμε, θα έπρεπε οι νέοι να μαθαίνουν για την επιρροή των ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ, κλπ) που δοκίμασαν τα όπλα τους στις πλάτες μας, έτσι δεν είναι; Ισως να σκεφτόντουσαν το ρόλο που παίζει η χώρα μας σαν πειραματόζωο! (ακομα και σήμερα, με τα οικονομικα κολπάκια που δοκιμαζονται, στις πλάτες μας επίσης) 🙂

  • Ο/Η roidis λέει:

   οι βιβλιογραφικές πηγές είναι αμέτρητες και η επιρροή άγγλων-αμερικανών-σοβιετικών μέσα από αυτές προφανής.
   οι γιορτές παράγουν μίσος, είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά.

  • Ο/Η Διαμάντω λέει:

   Marina Rodia,
   Επιτέλους στο σχόλιο σας, βρίσκω για πρώτη φορά σε τούτη την ιστοσελίδα,έναν υγιή προβληματισμό για το τι αξίζει να μαθαίνουν οι νέοι.
   Σε κάποιους θα έπεσε λίγο βαρύς ο σχολιασμός σας, τους ευχόμαστε περαστικά. Σύμφωνα μ΄αυτούς,οι νέοι δεν πρέπει να έχουν γνώση και κρίση για τη βλαπτική επιρροή τόσο στο παρελθόν όσο και εις το διηνεκές των ξένων δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτούς τους πεφωτισμένους, οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για τον άθλιο ρόλο του πειραματόζωου που παίζει η χώρα μας, φταίνε ΜΟΝΟ δύο πράγματα:1ον Η ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ και 2ον η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
   Επέτρεψε μου να χαρακτηρίσω το σχόλιό σου, ΄΄διαμαντάκι μες στη στάχτη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.