Να σταματήσει επιτέλους η δαπανηρή αισχρότητα του Αγίου Φωτός

[Λεφτά για απάτες δεν περισσεύουν. Ο πρωθυπουργός έχει μια ιστορική ευκαιρία]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Έξι σύγχρονοι Αρχιερείς έχουν ομολογήσει δημόσια τη βλάσφημη απάτη. Ο τ.Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος (έφτασε 17χρονος στα Ιεροσόλυμα), τέως σκευοφύλακας του Τάφου, ο Ιεραπόλεως Ισίδωρος, σκευοφύλακας (στρατολογήθηκε 13χρονος στην αδελφότητα),  ο  Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (στρατολογήθηκε 13χρονος), ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος (στρατολογήθηκε 15χρονος), δυο φορές Τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου και τώρα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο τελευταίος, και κινούμενος προφανώς από διάθεση να βοηθήσει την κυβέρνηση, και γιατί εχθρεύεται τον Ρωσόφιλο πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενέσκηψε υπαινικτικός πλην σαφέστατος:  «Παλαιότερα πριν γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα για την υποδοχή του Αγίου Φωτός, έπαιρναν το φως από το καντήλι της Αγιας Τραπέζης… Δεν υπάρχει λοιπόν Άγιο φως 1ης κατηγορίας και 2ης κατηγορίας…Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν τελευταία…».

Επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης και ο βυζαντινολόγος καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης. Όχι ότι έχουμε χρείαν μαρτύρων για το προφανές της αθλιότητας ενός φυλετιστή τσαρλατάνου θεού, που κλείνει ραντεβού κάθε χρόνο με θεομπαίχτες Ρωμιούς παπάδες και με το πυρολατρικό τους ποίμνιο, αλλά να προσθέσω και τον Αδαμάντιο Κοραή, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ, τον Αρχιεπίσκοπο Αστραχανίου και Σταυρουπόλεως Νικηφόρο Θεοτόκη, τον πρόξενο στα Ιεροσόλυμα Άγγελο Βλάχο, τις ειρωνικές και απαξιωτικές παρατηρήσεις δεκάδων επιφανών Ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, τη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» στο λήμμα «Άγιο Φως», ο συντάκτης της οποίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός με την απάτη, εγκαλώντας το πατριαρχείο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής» κ.Σταύρο Ζουμπουλάκη, που έχει καταγγείλει αυτήν τη «γελοιότητα» και την «ασέβεια». Το μαφιόζικο και διεφθαρμένο από κεφαλής μέχρις ονύχων φυλετικό πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχει εδώ και κάποιους αιώνες επενδύσει εξουσιαστικά και οικονομικά στην απάτη. Ο κ. Τσίπρας, την αναβάθμισε διαθέτοντας για πρώτη φορά το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Αυτό το τσίρκολο πρέπει να λήξει, η έμπνευση της  ευσεβούς κας Μιμής Λιάνη Παπανδρέου το σωτήριον έτος 1988  της αερομεταφοράς του φωτός, έχει κλείσει τον αμαρτωλό της κύκλο. Ο σημερινός πρωθυπουργός επωφελούμενος από την επιδημία, μπορεί να ξεπεράσει και σε αυτό το ζήτημα από Αριστερά τους αγύρτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύγουστος 1968: Ο διεφθαρμένος πατριάρχης Βενέδικτος (συζούσε με την ερωμένη του στο πατριαρχείο)  χρίζει τέσσερις επίορκους δικτάτορες και ηθικούς αυτουργούς βασανιστηρίων «Μεγάλους Σταυροφόρους» και «Ταξιάρχες» του Τάγματος των «Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», δείχνοντας έτσι και το μέτρο του σεβασμού του σε αυτό το «ιερό» μνημείο. Ο νυν πατριάρχης Θεόφιλος, ανέδειξε σε πολύ υψηλή αρχιερατική και κρίσιμα διοικητική θέση του πατριαρχείου του, έναν ιερέα που έφυγε από την Ελλάδα για να κρύψει τη ντροπή της σύλληψής και της μετέπειτα καταδίκης του για προσβολή της δημοσίας αιδούς, στον αθηναϊκό πορνοκινηματογράφο ‘Αρίωνα’. («‘Νέοι Άνθρωποι’, 12.10.2001 & 9.12.2005. ‘Πρώτο Θέμα’, 22.1.2006). Το όνομα του Επισκόπου δημοσιεύτηκε, αλλά κανείς δεν διέψευσε. Δεν το μεταφέρω εδώ. Όποιος ενδιαφέρεται ας το αναζητήσει στα αρχεία των εντύπων.

Ο Βυζαντινολόγος καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης, στο βιβλίο του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός, ερμηνεύοντας την ευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης, γράφει, ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος (ούτε καν υπαινιγμός) περί «άνωθεν κατερχόμενου αΰλου Φωτός» κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνο φως φυσικό, που ανάβεται στην ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού» και ότι το άγιο φως είναι απλώς «το ιερό σύμβολο του «ανεσπέρου Φωτός» Χριστού, το Άγιο Φως, το νέο Φως της Αναστάσεως». Το επισημαίνω αυτό για να ενισχύσω την καταγγελία του πρώην Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου, την οποία παραθέτω παρακάτω, πως το πατριαρχείο τα τελευταία χρόνια που πολιορκείται από αμφισβητίες, έχει αλλοιώσει την ευχή για να κουκουλώσει την απάτη!.

Ο απατεώνας πατριάρχης Ειρηναίος, φυλακισμένος από τον απατεώνα διάδοχό του Θεόφιλο

Το μαφιόζικο πατριαρχείο του διεφθαρμένου πατριάρχη Θεόφιλου, διαδόχου των επίσης διεφθαρμένων, Ειρηναίου (εκθρονίστηκε αφού πρώτα εξευτελίστηκε από τα σκάνδαλα που βγήκαν στο φως το 2005), Διόδωρου (μαστροπός και λαθρέμπορος χρυσού) και Βενέδικτου, όλων τους βουτηγμένων σε κάθε μορφής σκάνδαλα, οφείλει να ομολογήσει δημόσια την απάτη. Δεν θα το κάνει ποτέ και η ρατσιστική και εκκλησιολογικά απαράδεκτη ξενόφερτη ελληνική διοίκηση, ανεπιθύμητη στους διαμαρτυρόμενους Παλαιστινίους, Ορθοδόξους και μη, θα πέσει αναπόφευκτα μέσα στον ορυμαγδό των σκανδάλων της,  και έτσι θα λήξει η πειρατική αρπαγή του παλαιστινιακού πατριαρχείου, που ξεκίνησε με απάτη το 1534, με τον εισοδιστή πρώτο Ρωμιό πατριάρχη Γερμανό από τη Δημητσάνα, ο οποίος γνωρίζοντας από την παραμονή του στην Αίγυπτο άριστα την αραβική, υποδύθηκε τον Άραβα και διαδέχτηκε τον Δωρόθεο Β΄ (Αττάλα), εξασφαλίζοντας μετά και την κληρονομική διαδοχή του από τον ανιψιό του. Η φάμπρικα της εξέλιξης σε  πατριάρχες, των ανήλικων αγοριών που φεύγουν από τα χωριά τους ακόμη και 12χρονα, όπως ο σημερινός Γαργαλιανιώτης πατριάρχης, θα σταματήσει απότομα, όπως απότομα πετάχτηκε με τις κλωτσιές το 1898 ο τελευταίος Ρωμιός πατριάρχης Σπύρος Ευθυμίου από το αραβικό πατριαρχείο της Αντιοχείας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Α. Από την ιστοσελίδα του διωγμένου, επειδή μίλησε επίσημα για τις αθλιότητες του πατριαρχείου, τ.Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου. Η πλαστογράφηση της τελετουργικής ευχής, για να φαίνεται η αφή μιας ακοίμητης κανδήλας ως θαύμα:
https://www.archbishopnikiphoros.com/images/pdf/el/peri-tou-agiou-fwtos/1-anoikti-epistoli-peri-tou-agiou-fwtos.pdf
«Στήν εὐχή τοῦ Ἁγίου Φωτός τήν ὁποία διαβάζει ὁ Πατριάρχης (τήν ὁποία ἐπίσης σᾶς σωκλείω, καί ὄχι στήν εὐχή τήν ὁποία δημοσιεύει στήν ἱστοσελίδα, καί τήν ὁποία ἐγκληματικῶς παραποίησε), ἀναφέρεται ρητῶς: «Διά τοῦτο, ἐκ τοῦ ἐπί τοῦτον τόν φωτοφόρον σου Τάφον ἐνδελεχῶς καί ἀειφώτως ἐκκαιομένου φωτός ….». (σημ.Λ.: ενδελεχώς, συνεχώς, όπως και το αειφώτως. Είναι μια ακοίμητη κανδήλα, που διατηρείται αναμμένη από τον φύλακα του Τάφου). Ὅπως θα διαπιστώσετε ἕγινε ἐσκεμμένη ἀπαλειφή τῶν χαρκτηριστικῶν λέξεων …ἐνδελεχῶς και ἀειφώτως ἐκκαιομένου φωτός … μέ σκοπό τήν παραπλάνηση τῶν πιστῶν. Αὐτό ὅμως εἶναι ἔγκλημα καθοσιώσεως καί αὐτός πού τό ἔκανε αὐτό, δέν εἶναι ἅξιος ὄχι μόνο νά λέγεται Πατριάρχης ἀλλά οὔτε κάν Χριστιανός. … Εἶναι καί μερικά ἄλλα πράγματα πού ἀναγράφονται στό σχετικό κείμενο τῆς ἱστοσελίδας τά ὁποία δεν εἶναι ἀληθινά, ….».

Β. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, αρχισυντάκτης του ορθόδοξου περιοδικού «Σύναξη», σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία». «Η νύχτα του Πατριαρχείου» (2.4.2005): «…Το Πατριαρχείο όντως περισφίγγεται από δαγκάνες. Αλλά πρόκειται για τις δαγκάνες του εθνικισμού και του φυλετισμού. Με ποια θεολογική λογική θεωρείται ένα Πατριαρχείο… προίκα ενός κράτους, ενός έθνους ή μιας φυλής; Πώς είναι δυνατόν εκκλησιαστικοί άνδρες να προσδιορίζουν ατιμώρητα ως κύριο προσόν ενός Πατριάρχη το ελληνικό DNA; Πόσο εκκλησιαστικός είναι ο αποκλειστικός των Παλαιστινίων κληρικών από το βαθμό του επισκόπου, ώστε να διασφαλίζεται ότι αποκλείεται η εκλογή Άραβα Πατριάρχη; Είναι άραγε τυχαίο ότι άνθρωποι που εμφανίζουν τον εθνικισμό τους ως πατριωτική αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση, είναι στην πραγματικότητα άθλιοι παγκοσμιοποιητές που δεν αφήνουν το πλήρωμα μιας τοπικής Εκκλησίας ακηδεμόνευτο; Ο εθνικισμός και ο φυλετισμός, όσο γλυκερά και να μεταμφιεστούν, είναι καρκίνος στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας, με εκτεταμένες μάλιστα μεταστάσεις κατά τους τελευταίους καιρούς. …».

Γ. «Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως»

Δ. Καθημερινή, 22.7.2001. «Όλο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα»:https://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Θεωρίες Συνωμοσίας, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

20 Responses to Να σταματήσει επιτέλους η δαπανηρή αισχρότητα του Αγίου Φωτός

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μια ολοφάνερη ανίερη ΑΠΑΤΗ, μια αθλιότητα, που ούτε οι γραφικοί υπερασπιστές της δεν μπορούν να κρύψουν  Ο υπόδικος Τζούμας επιτίθεται στον δεσπότη Αλεξανδρούπολης που ομολόγησε την αλήθεια

  https://www.exapsalmos.gr/2020/04/02/ton-sev-alexandroypoleos-poios-tha-ton-mazepsei/

  Τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως ποιος θα τον… «μαζέψει»;
  Δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου 2020

  Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

  Ναί, σοβαρά αυτόν τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως ποιος θα τον «μαζέψει« επιτέλους;

  ……………..

  «δόθηκε μια υπερβολική έκταση τα τελευταία χρόνια, επειδή είχαμε την δυνατότητα ως κράτος και επειδή δεν έφτανε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, και όπου μπορούσε να φτάσει ήταν μεγάλη ευλογία».

  «Το Άγιο Φως δεν ξεχνάμε ποτέ είναι το ίδιο που βγάζει κάθε μεγάλο Μεγάλο Σάββατο βράδυ ο κάθε απλός ιερέας πίσω από την Αγία Τράπεζα, λέγοντας τα ίδια λόγια που λέγονται στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα» –
  Αυτά δήλωσε χωρίς να κοκκινίσει ο πολύς Άγιος, που μας παρουσιάζεται εδώ και ως μέγας δογματολόγος!

  Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, παραδέχτηκε δηλαδή ότι το Άγιο Φως που βγαίνει από το Ιερό Κουβούκλιο στον Πανάγιος Τάφο, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το φως που ανάβει ένας απλός κληρικός από το καντήλι της Αγίας Τραπέζης και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.
  Για τις δηλώσεις του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως , καλό θα ήταν να έχουμε μια επίσημη απάντηση από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος …………………..

  __________________________________

  και ο κοσμικός νεαρός της romfea

  γράφει χολωμένος

  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36234-alejandroupoleos-anthimos-to-agio-fos-einai-to-idio-pou-bgazei-o-kathe-iereas-to-megalo-sabbato

  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/04 14:10
  Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: »Το Άγιο Φως είναι το ίδιο που βγάζει ο κάθε ιερέας το Μεγάλο Σάββατο»

  Του Αιμίλιου Πολυγένη

  Μια παροιμία του θυμόσοφου λαού λέει: “μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας” και τελικά έχει μεγάλη δόση αληθείας.

  …………………..

  https://www.greatlie.com/index.php/el/xristianismos/agio-fos/2394-agio-fos-kai-mitropolitis-petras-kornilios-tou-m-kalopoulou

  Άγιο Φως και Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος. Του Μ. Καλόπουλου

  Βλέπε στο 6:50

  ΑΓΙΟ ΦΩΣ- holy light (Orthodox easter) Jerusalem.Grizes Zones PART 1/2

  ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ (ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ) ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA CHANNEL TO 2001 ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΟΝΤΑΖ ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ
  __________________________________

  Αλήθεια είναι αλλά είναι προϊόν υποκλόπής
  Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε:

  https://www.iefimerida.gr/news/486287/salos-me-agio-fos-poio-thayma-anavo-me-anaptira-leei-skeyofylakas-toy-panagioy-tafoy

  Σάλος με το Αγιο Φως -«Ποιο θαύμα; Το ανάβω με αναπτήρα» λέει σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου [βίντεο]

  19|03|2019 | 22:49
  Ο λόγος για το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», με μαρτυρίες αγιοταφιτών που ανατρέπουν τη θεωρία του θαύματος που λαμβάνει χώρα με απόλυτη μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

  «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;», είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως.

  Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο, ο σκευοφύλακας Ισίδωρος δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

  Βγήκε η λέξη «θαύμα» από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου

  Μια εξίσου σημαντική αναφορά είναι αυτή που γίνεται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά στον ερευνητή:

  Δημοσιογράφος: Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».
  Πατριάρχης: Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε.

  Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα…
  Πατριάρχης: Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;

  Οι παραπάνω μαρτυρίες, τις οποίες και έδειξε εκτενώς το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και μια ανακοίνωση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

  «Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

  Εκτός από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr αναφέρει πως το παρακάτω βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας, είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του.
  _________________________

  Όμως, όχι πως κάνει διαφορά, δηλαδή αν τον υπέκλεπταν χάριν του δημοσίου συμφέροντος, θα άλλαζε η αλήθεια που έλεγε; Ο δεσπότης μιλούσε μπροστά σε φανερή κάμερα

  https://www.lifo.gr/now/world/230745/kamera-mprosta-ston-skeyofylaka-poy-anavei-to-agio-fos-me-anaptira-na-pos-apantise-o-syggrafeas-toy-vivlioy

  Κάμερα μπροστά στον σκευοφύλακα που ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα – Να πώς απάντησε ο συγγραφέας του βιβλίου Οι αντιδράσεις για το Άγιο Φως συνεχίζονται NEWSROOM20.3.2019 | 19:10

  Οι αντιδράσεις για την αποκάλυψη πως το Άγιο Φως ανάβει με αναπτήρα συνεχίζονται και πλέον συγγραφέας της έρευνας και του βιβλίου απαντά με ντοκουμέντα σε όσα επιχειρεί να ισχυριστεί η αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» στο οποίο μεταξύ άλλων ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Ισίδωρος φέρεται να λέει «Εγώ ανάβω το Άγιο Φως με αναπτήρα» , προκάλεσε αίσθηση και σε κάποιους πιστούς έκπληξη καθώς καταρρίπτει τον αιώνιο ισχυρισμό περί «θαύματος» με δηλώσεις από επίσημα χείλη. «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του.

  Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω…Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;» είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως. Αυτή η δήλωση ήταν αναμενόμενο να πυροδοτήσει αντιδράσεις και η αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έσπευσε μεταξύ άλλων να κάνε λόγο για συνεντεύξεις που «έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους». Θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr τηρεί την ίδια γραμμή και αναφέρει πως βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας, είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του. Ο συγγραφέας απάντησε σήμερα και με ντοκουμέντα αποδεικνύει πως οι συνεντεύξεις και φανερά έγιναν και είχαν προφανώς τη συγκατάθεση όσων μιλούσαν. Εκτός από την απάντησή του, ο Δημήτρης Αλικάκος δημοσιεύει και φωτογραφία στην οποία διακρίνεται η κάμερα και η συσκευή καταγραφής μπροστά από τον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου.

  https://www.news247.gr/koinonia/gerason-etsi-anavoyme-agio-fos-eidololatria-erchetai-oyrano.6704876.html

  Αρχιεπίσκοπος Γεράσων: Έτσι ανάβουμε το Άγιο Φως, ειδωλολατρία ότι έρχεται από τον ουρανό

  Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός – Τι λέει στην κάμερα ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης – «Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό».
  news247 21 Μαρτίου 2019 07:21


  New chanell
  Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός
  Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό – αυτό είναι ειδωλολατρία, είναι καταναγκασμός. Κατέρχεται η Θεία Χάρις αοράτως. Και μάλιστα, μέσα στην ευχή, λέει: ‘Εδώ ανάκτορων, εκ του εν τω Παναγίω Τάφω ενδελεχώς που θα πει συνεχώς, εκκαιομένον φωτός. Θέλει να πει με άλλα λόγια της ακοίμητης κανδήλας. όταν ήρθαν οι σταυροφόροι, αυτοί που διέστρεψαν την Αλήθεια, αυτοί το έκαναν θαύμα για να υποβάλλουν τον λαό όπως και χιλιάδες δοξασίες… και χίλια δυο πράγματα. Και έτσι και αυτό και τότε άλλαξε. Φύγανε οι σταυροφόροι και δυστυχώς το πήραμε εμείς και επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει δεν τους λένε ποτέ την αλήθεια πολλοί. Και το Πατριαρχείο λέει τελετή του Αγίου Φωτός, δεν το λέει θαύμα. Παρότι είναι θαύμα αλλά με εκκλησιαστικό τρόπο. Είναι καθαγιασμός. Και μπορεί να κάνει θαύματα με την πίστη».

  https://www.protagon.gr/epikairotita/o-megas-prwtopresvyteros-gewrgios-tsetsis-gia-to-vivlio-tou-alikakou-to-agio-fws-anavei-apo-kantili-44341814349

  Ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης για το βιβλίο του Αλικάκου: «Το Αγιο Φως ανάβει από καντήλι»

  Μια εμβληματική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας παρενέβη στη συζήτηση για τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Λύτρωση», στο οποίο καταρρίπτονται, με την απόδειξη μιας πεζής πραγματικότητας, τα περί θαύματος στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

  Protagon Team 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, 17:48

  – Επιστολή στον Δημήτρη Αλικάκο, συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου «Λύτρωση», το οποίο αποκαλύπτει πώς ανάβει το Αγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κατά την τελετή του Μεγάλου Σαββάτου, απέστειλε ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει καθώς ο π. Τσέτσης θεωρείται μια εμβληματική φιγούρα της Ορθοδοξίας –εχει ανακηρυχθεί δε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου, από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων (εδώ το πλήρες βιογραφικό του).

  Η επιστολή ελήφθη από τον συγγραφέα μία ημέρα πριν από την παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο ως γνωστόν καταρρίπτει τα περί θαύματος, αποκαλύπτοντας με τεκμήρια και μαρτυρίες την πεζή πραγματικότητα: το Αγιο Φως ανάβει με αναπτήρα σε ένα καντήλι. Διαβάστε:

  «Με αναπτήρα, τι άλλο;» «Ο Πατριάρχης ανάβει τις δύο δέσμες κεριών που κρατά στα χέρια του από κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει από αμνημονεύτων χρόνων απανταχού της Ορθοδόξου οικουμένης, ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν λαμβάνει “Φως Χριστού” από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας, και το μεταδίδει στον κόσμο με το “Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός”», ανέφερε στην πολύ προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή του ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης.

