Η αφόρητη ιερή υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

[Από τις αριστερές φοροαπαλλαγές του Άθωνα και τα 117 εκατομμύρια της Δούρου, στις δεξιές χορηγίες στο Μεντρεσέ της Βοστώνης]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής (GOA), μία από τις αιρετικές φυλετικές Ορθόδοξες Εκκλησίες των ΗΠΑ, που προσβάλλουν τη Χριστιανοσύνη παραβιάζοντας κάθε εκκλησιολογική τάξη και κάθε ευαγγελική αντίληψη, παρουσιάζοντας το αντιευαγγελικό αλλά και αντικανονικό (προς τους Ι.Κανόνες της αίρεσης της Ορθοδοξίας) φαινόμενο των εθνικών Εκκλησιών του ίδιου δόγματος, που λειτουργούν αυτονομημένες μεταξύ τους στην ίδια χώρα, αποτελεί εγγενώς ένα σκάνδαλο. Θα περίμενε κανείς από τη διεθνιστική Αριστερά,  που ως κυβέρνηση υποδύθηκε και την πιστή, εκπροσωπούμενη από την αντιφατική φιγούρα του υποκλινόμενου μέσα στο ναό στον Αρχιεπίσκοπο Υπουργού Θρησκευμάτων Φίλη, από τον «φιλόσοφο» Μπαλτά, δηλωμένο οπαδό της κρατικής μισθοδοσίας του Κλήρου και από τον εκπρόσωπο του πατριάρχη Βαρθολομαίου και του ιδρύματος Λάτση, καθηγητή Γαβρόγλου, να επισημαίνει τα κοινά σημεία της ευαγγελικής πίστης και των αριστερών ιδεών και να στηλιτεύσει την αίρεση του εθνοφυλετισμού, η οποία διαβρώνει θανάσιμα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε απολύτως στα στενά πλαίσια της κλασικής αντίληψης πως η GOA δεν είναι μια χριστιανική Εκκλησία, αλλά ένα εθνικό ίδρυμα που εξυπηρετεί ελληνικούς σκοπούς στις ΗΠΑ και ως τέτοια τιμήθηκε με επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλ. Τσίπρα στον τότε Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, πριν αυτός παραιτηθεί κάτω από το βάρος ποικίλων σκανδάλων («GOA Greek Orthodox Archdiocese of America–Pokrov». «Below is a list of individuals in the GOA who were convicted, sanctioned, sued, or publicly accused 

of sexual misconduct, or of injuring or attempting to injure another person»). Ο  Δημήτριος είχε διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, που είχε παραιτηθεί κάτω από το βάρος σκανδάλων στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και ο οποίος τώρα από δική του ιστοσελίδα εκδικείται αναδημοσιεύοντας ιερά σκάνδαλα του διαδόχου του «$15 εκατ. λείπουν από το Ταμείο του Αγ. Νικολάου» και του πατριάρχη, ακόμη και εξαιρετικά τολμηρά, αμφισβητούμενης ακρίβειας, με ολότελα ανάρμοστους τίτλους  («Τα χάλια με «ξεφωνημένες» που υποδύονται τους μητροπολίτες», Ν.Σ.-14 Μαίου ’19), που είχε διαδεχθεί τον χουντικό Ιάκωβο (CIAκωβο κατά την Αριστερά), ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση και ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Μιχαήλ, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον μετέπειτα δυστυχώς και υμνητή της Χούντας Αθηναγόρα, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Αλέξανδρο, που υποχρεώθηκε να φύγει λόγω του θανάσιμου πολιτικού διχασμού βενιζελικών-βασιλικών, που είχε εισαχθεί από την Ελλάδα στην Εκκλησία του, γελοιοποιώντας την στα μάτια των Αμερικανών, που παρακολουθούσαν συγκρούσεις μέσα στους ναούς, oι οποίες κατέληγαν με την κλήση της Αστυνομίας.

Για το θέμα της χρηματοδότησης Μητσοτάκη, είχαμε πυρ ομαδόν από τους Γαβρόγλου, Φίλη, Κατρούγκαλο και Σία Αναγνωστοπούλου. Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως κατά τον κ.Γαβρόγλου στην αμαρτωλή ιερή Σχολή «σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα», ενώ κατά τον κ.Φίλη, σπουδάζουν 150 (με τον πρώτο να έχει μάλλον το δίκιο), για να επισημάνω πως ο  κ.Φίλης είναι και ο μόνος από τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επεσήμανε κάτι αυτονόητο (οι υπόλοιποι το κατάπιαν, γιατί εκεί κρύβεται ο πυρήνας που δεν θέλουν να αγγίξουν), το οποίο και βρίσκεται πίσω από την χρηματοδότηση, η οποία γίνεται για να προλάβει το επερχόμενο ρεζιλίκι της ελληνοαμερικανικής Αρχιεπισκοπής: «Να υπενθυμίσουμε ότι το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους δεκάδων εκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου. Επίσης, καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».

Ασφαλώς η χρηματοδότηση Μητσοτάκη συνιστά πελώρια πρόκληση, πέραν από τους προφανείς σκανδαλιστικούς λόγους και για κάτι που κανένα κόμμα, με πρώτο και χειρότερο το ΚΚΕ, δεν θα επισημάνει. Συνιστά έναν μεσαιωνικό αναχρονισμό το να ασκείται εξωτερική πολιτική μέσω Εκκλησιών και να χρηματοδοτούνται δογματικές Σχολές,  που δεν έχουν καμία σχέση με τις Επιστήμες. Στον τομέα αυτό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΚΕ συμπίπτουν απολύτως, με χειρότερο το ΚΚΕ που πιστό στην πολιτική της ΕΣΣΔ να χρησιμοποιεί τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην εξωτερική της πολιτική, ποδοπατώντας για χάρη της τα δικαιώματα των Ουνιτών των ανατολικών χωρών, οι ναοί των οποίων προσαρτήθηκαν με τη βία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κλείνει τα μάτια του συστηματικά σε κάθε σχεδόν ιερή αθλιότητα (Δεν ενοχλώ για να μην με ενοχλούν).

Από τη ΝΔ προσωπικά δεν περίμενα διαφορετική πολιτική. Αυτός είναι ο κόσμος της, αυτά υπηρετούσε πάντα και υπηρετεί, με ζήλο μικρότερο από το παρελθόν, αλλά στα ίδια πλαίσια. Εκείνο που δεν μπορεί να ανεχθεί όμως κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Εκκλησίας, αυτή η φατρία που σχεδίαζε να αναγνωρίσει καθεστώς συνιδιοκτησίας σε ιερά ακίνητα χωρίς τίτλους, αυτό το κόμμα που παραχώρησε δυο φορές στη Βουλή φοροαπαλλαγές στο Άγιο Όρος (Δεκέμβρη-2016, Αύγουστο-2017), αυτό που επίμονα σιωπά στις ιερές παιδεραστίες (με σιωπή αντιστρόφως ανάλογη από τις κραυγές κατά στελέχους της ΝΔ ο οποίος καταρρακώθηκε από τις επιθέσεις των αριστερών Φαρισαίων), το κόμμα της θαυμάστριας των (κατά τον Τσίπρα) «Ζαπατίστας» του Άθωνα φεμινίστριας Δούρου, η οποία χάρισε 117 εκατομμύρια της Περιφέρειας Αττικής στο παπαδαριό και μάλιστα ανεξέλεγκτα. Πάει πολύ, πάρα πολύ.

