«Αμαρτωλών Σωτηρία», ανάγνωσμα ιερής αποβλάκωσης (17ου αι.)

[Ο αγύρτης συγγραφέας μοναχός Αγάπιος Λάνδος, ως δείγμα της Ορθόδοξης διανόησης]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Ο Θανάσης Λάνδος, που πήρε το επαγγελματικό ψευδώνυμο Αγάπιος, ήταν ένας κοινός απατεώνας, που δεν είχε κυριολεκτικά ιερό και όσιο, στην προσπάθειά του να κρατήσει την αγράμματη πελατεία του παπαδαριού των Γραικών φοβισμένη και ηλίθια. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να πίστευε αυτά που έγραφε, οπότε η περίπτωση του ξεφεύγει από την Εγκληματολογία και πέφτει στην αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής. Δεν σεβάστηκε τίποτα από αυτά που υποτίθεται πως σέβονται οι Ορθόδοξοι, ούτε το Θεό ούτε το Χριστό ούτε την παρθένα της Ναζαρέτ, σκαρώνοντας ένα σωρό παρανοϊκές ιστορίες, γελοίων θαυμάτων, θείας εκδικητικότητας, πύρινων Κολάσεων και νοσηρού ασκητισμού.

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές του 17ου αιώνα. Από νωρίς καλογέρεψε στο Άγιο Όρος.  Δεν ήταν αγράμματος, όπως οι άλλοι καλόγεροι, ήξερε, Ιταλικά και Αραβικά, γεγονός που διεύρυνε τις δυνατότητες των σκοπών του.  Αυτό σε συνδυασμό με τις περιοδείες του και με την πολυσυγγραφή του έφερε ως αποτέλεσμα σε μια περίοδο της νεότερης Ελλάδας, ανύπαρκτης επιστημονικής, φιλοσοφικής, λογοτεχνικής ή καλλιτεχνικής  παραγωγής,  να είναι τα πολυάριθμα συγγραφικά του πατσαβούρια, γεμάτα ψευτοθαύματα και ψευτοβίους Αγίων,  για  δυο αιώνες το μοναδικό ανάγνωσμα των πιο ανόητων από εκείνους τους Ρωμιούς που γνώριζαν ανάγνωση. Ο ρασοφόρος που έπασχε εμφανώς από  σύνδρομο Μινχάουζεν, δεν έζησε πολύ, πέθανε γύρω στα 1656.

Το «Βιβλίον ωραιότατον καλούμενον ‘Αμαρτωλών Σωτηρία’, συντεθέν εις κοινήν των Γραικών διάλεκτον παρά Αγαπίου Μοναχού του Κρητός», είναι ένα από τα πρώτα έργα που εξέδωσε ο Λάνδος στα 1641 και το πιο πολυδιαβασμένο. Σκοπός της «Αμαρτωλών Σωτηρίας», της οποίας το 3ο μέρος είναι γεμάτο από γελοίες περιγραφές ευφάνταστων «θαυμάτων» της Μαρίας της Ναζαρέτ, ήταν να σώσει τις ψυχές των Αμαρτωλών, καταστρέφοντας τον εγκέφαλό τους, που άδειος καθώς ήταν κατά κανόνα, δεν προέβαλε ισχυρή αντίσταση στην επιδρομή των παρανοϊκών ισχυρισμών και των εξώφθαλμα πλαστών «εξιστορήσεων» του απατεώνα. Το πατσαβούρι έγινε μπεστ σέλερ,  και διαβάζεται ακόμη ως σήμερα, προτεινόμενο μετ’επαίνων από την Εκκλησία, αφού η βλακεία είναι ανίκητη και επειδή η γλώσσα, παρά τους κρητικούς και τους «λόγιους» και εκκλησιαστικούς ιδιωματισμούς, είναι καταληπτή στο ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κεφάλαιά του τα οποία προτείνω ανεπιφύλακτα είναι τα «Περί της μισοθέου και ασεβέστατης βλασφημίας», «Περί της κτηνώδους Πορνείας», «Περί κυβερνήσεως του σώματος και της των παθών απονεκρώσεως», «Περί των ενάρετων γυναικών, των αξίως κοινωνησάντων», «Μερικά θαυμάσια του Δεσποτικού Σώματο», «Ότι πρέπει να καταφρονούμεν τον πρόσκαιρον πλούτον και να θησαυρίζωμεν εις τον Ουρανόν δια των πενήτων». Το τελευταίο είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό το βιβλίο δεν το έχουν διαβάσει οι δεσποτάδες, αφού ακολουθούν αυστηρά το ιδιωτικό τους πρόγραμμα πλουτισμού αυτών και των συγγενών τους («Τα Χρυσά Ράσα!»).

Ο καλόγερος είχε εργαστεί στο Ηράκλειο ως γραμματικός  του λόγιου βενετοκρητικού άρχοντα Ανδρέα Κορνάρου, Στον Άθωνα όπου κατέφυγε μετά, κάπου στα 1611, χώθηκε για δύο χρόνια στη Λαύρα του Αγίου Αθανασίου (Μονή Μεγίστης Λαύρας), που χτίστηκε πάνω στην πελασγική πόλη Ακρόθωσι, με πλούσια χορηγία του θρησκόληπτου αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά στο φίλο του καλόγερο Αθανάσιο. Ο αρπακτικός κηφήνας, που ασκήτευε με το χρήμα που ο βασιλιάς έκλεβε από τους φτωχούς, είχε ευτυχώς κακό τέλος, αφού τον πλάκωσε ένας τρούλος που κατέρρευσε. Ο άγιος ηγούμενος φορούσε έναν τεράστιο Σταυρό, που τον κρεμάνε τιμητικά στο λαιμό τους και επισκέπτες της Μονής, όπως παλιός εθνικιστής Πρόεδρος Δημοκρατίας, που έγινε αντικείμενο γελοιοποιήσεων.

Ο Λανδος θέλοντας την αυτονομία του ή ποιος ξέρει για τι άλλο από αυτά που συμβαίνουν στα μοναστικά άντρα, τελικά πήγε σε ιδιωτικό κελί, όπου νταραβερίστηκε με τους Αγίους Διονύσιο και Μητροφάνη, οι οποίοι κρυβόντουσαν εκεί και. έγραφε, διαβάζοντας παράλληλα στις βιβλιοθήκες του Όρους. Όμως η στόφα του δεν ήταν αντικοινωνική και έφυγε σε ταξίδια στο Αιγαίο και στον Μωριά. Έτσι του μπήκε η ιδέα να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία από τις δυτικές θρησκευτικές επιρροές, γράφοντας ψευτιές για να κρατηθεί ο λαός στην αμάθεια της τυφλής και άκριτης αποκρυφιστικής Ορθόδοξης πίστης. Για τον λόγο αυτόν ταξίδεψε στη Βενετία, όπου υπήρχαν σπουδαία  τυπογραφεία που είχαν και ελληνικό αλφάβητο. Ο φανατισμός του να διαβαστούν οι γελοιότητες που έγραφε ήταν τόσο μεγάλος,  ώστε στον πρόλογο του «Θηκαρά» (1643), που ήταν ένα σαχλό βιβλίο με γλοιώδεις  ύμνους στην Αγία Τριάδα, απειλεί αυτούς που τους χαρίστηκε, από κάποιον τρίτον το βιβλίο, να το διαβάζουν καθημερινά, γιατί θα δώσουν λόγο στη Δευτέρα παρουσία, αν δεν το κάνουν.  Σε ένα άλλο σαβουρογράφημά του, την  «Καλοκαιρινή» (1656), ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας, που έδρευε  στη Βενετία, αφόριζε όποιον κλέψει κάποιο βιβλίο του Αγαπίου, Το μόνο χρήσιμο από τα πολυάριθμα βιβλία του ήταν το «Γεωπονικό» όπου δίνει συμβουλές Γεωπονίας και Ιατρικής. Όλες αυτές οι μωρολογίες, ψαλμωδίες κλπ ήταν μέσα στο αυστηρό πνεύμα του πατριαρχείου που έβλεπε καχύποπτα κάθε προοδευτικό βήμα, δημοκρατικό, επιστημονικό, φιλοσοφικό, λογοτεχνικό, ακόμη και το ίδιο το Ευαγγέλιο, απέναντι στο οποίο η εχθρότητα της Ορθοδοξίας είναι μόνιμη μέχρι σήμερα, έχοντάς το υποκαταστήσει με το αισχρό εφεύρημα της «Ιερής Παράδοσης», στην οποία οι πορνογραφικές χυδαιολογίες του άγιου Νικόδημου του Αγιορείτη, οι βρώμικες σαγιονάρες του άπλυτου Τουρκοφάγου Παϊσιου της Χρυσής Αυγής, και ο φανατισμός του διακινητή μορφίνης Εφραίμ της Αριζόνα αποκτούν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια του Χριστού. Άλλωστε  η μετάφραση της Καινής Διαθήκης απαγορεύτηκε από την Εκκλησία, μετά τη δολοφονία του πατριάρχη Λούκαρη, που οργανώθηκε από φανατικούς μητροπολίτες που τον διέβαλαν στις οθωμανικές αρχές, επειδή τον θεωρούσαν όργανο του Προτεσταντισμού και φίλο του Ευαγγελίου.

Γκραβούρα των Alphonse de Neuville και Henri Théophile Hildibrand (1882)

Ως ενδεικτικό της απατεωνιάς του συγγραφέα και της ηλιθιότητας των αναγνωστών του, παραθέτω μικρό απόσπασμα από το «Πώς η Θεοτόκος ανέστησε και έσωσε πόρνο κληρικό», της «Αμαρτωλών Σωτηρίας» (βλ. «Ωφέλιμες διηγήσεις»), το οποίο προϋποθέτει πως η Μαρία της Ναζαρέτ συζητούσε με τον Θεό, με την παρουσία του αναληφθέντος εις Ουρανούς συγγραφέα, που κρατούσε πρακτικά ή κάποιου άλλου ακροατή, αν ο Λάνδος αντέγραψε το παραμύθι από κάποιο άλλο καλογερικό συναξάρι: «…μιά μέρα καθώς επέστρεφε…γυρίζοντας από το πορνείο, περνώντας από ένα γεφύρι εδιάβαζε προσευχές πρός την Παναγία…με την συνέργεια του διαβόλου…έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε. Αμέσως άρπαξαν την ψυχή οι δαίμονες…Αλλά η πολυεύσπλαχνος Δέσποινα, αμέσως βρέθηκε εκεί και τούς προστάζει να πάνε την ψυχή στον Δίκαιο Κριτή για να αποφασίσει Εκείνος. Την πήγαν και έδειξαν οι δεινοί φορολόγοι όλες τις αμαρτίες του και ιδιαίτερα την τελευταία της πορνείας, για την οποία έλεγαν στον Κριτή, ότι ως δίκαιος δεν πρέπει να κάνει έλεος σε αυτή την ψυχή…η Πολυεύσπλαγχνος  Δέσποινα είπε τα εξής….Τήν ώρα που ετελευτησεν ο ιερέας, διάβαζε την ακολουθία του και προσευχόταν πρός εμένα, λέγοντας τον ασπασμόν του Αγγέλου, όπως συνήθιζε πάντοτε, ως δούλος μου ευλαβής. Επομένως δεν έχετε δικαίωμα σε αυτή την ψυχή γιατί είναι δική μου…».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
«Η εχθρότητα της Ορθοδοξίας προς το Ευαγγέλιο». «Οι απαγορεύσεις της Μετάφρασής του» (15/02/2014).

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

26 Responses to «Αμαρτωλών Σωτηρία», ανάγνωσμα ιερής αποβλάκωσης (17ου αι.)

 1. Ο/Η του Σαρτζετάκη λέει:

  https://hellas-now.com/sartzetakis-proin-proedros-tis-dimokratias-o-ethnikismos-kati/

  Σαρτζετάκης πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο εθνικισμός είναι κάτι το βαθιά ανθρώπινο

  20 Ιανουαρίου 2020
  Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης σε συνέντευξή του Νίκο Χατζηνικολάου είχε πεί:
  Ο εθνικισμός προέρχεται από την λέξη έθνος. Ο εθνικισμός είναι κάτι το βαθιά ανθρώπινο, κάτι το κατεξοχήν δημοκρατικό,θεωρείται κάτι το ιερό.

 2. Ο/Η Αμαρτωλών περιουσία λέει:

  https://www.eviazoom.gr/2020/01/edo-kai-11-xronia.html

  Εδώ και 11 χρόνια: Δικαστικός «πόλεμος» ανάμεσα σε μοναχές, ιερείς και τον Μητροπολίτη Χαλκίδας!
  20.1.20 EVIAZOOM.GR


  11 χρόνια εκκρεμεί στα δικαστήρια η αντιδικία, με αφορμή ένα μοναστήρι στην Εύβοια και… αντιπάλους τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο (Τριανταφύλλου) και την ηγουμένη Μαριάμ, όπως και τις αδελφές της Μονής, οι οποίες έχουν αποχωρήσει μετά τον πόλεμο που δέχτηκαν, όπως ισχυρίζονται…

  Όπως αναφέρει η έμπειρη Αθηναία δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ, Μαίρη Μπενέα, «πεδίο… βολής» έχουν γίνει τα Δικαστήρια Χαλκίδας και Αθήνας, όπου μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 15 δίκες, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την περιουσία της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης, στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, η οποία αποτελείται από δασικές εκτάσεις 27.000 στρεμμάτων και ενοίκια από μεγάλη μεταλλευτική εταιρία, καθώς το υπέδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα.

  Τελευταίο επεισόδιο στις δικαστικές αίθουσες του Αρείου Πάγου, όπου εκδικάστηκε η αναίρεση τεσσάρων ιερέων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί, για συκοφαντική δυσφήμηση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, για επεισόδιο σε πανηγύρι της Μονής, πριν από 11 χρόνια.

  Φέρονται ότι, διέκοψαν την ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία ήταν παρούσες η ηγουμένη και οι μοναχές και την επομένη έστειλαν επιστολή στην Μητροπολίτη, με χαρακτηρισμούς που κρίθηκαν συκοφαντικοί από το δικαστήριο.

  Αυτό υπήρξε και η απαρχή του… πολέμου!

 3. Ο/Η Psycho λέει:

  Απέναντι σε αυτά τα σκουπίδια υψώθηκε ο Διαφωτισμός

  http://www.tuc.gr › …

  Διαφωτισμός νεοελληνικός.

  (….)