  Σε άλλο δε, σημείο της επιστολής του ο Γεώργιος Τσέτσης, αναφερόμενος στην ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πριν την αφή του Αγίου Φωτός μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ο έχων στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας θα διαπιστώσει πως η εν λόγω ευχή είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος»
  ___________________________________

  Ο Αγιορείτης καλόγερος Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, εκκλησιαστικός συγγραφέας θεολογικών και φιλοσοφικών έργων, μέλος των «Κολλυβάδων Πατέρων» διευθυντής το 1749 στην Αθωνιάδα Σχολή ) πολλά ανιψιός μητροπολίτη της Βλαχίας, βεβαιώνει πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771) κατάργησε την τελετή του αγίου φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν» και, καθώς ο ίδιος γνώριζε από την προσωπική του εμπειρία τον μηχανισμό εμφάνισής του, το περιέγραψε ως το «το χειροποίητον εκείνο φως, ού καγώ, φησι, την δραματουργίαν αυτοψεί κατανοήσας».

  «Ο Νεόφυτος…μνημονεύει προφορική απάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Έφραίμ (1766-1771), στην οποία εδήλωσε (1769), ότι αυτός κατάργησε την «χειροποίητον» του «Αγίου Φωτός» «μηχανουργίαν», ως μη θαυματουργική ενέργεια, αλλά απάτη, που απέβλεπε στη «φωτεμπορία»:


  (Εκ του υπ’ αριθ. 89 χειρογράφου) ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΦΩΤΟΣ. Εφραίμ των Ιεροσολύμων πατριάρχης ο εξ Αθηνών, ερωτηθείς εν Βουκουρεστίω της Ουγγρο-Βλαχίας κατά το ,αψξθ’ παρά του των έσω λόγου κατ’ ιδίαν περί του εν Ιεροσολύμοις επιταφίου εκείνου φωτός απεκρίνατο οι, ενδημούντων τοτηνικαύτα εκεί και ημών.—«Ως ει γε, φησιν, επ’ εμοί ην, κατήργησα αν και την εκείνου χειροποίητον μηχανουργίαν. Ου μην άλλα μακρώ προ τούτου και ο ιεροπρεπής εκείνος και αποστολικός ανήρ, ο και τον βίον και τον τρόπον και τον λόγον φιλόσοφος, Αγάπιος λέγω ο Ιθακήσιος, περιστήσαν εν τη νήσω Πάτμω τούς εν τη σχολή μαθητάς, σχολαρχούντος εκείσε του αοιδίμου εκείνου και εν ιερομονάχοις ηγιασμένου Γερασίμου, ώ και αυτός τοτηνικαύτα εμαθήτευον, υπετίθετο ημίν αναπείθειν πειράσθαι τους προσκυνήσεως χάριν αιρούμενους απιέναι εις Ιεροσόλυμα, δι’ αυτόν τούτον τον ζωοδόχον του Κυρίου Τάφον εκείσε αποδημείν, κουχί δια το χειροποίητον εκείνο φως, ού καγώ, φησι, την δραματουργίαν αυτοψεί κατανοήσας, μικρού και κατελεύσθην υπό των εκείσε φωτοποιών, ως δήθεν κατάσκοπος».»
  (Μνημεία της Ιστορίας των Αθηναίων, Δημήτριος Καμπούρογλου, Τόμος Β’, σελ. 234)

  https://roides.wordpress.com/2019/03/21/21mar19/

  Πριν από τον Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο είχε μιλήσει για σπίρτα ο αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος Θεοτόκης

  Ο εγγονός του αγωνιστή του 1821 οπλαρχηγού Γιάννη Δυοβουνιώτη (του συμπολεμιστή του Αθανάσιου Διάκου) Κωνσταντίνος, Κοσμήτορας της Θεολογικής, διευθυντής Θρησκευμάτων στο Υπ. Παιδείας (1927), μέλος (1928) της Ακαδημίας Αθηνών και αργότερα και Γραμματέας της και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας (1931-32), γράφει στα 1936 στον Β΄τόμο της «Επετηρίδος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών» (σελ. 3-19), ένα άρθρο (“Περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός“), στο οποίο μεταφέρει το ερώτημα του Λαρισαίου Ελευθέριου Μιχαήλου, το οποίο έθεσε στα 1775 στον Νικηφόρο Θεοτόκη, ήδη εκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο Φιλαδελφείας, δηλαδή επίσκοπο των Ελλήνων της Ιταλίας με έδρα τη Βενετία, που δεν είχε όμως αποδεχθεί τον διορισμό του: «Αληθές ή πλάσμα τω εν θεοδέγμονι του Σωτήρος Τάφω κατά την κυριώνυμον του Πάσχα ημέραν φως;».

  Η απάντηση του σοφότατου κληρικού, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου των Νοτίων ρωσικών επαρχιών Αστραχανίου και Σταυρουπόλεως, ήταν η παρακάτω: «Ουκ απ΄ ουρανού κατέρχεται, ουδ΄ από του τάφου αναβλύζει, αλλ΄ ο επί την διακονίαν ταύτην ταχθείς αρχιερεύς εν τω λεγομένω εισελθών κουβουκλίω, τον πυρίτην παίων, πυρ εξάγει επάνω του ζωοδόχου τάφου, είτα εφάψας τας εν τω τάφω πρότερον τριβείσας λαμπάδας κρατών εξέρχεται και το φως μεταδίδωσιν ως ηγιασμένον τη επαφή και προσαύσει του παναγίου τάφου. Και ο μεν αγελαίος λαός εκ του τάφου το φως αναβλύσαν νομίζει, ουδείς δ΄ αυτώ τουναντίον ειπείν θαρσεί, δεινόν τι παθείν δεδιττόμενος».

  Δηλαδή το Φως είναι προϊόν των πατριαρχικών σπίρτων, που η αγέλη των πιστών θεωρεί θαύμα, το οποίο κανείς (πατριάρχης κλπ) δεν τολμά να διαψεύσει, φοβούμενος τι θα πάθει ή και τι έσοδα και «αγελαίους» «πιστούς» θα χάσει η θρησκευτική επιχείρησή του.


  Αδαμάντιος Κοραής , «ΑΤΑΚΤΑ: Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός»):

  «Μην πιστεύετε όσα λέγουν περί του αγίου φωτός. Το Άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον… πλάσμα Λατίνων μοναχών και φραγκοπατερικών γέννημα… Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων το εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα… όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασυτάτους θαυματοπλάστας… Μοναχοί, θρασύτατοι γόητες, επενόησαν το θαύμα τού αγίου φωτός, δια να ενισχύσουν τον ηλίθιον ζήλον των προσκυνητών». Αποκαλούσε μάλιστα τούς προσκυνητές «στρατεύματα μεθυσμένων προσκυνητών, που δεν αισχύνονται να ονομάζωνται χατζήδες…και αξιοθρήνητοι οι κατ’ έτος τρέχοντες μωροί και πλανημένοι προσκυνηταί τού θαύματος»

  https://roides.wordpress.com/2013/05/04/4may13/

  Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως…και για το πατριαρχείο Ιεροσολύμων

  Στα 6τομα απομνημονεύματά του («Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης») ο Βλάχος άνοιξε για τα καλά το στόμα του. Από την αρχή του Δ΄τόμου (1985…….

  Για τη βλάσφημη απάτη του Αγίου Φωτός, ο πρόξενος προσθέτει και τη δική του αρνητική μαρτυρία στις δεκάδες περιφρονητικές τοποθετήσεις και μαρτυρίες του Αδαμάντιου Κοραή και των ξένων λόγιων περιηγητών: «Ένα μικρό αγιοταφικό τέχνασμα μετουσιώνει σε έκσταση την απλοϊκή αναμονή».

  Ο Αρχιεπίσκοπος Λιάπης, επισύρει την οργή του ευσεβέστατου υπόδικου (http://directnews.gr/greece/6411–2.html ) επικοινωνιολόγου του Χουντόδουλου Σωτ. Τζούμα


  https://www.exapsalmos.gr/2020/04/05/archiepiskopos-ieronymos-den-yparchei-agio-fos-1is-i-2is-katigorias/

  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: »Δεν υπάρχει Άγιο Φως 1ης ή 2ης κατηγορίας»

  5 Απριλίου 2020

  Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

  Κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος …….
  Ωστόσο θα θέλαμε να επισημάνουμε την αντίθεσή μας για την άποψη που εξέφρασε για το Άγιο Φως.
  …….
  Όχι Μακαριώτατε δεν είναι το ίδιο. Αυτά αφήστε να τα λένε οι άσχετοι και οι άγευστοι των παραδόσεων μας! Όχι εσείς! Το Άγιο Φως που έρχεται απο τα Ιεροσόλυμα και βγαίνει απο το Άγιο Κουβούκλιο είναι το Άγιο Φως έτσι όπως το ξέρουμε και το καθορίζει η παράδοση αιώνων που το ακολουθεί!…..Όταν βγαίνουν απο το στόμα του Αρχιεπισκόπου και Ιεραρχών μας ( όπως έγινε προχθές με τον Σεβ Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο) τέτοιες απόψεις, τότε ας μην εκπλησσόμεθα όταν και απλοί άνθρωποι λένε τα ίδια και χειρότερα. ….Αυτό ήθελα να πω με πόνο ψυχής και να εκφράσω την θλίψη μου για την επιχειρούμενη υπεραπλούστευση και ισοπέδωση των πάντων! ….
  Με όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα αργήσουμε πολύ να συνέλθουμε! Και μόνο ένα «όπισθεν ολοταχώς» θα μας προσγειώσει!
  Σ.Μ.Τζ.
  ____________________________________

  Aκόμη και χωρίς αναπτήρα, αλλά δεν υπάρχει λόγος αφού κανείς δεν τους βλέπει μέσα στο κουβούκλιο, θα μπορούσαν οι ταχυδακτυλουργοί των Ιεροσολύμων να κάνουν επίδειξη θαύματος στους ηλίθιους, με αυταναφλεγόμενο τετρατομικό λευκό φώσφορο P4 σε θερμοκρασία δωματίου, γι’αυτό φυλάσσεται κάτω από νερό
  P4 (s) + 5 O2 (g) → P4O10(s)


 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Από τη Μαφία που λέγεται πατριαρχείο Ιεροσολύμων


  Ειρηναίος-Παπαδήμας

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=527116

  «Ηρθα να παραδοθώ» λέει Ν. Παπαδήμας

  O πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνελήφθη στο Ελ. Βενιζέλος

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2013

  Ο άφαντος, από το 2004, οικονομικός διαχειριστής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο εξ απορρήτων, το δεξί χέρι του κ. Ειρηναίου, που έφυγε από το Ισραήλ λίγο πριν από την έκπτωση του Ειρηναίου φορτωμένος με σακούλες γεμάτες δολάρια, ξαναεμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο σήμερα Παρασκευή. Ο κ. Νίκος Παπαδήμας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και συνελήφθη…………………………………
  Το συγκεκριμένο διαβατήριο είχε αποκτήσει με απατηλό τρόπο χρησιμοποιώντας στοιχεία ταυτότητας υπηκόου Παναμά, ο οποίος είχε αποβιώσει το 1992. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα σε βάρος του εκκρεμούσαν:
  – ένταλμα σύλληψης από το 13ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας και
  – δύο καταδικαστικές αποφάσεις των Πλημμελειοδικείων Αθηνών και Κέρκυρας για κλοπή, πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση, με συνολική ποινή φυλάκισης 31 μηνών. Ο Ν. Παπαδήμας θα οδηγηθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς.

  Για τον βίο και την πολιτεία του Ν. Παπαδήμα καθώς και τις σχέσεις του με τον Ειρηναίο διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 εδώ.
  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=170669&wordsinarticle=%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%82%3b%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%82
  Ο πρώην οικονομικός διαχειριστής φαίνεται ότι τα «ξαναβρίσκει» με τον κ. Ειρηναίο

  Νίκος Παπαδήμας: ο «φαντομάς» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

  Ποιος ήταν ο ρόλος του ανθρώπου που άναψε τη «σπίθα» της κρίσης

  ……………………………

  https://roides.wordpress.com/2008/11/25/25nov08/


  Ο πατήρ Βαβύλης, πνευματικόν τέκνον και απεσταλμένος του αγ. Χριστόδουλου εις Ιεροσόλυμα, με τιμητικήν συνοδείαν.


  Ο άγιος Διόδωρος καβάλα στο ποίμνιο.

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/ta-mystiria-twn-ierosolymwn/

  ΤΟ ΒΗΜΑ
  Τα μυστήρια των Ιεροσολύμων

  * H οργή του κ. Τιμόθεου για την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη στο πατριαρχείο Τα μυστήρια των Ιεροσολύμων Μητροπολίτης απείλησε ιερείς ότι «θα χυθεί αίμα»…

  ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ
  24 Νοεμβρίου 2008, 23:50 Ενημερώθηκε: 6 Μαρτίου 2005, 00:00

  Και τι δεν θα ‘λεγαν αν μπορούσαν να μιλήσουν οι πέτρες του «Σισλίκ»,

  δηλαδή του αστυνομικού τμήματος της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων, για τις επισκέψεις που δέχεται τα τελευταία τρία χρόνια ο διευθυντής από αγιοταφίτες οι οποίοι αλλησπαράσσονται, κατηγορούν και μηνύουν! Ο τελευταίος που πέρασε την πύλη του «Σισλίκ» ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Αμβρόσιος το πρωί της Τετάρτης. Οι ανθρώπινες ακαθαρσίες(!!!) που είχε βρει ακριβώς έξω από την πόρτα του σπιτιού του λίγη ώρα πριν, τον έκαναν έξαλλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στο τμήμα για να υποβάλει μήνυση και κατηγόρησε στους αστυνομικούς συγκεκριμένο μέλος της αγιοταφίτικης αδελφότητας, το οποίο δημόσια την προηγούμενη ημέρα είχε απειλήσει ιερείς που δεν συντάσσονται με τον Πατριάρχη (και παρά την απαγόρευση δηλώσεων που έχει επιβάλει ο κ. Ειρηναίος μιλούν δημόσια και καταγγέλλουν) λέγοντας επί λέξει «θα χυθεί αίμα»…
  ________________________________________________

  περιοδικό ‘Ε’-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12 Ιουνίου 2005

  Βίοι «αγίων» στα Ιεροσόλυμα
  Έρευνα: Π.Β. Νικολοπούλου

  Ο αρχιμαδρίτης Συνέσιος πλησίασε το σπίτι του τότε πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου και, εν εξάλλω, χτύπησε την πόρτα. Του άνοιξε μια Ρουμάνα που υπηρετούσε τον Διόδωρο. Tns έδωσε μια με ένα κηροπήγιο στο κεφάλι και τη σκότωσε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε npos το χρηματοκιβώτιο απ’ όπου πήρε -όπωs είπαν- χιλιάδες δολάρια. Φεύγοντας, έβαλε φωτιά, καταστρέφοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, πολύτιμα κειμήλια και Βυζαντινές εικόνες που είχε ο Διόδωρος στο σπίτι του. Τον Συνέσιο τον συνέλαβαν οι ισραηλινοί αστυνομικοί και έκτοτε βρίσκεται στις φυλακές του Ισραήλ. Ζήτησε να εξομολογηθεί, αλλά εκτός από τον πνευματικό του δεν θέλησε ποτέ να πει σε κανέναν άλλον τι συνέβη εκείνο το Βράδυ.

  Μυστικά, ψέματα, αδελφότητες, ίντριγκες, όργια, εκβιασμοί, αμύθητες περιουσίες, πολύτιμα κειμήλια που παραδίδονται στις φλόγες κι ένας φόνος! Τα στοιχεία από τα άδυτα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στα χέρια του μετρ Ουμπέρτο Εκο, θα παρείχαν το υλικό για τη συγγραφή ενός νέου θρησκευτικού θρίλερ. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να παίρνουν το δρόμο της λογοτεχνικής δόξας. Κρίμα, γιατί οι ομοιότητες είναι πολλές, θυμάστε πώς ξεκινάει «Το όνομα του ρόδου»; Μ’ έναν άγριο φόνο…
  ………………………

  Ο Συνέσιος μετά την επιστροφή του από την Αυστραλία, έγινε Ηγούμενος στη Μονή της Γεσθημανής ένα από τα προσκυνήματα που βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των προσκυνητών. «Πόστο» ιδιαίτερα επικερδές αφού οι πιστοί που φθάνουν από όλες τις γωνιές της Γns εκεί αφήνουν τον -όχι και τόσο ευκαταφρόνητο- ο-βολό τους. Λίγο καιρό αργότερα, ο Διόδωρος του ζήτησε να πάει σε άλλο μοναστήρι, που όμως«δεν έβγαζε πολλά». Οι φήμες στην Αγιοταφιτική Κοινότητα έλεγαν τότε ότι ο Συνέσιος είχε δώσει 80.000 δολάρια στον πατριάρχη, από το «κομπόδεμα» που είχε κάνει, προκειμένου να τον ξαναβάλει στη Γεσθημανή. Εκείνος τα πήρε, λένε, αλλά έδωσε μόνο μια αόριστη υπόσχεση.

  Μια μέρα καλοκαιριού, ο Συνέσιος πήγε και βρήκε τον Διόδωρο στη βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου, στα Καμένα Βούρλα, όπου παραθέριζε. «Δώσε πίσω τα λεφτά», λέγεται ότι του είπε οργισμένος. «Δεν είναι δικά σου», του απάντησε εκείνος και τον έδιωξε. Τότε ο Συνέσιος επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα και σε έξαλλη κατάσταση χτύπησε την πόρτα του πατριάρχη. Την αποκρουστική συνέχεια της οποίας την ξέρετε ήδη…
  ………………………………….

  «Για να είναι κανείς μέλος της αγιοταφιτικής αδελφότητας πρέπει να έχει γαϊδουρινή υπομονή και να διώξει από μέσα του κάθε ίχνος φιλότιμου και αξιοπρέπειας Μόνο εάν γίνει αυλοκόλακας μπορεί να επιβιώσει και να προοδεύσει», γράφει στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο ο πρώην επίσκοπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νικηφόρος που εκδιώχθηκε γιατί διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί. «Υπάρχει στυγνή εκμετάλλευση των νεότερων από τους παλιότερους και όλων από τον πατριάρχη, ο onoios είναι ασύδοτος και λειτουργεί δίκην αυτοκράτορος και τυράννου. Όσοι γνώρισαν τους τρεις τελευταίους πατριάρχες Βενέδικτο, Διόδωρο και Ειρηναίο, ξέρουν πολύ καλά τι λέω… Οσοι κατάφερναν να προσκολληθούν στον πατριάρχη και να υπομένουν κάθε εξευτελισμό, εξασφάλιζαν θέσεις οι οποίες απέφεραν οφέλη, χρήματα και δύναμη».

  Για τους υπόλοιπους ήταν εξασφαλισμένη η επίγεια κόλαση, λέει ο πρώην επίσκοπος Νικηφόρος. «Πολλές φορές δεν είχαμε ούτε ένα πιάτο φαγητό και συχνά κοιμόμασταν νηστικοί. Λειτουργούσε μια υποτυπώδης κουζίνα, η οποία συνήθως προσέφερε κάποιο φαγητό που δεν τρωγόταν. Ξηρά τροφή ή κάποια κονσέρβα. Δεν ήταν λίγες φορές που κάποιοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποιότητα του φαγητού το πετούσαν στην πόρτα του πατριάρχη».

  ………………………

  «Ο πρώην πατριάρχης Διόδωρος μάλιστα, προκειμένου να περικόβει έξοδα από τους απλούς αγιοταφίτες, το 1985 τους έκοψε ακόμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Όταν κάποιος αρρώσταινε, αφηγείται αγιοταφίτης «του έλεγε να πάει στους δκούς του στην Ελλάδα για να τον φροντίσουν και όταν γίνει καλά να επιστρέψει. Πολλοί πήγαν «σαν το σκυλί στο αμπέλι». Οι «έχοντες» αγόραζαν ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ισραήλ».

  Οι τελευταίοι τρεις πατριάρχες πάντως δεν φημίζονταν καθόλου για την ασκητική ζωή τους. Ο Βενέδικτος (πριν από το Διόδωρο) είχε τη φήμη ανθρώπου που οι γυναίκες δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός ακόμα και με προσκυνήτριες. Στους Αγίους Τόπους ακούγονται διάφορες ιστορίες γι’ αυτόν. Σε εκείνη όμως για την οποία Βοά η αδελφότητα, οι φήμες εμπλέκουν ακόμα και σύζυγο γνωστού έλληνα πολιτικού. Λέγεται ότι είχε σχέσεις μαζί της την είχαν δει και στα Ιεροσόλυμα, και ότι της χάρισε ένα σπίτι στα νότια προάστια, από την περιουσία του Πατριαρχείου. Στο σπίτι αυτό, λένε, έζησε και ζει μαζί με τον πολιτικό σύζυγο της.

