Οι κατά Αλέξη… συκοφάντες της Marfin

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δικαιολογήθηκε η απουσία του προέδρου από την τελετή μνήμης για τους νεκρούς της 5ης Μαΐου 2010, μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν ξεχάστηκε από το Μάτι. Πάλι φταίνε κάποιοι που κάηκαν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες

Εντάξει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κάτι για τα δ έ κ α χρόνια από τη Marfin στη Βουλή. Δεν το είχε έτοιμο, πού να το θυμηθεί ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι. Αλλά μετά έπρεπε να απαντήσει στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας που ανακοίνωσε ότι παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνουν το Σάββατο αποκαλυπτήρια πλακέτας για τα τρία θύματα εκείνης της φρικτής εγκληματικής ενέργειας, εκείνου του εμπρησμού που έμεινε ανεξιχνίαστος, μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και τι έκανε όλο το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, σκεπτόμενοι αυτήν την πρόσκληση; Εβγαλαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος.

 Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση, χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

 Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως «ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας».

 Ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

 Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου».

 Ας πούμε, έτσι για χάρη της συζήτησης και της λήθης, ότι όντως σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τιμήσει τα θύματα της Marfin. Οτι δηλαδή ο Γιώργος Κυρίτσης που έλεγε ότι δεν θυμάται να έχει πεθάνει κανένας από μολότοφ, είτε έχει το κατά νόμον ακαταλόγιστο είτε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δηλαδή η φράση που αποδίδεται στον κ. Τσίπρα —«και τι κακό έχουν οι μολότοφ;» (εδώ)— κακώς του αποδίδεται· ο κ. Τσίπρας διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας, δεν έχει το ακαταλόγιστο.

Ας δούμε λοιπόν τη βασική ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ (και του αρχηγού του) για την τελετή μνήμης που φέρει την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας: Δέκα χρόνια δεν έχουν βρει τους δράστες, ούτε έχουν αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Σωστά! Μπράβο! Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν και τότε και τώρα υπουργός Προστασίας του Πολίτη —αλλά είναι καλό που, έστω τώρα, θυμήθηκε μια πολιτική «οφειλή» του να βρει τους ενόχους.

Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι: α) ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ασχοληθεί ποτέ του και β) από αυτά τα 10 χρόνια που δεν βρέθηκαν οι δράστες ούτε και αποζημιώθηκαν οι οικογένειες των θυμάτων, τα τεσσεράμισι χρόνια τα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι έκαναν ο Γιάννης Πανούσης, ο Νίκος Τόσκας και ο Πάνος Σκουρλέτης; Γιατί δεν έψαξαν να βρουν τους ενόχους; Και καλά ο κ. Τόσκας, δεν μπορούσε να βρει καν κάποιο λάθος στο Μάτι, οι άλλοι δύο τι έκαναν; Δεν θα μιλήσω για τους υπουργούς Οικονομικών. Σιγά μην είχαν την πρόθεση να αποζημιώσουν τους συγγενείς —θα τα σπατάλαγαν.

Διότι υπάρχει όμως και ένα άλλο, πιο ανησυχητικό στην άρνηση του κ. Τσίπρα να συμμετάσχει στην τελετή της ελληνικής πολιτείας προς τιμήν των συμπολιτών μας που χάθηκαν εκείνη τη μέρα: η Αγγελική Παπαθανασοπούλου θα ήταν σήμερα 42 χρονών, το παιδί της 10, η Παρασκευή Ζούλια 45 και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 46 —εκείνη τη μέρα κάποιοι τύποι που και καλά «διαδήλωναν» τούς πήραν ό,τι είχαν και ό,τι θα αποκτούσαν στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η εξής αναφορά: «η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων».

Δηλαδή; Οι τρεις που πέθαναν συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες; Η Αγγελική, η Παρασκευή και ο Επαμεινώνδας όταν μνημονεύονται, είναι εχθροί της κοινωνίας και των αγώνων της;

Δυστυχώς, εδώ πάλι υπάρχει ένα νήμα. Διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάποιοι «πήγαν και κάηκαν και χάλασαν την εικόνα»…

*

Πηγή: Του ©Αλέκο Παπαναστασίου στο Protagon.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

2 Responses to Οι κατά Αλέξη… συκοφάντες της Marfin

 1. Ο/Η Αντιρώσος κομμουνιστής λέει:

  https://www.oakke.gr/simantika/siriza.htm

  Ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται σαν ο βασικός πολιτικός προστάτης των δολοφόνων

