Νησιώτες και Πρόσφυγες υποφέρουν και ασφυκτιούν

[Δώδεκα επισημάνσεις]

Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi

i. Το προσφυγικό και το «παράτυπο» μεταναστευτικό που πάντα το συνόδευε και θα το συνοδεύει, είναι θέμα σοβαρό και παγκόσμιο, αποτελεί μία από τις πλέον μεγάλες προκλήσεις σήμερα και κυρίως για το μέλλον. Για ορισμένες δε χώρες, όπως η δική μας, είναι Η πρόκληση. Εύκολες απαντήσεις, απλοϊκά συμπεράσματα και λύσεις δεν χωρούν, διότι δεν υπάρχουν. Το μέλλον επίσης, λόγω ραγδαίας κλιματικής αλλαγής μας επιφυλάσσει/προετοιμάζει και για άλλες ροές προσφύγων, των θυμάτων αυτής της αλλαγής. Ας το πάρουμε απόφαση. Η ιστορία της ανθρωπότητας αποτελείται από την αναπόφευκτη μετακίνηση ανθρώπων και πληθυσμών. Ας το κατανοήσουμε κι ας το διδάξουμε και στα σχολεία μας για να το χωνέψουμε από τη νεαρή μας ηλικία.

ii. Απολύτως στεγανοποιημένα ή Ορθάνοιχτα-μπάτε-σκύλοι-αλέστε σύνορα, όπως είναι δομημένα σήμερα τα έθνη-κράτη, είναι Ουτοπία, και όποιοι το πιστεύουν και το διακηρύττουν είναι είτε αφελείς γραφικοί αιθεροβάμονες, είτε επικίνδυνοι λαοπλάνοι λαϊκιστές, ή και ακόμα χειρότερα: φασιστικών αντιλήψεων.

iii. Επομένως, το αίτημα για άσυλο θα συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται, να γιγαντώνεται, ενώ ταυτοχρόνως, τα κράτη από τα οποία προέρχονται πρόσφυγες/μετανάστες όλο και περισσότερο αρνούνται να τους δεχτούν. Τι θα απογίνουν; Μιλάμε πάντα για ανθρώπινες ψυχές. Να μην το ξεχνάμε.

iv. Γεγονός: τα νησιά μας στο Αιγαίο είναι φυσικές και αναπόφευκτες πύλες εισόδου. Αυτό δεν θα αλλάξει ούτε και στο μέλλον. Π ο τ έ. Πρέπει κατανοηθεί απολύτως, ιδιαίτερα από τους νησιώτες. Η γεωγραφία δεν αλλάζει.

v. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των ερχόμενων αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι πλέον μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Αυτό δεν ισχύει, διότι αναφέρεται μόνο στους Σύρους πρόσφυγες που είναι γύρω στο 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών αλλά και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν είναι περίπου το 30%. Αρα ήδη οι προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες ξεπερνούν το 50%. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε σαφώς μικρότερους αριθμούς από Ιράκ, Παλαιστίνη, Σομαλία, Λ.Δ. Κονγκό, περιοχές με ανασφάλεια, συγκρούσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά και πέραν αυτού, η χώρα προέλευσης δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να δοθεί άσυλο. Π.χ. αν έρθει ένας ομοφυλόφιλος από το Ιράν που διώκεται γι’ αυτόν τον λόγο, δικαιούται άσυλο. Αρα η διαδικασία αυτή απαιτεί σοβαρούς μηχανισμούς, εξειδικευμένους ανθρώπους και με γνώσεις τοπικών γλωσσών. [Θόδωρος Τσίκας – Εφημ. τ. Συντακτών 02.2020]

vi. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών αλλά και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν είναι περίπου το 30%. Αρα ήδη οι προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες ξεπερνούν το 50% Εάν δεν επιδειχτεί αλληλεγγύη από άλλες περιοχές της χώρας μας προς τα νησιά, πώς θα ζητήσουμε να επιδειχτεί αλληλεγγύη από άλλες χώρες προς την Ελλάδα, ώστε να δεχτούν κι εκείνες κάποιους πρόσφυγες;
Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται και λιμνάζουν στην Ελλάδα, χωρίς τους επαρκείς μηχανισμούς που να αποφαίνονται για το αίτημά τους. Πρέπει να αποφασίζεται μέσα σε μερικούς μήνες αν είναι δεκτή η αίτηση ασύλου σε πρώτο βαθμό και να διασφαλίζεται το δικαίωμά τους για προσφυγή σε δεύτερο βαθμό. Όλα αυτά είναι υποχρεώσεις μας, με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που έχουμε υπογράψει. [Θόδωρος Τσίκας – όπως προηγ.]