  Για τον Βενέδικτο λέγεται ότι ήταν κοσμοπολίτης πολύγλωσσος μορφωμένος και άνθρωπος με φινέτσα, σε αντίθεση με το διάδοχο του. Στην Κατοχή ήταν Εξαρχος στην Αθήνα. Του άρεσε η καλή ζωή και δεν έμενε στα διαμερίσματα του Πατριαρχείου, αλλά στη Βίλα της Γαλιλαίας όπου προσκαλούσε πρίγκιπες υπουργούς και τους επιφανείς της «καλής κοινωνίας». Επί των ημερών του ξεκίνησε η παρακμή στην οποία ζει μέχρι σήμερα η αγιοταφιτική αδελφότητα. «Εδιωχνε όποιον δεν του έδειχνε τυφλή υπακοή. Μόνο το Δεκέμβριο του ’61 έδιωξε 12 αξιόλογους ιερείς επειδή είχαν διαμαρτυρηθεί. Αν τους είχαμε σήμερα, το Πατριαρχείο θα ήταν καλύτερο».

  Ο επόμενος Πατριάρχης Διόδωρος κυκλοφορούσε με δύο Κάντιλακ. Η μία, μάλιστα, λένε ότι δεν χώραγε στο δρόμο που οδηγούσε στο Πατριαρχείο, και την άφηνε στην πύλη της Γιάφα. Στο Ισραήλ οι εφημερίδες έχουν καταγράψει σύλληψη του το Δεκέμβριο του 1986 στη γέφυρα του Ιορδάνη ποταμού, στο δρόμο προς την Ιεριχώ. Εγραψαν ότι κάτω από το κάθισμα της Κάντιλακ βρήκαν χρυσό και ναρκωτικά. «Τα έβαλε ο οδηγός. Εγώ δεν είχα ιδέα», είχε απαντήσει τότε ο Διόδωρος Οι αγιοταφίτες τον περιγράφουν σαν έναν άνθρωπο επιρρεπή σε ποικίλες απολαύσεις και χοντροκομμένο: «Ετρωγε μισό αρνί στην καθισιά του». Ακόμα, ήταν ο ίδιος που «εισήγαγε» τις Ρουμάνες στον Πανάγιο Τάφο, οι οποίες αφήσανε εποχή στα Ιεροσόλυμα. Η πλέον θρυλική ήταν η Λάκριμα, που υπήρξε για χρόνια το «δεξί του χέρι».

  Η αθρόα προσέλευση Ρουμάνων ξεκίνησε μετά από μία επίσκεψη του Διόδωρου στη βαλκανική χώρα το 1983. «Στην αρχή έφερε 4-5 για τα διαμερίσματα του», αφηγείται αγιοταφίτης. «Ηταν εργατικές και δεν δίσταζαν να κάνουν όλες τις δουλειές. Επιπλέον, δεν μιλούσαν ελληνικά και δεν καταλάβαιναν πολλά. Αρα, ήταν πιο έμπιστες από τις Ελληνίδες. Όταν οι υπόλοιποι αρχιερείς του περιβάλλοντος του πατριάρχη έβλεπαν πόσο ευχαριστημένος ήταν, του ζητούσαν να τους φέρει και γι αυτούς. Οι δικές του, λοιπόν, καλούσαν συγγένισσες και φίλες τους. Tous φοραγανε ένα ράσο και λέγανε ότι ήταν μοναχές».

  Θυμάστε τι κατάσταση υπήρχε επί Τσαουσέσκου και πώς έκαναν οι Ρουμάνες για να περάσουν τα σύνορα. Μετά άρχισαν να έρχονται κατά δεκάδες. Ελεγε μία: «Να φέρω μια ξαδέρφη μου, φίλη, γειτόνισσα κ.λπ.;» Το Πατριαρχείο τους έκανε τα χαρτιά και μετά έκανε τα στραβά μάτια. Το βράδυ, οι περισσότερες δουλεύανε σε κλαμπ στην Ιερουσαλήμ. Τι νομίζετε, ότι έρχονταν από τη Ρουμανία για τα 1 00 δολάρια που τους δίνανε; Τόσα έβγαζαν και στη χώρα τους».

  Κάποια στιγμή πολλοί μοναχοί άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι «μας κάνουν κουμάντο οι Ρουμάνες», καθώς ορισμένες και ειδικά η Λάκριμα, είχαν αρχίσει να αποκτούν επιρροή και δύναμη. Η Λάκριμα, όταν ήρθε, ήταν γύρω στά 30 και πολύ όμορφη. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει απαραίτητη στον Διόδωρο. Πολύ γρήγορα έμαθε κι ελληνικά. Ήταν το μοναδικό πρόσωπο, λέγεται, στο οποίο ο τότε πατριάρχης εμπιστευόταν τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του.

  Όταν πέθανε ο Διόδωρος πριν από πέντε χρόνια, η Λάκριμα εξαφανίστηκε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν. Το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε άδειο χωρίς ούτε ένα δολάριο. Οι φήμες φυσικά οργίασαν και από τότε συνεχώς βρίσκεται κάποιος να μιλά για τις βίλες που έχτισε στη Ρουμανία και για την πολυτελή ζωή που ζει…

  Άνθρωπος και των δύο πρώην πατριαρχών ήταν και ο τελευταίος ο Eipnvaios. Κοντά τους γαλουχήθηκε. Σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε διάκονος του Βενέδικτου και έμενε μαζί του στη βίλα της Γαλιλαίας στο όpos των Ελαίων. Ως ευνοούμενός τους, στάλθηκε και για σπουδές στην Ελλάδα. Οι σπουδές ήταν απαραίτητες για να ανέβει κανείς στην ιεραρχία. «Το πτυχίο το πήρε με το ζόρι και με μέσο», λέει ιερέας που ισχυρίζεται ότι «ποτέ κανείς δεν επαίνεσε την ευφυΐα και το μορφωτικό επίπεδο του Ειρηναίου».

  Η έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας ωστόσο δεν τον εμπόδισε να κατέχει πάντα τα υψηλότερα αξιώματα. Όπως αυτό του Εξαρχου στην Αθήνα, πριν γίνει πατριάρχης. Θέση από την οποία διαχειρίστηκε τεράστια περιουσία υπό πλήρη αδιαφάνεια, ακόμα και μέσω offshore εταιρειών.

  Πολλοί αγιοταφίτες, πάντως, πρόλαβαν κι έφυγαν νωρίς. Αρκετοί από αυτούς έγιναν ακόμα και στελέχη επιχειρήσεων. Ένας είναι σήμερα διευθυντής σε μεγάλη τράπεζα, ένας εισαγγελέας, ένας δικηγόρος κι ένας είναι αρχαιολόγος στην υπηρεσία αρχαιοτήτων του Ισραήλ!
  ………………………


  O Eιρηναίος φυλακισμένος στο πατριαρχείο δίνει συνέντευξη στο Ασοσιέιτεντ

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175

  ΤΟ ΒΗΜΑ

  “Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ.

  Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου

  Οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν τις συμβάσεις για εκατοντάδες σπίτια, θέατρα, ναούς και κτήματα στην Ελλάδα. .Συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι και πνευματικά παιδιά «εκτελούσαν» επί χρόνια χρέη «βοηθών οικονομικών διαχειριστών» της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. H διαχείριση των τεσσάρων θεάτρων, των 130 και πλέον διαμερισμάτων, τα ενοίκια από τα εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, ο οβολός των πιστών στα παγκάρια των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών…”. (σημ.: αστεία πράγματα, ουδέποτε ανακοινώθηκε το πόρισμα του μικροσκόπιου)
  (ΤΟ ΒΗΜΑ 10.7.2005).


  Ο παπα-Μεταλληνός παραδέχεται την απάτη του αγίου φωτός!
  123.761 προβολές
  •17 Αυγ 2008

  http://apneagr.blogspot.com/2009/01/blog-post_7934.html

  άρθρο της Ελευθεροτυπίας της 03/04/2005

  Ο Φώτιος και η «τακουνού»

  Ο αρχιμανδρίτης και μέλος της Ιεράς Συνόδου, Φώτιος, που διακονεί τον Πανάγιο Τάφο, κέρδισε πρόσφατα το δικό του δεκαπεντάλεπτο (αρνητικής) δημοσιότητας, όταν μπροστά στις κάμερες καταράστηκε μία δημοσιογράφο. Λίγο αργότερα βέβαια, ζήτησε συγνώμη εξηγώντας ότι είναι ευέξαπτος επειδή έχει ζάχαρο.

  Φαίνεται, ωστόσο, ότι το ζάχαρό του ανεβαίνει ακόμα και όταν… αλληλογραφεί με τους εν Χριστώ αδελφούς του! Ιδού, λοιπόν, τι γράφει (ο απόφοιτος δημοτικού) Φώτιος σε μητροπολίτη, αντίπαλο του πατριάρχη Ειρηναίου: «Μωρή πατσαβούρα τακουνού, που έκανες αίτηση ότι ο μισθός είναι λίγος για να πάρεις αύξηση, για να πληρώνεις εκεί που γυρίζεις, στις αγορές, και δεν ντρέπεσαι που έδωσες τα κειμήλια του Αγίου Τάφου στον… Πώς θα βγει η ψυχή σου; Αλλά και αυτός δεν έχει φιλότιμο που τα πήρε».

  https://www.ereportaz.gr/o-akoimitos-froyros-toy-panagioy-tafoy-kai-i-apati-me-ta-akinita/
  1 Νοεμβρίου 2019
  Ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου και η απάτη με τα ακίνητα
  • Για κακουργηματική απάτη κατηγορείται ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ. Ιωακείμ
  • Κατηγορείται ότι πούλησε εκκλησιαστική περιουσία στη Ζάμπια και ενθυλάκωσε τα χρήματα
  • Τι αποκαλύπτουν τα πορίσματα της «εκκλησιαστικής απάτης» και τι απαντά ο ίδιος

  του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

  Σε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και της Μητρόπολης Ζάμπιας στην οποία ήταν επικεφαλής, εμπλέκεται ο «ακοίμητος φρουρός» του Πανάγιου Τάφου, Μητροπολίτης Ελενουπόλεως και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, Ιωακείμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κοντοβάς. Η υπόθεση την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» όζει από πλούσιο παρασκήνιο και σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον ρόλο του Βολιώτη κληρικού ο οποίος σε δηλώσεις του συχνά-πυκνά αναφέρεται στο δέος που αισθάνεται κάθε φορά που λειτουργεί στον Πανάγιο Τάφο αλλά και την τιμή που νιώθει φέροντας τον τίτλο του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως.
  Ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Ζάμπιας, Ιωάννης (κατά κόσμο Ιωάννης Τσαφταρίδης) με μηνυτήρια αναφορά-φωτιά που κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα οικονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, αναφέρεται σε σκανδαλώδεις πωλήσεις δύο ακινήτων-φιλέτων της Μητρόπολης έναντι 880.000 δολαρίων τα οποία κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ιωακείμ!

  ………………………….
  https://i0.wp.com/www.ereportaz.gr/wp-content/uploads/2019/11/IMG_1652-copy.jpg?

  ……………………………..
  Μετά τον εντοπισμό της φερόμενης ως απάτης ο κ. Ιωάννης ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρο, προκειμένου να προχωρήσει σε φοροτεχνικό και νομικό έλεγχο. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Καμερούν, κ. Γρηγόριο, ο οποίος συνέταξε το σχετικό πόρισμα το οποίο συμπεραίνει ότι:
  • Το αντίτιμο για το ακίνητο της Μητροπόλεως στη Λουσάκα (330.000 δολάρια) παρακρατήθηκε παρανόμως από τον νυν Μητροπολίτη Ιεροσολύμων, ενώ
  • Για το δεύτερο ακίνητο το οποίο πωλήθηκε έναντι 550.000 δολαρίων ο κ. Ιωακείμ υποστήριξε ότι άνηκε στον ίδιο (!) με τον ισχυρισμό του να διαψεύδεται από το συμβόλαιο αλλά και το απόσπασμα του κτηματολογίου.
  Κατόπιν όλων αυτών η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά αλλά και στα δικαστήρια της αφρικανικής χώρας τα οποία μάλιστα «πάγωσαν» τις μεταβιβάσεις.

  …………….


  https://alithiastofos.blogspot.gr/2010/06/blog-post_2512.html

  Η ΞΑΝΘΙΑ ΚΥΡΙΑ, Η ΒΕΡΜΟΥΔΑ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΠΡΕΛΑ
  Ε, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΦΟΒΕΡΟ. ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

  Όταν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου πάει διακοπές
  .
  Εικονίζεται-στην πρώτη από αριστερά φωτογραφία -ο αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, δηλαδή εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στην Ελλάδα, με λίαν αθλητική περιβολή ή καλύτερα περιβολή περιπατητή-φραμπαλιάρη τουρίστα. Κρατάει μια γυναικεία ομπρέλα(προφανώς δανεική από φίλη του) φοράει γυαλάκι Ray-ban και κάθεται με την βερμούδα του στα σκαλοπάτια ενός μέρους στο Πεκίνο. Και όχι στην Ταυλάνδη, όπως κακώς αναφέρουν blog του διαδικτύου.

  https://www.tanea.gr/2005/02/24/greece/toys-esteile-o-xristodoylos/

  «Tους έστειλε ο Xριστόδουλος»

  Μπαΐλης Πάνος24 Φεβρουαρίου 2005 | 00:00

  Ειρηναίος… καίει Χριστόδουλο. Μιλώντας χθες στην Ιερά Σύνοδο του
  Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο κ. Ειρηναίος υποστήριξε ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε τον Βαβύλη και τον Τριανταφυλλάκη» – για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά ότι «τους έστειλε στα Ιεροσόλυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος».


  Χριστόδουλος – Ειρηναίος. Ήταν μέχρι χθες στενοί φίλοι. Ωστόσο, ο Πατριάρχης
  αποκάλυψε πως Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης ήταν απεσταλμένοι του Χριστόδουλου
  κατά την εκλογή του στα Ιεροσόλυμα. Άφησε έτσι ακάλυπτο τον Αρχιεπίσκοπο, ο
  οποίος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε σχέση με Τριανταφυλλάκη και Βαβύλη.
  Αριστερά, ο Βαβύλης κατά την εκλογή του Ειρηναίου. Ο καταζητούμενος ζήτησε
  300.000 δολάρια από τον Πατριάρχη για τις υπηρεσίες του

  Λίγο αργότερα επανέλαβε τα ίδια και στη σύναξη των ιερέων της Κοινότητας!
  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστόδουλος – που εθεωρείτο μέχρι χθες στενός φίλος
  του Ειρηναίου – έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε σχέση με την παρουσία των
  Βαβύλη, Τριανταφυλλάκη και Νικόδημου στα Ιεροσόλυμα.
  …………..

  Την είδηση ότι ο Ειρηναίος «χρέωσε» στον κ. Χριστόδουλο τους Βαβύλη,
  Τριανταφυλλάκη και Νικόδημο επιβεβαίωσε χθες το βράδυ το γραφείο Τύπου του
  Πατριαρχείου – όπως πρώτος μετέδωσε ο Antenna – φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

  Συνεδρίαση σε βαρύ κλίμα

  H χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιήθηκε μέσα σε
  βαρύ κλίμα μετά τις έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν για άρση της εμπιστοσύνης
  στο πρόσωπο του κ. Ειρηναίου από την πλευρά της Ιορδανίας. Όπως έχει γίνει
  γνωστό, οι Άραβες ορθόδοξοι κληρικοί φέρονται αγανακτισμένοι μετά τις
  αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και κυρίως για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την εξαφάνιση του ταμία του Πατριαρχείου N. Παπαδήμα.

  ………..

  ΒΑΒΥΛΗΣ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ

  Ζητούσαν από τον Πατριάρχη 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους

  ΑΠΟ TA μέχρι τώρα στοιχεία, οι Απόστολος Βαβύλης, Γιάννης
  Τριανταφυλλάκης και ο μοναχός και μέλος της Χρυσοπηγής Νικόδημος Φαρμάκης
  είχαν δραστηριοποιηθεί για να στηρίξουν την εκλογή του Ειρηναίου. Επί μήνες
  συμμετείχαν στο επιτελείο του σημερινού Πατριάρχη, όμως μετά την εκλογή οι
  δρόμοι τους χώρισαν.

  Οι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης απαιτούσαν από τον Ειρηναίο 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους, ένα αίτημα που απέρριψε ο Ειρηναίος. H «εκδίκηση» των δύο
  ήταν να καταγγείλουν τον Πατριάρχη ότι σχεδίαζε με αθέμιτα μέσα (γυμνές
  φωτογραφίες και άλλα) την εξουδετέρωση του βασικού του αντιπάλου Μητροπολίτη
  Βόστρων Τιμόθεου. H υπόθεση έφτασε στην ισραηλινή Δικαιοσύνη – όπου εκτός των άλλων οι κ.κ. Ειρηναίος και Τιμόθεος έχουν καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας εις βάρος τους!

  Σημειώνεται ότι Πατριάρχης και Μητροπολίτης – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – δεν
  έχουν βρει σημεία επαφής. Μάλιστα ο Ειρηναίος, από την εκλογή του και μετά δεν
  έχει δώσει άδεια στον Τιμόθεο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό – και βεβαίως
  στην Ελλάδα – παρ’ ότι ο Βόστρων έχει υποβάλει πέντε φορές το σχετικό αίτημα.

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-onoma-toy-rodoy-stin-ieroysalim/

  Τα σενάρια περί δολοφονίας του Πατριάρχη απειλούν να οδηγήσουν στον όλεθρο το μέλλον της ελληνικής αδελφότητας του Παναγίου Τάφου

  «Το όνομα του ρόδου» στην Ιερουσαλήμ

  * Τα σενάρια περί δολοφονίας του Πατριάρχη απειλούν να οδηγήσουν στον όλεθρο το μέλλον της ελληνικής αδελφότητας του Παναγίου Τάφου «Το όνομα του ρόδου» στην Ιερουσαλήμ Οι συζητήσεις για την ανάγκη αραβοποίησης του Πατριαρχείου άρχισαν πάλι και είναι έντονες

  MAPIA ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

  Θα μπορούσε να μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Διαθέτει απ» όλα. Απόπειρες δολοφονίας, δολάρια, Ισραηλινούς, Παλαιστινίους

  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
  24 Νοεμβρίου 2008, 23:34 Ενημερώθηκε: 11 Μαΐου 2003, 00:00

  Θα μπορούσε να μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Διαθέτει απ’ όλα. Απόπειρες δολοφονίας, δολάρια, Ισραηλινούς, Παλαιστινίους και Ελληνες. Προβάλλει στους θεατές δολοπλοκίες και σεξουαλικά σκάνδαλα. Τα ιστορικά σοκάκια της Ιερουσαλήμ με τους μεγαλοπρεπείς βυζαντινούς ναούς, τα επιβλητικά τζαμιά και τις εντυπωσιακές συναγωγές μπορούν να εγγυηθούν το θεαματικό αποτέλεσμα. Μόνο που όλοι όσοι εμπλέκονται είναι κληρικοί μιας Εκκλησίας που στηρίχθηκε στο αίμα του εσταυρωμένου Ιησού. Βρίσκονται σε μια περιοχή που η παραμικρή σπίθα, η παραμικρή παρέκκλιση και οι κακές εκτιμήσεις συμβούλων, κολάκων και γελωτοποιών μπορούν να οδηγήσουν στον όλεθρο.

  Γιουσέφ Ναΐμ Γιουσέφ Αλ Μουφντί: όνομα συζύγου Μαρία, όνομα μητρός Χανίφα, κάτοικος Μπέιτ Τζάλα, γεννηθείς το 1962, ιδιοκτήτης κλωστοϋφαντουργείου, απόφοιτος λυκείου, μέλος του Λαϊκού κόμματος.

  «Γνώρισα, τον μητροπολίτη Τιμόθεο στη Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια εορτής της Ορθοδόξου Ενορίας για φιλανθρωπικό σκοπό» δηλώνει ο κ. Αλ Μουφντί και προσθέτει: «Ο μητροπολίτης Τιμόθεος κατέβαλε σαν βοήθημα στην Κοινότητα ποσό 50.000 δολαρίων. Κατά την αναχώρησή του από την Κοινότητα μου ζήτησε να με επισκεφθεί στο σπίτι μου. Του είπα ότι είναι τιμή μου. Υστερα από τρεις εβδομάδες ήλθε στο σπίτι μου, που βρίσκεται στην οδό Αλ Αμάγιερ, και μου είπε ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τις αρχαιρεσίες του Πατριαρχείου και ότι επιθυμεί να συζητήσω με τους ιερείς της Βηθλεέμ για να του δώσουν την ψήφο τους. Του είπα ότι δεν έχω αντίρρηση.

