Γιατί τόση σιωπή για τις αυθαιρεσίες της Μονής Νταού;

[Καταπατήσεις, παράνομο χτίσιμο, ασέβεια σε μνημείο. «H υπόθεση εκκρεμεί από το 2010 στην Εισαγγελία»]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Έκλεισαν κάτι λιγότερο από δυο χρόνια όταν ένα μέσο ενημέρωσης (αριθμός 1, η Lifo-Χρ.Παρίδης-10.4.2018, 9:11), με τη γνωστή κραυγαλέα ιερή σιωπή των (και οικολογικών) εφημερίδων ‘Αυγή’ και ‘Ριζοσπάστης’ (τουλάχιστον από «γκουγκλάρισμα στο διαδίκτυο δεν προκύπτει τίποτα) καθώς και των επαναστατικών και ριζοσπαστικών (και οικολογικών) κομμάτων που αυτές εκφράζουν, έκανε μια σοβαρότατη καταγγελία για τη Μονή Παντοκράτορα Πεντέλης ή Νταού (επίσημα Ταώ):  «Γιατί χτίζεται αυτό το παράνομο τερατούργημα» «Μέσα στον περίβολο της μονής, δίπλα ακριβώς στο βυζαντινό και διατηρητέο μνημείο, ορθώνεται ένας σύγχρονος ναός-μεγαθήριο με γυμνούς τοίχους από μπετόν αρμέ, ένα ασύλληπτο εξάμβλωμα που…η κατασκευή του δίπλα σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σκανδαλώδης. …..Η μοναχή, σε ρόλο ξεναγού, άρχισε να αφηγείται την ιστορία της μονής…. Πώς συνδέεται μια προδοσία με τους Τούρκους, έτσι, γενικά κι αόριστα, και μάλιστα την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν το καταλάβαμε.….Όταν παρατήρησα ότι ο διπλανός νεόδμητος ναός δεν ταιριάζει καθόλου σε ύφος και μέγεθος με τον βυζαντινό, η απάντησή της ήταν ότι ο παλιός δεν χωράει το εκκλησίασμά τους και ότι η δαπάνη είναι μεγάλη για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Ο Μητροπολίτης Χρυσής Αυγής-ΣΥΡΙΖΑ, Αθανασίας του Αιγάλεω και αφορολόγητης πορνοαρχαιοκάπηλης μούμιας Βησσαρίωνα (Βλ. «Ο ευσεβής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σαρακιώτης, με μητροπολίτες που ευλογούν τον Μιχαλολιάκο»), μπρος στο ιερό πτώμα της Ηγουμένης Στέλλας Καρατζογιάννη, πνευματικού τέκνου του Γέροντοs Πορφυρίου, απόφοιτης Γυμνασίου».

«Το εκκλησίασμα είναι μεγάλο, δεν χωρούσαν όλοι στον παλιό ναό. Οι περισσότεροι τον προτιμούν άλλωστε» συμπλήρωσε…..… Όταν πρόσεξα έναν ακόμα ναό πίσω από τον φράχτη,…μου απαγόρευσε να τον πλησιάσω.  Αφού απομακρύνθηκα, έκανε παρατήρηση στον  φωτογράφο της LIFO Πάρι Tαβιτιάν  ότι τραβάει πολλές φωτογραφίες: «Φτάνει, τι τις θέλετε τόσες φωτογραφίες;… Έξω από τον ναό το ανοσιούργημα συμπληρώνεται από μία κατασκευή με τέσσερις αρχαιοπρεπείς κίονες. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι μυαλά κρύβονται πίσω από αυτές τις επιλογές – ας μη μιλήσουμε για τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτές… Δείχνοντας τις φωτογραφίες που τραβήξαμε στον Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αρχιτέκτονα και καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, του ζήτησα να σχολιάσει… Η Εκκλησία δίνει άδεια στα εκκλησιαστικά κτίρια μόνη της. Αυτό είναι νόμιμο… Εκτιμώ ότι η Μονή Νταού Πεντέλης είναι διατηρητέο κτίριο, όπως όλα τα κτίσματα πριν από το 1830. Το ΚΑΣ δεν θα έπρεπε να έχει εγκρίνει την οικοδόμηση αυτού του ναού. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. ….Αυτό που βλέπω είναι εξόφθαλμο, δηλαδή προκλητικό….Mετά την επικοινωνία μου με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής πληροφορήθηκα ότι το υπερμέγεθες αυτό κτίσμα, το οποίο η εταιρεία ΙΚΑΡΟΣ ΑΤΕ που το έχτισε παρουσιάζει υπερήφανη ως μεγάλο κατόρθωμα στην ιστοσελίδα της, δεν πήρε ποτέ έγκριση, είναι παράνομο και η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010 στην εισαγγελία. Από τότε εκκρεμούν, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο Διαδίκτυο, μια σειρά από τεράστια πρόστιμα για αυθαίρετα οικοδομήματα (6 μπάνγκαλοους) στην περιοχή, τα οποία η μονή αρνείται να καταθέσει, προφασιζόμενη διάφορες αιτίες.   Στο μεταξύ, το ποσό, όπως και το θράσος της (τους), όπως είδαμε, κυριολεκτικά γιγαντώνεται.».

Για την πρόσφατα αναχωρήσασα για το Διάστημα, ηγουμένη Στέλλα, το πατριωτικό σωματείο «Ρωμιοσύνη», εκ των θαυμαστών της Μονής, που δίνει ομηρικές μάχες υπέρ των («αγέννητων») παιδιών γράφει: Ἡ ἴδια ἀλλὰ καὶ ἐν συνόλω ἡ Ἀδελφότητα τοῦ Μοναστηριοῦ ἀποτέλεσαν σπουδαῖο ἀρωγό της Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης καθὼς φιλοξενήθηκαν ἐκεῖ πολλὲς ἐκδηλώσεις τοῦ σωματείου μας ἀλλὰ καὶ ἡ ἐν γένει προσφορά της στὴν προσπάθειά μας μὲ κάθε μέσο καὶ κυρίως διὰ τῆς προσευχῆς ὑπῆρξε ἀνεπανάληπτη!…Ξεχώριζε ἐπίσης γιὰ τὸ ἁγνὸ καὶ γνήσιο πατριωτικό της φρόνημα καὶ τὴν ἀγάπη της γιὰ τὴν Πατρίδα μας (sic) ποὺ τὴν ἐκδήλωνε μὲ κάθε τρόπο! Εἶχε ἐντρυφήσει βαθύτατα στὸ ρωμαίικο ἦθος ποὺ συνδυάζει τὴν φιλοθεΐα μὲ τὴν φιλοπατρία! Μετ’ εὐγνωμοσύνης τῆς εὐχόμαστε «Καλὸ Παράδεισο» (γιατί υπάρχει και ο κακός)

Η Μονή φαίνεται να αγαπάει τα δάση, ΣΤΕ 1864/2016 [ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ] Πρόεδρος: Ν. Ρόζος
Εισηγητής: Δ. Βασιλειάδης (Το περίεργο είναι πως φέρεται ως ηγουμένη κάποια Αρσενία Παύλου, αντί της Στέλλας Καρατζογιάννη, που ηγουμένευε από το 1974).