Δεν θέλω να επεκταθώ αναλυτικά στα σεξουαλικά («Greek bishops trying to oust new archbishop»-11.7.1999. «In early 1997, a sex scandal at Holy Cross Greek Orthodox seminary near Boston raised public questions about the new archbishop’s judgment. During a drunken dormitory party, a vowed celibate priest-seminarian from Greece molested ayoung seminarian,…») και οικονομικά σκάνδαλα της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής («Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της διοίκησης της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής Jerry Dimitriou»-26 Νοε 2019), ούτε στη φρίκη των ιερών παιδεραστιών («Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη δίνη των σκανδάλων παιδεραστίας», ΤΟ ΒΗΜΑ, 25.3.2007), με προκλητικότερο όλων των σκανδάλων, τη διαβόητη Μονή της Χρυσοβαλάντου Ν.Υόρκης, με την οποία είχε συνδεθεί και ο ακόμη ατιμώρητος από την Εκκλησία Γιοσάκης, η οποία συμπυκνώνει στα ανομήματά της, διαστροφικό σεξ, κλεψιές και ιερόσυλες αγυρτίες. Δίνω παραπομπές σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, με την επισήμανση πως αξίζει να ιδωθούν και τα σχόλια, δικά μας και αναγνωστών μας, για όποιον αντέχει στη δυσοσμία που αναδύεται από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ.
Παραπομπές:
Σχετικά με τον νέο Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
H ελληνική Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ, χρεοκόπησε αποζημιώνοντας θύματα παιδεραστίας
Δολοφονία αρχιμανδρίτη στις ΗΠΑ (1933)
Η ιστορία ενός μοναχού
Ένας τ.αρχιμανδρίτης παντρεύεται με άντρα
Αντιδαρβινιστές ορθόδοξοι κληρικοί…στη δίνη σεξουαλικών σκανδάλων
Για τον παπα-Ρωμανίδη, «προφήτη της Ρωμιοσύνης»
Αποκαλυπτήρια Πατριαρχείου Οικουμένης (υποκατάστημα Χρυσοβαλάντου)
Να ανακηρυχθεί Άγιος ο Εφραίμ της Αριζόνα, Μορφίνες, ψυχοφάρμακα, βιασμός, μοιχεία, οικονομικές ατασθαλίες, αυτοκτονία δόκιμου, φονταμενταλισμός, καταγγέλθηκαν κατά του ίδιου ή ρασοφόρων συνεργατών του.

This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Η αφόρητη ιερή υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

 1. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  https://www.thepressroom.gr/ellada/o-archimandrites-poy-kategoreitai-apo-kalogries-gia-sexoyalike-kakopoiese-perna-sten
  Ο αρχιμανδρίτης που κατηγορείται από καλόγριες για σεξουαλική κακοποίηση περνά στην αντεπίθεση

  12/12/18 – 13:29
  Ενημερώθηκε: 12/12/18 – 13:33

  Ησυχος με τη συνείδησή του δηλώνει ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ που έχει γίνει πρωταγωνιστής σκανδάλου τύπου #MeToo, με καταγγέλλουσες δύο μοναχές, τις αδερφές Φωτεινή και Θεονύμφη, και αμερικανική εφημερίδα να δημοσιεύει τα μπλεξίματά του σε… τεύχη!

  O αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μακρής, που πήρε την άδεια από τους ανωτέρους του να επιστρέψει στο ποίμνιό του στην εκκλησία του στο Μπρούκλιν, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε «ανάρμοστη» επαφή με τις δύο γυναίκες, δήλωσε στους δημοσιογράφους της «New York Post» που έβγαλε στη φόρα το σκάνδαλο «χαρούμενος» που γύρισε στην εκκλησία του και πρόσθεσε ότι «δεν τις ενόχλησε ποτέ».

  Οι δημοσιογράφοι, που του την είχαν στήσει έξω από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge όπου ιερουργεί την Κυριακή, αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους ότι οι δηλώσεις του πατέρα Γεράσιμου έρχονται αφού παραδέχθηκε τις «ανάρμοστες επαφές του με δύο ενήλικες γυναίκες» ενώπιον ενός «πνευματικού δικαστηρίου» στην Αρχιεπισκοπή που αποφάσισε πέρυσι ότι πρέπει να αποσχηματιστεί. Οι ίδιοι επισημαίνουν δε ότι από την ίδια εκκλησία είχε περάσει και ο… φετιχιστής ιερέας Γεώργιος Πασσιάς, που είχε αφήσει έγκυο παντρεμένη πιστή.

  Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα, που φτάνει να τον χαρακτηρίζει «υπερόπτη», κάνει λόγο για «ανατριχιαστική, ανάρμοστη» συμπεριφορά, όπως αγκαλιές που διαρκούσαν πάρα πολύ, «αν και δεν ήταν ανοιχτά σεξουαλικές».

  «Εχω κάνει τα λάθη μου»

  Οι καταγγελίες σε βάρος του είδαν το φως της δημοσιότητας αφού δύο μοναχές ανάρτησαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο φωτογραφία τους στην οποία κρύβονται πίσω από ένα χαρτί που γράφει το hashtag #ΜeToo, που αναφέρεται στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και το hashtag #ChurchToo. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να αντιδράσουν στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής τον Οκτώβριο να επιστρέψει τελικά ο ιερέας στη θέση του. «Δεν υποστηρίζω ότι είμαι τέλειος. Εχω κάνει τα λάθη μου. Απλά λέω ότι οι γυναίκες έχουν φουσκώσει τα πράγματα» είπε στους δημοσιογράφους της «New York Post» την Κυριακή ο Μακρής και όταν κλήθηκε να πει ο ίδιος τι πραγματικά συνέβη, αυτός τους προέτρεψε «να ρωτήσουν εκείνες» και ότι «είναι ήσυχος με τη συνείδησή του».

  «Τα σεξουαλικά υπονοούμενα στην εφημερίδα σας στρέφουν τους ανθρώπους προς τη σεξουαλικότητα. Οταν εσείς βάζετε και πουλάτε γυναίκες με τα μαγιό τους και τέτοια είναι όλα καλά. Οταν, όμως, ένας ιερέας υπήρξε απλά άνθρωπος, ας τον κάνουμε θέμα στην εφημερίδα» κατέληξε ο ιερέας ξεσπαθώνοντας.

  «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ»

  Οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του Μακρή ήρθαν στο φως το 2017. Μια γυναίκα είχε πει ότι «ένιωσε άβολα» στην επικοινωνία της με τον ιερέα επειδή «οι αγκαλιές του διαρκούσαν πάρα πολύ, αλλά δεν ήταν ανοιχτά σεξουαλικές», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «New York Post» ο επίσκοπος και εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής Αντώνιος Παρόπουλος. Οταν κλήθηκε σε απολογία, ομολόγησε την απρεπή στάση του σε ακόμα δύο γυναίκες και αποπέμφθηκε, αλλά τελικά επέστρεψε γιατί το απαίτησε το ποίμνιό του.

  «Δεν θα είχα επιτρέψει την επιστροφή ενός ιερέα έπειτα απ’ όλα αυτά αν δεν υπήρχε ζήτημα ευαισθησίας στις επιθυμίες μεγάλου αριθμού πιστών που ζητούσαν την επιστροφή του» τόνισε και ισχυρίστηκε ότι δεν είδε τις αναρτήσεις των μοναχών.

  Οι μοναχές που ξεκίνησαν την καμπάνια κατά του 51χρονου «προϊσταμένου» τους σε Instagram και facebook αρχικά κράτησαν κρυφά τα στοιχεία του.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», πρόκειται για την ηγουμένη Φωτεινή και την αδελφή Θεονύμφη, μοναχές στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων στο Calverton του Long Island της Νέας Υόρκης, οι οποίες μάλιστα φέρεται ότι είχαν ενημερώσει προφορικά και γραπτά με κάθε λεπτομέρεια την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί από τον αρχιμανδρίτη. Η ομογενειακή εφημερίδα δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε τον Φεβρουάριο του 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο η αδερφή Φωτεινή, στην οποία περιγράφει όσα έχουν συμβεί και ζητεί βοήθεια. «Είμαστε πονεμένες, αποκαρδιωμένες και συναισθηματικά συντετριμμένες διότι αντί να μας συμπεριφερθούν με αγάπη και σεβασμό και σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής περί Σεξουαλικής Κακοποίησης, έχουμε επιπληχτεί, απειληθεί και μας έχουν συμπεριφερθεί ως κατηγόρους αντί για θύματα κακοποίησης» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταφέρεται ονομαστικά εναντίον του επισκόπου Αντώνιου και του βοηθού του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Πάνου, που υποστηρίζει ότι έχουν απειλήσει και τις δύο μοναχές με «μετάθεση και εξορία στην Ελλάδα για να μάθουν να είναι καλές μοναχές».

