Ε π ι τ έ λ ο υ ς! Μαθητής κερδίζει δικαστικά απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

[η απόρριψη των αιτημάτων των γονέων του για απαλλαγή του από το μαθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την θρησκευτική του ελευθερία]

του ©Βασίλη Σωτηρόπουλου3pointmagazine.gr

Με την (30.01.2020) απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών σε υπόθεση μαθητή εναντίον του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκρινε ότι η απόρριψη των αιτημάτων των γονέων του για απαλλαγή του από το μαθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την θρησκευτική του ελευθερία.

Πρόκειται για το 1ο Γενικό Λύκειο Γέρακα, στο οποίο οι γονείς του μαθητή είχαν υποβάλει τον Σεπτέμβριο αίτημα απαλλαγής χωρίς να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χ.Ο. Η αίτησή τους απορρίφθηκε και στην συνέχεια υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα εκ νέου ως εκπρόθεσμο!

Εκπροσωπώντας τους γονείς και τον μαθητή ως πληρεξούσιος δικηγόρος, κατέθεσα κατά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (το σχολείο δεν έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα) αίτηση ακύρωσης των απορρίψεων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και αίτηση αναστολής εκτέλεσης και έκδοσης προσωρινής διαταγής. Ενώ το αίτημα προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε τον Νοέμβριο (ακατανόητο, κατά τη γνώμη μου, οπότε προσφύγαμε για τον λόγο αυτόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), τελικά, σήμερα, ενώ ο μαθητής υποχρεώθηκε επί 4 μήνες να παρακολουθεί θρησκευτικά, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε δεκτό το αίτημα της αναστολής και των δύο απορρίψεων του αιτήματος με το εξής σκεπτικό:“Επειδή, με το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος). Η ελευθερία αυτή συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα του καθενός να πρεσβεύει το θρήσκευμα ή το δόγμα της εκλογής του ή να μην ακολουθεί κανένα θρήσκευμα ή να είναι άθεος (αρνητική μορφή της θρησκευτικής ελευθερίας), καθώς επίσης και το δικαίωμά του να μην αποκαλύπτει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Με τις προσβαλλόμενες με την κρινόμενη αίτηση πράξεις, εκδηλώθηκε η άρνηση του Συλλόγου των διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα να απαλλάξουν τον τρίτο αιτούντα από τη διδασκαλία των θρησκευτικών, ενώ είχαν αιτηθεί την απαλλαγή αυτή οι γονείς του (1ος και 2η από τους αιτούντες), σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 25 παρ.3 της Υ.Α. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 σε συνδυασμό με 12773/Δ2/23-1-2015 Εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ). Κατόπιν της άρνησης αυτής, ο τρίτος αιτών θα υποχρεωθεί να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών κατά το τρέχον σχολικό έτος και να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του σχολείου (προσευχή, εκκλησιασμός), μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης που έχει ασκήσει, γεγονός που θα του προκαλέσει βλάβη ανεπανόρθωτη σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης ακύρωσης, λόγω της προσβολής του δικαιώματός του για θρησκευτική ελευθερία, κατά παράβαση του άρθρου 13 του Συντάγματος. Επειδή, όσων προεκτέθηκαν, η κρινόμενη αίτηση είναι βάσιμη και πρέπει να γίνει δεκτή και να ανασταλεί η εκτέλεση των ανωτέρω πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ***/8-11-2019 αίτησης ακύρωσης, που εκκρεμεί για συζήτηση. Ακόμη πρέπει να επιστραφεί στους αιτούντες το καταβληθέν παράβολο.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Δέχεται την αίτηση, κατά το μέρος που ασκείται από τον πρώτο και δεύτερο από τους αιτούντες ως ασκούντες την επιμέλεια και γονική μέριμνα του ανήλικου υιού τους και τρίτου των αιτούντων.

Αναστέλλει στην εκτέλεση των με αριθμούς ***/27-9-2019 και ***/16-10-2019 πράξεων του Συλλόγου των Διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της ***/8-11-2019 αίτησης ακύρωσης.

