Επιτέλους. Καταδίκη Αμβρόσιου στον Άρειο Πάγο για το ομοφοβικό κήρυγμα

[Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου]

Με μια εμβληματική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου για την καταδικαστική απόφαση των επτά μηνών με τριετή αναστολή που του είχε επιβληθεί για το εμπρηστικό κείμενό του με το οποίο καλούσε το ποίμνιό του να φτύνει χωρίς δισταγμό και να απομονώνει τους ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου για το ακραία ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, τον Δεκέμβριο του 2015, υπό τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Η καταδίκη Αμβρόσιου αποφασίσθηκε από το δικαστήριο του Αιγίου με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ωστόσο με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, το δεύτερο αδίκημα καταργήθηκε και έτσι οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν μόνο για τη «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και όχι για την «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος». Ειδικότερα οι αρεοπαγίτες ταυτίστηκαν με την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος, κατά τη διαδικασία ακρόασης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε προτείνει την επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου μια τόσο σημαντική απόφαση που βάζει όριο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο. Παράλληλα, η απόφαση αυτή δικαιώνει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, εννιά μέλη της οποίας μήνυσαν τον Αμβρόσιο. Άλλωστε ο μητροπολίτης έχει παραδεχτεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίδικο κείμενό του αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους πολιτικούς και σε όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως και γενικά στους ομοφυλόφιλους, διαψεύδοντας ο ίδιος την πρωτόδικη απόφαση που βασιζόταν στο σκεπτικό ότι οι επίμαχες φράσεις αφορούν μόνο τους πολιτικούς.

Για την αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, που είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, είχαν ασκήσει έφεση η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου και ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών. Στη δεύτερη δίκη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδίκασε τον μητροπολίτη σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», με τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων να προσφεύγει στη συνέχεια και να ζητάει την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Η αμετάκλητη καταδίκη του μητροπολίτη για τον επικίνδυνο, κατάπτυστο και ομοφοβικό δημόσιο λόγο είναι μια μεγάλη νίκη για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Πόσω μάλλον όταν ο Αμβρόσιος είχε φτάσει στο σημείο να λέει ενώπιον του δικαστηρίου ότι «το »φτύστε τους» είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο, και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε (…) Αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο».

«Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας», τονίζει η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας,

©Κλειώ Παπαπαντολέων ―Εφημ.τ. Συντακτών

 

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Επιτέλους. Καταδίκη Αμβρόσιου στον Άρειο Πάγο για το ομοφοβικό κήρυγμα

 1. Ο/Η Ακοσμος Αιτωλος λέει:

  Οι λενηδες και οι λιαπηδες ισως μας πουν οτι η θεμις δεν ειναι αοματη αλλα φοραει μπουρκα,γιαυτο καραδικασε το χωροχωφυλακα,δηλαδη εξισλαμισθηκε και απειλειται η χριστιανοταλιμπαν ταυτοτητα μας.

 2. Ο/Η Κάσυ Διάρη, θεούσα λέει:

  http://www.kalami.net/2005/ellada/ekkl_ellad_skandala.html

  «Mε αφορμή τα σκάνδαλα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μερικά ερωτήματα που δεν έχουν πάρει απάντηση.
  Γράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Βασίλης Α. Λαμπρόπουλος

  (…)

  Πηγαίνετε σε μία εκκλησιαστική σχολή και δείτε μαζεμένα τα παιδιά. Είναι εύκολο να διαπιστώσετε πόσα απ΄ αυτά είναι κουνιστοί. Τα παιδιά αυτά οδηγούνται στην ιεροσύνη και στις κρεβατοκάμαρες υψηλόβαθμων στελεχών της Εκκλησίας, είτε για παθητική είτε για ενεργητική ομοφυλοφιλία.

  Ως παλαιός, και επί 28 χρόνια, εκκλησιαστικός συντάκτης, που παρακολουθεί και τα τωρινά τεκταινόμενα έχουμε να πούμε ότι: Τίποτε από αυτά δεν ήταν άγνωστα στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Όλα είναι γνωστά και τα συζητούσανε μεταξύ τους οι μητροπολίτες. Όλοι ξέρανε για την Μπέμπα Μπλάνς, την Κάλας, τη Σούλα, τη Λέλα, τη Ρίτα, το Χωροφύλακα κ.λπ.

  Επομένως, ας μην απορούμε τώρα, απλώς βγήκε ένα σκάνδαλο και ακολούθησαν αποκαλύψεις για τα άλλα που σοβούσαν επί χρόνια. Τα θύματα μιλήσανε, έστω και καθυστερημένα (….)

 3. Ο/Η + Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

  Για να συνηγορήσουμε ή όχι με την απόφαση του Αρείου Πάγου, οφείλουμε να διαπιστώσουμε πρώτα εάν η θεολογία του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων Αμβροσίου ευσταθεί θεολογικά ή όχι. Εάν υποθέσουμε ότι η θεολογία του Μητροπολίτου αυτού δεν έχει θεολογικά ερείσματα, τότε για ποιον λόγο το σχέδιο της της δημιουργίας του Θεού θέλει την ύπαρξη δύο φύλων για την συνέχεια της υπάρξεως της ζωής; Επομένως το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς τους φιλομόφιλους οι οποίοι επιθυμώντας να επιβάλλουν το δικό τους εγώ υπερβαίνουν κατά θέσιν και κατά φύσιν αυτόν τον Θεό. Αλλά το άτοπον, και το ασθενές και το εγωιστικόν, και το σχιζοφρενές, και το κομπλεξικόν δεν ευλογείται καθόλου, όσα πλακωμούνια κι αν κάνουν αι μεν, όσες αρχιδολαγνείες κι αν κάνουν οι δε, διότι κατά φύσιν και κατά θέσιν Θεού το αποτέλεσμα είναι στείρο και ελλειπές. Και εγώ απλά ερωτώ: η Θεολογία έχει ισχύν στην απόφαση του Αρείου Πάγου; Διότι εάν δεν έχει, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του τόπου αυτού είναι τόσο ελλειπής και στείρα, όσο ο έρως των φιλομοφίλων. Εαν αγάπη του Τριαδικού δημιουργού Θεού, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης

  • Ο/Η roidis λέει:

   ξέρουμε τη «θέση» του Θεού μέσω των αντιπροσώπων της ορθοδοξίας.
   σήμερα υπάρχουν επίσημοι ομοφυλόφιλοι ιερείς με την έγκριση της Αγγλικανικής εκκλησίας, χωρίς κανένα πρόβλημα.
   Επίσης στη φύση η ομοφυλοφιλία παρατηρείτε σε όλο το βασίλειο θηλαστικών.

 4. Ο/Η της Ελεύθερης Ψώρας λέει:

  Θράσος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.