  Προφανώς απογοητευμένες, αποφάσισαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο μέσω των σάιτ κοινωνικής δικτύωσης με τελευταία ανάρτησή τους την Κυριακή στη σελίδα White Field Farm Soap Co, στην οποία η μία από τις δύο κρατάει μια πινακίδα που γράφει #challengethestatusquo, δηλαδή «προκαλέστε το καθεστώς», και προσθέτει ότι ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με τη διαφθορά. Η σελίδα αυτή ανήκει σε επιχείρηση όπου εργάζονται μοναχές για να εκπαιδεύσουν και να προσφέρουν εργασία σε γυναίκες που σώθηκαν από δίκτυα human trafficking.

  https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7-new-york/

  Το θέμα των μοναχών της Μονής των Αγίων Πάντων πρωτοσέλιδο στη «New York Post»

  «Εθνικός Κήρυξ» 10 Δεκεμβρίου, 2018

  Το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «New York Post» .

  Η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα «New York Post» («Νιου Γορκ Ποστ») αφιέρωσε, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, το πρώτο της θέμα στον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν και τις μοναχές της Μονής των Αγίων Πάντων στο Calverton του Λονγκ Αϊλαντ Νέας Υόρκης.

  Το δημοσίευμα, το οποίο κάνει αναφορά στην Αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald», το υπογράφει η δημοσιογράφος Melissa Klein και είναι διανθισμένο με φωτογραφία του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν.

  Στο δημοσίευμα αναγράφεται ανάμεσα στα άλλα, πως «δύο μοναχές από το Λονγκ Αϊλαντ έχουν γίνει ακτιβίστριες στο κίνημα ‘Church Too’ (η Εκκλησία επίσης) δημοσιεύοντας δημοσίως σχόλια για να σταματήσει η κακοποίηση ‘σε κοινότητες πίστεως», ενώ ταυτόχρονα «επιτράπηκε στον επικεφαλής της Μονής τους, ο οποίος είναι ιερέας και κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, να επανέλθει στην εκκλησία του στο Μπρούκλιν».

  Σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα, πως «οι Ελληνορθόδοξες μοναχές, φορώντας την μοναστική τους περιβολή, ξεκίνησαν τις εκστρατείες τους στο Instagram και στο Facebook τον Οκτώβριο όταν ο Πανοσιολογιότατος Γεράσιμος Μακρής επαναδιορίσθηκε στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν. Ο Μακρής, ένας αγέρωχος τύπος, ο οποίος επιμένει να του φιλούν οι ενορίτες το χέρι, ομολόγησε ‘απρεπείς επικοινωνίες με δύο ενήλικες γυναίκες’ και το Πνευματικό Δικαστήριο της Αρχιεπισκοπής σύστησε να μην διοριστεί. Ωστόσο, ούτως ή άλλως τον διόρισαν πάλι οι ανώτεροι της Αρχιεπισκοπής».

  Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και υπενθυμίζει την περίπτωση του Γεωργίου Πασιά, ο οποίος σήμερα είναι καθηρημένος.

  Γράφει ακόμα, πως «όταν στις 10 Οκτωβρίου που επέστρεψε ο Μακρής στην κοινότητα, οι μοναχές άρχισαν να προωθούν αλλαγή δημόσια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους με τα μηνύματα ‘πιστεύετε αυτούς που έχουν επιβιώσει, η σιωπή δεν είναι πνευματική, να σταματήσει η κουλτούρα του βιασμού και πάρετε θέση’. Ακόμα, σε σχόλιό τους τον Νοέμβριο έγραψαν ‘η σεξουαλική κακοποίηση είναι πραγματικότητα. Συμβαίνει στις οικογένειές μας, στις τοπικές κοινότητες, ακόμα και στις κοινότητες πίστεως, σε κάθε Χριστιανική Δικαιοδοσία συμπεριλαμβανομένης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας’».

  Αναφέρει το δημοσίευμα πως ο Επίσκοπος Αντώνιος Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής δήλωσε στη «New York Post» πως «οι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν το φθινόπωρο του 2017 από μία γυναίκα η οποία δεν αισθάνθηκε άνετα με τις συναντήσεις (interactions) με τον ιερέα συμπεριλαμβανομένων θωπειών (hugs) οι οποίες διαρκούσαν πολύ κ.λπ., αλλά τίποτε υπερβολικά σεξουαλικό». Είπε ακόμα (ο Αντώνιος) πως «ελέχθη στον Μακρή να μην έχει καμία επικοινωνία με την γυναίκα. Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης τον Ιανουάριο, ο ιερεύς αποκάλυψε ότι είχε σχέσεις με δύο άλλες γυναίκες και ενώ δεν ήταν από τις συνηθισμένες σεξουαλικές επαφές που νομίζει κάποιος, ήταν ακατάλληλες (inappropriate). Τέθηκε αμέσως σε αργία». Ο Αντώνιος συμπλήρωσε πως «οι γυναίκες δεν επικοινώνησαν με την Αρχιεπισκοπή».

  Ο Αντώνιος δήλωσε ακόμα στη «NYP» πως «ο Μακρής στάλθηκε για θεραπεία, αλλά προς έκπληξη οι ενορίτες τον ήθελαν να επιστρέψει» και τόνισε πως «πληροφορηθήκαμε ότι οι ενορίτες θα έρχονταν να κάνουν διαμαρτυρία μπροστά στην Αρχιεπισκοπή ζητώντας την επιστροφή του ιερέα τους. Δεν θα επανέφερα τον ιερέα στην προηγούμενη κοινότητά του έπειτα από αυτό που είχε συμβεί, αλλά το έκανα από ποιμαντική ευαισθησία λόγω της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοριτών που ζητούσαν την επιστροφή του».

  Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στον Ναό του Αγίου Νικολάου και ομιλεί για «οικονομικό σκάνδαλο στην Αρχιεπισκοπή».

 2. Παράθεμα: Η αφόρητη ιερή υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 3. Ο/Η laskaratos λέει:

  O Διάβολος συνωμοτεί κατά της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, που χρηματοδοτεί ο Μητσοτάκης.

  Ατυχές συμβάν (2009) με μεταπτυχιακό φοιτητή της Σχολής, έναν Κρητικό ιερομόναχο που εκινείτο στη στη Φλόριδα. Το ισλαμόφοβο ανδρικό μοντέλο Jasen D. Bruce, που δημοσίευε και δημοσιεύει ημίγυμνες φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, επιτέθηκε αναίτια στον ιερωμένο ο οποίος είχε χάσει το δρόμο του και του ζήτησε βοήθεια μέσα στο γκαράζ του, όπου εκληφθείς ως Ισλαμιστής, εδάρη αγρίως μεταφερθείς στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς τελικά ο συκοφάντης έμεινε ατιμώρητος (η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν επείσθη) και ο κληρικός ανεκλήθη για να συνέλθει από το shock, από τον Επίσκοπό του στην Κρήτη, όπου έκτοτε υπηρετεί με ένθεο ζήλο την Εκκλησία:

  https://www.ekirikas.com/59080/
  «Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες…». «Οι εισαγγελικές και διωκτικές Αρχές δεν θα απαγγείλουν τελικά κατηγορητήριο σε βάρος του 28χρονου έφεδρου Αμερικανού πεζοναύτη Τζέισεν Μπρους, ο οποίος, το Νοέμβριο του 2009 είχε επιτεθεί και τραυματίσει με σιδερένιο λοστό τον ιερομόναχο …. Είχε ισχυριστεί μία μέρα αργότερα, ότι ο ιερομόναχος επιδόθηκε σε σεξουαλικής φύσεως προτάσεις και χειρονομίες, πράγμα το οποίο διέψευσε από την πρώτη στιγμή ο πατήρ…Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 9 Νοεμβρίου 2009 (Εθν. Κήρυκας 30.9.2013).
  Βλ. και https://www.pokrov.org/persons/hieromonk-alexios-marakis/
  Καθώς και το
  https://www.pokrov.org/charges-dropped-against-marine-reservist-accused-of-attacking-priest-in-tampa/
  Charges dropped against Marine reservist accused of attacking priest in Tampa
  Author: Colleen Jenkins, Kameel Stanley and Alexandra Zayas
  Date Published: 03/10/2010
  Publication: St. Petersburg Times (St. Petersburg FL)