Η υποχρέωση καταβολής ειδικής αποζημίωσης για τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών σε δάση ή δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις συντρέχει εις ολόκληρον…. Με το πρωτόκολλο αυτό επιβλήθηκε εις βάρος της ειδική αποζημίωση ποσού 81.416,90 ευρώ, λόγω διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων από 7.6.2007 έως 7.6.2008 σε δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση 52 στρεμμάτων στη θέση της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Πεντέλης…Στην ανωτέρω έκθεση αναφέρεται ότι από την αυτοψία και σε συνδυασμό με τη φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών που διενήργησε ο ανωτέρω δασολόγος διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: α) η Αρσενία Παύλου, η οποία στην έκθεση αυτοψίας φέρεται ως ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Πεντέλης, μετά την 19.5.1988 εκχέρσωσε έκταση περίπου 35 στρεμμάτων, φύτευσε στην έκταση ελαιόδενδρα τα οποία κατά το χρόνο της αυτοψίας ήταν 7-8 ετών περίπου και ανήγειρε κτίσμα διαστάσεων 12×12 μ. (σχετ. το ζεύγος αεροφωτογραφιών 185811-185812) και β) η ίδια, μετά την 28.7.1995 ανήγειρε έτερο κτίσμα διαστάσεων 7×4 μ. και ύψους 4 μ., κατασκεύασε βάση από μπετόν 16×13 μ. και ύψους 0,4 μ. επί της οποίας κατασκεύασε σταυρό 4-5 μ., διαμόρφωσε δρόμους μήκους 250-300 μ. και μπάζωσε έκταση εμβαδού 15 περίπου στρεμμάτων…με βάση το πραγματικό της υπόθεσης (ανέγερση αυθαιρέτων από τη μοναχή Αρσενία Παύλου της εκκαλούσας και σε διακατεχόμενη από την τελευταία έκταση, επίδοση της πρόσκλησης για απομάκρυνση στην ανωτέρω μοναχή, η οποία στην έκθεση αυτοψίας αναφέρεται ως ηγουμένη της Ιεράς Μονής κ.ά.), η εκκαλούσα είχε λάβει γνώση των πράξεων που είχαν εκδοθεί καθ’ όλη τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων, και της απόφασης 2982/ΠΕ/13.4.2000 του Γενικού Γραμματέα με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων ….».

Ο πύργος που προστατεύει την είσοδο της Μονής είναι βυζαντινός. H Mονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα ως ανδρικό κοινόβιο και από το 1971, επί Χούντας, επανιδρύθηκε ως γυναικεία. Στο ζενίθ της η επιχείρηση έφτασε τον αριθμό των 600 καλόγερων και υποτίθεται πως ήταν Ακοίμητη, ακολουθώντας του στουδίτικο τυπικό της συνεχούς τέλεσης των ακολουθιών. Αν αυτό ισχύει είναι ο μόνος σωζόμενος ακοίμητος Ναός της Ορθοδοξίας, όπως και ένας από τους ελάχιστους εξαγωνικούς στην Ελλάδα. Υποτίθεται πως το 1680, 179 καλόγεροι σφάχτηκαν από πειρατές, κλασικά σώθηκε ένας και πως αυτών είναι τα οστά που ανακαλύφθηκαν τρεις αιώνες μετά (από το 1965 ξεκίνησε η αποκάλυψη) «αναβλύζοντας άρρητη ευωδία» και εκτίθενται σε ανατριχιαστική θέα στο μοναστήρι. Ένας υπηρέτης της Μονής οδήγησε τους Αγαρηνούς από τη Ραφήνα μέσα από μυστικό υπόγειο τούνελ που είχαν φτιάξει οι καλόγεροι, συνδέοντας το ιερό του Ναού με τη θάλασσα. Παραδίδω στην κρίση των αναγνωστών τον ισχυρισμό αυτό, περιμένοντας το θαύμα που θα αποκαλύψει το ιερό τούνελ, μήκους πολλών χιλιομέτρων μέσα στο βουνό, το οποίο ειλικρινά απορώ πως και δεν μνημονεύεται ως κυκλώπειο θαύμα της Αρχιτεκτονικής.