  Το κοινωνικό κατεστημένο, αντίθετα, αντέδρασε στην κίνηση του Διαφωτισμού με πολλούς τρόπους και σε πολλές φάσεις. Οι κοτζαμπάσηδες, ο ανώτερος κλήρος και το Πα¬τριαρχείο ειδικότερα, οι Φαναριώτες αποτέλε-σαν ιερή συμμαχία αντίδρασης σε όλα τα επί¬πεδα. Πιο συγκεκριμένα:

  1) Η επίσημη Εκκλησία, αφότου διαπίστωσε (ύ¬στερα από το 1789, έτος έναρξης της Γαλλι¬κής Επανάστασης) ότι η προσφερόμενη από τους διαφωτιστές νέα παιδεία ξέφευγε από τα δικά της ιδεολογικά πλαίσια, εγκατέλειψε τον προγενέστερο θρησκευτικό ανθρωπισμό της και στράφηκε ενάντια στους νεωτεριστές’ το οπλοστάσιο της περιλάμβανε: κατατρεγμό των δασκάλων, αφορισμό λογίων, κάψιμο ή απαγό¬ρευση βιβλίων, προσπάθεια επιβολής ενός συ¬στήματος γενικευμένης λογοκρισίας και πνευ¬ματικής κηδεμονίας, βίαιες επεμβάσεις σε σχολεία που παρέκκλιναν οπό τα δικά της συ¬ντηρητικά σχήματα. Με εγκύκλιο του πατριάρ¬χη Νεόφυτου (1793) καταδικάζονται οι δοξα¬σίες του Χριστόφορου Παμπλέκη*· διώκεται τον ίδιο καιρό για τη διδασκαλία του ο Βενιαμίν ο Λεσβίος*, όπως παλαιότερα ο Μεθόδιος Ανθρακίτης* (G. Ρ. Henderson, Η αναβίωση του Ελληνικού Στοχασμού, σελ. 59-61). Η αντιδιαφωτιστική δραστηριότητα του Πα-τριαρχείου εντείνεται τις μέρες του Γρηγορίου του Ε’. Το 1798 ζητεί με εγκύκλιο του να παρε¬μποδιστεί η διάδοση της Νέας Πολιτικής Διοί¬κησης του Ρήγα, γιατί το έργο αυτό «πλήρες υπάρχει σαθρότητος». Το 1819 με άλλη εγκύ¬κλιο του στρέφεται ενάντια στις νεωτερικές ε¬πιστήμες (φυσική και μαθηματικά) και στην κοινή και δημώδη γλώσσα, που τη χαρακτηρί¬ζει «υβρίστριαν και αχάλινον». Και τελειώνει την ποιμαντορική αυτή γραφή με λόγια αξιο¬μνημόνευτα: «Υπαγορεύομεν πατρικώς και ε-ντελλόμεθα και αποφαινόμεθα… να μισητέ και να αποστρέφεσθε αυτούς… (τους νεωτερικούς)… Η δε του θεού χάρις… είη μετά πάντων υμών».

  Το 1797 κυκλοφόρησε στην Πόλη, πιθανότητα από κύκλους του πατριαρχείου (Κ. θ. Δημαρά, Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, σελ. 364-65), η Πατρική Διδασκαλία, έργο που δίδασκε την εθελοδουλεία, ειδικότερα την υποταγή στον Σουλτάνο. Το έργο αυτό προκάλεσε την οργι¬σμένη απάντηση του Κοραή με την Αδελφική Διδασκαλία του (1798). Και η περίπτωση του Γρηγορίου Ε’ δεν φαίνεται ότι ήταν η εξαίρεση υπερσυντηρητικού ιεράρχη, πολέμιου του φω¬τισμού. Το ανώτερο ιερατείο επέδειξε πολλή διάθεση ή ευκολία συνεργασίας με τον κατα¬κτητή. «Ο πασσάς και ο δεσπότης είχαν κοινά συμφέροντα και ο μεν εβοήθει τον δε… και τα¬νάπαλιν», σημειώνει ο Π. Πιπινέλλης, (Πολιτική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αθήνα, 1927, σελ. 43).

  2) Άλλη ομάδα του κοινωνικού κατεστημένου, οι κοτζαμπάσηδες, επικουρούμενοι και από τους Φαναριώτες, επιδίωξαν να αναχαιτίσουν την ορμή του Διαφωτισμού, κυρίως να εμποδί¬σουν έργα συγκεκριμένα· και, όταν πια άρχισε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας χωρίς τη θέληση τους, επιχείρησαν και πέτυχαν να ρυμουλκή¬σουν τον αγωνιζόμενο για εθνική και κοινωνι¬κή απελευθέρωση λαό προς λύσεις που εξυπη¬ρετούσαν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Είναι γνωστή η σκληρή μεταχείριση που αντι¬μετώπισε ο Παπαφλέσσας στη συνέλευση της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821, όταν εμ¬φανίστηκε εκεί ως απόστολος της Φιλικής. Κο¬τζαμπάσηδες και ιερατείο τον αντιμετώπισαν με έκδηλη εχθρότητα, γιατί διέβλεπαν τον κίν¬δυνο να χάσουν τη δοτή από τον τύραννο ε¬ξουσία. «Αν ο ραγιάς πάρει τα όπλα, δε θα μας ακούει και δε θα σέβεται πια εμάς τους άρχο¬ντες», παρατήρησε ο προεστός Χαραλάμπης (Η Επανάσταση του Εικοσιένα, πρακτικά συ¬μποσίου, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», Αθήνα, 1981, σελ. 86-88).

  στ’. Όλες οι συντηρητικές δυνάμεις εργάστη¬καν ενάντια στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό κι ενάντια στην Ανάσταση του Γένους. Κι αφού δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τον Αγώνα του ’21. ρίχτηκαν με όλα τα μέσα και με σατανική εφευρετικότητα: να ιδιοποιηθούν για λογαρια¬σμό τους τη διαχείριση της επαναστατικής ε¬ξουσίας· να εμποδίσουν την ανάδειξη λαϊκών ηγετών να διαχειριστούν τα δάνεια για σκο¬πούς ανενδοίαστα ιδιοτελείς’ να οδηγήσουν τον λαό ακόμη και σε εμφύλιο σπαραγμό, προ¬κειμένου να επιπλεύσουν αυτοί· να οδηγήσουν τη χώρα κάτω από ξένη «προστασία», για να έχουν το προνόμιο της εκπροσώπησης· να σβήσουν τα «φώτα» του Διαφωτισμού, όσα θαμπόφεγγαν ακόμη ύστερα από τις θυσίες του Αγώνα (γιατί είναι αλήθεια ότι στους ωραίους αγώνες δαπανώνται συνήθως οι ωραίες ψυ¬χές). Τελευταία τους πράξη ενάντια στον Δια¬φωτισμό ήταν η δίωξη του Θεόφιλου Καίρη* και ο κατατρεγμός του ως τη φυλάκιση και τη φυσική εξόντωση του. Και πάλι συνέργησαν, με αγαστή σύμπνοια, σαν σε «ιερή συμμαχία», το συντηρητικό κράτος και η αντιδιαφωτιστική εκκλησία (1839-1853).

  Σημαντικότεροι εκπρόσωποι του νεοελληνικού Διαφωτισμού είναι οι: Θεόφ. Κορυδαλλεύς*, Μεθ. Ανθρακίτης*, Ευγ. Βούλγαρης*. Ιώσ. Μοισιόδαξ*. Αθ. Ψαλίδας*, Βενιαμίν Λεσβίος*, Ρήγας Φεραίος*, Αδ. Κοραής*, Θεόφ. Καίρης*, Νεοφ. Δούκας*’ στα πλαίσια αυτού του διαφω-τισμού θα πρέπει να εντάξουμε και την Ελληνι¬κή Νομαρχία του Ανωνύμου* του Έλληνος.

  Βιβλιογραφία. Κ. θ. Δημαρά. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.-του ίδιου Ο Νεοελληνικός Ρομαντισμός.- G. P. Henderson Η Αναβίωση του Ελληνικού Στοχασμού.- Φ. Κ. Βωρος . Δοκίμιο Εισαγωγής στη Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία. σελ. 130-167 (Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός),- του ίδιου Ο Θεόφιλος Καίρης: η εκπαιδευτική του δράση και η δίωξη του (περιοδικό «Διαβάζω», τεύχος 106. σελ. 27-30),- Γ. Διζικιρικη. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και το Ευρωπαϊκό Πνεύμα 1750-1821. Αθήνα, 1984.- Παν. Κονδύλη. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Αθήνα. 1988.

  Φ. Κ. Βώρος

  • Ο/Η Ένας λέει:

   https://www.tribune.gr/blog/news/article/59590/o-tsipras-ekklisia-ke-o-anoloklirotos-diafotismos.html

   Μηνάς Παπαγεωργίου
   Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

   Ο Τσίπρας, η Εκκλησία και ο ανολοκλήρωτος Διαφωτισμός
   8 Αυγούστου 2014, 18:33

   Στα τέλη του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου, το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη Γαλλία και επεκτάθηκε με γοργούς ρυθμούς σε άλλες χώρες, έμελλε να αλλάξει ριζικά την πορεία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

   Τρεις ήταν οι βασικοί πυλώνες εξουσίας που τέθηκαν υπό την αυστηρή κριτική του νέου αυτού ρεύματος: Η βασιλεία, η φεουδαρχία και το οργανωμένο ιερατείο.

   Η εξάπλωση των Διαφωτιστικών ιδεών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης (που σημειωτέον σημαδεύτηκε –ανάμεσα στα άλλα- από την επαναφορά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο προσκήνιο), προκάλεσε πλήθος κοινωνικών επαναστάσεων και ανατροπών.

   Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτές τις εξελίξεις.

   Άλλωστε η χρονική στιγμή που ξεκινά η Επανάσταση δεν είναι τυχαία. Τα κείμενα φωτεινών μυαλών της εποχής, όπως εκείνα του Κοραή ή του Φεραίου, αναμφίβολα μαρτυρούν τις ισχυρότατες επιρροές από τις ιδέες της ριζοσπαστικής Ευρώπης.

   Παρ’ όλα αυτά, εγείρονται μέχρι και σήμερα ορισμένα σημαντικά ζητήματα αναφορικά με τη φύση του λεγόμενου «Νεοελληνικού Διαφωτισμού» συνολικά.

   Στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, η παιδεία περνούσε αποκλειστικά από τα χέρια του ιερατείου και από τις εκκλησιαστικές σχολές στις οποίες φοιτούσαν όσα ελληνόπουλα είχαν τη δυνατότητα να ξενιτευτούν.

   Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων Διαφωτιστών κατείχαν εκκλησιαστική παιδεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ιερείς.

   Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα προτάγματά τους σχετίζονταν περισσότερο με την αναμόρφωση του προγράμματος της παιδείας, εντός της εκκλησιαστικής επιρροής.

   Η… ριζοσπαστικότητα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, διαφαίνεται από το γεγονός ότι το μοναδικό μεγάλο διαφωτιστικό πρόταγμα που ικανοποιήθηκε με τη δημιουργία του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, υπήρξε το γεγονός της κήρυξης του αυτοκέφαλου της Ελλαδικής Εκκλησίας (αίτημα που διατύπωσε ο Κοραής)!

   Η πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ακολούθησε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, εκείνον του κοσμικού κράτους και του πλήρους διαχωρισμού της πολιτικής από τη θρησκευτική εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το παράδειγμα του μοντέλου της Laicite στη Γαλλία, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από το 1900…

   Στις μέρες μας, η Ελλάδα αποτελεί την τελευταία θεοκρατία της Ευρώπης.
   Η Εκκλησία διαθέτει μία τεράστια, και συνάμα αχαρτογράφητη περιουσία, από την οποία φοροδιαφεύγει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, επιβαρύνοντας έμμεσα τους πολίτες.

   Παράλληλα, οι επεμβάσεις της στον δημόσιο βίο, στη δικαστική εξουσία, στην παιδεία, στην διπλωματία, σε κάθε λογής επιχειρηματικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά και στην πολιτική, αποδεικνύονται βαρύτατα επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία εδώ και περίπου δύο αιώνες.

   Παραμένοντας στα της χώρας μας, τα προοδευτικά πολιτικά κινήματα είχαν ανέκαθεν ψηλά στην ατζέντα των προγραμμάτων τους το ζήτημα του Διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας. Παρ’ όλα αυτά, το πολιτικό κόστος από το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης θεωρείται διαχρονικά βαρύτατο.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα έχει τεθεί σε κυβερνητικό επίπεδο μόνο μία φορά, το 1987, με την περιβόητη πρόταση του Αντώνη Τρίτση στη Βουλή, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

   Επιπρόσθετα, πολύ σημαντικές σχετικές προτάσεις είχε κάνει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλης Σταθόπουλος (επί πρωθυπουργίας Σημίτη το 2000), μέσα στον κακό χαμό των συλλαλητηρίων Χριστόδουλου για το ζήτημα των ταυτοτήτων.

   Δυστυχώς, τον τελευταίο 1,5 χρόνο και εν όψει της επικείμενης ανάληψης της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κρύβει κάτω από το χαλί, με αργές και προσεκτικές κινήσεις, αυτό το σημαντικότατο και βαρύνουσας σημασίας για την πορεία του τόπου ζήτημα (σίγουρα πολύ πιο σημαντικό από όσο μπορεί να διανοηθεί ο μέσος Έλληνας), το οποίο αποτελούσε κεντρικό άξονα του πολιτικού του προγράμματος κατά τα προηγούμενα χρόνια.

   Είναι σίγουρα αποδεκτό ότι στις μέρες μας η εφαρμογή μιας –κατά τους Στωικούς- άσκησης Πολιτικής Αρετής αποτελεί μάλλον μία ουτοπία (κι αυτό εξαιτίας της ποιότητας της παιδείας που λαμβάνουμε) και η πρόκληση της ανάληψης της εξουσίας επιβάλλει την εξισορρόπηση ανάμεσα σε ιδεολογίες και «πρέπει».

   Παρ’ όλα αυτά, φρονώ πώς ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να επανεξετάσει –ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά για το μέλλον της χώρας μας- το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, προχωρώντας αποφασιστικά μαζί με τους συνεργάτες του σε ένα πρόγραμμα πλήρους διαχωρισμού, το οποίο αφενός θα φέρει μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο πολιτισμικό προσωπείο και αφετέρου θα διαμορφώσει σταδιακά ένα νέο μορφωτικό πρότυπο στην παιδεία, γεγονός που ενδεχομένως ν

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2011/01/28/28jan11b/

  Το πατριαρχείο καίει τα βιβλία του Ανθρακίτη
  28/01/2011
  Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση κατά φιλελεύθερων λόγιων κληρικών

  …………………….
  Ο κατήγορος του Μεθοδίου ο ιερομόναχος Ιερόθεος ο Αγιορείτης (γνωστός και ως Ιβηρίτης ή Πελοποννήσιος) έκανε μια λαθροχειρία για να πετύχει την καθαίρεση του Μεθόδιου. Τα αποσπάσματα από το έργο του φιλόσοφου Μαλμπράνς που χρησιμοποιούσε ο Μεθόδιος, τα παρουσίασε ως έργο του Μολίνου που στο άκουσμά του και μόνο οι επίσκοποι έβγαζαν σπυράκια ( «έδειξέ τινα τετράδια αυτού τάχα θεολογικά ερεσχελιών» και η Ιερή Συμμορία όπως γράφει ο φιλικά διακείμενος στο Μεθόδιο πατριάρχης Ιεροσολύμων Νοταράς (πολέμιος του συστήματος του Κοπέρνικου) «εμείναμε εξηστοκότες».
  .
  Η Σύνοδος του πατριάρχη Ιερεμία Γ΄ (εικ.4) έκαψε μπροστά στον ταλαίπωρο συγγραφέα τους τα τετράδια των παραδόσεών του με γνωμικά των φιλοσόφων και την ευκλίδεια γεωμετρία, ενώ ο τρομοκρατημένος δάσκαλος υποχρεώθηκε να εκφωνήσει ομολογία πίστεως μπροστά στην πυρά. Μάλιστα ο παρευρεθείς στην τελετή Ηρακλείας Καλλίνικος έγραψε στον Νεόφυτο Άρτης, πως ο δάσκαλος «ιδίαις χερσίν παρέδωκε τα εαυτού εβδελυγμένα τετράδια τώ Ηφαίστω». Την επόμενη Κυριακή η διαδικασία επαναλήφθηκε στο προαύλιο του πατριαρχείου, με σημειώσεις λογικής, φυσικής και μαθηματικών παρουσία κοινού από «γεμιτζήδες, παπουτσήδες, ραφτάδες» (Α.Αγγέλου «Η δίκη του Μεθόδιου…», 1956), όπως γράφει ο ίδιος, εκβιαζόμενος να τα αποκυρήξη και να υποσχεθεί πως δεν θα διδάξει ξανά μαθηματικά. Με επιστολή του στους πρόκριτους των Ιωαννίνων εκφράζει το παράπονό του: «Δεν είναι εντροπή τους να ακούεται πως έκαυσαν λογικήν, φυσικήν, Ευκλείδην και αριθμητικήν;». Ο σοφός γέρος έτρεξε να κρυφτεί σε κάποιο υπόγειο, «ανήλιον Γούβαν» την ονομάζει, από όπου ενώ η Σύνοδος έψαχνε να τον βρεί, το έσκασε μετά από μήνες και εξουθενωμένος γύρισε στα Γιάννενα.
  ……………………………………..

  https://roides.wordpress.com/2010/01/16/16jan10/

  Ο κ.Βαρθολομαίος θα παραδεχτεί πως η Γη κινείται;
  16/01/2010

  να πάρει θέση ο κ. Γιώργος Μεταλληνός

  «Ω συ μιαρά Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως!…Συ είσαι μια μάνδρα λύκων… Η λύσσα σου διά τα χρήματα είναι απερίγραπτος… αποφασίζω να ελέγξω αυστηρώς τους αναξίους και αμαθείς καλογήρους και να αποδείξω με γεωμετρικήν βεβαιότητα το πόσον κακόν προξενούσι τη σήμερον… Αλλά πού να διηγηθώ, όσα η μιαρά των ψυχή εφευρίσκει. Φθάνει λοιπόν να ηξεύρετε ότι, όσα και αν κάμνωσι, τα κάμνωσι διά χρημάτων…. Τόσον εβαρβαρώθη και ουτιδανώθη η κλάσις της ιερωσύνης των Ελλήνων…».
  Ανωνύμου του Έλληνος «Ελληνική Νομαρχία».