Διατάζει την επιστροφή του παραβόλου στους αιτούντες.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ε π ι τ έ λ ο υ ς! Μαθητής κερδίζει δικαστικά απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

 1. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Ανάγκα (πρόστιμα) και ελληνικά Δικαστήρια πείθονται

  https://www.ethnos.gr/ellada/69585_eyropaiko-dikastirio-paranomi-i-apokalypsi-pepoithiseon-gia-apallagi-apo-ta

  ΕΘΝΟΣ

  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομη η αποκάλυψη πεποιθήσεων για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
  31.10.2019 18:31

  Τελευταία Ενημέρωση31.10.2019 18:39
  Newsroom
  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε πως είναι παράνομη η υποχρέωση των μαθητών να αποκαλύψουν τις πεποιθήσεις τους για να απαλλαγούν από τα θρησκευτικά
  Αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η υποχρέωση των μαθητών να αποκαλύψουν τις πεποιθήσεις τους για να απαλλαγούν από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο. Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη (31/10) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαιώνοντας γονείς Ελλήνων μαθητών που είχαν προσφύγει σε αυτό.
  «Οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν», αναφέρει το ΕΔΑΔ, που καταδίκασε τη χώρα μας για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας.
  Οι γονείς που προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι προκειμένου να πάρουν απαλλαγή από την υποχρεωτική για όλους τους μαθητές θρησκευτική εκπαίδευση.
  Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν πως στο σύστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ’ ό,τι στις μεγάλες πόλεις».
  Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης πως επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».

 2. Παράθεμα: [Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομη η αποκάλυψη πεποιθήσεων για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά · | αγριμολογος

 3. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Είναι μια ακόμη μικρή ήττα του θρησκευτικού κατεστημένου της διεφθαρμένης Ορθοδοξίας, το οποίο αισθάνεται άτρωτο και πως μπορεί να επιβάλλει την τυραννία του στη κοινωνία, αλλά αυτό το μικρό βήμα, έχει μεγάλη σημασία.
  Αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία, αν λάβουμε υπόψιν μας τις άρρηκτες σχέσης της δικαιοσύνης με την Ορθοδοξία.
  Έχουμε ανάγκη από τέτοιες μικρές νίκες, που ίσως μελλοντικά να υποσκάψουν το κύρος της εκκλησίας, το οποίο εν πολλοίς συνίσταται όχι τόσο στη πνευματική γοητεία που ασκεί, όσο στο ότι εντυπωσιάζει με την πανίσχυρη εξουσία της.
  Όσο περισσότερα σημάδια ήττας θα υπάρχουν στο σώμα της εκκλησίας, τόσο λιγότερη γοητεία θα ασκεί.
  Η μάζα πηγαίνει με τον δυνατό και τον εγκαταλείπει όταν χάσει τη δύναμη του, όπως είναι γνωστό..
  Συγχαρητήρια στο μαθητή, στους ανυποχώρητα σταθερούς γονείς του και στο δικηγόρο τους.
  Είναι αυτό που λέμε: ενεργοί πολίτες.

 4. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πρέπει να αγωνιζόμαστε [και να ταλαιπωρούμαστε (και να πληρώνουμε)] ακόμη και για τα αυτονόητα!
  Πρόκειται για μία καλή αρχή. Θα υπάρξει συνέχεια;

 5. Ο/Η Μπαοκ = όχλος και υπόκοσμος λέει:

  Για δεκαετίες, ο ΠΑΟΚ απολαμβάνει την εύνοια της διαιτησίας και της διοίκησης.

 6. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  Θεολόγος Λαλαούνης
  Να διδάσκει Θρησκευτικά

  https://www.larissanet.gr/2017/09/11/to-ktinos-me-ti-gravata-tou-angelou-petroulaki/

  Το κτήνος με τη γραβάτα… Του Άγγελου Πετρουλάκ

  (….)

  Κι όμως μόλις προχθές βρήκα την είδηση. Στη συνέχεια, ψάχνοντας την εντόπισα και σε κάποιες μικρές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Αν βέβαια έκλανε ο Πολάκης ή ο Άδωνης θα είχαν βουίξει όλα τα ΜΜΕ επί μέρες. Εδώ, «μούγκα στη στρούγκα», που λένε.

  Ήταν λέει πρόεδρος ιδιωτικού οικοτροφείου.

  Ήταν λέει θεολόγος. Και, το 1958, ως θεολόγο τον είχε διορίσει, το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιμελητή ανηλίκων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιώς. Ήταν τότε 27 χρονών. Πολύ γρήγορα αποφασίζει να κάνει κάτι για τα κακοποιημένα παιδιά που γνωρίζει ως εκ της υπηρεσίας του.