vii. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, έχουν πέσει θύματα του λαϊκισμού τους, ότι θα έλυναν το πρόβλημα. Ήρθε τώρα η ώρα, η σημερινή κυβέρνηση να πληρώσει το μάρμαρο από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά που δέχονται το κύριο βάρος του προσφυγικού.

viii. Διότι, οι ανεξέλεγκτων των «ανοιχτών» άναρχων δομών όπως είναι σήμερα, μέσα, δίπλα και ανάμεσα στις οικίες των κατοικιών, έτσι ελεύθερα, έχει φέρει αναστάτωση στις ζωές και στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες αγγελούδια, ανάμεσά τους υπάρχουν λογιών-λογιών ποιότητες και φάρες, όπως υπάρχουν σε όλους τους λαούς, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Καταλαβαίνετε. Είναι και θέμα ασφάλειας.

ix. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν οι κλειστές δομές είναι η μοναδική λύση, η ζωή των κατοίκων πάντως μας απέδειξε ότι, οι έως τώρα, ορθάνοιχτες, ανεξέλεγκτες κι άθλιες Μόριες πλησίον κι ανάμεσα στη ζωή των πόλεων, έχει αποτύχει. Το βλέπουμε και το ζούνε οι νησιώτες. Υποφέρουν οι νησιώτες, υποφέρουν επίσης ακόμα περισσότερο οι πρόσφυγες. Επαναλαμβάνω: μιλάμε πάντα για ανθρώπινες υπάρξεις!

x. Σοβαρό θέμα που πρέπει να λυθεί είναι η πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς, για όσο διάστημα παραμένουν εδώ. Επίσης η προστασία των ευάλωτων ατόμων, ασυνόδευτων παιδιών κ.ά. Ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης περιορίζει με προβληματικό τρόπο τα κριτήρια της ευαλωτότητας. [Θόδωρος Τσίκας – όπως προηγ.]

xi. Ενδεχομένως, οι «κλειστές» να μην είναι ο σωστός όρος, ίσως «ελεγχόμενες» να είναι ο κατάλληλος. Οι ελεγχόμενες αυτές δομές, με κανόνες εισόδου και εξόδου, σε κάποια απόσταση από πυκνοκατοικημένες περιοχές, είναι μία λύση. Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ιδανική, αλλά είναι κάτι τέλος πάντων. Όμως…

xii. …πρέπει οπωσδήποτε να δρομολογηθούν και μετακινήσεις προς άλλες περιοχές της χώρας. Οφείλουν πρωτίστως οι υπόλοιποι νομοί και οι τοπικές τους κοινωνίες, να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους. Το αυτό πρέπει να πράξουν και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αυτά προς το παρόν, για ένα θέμα σε συνεχή εξέλιξη. Αναπόφευκτα θα επανέλθουμε.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Μετανάστες, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Νησιώτες και Πρόσφυγες υποφέρουν και ασφυκτιούν

 1. Ο/Η Lawyer λέει:

  Πολύ ωραία, μετρημένη, δίκαιη και λογική τοποθέτηση.
  Ας ελπίσουμε πως η τραγικότητα του προβλήματος θα αναγκάσει τα κόμματα και ειδικά τα δυο μεγάλα, να σοβαρευτούν και να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή λύση.

 2. Ο/Η roidis λέει:

  ΝΤΡΟΠΗ
  Κάτοικοι ξυλοκοπούν άγρια άνδρες των ΜΑΤ

  Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται από την Χίο όπου κάτοικοι μπήκαν σε ξενοδοχείο και χτύπησαν άνδρες των ΜΑΤ.