  Το 1803 η Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως καταδίκασε τον ιερέα Βενιαμίν το Λέσβιο, επειδή δίδασκε πως η Γη κινείται γύρω από τον ήλιο και πως υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες……

  ………………..

  https://roides.wordpress.com/2008/05/19/kineitai/

  Kι όμως η Γη ΔΕΝ κινείται

  19/05/2008

  ……………

  Το 1805, ο απαίδευτος πατριάρχης Καλλίνικος ο Ε΄, ξεσηκωμένος από αναφορές του αγ.Αθανάσιου Πάριου, του Μεγάλου Ιεροκήρυκα του θρόνου Δωρόθεου Βουλησμά και των μοναχών Σαμουήλ και Ιακώβου, συγκάλεσε Σύνοδο από 7 αρχιερείς, η οποία βασισμένη σε τετράδια μαθητών που υπεξαίρεσε ο άγιος Αθανάσιος, σε γράμμα της προς τους κατοίκους των Κυδωνιών στην σχολή των οποίων δίδασκε ο Βενιαμίν, τον καλούσε να ομολογήσει εγγράφως την πλάνη του, απειλώντας τον με απομάκρυνση από την θέση του. Ο Βενιαμίν, προσποιήθηκε πως αντιλήφθηκε την εναντίον του κατηγορία ως δογματισμό υπέρ των πορισμάτων της Φυσικής, πράγμα που απέρριψε εύκολα γράφοντας μια διφορούμενη κοινοτοπία: «άπασαι αι της Φυσικής έννοιαι…ουκ εισίν έτερον τι ει μή απλή πιθανολογία» (Α.Αγγέλου «Των Φώτων»-1988).
  ……………..

  https://roides.wordpress.com/2009/12/07/7dec09-2/

  Η πολεμική των Εκκλησιών κατά Δαρβίνου
  07/12/2009

  Η γελοιοποίηση των βιολόγων της Π. Διαθήκης

  ………….

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία, η πιο πρωτόγονη από τις 3 βασικές αιρέσεις της Χριστιανοσύνης, αφού απευθύνεται κυρίως στην καθυστερημένη Ανατολή, πολέμησε τον Δαρβίνο, όχι συστηματικά είναι η Αλήθεια αφού το κοινό της δεν χαμπαριάζει από αυτά, αλλά με ανταρτοπόλεμο. Κατά καιρούς θεολόγοι, μητροπολίτες και απλοί κληρικοί επιτέθηκαν με αφελή επιχειρήματα στον «πιθηκάνθρωπο». Ήδη από την δεκαετά του 1870, οι θεολόγοι Ιγ.Μοσχάκης και Σ.Π.Σούγκρας, είχαν μεταφράσει και δημοσιεύσει αντίστοιχα έργα για τον «Δαρουϊνισμό και το ανυπόστατον αυτού». Στα «Αθεϊκά» του Βόλου, ο δεσπότης Γερμανός κατήγγειλε τον Δελμούζο και τους φωτισμένους δασκάλους του «Παρθεναγωγείου» πως «από του Σεπτεμβρίου 1908 μέχρι τέλους Μαρτίου 1911 εν Βόλω, Λαρίση και ιδίως εν τω Εργατικώ Κέντρω και τω Ανωτέρω Παρθεναγωγείω Βόλου, προσεπάθησαν διά ζώσης, διά διδασκαλίας και δι’ εντύπων φυλλαδίων να ελκύσωσι προσηλύτους εις λεγόμενα θρησκευτικά δόγματα, τουτέστι την αθεϊαν, με τα οποία ενεργούμενα είναι ασυμβίβαστος η διατήρησις της πολιτικής τάξεως, διδάσκοντες ότι δεν υπάρχει Θεός (…), ότι ο άνθρωπος εδημιουργήθη υπό πιθήκων, ότι ο Θεός είναι ένα αγγούρι (!!!) ….». Η μετεμφυλιοπολεμική «Διακήρυξις της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων» που κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα το 1946, με πρωτοβουλία των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων ήταν μια προσπάθεια να χτυπηθούν οι ιδέες της Αριστεράς. Στόχος των συντακτών της Διακήρυξης ήταν και ο Δαρβίνος: «Ο Δαρβινισμός δεν είναι ταμπού άθικτον, αλλά θεωρία περί της οποίας θα μας επιτρέπεται κάποια συζήτησις……Ναι μεν η θεωρία του Δαρβίνου είναι μια επιστημονική θεωρία, η οποία

  είχε και έχει τους υποστηρικτάς της, αλλά … μόνον εις κύκλους που εμφορούνται από σκόπιμον προχειρολογίαν, θεωρείται ο δαρβινισμός ως η τελευταία λέξις της επιστήμης». Στη σύγχρονη ορθόδοξη Σερβία ο βιολόγος Ν.Τούσιτς κατήγγειλε την αφαίρεση από τα σχολεία της Σερβίας της («δογματικής»! κατά την υπουργό) θεωρίας του Δαρβίνου ως «αποτέλεσμα της ανάμιξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πόδια της πολιτικής». Ο Χριστόδουλος δεν δίστασε σε μια έκρηξη εθνικιστικής χυδαιότητας να κάνει αισχρή χρήση του δαρβινισμού, διερωτώμενος αν οι «βάρβαροι» Ευρωπαίοι περπατούσαν στα τέσσερα, όταν οι Έλληνες μεγαλουργούσαν («Ελευθεροτυπία», 20.10.’04). Αποκορύφωμα των αντιδράσεων υπήρξε το βιβλίο της Ιστορίας Α΄Λυκείου του Λέυτέρη Σταυριανού (1984), που μια απλή αναφορά του στο Δαρβίνο προκάλεσε την αντίδραση της Συνόδου και του όχλου των πιστών που με χάντρες και με χαϊμαλιά βγήκε να διαδηλώσει ξορκίζοντας τον αιρετικό συγγραφέα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια από τις πολλές ακόμη άτακτες υποχωρήσεις της μπροστά στις ορδές του ιερατείου. Τη σκυτάλη του αντιδαρβινισμού σήκωσε ο πνευματικός πατέρας του Xριστόδουλου ο μητροπολίτης Καλλίνικος της παρακρατικής «Χρυσοπηγής» ένα απηνής διώκτης των δαιμόνων της Σαρκός, που αποχώρησε πρόωρα, συκοφαντημένος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανδρών.

  Στο μανιφέστο του «Ο άνθρωπος από τον πίθηκο;» επικαλείται τη γνώμη του Αμερικανού Duane Gish και τον εμφανίζει ως διδάκτορα βιοχημείας. Λησμόνησε όμως να προσθέσει ότι ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ερευνας της Δημιουργίας», δηλαδή ο επικεφαλής της οργάνωσης των «δημιουργιστών» στις ΗΠΑ και χρηματοδότης όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η Βίβλος μπορεί να διαβαστεί και ως επιστημονικό πόνημα φυσικής ιστορίας. – http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000730a.htmhttp://www.iospress.gr/ios2000/ios20000730b.htm

  Η ελληνική Εκκλησία έχει τίποτα να φοβηθεί από τον Δαρβίνο σήμερα; Έξω από ένα αναπόφευκτο ηθικό στραπατσάρισμα (στο βαθμό που η θεωρία εδραιώνεται όλο και πιο πολύ από νέα ευρήματα) που θα της κοστίσει κάποιες απώλειες στις τάξεις του κάπως σκεπτόμενου τμήματος του κοινού της, θα χάσει λίγα πράγματα, αλλά σημαντικά. Ο στενός πυρήνας των οπαδών της που προέρχεται από τα πιο καθυστερημένα και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα δεν πτοείται από τίποτα και η μεγάλη μάζα των πιστών πάσχει από παχυδερμία, αδιαφορία και ηθικό μιθριδατισμό, ανεχόμενη τα πάντα και αφήνοντας τους δεσποτάδες «να το βρουν από το Θεό».
  ………………..

  https://roides.wordpress.com/2015/10/08/8sep15/

  Αντιδαρβινιστές ορθόδοξοι κληρικοί…
  08/10/2015
  […στη δίνη σεξουαλικών σκανδάλων]

  ………………..

  Οι ατασθαλίες του ιερέα είχαν πάρει εκτενή δημοσιότητα από το 2013, στη ‘New York Post’, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος παρίστανε τον κουφό. Ο τότε 65χρονος παπάς κατηγορείτο πως βάφτισε με βαφτιστική στολή ένα μπικίνι της, την 43χρονη Περουβιανή προσήλυτη, παντρεμένη με Έλληνα, Έθελ Μ….., μητέρα 3 παιδιών, ενώ απαιτούσε από τις ενορίτισσές του να καλύπτουν ακόμη και το κεφάλι τους την ώρα της εξομολόγησης. Η άφιξη το 2006 του ντουέτου στο ναό του Αγ.Σπυρίδωνα των Washington Heights και η αναξιοκρατική ανάθεση σοβαρού ενοριακού οικονομικού πόστου στην κυρία, ακόμη και στη θέση της διευθύντριας-χωρίς προσόντα-του ενοριακού σχολείου-συνοδεύτηκε από φήμες για ξόδεμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και για την σχέση των δυο τους. Μετά από καταγγελίες στην Αρχιεπισκοπή, οι ελεγκτές εξέτασαν τα οικονομικά της εκκλησίας και κατέληξαν σε μια έκθεση του Μαρτίου του 2013 όπου αναφερόταν πως «κάποιος άλλος εκτός από την Έθελ» θα πρέπει να εγκρίνει τις πληρωμές.

  O πατήρ Πασσιάς μιλούσε συχνά κατά του δαρβινισμού και της καταγωγής και εξέλιξης των ειδών (evolution).

  Aυτό τον έθεσε αυτομάτως στο στόχαστρο του Εωσφόρου, με τις ίδιες μεθόδους ακριβώς που είχε υποστεί ο Αντιδαρβινιστής Καλλίνικος, μητροπολίτης Πειραιώς, συγγραφεύς του επιστημονικού πονήματος «Ο άνθρωπος από τον πίθηκο; Απάντηση στην υλιστική άποψη» (εκδ. Χρυσοπηγή, 1987):

  «Η θεωρία αυτή, αν και είναι επιστημονικώς αναπόδεικτη και απορρίπτεται απ’ όλους τους σοβαρούς επιστήμονες, παρά ταύτα οι υλιστές συμπατριώτες μας την διδάσκουν στα σχολεία και δηλητηριάζουν έτσι τα ανύποπτα και ανυπεράσπιστα παιδιά μας». Ο σεβάσμιος οικοτρόφος νεαρών σπουδαστών, αρχηγός της χουντικής ‘Χρυσοπηγής’, συκοφαντήθηκε αργότερα, αυτός από άντρες, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις («..μου εξεδήλωσε τον θαυμασμόν του για τις πνευματικές μου ικανότητες και εκ νέου προέβη σε θωπείες. Με εφίλησε εις την περιοχήν των χειλέων και μου επρότεινε να κανονίσουμε ραντεβού το απόγευμα της Πέμπτης για να κουβεντιάσουμε καλύτερα…»- καταγγελία νεαρού θεολόγου-ιεροψάλτη, ‘ΤΟ ΒΗΜΑ’, 13/3/2005), ακόμη και γύρω από την Αγία Τράπεζα, και παραιτήθηκε κι αυτός-τι σύμπτωσις-για λόγους υγείας, τιμώμενος υπό της Εκκλησίας, παρασημοφορηθείς προσφάτως υπό του ωσαύτως ενάρετου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Όπως είχε ισχυρισθεί ο ιερός Καλλίνικος, πίσω από την εναντίον του σατανική σκευωρία, βρισκόταν ο τρισμάκαρ και αγιότατος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Οι αλληλομηνύσεις πάντως του θεολόγου και του αντιδαρβινιστού επιστήμονος, δεν έφτασαν ποτέ στο ακροατήριο, υποθέτω πως διευθετήθησαν πολιτισμένα.
  ……………………

  https://roides.wordpress.com/2014/02/15/15feb14/

  Η εχθρότητα της Ορθοδοξίας προς το Ευαγγέλιο
  15/02/2014
  Οι απαγορεύσεις της Μετάφρασής του

  …………….


  Στις αρχές του 18ου αιώνα (1703), ένα φτωχόπαιδο που στρατολογήθηκε στον κλήρο για να μπορέσει να μορφωθεί και για να επιβιώσει, ο Λέσβιος μοναχός και διάκος Σεραφείμ (Στέφανος Πωγωνάτος), έχοντας ταξιδέψει στη Δύση και διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, μετέφρασε αρχικά με την οικονομική βοήθεια του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Θωμά Tenison και αργότερα με τη χρηματοδότηση πλούσιων πιστών και βρετανικών βιβλικών οργανώσεων την Κ.Διαθήκη, κατηγορώντας τους Αρχιερείς πως ήθελαν τον λαό αμαθή για να μπορούν να συμπεριφέρονται αναίσχυντα. Στον πρόλογό του διέσυρε τους Επισκόπους γράφοντας πως εκπόνησε την μετάφραση για ιερείς και για κάποιους Αρχιερείς που δεν καταλαβαίνουν την ελληνική. (Κυριάκος Κ. Παπουλίδης: «Το πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα του Ιεροεθνισμού και οι πρωτοπόροι του: Σεραφείμ ο Μυτιληναίος», Αφοί Κυριακίδη-2008). Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σεραφείμ δεν θέλησε να προκαλέσει με τη μετάφραση κι ίσως γι’αυτό (μπορεί και από άγνοια), δεν τόλμησε να παραλείψει το πλαστογράφημα του ‘Ιωάννειου κόμματος’ (στην 1η επιστολή του Ιωάννη), που είχε εμφυλοχωρήσει κάπου τον 4ο αιώνα από χέρια ρασοφόρων για να στηρίξει την, ανατολικής (παγανιστικής παράδοσης) προέλευσης και πολυθεϊστικού χαρακτήρα, επινόηση της Αγίας Τριάδας.