  Από αριστερά, ο ερευνητής Dan Grossi, ο Jasen Bruce και ο δικηγόρος του, Jeff Brown, αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την Τρίτη μετά την πτώση των κατηγοριών πως ο Bruce επιτέθηκε σε έναν Έλληνα Ορθόδοξο ιερέα.
  TAMPA – Για τέσσερις μήνες, ο Jasen Bruce χτυπήθηκε ως ο κακός στην ιστορία του πεζοναύτη και του ιερέα.
  Η αστυνομία δήλωσε ότι ο 28χρονος πεζοναύτης Μπρους, χτύπησε τον ελληνορθόδοξο ιερέα με σιδερολοστό ελαστικών αυτοκινήτου στις 9 Νοεμβρίου. Ο ξυλοδαρμός συνέβη αφού ο πατέρας …. ζήτησε από τον Μπρους οδηγίες κατεύθυνσης, ανέφερε η αστυνομία.
  Ο Μπρους υποστήριξε ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα και ότι ο Μαράκης άρπαξε τα γεννητικά όργανα του και προσπάθησε να τον ληστέψει σε γκαράζ πάρκινγκ.
  Ο Μπρους συνελήφθη με την κατηγορία της επαφής με σκοπό βαρειάς κάκωσης με θανατηφόρο όπλο. Η υπόθεση κέρδισε την εθνική προσοχή και επέσυρε ισχυρές αντιδράσεις από το κοινό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν αρνητικό προς τον Bruce. (σημ.Λασκ. πάντα αλάνθαστο το λαϊκό ένστικτο, είδε την αδικαιολόγητη επίθεση ενός αμφιλεγόμενου νεαρού που δημοσίευε επίμεμπτες φωτογραφίες του στο διαδίκτυο κατά ενός σπουδαστή ιερέως της Ανατολικής Εκλησίας).
  Την Τρίτη, το Γραφείο του Εισαγγελέα του Hillsborough ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του.

  Αυτό που πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα είναι ακόμη ασαφές. Οι εισαγγελείς δεν δήλωσαν ότι η εκδοχή των γεγονότων του Μπρους ήταν σωστή, απλώς ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι δεν ήταν (σημ.Λ.: μα είναι δικαιοσύνη αυτή των ΗΠΑ; Στην Ελλάδα ο ιερέας θα έβρισκε αμέσως το δίκιο του)
  ……………………….

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο Διάβολος συνωμοτεί κατά της Σχολής και κατά της GOA

  http://old.post-gazette.com/headlines/19990711orthodox1.asp

  Sunday, July 11, 1999

  By Ann Rodgers-Melnick, Post-Gazette Staff Writer

  https://roides.wordpress.com/2019/11/20/20nov19/
  ……………..

  Ένα ροζ σκάνδαλο μεταξύ ανδρών που ξέσπασε αρχές του 1997 στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, στάθηκε η αιτία να παραιτηθεί ο ιερός Σπυρίδων, Αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ, ο οποίος αργότερα κατήγγειλε πως οι ενδοεκκλησιαστικοί του αντίπαλοι το κατασκεύασαν για να τον ξεφορτωθούν. «Στη διάρκεια ενός ολονύκτιου πάρτυ μεθυσμένων, ένας άγαμος ιερέας από την Ελλάδα κακοποίησε σεξουαλικά έναν νεαρό σπουδαστή …. Μια πειθαρχική Επιτροπή της Σχολής συνέστησε αποβολή του ιερέα. Όμως ο πρύτανης τον άφησε να αποφοιτήσει και να επιστρέψει στην Ελλάδα» (“Greek bishops trying to oust new archbishop”-PG News, July 11, 1999).

  Στα 2012 στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, ένας 50χρονος σπουδαστής της επιτέθηκε σεξουαλικά στην κατασκήνωση της Σχολής σε μια ενήλικη κοπέλα, κόρη Ελληνοαμερικανού παπά, που εργαζόταν ως νταντά ενός από τα παιδιά του. Δράστης ήταν ο μετέπειτα σεβάσμιος ιεροδιάκονος Γρηγόριος Ιωάννης Smyrni,

  έγγαμος και πατέρας 6 παιδιών, ο οποίος έδινε στην κοπέλα ναρκωτικά σε υπερδοσολογία, που την ανάγκασε να καταφύγει σε νοσοκομείο («Deacon Gregory»).
  https://www.pokrov.org/persons/seminarian-john-smyrni/
  Το κρούσμα δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει αργότερα ιερατική καριέρα στη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της αμερικανικής Υπερορίας, με το γνωστό κόλπο της αλλαγής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας («Former seminarian John Smyrni ordained a deacon in ROCOR»-09/11/2018).
  https://www.pokrov.org/former-seminarian-john-smyrni-ordained-a-deacon-in-rocor/

  https://www.ethnos.gr/ekklisia/oikoymeniko-patriarheio/76121_arhiepiskopi-amerikis-skandalo-megatonon-apo-pontikoys-toy

  Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Σκάνδαλο μεγατόνων από «ποντικούς» του Μανχάταν

  06.12.2019 19:29
  Μαρίνα Ζιώζιου

  Εμπορεύτηκαν προσκλήσεις μέχρι και για την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής – Οι αμερικανικές Αρχές διερευνούν επισταμένα την υπόθεση
  Στα ίχνη ενός κυκλώματος διαφθοράς και απάτης το οποίο δρούσε –καταπώς φαίνεται– μέσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα χρόνια της αρχιεπισκοπίας του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και κάτω από τη μύτη του, ακολουθώντας πολύ σκοτεινές και υπόγειες διαδρομές, βρίσκονται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, οι αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές.

  Το παρασύστημα αυτό, που φαίνεται ότι έχει ως «μπροστινό» τον Γιάννη Χ. –ή, αλλιώς «John -John»– εμπορευόταν μεγάλο μέρος των προσκλήσεων για την τελετή που κάθε χρόνο διοργάνωνε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος για να τιμήσει την επέτειο της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου 1821 όχι μόνο σε ομογενείς, αλλά κυρίως σε πρόσωπα υψηλού κύρους από την Ελλάδα, προερχόμενα, ως επί το πλείστον, από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο. Κι όλα αυτά έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων. Ένα πρόσωπο θολής επαγγελματικής ταυτότητας και απροσδιορίστου ιδιότητας…

  Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο κύκλωμα, εν αγνοία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, έταζε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να τάζει σε πρόσωπα από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο της Ελλάδας, με αμοιβές που κυμαίνονταν από 10.000 έως και 25.000 δολάρια, συναντήσεις με επιτελικά στελέχη του Λευκού Οίκου, υπουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμη και με τη γυναίκα ή την κόρη του νυν Αμερικανού Προέδρου.

  Το κύκλωμα αυτό έφτασε στο σημείο να εμπορεύεται προσκλήσεις για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, αλλά και στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του νέου Αρχιεπισκόπου αμέσως μετά την ενθρόνισή του στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν!
  Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η είδηση της σύλληψης του πρώην εκτελεστικού διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τζέρι Δημητρίου, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού που υπερβαίνει τα 500.000 δολάρια, καθώς και με την κατηγορία της κατάχρησης των πιστωτικών καρτών της Αρχιεπισκοπής προς ίδιον όφελος (προσωπικά έξοδα). Ο κ. Δημητρίου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων.