ΨΥΧΩΦΕΛΗ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Α. Η επιχείρηση παράγει και δεκάδες αφορολόγητα θαύματα (όλα σε αχάριστους ανθρώπους που θέλησαν την ανωνυμία):
«Μοναχές αποδίδουν τη θεραπεία φοιτητή σε θαύμα». «…Μια οικογένεια από τη Μόσχα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα τετραήμερο προσκύνημα στην Ελλάδα, προκειμένου να προσευχηθεί για τον γιο της Δημήτρη…»… «Τα θαύματα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της μονής, στο www.pantoktratoros-tao.gr, έχουν αναρτηθεί δεκάδες θαύματα που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των πιστών από όλο τον κόσμο: Η Στεφανία Α. από την Εύβοια …..Η Γιασεμή Ζ., 35 ετών από τον Κορυδαλλό….Ο κ. Ιωάννης Π., κάτοικος της περιοχής Ραφήνας,… Η κ. Μαίρη Κ. από το Χαλάνδρι, ανάδοχος του μικρού Βασιλείου Π., ετών 11,….. Η κ. Νίκη από τα Σεπόλια….».
Β. «Ο Άγιος Πορφύριος και η Ιερά Μονή Νταού» «…Μια μέρα μου ανέφερε ο Γέροντας ότι ήθελε να αγοράση ένα άλλο κτήμα, που είχε άφθονο νερό και που ήταν άγιο μέρος. Δυστυχώς όμως δεν το πουλούσαν και γι’ αυτό αναγκάστηκε και πήρε αυτό που μένει τώρα. Σε μία από τις επισκέψεις μας στον χώρο που κατασκηνώναμε, μας πλησίασε ένας κύριος και μας είπε ότι αυτό το κτήμα το πουλάει, γιατί έχει ανάγκη από χρήματα και το δίνει όσο-όσο. Πράγματι κάποιοι άνθρωποι μας βοήθησαν και το πήραμε.
Στον Παππούλη όμως δεν το είχα πει. Κάποια μέρα αρχικά πήγαμε στο κτήμα και μετά στον Γέροντα για να πάρουμε την ευχή του. Πήραν ευλογία οι αδελφές και μετά μου λέει:
– Κλείσε την πόρτα. Από πού έρχεσαι;
– Από εδώ κάτω. (Είπα και έδειξα αόριστα με το χέρι μου τον δρόμο από κάτω).
– Από που έρχεσαι; με ξαναρωτάει ο Γέροντας.
– Από εδώ κάτω, του ξαναείπα φοβισμένη.
– Είναι μεγάλο; Και απλώνει τα χέρια του για να μου δείξη το μέγεθος.
– Δύο στρέμματα, Γέροντα, ομολόγησα.
– Ε, μωρέ. Εγώ αυτό ήθελα. Ήταν παλαιό Μοναστήρι, ασκητικώτατο, άγιο. Ο τόπος τα παλαιά χρόνια λεγόταν «Κλίζα Φρούγκα». Πώς το πήρατε;
– Ο Θεός, Γέροντα.
– Την Νταού Πεντέλη ήθελα, τον Παντοκράτορα, μου τον πήρατε! Την «Κλίζα Φρούγκα» ήθελα, μου το πήρατε κι αυτό. Μωρέ, τι γίνεται με σας;
Από το βιβλίο: «Ο Όσιος Πορφύριος (Μαρτυρίες – Διηγήσεις – Νουθεσίες)». Α’. Μαρτυρίες. Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», σελ. 19.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Γιατί τόση σιωπή για τις αυθαιρεσίες της Μονής Νταού;

 1. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Υψηλή αισθητική, όλα δένουν αρμονικά

 2. Ο/Η Ένας λέει:

  Αμπέλι ιερό, αμπέλι ξέφραγο

  https://www.kathimerini.gr/422495/article/epikairothta/ellada/nomimopoihseis-ay8airetwn-apo-th-naodomia

  26.03.2011
  Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων από τη ναοδομία

  Του Γιωργου Λιαλιου

  Την αρμοδιότητα να ελέγχει αυθαίρετα και να επιβάλει πρόστιμα αποφάσισε… να αποσπάσει από τις πολεοδομίες η Εκκλησία. Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά τα κτίσματα που αδειοδοτεί η ναοδομία, ολοκληρώνοντας έτσι ένα σχήμα στο οποίο ο ασκών τον έλεγχο και ο ελεγχόμενος είναι το ίδιο «πρόσωπο». Η κίνηση της Εκκλησίας προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στο αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως αποδεικνύεται… πιάστηκε στον ύπνο. Η υπόθεση αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τη στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την Εκκλησία της Ελλάδας.

  https://www.tovima.gr/2016/09/01/society/ypo-epopteia-i-naodomia-me-to-polynomosxedio-gia-ta-aythaireta/

  Υπό… εποπτεία η ναοδομία με το πολυνομοσχέδιο για τα αυθαίρετα
  Η ναοδομία διατηρείται αλλά υπό την… εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  Τράτσα Μάχη
  1 Σεπτεμβρίου 2016, 23:20 Ενημερώθηκε: 2 Σεπτεμβρίου 2016, 05:00

  Υπό… εποπτεία η ναοδομία με το πολυνομοσχέδιο για τα αυθαίρετα | tovima.gr

  Η ναοδομία διατηρείται αλλά υπό την… εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες, Πέμπτη, σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, και πολλές διατάξεις πολεοδομικού και χωροταξικού περιεχομένου.

  Έτσι, για κάθε οικοδομική εργασία που αφορά ιερούς ναούς και μητροπολιτικά μέγαρα, η προέγκριση της οικοδομικής άδειας προβλέπεται ότι θα εκδίδεται από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία). Στη συνέχεια θα εκδίδεται η άδεια δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδας και θα αποστέλλεται στην οικεία πολεοδομία.

  Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι για την κατασκευή ή επισκευή ιερών ναών και μητροπολιτικών μεγάρων, αν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, αρκεί να προσκομισθεί (για την έκδοση άδειας) πιστοποιητικό από το υποθηκοφυλακείο περί μη διεκδικήσεως του ακινήτου από το Δημόσιο (ή τον δήμο) και συμβολαιογραφική πράξη συναινέσεως. Για υφιστάμενα κτίρια αρκεί μια απλή υπεύθυνη δήλωση που να δηλώνει τον χρόνο ανέγερσής τους.

  Παρεκκλίσεις δόμησης σε ναούς και μητροπολιτικά μέγαρα θα επιτρέπονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

  Fast track άδειες δόμησης

  Με την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου της άδειας θα χορηγείται αυτόματα αριθμός οικοδομικής άδειας. Από αυτή τη διάταξη θα εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες που από ειδικές ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται ότι δεν εκδίδονται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης.
  Εντός τριών ημερών θα διενεργείται ο έλεγχος πληρότητας του φακέλου και του τοπογραφικού διαγράμματος. Ένα δεκαπενθήμερο αργότερα θα διενεργείται ο έλεγχος του διαγράμματος δόμησης, καθώς και των αποδεικτικών καταβολής των οφειλόμενων εισφορών υπέρ του Δημοσίου και ΙΚΑ. Εφ’ όσον ο φάκελος είναι πλήρης και δεν διαπιστώνονται λάθη ή ελλείψεις, η οικοδομική άδεια θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Αν παρέλθει όμως, άπρακτη η προθεσμία ελέγχου των 18 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του φακέλου της οικοδομικής άδειας, θεωρείται αυτοδίκαια ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος που θα έχει αναλάβει τον έλεγχο του φακέλου θα τιμωρείται πειθαρχικά. Το νομοσχέδιο προβλέπει και τρία στάδια ελέγχου της οικοδομής.
  Επίσης, με το νομοσχέδιο:

  …………………..