  Στο βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Αλήθεια Χίου» φαίνονται κάτοικοι να εισβάλλουν στο δωμάτιο ξενοδοχείου και να ξυλοκοπούν άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας εκείνη την στιγμή.

  Στη συνέχεια η ίδια ομάδα λιντσάρει δεύτερο άνδρα των ΜΑΤ ενώ πετάνε είδη ρουχισμού από τα δωμάτια προκαλώντας φθορές στο ξενοδοχείο.

  • Ο/Η Σαπφώ η Λεσβία λέει:

   Eίναι αστείο αλλά αυτοί που χτυπάνε τα ΜΑΤ είναι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί μαζί. Οι πρώτοι μισούν τους πρόσφυγες και δεν τους θέλουν καθόλου στο νησί, οι δεύτεροι θέλουν τους πρόσφυγες ελεύθερους στο νησί ή να τους ξαποστείλουμε στην κακιά Ευρώπη, άγνωστο με τι κόλπο, που χρωστάει να τους μαζέψει όλους.
   Ενώθηκαν οι ακραίοι παραλογισμοί.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Αυτόν εδώ οι Χιώτες δεν τον αποδοκίμασαν.
    Έχουμε πράγματι συνάντηση των υποκριτών όλου του πολιτικού φάσματος, που βιαιοπραγούν σε λυκοσυμμαχία μεταξύ τους, στα τυφλά κατά της Αστυνομίας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, που συχνά είναι αντίθετοι μεταξύ τους.

    https://www.tanea.gr/2019/12/21/greece/mitropolitis-xiou-oute-monima-oute-prosorina-edo-oi-omogeneis-ton-othomanon-kataktiton/

    Επίθεση σε μετανάστες και πρόσφυγες

    Μητροπολίτης Χίου : Ούτε μόνιμα, ούτε προσωρινά εδώ οι ομογενείς των Οθωμανών κατακτητών

    «Ομογενείς των Τούρκων κατακτητών» χαρακτήρισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ο Μητροπολίτης Χίου με αφορμή τα σενάρια για δημιουργία νέα δομής στο νησί.

    TANEA Team
    21 Δεκεμβρίου 2019 | 17:57

 3. Ο/Η SF λέει:

  Ελπίζω να διαψευστώ.
  Τα «γεγονότα» σε Λέσβο-Χίο μου θυμίζουν αυτά της Κερατέας. Δεν συνεχίζω. Ξέρω ότι, με τους αγώνες του ε ί δ ο υ ς, λύθηκε ριζικά το πρόβλημα των απορριμμάτων κι εξαφανίστηκαν όλες οι χωματερές στην Αττική.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Κύριε SF,
   έχουμε γράψει για την ακροδεξιοαριστερή συμμαχία της Κερατέας, εξ αιτίας της οποίας χάθηκε μια ευκαιρία για την Αττική.
   Μόνιμη λογική,
   να φυγουν τα σκουπίδια (τώρα γι’αυτούς είναι ανθρώπινα, γιατί αν οι αριστεροί των νησιών ενδιαφέρονταν, θα έκαναν προτάσεις εξανθρωπισμού των κλειστών δομών) από εμάς και να πάνε στου γείτονα.

   https://roides.wordpress.com/2010/12/30/30dec10b/

   To έπος της Κερατέας
   30/12/2010
   Αλαβάνος επί Οβραιοκάστρω & Βορίδης μαινόμενος (Ιλαροτραγωδία)


   ………………
   H υπόθεση του ΧΥΤΑ Κερατέας είναι νομίζω κρίκος της μακριάς αλυσίδας των αντικοινωνικών τοπικισμών της νεοελληνικής κοινωνίας που προσποιείται τη βαθιά πατριωτική με κούφιες ποδοσφαιρικού τύπου «εθνικές» εκδηλώσεις, ενώ είναι βαθύτατα εγωκεντρική δομημένη πάνω στη βάση του ατομικού, οικογενειακού ή το πολύ τοπικού είτε συντεχνιακού συμφέροντος. Η νοοτροπία του «μακριά από εμένα κι από τα παιδιά μου»: η αποασυλοποίηση των ψυχασθενών, η αποτοξίνωση των ναρκομανών, το κέντρο υποδοχής μεταναστών, ο οικισμός των Ρομά, οι Ρομά μαθητές, η χωματερή των απορριμμάτων, ο οίκος ανοχής (Δείτε τη διαχρονική ταινία Νόμος 4000), παραμένει ισχυρή.
   ………………….