  Ο πατήρ Ευαγόρας Κωνσταντινίδης:

  http://greeknewsnetwork.com/2019/06/photos-behavior-not-becoming-of-a-priest/

  Behavior Not Becoming of a Priest
  By greeknews on June 16, 2019
  20 COMMENTS  https://www.ekirikas.com/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%822/
  Παρουσία του Επισκόπου Μηδείας η κοπή της βασιλόπιτας στον Καθεδρικό του Μπρούκλιν
  15 Ιανουαρίου, 2019


  Από αριστερά διακρίνονται, Γιάννης …, Αρχων Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χαράλαμπος …, πρόεδρος εκκλησιαστικού συμβουλίου, Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ιερατικός προϊστάμενος Καθεδρικού Ναού,
  [….]

  Με δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος κ. Απόστολος ευχαρίστησε θερμά τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη,
  https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/6062-etoimazontai-na-kleisoun-to-sxoleio-tis-koinotitas-tou-agiou-spuridona
  23/01 03:02
  Ετοιμάζονται να κλείσουν το Σχολείο της Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα
  Του Θεόδωρου Καλμούκου
  Η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Υόρκη καλεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου σε γενική συνέλευση, για να επικυρωθεί ουσιαστικά το κλείσιμο του Σχολείου της, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα».
  Οπως προκύπτει από ένα ανορθόγραφο και ασύντακτο γράμμα που έστειλε και στην ελληνική γλώσσα ο προσωρινός ιερέας της κοινότητας π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, το οποίο μάλιστα σε πολλά σημεία του είναι ακαταλαβίστικο, παρουσιάζεται ότι η γενική συνέλευση συγκαλείται «για να συζητηθεί το μέλλον του σχολείου».

  Ο π. Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στην Ελλάδα, γνωστό ως Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό της Ηλείας, έγραψε στην επιστολή του προς τους ενορίτες, την οποία αφήνουμε στη μορφή που εγράφη εκτός από την ορθογραφία, πως, «ευσεβάστως σας παρακαλούμε να παρευρεθείτε σε έκτακτος γενική συνέλευσις 24η Ιανουαρίου 2016, 12 μ.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας. Ο σκοπός της συνεδριάσεως είναι να συζητηθεί το μέλλον του σχολείου. Πρόταση για μία άλλη χρήση του κτιρίου έχει παρουσιαστεί στο συμβούλιο της εκκλησίας και οπισθογράφηκε. Τώρα παρουσιάζομε αυτή τη πρόταση σε σας για δημοψήφισμα».
  Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο π. Κωνσταντινίδης αναφέρει πως «η γενική συνέλευσις θα προσφέρει πραγματικώς ιδιαιτέρως συγκέντρωση στην πρακτική και οικονομική κατάσταση του σχολείου και της εκκλησίας. Τελικά θα περιλαμβάνουμε εντελώς παραστάτης της προτάσεως».
  Τελειώνει την επιστολή του γράφοντας «με αγάπη, αφιέρωσις, και σοφία προσευχόμεθα να μπορέσομε να κάνομε ευεργετικώς αυτό το οποίο θα είναι το καλύτερο για την εκκλησία και το σχολείο».
  [……]

  Τονίζεται ότι σε περίπτωση που κλείσει το σχολείο της κοινότητας θα είναι το τέταρτο το οποίο κλείνει κατά τα τελευταία χρόνια. Προηγήθηκαν των Τριών Ιεραρχών Μπρούκλιν, Μεταμόρφωσης Κορώνας και Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα.
  Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα έχει βυθιστεί σε κρίση και περιπέτεια έπειτα από το σεξουαλικό σκάνδαλο του πρώην ιερέα της, Γεωργίου Πασσιά, με την γραμματέα του και διευθύντρια του σχολείου κ. Εθελ Μπουζάλα, όπως έγραψε εκτενώς και λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ».
  Ο κ. Πασσιάς έχει καθαιρεθεί και εξαφανιστεί από την κοινότητα, ενώ τα προβλήματα σ’ αυτή συνεχίζονται και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, την κατάσταση στον οποίον εξέχων μέλος της κοινότητας περιέγραψε ως «ακαταστασία».
  [….]

  Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εκτός από τον Επίσκοπο κ. Αντώνιο και άλλοι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής, είχαν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα επί Πασσιά, αλλά δεν προέβησαν σε ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
  http://www.paneliakos.com/2018/08/blog-post_56.html
  Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
  Απλήρωτοι εργολάβοι για το Ιονικό Χωριό κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
  Του Θεοδώρου Καλμούκου
  Στο Ιονικό Χωριό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής
  Απλήρωτοι εργολάβοι οι οποίοι εργάσθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος τον Σεπτέμβριο του 2016 στις παραθεριστικές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Ιονικού Χωριού στην Γλύφα-Βαρθολομιού Νομού Ηλείας στην Ελλάδα που διαχειρίζεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχουν υποβάλλει μηνύσεις για να πάρουν τα οφειλόμενα χρήματά τους.
  Ο διευθυντής του Ιονικού Χωριού π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης δεν απάντησε σε e-mail του «Ε.Κ.».

  https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/ta-katorthwmata-toy-giosaki-sto-sikago/

  Τι αναφέρει ο Εισαγγελέας στην πρότασή του για τη δράση του αρχιμανδρίτη στις ΗΠΑ και για τις μεθόδους του να αποσπά χρήματα από τους ομογενείς

  Τα κατορθώματα του Γιοσάκη στο Σικάγο

  Η λαχειοφόρος αγορά, η δήθεν κλοπή και ο γάμος της αδελφής του ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ Ο Ιάκωβος Γιοσάκης στα δικαστήρια, σε μια από τις δίκες του για αρχαιοκαπηλία στα Κύθηρα
  Τα κατορθώματα του Ιάκωβου-Παύλου Γιοσάκη

  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ
  25 Νοεμβρίου 2008, 00:09
  tovima.gr

  Τα κατορθώματα του Ιάκωβου-Παύλου Γιοσάκη στο Σικάγο κατέχουν περίοπτη θέση στην πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου. Ο εισαγγελικός λειτουργός αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στο «ταλέντο» του αρχιμανδρίτη, το οποίο νομικά αποκαλείται απάτη σε βαθμό κακουργήματος, να αποσπά διάφορα ποσά από τους ομογενείς, επινοώντας για να τους πείσει διάφορες ιστορίες οι οποίες δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

  Η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη, της φυγοδίκου πρώην πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία, του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου και ακόμη 21 ατόμων καθώς και η ογκώδης δικογραφία για τη δράση τους έχουν τεθεί στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο με πρόσφατο βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη μιαν άλλη ομάδα εμπλεκομένων στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος: τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Μαντούβαλο, τον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση, τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση και τους δικηγόρους Χρήστο Χατζηπαναγιώτου και Σωτήρη Ντινόπουλο.

  «Ο Ιάκωβος Γιοσάκης είναι άτομο διακατεχόμενο από φιλοχρηματία με έντονη ροπή στη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων, με σκοπό την κερδοσκοπία, με εξακολουθητική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ετσι είχε περιγράψει τον αρχιμανδρίτη το Συμβούλιο Εφετών σε παλαιότερο πολυσέλιδο βούλευμά του όταν απέρριπτε την προσφυγή του κατηγορουμένου κατά του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2006 ο εφέτης ανακριτής κ. Ιωάννης Σίδερης για την προφυλάκισή του.
  Το πέρασμα του Ιάκωβου Γιοσάκη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν πέρασε απαρατήρητο» όπως επισημαίνει ο κ. Κυρ. Καρούτσος. Η αναστάτωση που προκάλεσε εκεί με τις πράξεις του φαίνεται πως αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της πορείας του Ι. Γιοσάκη, αφού όπως επισημαίνει σε κατάθεσή του ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός: «όπου υπηρέτησε ο αρχιμανδρίτης δημιούργησε πάντοτε προβλήματα».

  Οπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός ο Ιάκωβος Γιοσάκης, τον Οκτώβριο του 1999, αναλαμβάνοντας καθήκοντα κληρικού στο Σικάγο, στο μετόχιο που διατηρούσε εκεί η Πατριαρχική Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Νέας Υόρκης, «έγινε γνωστός στην ελληνική κοινότητα ως χαρισματικός ιερέας, πολύ ευγενικός, πολύ ήρεμος και ήπιου χαρακτήρα και κέρδισε εύκολα την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια των μελών της άνω κοινότητας». Ο Γιοσάκης ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα (αύξηση μελών εκκλησιαστικής κοινότητας του ναού, οργάνωση φιλοπτώχου αδελφότητος κ.ά.) με την οποία, όπως αργότερα αποδείχθηκε, «επεδίωκε και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, οι οποίοι δεν άργησαν να φανούν».

  Η μάρτυρας Χ.Σ. που ήταν γραμματέας και ταμίας της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, όταν ο Γιοσάκης ιερουργούσε εκεί, αναφέρει μεταξύ άλλων για τον αρχιμανδρίτη: «Συνεργάστηκα μαζί του πολύ στενά, περίπου ενάμιση χρόνο, και κατ’ αυτό το διάστημα κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων μας. Τον Μάιο του 2001 άρχισα να αμφιβάλλω για την τιμιότητά του». Το γεγονός που ενέβαλε σε υποψίες τη Χ.Σ. ήταν σχετικό με την προετοιμασία λαχειοφόρου αγοράς, η οποία αποσκοπούσε σε συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση του ναού. Ενώ, λοιπόν, όλα τα λαχεία ήταν αριθμημένα, παρατήρησε ότι στην τσάντα του ο Γιοσάκης είχε δεσμίδες μη αριθμημένων λαχείων τα οποία διέθετε ο ίδιος στους ομογενείς, οι οποίοι δήλωναν εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι παρόντες στη σχετική εκδήλωση. Και προσθέτει ότι ο Γιοσάκης για να πετύχει τους σκοπούς του ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με άτομα ή οικογένειες που του έδειξαν εμπιστοσύνη. Μεταξύ αυτών των οικογενειών ήταν και αυτή «του Β.Κ., η σύζυγος του οποίου Α. έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον».

  Με την Α.Κ. ο Ιάκωβος Γιοσάκης ανέπτυξε στενές φιλικές σχέσεις και όπως αναφέρει η Χ.Σ., «απέκτησε μεγάλη επιρροή επ’ αυτής, εκμεταλλευόμενος την ασθένειά της, την ευαισθησία της και φυσικά την ιδιότητά του ως ιερέως», μετατρέποντας τη σχέση σε «πηγή πλουτισμού αφού με την επίκληση της οικονομικής αδυναμίας του ναού να αντεπεξέλθει στις ανακαινιστικές εργασίες που ξεκίνησε ο ίδιος, την έπειθε να του καταβάλλει, εν αγνοία του συζύγου της, σημαντικά χρηματικά ποσά, διαβεβαιώνοντας αυτήν ψευδώς ότι επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσει για την αποπεράτωση των εργασιών αυτών, ενώ δεν είχε τέτοιο σκοπό, αφού τα ποσά αυτά τα χρησιμοποιούσε προς ίδιον όφελος, μέρος δε τούτων έστελνε στην Ελλάδα».

  Πώς όμως έπειθε ο Ι. Γιοσάκης τη Β.Κ. να του δίνει χρήματα; Οπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος, «Αλλοτε την απειλούσε ότι αν δεν του έδινε τα χρήματα θα έφευγε από την εκκλησία και άλλοτε ότι κάτι τέτοιο θα τον στενοχωρούσε και θα είχε επίπτωση στην υγεία του, καταφέρνοντας έτσι να της αποσπάσει ποσά 5.000, 8.000 και 10.000 δολαρίων ΗΠΑ. Κάποια άλλη φορά της είπε ότι έπεσε θύμα κλοπής, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, και της πήρε 8.000 και 10.000 δολάρια ΗΠΑ». Ενα άλλο ψέμα που είχε «επιστρατεύσει» ο Γιοσάκης, όπως προκύπτει από την εισαγγελική πρόταση, ήταν αυτό του επικείμενου γάμου της αδελφής του, η οποία όπως έλεγε ήταν δικαστικός, με βιομήχανο. Είπε, λοιπόν, στη Β.Κ. ότι έπρεπε να καλύψει τα αυξημένα έξοδα τόσο για την τέλεση του γάμου όσο και για την αγορά ανάλογου δώρου προς τον βιομήχανο μέλλοντα σύζυγο της αδελφής του και της απέσπασε άλλα 10.000 δολάρια. Οπως επισημαίνει, όμως, ο εισαγγελέας, ο Γιοσάκης δεν έλεγε την αλήθεια «αφού η αδελφή του δεν ήταν δικαστικός και είχε ήδη παντρευτεί από τον Φεβρουάριο του 2001».

  Οι μπομπονιέρες, η Αντωνία Ηλία και η ανάληψη των 18.500 δολαρίων

  Ο Ι. Γιοσάκης χρησιμοποίησε το «κόλπο» με τις αυξημένες δαπάνες λόγω του δήθεν γάμου της αδελφής του για να αποσπάσει χρήματα και από άλλους ομογενείς. Για να πείσει, μάλιστα, ότι ο γάμος τελέστηκε δεν δίστασε να μοιράσει και μπομπονιέρες! Και ποια ήταν αυτή που αποκάλυψε το ψέμα του πατέρα Ιάκωβου προς τους ομογενείς; Η καταζητούμενη σήμερα Αντωνία Ηλία. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της Β.Κ., η οποία αναφέρει: «Τον Απρίλιο του 2001 μου ζήτησε να του δανείσω 10.000 δολάρια, επιμένοντας να μην ενημερώσω σχετικά τον σύζυγό μου, με την αιτιολογία ότι η δήθεν δικαστικός αδελφή του επρόκειτο να παντρευτεί βιομήχανο και έπρεπε να της κάνει ανάλογο δώρο… Ο σύζυγός μου του έδωσε αυτό το ποσό λαμβάνοντας ως εγγύηση επιταγή από προσωπικό λογαριασμό του Γιοσάκη, την οποία αργότερα εξαργυρώσαμε. Εκ των υστέρων έμαθα από την Αντωνία Ηλία ότι, παρ’ όλο που λάβαμε και μπομπονιέρα, ούτε δικαστικό αδελφή είχε αλλά και ούτε γάμος έγινε…».

  Ο Ι. Γιοσάκης, ο οποίος αρνείται τις εις βάρος του καταγγελίες και τις αποδίδει σε ψευδολογίες, φέρεται, επίσης, να ιδιοποιήθηκε παράνομα 18.500 δολάρια ΗΠΑ, προβαίνοντας σε τμηματική ανάληψη του ποσού στις 10 και 16 Μαΐου του 2001 από τραπεζικό λογαριασμό στον οποίον είχαν κατατεθεί οι δωρεές ομογενών για την αποπεράτωση των επισκευών του ναού του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο. Οταν οι ομογενείς ζήτησαν εξηγήσεις από τον αρχιμανδρίτη, εκείνος τους είπε ότι απέσυρε τα χρήματα επειδή χρειάστηκε να στείλει χρήματα στη μητέρα του, η οποία αρρώστησε ξαφνικά στις 22 Μαΐου του 2001. Ετσι, ήταν εύλογη η απορία των ομογενών πώς στις 10 και 16 Μαΐου ο Ι. Γιοσάκης γνώριζε ότι η μητέρα του θα ασθενήσει στις 22 του ίδιου μήνα… Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, η οποία τον Φεβρουάριο του 2005 έφερε στο φως μαρτυρίες ομογενών, ο Ιάκωβος Γιοσάκης ήθελε να κατασκευάσει τζακούζι κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας, ενώ όταν η δράση του καταγγέλθηκε στις Αρχές κατάφερε να εξαφανιστεί παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε κατασχέσει και τα δύο διαβατήριά του.

  Πληρώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις:
  https://www.pokrov.org/sexual-abuse-settlements-strain-greek-orthodox-budget/

  Sexual Abuse Settlements Strain Greek Orthodox Budget

  Author: Editor, The Orthodox Beacon
  Date Published: 11/02/2009

  Publication: The Orthodox Beacon (USA)

  An American Orthodox Institute article highlights several points from a recent interview with Archbishop Demetrios, head of the Greek Orthodox Archdiocese. Highlights include: payments since 2000 for sexual abuse settlements total $16 million; the GOA is continuing to pay $150,000 a month from one sexual abuse settlement alone; and the Greek Government is being asked to fund Hellenic College and Holy Cross Seminary due to financial issues presumably linked to the sexual abuse case settlements.

  Διακανονισμοί Σεξουαλικής Κακοποίησης πιέζουν τον Ελληνορθόδοξο Προϋπολογισμό

  Συγγραφέας: Εκδότης, Ο ορθόδοξος φάρος
  Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/02/2009

  Δημοσίευση: Ο ορθόδοξος φάρος (ΗΠΑ)

  Ένα άρθρο του Αμερικανικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου αναδεικνύει πολλά σημεία από μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, επικεφαλής της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν: πληρωμές από το 2000 για διακανονισμούς σεξουαλικής κακοποίησης συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελληνοαμερικανική Αρχιεπισκοπή συνεχίζει να καταβάλλει 150.000 δολάρια το μήνα από μία μόνο διευθέτηση σεξουαλικής κακοποίησης. και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Κολλέγιο και το Σεμινάριο του Αγίου Σταυρού λόγω οικονομικών ζητημάτων που συνδέονται πιθανώς με τους σεξουαλικούς διακανονισμούς.

 5. Ο/Η Θεολόγος. λέει:


  Αρχιεπισκοπή Τορόντο.
  Κατηγορίες για κλοπή, επίθεση και κακή σεξουαλική συμπεριφορά

  https://tvxs.gr/news/ellada/skandala-paidofilias-kai-diafthoras-stin-ellinorthodoksi-arxiepiskopi-toy-toronto

  Σκάνδαλα παιδοφιλίας και διαφθοράς στην ελληνορθόδοξη αρχιεπισκοπή του Τορόντο

  07:23 | 16 Αυγ. 2018 Τελευταία ανανέωση 07:53 | 16 Αυγ. 2018
  Φωτεινή Λαμπρίδη

  Διορισμοί παιδεραστών και κατάχρηση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από έρανο για άρρωστο μωρό είναι μόνο κάποιες από τις κατηγορίες που προσάπτει η ελληνική κοινότητα του Τορόντο στον ορθόδοξο αρχιεπίσκοπο Σωτήριο Αθανασούλα. Το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο απασχολεί την Ελληνική κοινότητα του Καναδά αλλά και τον καναδικό τύπο που φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ, περιλαμβάνει ακόμα υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για τις ανάγκες φτωχών και απόρων.

  […..]

  https://tvxs.gr/news/kosmos/i-elliniki-koinotita-gnorize-xronia-skandalo-tis-arxiepiskopis-toy-toronto

  Η Ελληνική Κοινότητα γνώριζε χρόνια το σκάνδαλο της αρχιεπισκοπής του Τορόντο

  09:08 | 25 Αυγ. 2018 Τελευταία ανανέωση 11:27 | 25 Αυγ. 2018
  Φωτεινή Λαμπρίδη

  «Το σκάνδαλο που αφορά στην Ορθόδοξη εκκλησία του Τορόντο, ήταν γνωστό χρόνια στην Ελληνική Κοινότητα» λέει στο Tvxs.gr η Ντομινίκ Τερζή, κληρονόμος του τίτλου της ελληνικής εφημερίδας του Καναδά «The Greek Journal».

  Ο πατέρας της και εκδότης Νίκος Τερζής, όσο ήταν εν ζωή αποκάλυψε τις οικονομικές ατασθαλίες, τη διασπάθιση των χρημάτων από εράνους, αλλά και τους διορισμούς παιδεραστών σε ενορίες. Ωστόσο το σκάνδαλο σε όλο του το μέγεθος έτσι όπως το περιέγραψε το ρεπορτάζ του Tvxs.gr απασχόλησε μόλις πρόσφατα τον τύπο και αφού τελικά η Ελληνική Κοινότητα αποφάσισε να κινηθεί νομικά, μετά από χρόνια αδράνειας.

  «Η εφημερίδα μας, «The Greek Journal» από το 2000 μέχρι το 2008 φιλοξενούσε ρεπορτάζ σε σχέση με το θέμα. Κάναμε πολλές προσπάθειες να ενημερωθεί ο κόσμος όχι μόνο για τα σκάνδαλα, αλλά και για το ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από τα άμφια του αρχιεπισκόπου. Όμως η Ελληνική Κοινότητα τότε δεν αντέδρασε. Δεν ήθελε να το δεχτεί, ούτε να πάρει θέση εναντίον του Αρχιεπίσκοπου», λέει η Ντ. Τερζή.

  [….]

  https://www.koutipandoras.gr/article/skandala-paidofilias-kai-diafooras-tarazoyn-thn-ellhnoroodoh-arxiepiskoph-toy-toronto

  16/08/2018, 16:03

  Σκάνδαλα παιδοφιλίας και διαφθοράς ταράζουν την ελληνορθόδοξη αρχιεπισκοπή του Τορόντο

  Διορισμοί παιδεραστών και κατάχρηση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από έρανο για άρρωστο μωρό είναι μόνο κάποιες από τις κατηγορίες που προσάπτει η ελληνική κοινότητα του Τορόντο στον ορθόδοξο αρχιεπίσκοπο Σωτήριο Αθανασούλα. Το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο απασχολεί την Ελληνική κοινότητα του Καναδά αλλά και τον καναδικό τύπο που φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ, περιλαμβάνει ακόμα υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για τις ανάγκες φτωχών και απόρων.

  Στη μήνυση που έχει κατατεθεί από την Ελληνική κοινότητα του Τόρόντο , αναφέρεται πως η Μητρόπολη διόρισε στις ορθόδοξες εκκλησίες ανθρώπους που ήταν γνωστοί για τα σεξουαλικά τους εγκλήματα: Ένας από αυτούς, ο πατέρας Ιωάννης τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη το 2015, παρότι γνώριζε η Αρχιεπισκοπή ότι φυλακίστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα και ήταν έξω με εγγύηση. Ο Δημήτρης Τσεβλίκος, πριν αποδημήσει εις Κύριον, διορίστηκε στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου ενώ είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία και για αρπαγή ανηλίκου. Η μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζει επίσης ότι ο πατέρας Βιτουλαδίτης «κακοποιούσε συστηματικά, λεκτικά και φυσικά, και τα μέλη του Βοηθητικού Γυναικείου προσωπικού που λειτουργούσε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου». Επίσης, ο πρώην επίσκοπος Georgije Djokic προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη να λειτουργήσει το 2016, αλλά αποσπάστηκε μετά από «κατηγορίες περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς».

  Χιλιάδες δολάρια από έρανο έκαναν φτερά

  Η εφημερίδα Toronto Sun, καταγράφει αναλυτικά τις κατηγορίες εναντίον της Μητρόπολης, του αρχιεπισκόπου της, τεσσάρων ιερέων, των γυναικών της εκκλησίας καθώς και της συζύγου και των παιδιών του Πατρός Φίλιππου για φερόμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων που προορίζονταν για τους άρρωστους, τους άστεγους και τους φτωχούς.

  https://torontosun.com/news/local-news/mandel-greek-community-of-toronto-lawsuit-claims-unholy-pilfering-by-greek-orthodox-church

  MANDEL: Greek Community of Toronto lawsuit claims unholy pilfering by Greek Orthodox church
  Michele Mandel

  December 14, 2017

  Updated:
  December 14, 2017 7:46 AM EST


  Baby Alexander

  TORONTO — Stealing donations for a sick baby, the appointment of known sex abusers and skimming money earmarked for the poor are some of the explosive allegations in a Greek church civil war now raging in Toronto.

  In 2012, when baby Alexander Karanikas needed more than $100,000 to airlift him home from Greece for lifesaving heart surgery at Sick Kids, the Greek Canadian community rallied and raised thousands of dollars after the fundraiser was announced by the archbishop (“the Metropolitan”) of the Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada).