  Το 1704 ο πατριάρχης Γαβριήλ Γ΄ απαγόρευσε την κυκλοφορία της «ανωφελούς» μετάφρασης. Το 1714 ο Σεραφείμ δέχτηκε τη βάρβαρη επίθεση ενός άθλιου Λαρισαίου λόγιου, του μαθητή του ιεροδιάκονου Φραγκίσκου Φιλόθεου Προσαλέντη, Αλέξανδρου Ελλάδιου, εγγονού ενός ηγούμενου και προπαγανδιστή της αδιάσπαστης συνέχειας του ελληνισμού, που με το βιβλίο του «Η σημερινή κατάστασις της Γραικικής Εκκλησίας» (εικ.2), υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός που θεωρείτο από τους διανοούμενους της Δύσης αμαθής, κατανοούσε το αρχαίο κείμενο των Γραφών, άρα η μετάφραση περίττευε, ενώ παράλληλα έβριζε τον Σεραφείμ τον οποίο παρουσίαζε ως κοινό αλήτη και κλέφτη. Αν αυτές και χειρότερες υπήρξαν οι αντιδράσεις για μεταφορά στην ελληνική, η μετάφραση στις βαλκανικές γλώσσες συνάντησε σφοδρότατες αντιδράσεις από το πατριαρχείο αφού εδώ έμπαινε και ο πολιτικός παράγων. Το πατριαρχείο έτρεμε και σωστά προέβλεπε τις εθνικές αφυπνίσεις των βαλκανικών λαών, που θα οδηγούσαν στην διοικητική τους χειραφέτηση από την εξουσία του ρωμέικου πατριαρχείου. Ο Σεραφείμ που ήταν και στέλεχος της «Απελευθερωτικής Εταιρείας», προδρόμου της Φιλικής, περιήλθε την Ευρώπη για τους σκοπούς της Επανάστασης και εξελίχθηκε σε καθηγητή της Ρωσικής Βασιλικής Ακαδημίας. Μετά τον θάνατο όμως του προστάτη του μεταρρυθμιστή τσάρου Μ.Πέτρου και των δυο διαδόχων του Αικατερίνης Α΄ και Πέτρου Β΄, συνελήφθη όταν βασίλευε η Άννα Ιβάνοβνα και ανακρίθηκε στην μονή Νιέφσκι, όπου υπήρχε σαν ντοκουμέντο της ενοχής του αντίτυπο του βιβλίου του Ελλαδίου.

  Διέφυγε την θανατική ποινή αλλά πέθανε εξόριστος στη Σιβηρία το 1735 στα μπουντρούμια του φοβερού Οχότσκ στον Ειρηνικό Ωκεανό, απέναντι από την χερσόνησο Καμτσάτκα. Άντεξε εκεί ζωντανός μόλις τρία χρόνια (Στ. Μπαϊρακτάρη, «Οι μεταφράσεις της Αγίας Γραφής στην Απλοελληνική κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας», Αθήνα-1995, και «Σεραφείμ Μυτιληναίος, ο λησμονημένος πρωτοπόρος», Αθήναι-1973).

  ……………………….

 5. Καλά αυτά αλλά εδώ συμβαίνουν απίθανα πράματα και σεις δεν πήρατε χαμπάρι

  Κόβουν το ρεύμα στο Γηροκομείο Αθηνών όπου μένουν 150 ηλικιωμένοι Το γηροκομείο χρωστά πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος. Στον χώρο φιλοξενούνται 150 ηλικιωμένοι

  LIFOTEAM12.1.2020 | 10:14 5786

  Η υπόθεση αφορά στην κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο κατά τη διάρκεια της διοίκησης του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται σοβαρές παραβάσεις για την ακίνητη περιουσία του γηροκομείου, καθώς πολλά οικήματα φαίνεται να μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ εμφανίζονταν ως κενά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πηγή: http://www.lifo.gr

  https://www.lifo.gr/now/greece/265950/kovoyn-to-reyma-sto-girokomeio-athinon-poy-menoyn-150-ilikiomenoi

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πανοσιολογιότατη Βάβω,
   κατ’αρχήν τελικά δεν κόπηκε το ρεύμα

   https://www.lifo.gr/now/greece/266183/den-kovetai-to-reyma-sto-girokomeio-athinon-me-paremvasi-toy-proedroy-tis-dei

   14.1.2020

   Δεν θα κοπεί το ρεύμα στο Γηροκομείο Αθηνών, με παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ανεστάλη η διαδικασία διακοπής παροχής ρεύματος προς το Γηροκομείο…..

   ___________________________________

   Επίσης, έχουμε ασχοληθεί από το 2011 με τον όσιο Προκόπη Μπούμα και τα ιερά του καμώματα, που γίνονται με προφανή εκκλησιαστική κάλυψη.

   Η πανοσιότης σας θα μου επιτρέψει ένα μικρό απάνθισμα

   https://roides.wordpress.com/2011/07/21/21jul11/
   Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών

   21/07/2011
   Υποθέσεις που διαφεύγουν από το Μεσοπρόθεσμο -3
   Τα δυο προηγούμενα: Τα μυστήρια της Λέσβου. – Τα μυστήρια της Μυκόνου.
   Μέρος 1ο


   ………………

   Αυτή η προίκα έκανε δυο άγιους αρχιμανδρίτες, τους Προκόπιο Μπούμα και Βασίλειο Δρόσο να ξεκινήσουν έναν καυγά γύρω από την «Ελεήμονα Εταιρεία» και το Γηροκομείο Αθηνών, ο οποίος πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος της Σιβιτανιδείου δεν μπόρεσε να ελέγξει. Μια από τις παράπλευρες απώλειες υπήρξε η καταγγελία για κάποια κειμήλια και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για φιλοχουντική δράση του δεύτερου στην Ιταλία στο πλευρό των αγίου μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιου και πρωτοπρεσβύτερου Κυριακού Τσουρού, παλιών δικών μας γνώριμων.

   Την υπόθεση του Γηροκομείου θα εκθέσω με χρονολογική σειρά, δίνοντας στο τέλος το λόγο στο ημιεπίσημο όργανο της Ι.Συνόδου (ειδικευμένη σε καταγγελίες για διασυρμό της Θρησκείας και της Ηθικής) εφημερίδα Εspresso, η οποία επάξια υποστηρίζει τον πανοσιολογιότατο Προκόπιο.
   …………………………..

   https://roides.wordpress.com/2011/08/04/4aug11/

   Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών [2]

   04/08/2011
   Υποθέσεις που διαφεύγουν από το Μεσοπρόθεσμο -4
   Τα 3 προηγούμενα
   1. Τα μυστήρια της Λέσβου
   2. Τα μυστήρια της Μυκόνου
   3. Τα μυστήρια των Τεμπών

   Μέρος 2ο
   …………………
   Κ. (31 /12/ 2010)
   «Πάρτυ με ημίγυμνες Κουβανέζες στο Γηροκομείο που πετάει στο δρόμο 45 κατάκοιτους
   Όργιο σπατάλης για ψυχαγωγία και δημόσιες σχέσεις
   Τη στιγμή που το Ίδρυμα δεν έχει να πληρώσει τους εργαζομένους και ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 45 κατάκοιτους ανθρώπους, παρά τα 800 μισθώματα και ακίνητη περιουσία 100 εκατομμυρίων, γίνεται όργιο σπατάλης για ψυχαγωγία και δημόσιες σχέσεις.
   Στους χρυσούς μισθούς που λάμβαναν οι λίγοι και καλοί, αρεστοί των μελών της διοίκησης του γηροκομείου, στη «καταλήστευση» των ιερών κληροδοτημάτων, στη διασπάθιση του χρήματος σε παιδικά πάρτι και χορούς με Κουβανέζες καλλονές, στις μετοχές αξίας εκατομμυρίων ευρώ που περιέργως είχαν «ξεχασθεί», αλλά και σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν «ανοίξει» δικογραφίες, βρίσκεται -κατά πολλούς εργαζομένους- η απάντηση σε ένα επώδυνο ερώτημα.
   Ο Προκόπιος Μπούμπας είχε πολλούς συγγενείς βολεμένους στο γηροκομείο
   ……………………..

   Ομιλεί η Υπεράσπισις (Εφημερίς Espresso), εφημερίδα συνδεδεμενη με ευσεβείς επιχειρηματίες φίλους της Εκκλησίας
   ………………..

   Ν.17/1/2011
   Οι πιστοί στο πλευρό του πατρός Προκοπίου (Εspresso)
   «Ο άσος του Παναθηναϊκού Αλέξανδρος Τζόρβας ανεβαίνει σήμερα τα σκαλιά της εκκλησίας με την εκλεκτή …. Το μυστήριο θα τελέσει ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος της μητέρας της νύφης».

   https://roides.wordpress.com/2019/01/28/28jan19/

   Γηροκομείο Αθηνών, κραυγή αγωνίας

   28/01/2019

   [Οι εκκρεμείς δικαστικές δίκες πρώην στελεχών του γηροκομείου για διαφθορά, οι διενέξεις μεταξύ των προσωρινών διοικήσεων και των εργαζομένων, οι δικαστικές διαδικασίες για πράξεις των προσωρινών διοικήσεων, ο δημόσιος θόρυβος, ότι οι τρόφιμοι πεινούν…]

   https://www.koutipandoras.gr/article/kolafos-to-boylema-gia-ton-amartwlo-arximandrith-toy-ghrokomeioy-aohnwn-endeieis-kai-gia-eplyma-mayroy-xrhmatos

   Ρεπορτάζ: Νίκος Σπυρόπουλος

   Ο «παπάς των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούν στο γηροκομείο, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, ενώ για πρώτη φορά, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το Documento, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

   ………………..

   ΥΓ:
   Επίσης τον Ιούλιο 2015, είχαμε (ανα)δημοσιεύσει:
   Το εκκλησιαστικό σκάνδαλο-φαγοπότι του Γηροκομείο Αθηνών, έσκασε κι επισήμως…

   https://roides.wordpress.com/2015/07/27/25july15-2/

   27/07/2015
   [Το μεγάλο φαγοπότι της «Ανελεήμονος» Εταιρείας. Σύντροφοι Τσίπρας-Παππάς-Αμανατίδης: «Η εκκλησία έχει κοινούς στόχους με την Αριστερά«]


   ………………..

   Μέσα σε 3 χρόνια «χάνονται» περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ!
   Και ενώ το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων των κληροδοτημάτων φέρεται να έχει αναληφθεί την περίοδο 2008-2009, το 2010 η διοίκηση Μπούμπα ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τη χρήση των ίδιων κληροδοτημάτων για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες (ΙΚΑ, Εφορία, πληρωμή εργαζομένων). Από τότε ο πρόεδρος του Δ.Σ., όπου βρεθεί μιλά είτε για έλλειψη κρατικής επιχορήγησης είτε για αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου λόγω… κρίσης.
   Πριν από λίγο καιρό, πάντως, έμεινε χωρίς προσωπικό και η υπηρεσία ακινήτων του Γηροκομείου, καθώς «απολύθηκε» και η τελευταία υπάλληλός της, η ανιψιά του αρχιμανδρίτη.
   ……………………

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  Από την Πορνεία πηγάζουν: μοιχεία, αρσενοκοιτία, κτηνοβασία, αιμομιξία, παιδοφθορία, παρθενοφθορία, συγκυλισμός, αυνανισμός, τύφλωση του νου, αθεοφοβία κ.α.

  https://www.eirinika.gr/article/160781/anoigoyn-ta-stomata-gia-ton-monaho-teli-i-nikodimo-poy-aynanizetai-sta-leoforeia-nea

  15 Ιουνίου 2017 – 1:02μμ

  Ανοίγουν τα στόματα για τον «μοναχό Τέλη» ή Νικόδημο που αυνανίζεται στα λεωφορεία- Νέα καταγγελία για τον ρασοφόρο
  Ο ρασοφόρος που παρενοχλεί στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, έχει παρελθόν.

  15 Ιουνίου 2017 – 1:02μμ

 7. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Αυτοκράτορες δολοφόνοι, φίλοι και δωρητές άγιων ηγούμενων
  Αθανάσιος ο Αθωνίτης, στο μοναστήρι του οποίου εγκαταστάθηκε αρχικά ο απατεώνας Λάνδος, που μετέφερε στους αναγνώστες του ακόμη και διαλόγους της Παναγίας με τον Θεό.

  http://ikivotos.gr/post/446/osios-athanasios-athwniths-o-monaxos-poy-allakse-thn-istoria-toy-agioy-oroys
  ΟΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ: Ο μοναχός που άλλαξε την ιστορία του Αγίου Όρους
  (…)

  Στην προσπάθειά του να ενισχύσει το ηθικό του στρατού, αποφάσισε να αποστείλει γράμματα σε μοναστήρια της Μ. Ασίας και στο Άγιον Όρος, ζητώντας να στείλουν μερικούς μοναχούς κοντά στο στρατό. Μεταξύ των μοναχών, έγραψε και στον Αθανάσιο και στον Πρώτο του Όρους. Οι Αθωνίτες απάντησαν θετικά. Με την ευλογία του Πρώτου και των γερόντων του Όρους, αποφάσισε να μεταβεί στην Κρήτη ο Αθανάσιος συνοδευόμενος από ένα μοναχό, το Θεόδοτο.

  (…)

  Εκεί καταστρώθηκε η ιδέα της ιδρύσεως ενός μοναστηριού στον Άθω, υπό την ηγουμενία του Αθανασίου, στο οποίο θα μόναζε και ο Φωκάς. Για τον σκοπό αυτό ο Φωκάς πρότεινε στον Αθανάσιο να του διαθέσει τα χρήματα που θα απαιτούνταν για την ανέγερση της μονής. Αφού οι δύο άνδρες έμειναν σύμφωνοι, ο μεν Αθανάσιος αναχώρησε για τον Άθωνα, ο δε Φωκάς επέστρεψε στη Βασιλεύουσα. Επιστρέφοντας ο Αθανάσιος στο Όρος, είχε αποφασίσει να αρχίσει την ίδρυση της Λαύρας. Στο μεταξύ ο Νικηφόρος Φωκάς απέστειλε στον Άθω τον έμπιστό του μοναχό Μεθόδιο, με επιστολή και τα αναγκαία χρήματα για την έναρξη των εργασιών. Ο Μεθόδιος παρέμεινε στο κελί του Αθανασίου έξι μήνες και δεν αναχώρησε παρά αφού έπεισε τον Αθανάσιο να αρχίσει την κατασκευή της Λαύρας και αφού είχαν αρχίσει οι οικοδομικές εργασίες.

  (…..)

  Πράγματι, ο αυτοκράτωρ εξέδωσε, χάρη του Αθανασί­ου, υπέρ της Λαύρας τρία χρυσόβουλα, τα οποία, εκτός από τη θεσμική τους διά­σταση, παραχωρούσαν στη νεόδμητη Λαύρα σημαντικές δωρεές. Στο χρυσόβουλό του, το οποίο είχε χαρακτήρα Τυπικού για τη Λαύρα, ο Φωκάς συμπεριέλαβε μία ρήτρα μεγάλης σημασίας: Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να επεμβαίνει στη Λαύρα εκτός από τον αυτοκράτορα. Η Λαύρα, η οποία από ιδιωτική κατέστη βασιλική-αυτοκρα­τορική, με την ανάρρηση του Φωκά στον αυτοκρατορικό θρόνο καθιερώθηκε ως ελευθέρα και αυτοδέσποτος από κάθε κοσμική ή εκκλησιαστική Αρχή.

  Ο Νικηφόρος, κτήτωρ της μονής, είχε την κυριότητά της σε όλη τη διάρ­κεια της ζωής του και, μετά τον θάνατό του, αυτή περιήλθε στον Αθανάσιο, ο οποί­ος ήταν ισόβιος ηγούμενος. Ο Φωκάς με το χρυσόβουλό του απαγόρευσε την παραχώρηση της Λαύ­ρας σε πρόσωπο ξένο προς αυτήν, κοσμικό ή εκκλησιαστικό, ή σε άλλη μονή. Παράλληλα, χορηγούσε στη Λαύρα χρηματικές παροχές σε ετήσια βάση, αναγκαίες για τη συντήρησή της. Έτσι, η Λαύρα κατέστη αυτοκρα­τορικό μοναστήρι, με κοινοβιακό χα­ρακτήρα, πλούτο και ευμάρεια.