  * H αιτία της διαμάχης

  Υστερα από κάποιο διάστημα και μετά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στα Ιεροσόλυμα υπερίσχυσε ο μητροπολίτης Ειρηναίος. Ετσι μεγάλωσαν οι διαφορές μεταξύ του μητροπολίτη Τιμοθέου και του Πατριάρχη Ειρηναίου και αφαιρέθηκαν από τον Τιμόθεο οι εκκλησιαστικές του αρμοδιότητες. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος ήλθε στο Μπέιτ Τζάλα, με επισκέφθηκε στο σπίτι μου και μου είπε: «Θέλω να μου βρεις άτομα στη Βηθλεέμ για να δολοφονήσουν τον Ειρηναίο». Ο μητροπολίτης Τιμόθεος πρότεινε ποσό μισό εκατομμύριο δολάρια για όποιον δολοφονήσει τον Ειρηναίο. Εγώ με τη σειρά μου απευθύνθηκα στον… [για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται σε ονόματα] επειδή τον γνώριζα, και υπό την ιδιότητά του ως…. τον συνάντησα έξω από το σπίτι μου μέσα στο αυτοκίνητό του. Του ανέφερα τη «δουλειά», που ήταν η δολοφονία του Πατριάρχη Ειρηναίου, και ότι θα πληρωθεί ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων. Ο… μου απάντησε: «Μείνε ήσυχος. Αναλαμβάνω να τελειώσω τη «δουλειά» εγώ και η συμμορία μου».

  Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν ταραχές στη Βηθλεέμ από τις ισραηλινές δυνάμεις και έγινε περιορισμός της εκκλησίας της Βηθλεέμ. Αυτός κρύφτηκε μέσα στην εκκλησία και ύστερα από λίγες ημέρες μπόρεσε να δραπετεύσει και ήταν καταζητούμενος από τις δυνάμεις κατοχής. Υστερα από κάποιο διάστημα τον συνέλαβαν και δεν υπήρχε καμία επικοινωνία ανάμεσά μας.

  * H προετοιμασία της «δουλειάς»

  Ο μητροπολίτης Τιμόθεος με επισκέφθηκε ύστερα από αρκετό διάστημα για να ρωτήσει τι έγινε με το θέμα του και του απάντησα ότι το άτομο με το οποίο είχα συζητήσει είχε συλληφθεί. Τότε μου ζήτησε να βρω άλλα άτομα για να αναλάβουν «τη δουλειά», που ήταν η δολοφονία του Πατριάρχη Ειρηναίου. Με τη σειρά μου βρήκα τον…, κάτοικο Βηθλεέμ, και του πρότεινα τη δουλειά. Συναντηθήκαμε μέσα στο κλωστοϋφαντουργείο ιδιοκτησίας μου και του είπα ότι ο μητροπολίτης Τιμόθεος επιθυμεί τη δολοφονία του Πατριάρχη Ειρηναίου και ότι εγώ απλώς είμαι μεσολαβητής. ……………. Μου ζήτησε να του φέρω ποσό δέκα χιλιάδων δολαρίων από τον μητροπολίτη Τιμόθεο και μου είπε ότι θέλει ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων. Εγώ την Τετάρτη επικοινώνησα με τον μητροπολίτη Τιμόθεο και δεν το βρήκα σπίτι του. Την Παρασκευή συνέλαβαν τον… και από τότε σταμάτησε η μεταξύ μας επικοινωνία. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος δεν με ξαναρώτησε τι απέγινε το θέμα του, ώσπου που με συνέλαβε η Γενική Ασφάλεια».

  Τα όσα ισχυρίστηκε ενώπιον των παλαιστινιακών αρχών στις 22 Μαρτίου ο Αλ Μουφντί, έχοντας «σώας τα φρένας και χωρίς καμία πίεση ή εξαναγκασμό», άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

  Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος διά του συνηγόρου του πριν από μία βδομάδα κατέθεσε μήνυση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και τελικά ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου.


  Άγριος καυγάς μέσα στο αεροπλάνο της Aegean προς τον υπουργό Αμανατίδη για το Άγιο φως


  Ο εκλεκτός αυτός κύριος, δάσκαλος Δημοτικού στο επάγγελμα, προέρχεται από την ορδή των Λαφαζαναραίων, αλλά την κρίσιμη στιγμή πήγε με το ασκέρι του Τσίπρα

  https://www.tanea.gr/2019/06/23/politics/o-mitsotakis-ekopse-tin-tonia-moropoulou-apo-ta-psifodeltia-tis-nd/

  Σάλος με τη σύνταξη

  Ο Μητσοτάκης έκοψε την Τώνια Μοροπούλου από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

  Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ότι η Τώνια Μοροπούλου λάμβανε από το 1977 τη σύνταξη του πατέρα της, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να της ζητεί να επιστρέψει περισσότερες από 70.000 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την καθηγήτρια του ΕΜΠ.

  https://roides.wordpress.com/2016/12/12/12dec16/

  Ο Αλέξης και η Τόνια στον «Πανάγιο Τάφο»

  Η κα Μοροπούλου,είναι μια ατυχήσασα, πλην πολύφερνη κυρία, που έπεσε θύμα των παράπλευρων κουτσομπολιών του σκανδάλου Κοσκωτά, τρεις άρρενες πρωταγωνιστές του οποίου έχουν ήδη αναβαπτιστεί στην Κάναθο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα εργάζεται πυρετωδώς ως διάδοχος του κάλφα της Υψηλής Πύλης Τζελεπή Κομνηνού, που στα 1810 είχε αποκαταστήσει τις ζημιές της μεγάλης πυρκαγιάς που προκάλεσε ο Διάβολος (ή κατά τους καχύποπτους οι ανταγωνιστές Αρμένιοι) στο ναό κάποιου άδειου τάφου. Με την ιδιότητα αυτή ξενάγησε τον θαυμαστή του Φιντέλ στα ιερά της Αγίας Πόλης. Αρχικά μίλησε επιστημονικά, μετά όμως μίλησε ως «πιστή», με μία πίστη που συναγωνίζεται, από ότι αντιλαμβάνομαι, την άδολη πίστη του πρωθυπουργού και την αφιλοκερδή πίστη του πατριάρχη της Αγίας Σιών, του ενάρετου και θεοφιλή Θεόφιλου
  Είπε λοιπόν η κα Μοροπούλου: «Στις 26/10 μετακυλήσαμε την πλάκα του Παναγίου Τάφου……από κάτω βρήκαμε την κοίτη του βράχου που θεωρείται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού. ..Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού (σ.Λ.: Απότομη μετάβαση από την επιστημονική αμφιβολία στη θρησκευτική βεβαιότητα) είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε» (η Σχολή Κοσκωτά ήταν του Κατηχητικού;).

  https://www.iapopsi.gr/%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%ba%cf%89%cf%84%ce%ac/

  https://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma
  22.07.2001
  Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού

  …………………..

  Η «Πολιτεία» Διόδωρου

  Ο Πατριάρχης Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς των ελληνορθοδόξων εκκλησιών- ανέβηκε στον θρόνο το 1981, έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών. Ηταν Μητροπολίτης Αμμάν, είχε σώσει λέγεται τη ζωή του μακαρίτη Χουσεΐν της Ιορδανίας και απολάμβανε της υποστηρίξεώς του. Εκτός από τη βοήθεια Χουσεΐν, για να γίνει Πατριάρχης ο Διόδωρος, «έταξε» και αρκετά «πακέτα» δολάρια στους μητροπολίτες. Η επιστολή του Μητροπολίτη Διοκαισαρείας Ιακώβου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1983, αποκαλύπτει πολλά και λέγεται ότι την έχει η κ. Δήμητρα Λιάνη στο αρχείο της.

  Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε έχει πει, μάλιστα και σχετική επιστολή στο Οικουμενικό Πατραρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου Καμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Καμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

  Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε»ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

  Οι Ρουμάνες

  Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.
  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Κυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

  Το χρήμα

  Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν επίσης ξεχωριστά έντονη για τον Διόδωρο. «Ο Χιώτης ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.
  Κλείνοντας τη «σταχυολόγηση» των έργων και του βίου Διοδώρου, θα καταθέσουμε, ίσως την πιο χαρακτηριστική μαρτυρία, που φανερώνει το μέγεθος της εξαρτήσεως του εκδημήσαντος Πατριάρχου με το χρήμα.

  Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. Ακόμη και δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη, είχαν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει οπότε και θα συνεχίσετε να μιλάτε, μέχρι να επαναληφθεί η ίδια σκηνή».

  Οι συνέπειες

  Από τα λίγα -γιατί είναι λίγα μέσα στα 20 χρόνια Πατριαρχίας του Διοδώρου- που αναφέραμε, καθίσταται σαφές, ότι επί των ημερών του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο έπεσε σε μαρασμό. Ικανοί κληρικοί απομονώθηκαν ή απογοητεύθηκαν και έφυγαν, ή εκδιώχθηκαν. Οσοι προσπάθησαν να αντισταθούν, απειλήθηκε η ζωή τους. Εμειναν όσοι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν μαζί του, αφού -βάσει του ισχύοντος καθεστώτος- ο Πατριάρχης κάνει ό,τι θέλει και δεν δίδει λογαριασμό σε κανέναν, γιατί στα Ιεροσόλυμα δεν ισχύει η Συνοδικότητα.

  ………………………

  ΒΟΣΤΡΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΣ: …… Μεσολάβησε στην εξεύρεση χρημάτων για την αποκατάσταση προκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα από Ρώσους επιχειρηματίες, πίσω από τους οποίους, λέγεται, ότι «κρύβεται»το Πατριαρχείο Μόσχας. Και επειδή το Ισραήλ έχει πρόβλημα με τους Ρώσους εποίκους δεν θέλει άλλους «Ρώσους» στο κεφάλι του. Ομως τον κ. Τιμόθεο δεν επιθυμούν και οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι, οι οποίοι, μαζί με Ισραηλινούς, τον έχουν κατηγορήσει «διά έκλυτον βίον». Ασεμνες φωτογραφίες του με νεαρό έχουν δημοσιευθεί σε ισραηλίτικες και παλαιστινιακές εφημερίδες.

  Ο ίδιος μίλησε για σκευωρία και κατασκευασμένα φωτομοντάζ και ζήτησε πραγματογνωμοσύνη, κάτι που έκανε και ένας φίλος του, από τα παιδικά χρόνια, Μητροπολίτης Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, του οποίου φωτογραφίες είδαν επίσης και το φως της δημοσιότητος. Τον κ. Τιμόθεο όμως έχουν στο «μάτι» οι Εβραίοι και για το γεγονός ότι υπήρξε επί χρόνια εκλεκτός του Διοδώρου και Αρχιγραμματέας μέχρι τώρα της Ιεράς Συνόδου θέση-κλειδί από την οποία φέρεται να αντλεί τη δύναμή του, αφού «γνώριζε τα πάντα», ενώ Ισραηλινοί διαδίδουν ότι δεν γνώριζε μόνον αλλά «συμμετείχε» κιόλας. Σε Παλαιστίνη και Ισραήλ μιλούν για εκατομμύρια δολάρια που έχουν περάσει από τα χέρια του κ. Τιμόθεου, αλλά αυτό το διαψεύδει.
  ….
  ΙΕΡΑΠΟΛΕΩΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα επί 20 περίπου χρόνια. Ελέω Διοδώρου. Υπόδικος στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν μισθώσεις ακινήτων του Πατριαρχείου, όπως θέατρα και άλλα. Γνωστός ευρύτερα από την περίπτωση του Θεάτρου «Κώστας Χατζηχρήστος». ……………..

  https://roides.wordpress.com/2011/12/26/26dec11/

  Τα ιερά μυστήρια των Κυθήρων -Σεξ και αρχαιοκαπηλία


  Ηγούμενος Κλαύδιος, τ.ιερέας μητρόπολης Κυθήρων, χτενίζει την πατριάρχισα Μαρίτσα, αδελφή Ειρηναίου Iεροσολύμων. «Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν τη Μαρίτσα υπεύθυνη για όλα τα δεινά του Πατριαρχείου, καθώς τα ξέρει και τα ελέγχει όλα: Απ’ τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ενοίκια έως τις επιλογές μητροπολιτών και τις μυστικές συμφωνίες που μπορεί να κλείνει ο προκαθήμενος. Εχει και όλα τα κλειδιά: Απ’ τη βίλα του Πατριαρχείου στα Καμ.Βούρλα (όπου διορίζει κι απολύει το προσωπικό), την πατριαρχική έπαυλη στο Ψυχικό, τον ξενώνα της Εξαρχίας στην Αθήνα και το πολυτελέστατο διαμπερές ρετιρέ στη Γλυφάδα όπου φιλοξενείται τώρα η μία από τις 3 κόρες» (Ελευθεροτυπία, 3/4/2005).

  Για τον όσιο Κλαύδιο, συμμοναστή του Γιοσάκη, εδώ από το 0:34, καταγγελίες ιερομόναχου Σεραφείμ Μαρσέλου

  Ο όσιος Κλαύδιος έφυγε από τα Κύθηρα και κατέληξε ηγούμενος στα Ιεροσόλυμα
  https://roides.wordpress.com/2018/03/26/26mar18/

  Το πατριαρχείο του Αγίου Φωτός στρατολογεί ανήλικα αγόρια

  [Οι εκλεκτοί του Ελληνορθόδοξου ταχυδακτυλουργού θεού]

  Ο πανοσιότατος Κλαύδιος των ροζ ιερών σκανδάλων των Κυθήρων (Γιοσάκης κλπ), ηγούμενος τώρα στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, ενώ αναμένει (14.3.2010) , εν μέσω νεανικής ιεροπρεπούς κουστωδίας, την άφιξιν του ερασμίου Ησυχίου, μητροπολίτου Καπιτωλιάδος (14χρονου αφιχθέντος το πάλαι, εκ Μενιδίου Αττικής) (σημ. ο άγιος επίσκοπος με την τρανς στη φωτογραφία του ποστ)

  «Θεόφιλος Γ΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Θεόφιλος Γ΄, κατά κόσμον Ηλίας Γιαννόπουλος, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1952 στους Γαργαλιάνους, ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια. Σε ηλικία 12 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα και εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα…».
  «Ειρηναίος Α΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Ειρηναίος Α΄ γεννήθηκε στις 17 Απρίλιου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα..» (σημ.Λασκ.: 14 ετών).
  «Διόδωρος Α΄ Ιεροσολύμων»: «Ο Διόδωρος Α’, ..Γεννήθηκε στη Χίο, στις 14 Αυγούστου 1923. Μετά την περάτωση του δημοτικού, τον Οκτώβριο του 1938, μετέβη στο Γυμνάσιο της Ιερουσαλήμ, …» (σημ.Λασκ.: 15 χρονών).
  «Βενέδικτος Ιεροσολύμων»: «Ο Βενέδικτος Γεννήθηκε το 1892 στο χωριό Τσεσνείρο της Προύσης. Το 1906, σε ηλικία 14 ετών, μετέβη στα Ιεροσόλυμα, όπου αφιερώθηκε και σπούδασε στην τοπική Ιερατική Σχολή..».
  Από την επίσημη ιστοσελίδα του πατριαρχείου αντλώ ενδεικτικά 3 βιογραφικά Επισκόπων της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Εδώ χρησιμοποιείται το ρήμα «αφίκετο», για να προσδιορίσει τον ερχομό των ανήλικων στις δαγκάνες του πατριαρχείου.«Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Κορνήλιος (κατά κόσμον Ἐμμανουήλ) Ροδουσάκης ἐγεννήθη τῷ 1936 ἐν Μαγαρικαρίῳ Ἡρακλείου Κρήτης. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῷ 1951…» (15 ετών).«Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός (κατά κόσμον Ἀνδρέας) Γεωργοπέτρης ἐγεννήθη ἐν Χλωμοτινᾷ Κερκύρας τῷ 1945. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῷ 1958…» (13 ετών).Καταλήγω με έναν βράχο αρετής: «Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιος ἐγεννήθη τῷ 1944 ἐν Ἀχαρναῖς Ἀττικῆς. Εἰς Ἱεροσόλυμα ἀφίκετο τῇ 20ῃ/10/1958 (σημ.Λ.: 14 ετών). Ἀπεφοίτησε τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς τῷ 1962. Τῇ 18ῃ/12/1961 (σημ.Λ.: 17 ετών!) ἐκάρη Μοναχός καί τῇ ἑπομένῃ ἐχειροτονήθη Διάκονος…». (σημ. ο κύριος με την trans στη φωτ.)

  https://neoskosmos.com/el/187279/petra-skandalou-o-mitropolitis-tou-patriarcheiou-ierosolymon-isychios/

  Πέτρα σκανδάλου ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Ησύχιος
  Ο άνθρωπος που θα «έλυνε το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Αυστραλίας» διατηρούσε πολύχρονο δεσμό με τρανσέξουαλ


  Σκηνή από το επίμαχο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας

  19 April 2018 1:21pm

  Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ομογένεια της Μελβούρνης συγκλονίστηκε από την «εισπήδηση» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αυστραλία μετά από «πρόσκληση» του Ιερόθεου Κουρτέση.
  Το «πρεσβυγενές» Πατριαρχείο εκπροσωπούσε στη Μελβούρνη ο επίσκοπος Καπιτωλιάδος, Ησύχιος, ο οποίος άφησε «εποχή» με την εδώ συμπεριφορά του.
  Ο «Νέος Κόσμος» έχει στη διάθεσή του στοιχεία και καταγγελίες και από τότε είχε επισημάνει την «ανάρμοστη συμπεριφορά του»………

 4. Παράθεμα: Να σταματήσει επιτέλους η δαπανηρή αισχρότητα του Αγίου Φωτός – pegida-agia-paraskevi

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Iερές ρωμέικες μπίζνες γιατί από τις κλεψιές των 4 τελευταίων Ρωμιών πατριαρχών το ταμείο είναι μείον και τα μυστικά κονδύλια των ελληνικών κυβερνήσεων, έχουν λογοστέψει.


  East Jerusalem: Palestinian Christians protest sale of land by Greek Orthodox Church
  Ανατολική Ιερουσαλήμ: Παλαιστίνιοι Χριστιανοί διαμαρτύρονται για την πώληση γης από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
  9 Σεπ 2017

  https://www.in.gr/2018/01/06/world/palaistinioi-epitethikan-sto-aytokinito-toy-patriarxi-ierosolymwn-binteo/

  Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων [Βίντεο]

  6 Ιανουαρίου 2018

  Πλήθος Παλαιστίνιων διαδηλωτών επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄ την ώρα που προσερχόταν για την λειτουργία των Θεοφανείων στη Βηθλεέμ.
  …………………..

  Από την επίθεση έσπασαν τα τζάμια τριών αυτοκινήτων από το κονβόι, αλλά όχι εκείνου που μετέφερε τον πατριάρχη.

  Όπως σχολιάζει το Reuters, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ιδιοκτητών γης στους Αγίους Τόπους και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από Ισραηλινούς, όσο κι από Παλαιστινίους μετά την απόφαση του να πουλήσει «φιλέτα» γης σε επενδυτές.
  ……………………..

  Ο διαδηλωτής Ελιέφ Σαγέχ είπε: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα μήνυμα προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο προδότης να παραμείνει στην Εκκλησία».

  Πως με πραξικοπηματικό τρόπο ο καλόγερος Γερμανός από τη Δημητσάνα, παριστάνοντας τον Άραβα, έγινε το 1534 πατριάρχης Ιεροσολύμων, διαδεχόμενος τον Παλαιστίνιο Δωρόθεο Αττάλα και από τότε το αραβικο πατριαρχείο Ιεροσολύμων έγινε ελληνικό, ποδοπατώντας με απόλυτα αντιχριστιανικό και ρατσιστικό τρόπο το δικαίωμα των Παλαιστινιων Ορθοδόξων να διοικούν την Εκκλησία τους.
  __________________________


  Τι επισημαίνει και ο πρέσβης Άγγελος Βλάχος,που χρημάτισε πρόξενος στα Ιεροσόλυμα
  https://roides.wordpress.com/2013/05/04/4may13/

  Ο συγγραφέας, Ακαδημαϊκός και Υπουργός Άγγελος Βλάχος, ένας συντηρητικός διπλωμάτης, εγγονός του συνονόματου λόγιου παππού του και εξάδελφος της Ελένης Βλάχου (εκδότριας της «Καθημερινής»), βρέθηκε αρχές του 1955 Γενικός Πρόξενος στα Ιεροσόλυμα.

  ………………………..

  Αποστολή του Έλληνα πρόξενου ήταν να εκθρονίσει όσο πιο ήπια γινόταν-με παραίτηση-το γηραλέο πατριάρχη Τιμόθεο και στη θέση του να καταφέρει να μπει ο διεφθαρμένος και ισχυρός Βενέδικτος, αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος, εξευμενίζοντας παράλληλα και τους Αραβορθόδοξους. Ο Άγγελος Βλάχος δε διστάζει να παραδεχτεί το αυτονόητο, πως θα έπρεπε να εκλεγεί-«γιατί όχι;», λέει-Άραβας πατριάρχης. Ξεκινώντας τη διήγησή του, περιγράφει με γλαφυρότητα διάφορες απίθανες καταστάσεις όπως έναν «καρεκλοπόλεμο», όπως τον αποκαλεί, μεταξύ Ρωμιών και ετερόδοξων κληρικών, από αυτούς που μεταδίδουν τώρα και τα διεθνή πρακτορεία και τη φανατική φιγούρα του μητροπολίτη Αρτέμιου, που είχε τοποθετήσει στην οροφή της Βασιλικής της Βηθλεέμ ένα κιτς άστρο, με φωτισμό ‘νέον’, «κάρφος εις τον οφθαλμόν των Καθολικών».