 3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Η Ηγουμένη Στέλλα (Στυλιανή) ήταν μια σεπτή μορφή, πέρα από Πολεοδομίες, Δάση και μικρότητες..
  Η αγιότητα αντανακλάτο και ακτινοβολούσε από το πρόσωπό της γύρω της

  http://voiotosp.blogspot.com/2012/08/blog-post_9276.html

  06 Αυγούστου, 2012
  Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ.

  Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο κήρυγμά του τόνισε, την σημασία της σημερινής εορτής της Μεταμορφώσεως. «Ο Σκοταδισμός είναι δύσκολος και δημιουργεί πολλά προβλήματα»

  «Απομονώνουμε τις δυσκολίες στο οικονομικό και όχι στο πνευματικό στοιχείο γιατί έχουμε ξεκόψει την ύπαρξη βοήθειας από το φως του Χριστού», πρόσθεσε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης ο Μακαριώτατος, υπογράμμισε: «Το βάθος του προβλήματος είναι ο εγωισμός μας».«Σ’ αυτή την μεταμόρφωσή πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας για να μεταμορφωθούμε και να προχωρήσουμε με τον Χριστό, γιατί όποιος έχει τον Μεταμορφωθέντα Χριστό κοντά του προχωράει χωρίς προβλήματα», ανέφερε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπο.

  Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε θερμά την Ηγουμένη, αδελφή Στυλιανή και ευχήθηκε κάθε καλό στην Αδελφότητα. Αμέσως μετά με τον ήχο από το μοναχικό τάλαντο οι αδελφές συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο στην αίθουσα του θρόνου.

  Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/11 15:20

  Ονομαστήρια Καθηγουμένης Στυλιανής Ι.Μ. Ταώ Πεντέλης

  Στούς μεστούς πνευματικούς λόγους Του ὁ Θεοφιλέστατος τόνισε, ὅτι ὁ ἀληθινός μοναχισμός καί ἡ ἀληθινή ἄσκηση εἶναι ἡ ἐπιστροφή στήν κατά φύσιν κατάστασιν τοῦ ἀνθρώπου, πού εἶναι ἡ κατάσταση τοῦ παιδιοῦ.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θαυμάτων ρείθρα ποταμοί Χαρίτων
  Ο θαυματουργός παπας Λουπασάκης και νεκρούς ανασταίνει

  https://roides.wordpress.com/2019/10/04/4oct19/#comment-120366

  Οι Εισαγγελείς και η Εφορία δεν ακουμπούν τους θαυματουργούς ιερείς;
  04/10/2019
  [Η (αφορολόγητη) εξαπάτηση δυστυχισμένων ή αφελών ανθρώπων είναι ελεύθερη;]


  Ο σφριγηλός ανάπηρος που περπάτησε

  Ηιστοσελίδα EκκλησίαOnline που κυνηγά δικαστικά γελοιογράφους oι οποίοι αστειεύονται με την Μαρία της Ναζαρέτ, θριαμβολόγησε πάλι (28.9.2019): «ΤΩΡΑ: Παιδάκι 7 ετών σχεδόν τυφλό θεραπέυθηκε». «Άλλο ένα θαύμα που συγκλόνισε τις καρδιές όλων μας. Μας έκανε να αναρωτηθούμε για αυτά που ζούμε κοντά στον πατέρα Δημήτριο και ακόμα περισσότερο να σκεφτούμε το μεγαλείο του Θεού και πόσο πολύ μας αγαπάει. Παιδάκι 7 ετών ερχόμενο κυριολεκτικά από την άλλη άκρη του κόσμου (Νέα Ζηλανδία) … σχεδόν τυφλό καθώς έβλεπε σπάνια σε κάποια στιγμή της ημέρας και όταν λέμε ότι έβλεπε μη φανταστείτε ότι έβλεπε κάτι. Θολούρες έβλεπε. Πάντα με συνοδό γιατί δε μπορούσε μόνο του. Χθες είδε κυριολεκτικά κανονικά τα πάντα. Οσοι ήταν τυχεροί και βρέθηκαν στους Αγίους Ισιδωρους έζησαν άλλο ένα συγκλονιστικό θαύμα από τον Θαυματουργό Τίμιο Σταυρό του χαρισματικου Ιερέως πατρός Δημητρίου!!!».

  Αντιπαρέρχομαι την αισθητική του κειμένου, για να σημειώσω πως όπως συμβαίνει μονίμως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιαθείς προνομιακά από τον Ελληνορθόδοξο θεό με εργαλείο έναν σταυρό, είναι ανώνυμος.
  ………………………

  ………………….

  Όμως τα ελληνικά Hoaxes, που έχουν λόγους να τα εχθρεύονται η επαναστατική Αριστερά («Τα Ελληνικά Hoaxes στο στόχαστρο της αστυνομίας του ΣΥΡΙΖΑ») και η Εκκλησία, έχουν αποδομήσει απολύτως τα αφορολόγητα θαύματα του συγκεκριμένου παπά («Τα «θαύματα» του ιερέα Λουπασάκη»-30.6.2018), ο οποίος εν τη χριστιανική του μεγαθυμία συγχώρησε τους κατηγόρους του («Μεγαλείο ψυχής από τον χαρισμαστικό π. Δημήτριο», 2.8.2018), αποφεύγοντας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

  Περιέργως η Αρχιεπισκοπή που είχε δεσμευτεί να ερευνήσει τα «θαύματα» του Λουπασάκη, που υποψιάζομαι πως έχουν ξεπεράσει αριθμητικά όχι μόνο αυτά του Χριστού, αλλά ακόμη και αυτά της πλαστικής σαγιονάρας του δικαστικά προστατευόμενου όσιου Παστίτσιου της Χ.Α., ξέχασε να ανακοινώσει το πόρισμά της: «Πρέπει να Μιλήσουμε για τα Viral «Θαύματα» (2.7.2018). « Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο ιερέας, ούτε ο πιστός που υποτίθεται ότι θεραπεύτηκε παρουσίασαν ποτέ κάποια γνωμάτευση γιατρού που να αποδεικνύει ότι πράγματι ήταν παράλυτος…Η Ελεύθερη Ώρα, μια εφημερίδα που αρέσκεται στο να κάνει πρωτοσέλιδα προφητείες και ψεύτικες ειδήσεις, έγραψε ότι το παιδί «το σταύρωσε ο παπα-Δημήτρης και περπάτησε με δάκρυα στα μάτια στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης»… Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το εν λόγω παιδί δεν ήταν ούτε «ανάπηρο» ούτε «παραπληγικό», όπως ψευδώς είχε γραφεί …αλλά είχε απλώς εγχειριστεί πριν από μερικές ημέρες στο πόδι και αυτός ήταν ο λόγος που χρησιμοποιούσε πατερίτσες, σύμφωνα και με τη μητέρα του…Τα θαύματα του πατέρα Λουπασάκη φαίνεται ότι δεν δέχεται ούτε η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, με τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου…Παναγιώτη Χαβατζά, να δηλώνει στο Ellinika Hoaxes ότι, «Υπάρχει επιφύλαξη εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής» απέναντι στα όσα λέγονται για τα «θαύματα» του Δημήτριου Λουπασάκη, με τον Χάρη Κονιδάρη, διευθυντή του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, να προσθέτει ότι «Διεξάγεται έρευνα για τον ιερέα από την Αρχιεπισκοπή, έπειτα από καταγγελίες».