   https://roides.wordpress.com/2011/02/28/28feb11/
   Μητροπολίτης Κερατέας: Φαρισαϊσμός και Φονταμενταλισμός

   28/02/2011

   Ερωτήματα για τον κ. Αλ.Τσίπρα

   Ο κ.Νίκος Χατζηνικολάου, δεσπότης Χαρβατιού στο επάγγελμα, παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι (αυτο)προβάλλεται ως ο αδιάφθορος της Ιεραρχίας και θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχος του κ.Γιάννη Λιάπη. Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε μαζί του με αφορμή τα γεγονότα της Κερατέας, αν και υποτίθεται πως επίσημα είναι υπέρ της θεσμικής υποβάθμισης του παρεμβατικού ρόλου του κλήρου. Σαν να μην έφτανε αυτό, θεώρησε «ευκαιρία» και «τιμή» τη συνομιλία του με το δεσπότη, και «τύχη» το να ακούσει από αυτόν πως οι ξεσηκωμένοι της Κερατέας είναι «ευλογημένοι». Ο κ.Χατζηνικολάου είχε μέχρι σήμερα κρατήσει κλειστό το στόμα του στα θέματα του περιβάλλοντος, στα λαϊκά προβλήματα, στο ζήτημα της αστυνομικής και κρατικής βίας. Απότομα ευαισθητοποιήθηκε για το ΧΥΤΑ της Κερατέας, σαν τους πολιτευτές του Λάος και της ΝΔ που όταν θίγεται η εκλογική τους πελατεία «επαναστατεί» η κοιμώμενη συνείδησή τους. Δείγμα των κοινωνικοπολιτικών του στάσεων μπορούμε να αναζητήσουμε στη σιωπή του ως φοιτητή επί Χούντας (μελετούσε σαν το Χουντόδουλο), στα άρθρα του και στη συμπεριφορά του που θα εξετάσουμε παρακάτω, αλλά και στο εξής γεγονός. Διαδέχθηκε στην επισκοπή τον στρατιωτικό παπά στο κολαστήριο της Μακρονήσου μητροπολίτη Φιλιππότη, έναν ατζαμή προφήτη που μάντεψε την πτώση Σημίτη (λόγω των ταυτοτήτων) στις εκλογές του 2000 (διαψεύστηκε). Αυτόν λοιπόν ο κ.Χατζηνικολάου τον αποκαλεί «πολυσέβαστο και καλοκάγαθο».

   Συνοπτικά να θυμίσω πως ο κ.Χατζηνικολάου:
   ……………………………….

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.imerodromos.gr/perifereia-v-aigaioy-kalodechetai-stirixi-apo-ti-chrysi-aygi-o-moytzoyris/

  Περιφέρεια Β.Αιγαίου: «Καλοδέχεται» στήριξη από τη Χρυσή Αυγή ο Μουτζούρης
  ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 31 Μαΐου 2019

  Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, αναμετριούνται δύο «γαλάζιοι» υποψήφιοι. Από τη μια η Χριστιάνα Καλογήρου, με την επίσημη στήριξη της ΝΔ και από την άλλη ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και τέως επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Μουτζούρης

  https://www.iefimerida.gr/politiki/ektos-orion-o-moytzoyris-deite-ton-na-hydaiologei-kata-toy-prothypoyrgoy

  ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  Εκτός ορίων ο Μουτζούρης: Χυδαιολογεί κατά του πρωθυπουργού -«Να κι αν είναι οργισμένος!» [βίντεο]
  26|02|2020
  H χειρονομία του Περιφερειάρχη