  —–Για την εκλογή του νέου πατριάρχη, ο συγγραφέας μας είναι πολύ ωμός. Καταγράφει το πρώτο πρόσχημα κάθε επισκόπου τον οποίο θα πίεζε για να ψηφίσει τον πονηρό Βενέδικτο κι αυτός θα του έκανε το δύσκολο: «Το Άγιο Πνεύμα θα αποφασίσει για την ψήφο μου». Αλλά διαπίστωσε πως το επιχείρημα αυτό υποχωρεί σχετικά εύκολα, με κάτι περισσότερο από τριάκοντα αργύρια. Περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο, από την οποία απουσίαζε ο Κουτσόβλαχος επίσκοπος Επιφάνιος, που κρατούσε αποστάσεις από το ελληνικό προξενείο.


  ……………………………..
  Το ποίμνιο των Αραβορθοδόξων επιδίωκε εύλογα και δίκαια την αραβοποίηση του πατριαρχείου και οι διαμάχες και τα σκάνδαλα των φατριών των Ρωμιών επισκόπων μπορούσαν να φτάσουν το πράγμα μέχρι εκεί, πράγμα που ο Βλάχος δε θα ήθελε να συμβεί την περίοδο που τοποτηρητής του ελληνικού Κράτους ήταν ο ίδιος. Η εκλογή του Βενέδικτου είχε ένα κώλυμα που δεν μπορούσε να κρυφτεί: «Φιλοξενούσε επί πολλούς μήνες στο κελί του μια νέα και νόστιμη κυρία με το παιδί της και τη μητέρα της….η σπερμολογία εναντίον του Βενέδικτου φούντωνε στους ελληνικούς κύκλους αλλά και στο αραβορθόδοξο ποίμνιο και οι πολέμιοι του πατριαρχείου οι αραβορθόδοξοι αδελφοί Αττάλαχ θα το εκμεταλλευόντουσαν». Συμβούλευσε λοιπόν τον εκλεκτό της ελληνικής κυβέρνησης επίδοξο πατριάρχη, να μείνει μόνος στα διαμερίσματά του την προεκλογική περίοδο γιατί θα ήταν κρίμα «τόσο χρήμα που είχα στη διάθεσή του να πήγαινε χαμένο». Έτσι και έγινε αλλά ο Βενέδικτος και η απαγορευμένη από τους εκκλησιαστικούς Κανόνες συνείσακτος κυρία, για την οποία, λόγω ηλικίας και εμφάνισης, δεν ίσχυε μάλιστα ούτε το «καν ανύποπτος εστί» του κανονολόγου και η οποία επέστρεψε στο τόπο του σκανδάλου μετά την εκλογική νίκη, δεν τον συγχώρησαν ποτέ.

  Αν κάποιος τα θεωρήσει αυτά κακεντρεχή κουτσομπολιά τον παραπέμπω στην «Ελευθεροτυπία»: «Ο Ιεροσολύμων Βενέδικτος είχε τη φήμη ανθρώπου που οι γυναίκες δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Λέγεται…..ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός ακόμα και με προσκυνήτριες….βοά η αδελφότητα, οι φήμες εμπλέκουν ακόμα και σύζυγο γνωστού Έλληνα πολιτικού. Λέγεται ότι είχε σχέσεις μαζί της….και ότι της χάρισε ένα σπίτι στα … προάστια από την περιουσία του Πατριαρχείου», εκεί «ζει με τον …σύζυγό της….Για τον Βενέδικτο λέγεται ότι ήταν κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, μορφωμένος και άνθρωπος με φινέτσα….Του άρεσε η καλή ζωή….έμενε στη βίλλα της Γαλιλαίας, όπου προσκαλούσε πρίγκηπες, υπουργούς….της καλής κοινωνίας…» (Π.Νικολόπουλος, «Ε», 12.6.2005).

  http://www.geocities.ws/modernjopa/En-Greek-Introduction.htm

  Part one

  The Greek Orthodox Patriarchate
  …..
  The Ottomans conquered Palestine in AD 1516. From the political standpoint, Mamluk sovereignty was replaced with that of Turks. From the religious standpoint, Arab sovereignty was replaced with that of the Greeks. Following the Ottoman conquest of Constantinople, the Patriarch of Constantinople became the head of the Orthodox Millet in the Sultanate. The Ottomans used the millet system to rule non-Islamic peoples. They viewed the Patriarch of Constantinople as the representative of all the Orthodox subjects in the Sultanate. Thus, the Patriarchate of Constantinople, and through it, the Greek clergy controlled all the Orthodox Patriarchates that were under the jurisdiction of Istanbul. Therefore, the Jerusalem Patriarchate was hellenized[1] in the sixteenth century, and Greek Patriarchs replaced the Arabs in the St. James Jerusalem See. Germanos, one of the clergy of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople, was enthroned as the Patriarch of Jerusalem to succeed the last Arab Patriarch Dorothaos, or Atallah. “It is, therefore, no coincidence that the successor to the Arab Patriarch of that time, Atallah, was a Greek, Germanos, from the Morea, who instituted the custom of nominating a Greek successor and not living in Jerusalem but in Constantinople as a member of the Ecumenical Patriarchate’s court”.[2]

  Arab ecclesiastical literature points out that: “the Greek Germanos gained a perfect command of Arabic and that among the many visitors who came to the city of Jerusalem, there was a young man from Morea, called Germanos, who had spent several years in Egypt and learned Arabic there. He gained a good command of Arabic to the point that he was not suspected of being of Greek origin. He mixed with the monks and proved his ability and skills. He was ordained by Patriarch Atallah as a deacon and continued to advance in the clerical hierarchy until he was enthroned as Patriarch in AD 1534 at the resignation of Patriarch Atallah.”[3] Germanos was nominated to his new post by the Patriarch of Constantinople Jeremiah I, who recommended him to the Ottoman rulers for the post of the Patriarch of Jerusalem.[4]

  The Orthodox Arabs call this era of the history of the Jerusalem Patriarchate the “Age of Usurpation.”[5] In other words, the Greeks usurped the patriarchal post from the Arabs. Qazaqya narrates the story of the arrival of the Greek clerics to Jerusalem and describes them as the “dignified guests.”[6] These guests included Ioakim and Germanos, the first was appointed Patriarch of Alexandria and the second was appointed Patriarch of Jerusalem.

  But what was the influence which Germanos left in the Jerusalem Church? “Germanos was the first Greek Patriarch, who with great resolve and shrewdness, devised the system and nature of the Jerusalem Church and turned it into a Greek entity, once and for all.”[7] As the new Patriarch, Germanos enforced practical steps in his bid to control the Patriarchate. “He reserved the high ecclesiastical posts to his Greek kinsmen and gave them the holy shrines, such as the churches, monasteries and property as a booty.”[8] Germanos founded a congregation of monks and empowered it to run the Jerusalem Church. It came to be known as the Brotherhood of the Holy Sepulcher. Germanos ruled the Jerusalem Patriarchate for 45 years (1534-1579) during which he enabled the Greeks in the Patriarchate to exclude the Arabs. “He restricted the rank of bishop to the Greeks, and every time an Arab bishop died, he appointed a Greek bishop in his place. In fact, the status of the Greek bishops of Jerusalem during the long reign of Patriarch Germanos and before his death, became codified and is still in force to date. In other words, no bishop could be ordained unless he was Greek.”[9] These facts are confirmed by other sources than Arab historians, “The Church of Jerusalem lost its natural independence and self-control. During a Patriarchate of forty five years, he filled all the Episcopal sees with his fellow Grecians.”[10]

  Arab and Greek writers offer contradicting information on the story of Germanos and the control of the Greek Brotherhood of the Holy Sepulcher of the Jerusalem Patriarchate. It is very difficult to gain access to the old documents at the library of the Orthodox Patriarchate in Jerusalem. There is no doubt that the two reports of Anton Bertram of 1921 and 1925 are closer to historical objectivity. Bertram was a British judge appointed by the British mandate authorities to investigate the difference, which erupted between Patriarch Damianos and the Synod[11] and the Arabs and Greeks. Bertram studied and revised several documents and met with several Arab and Greek figures. He explained the views of the two sides in an objective manner. He sometimes gives his own views. Therefore, we can depend on the views of Bertram to reach a result that is relatively objective on the issues that are raised by this study. Otherwise, our discussion would be held in a vicious circle. In his comments on the Germanos story, Bertram says the following: “There can be no question that, considered from this point of view, the Patriarchate of Germanos marks a turning-point in the history of the Church. Gregorios Palamas, who published a history of the Church of Jerusalem in the year 1862, speaks of him as commencing the glorious and up to to-day unbroken succession of Greek Patriarchs on the throne,”[12] Another writer believes that the Greeks came to Palestine “under the slogan of Orthodoxy.”[13] In other words, the Arabs accepted Germanos as their own Patriarch because he was Orthodox like them. As a result of the hellenization of the Patriarchate, many of the Orthodox converted to the Latin denomination, particularly in the nineteenth century. A conflict erupted between the Latins and the Greeks over the proprietorship of the Holy Places, while both parties were alien to the country. Had power remained in the hands of the locals, the Latins would not have dared to demand rights on the Holy Places[14]. It should be recalled that the Catholic Church represented by the Franciscan Fathers established permanent rights on the Holy Places since the fourteenth century during the rule of the Mamlukes, at the end of the Crusades.

  Greek historians call the Palestinian Arabs “Arabophones”[15],[16] according to the theory, which says that the Orthodox Palestinians are ethnic Greeks by origin and that over time; these ethnic Greeks lost their identity and became Arabs. Some Greek historians do not deny that the Patriarchs of Jerusalem before the Ottoman conquest were from these Arabophones. However, since these Arabophones are originally Greek, the succession of Greek Patriarchs to the Jerusalem See did not stop at all, even in the period when the Arabophones were exercising the patriarchal jurisdiction. Farid Kassab, a contemporary of the Arab-Greek conflict answers by assuming the authenticity of the Greek theory which says: “people can belong to an ethnic group by their own will and emotions more than by belonging to this group by virtue of blood.”[17] Bertram estimates that the Patriarchs of Palestine before the Ottoman conquest were Arabs, not Arabophones, including Patriarch Atallah (1505-1553), whom Greek sources call Dorotheos, or Atallah in Arabic, “there seems no reason to doubt that a Patriarch who at this period ordinarily bore an Arabic name was himself of local extraction.”[18]

  The successors of Germanos remain Greek until this very day. Germanos made arrangements for his successor to be a Greek. “As a result of one of these tours (in Orthodox countries) he brought back his nephew, Sofronios, to the monastery and ultimately nominated him as his successor. In 1579 Germanos after a laborious patriarchate, being an old man decided to retire and asked that his nephew should take his place.”[19] The Arabs believed that the enthronement of Sofronios as Patriarch was done through shrewdness, trickery, and deception[20]. The Arab-Greek conflict which dates back to the era of Germanos was not clear or tangible at the beginning and did not take the explosive form which it reached in the second half of the nineteenth century and the early twentieth century. “Another point to notice is the complete harmony between all elements in the Church. There is no indication that Germanos was considered as initiating a new Hellenic dynasty of Patriarchs. There would appear to have been no conscious distinction between a Patriarch who came from Greece and one, like Dorotheos, was of native origin.”[21] However, the Patriarchate was gradually hellenized and a difference could be detected between an Arab and Greek: “There can be no doubt, however, that during the last four centuries the Patriarchate, by a gradual and almost inevitable development, has become more Greek in character. It was during this period, moreover, that it assumed the form with which we are now familiar as a continuous and active institution. The Patriarchate, as we know it, may be said to date from the time of Germanos. From the first years of his patriarchate it became involved in a series of continuous struggles with the Latins which did not cease till after the Crimean war.”[22]

  Thus the Patriarchate was hellenized with the Brotherhood of the Holy Sepulcher from which Patriarchs and bishops who run the holy shrines were elected. The Brotherhood of the Holy Sepulcher, “is the most ancient and powerful institution of the Patriarchate, its president is the Patriarch himself, and its principal function is to act as the guardians of the sacred shrines.”[23] In the last four centuries, the Brotherhood of the Holy Sepulcher became more Greek. In fact, it became almost purely Greek, although some of its members were Arabs and some of them became Patriarchs, such as Sofronios (1771-1775) and Anthimos (1788 – 1808). Historians say that Germanos was not the founder of the Brotherhood but only reorganized it. The Brotherhood was only the old group of monks, which existed in the Holy Places ever since it was established and is called the monks of Spoudaei or the Zealots. Its main task was to supervise the Holy Places and to guide the pilgrims. The Spoudaei, according to Moschopoulos, are the founders or the origin of the Brotherhood of the Holy Sepulcher[24]. There may have been a relationship between the old group of monks and the Brotherhood, but it cannot be viewed as a constituent relationship.

  There is no doubt that Germanos was the real founder of the Brotherhood, which governs the Jerusalem patriarchal diocese today. According to Bliss, the Brotherhood “under the present rules dates back from the Patriarchate of Dositheos, which began in the year 1662[25].” The Brotherhood includes among its members bishops with the rank of metropolitan[26] bishops and archimandrites,[27] deacons and monks. The Patriarch is the head of the Brotherhood, and his Synod is formed from its members. Its central monastery is located next to the Patriarchate. The Central Monastery has other affiliated monasteries such as St. Savvas Monastery (Mar Saba Monastery), Mont Temptation Monastery (Qarantal Monastery), Monastery of St. George and John the Hozevites (Wadi Kelt Monastery), and the Cross Monastery (al-Musallabah). The Brotherhood owns 18 monasteries in Jerusalem inhabited by monks and the families of the Orthodox community. It also had 19 monasteries outside Palestine, in Istanbul, Athens and Crete, which have the status of agencies for the Patriarchate. Among the unique characteristics of the Brotherhood, which makes it different from the Western Catholic orders, is that the monks are paid a salary from the Patriarchate (from 12 to 75 pounds in 1925). They also hold Church jobs and own, lease or invest in real estate. They are not forced to live a collective life, some of them live with their families. All of the 120 members of the Brotherhood are from Greece, with the exception of one member from Bulgaria, who was admitted in 1925[28]

 6. Ο/Η Ωχ λέει:

  Ο εκπρόσωπος του Αρμένη πατριάρχη Ιεροσολύμων, Samuel Aghoian, δηλώνει πως δεν υπάρχει θαύμα. Ο Ελληνορθόδοξος παπάς φωνάζει να κλείσει η κάμερα


  Δεν υπάρχει θαύμα, αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί

  http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010422a.htm
  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

  Τότε που μελετούσαμε

  (…)
  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών

  Από την αρχή ταυτίστηκε πλήρως με το μηχανισμό της δικτατορίας και δέχτηκε να παίξει το ρόλο του ιδεολογικού και πνευματικού άλλοθι των βασανιστών.

  Από την πρώτη στιγμή η χούντα επιδίωξε να στηριχθεί στην Εκκλησία, και
  δυστυχώς δεν αντιμετώπισε καμιά δυσκολία. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι ο πρώτος κρατικός θεσμός που δέχτηκε τη χουντική αναμόρφωση είναι ακριβώς η Ιεραρχία: «Εν εκ των πρώτων μελημάτων της Εθνικής Κυβερνήσεως ήτο και η τοποθέτησις επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος ενός αξίου και θεοπνεύστου ηγήτορος», διαβάζουμε στο προπαγανδιστικό «Διατί έγινε η Επανάστασις της 21ης Απριλίου».

  (…..)

  Την επαύριο του πραξικοπήματος το επίσημο όργανο της Εκκλησίας αρχίζει το λιβανωτό: «Ο απροκαταλήπτως κρίνων την εν Ελλάδι πραγματικότητα, μετά την εγκατάστασιν της νέας Εθνικής Κυβερνήσεως, δεν είναι δυνατόν ή να ομολογήση ότι εις πολλούς τομείς της εθνικής και κρατικής δραστηριότητος εγένετο ήδη αισθητή μια νέα πνοή υγείας και ανακαινιστικής δημιουργίας. Η επιτευχθείσα γαλήνη και το εξαγγελθέν πρόγραμμα της Κυβερνήσεως γεννούν την ελπίδα ότι θα ανατείλουν διά τον τόπον καλύτεραι ημέραι. Οι στόχοι του κυβερνητικού προγραμματισμού είναι τω όντι αξιέπαινοι». («Εκκλησία», 15/5/67).

  (….)

  Λιβανίζοντας τον δικτάτορα

  Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που να έχει υμνηθεί τόσο πολύ και να έχει τιμηθεί με τέτοιο τρόπο από την Εκκλησία όσο ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ο στενός πυρήνας των πραξικοπηματιών.

  (…)

  Μητροπολίτες και πατριάρχες

  Ακόμα και οι σημερινοί «εκσυγχρονιστές» ιεράρχες νιώθουν άβολα όταν τίθεται σχετικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα που υποστήριζε μέχρι θανάτου τον Παπαδόπουλο και έχει σήμερα ταχθεί υπέρ του Χριστόδουλου, δημοσιεύει φωτογραφίες του «αντιπολιτευόμενου» μητροπολίτη Χρυσοστόμου με τον Λαδά για να τον πιέσει να μη μιλά για χουντικούς μέσα στην Εκκλησία.

  Ποιον να πρωτοθυμηθεί κανείς;

  (……………………………………………………………………………………..)

  – Τον Αύγουστο του 1968 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος αναγόρευσε τη χουντική τρόικα σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου».

  (……………………………….)

  (Ελευθεροτυπία, 22/4/2001)

 7. Ο/Η Psycho λέει:

  https://roides.wordpress.com/2017/01/16/16jan17/

  Ένας Άγγλος διπλωμάτης για την «ευσεβή απάτη» του Αγίου Φωτός

  16/01/2017
  [Ανάγνωσμα ακατάλληλο για τους Μεγάλους Σταυροφόρους του Παναγίου Τάφου Αλ.Τσίπρα, Ν.Κοτζιά, Π.Καμμένο κλπ]

  (….)

  Ο Turner κατέγραψε και την αφέλεια των Κοπτών Αρμενίων και Ρωμιών ιερέων, που όλοι τους του είπαν πως σύντομα στον κόσμο θα κυριαρχήσει μια θρησκεία και ένα δόγμα, το δικό του ο καθένας. Παραπέμπει στον μεγάλο ιστορικό Εδουάρδο Γίββονα, που τοποθετεί την επινόηση της «ευσεβούς απάτης» στον 9ο αιώνα και εκφράζεται με περιφρόνηση και ο ίδιος για το αμαθές, εύπιστο και απολίτιστο πλήθος που την πιστεύει. Οι Γραικοί πιστοί κορόιδευαν μιμούμενοι με τα δάχτυλά τους την εκτόξευση του αγιασμού από τους Καθολικούς παπάδες ενώ άλλοι έβαζαν τα χέρια πίσω τους για να διακωμωδήσουν τον Αρμένη πατριάρχη που περίμενε πίσω από τον Ρωμιό, όσο αυτός προσποιείτο ότι βγάζει τη φλόγα. Το παρατηρητικό μάτι του Άγγλου εντόπισε κάθε φρούτο του ανατολίτικου μυστικισμού και το απαθανάτισε. Είδε και τον Σύρο επίσκοπο με χρυσό μανδύα κεντημένο με ψεύτικα μαργαριτάρια. O Κόπτης επίσκοπος, που είχε καταφθάσει από την Αίγυπτο επικεφαλής προσκυνητών, ήταν περιβεβλημένος με κόκκινο μανδύα, κεντημένο με ασήμι, που κατέληγε σε κουκούλα στο κεφάλι του και νομίζω πως εδώ, αν και οι στολές τον ενδιέφεραν πολύ, μπέρδεψε ενδυματολογικά μεταξύ τους αυτές τις δυο εξωτικές αποφύσεις του βυζαντινού παρελθόντος, αν κρίνω από τις περιγραφές του.

  «Μπήκαμε με δυσκολία στο ναό. Προηγείτο ο γενίτσαρός μας κρατώντας ένα μαστίγιο με πολλά δερμάτινα λουριά. Χτυπούσε από δω κι από κει, μ΄ όλο που δεν υπήρχε ανάγκη, για να μας ανοίξει δρόμο. Ο ναός ήταν γεμάτος με προσκυνητές και θεατές, το λιγότερο επτά χιλιάδες. Μάταια προσπαθούσε ο αγάς, που στεκόταν στην είσοδο με καμιά πενηνταριά στρατιώτες, να κρατήσει την τάξη, χτυπώντας αλύπητα με το βούρδουλα. Μέσα στο ναό είχαν στηθεί παζάρια με ψωμιά, λαχανικά, φρούτα, κομποσχοίνια, σταυρούς κ.λπ. Είδα πολλούς προσκυνητές να παζαρεύουν και να ορκίζονται για την τιμή σε απόσταση 20 μέτρων (50 πόδια γράφει ο ίδιος) από τον τάφο του Χριστού». Φαίνεται πως το δολάριο είχε εκτίμηση και τότε στους Αγίους Τόπους, αφού αναφέρει πως «μια .γυναίκα είχε πληρώσει δυο δολάρια για να πιάσει θέση από το πρωί της προηγούμενης στην πόρτα της εκκλησιάς των Ρωμιών..».