  Ο αυτοκράτωρ εξέδωσε, χάρη του Αθανασί­ου, υπέρ της Λαύρας τρία χρυσόβουλα, τα οποία, εκτός από τη θεσμική τους διά­σταση, παραχωρούσαν στη νεόδμητη Λαύρα σημαντικές δωρεές

  Την ίδια περίοδο, λόγω της φή­μης του Αθανασίου και της εντυπω­σιακής εξελίξεως της Λαύρας, μονα­χοί από πολλές περιοχές προσέρχονταν να υποταχθούν. Μεταξύ αυτών έρχο­νταν από τη Ρώμη, την Καλαβρία, την ευρύτερη Ιταλία, την Ιβηρία, την Αρμενία κ.α. Όλοι αυτοί έβρι­σκαν καταφύγιο στη Λαύρα, η οποία την περίοδο εκείνη (964 972) ήταν το μόνο σημαντικό μοναστικό ίδρυμα, εκτός του Πρωτάτου, στον Άθω.

  Αυτή η πρωτόγνωρη άνοδος της Λαύ­ρας προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις από πολλούς Αθωνίτες ασκητές, ερημίτες και ηγουμένους μονυδρίων. Η βασική διαμαρτυρία ήταν ότι με τη μεγάλη οικονομική δραστηριότη­τα, τις άφθονες χρηματικές δωρεές κ.λπ. αλλοιώνονταν η μοναχική παράδοση του Όρους και ο χαρακτήρας του αγιορείτι­κου ασκητικού πνεύματος, όπως τότε υπήρχε στον Άθω.

  Η δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά δημιούργησε μια νέα εποχή και έφερε μια καινούργια τροπή στα αγιορείτικα πράγματα. Όσοι αντι­δρούσαν ή διαφωνούσαν με τον Αθανά­σιο θεώρησαν κατάλληλη την ευκαιρία να ανακόψουν την πορεία του. Έτσι, έστειλαν αντιπροσωπία στον νέο αυτοκράτορα, στον οποίο διετύπωσαν τις αιτιάσεις τους.

  Νέα πορεία

  Ο νέος αυτοκράτωρ, Ιωάννης Τσιμισκής (969-976), προσκάλεσε τον Αθα­νάσιο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη συνάντηση, ο αυτοκράτωρ, παρ’ ότι εγνώριζε τον στενό δεσμό του Αθανασίου με τον δολοφονηθέντα Νι­κηφόρο Φωκά (963-969), όχι μόνον δεν έδειξε αντιπάθεια ή εχθρότητα προς αυτόν, όπως ανέμεναν οι αντιφρονού­ντες, αλλά επέδειξε φιλική στάση και πραγ­ματοποίησε όλα του τα αιτήματα. Η στάση αυτή άμβλυνε τις αντιθέσεις και οδήγησε στη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

  (….)

  H εμφάνιση της Παναγίας

  (….)
  ωραιοτάτην γυναίκα. Από τη θέα της εταράχθη. Αλλά πρώτη η γυνή ρώτησε τον Αθανάσιον: «Πόθεν έρχεσαι, Αθανάσιε, και πού πο­ρεύεσαι;». Έκπληκτος ο Όσιος απάντη­σε: «Ποία είσαι εσύ η οποία μου ομιλείς και γνωρίζεις το όνομά μου;». «Εγώ είμαι η Μήτηρ του Κυ­ρίου και προστάτις σου»,

  (….)
  Πεισθείς ο Όσιος, εκτύπησε την ενώ­πιόν του πέτρα και αμέσως ανέβλυσεν ύδωρ και το σημείον εκείνο έκτοτε ονομάσθηκε ύδωρ του αγιάσματος, έν­θα εκτίσθη ναΰδριον της Ζωοδόχου Πηγής.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

  Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Στη Μονή αυτή έμεινε ο Άγιος Αθανάσιος για σαράντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια οικοδόμησης μιας εκκλησίας, κατέρρευσε ένα τμήμα του τρούλου και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή βρήκε τραγικό θάνατο όταν μαζί με άλλους μοναχούς έπεσαν από την κόγχη του Ιερού. [2]Η μνήμη του τιμάται στις 5 Ιουλίου.

  https://www.iellada.gr/thriskeia/iera-moni-megistis-layras-o-ypermegethis-stayros-poy-foroyse-o-agios-athanasios-o

  Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας: Ο υπερμεγέθης Σταυρός που φορούσε ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης..ΕΙΚΟΝΕΣ


  Ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος με τον Σταυρό του Αγίου Αθανασίου

  Αυνανισμός, Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

  Ο Κανόνας του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού ορίζει, ότι όποιος κάνει αυνανισμό, 40 μέρες να μην Μεταλαβαίνει, περνώντας αυτές τις μέρες με ξηροφαγία, δηλ. με ψωμί μόνο και νερό και κάνοντας κάθε μέρα 100 γονυκλισίες. Πάντως είναι δύσκολο, όποιος έχει συλληφθεί σ’ αυτό το πάθος, να μπορέσει να απαλλαγεί απ’ αυτό.

  Πορνεία-Αγάπιος Λάνδος

  Όλες οι άλλες αμαρτίες, ρυπαίνουν και μολύνουν μόνο την ψυχή, ενώ η πορνεία μολύνει όλο τον άνθρωπο, ψυχή και σώματι.

  Όταν σε καίει η φλόγα της σαρκικής επιθυμίας, ρίξε νοερά τον εαυτό σου μέσα στη φλόγα της κολάσεως, και θα καταλαγιάσεις έτσι εύκολα. Και κανένας άλλος λογισμός δεν βοηθάει τόσο, για να πάψει την πύρωση της σάρκας, όσο η ενθύμηση του θανάτου. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
  Όπως η φωτιά μαλακώνει το σίδερο και μετατρέπει τη φύση του, έτσι και η φλόγα της πορνείας μαλακώνει τους σιδερένιους άντρες, ακόμα και αν ήταν οι πιο δυνατοί. Και μην εμπιστεύεσαι ποτέ τον εαυτόν σου, γιατί άνθρωποι πιο ενάρετοι από σένα νικήθηκαν (από την πορνεία). Είναι αδύνατον να πας στον μύλο και να μην αλευρωθείς ή να κρατάς πίσσα και να μην κολλήσει στα χέρια σου…

  Όταν έχεις το σκάνδαλο της σάρκας, εξαπάτησε την επιθυμία σου και πες της, ότι σε λίγη ώρα θα κάνεις το θέλημά της. Και όταν περάσει η ώρα, σκέψου πως έκανες την αμαρτία και εκπλήρωσες την επιθυμία σου και πέρασε εκείνη η καταραμένη γλυκύτητα και υπολόγισε πόσο κέρδος είχες. Γιατί εάν την είχες κάνει και εμπράκτως καμμιά ηδονή δεν θα σου έμενε να αισθάνεσαι ύστερα, αλλά θα περνούσε σαν μια στιγμή και θα εξαφανιζόταν η απόλαυση, σαν μια σκιά, σαν ένα όνειρο. Και μόνο θα έμενε το χρέος να κλαις την αμαρτία σου, η ντροπή της εξομολόγησης, ο έλεγχος της συνείδησης να σε θλίβει συνέχεια και το χειρότερο από όλα η καταδίκη της αιώνιας κόλασης, να καίγεσαι αιώνια στο άσβεστο πυρ.

  Ο λογισμός της πορνείας είναι αδύναμος, όπως ένα βλαστάρι χόρτου και αν αντισταθούμε στην αρχή, όταν τον βάλει ο δαίμονας στην καρδιά μας, τον συντρίβουμε εύκολα. Όμως εάν τον δεχτούμε με ηδονή και γλυκύτητα και σταματήσουμε σ’ αυτόν, γίνεται δυνατός σαν το σίδηρο και απαιτείται πολύς κόπος για να τον νικήσουμε. Όπως ευκολότερα σβήνεις τη φωτιά όταν αρχίζει να ανάβει, παρά όταν περάσει ώρα και κατακυριεύσει όλο το δάσος. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
  Όπως ακριβώς ο οδοιπόρος, όταν είναι πολύ διψασμένος, πίνει όπου βρει, ακόμα και αν έχει σκουλήκια το νερό, κάνει τα μάτια του να μην βλέπουν, έτσι και εμείς, αδιάφορα πέφτουμε στις επιθυμίες της σάρκας, χωρίς καμμιά εγκράτεια, αλλά αμέσως όταν τα γευτεί η καρδιά μας, αισθάνεται τον πόνο τους και την τυραννία.

  Ιατρικά για να απαλλαγείς από την πορνεία είναι: α) επιμελής τήρηση και φύλαξη όλων των αισθήσεων και κυρίως της οράσεως. Εάν δεν είχε δει ο Δαβίδ την Βηρσαβεέ, δεν θα είχε κάνει την μοιχεία και τον φόνο β) να διώχνεις γρήγορα τους κακούς και ρυπαρούς λογισμούς, μόλις εισέλθουν στο νου σου, για να σκανδαλίσουν την σάρκα σου γ) να μην ξεχνάς ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και σε παρακολουθεί.

  Και εάν δεν τολμάς από ντροπή να αμαρτήσεις πορνικά μπροστά στους ανθρώπους, πως δεν ντρέπεσαι να κάνεις μια τέτοια βδελυρή πράξη μπροστά στον Κύριο; δ) Κανένας άλλος λογισμός δεν φτάνει τόσο, για να πάψει την πύρωση της σάρκα, όσο ο λογισμός του θανάτου και ε) σκέψου, ότι εάν διαπράξεις την αμαρτία της πορνείας, ποιό όφελος αποκόμισες και τι ζημιά έπαθε η ψυχή σου. Που αν δεν την εξομολογηθείς, η συνείδηση θα σε ελέγχει συνεχώς και η φοβερή κόλαση θα σε περιμένει μετά τον θάνατό σου…

 8. Ο/Η Θεολόγος λέει:


  Από επίσκεψη προσωπικοτήτων στον Δωρόθεο

  http://romiazirou.blogspot.com/2013/01/blog-post_3444.html

  19 Ιανουαρίου 2013
  Γερή κόντρα στις Κυκλάδες και την Τήνο, με αφορμή το μνημόσυνο του έκπτωτου Μητροπολίτη Πρέβεζας Στυλιανού Κορνάρου,του γνωστού ανά το Πανελλήνιον «Άγιου Πρεβέζης», ιεροεξεταστή Μακρονήσου.

  Ένας μήνας πέρασε από το μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του έκπτωτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Στυλιανού, του Τηνίου, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου, κ.Δωροθέου (παρούσα και η πολιτική ηγεσία του τόπου) και ο σάλος που ξέσπασε και «καθρεφτίζεται» στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο και ιστολόγια, καλά κρατεί, με κόντρες και αιχμηρά σχόλια.

  Τονίζεται με φωτογραφικό υλικό η συνολική εικόνα του Μητροπολίτη που έμεινε γνωστός στο πανελλήνιο με το προσωνύμιο «Άγιος Πρεβέζης», η παρουσία του στη Μακρόνησο πλάι σε βασανιστές της Χούντας και άλλες πτυχές του βίου του.


  Τρίτος δεξιά του βασιλιά, ο άριστος της αριστίνδην Συνόδου που εξέλεξε τον Ιερώνυμο Α΄, , Πρεβέζης Στυλιανός Κορνάρος

  Δυο αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος Α΄και Σεραφείμ με τον ιερό Αρχιπόρνο


  Ασπάζεται μια ιερή νεκροκεφαλή

  https://www.huffingtonpost.gr/entry/-1980-1_gr_8810696

  15/12/2015 10:49 EET | Updated 15/12/2016 07:12 EET

  Σκάνδαλα, ιερείς και αφορισμοί: O κλήρος στη μικρή και μεγάλη οθόνη της δεκαετίας του 1980

  Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

  Η φαινομενικά απλοϊκή φυσιογνωμία του Έλληνα κληρικού και η διαπραγμάτευσή της από την παλαιό ελληνικό κινηματογράφο, ούσα διαμετρικά αντίθετη από την αντίστοιχη αμερικανική και ευρωπαϊκή εκδοχή της, συνέδεσε την επανεμφάνισή της στη μεταπολιτευτική Ελλάδα με δύο χαρακτηριστικές τάσεις: την ανάδυση της ανάγκης διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και τη διευθέτηση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι οποίες συνέπεσαν κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τη δημοσιοποίηση της μεταπολεμικής αντι-κομμουνιστικής δράσης και ζωηρής ερωτικής δραστηριότητας του τότε μητροπολίτη Πρεβέζης, Στυλιανού.

  Μάλιστα, οι μαρτυρίες για την τελευταία δημοσιεύτηκαν στον λαϊκό τύπο της εποχής αλλά και στις δημοσιογραφικές έρευνες που εκδόθηκαν περίπου την ίδια περίοδο («Φάκελος Εκκλησία», «Ο Άγιος Πρεβέζης» κ.ά). Η απολογία του «Ρασπούτιν από την Πρέβεζα», όπως απεκλήθη από την εφημερίδα Απογευματινή (8.9.1978),η οποία δημοσίευσε και το διαβόητο φωτογραφικό ερωτικό υλικό του μητροπολίτη, και η αμφιλεγόμενη καταδίκη του από την Ιερά Σύνοδο δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στους Έλληνες πιστούς. Οι τελευταίοι επρόκειτο να δοκιμαστούν για μία ακόμη φορά, από τη θέση του θεατή πια, μετά το ανέβασμα του θεατρικού έργου «Ο άγιος Πρεβέζης» (1980) του θεατρικού και κινηματογραφικού σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτου. Η επικριτική στάση του Κολλάτου απέναντι στην ελληνική κοινωνική δυσλειτουργία – την οποία είχε σχολιάσει ήδη στην πρώτη κινηματογραφική του ταινία μικρού μήκους «Οι εληές» (1964)- αλλά και τα εκκλησιαστικά πεπραγμένα μετουσιώθηκαν σε μία δυναμική θεατρική γραφή, η οποία διά μέσου χαρακτηριστικών τολμηρών σκηνών, στηλιτεύονταν ιερείς, όπως ο Στυλιανός.

  Η αντίδραση της Εκκλησίας υπήρξε άμεση με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Κολλάτου και του θιάσου του Π. Φυσσούν, περικοπή σκηνών του θεατρικού έργου και απαγόρευση των παραστάσεων του για να αρθεί πανηγυρικά με μόνο μία από τις πέντε αρχικές κατηγορίες να ισχύουν και, κυρίως, με την αποκάλυψη της άρσης των λογοκριτικών πρακτικών που επιστράτευσε η Εκκλησία. Δύο χρόνια μετά, το ομώνυμο φιλμ του Δ. Κολλάτου θα δημιουργήσει ισχυρότατες αντιδράσεις λογοκρισίας με διώξεις του σκηνοθέτη, των ηθοποιών του, αλλά και των αιθουσαρχών και των τεχνικών των κινηματογραφικών αιθουσών που προεβάλαν την κινηματογραφική ταινία.