  Η στάση της πονηρής Αρχιεπισκοπής είναι η κλασσική. Γνωρίζει άριστα πως δεν υπάρχουν θαύματα, γνωρίζει άριστα πόσο βλάσφημη και ανίερη είναι αυτή η υπόθεση, αλλά δεν ακουμπάει τον ιερέα επωφελούμενη αν όχι με οικονομικό μερίδιο, με τη διαφήμισή της ως μαγικού οργανισμού θαυματουργών εικόνων, σταυρών και ιερέων. Κρατάει όμως «πισινή» ώστε αν φιλοτιμηθεί κάποιο κόμμα, κάποια εφημερίδα, κάποιος βουλευτής (του ΚΚΕ, ποτέ) ή κάποιος Εισαγγελέας να φαίνεται πως έχει κρατήσει αποστάσεις. Ένα στοιχειώδες ερώτημα θα ήταν που κατέληξε αυτή η εκκλησιαστική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ανακοινώθηκαν ενώ ιερέας συνεχίζει και θαυματουργεί με τα ιερά του εργαλεία. Έτσι άλλωστε συνηθίζεται («Μετά τον μερακλή Αρχιμανδρίτη», «ΕΔΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΙΕΡΑ “ΨΩΝΙΣΤΗΡΙΑ”. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΛΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ»-από την ευσεβή οlympia/gr, July 9, 2011, του συνεργάτη του ευλαβέστατου Πάνου Καμμένου). To πόρισμα της δήθεν ΕΔΕ, 8 χρόνια μετά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

  ………………………

  Φαίνεται όμως πως υπάρχει και δεύτερο πτώμα του Δημήτρη. Στον ευλαβή ιστότοπο ΕΚΚΛΗCIA ONLINE (22.11.2015, 9:50-Νταλιάρης Γιώργος), σε ρεπορτάζ («Τιμητική βράβευση του εφημερίου του Ι.Ν. Αγίων Ισιδώρων»), διαβάζουμε: «Ο π. Δημήτριος Λουπασάκης, εφημέριος Αγ. Ισιδώρων Λυκαβηττού βραβεύτηκε από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονούφριο, για την ευγενική εκ μέρους του παραχώρηση προς λιτάνευση και προσκύνηση, ευωδιάζοντος και μυροβλύζοντος ιερού λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου» …».

  ΜΙΡΑΚΩΛΟ
  Θαύμα Νεκρανάστασης με τον Τίμιο Σταυρό των Αγίων Ισιδώρων

  • Ο/Η roidis λέει:

   για ποστ!

   • Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Αυτόν τον άνθρωπο που πουλάει νεκραναστάσεις με τον πιο βλάσφημο και χυδαίο τρόπο, ευτελίζοντας έτσι την Ανάσταση του Χριστού, δεν τον αγγίζει η Εκκλησία.

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Με τον φύρερ ο φίλος της Μονής Νταού, Μητροπολίτης Φθιώτιδας Γιάννης (Συμεών),

  διάδοχος του φιλοχρυσαυγίτη μητροπολίτη Φθιώτιδας Νίκου


  Στις 6.3.2007 κάτω από τον τίτλο «Ο Βησσαρίων έμεινε μισός», η Εσπρέσσο που ανέδειξε τον Βησσαρίωνα, τον κατεδαφίζει καικάνει τη μεγάλη αποκάλυψη πρωτοσέλιδα: «Αποστολή στο χωριό που δεν έχει καλές αναμνήσεις από τον ιερομόναχο»
  Ο αιδεσιμώτατος Βησσαρίωνας, εφημέριος του Καππαδοκικού Καρδίτσας, πιάνεται στα πράσα με το δάσκαλο. Το τρυφερό ζευγάρι το σκάει στην Αθήνα όπου με τα κέρδη από τις αρχαιοκαπηλίες (ασημένιο Ευαγγέλιο στα αραμαϊκά φερμένο το 1922 από τη Μικρασία, αδαμαντοποίκιλτο χρυσό δισκοπότηρο, εικόνες) στεγάζεται σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Ο δάσκαλος μεταβιβάζει την ερωτική φωλιά στο όνομά του και ο πανοσιώτατος αναγκάζεται να σπιτωθεί στο μοναστήρι.

  Bλ.: Ο ευσεβής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σαρακιώτης, με μητροπολίτες που ευλογούν τον Μιχαλολιάκο…
  https://roides.wordpress.com/2019/12/13/13dec19-2/

 6. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  H υπεράσπισις
  Ο Μουλατσώτης

  Και πάλι πριν πολλά χρόνια, η γυναικεία Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης δέχθηκε επίθεση για δήθεν προσηλυτισμό νεανίδων και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις σε πολύωρες τηλεοπτικές μεταδόσεις
  http://www.gerontasnektarios.gr/2012/01/blog-post_1553.html

  Τον είδαμε να σπεύδει στο Άγιο Όρος για να σταθεί δίπλα στο Γέροντα Εφραίμ και στους βατοπαιδινούς μοναχούς, να τους εμψυχώνει λέγοντάς τους ότι αξιώνονται να είναι παιδιά ενός σύγχρονου ομολογητή Γέροντα, που οδηγείται αγόγγυστα στο δικό του μαρτύριο.