  O Turner κάνει μια ακόμη αναφορά στο Άγιο Φως στον 3ο τόμο του. Εκεί διηγείται πως στα ερείπια του μαντείου των Βραγχιδών ιερέων του Απόλλωνα, στα Δίδυμα της Μιλήτου, οι Έλληνες χωρικοί του Γέροντα (τουρκ. Yoran) προσπάθησαν διηγούμενοι δυο ανόητες υπερφυσικές ιστορίες, που ο περιηγητής τις συμπεριέλαβε στην έκδοση των ανεκδότων του, να τον πείσουν για το θαύμα του Φωτός, βεβαίως μάταια.

  (….)

 8. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://www.tanea.gr/2005/06/29/greece/ieri-maxi-me-kleidarades-kai-astynomikoys-stin-plaka/

  «Iερή» μάχη με κλειδαράδες και αστυνομικούς στην Πλάκα

  Μπαΐλης Πάνος
  29 Ιουνίου 2005 | 00:00

  Στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα μεταφέρθηκε χθες το πρωί η κρίση
  του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Κλειδαράδες, αστυνομικοί και οργισμένοι κληρικοί
  βρέθηκαν αντιμέτωποι όταν ο νέος Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Αθήνα,
  Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης, επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Εξαρχία.


  Αστυνομικοί φρουρούν την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα μετά την
  αντιδικία μεταξύ του νέου Εξάρχου Γεράσων Θεοφάνη με τον πρώην Αρχιμανδρίτη
  Θεόκτιστο

  Ο κ. Θεοφάνης βρήκε τις πόρτες κλειστές και ζητώντας τη βοήθεια κλειδαρά
  άνοιξε την εξωτερική είσοδο.

  Όμως όταν επιχείρησε να μπει στα γραφεία και να αναλάβει καθήκοντα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πρώην Έξαρχο του Τάφου και στενό συνεργάτη του Ειρηναίου, Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστο, οποίος δεν του επέτρεψε την είσοδο. Στη συνέχεια και οι δύο κατευθύνθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως όπου αλληλομηνύθηκαν διεκδικώντας και οι δύο τη νομιμότητα του διορισμού τους. Αργά το απόγευμα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ.Δ.
  Παπαγγελόπουλου, και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

  Αστυνομικοί

  Στον χώρο της Εξαρχίας μέχρι αργά το βράδυ έμειναν μόνο οι αστυνομικοί οι οποίοι ανέλαβαν τη φύλαξή της. Το αν θα εγκατασταθεί ο νέος Έξαρχος ή όχι αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα από τον εισαγγελέα.

  Το θέμα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα έχει απασχολήσει την Αγιοταφική Κοινότητα μετά την καθαίρεση Ειρηναίου και την εκλογή τοποτηρητή για τη διαχείριση των εσόδων τόσο από τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία του όσο και από το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, η οποία έχει μεταφερθεί για τον σκοπό αυτό πριν από τρία
  χρόνια στην Αθήνα.

  Έλεγχος του ΣΔΟΕ

  Προκειμένου να ελεγχθούν τα οικονομικά της Εξαρχίας, ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος όρισε νέο Έξαρχο τον Αρχιεπίσκοπο Γεράσων Θεοφάνη – είναι μεταξύ των υποψηφίων για την εκλογή νέου Πατριάρχη, οποίος σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, θα ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των εσόδων από τα ακίνητα του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Πρόκειται για τα θέατρα «Ορφέας» και «Διάνα», καθώς και περίπου άλλα 200 ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται σε ιδιώτες. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να καταγράψει και τα περιουσιακά στοιχεία.

 9. Ο/Η Aλέκsισ λέει:

  Ροιζωσπαστυκί Αρεισταιρά


  Κυριακίδης και Λαυρεντιάδης


  Αμανατίδης Υπουργός ΣΥΡΙΖΑ και Xρήστος Παππάς-Παναγιώταρος της Χ.Α υποδέχονται Αρχηγό Κράτους

 10. Ο/Η Άθεος λέει:

  https://www.atheistalliance.org/from-our-affiliates/the-holy-light-scandal/

  The Holy Light scandal

  By AAI on April 3, 2018
  An interview with Fotis Fragopoulos


  Fotis Fragopoulos

  Fotis Fragopoulos graduated in Business Administration and works as an accountant and consultant. He is a founding member of the Atheist Union of Greece and president of the Union since 2013. He is the instigator of some of the Union’s campaigns, including the questionnaire and proposal to the political parties for separation of the church and state, and the conference for state-church relations. In 2018, he edited and the Union published, the “Dialogue about the Jerusalem Holy Light” written in 1826 by Adamantios Korais, the most prominent figure of the Greek Enlightenment.

  AAI Who pays the cost of transporting the Holy Light?

  F Ever since air transportation began, Greek taxpayers have paid one way or another. During the first years, according to a newspaper report, we paid the airline and all the costs of organizing the trip, including fares for the passengers!

  We began putting questions for the cost to the relevant ministries in 2012. No one cared, or dared, to answer but in 2016 a group of MPs filed a question similar to the one we put in the previous year (unfortunately asking only for the previous year, 2015) and the answers submitted by the ministries were anything but satisfying.

  Furthermore, that same year, as we stressed in our press release:

  “… the…lantern-head of state, abiding by no pretext and eliciting provocation to a whole new level, went on its journey by the prime ministerial aircraft while accompanied by two ministers of the government and other officials.”

  AAI Does the holy light go to other countries, or just to Greece?

  F Only to Greece. This was also mentioned in our press release and in the MPs question and it has not been refuted

 11. Ο/Η Άθεος λέει:

  Greek fugitive increases pressure on patriarch over … – Haaretzwww.haaretz.com › …
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  28 Μαρ 2005 – ATHENS – The embattled Orthodox Patriarch of Jerusalem, Irineos I, came under renewed pressure yesterday after his former financial …

  Jerusalem patriarch demoted to monk over land scandal …www.haaretz.com › …- Μετάφραση αυτής της σελίδας
  17 Ιουν 2005 – Patriarch Irineos I has been marginalized within his church for the past three months over reports the church has leased prime property in East …

  Ousted Greek Orthodox Patriarch of Jerusalem … – Haaretzwww.haaretz.com › israel-news ›
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  29 Αυγ 2019 – Irenaeus I, who reportedly sold strategic church properties to a Jewish settler group, accused the church of preventing him from returning to …

  Greek Patriarchate in trouble over shady land deal – Haaretz …www.haaretz.com › …
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  23 Μαρ 2005 – Calls for Irineos’ ouster growing louder as Christian Arabs demand greater say on local property.

  ‘Greek Patriarchate affair’ ends with final conviction – Haaretz …www.haaretz.com › end-to-greek-patriar…
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  12 Σεπ 2012 – Judge convicts Israeli businessman Benno Zussman in one of the most sordid real estate scandals in Israel’s history.

  Once one of the most powerful figures in Jerusalem … – Haaretzwww.haaretz.com › israel-news ›
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  17 Αυγ 2019 – Greek Orthodox Patriarch Irenaeus was ousted from his position after being accused of selling church property to a settler organization and has …

  http://www.haaretz.com › israel-news ›
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  29 Μαρ 2016 – Feud at Greek Orthodox Patriarchy in the Old City may have been resolved with the so-called ‘monk in the window’ reconciling with current patriarch. … IN PHOTOS: Walking in Jesus’ Footsteps on Easter …

  The patriarch and his property – Haaretz – Israel News …www.haaretz.com › …
  Μετάφραση αυτής της σελίδας
  29 Φεβ 2004 – After two-and-a-half years of red tape, Israel approved Bishop Irineos’ appointment as Greek Orthodox Patriarch of Jerusalem. However, court …

 12. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
  11 Νοεμβρίου 2017

  Από την ιστοσελίδα του αρχιμανδριτη Τιμόθεου Ηλιάκη, φίλου του Ειρηναίου

  Εκ Τιμοθέου
  http://ektimotheou.blogspot.com/2011/11/13oooooo.html

  Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011
  13.OOO.OOO $ Η » ΤΙΜΗ» ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ;

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ κ.ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ
  Ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αστυνομίας μετά απο εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ προχώρησε σε έναρξη επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αν η αναγνώριση του Θεόφιλου Γ’ αποτελεί προιόν απάτης και δωροδοκίας. Με εκτενής δημοσίευμα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τόσο στην εβραική όσο και στην αγγλική της έκδοση «δείχνει» τον πρώην Υπουργού Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων, του Ράφι Είταν ως τον παραλήπτη 13 εκατομμύριων δολλαρίων προκειμένου να βοηθήσει τον Θεόφιλο να αναγνωριστεί. Διαβάστε το δημοσίευμα της Haaretz μεταφρασμένο στα ελληνικά: 23.11.2011 (Haaretz) – Διαβάστε το άρθρο της Haaretz
  https://www.haaretz.com/1.5212395
  Σε έγγραφο που υπεβλήθη στην πορεία της ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ειρηναίος δήλωσε ότι ο Θεόφιλος αναγνωρίσθηκε από το κράτος με «συναλλαγή δωροδοκίας» αφού είχε υποσχεθεί να πληρώσει $13 εκατομμύρια πατριαρχικών κεφαλαίων με αντάλλαγμα την επίσημη αναγνώριση.
  Ο Ειρηναίος αξιώνει ότι η υποτιθεμένη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Έϊταν, που τότε ήταν επικεφαλής ειδικής επιτροπής υπουργών που συνίστησε στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Θεόφιλο, και ότι ο Έϊταν δεν ανέφερε την υποτιθεμένη «συναλλαγή δωροδοκίας» στους άλλους υπουργούς.
  Κατά τον Ειρηναίο, χωρίς την υποτιθεμένη υπόσχεση πληρωμής, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγνωρίσει τον Θεόφιλο.
  Ο Έϊταν αρνείται ότι επέλεξε τον Θεόφιλο βάσει μεταβίβασης χρημάτων. «Τα πράγματα εκτελέσθηκαν βάσει της ουσίας των», είπε.
  Τον Ιούλιο, η Χάαρετζ αποκάλυψε τα γεγονότα στα παρασκήνια γύρω από τον διορισμό του Θεοφίλου, ένα διορισμό που είχε αναβάλει δυόμιση χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση.
  Έγγραφα υποδεικνύουν ότι ο Έϊταν, υποτίθεται, ενήργησε με διαταγή ενός παλαιού φίλου, του βαρόνου των ακινήτων Σάμιουελ Χάϊεκ, ο οποίος είναι γνωστός έμπιστος των δεξιών ισραηλινών πολιτικών, για να προωθήσει μια συμφωνία μεταξύ μιας θυγατρικής εταιρείας του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου και του Πατριαρχείου να παρατείνουν την εκμίσθωση εκτάσεων, προ της έγκρισης της ισραηλινής κυβέρνησης του διορισμού του Θεοφίλου.
  Η συμφωνία μεταξύ του ΕΕΤ και του Πατριαρχείου ήταν να ανακαλέσει μια αγωγή που το Πατριαρχείο είχε ασκήσει κατά της θυγατρικής εταιρείας του ΕΕΤ περί των εκμισθώσεων. Μετ’ εκπλήξεως, η συμφωνία δήλωνε ότι το Πατριαρχείο έπρεπε να πληρώσει $13 εκατομμύρια στο ΕΕΤ.

  https://www.haaretz.com/1.5212395

  Police to Investigate Claim Greek Patriarch Bought Title With $13 Million Bribe
  Former Pensioner Affairs Minister Rafi Eitan suspected of assisting Theophilos III to acquire title.

  Tomer Zarchin SendSend me email alerts
  Nov 23, 2011 1:03 AM

 13. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/o-thronos-twn-ierosolymwn-o-emiris-kai-o-patriarxis/
  4 Νοεμβρίου 2008, 23:18 Ενημερώθηκε: 15 Ιουλίου 2001, 00:00

  Ο «θρόνος» των Ιεροσολύμων, ο εμίρης και ο Πατριάρχης * Πώς κόπηκαν οι πέντε υποψήφιοι διάδοχοι του Διόδωρου

  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

  Ετρωγαν λοιπόν και έπιναν στα παλάτια του Μπαχρέιν ο Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Βαγδάτης κ. Κωνσταντίνος ­ του Πατριαρχείου Αντιοχείας ­ και ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός όταν ο κ.κ. Βαρθολομαίος ζήτησε από τον εμίρη να τον βοηθήσει στην εκλογή του εκλεκτού του στα Ιεροσόλυμα την ίδια ώρα που ο Πατριάρχης Διόδωρος χαροπάλευε.

  Ηταν Ιανουάριος του 2000 όταν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών συνέρρεαν στη Βηθλεέμ για να γιορτάσουν το Ιωβηλαίο. Την πρώτη ημέρα όμως της άφιξής τους έξω από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τούς ανέμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: δεκάδες Αραβες, ορθόδοξοι στο δόγμα, διαδήλωναν με πλακάτ και διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις του Πατριάρχη και των Μητροπολιτών. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι άραβες ορθόδοξοι της περιοχής διαμαρτύρονταν για τη στάση που τηρούσαν οι ιεράρχες τους. Μια σειρά αποφάσεις τους για την εκποίηση ακινήτων σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες είχαν προκαλέσει την μήνιν των Αράβων, οι οποίοι ταυτόχρονα έβλεπαν ότι αυτά τα έσοδα δεν πήγαιναν για τη δημιουργία σχολείων, νοσοκομείων ή για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.

  Και οι Ισραηλινοί όμως έβλεπαν με σκεπτικισμό τα όσα συνέβαιναν, αφού υπήρξαν στιγμές που ενώ το Πατριαρχείο προχωρούσε στην υπογραφή συμβολαίων για την ενοικίαση ακινήτων, στη συνέχεια αμφισβητούσε τις αποφάσεις του και τις… υπογραφές του. Πολλές φορές το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε να χειριστεί καταστάσεις και να δώσει λύσεις καθώς η πώληση οικοπέδων αλλά και η ενοικίασή τους απειλούσαν το status quo των Ιεροσολύμων, μιας περιοχής που καθημερινά ταλανίζεται από τις συγκρούσεις.

  Ενα ανησυχητικό φαινόμενο, όπως χαρακτηριζόταν από ισραηλινούς και άραβες αξιωματούχους, που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια ήταν η παρουσία και η σημαντική οικονομική ενίσχυση του Πατριαρχείου από Ρώσους στην καταγωγή επιχειρηματίες. Οι χορηγοί αυτοί επανειλημμένως ενίσχυσαν με τα «ρούβλια» τους τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου, με κυριότερη στιγμή την εκ θεμελίων ανοικοδόμηση του αίθουσας του Θρόνου. Ανησυχητική για κάποιους ήταν και η δραστηριότητα που ανέπτυσσαν στην περιοχή και ορισμένες από τις ρουμάνες μοναχές, οι οποίες κατέφθασαν ξαφνικά και σχεδόν από το πουθενά για να ενισχύσουν το ποιμαντικό έργο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

  Οι σχέσεις μεταξύ των αγιοταφιτών είχαν φθάσει πολλές φορές σε οριακό σημείο. Οι μισοί κατηγορούσαν τους άλλους μισούς για σχέσεις με το Ισραήλ, τους Αραβες, τους Ρώσους ή τους Ελληνες.

  Στα Ιεροσόλυμα φέρεται ότι βρήκαν τόπο ορισμένοι ­ λίγοι ­ κληρικοί που ήταν κατηγορούμενοι σε δικαστήρια άλλων κρατών για την πώληση εικόνων ή ιερών κειμηλίων ενώ ένα, πρώην σήμερα, μέλος της αγιοταφικής αδελφότητας βρέθηκε στις φυλακές του Ισραήλ.

 14. Ο/Η Boλταίρος λέει:

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/skandalo-stin-eksarxia-toy-panagioy-tafoy/
  Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου | tovima.gr

  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
  24 Νοεμβρίου 2008, 23:53 Ενημερώθηκε: 10 Ιουλίου 2005, 00:00

  Συγγενείς, φίλοι, κουμπάροι και πνευματικά παιδιά «εκτελούσαν» επί χρόνια χρέη «βοηθών οικονομικών διαχειριστών» της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. H διαχείριση των τεσσάρων θεάτρων, των 130 και πλέον διαμερισμάτων, τα ενοίκια από τα εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα, ο οβολός των πιστών στα παγκάρια των 12 ναών που διαθέτει το Πατριαρχείο στην Αθήνα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εντός της εβδομάδος αναλαμβάνουν δουλειά. Τα όσα συνέβαιναν στη διαχείριση των οικονομικών της Εξαρχίας αποτελούσαν επί χρόνια αντικείμενο σχολίων και ψιθύρων, ουδείς όμως ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβαινε. Σπίτια στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό ενοικιάζονται ως και σήμερα έναντι του ποσού των 150 ευρώ, ενώ το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι οικονομικοί επιθεωρητές μέσα από την έρευνά τους είναι τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τα τέσσερα θέατρα που διαθέτει το Πατριαρχείο στο κέντρο της Αθήνας.

  Το πρώην «Διονύσια», σημερινό θέατρο «Χορν», που βρίσκεται επί της οδού Αμερικής, το «Διάνα» στην Ιπποκράτους, το πρώην «Χατζηχρήστου» ­ ο «Ορφέας» όπως ονομάζεται σήμερα ­ στη στοά Χατζηχρήστου και το «Αμιράλ» επί της οδού Αμερικής αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης πολλών θεατρικών επιχειρηματιών και ηθοποιών.

  Τα ενοίκια που καταβάλλονται και οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί παραμένουν ως και σήμερα άγνωστα στον νέο έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιεπίσκοπο Γεράσων κ. Θεοφάνη και στους δύο δικηγόρους του Πατριαρχείου κκ. Αλ. Λυκουρέζο και N. Καλιούρη.

  Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τέσσερα θέατρα αποδίδουν στο Πατριαρχείο τουλάχιστον 270.000 ευρώ τον χρόνο, αφού μόνο από ένα παλαιό συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας που υπάρχει για το θέατρο «Διάνα» η Εξαρχία φαίνεται να εισπράττει ποσοστό 26% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων και το κατώτατο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ως ενοίκιο ο θεατρικός επιχειρηματίας αγγίζει τα 65.000 ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί επιθεωρητές ήδη γνωρίζουν ότι για την εκμετάλλευση ενός από τα θέατρα υπάρχει κυπριακή υπεράκτια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων μέσω της οποίας εισπράττεται το ενοίκιο.

  Σε αυτή την εταιρεία φαίνεται ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος παλαιάς συνεργάτιδος του Πατριαρχείου, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί και στην απόφαση για την έξωση από το σημερινό θέατρο «Ορφέας» του Κώστα Χατζηχρήστου.

  Οι δικηγόροι του Πατριαρχείου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν τα ποσά που εισπράττονταν από τα ενοίκια των θεάτρων μέσα από τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν στην Εφορία.

  Επί επτά χρόνια όμως η Εξαρχία δεν έχει καταβάλει το χαρτόσημο που απαιτείται στην Εφορία, και είναι η μοναδική οικονομική υποχρέωση που έχει το Πατριαρχείο έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

  Ταυτόχρονα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το 1979, όταν ο κ. Ειρηναίος ορίστηκε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ως και το 2001 που εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν υπέβαλλε ούτε μία φορά προϋπολογισμό ή απολογισμό της Εξαρχίας.

  Τα μετόχια και οι ναοί

  Το Πατριαρχείο είναι ιδιοκτήτης 12 ναών στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και εκατοντάδων στρεμμάτων χωραφιών, με ή χωρίς ελαιόδενδρα, στη Μάνη, στη Σπάρτη, στη Μυτιλήνη, στη Σίφνο, στην Τήνο, στη Χερσόνησο και στον Κρούσσωνα Ηρακλείου, στο Ρέθυμνο, στον Μαραθόκαμπο και στον Αγιο Βασίλειο Σάμου, στον Πύργο Ηλείας, στην Κέρκυρα και στον Τίρναβο της Λάρισας. Τα έσοδα όμως που φαίνεται να έχει απ’ όλη αυτή την περιουσία είναι ελάχιστα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια επιτροπή που συγκεντρώνει τα χρήματα που ρίχνουν οι πιστοί στα παγκάρια των ναών, αλλά ουδείς γνωρίζει πού πήγαν. Μεταξύ των ναών υπάρχουν σημαντικές εκκλησίες όπως είναι η Αγία Βαρβάρα στην Καλλιθέα, των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παγκράτι, η Αγία Σκέπη Παλαιού Φαλήρου και η Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Ηλιούπολη.