  Είναι το 1960 όταν ιδρύει το «Παιδικό Σπίτι», ιδιωτικό οικοτροφείο. Πείθει για τους αγαθούς σκοπούς του αρκετούς. Άλλωστε έχει και τη φήμη του θεοσεβούμενου. Μεγάλους σταυρούς, νηστείες, ευλογίες δεσποτάδων και άλλα πολλά. Μια χαρά συστάσεις, δηλαδή, ώστε μέχρι και η Ακαδημία Αθηνών να του απονείμει έπαινο για τη φιλάνθρωπη δράση του. Ποιος περισσότερο απ’ αυτόν αγαπάει τα παιδιά; Και μάλιστα τόσο που να τα φιλά στο στόμα, να παίζει με τα γεννητικά τους όργανα, ν’ ασελγεί…

  Αυτά δεν τα έβλεπε κανείς. Κανείς δάσκαλος δεν διερωτήθηκε γιατί τα παιδιά ήταν τόσο φοβισμένα. Καμιά υπηρεσία δεν έστειλε κοινωνικό λειτουργό στο ίδρυμα. Αν κάποιοι έβαλαν κάτι πονηρό στον νου τους, το κράτησαν για τον εαυτό τους. Από το 1960 ως το 2012. Πενήντα ολόκληρα χρόνια.

  Παράλληλα είχε διατελέσει Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά επί 40 χρόνια.

  Πόσα παιδιά άραγε να πέρασαν από το «Παιδικό Σπίτι» στα χρόνια αυτά; Πόσα παιδιά είχαν αυτές τις φριχτές εμπειρίες;

  Πώς είναι η ζωή των παιδιών αυτών; Κάποια απ’ αυτά θα είναι σήμερα μεγαλύτερα από 55 χρονών. Τα άλλα μικρότερα. Να έχουν κάνει οικογένειες; Να θυμούνται τα χρόνια του κολαστηρίου;

  Ή μήπως αυτή η διαστροφή τού βγήκε αργότερα; Στα εξήντα ή στα εβδομήντα.

  Δεν έκανε οικογένεια. Προφανώς δεν είχε και ποτέ σχέση με γυναίκα. Αφιερωμένος σε μια διαστροφή;

  Πάντως ήταν εκλεκτός των επώνυμων του Πειραιά. Των εκκλησιαστικών κύκλων. Και στο απυρόβλητο. «Μάθαινα ότι ερχόντουσαν κάποιοι για έλεγχο του ιδρύματος, οι οποίοι αφού έπιναν έναν καφέ με τον κ. Λαλαούνη έφευγαν…», είπε κατά την εξέτασή του ένας τρόφιμος. Μια χαρά… Ευσυνείδητοι υπάλληλοι μιας πολιτείας που κοιμάται βαθειά. Που περιμένουμε να μας προστατεύει.

  Κι εν τω μεταξύ εκείνος το βιολί του. Ασέλγεια στην ασέλγεια. Είχε και εξοχικό στη Δροσιά, του ιδρύματος κι αυτό. Εκεί η ατμόσφαιρα θα ήταν πιο ειδυλλιακή.

  (….)

  Και διαισθάνομαι πως ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης δεν θα είναι ο μόνος.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Εξομολόγος ιερέας στου θεολόγου Λαλαούνη

  https://roides.wordpress.com/2017/08/28/28aug17/

  «Διάλεγε τα πιο Αδύναμα Αγόρια για τις Αποτρόπαιες Πράξεις του» (Vice-Άννα Νίνη, 23.8. 2017). “Σε κάθειρξη 40 ετών χωρίς αναστολή καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας τον 86χρονο Κ. Λαλαούνη, πρώην Πρόεδρο του ιδιωτικού οικοτροφείου “Παιδικό Σπίτι” στον Πειραιά. …Συνολικά, 12 παιδιά κατέθεσαν πως, από το 2001 μέχρι και το 2012, ο καταδικασθείς προέβαινε σε θωπείες στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια, φιλιά στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, αυνανισμό στο ασανσέρ του οικοτροφείου, στις τουαλέτες και στις αποθήκες, αλλά και στο σπίτι του. Ανάμεσα στους ανήλικους, βρισκόταν και ένας 13χρονος με μικρή διανοητική στέρηση, ενώ ο πρώην πρόεδρος του οικοτροφείου συνήθιζε να διαλέγει τους πιο αδύναμους ανήλικους για τις πράξεις του και φρόντιζε να τα απομονώνει από το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

  Ένα από τα παιδιά είχε αποκαλύψει σε ιερέα όσα βίωνε μέσα στο οικοτροφείο της φρίκης, όμως ο ιερέας αντί να κάνει κάτι γι’ αυτό, απλώς ενημέρωσε τον δράστη με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.