  Πριν πολλά χρόνια, ο π. Πέτρος Παπουτσάκης (μακαριστός πλέον) στο 86ο έτος της ηλικίας του κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με την κατηγορία διάπραξης κακουργημάτων. Ο Γέροντας Νεκτάριος ήταν ο πρώτος κληρικός τότε και παντελώς άγνωστος στον π. Πέτρο, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή αρκετές φορές, για να σταθεί δίπλα στο φυλακισμένο ράσο.

  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  Και πάλι πριν πολλά χρόνια, η γυναικεία Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης δέχθηκε επίθεση για δήθεν προσηλυτισμό νεανίδων και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις σε πολύωρες τηλεοπτικές μεταδόσεις εναντίον της Μονής. Ο Γέροντας τόλμησε τότε και συμμετείχε σε κάποιες συκοφαντικές εκπομπές, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί την Ιερά Μονή Πεντέλης και μάλιστα ήταν και ο μοναδικός που πήρε δημόσια θέση υπέρ της «λασπωμένης» Μονής, χωρίς ποτέ να είχε καμία επαφή με το συγκεκριμένο Μοναστήρι.
  $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

  Όταν έγινε σάλος στα ΜΜΕ για κλοπές εισφορών από το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί δημόσια ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, και πάλι ο Γέροντας Νεκτάριος βγήκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς και υποστήριξε τον Μητροπολίτη, ενώ δεν είχε ποτέ προσωπική γνωριμία μαζί του.

  Το ίδιο έκανε και σε ανάλογη περίπτωση, όταν στήθηκαν ολόκληρες εκπομπές κατά του Μητροπολίτη Φθιώτιδος για δήθεν εκμετάλλευση (φευ) του ιερού σκηνώματος του οσίου Βησσαρίωνος της Μονής Αγάθωνος. Ο Γέροντας Νεκτάριος και πάλι υποστήριξε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητρ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και αγωνίστηκε ενάντια στην προσπάθεια αμφισβητήσεως της αγιότητας του οσίου Γέροντος και κλονισμού της πίστεως των ανθρώπων.

  Πριν μερικά χρόνια, είναι σε όλους μας γνωστό, από την έκταση που πήρε στα ΜΜΕ, ότι πέρασε το κατώφλι των φυλακών ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων, που καταδικάστηκε για οικονομικά θέματα. Και πάλι ο Γέροντας Νεκτάριος τον επισκέφθηκε στη φυλακή, προς έκπληξη ακόμη και του ιδίου του πρ. Μητροπολίτη, τη στιγμή που όλοι είχαν ταχθεί εναντίον του.

  Στην περίπτωση της εσκεμμένης συκοφαντίας του πρ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Θεοκλήτου που οδήγησε σε δρομολογημένη παραίτησή του από τη μητροπολιτική έδρα του, ο Γέροντάς μας συγκέντρωσε δύο λεωφορεία με πιστούς και επισκέφθηκε το Μητροπολίτη για στήριξη και συμπαράσταση. Εκείνο που υποστήριζε και διέδιδε παντού, είναι ότι πρόκειται για σκευωρία που σκοπό είχε να πλήξει τη δυναμική -και για πολλούς ενοχλητική- προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τον οποίο ο Γέροντας πάντα στήριζε σε κάθε επίθεση εναντίον του.

 7. Ο/Η του κώλου λέει:

  ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ NTAOY ΠΕΝΤΕΛΗΣ

  ΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΑΩ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

 8. Ο/Η Εco λέει:

  Μπράβο στον αρθρογράφο του Lifo


  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
  Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στο Bard College της Νέας Υόρκης θέατρο και κινηματογράφο. Έχω γράψει για τα περιοδικά SL, Πρόσωπα, 01, Εικόνες του Κόσμου, Symbol του Επενδυτή, όπως και για τις σημαντικότερες ελληνικές εφημερίδες. Πηγή: http://www.lifo.gr

 9. Ο/Η Λαϊφίστας λέει:

  https://www.lifo.gr/articles/architecture_articles/187540/giati-xtizetai-ayto-to-paranomo-teratoyrgima-dipla-sti-moni-ntaoy-pentelis

  23 σχόλια

  Σωφρόνιος 10.4.2018 | 09:37
  Οι μοναχές ξέρουν ότι ο τσαμπουκάς στατιστικά αποδίδει σ αυτήν τη χώρα, γιατί να μην τα προσπαθησουν; Αν το 70% των προσπαθειών τους πετύχει, αξίζει τον κόπο.

  Βαγγέλης 10.4.2018 | 09:54
  Οι γυμνοί τοίχοι θα καλυφτούν με πέτρα και θα μοιάζει αρκετά ωραίο, αν και βέβαια αταίριαστο με το ήδη υπάρχον. Το θέμα με το μπετόν είναι η περιορισμένη διάρκεια ζωής. Σε 150 χρόνια το νέο κτήριο δεν θα υπάρχει, ενώ το παλιό θα υπάρχει, γιατί είναι πέτρινο. Οι εκκλησίες είναι σημεία αναφοράς στο χρόνο και πρέπει να χτίζονται με υλικά να που υπηρετούν αυτή την οπτική.

  Ramon Ramone 10.4.2018 | 09:55 Ε,
  αφού είναι παράνομα ας τα κατεδαφίσουν ρε παιδιά. Ας ξεκινήσουν με αυτά. Και ας επιβαρυνθεί η Μονή με τα έξοδα κατεδάφισης. Απλά πράγματα…

  Μαύρος Γάτος 11.4.2018 | 17:22
  Σοβαρολογείς; θα πλακώσουν ορδές ρασοφόρων και φανατικών για να προστατέψουν το δικαίωμα της Εκκλησίας -όχι να είναι κράτος εν κράτει- αλλά να είναι κατά πολύ ανώτερη του κράτους και να περιφρονεί όλους τους θεσμούς του. Είμαι σίγουρος ότι μόλις καταφθάσει η πρώτη μπουλντόζα, ενώπιον του τερατουργήματος θα ανασκολοπιστούν τουλάχιστον οι Υπουργοί δημοσίων Εργων, Δικαιοσύνης και Παιδείας, μαζί με τους υφυπουργούς τους και τον Φίλη που τον έχουν άχτι από παλιότερα.

  Ramon Ramone 12.4.2018 | 02:14
  Σοβαρολογώ. 1

  Tina Theotoki 10.4.2018 | 18:52
  Tο κτίσμα δεν πήρε ποτέ έγκριση, είναι παράνομο, και η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010 στην εισαγγελία.—Θα κατορθώσει άραγε η υπουργος Πολιτισμού να κατεδαφίσει το παράνομο τσιμεντένιο τερατούργημα που όρθωσαν Εκκλησία, Ναοδομία και λοιποί πλάι στο μεσοβυζαντινό κομψοτέχνημα; Θα της είμαστε όλοι ευγνώμονες!