  Ακόμη υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία ναών του Πατριαρχείου στη Μύκονο, στην Κεφαλλονιά και στην Κέρκυρα των οποίων η Εξαρχία θα έπρεπε να έχει διερευνήσει την τύχη τους, αλλά ουδείς ασχολήθηκε επί δεκαετίες ή δεν θέλησε να ασχοληθεί.

  Ο τρόπος διαχείρισης των κτημάτων προκαλεί εντύπωση. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνονται για κάποιον από τους ενοικιαστές: «Ο κ. ….. στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 απέστειλε δύο δοχεία λάδι. Εχει ενοικιάσει 480 ελαιόδενδρα στο χωριό … Καρδαμύλης + Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι ελιές απέδωσαν 1.500 κιλά ελαιόλαδο. 900 κιλά κρατά ο ενοικιαστής και 600 ο Πανάγιος Τάφος. H επιδότηση για το λάδι είναι 1.760,82 ευρώ και λαμβάνει ο καθένας 880,41 ευρώ». Για άλλον ενοικιαστή υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις: «…λέγει ότι έχει 300 ρίζες και στέλνει 200 λάδι. Παράγονται επομένως 1.500 κιλά λάδι, από τα οποία 900 κιλά ο ενοικιαστής και 600 ο Πανάγιος Τάφος. H επιδότηση είναι 1.760,82 ευρώ, από τα οποία παίρνει 880,41 ευρώ ο καθένας. Θα γίνει καινούργιο συμβόλαιο στο όνομά του, το παλαιό συμβόλαιο είχε γίνει στο όνομα του πατέρα του».

  ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ H Μαρίτσα και η κόρη της

  Δεκάδες είναι τα διαμερίσματα τα οποία οι πιστοί κληροδότησαν στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Σήμερα σε πολλά από αυτά κατοικούν συγγενείς και φίλοι και τα ενοίκια που καταβάλλουν είναι μάλλον για το τυπικό του πράγματος. Ετσι η κυρία Μαρία Χάλαρη – η γνωστή σε όλους κυρία Μαρίτσα – ενοικιάζει διαμέρισμα 94 τετραγωνικών που βρίσκεται επί της οδού Πρατίνου και καταβάλλει ενοίκιο 58,69 ευρώ. H κόρη της Δήμητρα φέρεται να ενοικιάζει διαμέρισμα 110 τετραγωνικών σε καινούργια οικοδομή, που βρίσκεται επί της οδού Πλαπούτα στο Ελληνικό, έναντι του ποσού των 147 ευρώ τον μήνα. Στην ίδια πολυκατοικία η Εξαρχία διαθέτει άλλα τρία πανομοιότυπα διαμερίσματα, το ένα ενοικιάζεται επίσης έναντι 147 ευρώ από κάποιον κ. Γ. Σίδερη, το δεύτερο για 300 ευρώ και το τρίτο είναι ανοίκιαστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα διαμερίσματα που διαθέτει η Εξαρχία στη συγκεκριμένη οικοδομή είναι επιφανείας 110 τετραγωνικών.

  Ενοικιαστής του Πατριαρχείου είναι και το γνωστό τοπ μόντελ κ. N. Παπαδάκης, ο οποίος διαμένει στην οδό Τσάμη Καρατάσου. Ο κ. Παπαδάκης για διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου με θέα στην Ακρόπολη καταβάλλει ενοίκιο 110 ευρώ.

  Αν κανείς διαβάσει τη δήλωση που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος ως έξαρχος του Παναγίου Τάφου τον Μάρτιο του 2005 προκειμένου να καταβληθεί το χαρτόσημο που απαιτείται στην Εφορία διαπιστώνει τα χαμηλά ενοίκια αλλά και την αδυναμία τουλάχιστον στη διαχείριση των ακινήτων του Πατριαρχείου. Ετσι, για ένα διαμέρισμα που διαθέτει το Πατριαρχείο στη φορολογική δήλωση δεν αναγράφονται το ονοματεπώνυμο – αντιθέτως ο ενοικιαστής χαρακτηρίζεται άγνωστος – και το ποσόν που καταβάλλεται ως ενοίκιο…

  • Το γλωσοφάγανε το παλληκάρι.
   Το ΒΗΜΑ τι θέλει και ανακατεύεται;
   Είναι καλός Χριστιανός, είναι κούκλος και ο Θεός τον βοήθησε μέσω του πατριάρχη Ιεροσολήμων Ειρηναίου.
   Ζουλιάρηδες δημοσιογράφοι

   http://www.stifora.gr/article.php?id=14484

   Η ηλεκτρονική εφημερίδα stifora.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο που θα συζητηθεί. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου το μοντέλο και παρουσιαστής του «Όμορφου κόσμου» του MEGA, Νίκος Παπαδάκης.

   Για να δούμε όμως και ποιος «εκλεκτός» έχει μισθώσει ένα ακίνητο που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων…

   Νίκος Παπαδάκης εστίν ο «εκλεκτός»

   Μεταξύ άλλων, ένας από αυτούς που στάθηκαν «τυχεροί» ήταν και ο γνωστός παρουσιαστής, Νίκος Παπαδάκης. Ο κύριος Παπαδάκης είναι ενοικιαστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων καθώς διαμένει σε διαμέρισμα-φιλέτο κάτω από την Ακρόπολη και συγκεκριμένα επί της οδού Τσάμη Καρατάσου στο Κουκάκι. Το διαμέρισμά του αυτό βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και έχει θέα την Ακρόπολη. Θέλετε να μάθετε πόσο πληρώνει ενοίκιο για το διαμέρισμα αυτό που πολλοί θα ήθελαν, αλλά λίγοι θα μπορούσαν να νοικιάσουν; Το εξωφρενικό ποσό των 110 ευρώ!!!

   Δε διαβάσατε λάθος, 110 ευρώ μόλις κοστίζει στον κύριο Παπαδάκη μηνιαίως το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει εδώ και χρόνια το τοπ μόντελ και παρουσιαστής και για όσο διάστημα εκείνος επιθυμεί θα συνεχίσει να διαμένει πληρώνοντας το ευτελές αυτό αντίτιμο…

   «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό και λυπούμαστε βαθύτατα», αναφέρουν κύκλοι της σημερινής διοικήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην ηλεκτρονική εφημερίδα stifora.gr. «Υπάρχουν συμβόλαια υπογεγραμμένα επί Πατριάρχου Ειρηναίου και νιώθουμε εξίσου απογοητευμένοι με εσάς…».

   Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Πώς αυτό το διαμέρισμα-φιλέτο περιήλθε στην κατοχή του κυρίου Νίκου Παπαδάκη; Σίγουρα δεν το βρήκε σε αγγελία στην εφημερίδα, πάντως. Αυτό που γνωρίζει η ηλεκτρονική εφημερίδα stifora.gr με το ρεπορτάζ το οποίο έκανε είναι ότι τα διαμερίσματα του Πατριαρχείου δίνονταν από τα άτομα του στενού κύκλου του Ειρηναίου σε «δικούς τους» ανθρώπους μιας και επρόκειτο ουσιαστικά για τον πρώτο αριθμό λαχείου που είχε κληρωθεί! Προφανώς κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη και στην περίπτωση του γνωστού παρουσιαστή ο οποίος θα είχε τις κατάλληλες γνωριμίες ώστε να μπορέσει να μισθώσει το ακίνητο με 110 ευρώ το μήνα σε μια περιοχή που αντίστοιχα διαμερίσματα –που πολύ δύσκολα θα βρείτε διαθέσιμα- μισθώνονται με σχεδόν 20πλάσια τιμή.

   Πολλοί είναι οι πιστοί που καταγγέλλουν ότι το σκάνδαλο είναι τεράστιο και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί που έκαναν δωρεά τα ακίνητά τους στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν το έκαναν για να μισθωθούν αυτά στον κύριο Παπαδάκη Νίκο και σε κάθε κύριο Παπαδάκη που θα μπορούσε πολύ εύκολα με τα χρήματα που κερδίζει από τη δουλειά του να μισθώνει ένα οποιοδήποτε ακίνητο καταβάλλοντας την πραγματική αξία που του αναλογεί.

   https://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/136908/nikos-papadakes-eikha-skephtei-na-strapho-ston-monakhismo
   Gossip-tv Team22-09-2011 16:50

   Νίκος Παπαδάκης: «Είχα σκεφτεί να στραφώ στον μοναχισμό»

   Ο Νίκος Παπαδάκης προέρχεται από εκκλησιαστική οικογένεια , αλλά επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο του θεάματος.

   Ο παρουσιαστής κατά καιρούς έχει δείξει την αγάπη του για την εκκλησία και μάλιστα έχει ταλέντο στην αγιογραφία. «Υπήρξε κάποια στιγμή η σκέψη να στραφώ προς την εκκλησία και το μοναχισμό αλλά δεν το έκανα», δήλωσε στο down town και συνέχισε: «Έχω πάει στο Άγιο Όρος, στο Ιεροσόλυμα, έχω πάει παντού. Όπου κι αν έχω ταξιδέψει στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που ζητούσα να δω ήταν τα μοναστήρια της εκκλησίας».

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ιδού η Ρόδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη


  Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής, για την απάτη, προλογίζοντας το βιβλίο του κ.Δ.Αλικάκου:

  «Οσο εύκολο είναι ένας υποκριτής και δημαγωγός να καθιερώσει μια γελοία τελετουργία, άλλο τόσο είναι δύσκολο, φαίνεται, ένας μυαλωμένος άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη να την καταργήσει».

  «Το μέγα ψέμα που οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συντηρούν επί αιώνες»
  «Από το 1988 έρχεται με αεροπλάνο»
  «Το φως της Ειρήνης το υποδεχόμαστε με ξιφολόγχες»

  Από την ιστοσελίδα του τ. Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου

  Click to access prologos-lytrosi.pdf

  «Το 2001, επί εκσυγχρονιστικής κυβερνήσεως Σημίτη, αποφασίστηκε το Άγιο Φως να γίνεται δεκτό στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους. Στρώνεται κόκκινο χαλί, παρευρίσκεται υπουργός ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μητροπολίτης εκ μέρους της Εκκλησίας, στρατιωτική μπάντα παιανίζει και στρατιωτικό άγημα παρουσιάζει όπλα. Το Άγιο Φως είναι ο αρχηγός κράτους που επισκέπτεται συχνότερα από κάθε άλλον τη χώρα μας. Οσο εύκολο είναι ένας υποκριτής και δημαγωγός να καθιερώσει μια γελοία τελετουργία, άλλο τόσο είναι δύσκολο, φαίνεται, ένας μυαλωμένος άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη να την καταργήσει. Και αν για τους εχέφρονες εν γένει ανθρώπους όλη αυτή η φανφάρα είναι γελοιότητα, για τους χριστιανούς ειδικότερα είναι και ασέβεια!»…

  https://www.reader.gr/news/koinonia/289289/alikakos-gia-agio-fos-einai-krima-poy-eklepse-tin-parastasi-o-anaptiras
  Αλικάκος για Άγιο Φως: Είναι κρίμα που έκλεψε την παράσταση «ο αναπτήρας»

  ΓΙΩΤΑ ΡΟΥΓΚAΛΑ

  Τετ, 10/04/2019 – 15:19
  «Είναι κρίμα που έκλεψε την παράσταση “ο αναπτήρας”» λέει ο συγγραφέας Δημήτρης Αλικάκος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Λύτρωση, Περί του Αγίου Φωτός» στο Polis Art Cafe στη Στοά του Βιβλίου.

  Το βιβλίο έκανε αίσθηση λόγω της αποκάλυψης ότι το Άγιο Φως ανάβει με φυσικό τρόπο, με αναπτήρα, και μάλιστα υπό τον φόβο της εμφάνισης «εξοργισμένων» πιστών ή εκπροσώπων του κλήρου, έξω από τον χώρο της παρουσίασης, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

  «Την πρώτη φορά που πήγα στα Ιεροσύλυμα φοβήθηκα» είπε ο κ. Αλικάκος. «Φοβήθηκα γιατί είχα μαζί μου μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο» εξηγεί, λέγοντας μάλιστα ότι έφυγε από τα Ιεροσόλυμα τρεις μέρες νωρίτερα από ο,τι ήταν προγραμματισμένο.

  Γιος ιερέα, «μεγάλωσα κοντά στα ράσα» λέει ο ίδιος και περιγράφει ότι έτσι ξεκίνησε την έρευνα για το βιβλίο του, θέλοντας να «λύσει ένα παιδικό αίνιγμα». Και η έρευνα είχε τρία στάδια: να βρει το σκεύος που ανάβει το Άγιο Φως, τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη του και ένας από τους τρεις που βρίσκονται εν ζωή και έχουν μπει στο Κουβούκλιο για την τελετή του Αγίου Φωτός. Και τα κατάφερε και τα τρία. Η ημέρα όμως που ανακάλυψε ότι η Κανδήλα μπαίνει σβηστή στο Κουβούκλιο ήταν «η νύχτα που διαλύθηκε η λογική μου, ένα από τα πιο εφιαλτικά βράδια της ζωής μου».

  Όσο για τον σκοπό του βιβλίου του «δεν ήρθα να γκρεμίσω τίποτα, ούτε να ισοπεδώσω το Πατριαρχείο, το ψέμα θέλω να ισοπεδώσω», τονίζει ο κ. Αλικάκος.

  «Όλοι ξέρουν πώς ανάβει το Άγιο Φως. Πολλοί από το Πατριαρχείο μάλιστα λένε την αλήθεια. “Στον πιστό που το αντέχει λέμε την αλήθεια”» διηγείται ότι του είπαν άνθρωποι από το Πατριαρχείο.

  Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Αλικάκος διάβασε την επιστολή που έλαβε από τον Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, π. Γεώργιο Τσέτση.

  Άρα το ερώτημα είναι γιατί δεν το λένε. Τρεις πιθανές απαντήσεις έδωσε σε αυτό το ερώτημα ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που βρέθηκε στην παρουσίαση και έχει γράψει τον πρόλογο του βιβλίου του κ. Αλικάκου. «Είτε για να μη σκανδαλίσουν τους πιστούς, είτε για να μην κάνουν κακό στην Εκκλησία είτε -αυτό που εγώ πιστεύω- από δειλία. Για να μη χάσουν τη βολή και την ησυχία τους. Γιατί ξέρουν ότι θα δεχτούν επιθέσεις», ανέφερε. Αναφερόμενος στο «θαύμα» του Αγίου Φωτός, είπε ότι είναι «πολεμικού χαρακτήρα» επειδή «ανάβει μόνο αυτό του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και επικυρώνει τα προνόμια του ελληνικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα».

  Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαστάθης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, απαντώντας σο τγιατί κάποιοι επιμένουν να συντηρούν τον εν λόγω μύθο του Αγίου Φωτός. «Πρόκειται περί θρύλου, κανένας Πατέρας δεν το επικαλείται, δεν υπάρχει ύμνος ούτε εικαστική απεικόνιση. Είναι μέσο κερδοφορίας» τόνισε ο κ. Παπαστάθης.

  «Η κοινωνία είναι ωριμότατη να δεχτεί την απομυθοποίηση αλλά η πίστη στα θαύματα κάποιους εξυπηρετεί» ανέφερε ο κ. Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Το βιβλίο του κ. Αλικάκου δέχεται επικρίσεις γιατί αμφισβητεί το κύρος της Εκκλησίας» τόνισε και εκείνος, μιλώντας για το θέμα των «πρωτείων»: «Αν ο Χριστός υπήρξε, δεν ήταν Έλληνας, δεν είχε υπηκοότητα, δεν είχε εθνικότητα. Ο χριστιανισμός ελληνικοποιείται και το σκάνδαλο δεν είναι το βιβλίο» κατέληξε.

  https://www.protagon.gr/epikairotita/i-avoli-alitheia-gia-to-agio-fws-44341798665

  Αποκάλυψη: Η άβολη αλήθεια για το Αγιο Φως

  Το Αγιο Φως είναι ο… αρχηγός κράτους που μας επισκέπτεται πιο συχνά από κάθε άλλον. Για πρώτη φορά όμως ένα βιβλίο, του δημοσιογράφου-ερευνητή Δημήτρη Αλικάκου, έρχεται να απαντήσει οριστικά –και με αδιάσειστα στοιχεία- στο ερώτημα για το πώς ανάβει το καντήλι το Μεγάλο Σάββατο στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα…

  Protagon Team 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, 07:30

  ……………………………..

  Και σε άλλο σημείο περιγράφει τη συνομιλία του με τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ (ας σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο το Πατριαρχείο διέγραψε κάθε αναφορά στη λέξη «θαύμα» από τα επίσημα κείμενά του. Και, όπως παρουσιάζει με στοιχεία ο συγγραφέας, αυτό έγινε εξαιτίας του): «– Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για “θαύμα”. – Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε. – Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα. – Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το “θαυμάζω”. Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή; Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αναγκαστικά, η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη λεγόμενη «απαγορευμένη»: “Και αφού δεν είναι θαύμα, τότε πώς ανάβει το Άγιο Φως;”»

  …………………….

  Ξαναμιλά με τον Ισίδωρο. «Ολο το ταξίδι, όλη η έρευνα, όλος ο χρόνος που αφιέρωσα γι’ αυτήν την υπόθεση, όλα κρέμονταν στα αμέσως επόμενα λεπτά. “Μου είπατε ότι το καντήλι μπαίνει σβηστό και αυτό το γνωρίζει και ο Πατριάρχης. Καλώς μέχρι εδώ. Τότε πώς ανάβουν τα κεριά του Πατριάρχη από ένα σβηστό καντήλι; Από πού βγαίνει το Άγιο Φως;” Σιωπή. “Σεβασμιότατε, πρέπει να μου απαντήσετε”. Σιωπή. “Σεβασμιότατε, πείτε μου, παρακαλώ, ποια χριστιανική λογική λέει ότι πρέπει να αφήνετε έναν άνθρωπο να βασανίζεται από ένα ‘θαύμα’, που όμως ‘από θεολογικής απόψεως δεν είναι θαύμα’, όπως είπατε; Πότε δίδαξε ο Χριστός ότι πρέπει να αρνούμαστε να πούμε την αλήθεια σε αυτόν που την αναζητάει;» Η απάντηση που δίνει ο σεβάσμιος Ισίδωρος έχει, όπως περιγράφει ο συγγραφέας, τον τόνο της συντριβής. «Παρατήρησα ότι τα μάτια του ήταν υγρά, είχαν βουρκώσει. Περίεργο. Δεν ένιωθα πως είχα πετύχει κανέναν θρίαμβο, καμία νίκη. Ήμουν προετοιμασμένος για όλα, αλλά όχι γι’ αυτό. Η ψυχή μου είχε στεγνώσει. Ενστικτωδώς άπλωσα το χέρι μου και το ανεβοκατέβασα απαλά δυο φορές στον ώμο του. Σαν να ήταν φίλος απ’ τα παλιά. Σαν να του έλεγα: “Τιμάς το ράσο που φοράς. Στ’ αλήθεια, είσαι έντιμος και γενναίος”».
  …………………………………..

 16. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Και γιατί περίμενε μέχρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος για να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει Άγιο φως πρώτης κατηγορίας και Άγιο φως δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή, ότι το Αγιο φως των Ιεροσολύμων δεν έχει καμιά ιδιαιτερότητα; Γιατί ενώ ήξερε, δεν μιλούσε όταν το κράτος της Ορθοδοξίας ξοδεύονταν για ένα κοινό φως; Πολλά στερούνται οι ιερείς, αλλά το κυριότερο είναι η πλήρης απουσία ντροπής.

 17. Ο/Η Για τον Ασκάλωνος Νικηφόρο λέει:

  Για τον Ασκάλωνος Νικηφόρο

  Ήμουν Επίσκοπος, μέλος της Συνόδου και Πατριαρχικός Επίτροπος στην Βόρεια Ίοδρανία, και θα μπορούσα να κάνω ότι κάνουν «όλοι», να αγνοήσω τους πάντες και τα πάντα και να κοιτάξω να περάσω όσο πιο ανώδυνα και ξεκούραστα μπορούσα τον καιρό μου. Επίσης θα μπορούσα, όπως έκαναν και «άλλοι», να φύγω από το Πατριαρχείο και να βολευτώ κάπου αλλού και να περάσω «καλά». Προτίμησα να αγωνιστώ για το Πατριαρχείο με όλες τις συνέπειες που ήξερα ότι θα είχα. Καί δεν το μετάνοιωσα καθόλου. Ότι έκανα, το έκανα για λόγους αξιοπρέπειας. Δεν μπορούσα να «είμαι» Επίσκοπος και να μην μπορώ να πω την γνώμη μου όταν έπρεπε και να διαμαρτυρηθώ για ότι νόμιζα ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθώ. Δεν μπορούσα να βλέπω το «σπίτι» μου να καίγεται και να αδιαφορίσω λέγοντας ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Δεν μπορούσα να βλέπω το Πατριαρχείο μας να καταστρέφεται και να κάνω το «κορόιδο».

  http://orthodoxplanet.com/2016/08/30/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/

  Μια Παράξενη κι Επικίνδυνη Ιστορία
  Από Orthodox Life -30/08/2016

  Η διήγηση ξεκινάει από πολύ μακριά, από την εποχή που ένα δεκαεξάχρονο παιδί πηγαίνει στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ για να συναντήσει τη μοίρα του και να ανακαλύψει αυτό που ψάχνει η ψυχή του στα ίδια μέρη που ο απλοϊκός Ιησούς δίδαξε την αγάπη, την ταπεινοφροσύνη και την αλληλεγγύη. Ήταν το 1961, όταν ο κατά κόσμον έφηβος Νικόλαος Μπαλτατζής από την Ξάνθη, πήγε στην Αγία Πόλη για να φοιτήσει στην Πατριαρχική Σχολή.
  Τον επόμενο χρόνο εκάρη μοναχός με το όνομα Νικηφόρος και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία το 1964 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από το 1964 έως το 1966 υπηρέτησε στην Πατριαρχική Σχολή καθώς και ως εφημέριος στο Πατριαρχείο.