  Η κινηματογραφική τάξη, με την παραδεδομένη και τυποποιημένη κινηματογραφική αναπαράσταση του κλήρου ως έναν γραφικό δευτεραγωνιστή βοηθό των πρωταγωνιστών χαρακτήρων στα ελληνικά κινηματογραφικά είδη και ως σταθεροποιητική δεικλίδα σε μία προ-νεωτερική κοινωνία με όλες τις ηθογραφικές του διαστάσεις, έχει πλέον διασαλευθεί. Παράλληλα με τον αγνό ιερέα της επαρχίας ή της συνοικίας, που ενδιαφέρεται να φέρει το νεανικό ποίμνιο του στους κόλπους της Εκκλησίας και να το βοηθήσει να ζήσει μία αγαθή ζωή, όπως, συμβαίνει, στα κωμικά φιλμ «Ο παπα-Σούζας» (Ό. Ευστρατιάδης, 1983), «Μια παπαδιά στα μπουζούκια» (Χ. Κυριακόπουλος, 1983), απαντάται και η αντίθετη πλευρά του: εμφανίζεται ως φαύλος και έκφυλος με απερίγραπτες τάσεις πλουτισμού – μία αναπαράσταση, η οποία θα παγιωθεί στη δεκαετία του 1980 σε φιλμ, όπως «Ο άγιος Πρεβέζης» και «Η παπαδιά» του Κ. Καραγιάννη που βασίστηκε στην πρόσληψη της θεατρικής παράστασης του Μ. Αντωνόπουλου από το γνωστό βιβλίο του δημοσιογράφου Σ. Καρατζαφέρη, ο οποίος στο φιλμ μιλά για την έρευνά του για τους Έλληνες ιερείς και τις αρπαγές ανηλίκων και ανηλίκων από ορθόδοξα μοναστήρια.

  Μετά την Αλλαγή, η περαιτέρω αναμόχλευση του εκκλησιαστικού ζητήματος από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και παρέχει μία δημοφιλή θεματική για την ακμάζουσα ελληνική βιντεοπαραγωγή της εποχής: η αρνητική κινηματογραφική φιγούρα του κλήρου απογειώνεται διά μέσου κωμικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη διάθεση άμεσης ρήξης με το εκκλησιαστικό εποικοδόμημα.

  Οι Έλληνες σκηνοθέτες κινηματογραφικών και βιντεο-κωμωδιών ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την εκμετάλλευση του εισερχόμενου υλικού της καθημερινότητας προκειμένου να παράγουν περισσότερες βιντεοταινίες, παρά για τη εκκλησιαστική κριτική και χωρίς να προβαίνουν σε διαδικασία αυτολογοκρισίας. Ωστόσο, η αντίδραση των εκκλησιαστικών εκπροσώπων είναι δυναμική, καθώς προχωρά σε αφορισμούς των ίδιων των δημιουργών. Παράλληλα, ανταπαντά στις καθιερωμένες αναπαραστάσεις του κλήρου διά μέσου των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων της, παράγοντας κινηματογραφικές ορθόδοξες χριστιανικές ταινίες με βίους αγίων και «ωφέλιμα θέματα», οι οποίες διανέμονται διά μέσου του βιντεο-κυκλώματος ή προβάλλονται σ’ αυτά τα ιδρύματα ή σε αίθουσες κατηχητικών σχολείων.

  Επί του θέματος, διαφορετικά ερωτήματα εγείρονται: δεδομένου του κλίματος της ελληνορθόδοξης διάχυτης θρησκευτικότητας που χαρακτηρίζει τους Έλληνες και τη ρητορική της, κατά πόσο ένας καλλιτέχνης της έβδομης τέχνης έχει τη δυνατότητα άσκησης κριτικής σε εκκλησιαστικά πρόσωπα και θεσμούς στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης; Κυριαρχεί, άραγε, ένα ιδιόμορφος παραλογισμός στον τρόπο, με τον οποίο κρίνεται τελικά ένα καλλιτεχνικό έργο από την Εκκλησία;

  Tο κείμενο αποτελεί μέρος εισήγησης που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του συνεδρίου «Λογοκρισίες στην Ελλάδα», στις 17-19 Δεκεμβρίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

 9. Ο/Η Ο λαός δεν πρέπει να διαβάζει το Ευαγγέλιο λέει:

  https://www.mixanitouxronou.gr/i-ematires-diadilosis-ton-fititon-kata-metafrasis-ton-evangelion-sti-dimotiki-glossa-erixan-tin-kivernisi-ke-anagkasan-ton-archiepiskopo-se-paretisi/

  Ευαγγελικά. Οι αιματηρές διαδηλώσεις των φοιτητών κατά μετάφρασης των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα.

  Έριξαν την κυβέρνηση και ανάγκασαν τον Αρχιεπίσκοπο σε παραίτηση


  Η εφημερίδα «Ακρόπολις» βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχαϊστών με την απόφαση της διεύθυνσης να δημοσιεύσει τα Ιερά Ευαγγέλια στη δημοτική γλώσσα….

  Το γλωσσικό ζήτημα οξύνθηκε επικίνδυνα όταν ο συγγραφέας Αλέξανδρος Πάλλης απέδωσε στη δημοτική τα Ιερά Ευαγγέλια. Το έργο του εκτυπώθηκε το 1901 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με έξοδα της βασίλισσας Όλγας. Κυκλοφόρησε σε μικρό αριθμό αντιτύπων, μεταξύ των ελλήνων ομογενών. Η πρώτη ωστόσο μεταφραστική απόπειρα των Ευαγγελίων είχε γίνει τρία χρόνια νωρίτερα από την Ιουλία-Σωμάκη-Καρόλου, κατόπιν εντολής της βασίλισσας. Η κίνηση του Πάλλη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα τολμηρή αν σκεφτούμε ότι η ορθόδοξη Εκκλησία είχε απαγορεύσει με την ποινή του αναθέματος κάθε απόπειρα απόδοσης των Ευαγγελίων στη δημοτική. Τον Οκτώβριο του 1901 ο προοδευτικός διευθυντής της εφημερίδας «Ακρόπολις» Βλάσης Γαβριηλίδης αποφάσισε να δημοσιεύσει σε συνέχειες το έργο του Πάλλη. Για τη δημοσίευση αυτή είχε συμφωνήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος. Εισβολή αγανακτισμένων στην εφημερίδα Ακρόπολις και διαδηλώσεις Ωστόσο, οι αντιδράσεις προήλθαν από τους φοιτητές της πρωτεύουσας, μετά από παρακίνηση πολλών αρχαϊστών καθηγητών. Στις 2 Νοεμβρίου, περίπου 500 φοιτητές εισέβαλαν στα γραφεία της «Ακρόπολις» και απαίτησαν τη διακοπή των δημοσιεύσεων των Ευαγγελίων. Αποσύρθηκαν μετά τις αυθαίρετες διαβεβαιώσεις του διευθυντή της Αστυνομίας ότι οι δημοσιεύσεις δεν θα επαναλαμβάνονταν. Ωστόσο, ο Γαβριηλίδης συνέχισε. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Δεν περιορίστηκαν όμως σ’ αυτό. Ζήτησαν την επέμβαση του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, τον αφορισμό του Πάλλη και την αποπομπή του Αρχιεπισκόπου….
  Ο απολογισμός των συμπλοκών στα αιματηρά «Ευαγγελικά» ήταν 8 νεκροί και 72 τραυματίες. Όπως ήταν επόμενο, η κυβέρνηση Θεοτόκη παραιτήθηκε. Το ίδιο αναγκάστηκε να πράξει και ο Αρχιεπίσκοπος Προκόπιος. Η «Ακρόπολις» διέκοψε τη δημοσίευση και ζήτησε συγγνώμη από τους φοιτητές, δηλώνοντας ότι η εφημερίδα παραμένει «πολέμιος αμείλικτος παντός φρονούντως αντεθνικώς και ατίμως ότι το Ευαγγέλιον πρέπει να αναγιγνώσκεται εν ταις εκκλησίαις εις άλλην τινά γλώσσαν πλην εκείνης εις την οποίαν εγράφη υπό των Θεοπνεύστων ανδρών»….

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-ematires-diadilosis-ton-fititon-kata-metafrasis-ton-evangelion-sti-dimotiki-glossa-erixan-tin-kivernisi-ke-anagkasan-ton-archiepiskopo-se-paretisi/

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Oι Ορθόδοξοι, μια αίρεση που είναι διαιρεμένη σε εθνικές (μερικές και κρατικές) Εκκλησίες που μισούν πολύ η μία την άλλη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κρατικές συγκρούσεις (Εκκλησίες Β.Μακεδονίας-Ελλάδας, Ουκρανίας-Ρωσίας, Σερβίας-Μαυροβουνίου κλπ), είναι φυσικό να αποστρέφονται το Ευαγγέλιο και να το υποκαθιστούν με αποκρυφιστικά κειμενα της πιο έσχατης υποστάθμης


  https://roides.wordpress.com/2019/09/11/11sept19/

  O κορυφαίος, ρωσικής καταγωγής, Γάλλος Ορθόδοξος Θεολόγος Olivier Clement, τράβηξε πάνω του τους κεραυνούς των εθνικών Ορθοδόξων όταν επιτέθηκε στην εθνικιστική παρέκκλιση του Ορθόδοξου κλήρου («The Telegraph», 16 Feb 2009).
  https://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/4642262/Olivier-Clment.html

  Ο ίδιος έγραψε «Αγαπάει κανείς τα δάση της πατρίδας του, τις ψαλμωδίες στις εκκλησιές της και τη φλόγα των κεριών, αλλά δεν έχει διαβάσει το Ευαγγέλιο. Λέγεται Ορθόδοξος (διευκρινίζοντας αμέσως την εθνικότητά του), αλλά δεν το ξέρει καθόλου πως είναι Χριστιανός. Η πολιτισμική αντίληψη για την Ορθοδοξία γίνεται έτσι για πολλούς συστατικό της ψυχικής τους ταυτότητας. Δυστυχώς όμως συναντούμε ένα σχήμα χιαστί: αντί να αποκαλύπτεται το πολιτισμικό πάθος της θρησκευτικής πίστης, αποδίδεται μεταφυσική διάσταση στο Έθνος!» (βλ. «Conversations with Ecumenical Patriarch Bartholomew I», St Vladimir’s Seminary Press, 1997–σ.140).

  https://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/4642262/Olivier-Clment.html

  Olivier Clément, who has died aged 87, was a French-born Russian Orthodox theologian whose stature was recognised not only by members of other Churches but also by Jews and Muslims


  Olivier Clément
  Olivier Clément, who has died aged 87, was a French-born Russian Orthodox theologian whose stature was recognised not only by members of other Churches but also by Jews and Muslims.

  7:25PM GMT 16 Feb 2009

  Offering personal proof that it was possible to become Orthodox without going East, he foresaw a Christian future which did not require the Western Church to become Eastern, or vice versa. He worked tirelessly for a mutual respect, which would make possible a recovery of the fullness of truth which would make the Churches one.

  This made him unpopular with some in his own Church, particularly after he attacked the nationalistic drift of Orthodox clergy following the break-up of the Soviet Empire and Yugoslavia in the 1990s. He insisted that the drive for authentic Christian unity should come from within and not be imposed either by ecclesiastical authority or power politics.

  ………………………………………….

  Ο Olivier Clément, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ήταν ένας Ρώσος Ορθόδοξος Θεολόγος, του οποίου το ανάστημα αναγνωρίστηκε όχι μόνο από μέλη άλλων Εκκλησιών αλλά και από Εβραίους και Μουσουλμάνους.

  7:25 PM GMT 16 Φεβ 2009

  Προσφέροντας προσωπική απόδειξη ότι ήταν δυνατόν να γίνετε ορθόδοξοι χωρίς να πηγαίνετε στην Ανατολή, πρόβλεψε ένα χριστιανικό μέλλον που δεν απαιτούσε την Δυτική Εκκλησία να γίνει Ανατολική ή αντίστροφα. Δούλεψε ακούραστα για έναν αμοιβαίο σεβασμό, που θα έκανε δυνατή την ανάκτηση της πληρότητας της αλήθειας που θα έκανε τις Εκκλησίες μία.

  Αυτό τον έκανε αντιδημοφιλή σε μερικούς στην δική του Εκκλησία, ιδιαίτερα αφού επιτέθηκε στην εθνικιστική παρέκκλιση του Ορθοδόξου κλήρου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας και της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Επέμεινε ότι η προσπάθεια για αυθεντική χριστιανική ενότητα πρέπει να προέρχεται από μέσα και να μην επιβάλλεται ούτε από την εκκλησιαστική ηγεσία ούτε από την πολιτική εξουσία.

  https://www.kathimerini.gr/1057876/gallery/epikairothta/kosmos/h-servikh-or8odo3h-ekklhsia-xanei-thn-perioysia-ths-sto-mayrovoynio
  27.12.2019
  H Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χάνει την περιουσία της στο Μαυροβούνιο

  Εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Σερβία εκτιμούν ότι ο νόμος αυτός στοχεύει στην απόσπαση από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ανασυσταθείσα, το 1993, ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC).
  Η αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου θεωρείται σχισματική από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

  Στις αρχές του 21ου αιώνα, πρόβαλε μια σεβάσμια μορφή στην ρωσική Ορθοδοξία.
  Ο Πανάγιος Λαφαζάνοφ, πρώην πολιτικός σύντροφος των Ραχήλ Μακρή και Ζωής Κωνσταντοπούλου, που στην ευσεβή του ιστοσελίδα Iskra, μάχεται (ανιδιοτελώς για τη Σωτηρία της Ψυχής του) κατά του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.
  Θέλω να ελπίζω πως είναι θέμα χρόνου να ανακυρηχθείΈξαρχος του ρωσικού πατριαρχείου στην Ελλάδα


  Εκ δεξιών του Χρυσαυγίτη Κουκούτση, σε πατριωτική εορτή

  https://iskra.gr/tag/%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1/

  Ετικέτα: ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

  Ρωσική πρεσβεία: ΗΠΑ επεμβαίνουν διχαστικά στην ορθόδοξη εκκλησία για νεοψυχροπολεμικούς στόχους
  iskra – 13/11/2019
  πατριαρχείο
  Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας υπέκυψε στις πιέσεις ΗΠΑ: Αναγνώρισε αυτοκέφαλη Ουκρανική εκκλησία
  iskra – 09/11/2019
  μόσχας
  Πατριαρχείο Μόσχας: Στη “μαύρη λίστα” Φανάρι-Αθήνα μετά τις προκλήσεις τους
  iskra – 03/11/2019
  Αυτοκεφαλία
  Ιεραρχία Εκκλησίας: Αναγνώρισε Αυτοκεφαλία Ουκρανίας. Συντάχθηκε με ΗΠΑ σε αντιρωσική κατεύθυνση
  iskra – 14/10/2019
  πομπέο
  Μάικ Πομπέο ξεσκεπάζει Βαρθολομαίο: «Ιστορικό επίτευγμα η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία»!
  Iskra – 11/01/2019
  εκκλησίας
  Στην Ιεραρχία παραπέμπεται η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας
  Iskra – 08/01/2019
  σερβική
  Κατά Βαρθολομαίου ο Πατριάρχης Σερβίας για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας
  Iskra – 06/01/2019
  κυβέρνηση
  Η ελληνική κυβέρνηση κολαούζος της ψυχροπολεμικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ποροσένκο-Βαρθολομαίου-Φαναρίου
  Ν. Ζ – 06/01/2019
  πατριάρχης
  Ο «υποτελής» Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  Κ. Μ. – 06/01/2019
  αυτοκέφαλη
  Ανακηρύχθηκε, ψευδώς, «αυτοκέφαλη» η σχισματική «Εκκλησία της Ουκρανίας»

  https://iskra.gr/tag/%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1/page/2/

  φανάρι
  «Πολίτικο» γκαμπί. Το Φανάρι και η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
  Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης – 15/11/2018
  κυβέρνηση
  Συνάντηση Βαρθολομαίου με νεοφασίστα Πρόεδρο Ουκρανίας: «Ιστορική μέρα» η διάσπαση Ορθοδοξίας!
  Iskra – 03/11/2018
  πομπέο
  Μ. Πομπέο: Στηρίζει το Φανάρι για αυτοκέφαλη Εκκλησία Ουκρανίας
  Iskra – 20/10/2018
  παραχωρεί
  Παρανομία: Το Κίεβο παραχωρεί στο Φανάρι ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!
  Iskra – 18/10/2018
  ποροσένκο
  Συνάντηση πραξικοπηματιών! Φιλάρετος σε Ποροσένκο: «Σας συγχαίρω για την πρώτη νίκη»
  Iskra – 14/10/2018
  εκκλησία
  Πραξικόπημα με καθοδήγηση ΗΠΑ: Το Φανάρι αναγνώρισε την σχισματική Ουκρανική Εκκλησία
  Iskra – 11/10/2018