  Faceless 10.4.2018 | 20:41
  Εσύ δηλ. πηγαίνεις στην μονή και …στεναχωρέθηκες?

  Lucretius 11.4.2018 | 08:23
  Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται μόνο όταν κάτι είναι στο πεδίο της όρασής μας.

  Tina Theotoki 11.4.2018 | 09:06
  Μένω ενεή, άφωνη με την τόση σου ευφυία. Την επιθετική σου βλακεία δηλαδή.

  Νεαντερταλ 11.4.2018 | 23:11
  εσυ που πηγαινεις στην Μονη για πες μας τι χρειαζοταν; 1

  βλαχάκι (το) 10.4.2018 | 23:16 …
  χάλια, καμία αίσθηση. Στην Πεντέλη, επίσης, βρίσκεται και ο (ημιτελης) ναός τους Αγίου Σεραφείμ-Προφήτου Ηλιού: http://wikimapia.org/4074186/el/I-N-Αγίου-Σεραφείμ-Προφήτη-Ηλία#/photo/3705869 και ίσως σε λίγο καλύτερη κατάσταση, πλέον… http://www.penteli-agserafeim.gr/wp-content/uploads/2017/10/MG_0105.jpg τουλάχιστον, όμως, δεν εντάσσεται σε διατηρητέο και ιστορικό σύνολο κτηρίων!…

  βλαχάκι (το) 11.4.2018 | 12:03
  Πάντως, διευρύνοντας και λίγο το θέμα, τα ημιτελή και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια – κουφάρια, pre and after crisis (αμέτρητα στην χώρα και αρκετές φορές σε περιοχές στοιχειώδους φυσικού κάλλους) που μάλλον δεν έχουν προοπτική αξιοποίησης, είναι επίσης πρόβλημα …αλλά έχουμε συνηθίσει (;) στην ανασκολόπιση των οφθαλμών. Ενδεικτικά: Αγία Μαρίνα, Αίγινας: https://www.google.com/maps/@37.738191,23.5356297,3a,75y,198.44h,98.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1sfAaEJW7DMoxflHfWVFK-1w!2e0!7i13312!8i6656 Oρμος Υστερνίων, Τήνος: https://www.google.com/maps/@37.6151254,25.0397125,3a,60y,320.58h,125.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1spYGzhuhqtxD3VhOmiTUDfg!2e0!7i13312!8i6656 Νεοχώρι, λίμνης Πλαστήρα: https://www.google.com/maps/@39.2678381,21.734665,3a,75y,104.24h,105.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKEA5_GL1Zga9WSTC-H7PJg!2e0!7i13312!8i6656 Τολό https://www.google.com/maps/@37.5240561,22.8628371,3a,75y,99.77h,112.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1svOQyXk6cBY_6Yb8aSa8aIA!2e0!7i13312!8i6656

  βλαχάκι (το) 11.4.2018 | 16:13 …
  το ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν αρνητικά, άρα προφανώς «εγκρίνουν» αυτούς τους δυσανάλογους και παρεμβατικούς όγκους αντιαισθητικού και ημιτελούς/μη αξιοποιήσιμου μπετού, δίπλα είτε σε κτήρια διατηρητέα ή σε περιοχές φυσικού κάλλους ή παραλίες ή (ημι)δασικές εκτάσεις και χωριά ….με ξεπερνά απολύτως.

  Μαύρος Γάτος 11.4.2018 | 17:28
  Με κάθε αρνητικό λάικ σ’ εμάς τους «Αντίχριστους» κερδίζουν προφανώς μόρια για ον Παράδεισο. Σίγουρα θα πρέπει να έχει εξελιχθεί και το μάρκετινγκ του παπαδαριού, περιλαμβάνοντας το Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξουσία είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να τα αφήσουν όλα αυτά ανεκμετάλλευτα. Δεν θα πρέπει να απορήσεις αν δεις και θεουσο-τρόλ!

  βλαχάκι (το) 11.4.2018 | 22:19
  Φυσικά και έχει εξελιχθεί δεν θα το σχολιάσω τώρα, αλλά δεν χρειάζεται, κανείς να είναι «αντίχριστος» (ακόμη και εντός εισαγωγικών) για να τον …ενοχλεί το προφανές … ενοχλητικό ή/και το παράνομο (που φυσικά δεν περιορίζεται στο προβληθέν παράδειγμα του άρθρου).