  Διόδωρος

  Από το 1966 έως το 1970 υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Πατριαρχείο (μεταξύ αυτών και ως ηγούμενος στη Χάιφα, σημαντικό για τη διήγηση μας), ονομαζόμενος Αρχιμανδρίτης το 1967.

  Το 1970, αρχίζουν τα περίεργα. Ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος, του αρνείται να πάει να σπουδάσει κι έτσι με μια δύσκολη απόφαση, φεύγει χωρίς άδεια για σπουδές στις ΗΠΑ. Η απάντηση είναι η πρώτη καθαίρεση.

  Επιστρέφει στους Αγίους Τόπους το 1981, με πτυχίο στη Θρησκειολογία και τη Φιλοσοφία από το Florida International University of USA και αποκαθίσταται.

  Από το 1982 έως το 1988 καταλαμβάνει διάφορες θέσεις ευθύνης στο Πατριαρχείο, μεταξύ των οποίων Δραγουμάνος και Γέρων Σκευοφύλαξ αυτού και γίνεται μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Και το 1988, ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες στο Πατριαρχείο (κι όχι στον Πατριάρχη, κρατείστε το αυτό) χειροτονείται επίσκοπος και εκλέγεται στην Επισκοπή Κωνσταντίνης.

  Την ίδια χρονιά ο Επίσκοπος πλέον Κωνσταντίνης Νικηφόρος διορίζεται Πατριαρχικός Επίτροπος στο Ιρμπέτ της Ιορδανίας, αλλά ο χαρακτήρας του δεν είναι κατάλληλος για τη θέση καθότι δεν είναι ιδιαίτερα ελαστικός και διπλωμάτης.

  Έτσι παραιτείται κι επιστρέφει την επόμενη χρονιά στα Ιεροσόλυμα, για ν’ αρχίσει μια περιπέτεια χωρίς τελειωμό πλέον. Ο μακαριστός Πατριάρχης Διόδωρος ελέγχει το Νικηφόρο ουκ ολίγες φορές ενώπιον άλλων διότι επικρίνει τη στάση του σε ζητήματα που άπτονται τόσο της κανονικότητας στη λειτουργία του Πατριαρχείου όσο και για οικονομικά ζητήματα. Αρκετά μεγάλα ποσά κατά την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με μαρτυρίες των υπευθύνων της περιόδου, αμφίβολης προέλευσης, κατευθύνονται σε τσέπες κληρικών και λαϊκών που είτε δεν έχουν σχέση με το Πατριαρχείο, είτε έχουν συγγενικές σχέσεις με παράγοντες του.

  Όταν πια μερικές ενέργειες του μακαριστού Διοδώρου, ο οποίος είχε αρκετά ακριβές συνήθειες, έγιναν απροκάλυπτα επιβλαβείς για το Πατριαρχείο, αρκετά μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων και ο Νικηφόρος, άρχισαν να δυσανασχετούν φανερά και να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους κυρίως εντός της Συνόδου.

  Ο μακαριστός Πατριάρχης, από καθαρό συμφέρον περισσότερο παρά από μεγαλοψυχία, προσέγγιζε το ζήτημα με «πατρική» στοργή κι αδελφική πραότητα. Ώσπου, αρκετά ενδυναμωμένος από εξωτερικούς (οικονομικούς και τοπικούς) παράγοντες, άρχισε να έχει μια ανεξήγητα υπεροπτική συμπεριφορά. Ένα από τα εύκολα θύματα προς παραδειγματισμό ήταν ο Νικηφόρος, γιατί μίλαγε πολύ και δεν ελεγχόταν εύκολα. Έτσι, το 1994, χωρίς ουσιαστικό λόγο καθαιρείται, αλλά παραμένει στην Ιερουσαλήμ βοηθώντας το έργο των Αγιοταφιτών, με την ελπίδα ότι θα επανενταχθεί στην Αδελφότητα.


  Ειρηναίος

  Ο διάδοχος του μακαριστού Πατριάρχη Διοδώρου, Πατριάρχης Ειρηναίος, παρά την αρχική του θέση να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων του Πατριαρχείου, είτε για λόγους προσωπικούς, είτε λόγω εκβιαστικών συνθηκών αλλά κυρίως λόγω πιέσεων από την κοινότητα των Εβραίων εποίκων (η οποία βασίζεται κυρίως σε εξωθεσμικούς και εκτός Ισραήλ παράγοντες με κύριο στυλοβάτη εν Λος Άντζελες), άρχισε να βάζει πολύ νερό στο κρασί του.

  Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με πολλούς Αγιοταφίτες, μεταξύ αυτών και με το Νικηφόρο και να δείξει το χειρότερό του πρόσωπο. Κάπου εκεί όμως, λίγο η συνείδησή του και ακόμα περισσότερο η έλευση στα Ιεροσόλυμα ιερωμένων με καθαρές θέσεις και απόψεις, τον έκαναν να αναθεωρήσει κάποιες πρακτικές και να προσπαθήσει να αναστρέψει την κατάσταση. Αυτή η απόφαση καθόρισε και το τέλος του ως Πατριάρχη. Με ένα συνδυασμένο σχέδιο που εκπονήθηκε στην Αθήνα και εκτελέστηκε στα Ιεροσόλυμα με τη συμμετοχή Ελλήνων, Εβραίων, Αράβων και Αμερικανών, ο Πατριάρχης Ειρηναίος εκθρονίστηκε και φυλακίστηκε, οικειοθελώς κατά τον διάδοχό του Πατριάρχη Θεόφιλο, σε ένα κελί εντός του Πατριαρχείου.

  Ο Νικηφόρος, όπως και ένα μεγάλο μέρος της Αγιοταφικής Αδελφότητας, υποστήριξαν αυτή την αλλαγή προκειμένου να έρθουν καλύτερες μέρες στο Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, νέος σχετικά σε ηλικία κατά την ενθρόνισή του, χαμηλών τόνων και με ικανοποιητικά σημαντικό έργο, φάνηκε πως ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει τα κακώς κείμενα, όπως είχε αρχίσει να κάνει ο προκάτοχός του.

  Στα πλαίσια της ευγνωμοσύνης προς όσους τον στήριξαν, το 2006 αποκατάστησε και τον Νικηφόρο, προάγοντάς τον σε Αρχιεπίσκοπο Ασκάλωνος, πιθανότατα ευχόμενος να μην είναι τόσο λαλίστατος όσο στο παρελθόν.

  Κι εδώ κάπου αρχίζουν οι δυσκολίες για τον «δύστροπο» Επίσκοπο που δεν δέχεται πως «έχει ζητήσει συγνώμη από την Αδελφότητα» για κάτι που δεν έχει κάνει. Μετά από μια αλληλογραφία η οποία είναι πραγματικά η επιτομή της υποκρισίας από την πλευρά του Πατριαρχείου, ο Νικηφόρος δεν μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα, αρνούμενος να δεχτεί ένα λάθος που δεν έκανε προκειμένου να παραμείνει στη θέση του.

  Όταν πια άρχισε το πρόβλημα του Νικηφόρου να γίνεται πρόβλημα επιβίωσης, τότε διεκδίκησε τους οφειλόμενους μισθούς του. Το αποτέλεσμα; Δεύτερη καθαίρεση το 2014 από τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

  Μέσα στη γενικότερη και κατά τη διάρκεια του χρόνου αυξανόμενη αντίδραση στο πρόσωπο του Πατριάρχη, από εκκλησιαστικούς αλλά και πολιτικούς φορείς, η ιστορία του Νικηφόρου φαίνεται να είναι μια μεμονωμένη προσωπική ιστορία. Μια δεύτερη ανάγνωση όμως δίνει κι άλλες προεκτάσεις

  . Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας Πατριάρχης αλλάζει πολιτική προς ένα πρόσωπο μετά από οκτώ χρόνια όταν ο ίδιος τον έχει επαναφέρει; Μήπως η αλλαγή πολιτικής δεν έχει σχέση με πρόσωπα αλλά με καταστάσεις;

  Έχει κάποια σχέση η οικονομική διαχείριση του Πατριαρχείου με την αλλαγή στάσης του Πατριάρχη; Γιατί εκείνοι που τον στήριξαν τώρα τον αμφισβητούν; Γιατί οι ορθόδοξες κοινότητες των Παλαιστινίων που έκαναν τα πάντα να ανατρέψουν τον Πατριάρχη Ειρηναίο δε θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον Πατριάρχη Θεόφιλο;

  Η ιστορία του Επισκόπου Νικηφόρου μπορεί να είναι η θρυαλλίδα που θα φέρει, ξανά, την έκρηξη στον πολύπαθο και ιστορικό Πανάγιο Τάφο, το απόλυτο προσκύνημα της Χριστιανοσύνης που σταδιακά χάνει τη λάμψη του, κυρίως χάρη στην ανικανότητα των προσωρινών διαχειριστών του, σε σχέση με τη δισχιλιετή ιστορία του, να μεταφράσουν ορθά τα σημεία των καιρών. Κι από ότι φαίνεται δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα πολιτικής και σύνεσης η αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας.

  Οι Άραβες κι Εβραίοι διαχειριστές των οικονομικών του Πατριαρχείου δρουν οργανωμένα και ουσιαστικά, εκείνοι που τους παραχώρησαν αυτή τη δυνατότητα κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ (εκτός Πατριαρχείου πάντα); Θα επανέλθουμε στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σύντομα και με στοιχεία που ενδεχομένως θα είναι αρκετά για να επιφέρουν προβληματισμούς τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του.

  Παράλληλα, η αποκατάσταση μιας αδικίας, η οριστική αποκατάσταση του Θεοφιλεστάτου Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος Νικηφόρου θα ήταν μια ενέργεια θάρρους και τιμής, αν έχει μείνει κάτι από αυτές τις αξίες στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Και επειδή πάντα υπάρχει ο αντίλογος της αμαρτίας, θα κλείσουμε με τα λόγια του Ιησού Χριστού από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, πάντα επίκαιρα και απλά: «ὁ ἀναμάρτητος ὑμῶν πρῶτος βαλέτω λίθον ἐπ’ αὐτήν».

  https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF/

  Διαμαρτυρία από Αγιοταφίτη Επίσκοπο που καθαιρέθηκε
  Newsroom από Newsroom 16/01/2015

  Με επιστολή που απέστειλε αναφέρεται στους λόγους που είναι εκτός της Αγιοταφικής Κοινότητας και παράλληλα τονίζει πως «το Πατριαρχείο βρίσκεται σε κίνδυνο.

  Αναλυτικά η επιστολή του: «Αγαπητοί

  Απευθύνθηκα σε σας γιατί έχω την εντύπωση ότι ενδιαφέρεστε για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και για την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, αλλά και για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, της «Οποίας» είμαστε «Όλοι» μέλη , και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για κανένα μέλος της Εκκλησίας, όπως δυστυχώς, κάνουν μερικοί με την πρόφαση ότι «Το Πατριαρχείο είναι ανεξάρτητη Εκκλησία και δεν μπούμε να επέμβουμε». Δεν θέλω να πιστέψω ότι δείχνετε ενδιαφέρον μόνο για ικανοποιήσετε ορισμένους, και «κλείνετε» τα μάτια σας και τα αυτιά σας όταν ακούγονται δυσάρεστα πράγματα, γιατί το να πάρουμε θέση έχει και συνέπειες!!! Το θέμα είναι: θα βοηθήσουμε το Πατριαρχείο να ξεφύγει από την καταστροφή, να ξαναβρεί τον δρόμο του και να γίνει ένας «Φάρος» που θα φωτίζει όλο τον κόσμο με το Φως του Ευαγγελίου;
  «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

  Είμαι ήδη πάνω από εβδομήντα και δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμη θα είμαι εδώ για να φωνάζω και να διαμαρτύρομαι για την κατάσταση στο Πατριαρχείο μας και στα Πανάγια Προσκυνήματα, γιατί δεν σκοπεύω να σταματήσω να διαμαρτύρομαι μέχρι να πεθάνω ότι πρέπει να δείξουμε λίγο φιλότιμο και να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά που έχουμε στους Αγίους Τόπους σαν Χριστιανοί και σαν Έλληνες.

  Θεωρητικά, δεν είχα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την θέση μου στο Πατριαρχείο. Ήμουν Επίσκοπος, μέλος της Συνόδου και Πατριαρχικός Επίτροπος στην Βόρεια Ίοδρανία, και θα μπορούσα να κάνω ότι κάνουν «όλοι», να αγνοήσω τους πάντες και τα πάντα και να κοιτάξω να περάσω όσο πιο ανώδυνα και ξεκούραστα μπορούσα τον καιρό μου. Επίσης θα μπορούσα, όπως έκαναν και «άλλοι», να φύγω από το Πατριαρχείο και να βολευτώ κάπου αλλού και να περάσω «καλά». Προτίμησα να αγωνιστώ για το Πατριαρχείο με όλες τις συνέπειες που ήξερα ότι θα είχα. Καί δεν το μετάνοιωσα καθόλου. Ότι έκανα, το έκανα για λόγους αξιοπρέπειας. Δεν μπορούσα να «είμαι» Επίσκοπος και να μην μπορώ να πω την γνώμη μου όταν έπρεπε και να διαμαρτυρηθώ για ότι νόμιζα ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθώ. Δεν μπορούσα να βλέπω το «σπίτι» μου να καίγεται και να αδιαφορίσω λέγοντας ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Δεν μπορούσα να βλέπω το Πατριαρχείο μας να καταστρέφεται και να κάνω το «κορόιδο».

  Δεν μπορούμε να λειτουργούμε δίκην αράχνης (όπως δυστυχώς λειτουργεί το Πατριαρχείο μας τα τελευταία χρόνια), η οποία στήνει το δίχτυ της και περιμένει τα θύματά της να περάσουν για να τα πιάσει και να επιζήσει. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στρατολογήσουμε νέα μέλη για την Αδελφότητά μας , μέλη τα οποία θα πρέπει να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη για το μέλλον τους, να τους δείξουμε αγάπη και ενδιαφέρον για την τύχη τους, να τα πείσουμε ότι θα ζήσουν με αξιοπρέπεια, να τα μορφώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν κάθε περίσταση , έτοιμα να εκπροσωπίσουν και να διακηρύξουν το μήνυμα των Παναγίων Προσκυνημάτων, το μήνυμα του Ευαγγελίου, σε όλο τον κόσμο, να αντιμετωπίσουν τους ποικίλους κινδύνους που απειλούν το Πατριαρχείο μας και να το προστατέψουν και να συνεχίσουν την δισχιλιετή ιστορία μας στους Αγίους Τόπους. Ανθρώπους που θα μας κάνουν υπερήφανους για το όνομά μας και την Πίστη μας.

  Μπορεί κάποιος να μου πεί : Κι’ εσύ ποιός είσαι που φνάζεις και διαμαρτύρεσαι; όπως ήδη μου το έχουν πεί!!!
  Προς Θεού, ποτέ μου δεν καυχήθηκα για το άτομό μου. Ξέρω ποιός είμαι και το έχω διακηρύξει επανειλημμένως ότι είμαι ο τελευταίος και αναξιότερος των Αγιοταφιτών και δεν είμαι καν άξιος να λέγομαι Χριστιανός. Αλλά θα αγωνίζομαι μέχρι να αναλάβει κάποιος άλλος, αξιότερος και ικανότερος, τον αγώνα αυτόν και να τον φέρει σε αίσιο τέλος. Προς το παρόν είμαι Αγιοταφίτης, Επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, (Μπορεί να με έχουν καθαιρέσει , και μάλιστα τρεις φορές, δόξα τω Θεώ, τελείως άδικα, αυθαίρετα, και αντικανονικά, δικατατορικώ δικαίω, και φυσικά δεν δέχομαι, συνειδησιακά, αυτές τις καθαιρέσεις), και έχω κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να φωνάζω και να διαμαρτύρομαι για ο,τι πιστεύω ότι αφορά το Πατριαρχείο μας. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, συμπεριφερόμαστε χειρότερα από τους κακούς γεωργούς του Ευαγγελίου, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Έχουμε ξεπεράσει τους Αρχιερείς και τους Φαρισαίους τους οποίους καυτηρίασε ο Κύριος με τα φοβερά «Ουαί υμίν», και αλλοίμονό μας εάν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά.

  Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος».

  http://orthodoxostypos.gr/%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%89%CE%BD/

  1 Απριλίου 2016
  Σιωπά το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων;

  Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

  Σας γράφω αναφορικά με το άρθρο της Εφημερίδας σας «ΝΟΣΗΡΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΙ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ» (19/2). Είχα την μεγάλη ευλογία να επισκεφθώ τους Αγίους Τόπους προ πολλών ετών και να προσ­κυνήσω τα Πανάγια Προσκυνήματα. Αισθάνθηκα πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι τα Προσκυνήματα ήταν σε Ελληνικά χέρια και Έλληνες Μοναχοί, οι Αγιοταφίτες, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπηρετούν εκεί. Γνώρισα και πολλούς Πατέρες, οι οποίοι αφ᾽ ενός μεν με διαβεβαίωσαν ότι νοιώθουν ιδιαίτερα ευλογημένοι που αξιώθηκαν να βρίσκονται εκεί, αφ᾽ ετέρου όμως μου εξέφρασαν την λύπη τους και την αγωνία τους για το μέλλον του Πατριαρχείου, επειδή, όπως μου είπαν, υπήρχε μεγάλη λειψανδρία αλλά και αδιαφορία από τούς υπευθύνους για την λειτουργία του Πατριαρχείου. Όταν τους ρώτησα, γιατί δεν διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή, μου είπαν ότι όσοι διαμαρτύρονταν τους έδιωχναν. Τότε γνώρισα και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Νικηφόρο (τώρα Αρχιεπίσκοπο Ασκάλωνος), και έμαθα για τον αγώνα που έκανε αλλά και για τις περιπέτειές του, (τότε τον είχαν καθαιρέση). Επίσης μου εξέφρασαν την λύπη τους, επειδή οι υπόλοιποι Αγιοταφίτες δεν συμπαραστάθηκαν στον π. Νικηφόρο και δεν συνεργάστηκαν μαζί του για την αναδιοργάνωση του Πατριαρχείου. Πολλοί μου είπαν «Δυστυχώς, έτσι είναι η κατάσταση, δεν γίνεται τίποτε, δεν αλλάζει τίποτε».

  Είναι δυνατόν, στην Εκκλησία του Χριστού ο Οποίος ήλθε «ίνα καινά ποιήση τα πάντα» να επικρατεί μια τέτοια κατάσταση; Όπως γράφετε στο άρθρο σας, δυστυχώς, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει εξορίσει την «Δικαιοσύνη» από τους Αγίους Τόπους και λειτουργεί δικτατορικά. Το «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης», που ψάλλουμε την Μ. Εβδομάδα, μάλλον είναι λόγια, για να περνάμε τον καιρό μας. Βλέπω όμως ότι οι περιπέτειες του Επισκόπου Νικηφόρου συνεχίζονται και χαίρομαι που ο «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» δείχνει ενδιαφέρον για την κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

  Με εκτίμηση
  Γεώργιος Ευσταθιάδης

 18. Ο/Η Ρόζα Λουξεμπουργκ λέει:

  Σε παλιό σας ποστ βρήκα αυτό
  https://roides.wordpress.com/2017/04/14/14apr17/
  Στο βίντεο του: «Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου» της 2/7/1968, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος, που βρίσκεται στην Αθήνα σε ανεπίσημη επίσκεψη, απονέμει πραξικοπηματίες «Πρωθυπουργό» Παπαδόπουλο, στον «Αντιπρόεδρο» της Κυβέρνησης Παττακό, στον «Υπουργό» Συντονισμού Μακαρέζο και στον «Υφυπουργό» Προεδρίας Βοβολίνη, χρυσά παράσημα του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, αναγορεύοντας τους τρεις πρώτους σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου» και τον Βοβολίνη σε «Ανώτερο Ταξιάρχη του ίδιου Τάγματος.
  http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3737

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.