 11. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:


 12. Ο/Η Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

  Ο Ιερομόναχος, σήμερα Όσιος Αγάπιος Λάνδος, κόσμησε την Εκκλησία ως ο βοηθός αρχικά του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, αντιγράφοντας τα έργα του και συμβάλλοντας ώστε αυτά να φτάσουν έως σήμερα στις βιβλιοθήκες μας, αποτελώντας την πορεία και τον οδοδείκτη του θεούμενου ορθοδόξου Χριστιανού. Επίσης ο Όσιος Αγάπιος Λάνδος αποτελούσε εκ της θέσεως του έναν των Οσίων Κολλυβάδων, οι οποίοι με το έργο τους αναζωπύρωσαν την Ορθοδοξία στον καθημαγμένο υπό των των Τούρκων Ελληνικό χώρο, αναζωπύρωσαν το ιστορικό παρελθόν του υπόδουλου γένους, αναβίβασαν το επίπεδο του κλήρου και στιγμάτισαν την διαφθορά ακόμα και εντός του κλήρου. Προς τούτο έγιναν μισητοί στο Αγιώνυμο Όρος τον Άθωνα, εντός του οποίου κραταίωσαν την θεολογία τους, εξωρίσθηκαν και διεσπάρησαν σε ολόκληρο του Αιγαίο Πέλαγος, και αδίκως τιμωρήθησαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγίου Αθανασίου του Παρίου ο οποίος ήταν καθαιρεμένος αδίκως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 5 ολόκληρα έτη. Επομένως το έργο συνολικά των Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων αποτιμάται ως προοδευτικό και φωτοφόρο, αφού χαρακτηρίζεται καθολικά ως χριστολογικό, διατρανωμένο από αυτό ακριβώς το φως του Ευαγγελίου. Αλλά παράλληλα το έργο των Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων τιμάται και εθνικό, αφού μαζί με τον Ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, χαρακτηρίζεται ως σπερματοφόρο. Ο στρατηγός Μακρυγιάννης στο έργο του Οράματα και Θάματα αναφέρει ότι εάν γνωρίζαμε την ποιότητα του κράτους που θα δημιουργούσαμε θα επιθυμούσαμε να μείνουμε κάτω από το κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για άλλα 500 χρόνια. Δυστυχώς η λαγνεία της εποχής επέλεξε την μυωπικότητα του Κοραή, και όχι την υγεία των Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων και του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Λυπούμαστε για τους κυρίους Ροΐδη και Λασκαράτο για την θεωρήσή τους έναντι ενός ανθρώπου που μόνο ως άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς αναγνωρίζεται, αλλά δόγμα του ανθρωπίνου γίγνεσθαι και έσεσθαι είναι η απόδοση χαρακτηρισμών σε έναν άλλον άνθρωπο εκ των απορριμάτων της ψυχής του. Και μόνο ένας ανήθικος και απατεώνας θα μπορούσε να αποδώσει τέτοια χαρακτηριστικά σε μία υγιή προσωπικότητα όπως ο Όσιος Αγάπιος Λάνδος, κόσμημα της Εκκλησίας μας και του Έθνους μας. Εν αγάπη Χριστού σταυρωθέντος και αναστάντος, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Οσιότατε αρχιμανδρίτα,
   είναι το πρώτο ορθογραφημένο σχόλιο που βάζετε εδώ και το αποδίδω σε θαύμα του Οσίου.
   Σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να μας σώσετε από την Κόλαση και το εκτιμώ ιδιαίτερα.
   Βέβαια ο συνεφημέριός σας πατήρ Ιάσων στην ίδια Μητρόπολη του οσίου μητροπολίτου Γαβριήλ της Νέας Ιωνίας και του τρισμάκαρος προκατόχου του του εξ ίσου οσίου Κωνσταντίνου, πάντως δεν άντεξε την υποκρισία και τα πέταξε.

   Όσο για τη διαστροφή και τον σκοταδισμό των Κολλυβάδων, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

   https://roides.wordpress.com/2009/01/10/10dec09/

   Κολλυβάδες, οι αγιορείτες πολέμιοι του Διαφωτισμού
   10/01/2009

   «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί εάν ανθρωπίνη τις φύσις, τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο».
   (Από το «Εξομολογητάριον» του άγιου Νικόδημου Αγιορείτη -1794)
   http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi5.html

   ………………

   Ο άγ.Αθανάσιος ο Πάριος αποκαλεί τον Βολταίρο «παμμίαρο, κατάπτυστο, τρισκατάρατο, ασελγέστατο, θεομίσητο, αθεώτατο, κατάπτυστο». Ο ίδιος συνιστούσε να μην πηγαίνουν οι Έλληνες ούτε για εμπόριο στη Δύση. Το 1819 μάλιστα εκδόθηκε πατριαρχική εγκύκλιος που απαγόρευε την επικοινωνία των ορθοδόξων με τους δυτικούς μη επιτρέποντας ακόμη και την είσοδο «εις τας φραγκικάς λοταρίας και καφεταρίας» (Φ.Ηλιού «Τύφλωσον Κύριε τον Λαόν Σου.», εκδ.Πορεία 1988). Ο Διον.Θερειανός, στο έργο του «Αδ.Κοραής» (1889), γράφει πως «όσοι απεδήμουν εις τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια…ώφειλον άμα επανερχόμενοι…να κηρύξωσιν από του άμβωνος ότι επαλινόστησαν ως…πειθήνια τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας». O Ζαχαρίας Lingenthal επισκέφτηκε το 1838 τον αγ.Γρηγόριο Ε΄. Η φιλική για τον πατριάρχη περιγραφή του, αποδεικνύει την καλή του διάθεση. Παρ’όλ’αυτά δεν μπορεί να κρύψει την άποψη του Γρηγόριου για τις σπουδές στη Δύση: «Όσον όμως αφορά τον κλήρο….δεν συνιστάται καθόλου ν’αυξήσουν τις γνώσεις τους με τη μέθοδο αυτή διότι η αγνότητα της πίστεώς τους διατρέχει τον κίνδυνο να μιανθεί….» (Π.Κ.Ενεπεκίδη «Τραπεζούντα ….», Ωκεανίδα-1989). Δεν χρειάζεται φαντασία για να αντιληφθεί κανείς πόσο κόστισε αυτός ο αποπνικτικός φραγμός που υψώθηκε από πατριάρχες σαν τον αγιορείτη έμπορο συγχωροχαρτιών αγ.Γρηγόριο Ε΄, ένθερμο δημεγέρτη των πιστών για την υπεράσπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1807) από τους αιρετικούς Άγγλους, που ξόδεψε υπέρογκα ποσά για να αγοράσει 3 φορές το θρόνο του και εμπόδιζε να σπουδάσουν στη Δύση εκατοντάδες φιλομαθείς νέοι που θα διαφώτιζαν με τη σειρά τους το λαό. Επιγραμματικά, το πνεύμα του πατριαρχείου εκφράσθηκε από το φαναριώτη στιχοπλόκο Κάλφογλου (1794):

   ««Εκκλησίας και νηστείας, προσευχάς και τα λοιπά
   κάθε νέος φωτισμένος’ς το εξής δεν αγαπά……
   Οθεν με αυτά τα φώτα, με φραντζέζικα χαρτιά
   αναιδώς οι νέοι βάζουν εις τα σπίτια των φωτιά…».

   Είναι αστείο πως σήμερα η κερδοφόρα βιομηχανία μεταθανάτιας σωτηρίας ψυχών λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά τις Κυριακές. Οι θεολογικές αντιρρήσεις πετάχτηκαν χωρίς προσχήματα εκεί που ανήκαν, στο καλάθι των σκουπιδιών. Ταυτόχρονα αυτοί που ξεσήκωσαν με αυτό το πρόσχημα εμφύλιο πόλεμο τιμούνται ως Άγιοι χωρίς αιδώ.
   …………………………….

   _____________

   H Mητρόπολή σας όσιε είχε πάντα προβληματάκια

   Εσπρέσσο

   Αυτός που καταγγέλθηκε, δίκασε τους κατηγόρους του

   Θύελλα στο Ηράκλειο με δύο παπάδες και τον άγιο Νέας Ιωνίας!

   Δευτέρα, Δεκέμβριος 17, 2007 – 21:16

   Σκηνές ροκ εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί εντός και εκτός της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας κατά τη διάρκεια της δίκης ενός εκ των δύο κληρικών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (στο Παλαιό Ηράκλειο), οι οποίοι το τελευταίο διάστημα καταφέρονται δημόσια με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνου, αφήνοντας υπαινιγμούς για οικονομικά αλλά και ηθικά σκάνδαλα.

   Το επισκοπικό δικαστήριο επέβαλε στον πατέρα Κανέλλο Δημητρακόπουλο ποινή αργίας πέντε μηνών και είκοσι ημερών, ενώ στο άκουσμα της απόφασης δεκάδες ενορίτες που είχαν καταφθάσει με πούλμαν έξω από τη μητρόπολη ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των δύο ρασοφόρων και απειλώντας ακόμη και με κατάληψη του ναού.

   Κατά την έξοδό του από την Ιερά Μητρόπολη ο καταδικασθείς ιερέας Κανέλλος Δημητρακόπουλος επανέλαβε τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει σε τηλεοπτική εκπομπή εναντίον του μητροπολίτη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλει να μας διώξει από την εκκλησία. Οδηγήθηκα σήμερα εδώ από ένα πείσμα του μητροπολίτη και λυπάμαι για λογαριασμό του. Δεν ξέρω ποιες είναι οι κατηγορίες που με βαραίνουν. Η ποινή που μου επιβλήθηκε θα έπρεπε να επιβληθεί στον μητροπολίτη. Αυτός είναι που εισπράττει χρήματα από τις εκκλησίες, που πάει σε μυστήρια και πληρώνεται χωρίς αποδείξεις, που το αυτοκίνητό του και η βενζίνη είναι με χρήματα των εκκλησιών. Επειδή τα είπα όλα αυτά, έπρεπε να με τιμωρήσουν. Τώρα όμως θα πω κι άλλα, περισσότερα».

   Παρουσία των συγκεντρωμένων πιστών, που συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, ο πατήρ Κανέλλος δεν δίστασε να προβεί σε μια δήλωση που προκαλεί έκπληξη: «Ηθελα τον μητροπολίτη να είναι εδώ. Αν είχε τον ανδρισμό, που απ’ ό,τι ακούγεται δυστυχώς του λείπει, θα έπρεπε να είναι εδώ» είπε και συμπλήρωσε: «Αν είχε μυαλό στην κεφαλή του, θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση παραίτησης λόγω υγείας, για να μην ακούσει αυτά που θα ακούσει εντός των ημερών. Θα καταθέσω μήνυση και αγωγή εναντίον του».

   Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσαν και οι δηλώσεις του έτερου κληρικού της ενορίας Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μίλησε για ταλαιπωρία εξαιτίας της φιλίας του με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Τσούμας-Κοντόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενας από τους λόγους που υφίσταμαι αυτή την ταλαιπωρία είναι επειδή είμαι φίλος του Αρχιεπισκόπου και κάθε φορά που προσεύχομαι στην εκκλησία κάνω αναφορά στο πρόσωπό του. Αυτό ενοχλεί. Μάλιστα, με πήρε ο ίδιος ο μητροπολίτης τηλέφωνο και μου είπε “να το βουλώσεις και να μην ξαναμιλήσεις για τον Χριστόδουλο. Ο Χριστόδουλος τέλος. Αν θέλεις να μιλήσεις για τον Χριστόδουλο, θα πας στην Αρχιεπισκοπή”».

   Ο ίδιος στις δηλώσεις του ανέφερε πως το καλοκαίρι είχε σταλεί στον μητροπολίτη μια αναφορά για οικονομικές ατασθαλίες και… ροζ καταστάσεις με το σκεπτικό ότι η αναφορά θα πάει στην Ιερά Σύνοδο, κάτι που, όπως ισχυρίζεται, δεν έγινε, ενώ μας είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα τελευταία μας έστειλε στην ενορία ένα νέο παιδί με μόλις δέκα χρόνια στην ιεροσύνη, τον έκανε προϊστάμενο και πλέον δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Ζητάμε να τον απομακρύνει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να κάνουμε γιορτές».

   Ως γνωστόν, ο ασκός του Αιόλου για την αναταραχή στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας άνοιξε όταν οι δύο ιερωμένοι εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό και προέβησαν σε σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ισχυριζόμενοι ότι ανεχόταν «ροζ» σκάνδαλα που συνέβαιναν μπροστά στα μάτια του και δεν έκανε τίποτα για να τα αποτρέψει. Μετά το σάλο που ξέσπασε, ο ίδιος ο μητροπολίτης, θιγμένος από τα λεγόμενα των κατηγόρων του και θεωρώντας ότι όλα αυτά αποτελούν συκοφαντικούς ισχυρισμούς που σπιλώνουν το πρόσωπό του αλλά και το κύρος της Εκκλησίας, συγκάλεσε επισκοπικό δικαστήριο.
   ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ


   ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.
   16.027 προβολές•19 Απρ 2011

   • Ο/Η Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

    Για το σήμερα της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας έχετε να πείτε κάτι κ. Λασκαράτε; Χρησιμοποιείτε ένα περιστατικό το οποίο αφενώς δεν είναι πρωτόγνωρο στην δυσχιλιάχρονη εκκλησιαστική ιστορία, τη στιγμή που οι πρωταγωνιστές είναι αδύνατον να σας απαντήσουν αφού ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος και ο π. Κανέλλος, ο οποίος ζει, πλέον έχει εντάξει εαυτόν υπό του παλαιοημερολογίτου Επισκόπου Πειραιώς και Σαλαμίνος, Γεροντίου. Επιπλέον κάνετε λόγο περί εκκλησιαστικής υποκρισίας στηριζόμενος στο παράδειγμα του κ. Συράκου Ιωάννη Κεσέν, ο οποίος μόνο από το βλέμμα του φαίνεται ότι είναι ψυχοπαθής. Και μόνο ένας ψυχοπαθής μπορεί να καταλάβει έναν όμοιό του. Φιλική συμβουλή κ. Λασκαράτε, να λαμβάνετε τα χαπάκια σας, διαφορετικά διολυσθένετε και γινόσαστε τραγικός. Εν αγάπη Χριστού, σταυρωθέντος και αναστάντος, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Μα από το σήμερα της Μητρόπολης δεν είναι ο αρχιμανδρίτης (για εμένα ηθικός, γενναίος και έντιμος) Ιάσωνας, που τα βρόντηξε και που με τόση ελαφρότητα τον καθυβρίζετε ως ψυχοπαθή, με ιερατική χριστιανική καλόσύνη, μη σκεπτόμενος πως θα μπορούσε να στραφεί νομικά εναντίον σας;
   Όσο για τον πρόσφατα εκλιπόντα Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, όλες οι εναντίον του κατηγορίες εκτοξεύτηκαν δημόσια όσο ζούσε, από κληρικούς και από τον σοφέρ του, είχε όλη τη δυνατότητα να απαντήσει έντιμα και ισότιμα, μη κάνοντας χρήση της δεσποτικής του πολυδιαπλεκόμενης εξουσίας.
   Βρίζετε και εμένα όσιε («Εν αγάπη Χριστού σταυρωθέντος και αναστάντος’!!!!), αλλά πείτε μου πιστεύετε στα σοβαρά πως ο όσιος Λάνδος ή κάποιος τρίτος που τα μετέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυς του διαλόγου Θεού-Παναγίας και δαίμονα;

   Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε που άκουσε ο όσιος Λάνδος αυτούς τους διαλόγους και πως λέγεται αυτός που μεταφέρει στον κόσμο αυτές τις συζητήσεις που μόνο από την κλειδαρότρυπα του Επουρανίου Βασιλείου θα μπορούσε να είχε ακούσει, υποβασταζόμενος εναέρια από κουτσομπόλικο Χερουβείμ;

 13. Ο/Η Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

  Ξεχνάτε κ. Λασκαράτε ότι την εποχή που έζησε ο Όσιος Αγάπιος Λάνδος δεν υπήρχε η επιβεβλημένη η σημερινή επιστημονική μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορούσε να γράφει με αυτοσκοπό την σωτηρία της ψυχής των Χριστιανών της εποχής του άνευ της υποχρεώσεως της παραπομπής. Ήταν δικαίωμα του λοιπόν να γράφει αποκλειστικά για σωτηριολογικούς λόφους αναφέροντας τις πηγές, χωρίς όμως την απαιτούμενη παραπομπή. Επομένως το ζήτημα είναι πόσο ωφελεί διαχρονικά τις ψυχές των χριστιανών, πόσο τις βοηθάει για να μετανοιώσουν για τα αμαρτήματα τους, χωρίς η διαδικασία αυτή να αποτελεί ένα άλγος, και όχι από που βρήκε τις διηγήσεις που παραθέτει, τις οποίες ούτως ή αλλιώς εσείς εκ προοιμίου θα αμφισβητούσατε, αφού εσείς εμφορείστε από την βολταίρειο ανηθικότητα, Εν αγάπη Χριστού σταυρωθέντος και αναστάντος, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Συγνώμη,
   μονίμως ξεχνώ πως η Ορθοδοξία ‘εχει τόση σχέση με το Χριστιανισμό, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
   Παρασύρομαι από το Ευαγγέλιο που δεν επιτρέπει το ψεύδος.
   Ένας καλόγερος, προκειμένου να σώσει τα εισοδήματα της ορθόδοξης επιχείρησης, μπορεί να λέει στα κουτάβια που τον πιστεύουν όχι μόνο φανταστικούς διαλόγους θεού-Παναγίας-δαίμονα αλλά ότι αυτός γενικά κρίνει χρήσιμο.