  ……

  Η περιγραφή είναι από την Αυγή που μεταφέρει στο φύλλο της 6 Μάη μία πολύ ζωντανή περιγραφή της διαδήλωσης. Το άρθρο τιτλοφορείται «Το τραγικό περιστατικό στη Μαρφίν», έτσι ονομάζεται η δολοφονία των 3 εργαζομένων. Παραθέτουμε αποσπάσματα (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Πρόκειται για ένα ααράδισμα από μισές αλήθειες και ψέμματα που εξωραίζουν όπως θα δούμε παρακάτω τους δολοφόνους, αλλά φτάνουν και αυτά για να δείξουν την άμεση πολιτική ενοχή του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ στη δολοφονία της 5 του Μάη :

  «Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν άνθρωποι». Έχει ξεσπάσει η φωτιά στην είσοδο της Marfin στην Κλαυθμώνος. Άνθρωποι που ίσα ίσα φαίνονται από τους πυκνούς μαύρους καπνούς, στα μπαλκόνια κουνάνε τα χέρια, φωνάζοντας βοήθεια. Οι διαδηλωτές από κάτω τους κοιτούν. Ανήμποροι να βοηθήσουν, φωνάζουν «άνθρωποι, υπάρχουν άνθρωποι. Την πυροσβεστική. Γρήγορα».

  Τα επεισόδια έχουν ξεκινήσει πιο πριν. Στη Σταδίου δυνάμεις των ΜΑΤ προχωράνε δεξιά και αριστερά από τα μπλοκ «συνοδεύοντας» την πορεία στο ύψος όπου υπάρχει μπλοκ αντιεξουσιαστών. Οι διαδηλωτές, καθώς και παρευρισκόμενοι στην πλατεία, μεγαλύτερης ηλικίας, φωνάζουν «έξω απ’ την πορεία η αστυνομία». Κάποιοι διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα σπάνε τις βιτρίνες των καταστημάτων που δεν έχουν σιδεριές. Λίγη ώρα μετά από μια συμπλοκή με τις δυνάμεις καταστολής, όπου γίνεται χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς και διαδηλωτές πετάνε στα ΜΑΤ πλαστικά μπουκάλια με νερό και άλλοι -με μαντήλια- πετάνε πέτρες, ακούγεται ο κρότος από την τράπεζα που σπάει.

  Έχουν σπάσει τα τζάμια και έχουν ρίξει μολότοφ στην Marfin. Είναι λίγο μετά τις 2 μ.μ. Οι φλόγες δεν είναι μεγάλες, ο καπνός όμως είναι αποπνικτικός ακόμη και για όσους βρίσκονταν κάτω, στην είσοδο…

  …Περίπου δέκα λεπτά μετά κι αφού το ένα μπλοκ φωνάζει στο προηγούμενο «ανοίξτε, κάντε χώρο», φθάνουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής. Η φωτιά σβήνει σε δευτερόλεπτα, οι καπνοί ωστόσο παραμένουν πυκνοί. Εν τω μεταξύ ένας από τους εγκλωβισμένους πηδάει, στην προσπάθειά του να σωθεί, και τραυματίζεται. Οι πυροσβέστες ακουμπούν μια κρεμαστή σκάλα στο κτήριο και κατεβαίνει η πρώτη εγκλωβισμένη που είχε κατορθώσει να περάσει στο διπλανό μπαλκόνι.

  Ανοίγει πυροσβεστική κλίμακα και κατεβαίνει κι άλλος εργαζόμενος. Οι πυροσβέστες ανεβαίνουν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται μια γυναίκα κατάμαυρη απ’ τους καπνούς. Έχουν συγκεντρωθεί τέσσερα οχήματα πια, περνάνε τα τελευταία μπλοκ κι ο κόσμος απομακρύνεται. Τα λοιπά γνωστά. Τρεις νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι, νεκροί».

  Είναι λοιπόν κάποιοι «διαδηλωτές» που με «καλυμμένα πρόσωπα» (sic) σπάνε τις βιτρίνες των καταστημάτων «που δεν έχουν σιδεριές», δηλαδή που τα αφεντικά τα άφησαν έκθετα στους «διαδηλωτές» . Αυτοί όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τους υπόλοιπους διαδηλωτές αλλά ενσωματώνονται στην πορεία που ενώνεται μαζί τους ενάντια στα ΜΑΤ : «διαδηλωτές πετάνε στα ΜΑΤ πλαστικά μπουκάλια με νερό και άλλοι –με μαντήλια- πετάνε πέτρες, ακούγεται κρότος από την τράπεζα που σπάει».

  Η επόμενη φράση δεν έχει υποκείμενο. «Έχουν σπάσει τα τζάμια και έχουν ρίξει μολότοφ». Όλη αυτή την ώρα τα μπλοκ συνεχίζουν να περπατάνε. «Έχουν συγκεντρωθεί τέσσερα οχήματα πια, περνάνε τα τελευταία μπλοκ κι ο κόσμος απομακρύνεται. Τα λοιπά γνωστά».