  Σε μια κρίσιμη καμπή για την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με την ένταση κατοίκων και ΜΑΤ στο κατακόρυφο, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χυδαιολογεί κατά του πρωθυπουργού.
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ektos-orion-o-moytzoyris-deite-ton-na-hydaiologei-kata-toy-prothypoyrgoy

  Το left.gr απορεί
  Για ένα βίντεο (όχι για τις χυδαιότητες)

  0:08 | 27.02.2020

  Πολιτική
  «Να κι αν είναι οργισμένος ο Μητσοτάκης»: Η κυβέρνηση ακύρωσε την πρόσκληση προς Μουτζούρη εξαιτίας ενός βίντεο

 5. Ο/Η roidis λέει:

  ΟΚ, τι ακριβώς προτείνουν οι νησιώτες;
  να μεταφερθούν τα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό;

  Μια νέα Κερατέα, χωρίς προτάσεις πάλι, γεννήθηκε.
  Ας μείνουν όπως είναι οι Μόριες.

 6. Ο/Η Left λέει:

  Μπα!

  https://left.gr/news/hios-apokalyftike-akrodexia-apopeira-ekmetalleysis-tis-antistasis-ston-kyvernitiko-aytarhismo

  Χίος: Αποκαλύφτηκε ακροδεξιά απόπειρα εκμετάλλευσης της αντίστασης στον κυβερνητικό αυταρχισμό
  Με προσωπικά μηνύματα μέσω Messenger, ακροδεξιοί του νησιού επιχείρησαν να καλέσουν σε πογκρόμ «κατά ΜΚΟ» κοντά στο προσφυγικό καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Το μήνυμά τους διέρρευσε ωστόσο και ακολούθησε δημοσιοποίηση των προθέσεών τους

  Ενώ η επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού με την απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο λάμβανε τέλος, «πυρωμένοι» ακροδεξιοί επιχείρησαν να στήσουν πογκρόμ κατά οργανώσεων και προσφύγων διακινώντας μήνυμα μέσω κοινωνικών δικτύων, που ευτυχώς έγινε αντιληπτό με αποτέλεσμα να καταγγελθεί δημόσια.

  Το μήνυμα έλεγε, αναφερόμενο σε τοποθεσία κοντά στο προσφυγικό καμπ της Χίου, της ΒΙΑΛ, τα εξής: «“Συζητιέται αύριο το πρωί στης 7 συγκέντρωση στο αγ Χαράλαμπο στο Χαλκειός κοντά στη βιαλ. Για να μην αφήσουμε να περάσει καμιά ΜΚΟ μέσα θα έρθει και 2ο μνμ για επιβεβαίωση αν γίνει η όχι .τώρα που είμαστε πυρωμένοι. Μην το ανεβάσετε στο Facebook στείλτε το μόνο σε έμπιστα άτομα να μαθευτεί μέσο μηνυμάτων . αντιγραφή και επικόλληση τώρα».

  Την κυκλοφορία του ακροδεξιού καλέσματος κατήγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αυτό το μήνυμα μίσους κυκλοφορούν οι φασίστες με το γνωστό ύπουλο τρόπο τους. (…) Δεν τους βγήκε όλο αυτό το διάστημα, παρόλες τις προσπάθειες των αρχηγών τους να φανούν εξαγνισμένες περιστερές, να το παίξουν ηγέτες του αγώνα και ήρωες!

  Προσπαθούν να στρέψουν τις αντιδράσεις του κόσμου από την κυβέρνηση και τα όργανά της, πάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες με άλλοθι τις ΜΚΟ και το ρόλο τους. Προβοκάτορες και επικίνδυνοι ως συνήθως. Τσιράκια του συστήματος, που πήραν την εντολή, «οι λαθροπίθηκοι φταίνε για όλα» και όχι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

  «Η φασιστική πρόκληση δεν θα περάσει!», καταγγέλει και η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας για το ίδιο μήνυμα, προσθέτοντας: «Τις τελευταίες ώρες διακινούνται στη Χίο μηνύματα σαν αυτό που καλούν σε επιθέσεις εναντίον προσφύγων και οργανώσεων. Καλούμε τους πολίτες να αγνοήσουν τις φωνές του μίσους!»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.