  Tina Theotoki 11.4.2018 | 02:47
  διαβάζουμε στο λήμμα της Wikipaedia : «Ναοδομία» (υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας με αρμοδιότητα αρχικά την έγκριση οικοδομικών αδειών για κτίσματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος) Η Ναοδομία θεωρήθηκε προβληματική από πολλούς, ακόμα και ιερωμένους, που θεωρούν ότι ενώ οι κατά τόπους πολεοδομίες είχαν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τις πολεοδομικές παραβάσεις που γίνονταν κατά παρέκκλιση των αδειών που ενέκρινε η Ναοδομία, δεν το έκαναν σχεδόν ποτέ και τελικά βρισκόταν απολογούμενη η Εκκλησία και όχι ο φορέας ο οποίος είχε την υποχρέωση να ελέγχει την ορθή εκτέλεση της όποιας άδειας[18]. Από την άλλη κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ναοδομία ενέκρινε συχνά άδειες με πολλές παραλείψεις και παρατυπίες.[19]. Δύο κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες εμπλέχθηκε η Ναοδομία ήταν τα αυθαίρετα της Μονής Πεντέλης και τα «πανηγυρόσπιτα». Τα αυθαίρετα της Πεντέλης Το 2006 ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Πεντέλης, π. Τιμόθεος Κιλίφης, κατήγγειλε ότι η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που εδρεύει στο Διορθόδοξο Κέντρο (βρίσκεται στον χώρο της Ι.Μ. Πεντέλης) είχε αναγείρει παράνομα πέντε (τελικά έξι) μπάγκαλοους συνολικού εμβαδού περίπου 400 τ.μ., τα οποία προσπαθούσε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει[20][5]. Σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη της μονής τα κτίρια είχαν αναγερθεί σε δασική έκταση (σύμφωνα με δασολόγο του Δασαρχείου Πεντέλης τα κτίρια δεν χτίστηκαν σε δασική αλλά σε αγροτική έκταση) χωρίς άδειες. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ι.Μ. Πεντέλης, π. Χρυσόστομο, τα κτίρια ανεγέρθησαν χωρίς οικοδομική άδεια διότι δεν επρόκειτο για δόμηση νέων κτιρίων αλλά για μετατροπή προϋπαρχόντων ορνιθώνων (κοτετσιών). Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος η πολεοδομία της Νομαρχίας Αττικής πραγματοποίησε αυτοψία και καταλόγισε πρόστιμο ανέγερσης περίπου € 1.000.000 και πρόστιμο διατήρησης περίπου € 500.000 ετησίως. Η Εκκλησία προσέφυγε στην Επιτροπή Κρίσης Αυθαιρέτων Κατασκευών της Νομαρχίας, η οποία διαβίβασε τον φάκελο στο Γραφείο Ναοδομίας. Το Γραφείο Ναοδομίας απέρριψε τον φάκελο νομιμοποίησης των κτιρίων διότι «δεν εξεδόθη οικοδομική άδεια διότι δεν τηρούντο οι υφιστάμενοι όροι δομήσεως και δεν υπάρχει η προβλεπόμενη έγκρισις της αρμόδιας υπηρεσίας» ενώ υποστήριξε ότι «ο προσδιορισμός, η επιβολή προστίμων και η διαδικασία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων δεν εμπίπτουν εις την αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας» και επέστρεψε τον φάκελο της υπόθεσης στην Πολεοδομία της Νομαρχίας Αν. Αττικής[21]. Τελικά τον Νοέμβριο του 2010 η Επιτροπή Κρίσης Αυθαιρέτων Κατασκευών της Νομαρχίας επέστρεψε οριστικά τον φάκελο στην Ναοδομία[5], που πλέον είχε αναβιβαστεί σε διεύθυνση με αυξημένες πολεοδομικές αρμοδιότητες χάρη στον Κανονισμό 211/2010

  Μαύρος Γάτος 11.4.2018 | 17:33
  Είναι πολλά τα λεφτά Τίνα! Εκτός όλων των άλλων θεμάτων (εξουσίας, προβολής, κλπ) σκέψου μονάχα πόσο χρήμα κυκλοφόρησε σε πόσα χέρια -το πιθανότερο εντελώς ανεξέλεγκτα όπως συμβαίνει πάντα στην Εκκλησία- για να φτιαχτεί αυτό το έκτρωμα! 1

  Φάε το φαγητό σου 11.4.2018 | 20:00
  Αρχικά να αναφέρουμε ξανά την αδυναμία της Εκκλησίας να πληρώνει φόρους. Άλλο αν έχει να ξοδέψει εκατομμύρια για την ανέγερση κι άααααλλων ναών. Θα μου πεις, επένδυση είναι, θα τα βγάλει τα λεφτά της. Κορόιδα υπάρχουν πολλά.

  Tina Theotoki 11.4.2018 | 20:45
  Η Μονη Νταου Πεντελης διοικητικά ανήκει στην Ιερα Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τι εχει λοιπον να πει για το τερατουργημα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εχει εκπονησει διδακτορική διατριβη στη βυζαντινη αρχαιολογια; —Γιατί σιωπά; —Γιατί δε ρίχνει κάτω το παράνομο εκτρωμα;

  Νεαντερταλ 11.4.2018 | 23:09
  ε δεν βαριέσαι τώρα εγινε. τι σημασία εχει αν χρειαζόταν. Σημασία εχει οτι ωφελήθηκαν κάποιοι `` αναξιοπαθούντες΄` συνάνθρωποι μας. (κοινώς έφαγαν). Πάντως ουδείς πήρε είδηση πως έγινε αυτό το σύγχρονο `΄γιοφύρι της Αρτας΄`. Κάποιος εισαγγελέας; η πολεοδομία( εδω γελάμε) υπουργείο; εκκλησία; Άντε και την επόμενη φορα κατι ανάλογο στον Παρθενώνα

  λukum (το) 12.4.2018 | 00:08
  Για τον ίδιο λόγο που ένα όμορφο μοντέρνο κτίριο όπως η Εθνική Πινακοθήκη καταστράφηκε για να επεκταθεί… και χάσαμε και κάμποσο αστικό πράσινο… https://i.imgur.com/MP81jhg.jpg

  AlexF 25.5.2018 | 14:10
  Ναι. Όντως! Είναι πολύ κρίμα αυτό που έχει γίνει στο κτίριο της πινακοθήκης και στον περιβάλλοντα χώρο του. Φαινόταν το πράγμα όμως και από την εποχή που είχε γίνει μια ανακαίνιση εσωτερικά χωρίς κανένα σεβασμό στο ύφος του κτιρίου…

  Βεβαιως 12.4.2018 | 03:10
  Εχω επισκεφτει χωρια οπου οι ρασοφοροι αγνοησαν την αισθητικη ναων με εκατονταχρονες ριζες για να χτισουν καινουργιες, μεγαλοπρεπεις, διαβαζε εκτρωματα, εκκλησιες προς τιμη του αγιου. Και σα να μη φτανει αυτο λεηλατουν τις παλιες εκκλησιες μεταφεροντας αυτα που μπορουν απο την παλια στην καινουργια. Ομως τα παλια, τεμπλο, εικωνες κλπ. δεν ταιριαζουν μεσα στο καινουργιο εκτρωμα αλλα τι ξερει το παπαδαριο απ αυτα. Σε μια πολυ ομορφη εκκλησια, γεματη με υπεροχες παλιες τοιχογραφιες, ομορφες εικωνες, σκαλιστα ψαλτηρια, χειροποιητο ξυλινο τεμπλο κ.α. πηραν οτι πηραν κι αφησαν το ναο απροστατευτο, η σκεπη ανοιξε με αποτελεσμα να καταστραφουν οι τοιχογραφιες απ τα νερα της βροχης. Οταν ρωτησα τον παπα γιατι εγινε ετσι μου απαντησε «Δεν σας εχω δει στην εκκλησια κυριε, γιατι ενδιαφαιρεστε για δικα μας πραγματα, οτι θελουμε κανουμε εμεις οι πιστοι με τις εκκλησιες μας». Ελπιζω να αλλαξε κατι απο τοτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.