  Σύμφωνα όμως με καταγγελία που κάνει ο δημοσιογράφος Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Νέα» απαντώντας στη διάψευση ενός ρεπορτάζ του από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Το «απόλυτο ψέμα» που μου χρεώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόλυτη αλήθεια! Η ομάδα των ατόμων που έκαψαν το υποκατάστημα της Μarfin ξεπήδησαν από μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείτο του κυρίως μπλοκ των δυνάμεων του κόμματος, το οποίο όντως εκείνη την ώρα βρισκόταν στην αρχή της Σταδίου. Στο ίδιο γκρουπ ήταν και μέλη της οργάνωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΟΝΤΡΑ, του ΝΑΡ κ.ά. κάτι που επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς».

  Το ίδιο το ρεπορτάζ της Αυγής δείχνει να επιβεβαιώνει αυτή την είδηση παρά να τη διαψεύδει. Η ίδια η διάψευση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικά ασαφής: «Είναι γνωστό ότι η κεφαλή του μπλοκ του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αρχή της Σταδίου ή και μακρύτερα».

  Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν το καθαυτό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ή το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΟΝΤΡΑ, του ΝΑΡ ή και του ΣΕΚ σύμφωνα με πολλές άλλες μαρτυρίες. Αυτό που διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Αυγής είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ αφού για το έντυπο του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι «διαδηλωτές» δηλαδή τουλάχιστον σύμμαχοι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί που σπάνε τις βιτρίνες των καταστημάτων και αυτοί που σπάνε τις βιτρίνες των τραπεζών και αυτοί που βάζουν φωτιά και τις καίνε. Πουθενά δεν αποδοκιμάζονται αυτοί που έκαψαν την Μαρφίν και μαζί της έκαψαν ζωντανούς 3 εργαζόμενους.

  Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του δεν διευκρινίζει ποιους θεωρεί «υπεύθυνους» του «τραγικού θανάτου» : «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ειλικρινή και βαθιά του θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και την απερίφραστη καταδίκη του απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων».

  Το δε ψευτοΚΚΕ καταδικάζει παρεπιμπτόντως «τον τραγικό θάνατο» όπως «όλοι μας»…:

  «Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν αύριο και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών».

  Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς τους δεν μιλάει για δολοφονία και δεν βάζει σαν πρώτο αίτημα τη σύλληψη των δολοφόνων.

  Αλλά πιο εύγλωττες και γεμάτες ζωντανή αλήθεια είναι οι μαρτυρίες των ίδιων των εργαζόμενων της Μαρφίν που τις κρύβουν επιμελώς τα δύο κόμματα μιλώντας προκλητικά για «νεκροσυλία» όπως κάποτε μίλαγαν για «τρομολαγνεία» ενάντια στις καταγγελίας της 17νοεμβρίτικης βίας. Στην εφημερίδα Αποκαλύψεις μιλούν δύο από τους 26 εργαζόμενους της Μαρφίν που βρίσκονταν μέσα στην Τράπεζα. Ο τραυματίας Σωτήρης Μπαμπατζίκης περιγράφει: «Όλα γίνανε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μου φαινόταν σαν εφιάλτης. Το κτίριο είχε περικυκλωθεί από πλήθος διαδηλωτών. Ήμασταν στο ισόγειο όταν αρχίσανε να μας πετάνε μολότοφ. Πανικόβλητος ανέβηκα στον τρίτο όροφο. Έξω από τα παράθυρα βλέπαμε οργισμένους κουκουλοφόρους να μας κάνουνε χειρονομίες και να μας βρίζουν. Ασφυκτιούσαμε από τους καπνούς. Εκεί, χωρίς να το σκεφτώ αποφάσισα να πηδήξω στη διπλανή ταράτσα από το παράθυρο. Το πάτωμα ήταν τσίγκινο και στην προσγείωση χτύπησα. Άφησα πίσω μου τη Βιβή Ζούλια, η οποία δυστυχώς δεν με ακολούθησε. Δυστυχώς…». Μία άλλη εργαζόμενη η Γιώτα Βασιλάκου περιγράφει: «Οι μολότοφ έπεφταν βροχή. Το κτίριο καιγόταν. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και κουκουλοφόροι άρχισαν να μας πετάνε πέτρες. Μας έβριζαν και μας έκαναν κ…δάχτυλο. Ξέρεις τι μας φώναζαν; Έτσι ρε, να καείτε ζωντανοί!…».

  …….

 2. Παράθεμα: Οι κατά Αλέξη… συκοφάντες της Marfin — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.