   Ας πούμε ο Χριστόδουλος με μεγάλη ευκολία δήλωνε ψευδώς πως δεν ήξερε πως γινόντουσαν βασανιστήρια αν και ήταν γραμματέας της Συνόδου και πριν λίγο καιρό είχε ομολογήσει αλληλογραφία του Αρχιεπισκόπου για βασανιστήρια

   https://www.tanea.gr/2001/03/05/greece/den-iksera-pws-ypirxe-eat-esa/

   ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
   «Δεν ήξερα πως υπήρχε ΕΑΤ-ΕΣΑ»

   Μπαΐλης Πάνος
   5 Μαρτίου 2001 | 00:00

   Να απαλλαγεί από το παρελθόν ο ίδιος αλλά και η Εκκλησία επιχείρησε χθες ο
   Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν γνώριζε ότι γίνονταν
   βασανιστήρια κατά την περίοδο της δικτατορίας και ότι υπήρχε το ΕΑΤ-ΕΣΑ.

   Χριστόδουλος: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα πως γίνονταν βασανιστήρια, πως υπήρχε
   ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στον κύκλο μου δεν είχα ακούσει τέτοια πράγματα, δεν άκουγα ξένους
   σταθμούς, εκ των υστέρων τα έμαθα»

   Ο κ. Χριστόδουλος, αν και ο ίδιος διετέλεσε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου
   την περίοδο της δικτατορίας, αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας δήλωσε
   άγνοια για το τι γινόταν, ενώ έμμεσα κατηγόρησε τον Ιερώνυμο ότι εσιώπησε.
   «Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι γίνονταν βασανιστήρια, πως υπήρχε ΕΑΤ-ΕΣΑ. Όλα αυτά
   ήρθαν στο φως μετά. Δεν πειράζει, μπορεί να τα ήξερε ο τότε Αρχιεπίσκοπος, αν
   τα ήξερε και εσιώπησε έκανε άσχημα. Έπρεπε να υψώσει τη φωνή του να
   διαμαρτυρηθεί. Στον κύκλο μου δεν είχα ακούσει τέτοια πράγματα, δεν άκουγα
   ξένους σταθμούς, εκ των υστέρων τα έμαθα. Θα πει κανείς ότι ήμουν βαθιά
   νυχτωμένος. Μπορεί, γιατί εγώ τότε σπούδαζα. Σας ομολογώ εν πλήρει αληθεία ότι
   δεν ήξερα. Δεν ντρέπομαι να το πω, αν και μπορείτε να πείτε ότι ήμουν έξω από
   τα πράγματα. Τώρα πάντως είμαι μέσα».

   Όμως, παρά τις χθεσινές δηλώσεις ο κ. Χριστόδουλος σε συνέντευξή του τον
   περασμένο μήνα στο «Βήμα» είχε πει πως του είχε κάνει θετική εντύπωση που ο
   τότε Αρχιεπίσκοπος είχε στείλει στον Παπαδόπουλο δύο επιστολές διαμαρτυρίας
   για «ορισμένες απάνθρωπες μεταχειρίσεις ανθρώπων».

 14. Ο/Η Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

  Κ. Λασκαράτε η Ορθοδοξία είναι το Ευαγγέλιο, και αυτό ο Χριστιανισμός. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί αίρεση, εκτός Ευαγγελίου και εκτός Χριστιανισμού. Αναφερόσαστε σε εισοδήματα Ορθόδοξης επιχειρήσεως. Αλήθεια, πόθεν στην εποχή της Τουρκοκρατίας; Με κάνετε με τις ανοησίες σας να κάνω καινούριο συκότι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εσάς σας πληρώνουν αδρά ώστε να καθίσταστε η ανήθικη Βολταίρα που η ρυπαρότητα της ψυχής σας θα βρωμίζει και θα αλλοτριώνει τους συμπολίτες μας Έλληνες, αλλά τί να κάνουμε αυτό σας δίδει τροφή και ρόλον υπάρξεως. Η διαδορά μας είναι ότι εσείς κ. Λασκαράτε είσαστε με καταληκτική ημερομηνία. Εν αγάπη Χριστού σταυρωθέντος και αναστάντος, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πόση ευαγγελική καλοσύνη υπάρχει στα λόγια σας πανόσιε!
   Πόσο ευεργετικά επέδρασε η Θεία Χάρις πάνω σας!!
   Όμως πάλι η Ορθογραφία σας.
   Συκότι όσιε;
   Με όμικρον;
   Τι κάνει το Άγοιο Πνέβμα; κοιμάται;

   Όσο για το «πόθεν» η επιχείρηση Εκκλησία την χρυσή γι’αυτήν περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απορώ με την άγνοιά σας.

   https://www.pare-dose.net/4029
   Η οικονομική αφαίμαξη των ραγιάδων από την Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία
   29/01/2011 | 4.141 εμφανίσεις | 2 σχόλια

   Τρωκτικά«Ἑκατὸν χιλιάδες, καὶ ἴσως περισσότεροι, μαυροφορεμένοι ζῶσιν ἀργοὶ καὶ τρέφονται ἀπὸ τοὺς ἵδρωτας τῶν ταλαιπώρων καὶ πτωχῶν Ἑλλήνων. Τόσαι ἑκατοντάδες μοναστήρια, ὁποὺ πανταχόθεν εὑρίσκονται, εἶναι τόσαι πληγαὶ εἰς τὴν πατρίδα, ἐπειδή, χωρὶς νὰ τὴν ὠφελήσουν εἰς τὸ παραμικρόν, τρώγοσι τοὺς καρπούς της καὶ φυλάττουσι τοὺς λύκους, διὰ νὰ ἁρπάζουν καὶ ξεσχίζουν τὰ ἀθῶα καὶ ἱλαρὰ πρόβατα τῆς ποίμνης τοῦ Χριστοῦ. Ἰδού, ὦ Ἕλληνες, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, ἡ σημερινὴ ἀθλία καὶ φοβερὰ κατάστασις τοῦ ἑλληνικοῦ ἱερατείου, καὶ ἡ πρώτη αἰτία ὁποὺ ἀργοπορεῖ τὴν ἐλευθέρωσιν τῆς Ἑλλάδος».
   «Ελληνική Νομαρχία»

   …………………..

   Αὐτοί, λοιπόν, περιφέρονται εἰς ὅλα τὰ χωρία τῆς ἐπισκοπῆς καὶ μὲ ἄκραν ἀσπλαγχνίαν ἐκδύουσι τοὺς πολλὰ ἀθώους χωριάτας, καὶ μάλιστα τὰς γυναῖκας. Ὅταν δὲν τοὺς εὑρίσκουσι χρήματα, τότε τίνος ἁρπάζουσι ἓν φόρεμα, τίνος ἓν ἐργαλεῖον τῆς γεωργικῆς, τίνος ἓν στολίδι τῆς γυναικός του, καὶ φθάνουσι νὰ τοὺς παίρνουσιν ἕως καὶ τὰ δοχεῖα τῶν φαγητῶν. Ἀπὸ ἄλλους πάλιν λαμβάνουσι τόσα κιλὰ σιτάρι ἢ τόσον κρασί. Ἐν ἑνὶ λόγῳ, τοὺς γυμνώνουσι, καὶ ἔπειτα τοὺς εὐλογοῦσι καὶ φεύγουσι. Πολλάκις δὲ περιέρχεται ὁ ἴδιος ἐπίσκοπος εἰς τὰ χωρία, καὶ τότε πλέον ἀκολουθοῦν τὰ χειρότερα. Αὐτὸς ὁ ἀναίσχυντος καὶ βάρβαρος καὶ ἀμαθέστατος ἄνθρωπος, ἀφοῦ τρώγει δι᾿ ὅσας ἡμέρας μένει εἰς τὸ χωρίον ἀπὸ τὴν πτωχὴν κοινότητα, ἀφοῦ ἁρπάζει ὅσα περισσότερα δυνηθῇ, τότε ἀφορίζει ἕνα δύο, καὶ ἄλλους τόσους κάμνει παπάδες, καὶ ἔπειτα φεύγει.

   ……………….

   Πῶς ἆραγε ζῶσιν αὐτοὶ οἱ ἀρχιεπίσκοποι εἰς τὰς μητροπόλεις των καὶ ὁποῖαι εἰσὶ αἱ ἀρεταί των; Τρώγοσι καὶ πίνοσι ὡς χοῖροι (Ὁ νῦν Ἰωαννίνων, καθὼς ἤκουσα ἀπὸ ἕναν μάρτυρα αὐτόπτην, εἰς τὸ πρόγευμα τρώγει δύο ὀκάδες γιαούρτι, καὶ εἰς τὸ δειλινὸν μισὴν ὀκᾶ σαρδέλας ξεκοκκαλισμένας, τὰς ὁποίας τρώγει μὲ τὸ χουλιάρι). Κοιμῶνται δεκατέσσαρας ὥρας τὴν νύκτα καὶ δύο ὥρας μετὰ τὸ μεσημέρι. Λειτουργοῦσι δύο φορὰς τὸν χρόνον, καὶ ὅταν δὲν τρώγωσι, δὲν πίνωσι, δὲν κοιμῶνται, τότε κατεργάζονται τὰ πλέον ἀναίσχυντα καὶ οὐτιδανὰ ἔργα, ὁποὺ τινὰς ἠμπορεῖ νὰ στοχασθῇ (Ὁ Ἄρτης, ὁ Γρεβενῶν καὶ ὁ Ἰωαννίνων εἶναι οἱ πρῶτοι προδόται τοῦ τυράννου, καθὼς ὅλοι τὸ γνωρίζουσι. Ὁ ὕστερος ἀπὸ αὐτοὺς ἱκέτευσεν τὸν τύραννον, καὶ ἐκούρευσεν τὸν ἔγγονά του, ὡς νὰ τοῦ ἐγίνετο νουνός. Ὁ Ἄρτης ἠπάτησεν καὶ ἐπρόδωσεν τοὺς ἥρωας Σουλιῶτας· εἶναι δὲ καὶ οἱ τρεῖς ἀσελγεῖς, ἄσωτοι εἰς τὸ ἄκρον, μοιχοί, πόρνοι καὶ ἀρσενοκοῖται φανεροί). Καὶ οὕτως εἰς τὸν βόρβορον τῆς ἁμαρτίας καὶ εἰς τὴν ἰδίαν ἀκρασίαν θησαυρίζουσι χρήματα, καὶ οἱ ἀναστεναγμοὶ τοῦ λαοῦ εἶναι πρὸς αὐτοὺς τόσοι ζέφυρες.

   • Ο/Η Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης λέει:

    Κ. Λασκαράτε ως γνωστός ο συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας διά της ανονυμίας του διατρανώνει ότι ήταν συκοφάντης, δειλός, αγύρτης, ψεύτης και αναξιοπρεπής, αφού η ανονυμία διαφυλλάσει ότι έχει περισσεύεσει. Εσείς τουλάχιστον μπορεί να ζείτε στο ψέμα αλλά τουλάχιστον δεν εμφορείστε από τα ίδια συναισθήματα-ελπίζω μόνο το Αναγνώστης Λασκαράτος να είναι το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο. Όλοι οι σοβαροί μελετητές που ασχολούνται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία καθολικά καταφάσκουν ότι ο θεσμός των σταυροπηγιακών Ιερών Μονών ήταν σωτήριος για τις περιουσίες των Ελλήνων, αφού αυτές παρέμειναν εντός ελληνικών κόλπων, τη στιγμή που θα εγένοντο θύμα της τουρκικής φορολογίας. Επιπλέον η φορολογία των σταυροπηγιακών Ιερών Μονών δεν διέφερε καθόλου των τουτκρικών θρησκευτικών ιδρυμάτων. Επομένως σας χαρίζουμε το ψέμα και την συκοφαντία της Ελληνικής Νομαρχίας, εμείς θα μείνουμε πιστοί στα διδάγματα της μελέτης και της έρευνας. Εν αληθεία Χριστού, Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ Μπαρούσης.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Πάλι ανορθογραφίες οσιότατε;
    ΑνΟνυμία, περισσεύεσει, κλπ
    Ομολογώ πως το Λασκαράτος είναι ψευδώνυμο, το πραγματικό μου όνομα είναι
    Μουσταφά Σόρος, αλλά το καταθέτω ενώπιόν Σας υπό εχεμύθειαν, ως εξομολόγησιν.
    Πρωσκινό και ασπάζομε την Δεξειά σας.

 15. Ο/Η παγκάρι Πάργας λέει:

  https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/parga-big-brother-se-ekklisia-papas-evale-kameres-gia-na-vlepei-ti-richnoyn-sto-pagkari-foto/

  Παπάς στην Πάργα έβαλε κάμερες για να βλέπει τι ρίχνουν στο παγκάρι του ναού!

  Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Σταυροχώρι στο Δήμο Πάργας.

  Όπως αναφέρει το Fanaripress.gr, ο παπάς της ενορίας τους, έχει τοποθετήσει παράνομα δυο κάμερες στην είσοδο της εκκλησία όπου βρίσκεται το Παγκάρι αριστερά και δεξιά, για να παρακολουθεί όσους πιστούς ρίχνουν το όβολο τους.

  Μάλιστα οι κάμερες είναι κρυμμένες σε ηλεκτρικό υλικό (κουτιά) για να μην φαίνονται από τους πιστούς που επισκέπτονται τον Ιερό Ναό.

  Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο με βάση το άρθρο 6 του ν. 2472/1997 για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης απαιτείται η υποβολή γνωστοποίησης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  Στην ίδια άναρτηση σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του χωριού κατήγγειλαν ότι υπεύθυνος και διαχειριστής της εκκλησίας είναι ο συγκεκριμένος ιερέας.

  Για τις καταγγελίες έχει ενημερωθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Καναλακίου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.