  But most of the money never reached the child’s family, a lawsuit claims.

  Instead, according to the suit filed by the Greek Community of Toronto (GCT), the Metropolis handed over a paltry $1,450 of the estimated $50,000 they raised and never issued the promised charitable tax receipts. “In misrepresenting the intended purpose of the subject fundraiser and the amount of the collected donations, from which they then personally benefitted, (they have) harmed and damaged the Greek Orthodox Churches’ reputation in Canada, in general, and GCT’s reputation in particular.”

  That’s just one of many shocking allegations contained in the statement of claim filed recently against the Metropolis, its archbishop, Sotirios Athanassoulas, four priests, members of the church’s women’s auxiliary as well as the wife and children of Father Philip Philippou for allegedly misappropriating funds earmarked for the sick, homeless and poor.

  ΣΥΡΙΖΑ
  https://www.businessnews.gr/el/politiki-oikonomia/politiki-kai-oikonomia/synantisi-tis-ypoyrgoy-toyrismoy-elenas-koyntoyra-me-sevasmiotato-mitropoliti-toronto.html
  Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο

  11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

  Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, η Υπουργός τον ενημέρωσε για τις δράσεις του Υπουργείου στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τον Καναδά προς την Ελλάδα και για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Επίσης, συζήτησαν για το έργο της Πατριαρχικής Θεολογικής Ακαδημίας του Τορόντο και για τα προγράμματα της Ιεράς Μητρόπολης στον Καναδά.

 6. Ο/Η Antifa2 λέει:  https://www.vimaorthodoxias.gr/egrapsan-s-emas/%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B8/

  Ρένα Δούρου στο «Αγιορείτικο Βήμα»: Πως θα στηρίξουμε το Άγιο Όρος -ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία συμβαδίζουν στις δράσεις τους…

  Newsroom
  🕐 Τελευταία ενημέρωση: 19-03-2014 | 22:13:43 – Πρώτη δημοσίευση: 19-03-2014 | 22:13:43

  https://www.lifo.gr/lifoland/you-send-it/238600/117-ekatommyria-eyro-stin-ekklisia-apo-tin-perifereia-attikis

  117 εκατομμύρια ευρώ στην Εκκλησία από την Περιφέρεια Αττικής

  Η… ένθεη Δούρου

  Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου27.5.2019 | 15:49

  «Ησχέση της σημερινής Περιφέρειας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις υπόλοιπες δεκατρείς Μητροπόλεις και τις Μονές της Αττικής δεν είναι ευκαιριακή αλλά βασίζεται από την πρώτη στιγμή σε γόνιμη και σταθερή συνεργασία» υπογράμμισε, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ερωτηθείσα σχετικά μετά από την τελετή του αγιασμού και της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του «Ιωνικού Κέντρου» της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

 7. Ο/Η Unorthodox λέει:

  https://www.pokrov.org/groups/goa-greek-orthodox-archdiocese-of-america/

  GOA Greek Orthodox Archdiocese of America

  The Greek Orthodox Archdiocese of America (GOA) is one of the largest Orthodox jurisdictions in the United States. The GOA is a member of SCOBA.

  Below is a list of individuals in the GOA who were convicted, sanctioned, sued, or publicly accused of sexual misconduct, or of injuring or attempting to injure another person. Please click on the individual entries for details.

  Adamakis, Archimandrite Stanley R.
  Convicted, Sanctioned, Sued

  Barrow, Father Gabriel
  Sanctioned

  Bithos, Deacon George
  Sanctioned

  Callozzo, Archimandrite Andoni


  Draconakis, Bishop Anthimos
  Sued

  Gavrilos, Father James
  Sanctioned

  Graff, Father Nicholas
  Sanctioned, Sued

  Hayes, Seraphim Randall
  Convicted

  Hughes, Father Nicholas
  Public Allegations

  Kasemeotes, Father Angelo
  Convicted

  Katinas, Father Nicholas
  Sanctioned, Sued

  Katsoulis, Father John
  Sanctioned

  Kavouras, Fr. Demetrios
  Sanctioned

  Koveos, Father Emmanuel
  Convicted, Sanctioned

  Liadis, Father John
  Convicted

  Moschonas, Father Anthony K.
  Sanctioned, Sued

  Pappas, Father Michael
  Sanctioned

  Pyle, Father George
  Sanctioned

  Recachinas, Protopresbyter Demetrios
  Public Allegations

  Rymer, Archimandrite Michael
  Sanctioned, Sued

  Smyrni, Seminarian John
  Public Allegations

  Theodore, Father John
  Sanctioned

  Vrionis, Metropolitan Pangratios
  Convicted, Sanctioned

 8. Ο/Η Psycho λέει:

  https://www.kathimerini.gr/982587/opinion/epikairothta/politikh/oi-antres-me-ta-rasa


  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
  Οι άντρες με τα ράσα
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 31.08.2018

  Κ​​άθε σκάνδαλο που αποκαλύπτει την υποκρισία κάποιου ιερατείου, οποιαδήποτε θρησκεία κι αν λέει ότι διακονεί, νομιμοποιεί δύο ενδιαφέροντα ερωτήματα. Το πρώτο, αν η υποκρισία αυτή είναι αναπόφευκτη και ανίατη, όσες δηλώσεις μετανοίας κι αν γίνουν, όσα διοικητικά μέτρα κι αν εξαγγελθούν. Και το δεύτερο, και πιθανόν κρισιμότερο όσον αφορά την περιπέτεια που ονομάζεται «ανθρωπότητα», αν υπάρχουν θεοί (ή Θεός) χωρίς θρησκεία· χωρίς επί γης εκπροσώπους, τοποτηρητές, μεσολαβητές, και εντέλει εξουσιαστές, με ειδική ενδυμασία, θρόνους και σκήπτρα. Και με ισχύ επί των ανθρώπων μεγαλύτερη από την κοσμική.

  Το ερώτημα δηλαδή είναι αν υπάρχει Θεός που δεν έχει καμία αξίωση να τον κατονομάζουμε ούτε να τον λατρεύουμε σε ναούς, συναγωγές, τζαμιά ή παγόδες, καίγοντας θυμιάματα και προσκυνώντας τις εικονογραφικές ή αγαλμάτινες αναπαραστάσεις του. Κι αν υπάρχουν άνθρωποι ενάρετοι και χρηστοί που η αγαθότητά τους δεν απορρέει από τον μεταφυσικό φόβο, δεν εντάσσεται σε κανένα πλέγμα δοσοληψιών και δεν έχει λόγο να εκδηλώνεται εξωτερικά, φωναχτά. Εν ολίγοις, αν η ανθρώπινη αγαθότητα δεν είναι ανάγκη να προϋποθέτει την πίστη σε κάποια ουράνια δύναμη, επώνυμη ή ανώνυμη.

  Πολλοί ορθόδοξοι θα ορκίζονταν ότι τα σεξουαλικά σκάνδαλα είναι αποκλειστικότητα των καθολικών. Ζήτημα πληροφόρησης; Ισως. Για τη μοίρα της μήνυσης που κατέθεσε τέλη του 2017 η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο κατά του εκεί ορθόδοξου αρχιεπισκόπου και της μητρόπολης, κατηγορώντας τους για διορισμούς παιδεραστών σε εκκλησίες και για κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, που ήταν το προϊόν εράνων, ελάχιστα γνωρίζουμε, γιατί ελάχιστα αναμεταδόθηκαν. Αντίθετα, τα σκάνδαλα καθολικών ιερωμένων σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Χιλή και Ιρλανδία παρουσιάζονται λεπτομερώς, ίσως και χαιρέκακα: «Για δείτε τους αιρετικούς…».

  Τους βλέπουμε βέβαια. Τρισάθλια τα έργα τους. Εις βάρος παιδιών αλλά και –παλαιότερα, στην Ιρλανδία– ανύπαντρων ή φτωχών μανάδων και των νεογνών τους, που καταντούσαν ύλη εμπορίου. Και εξίσου άθλια η πολύχρονη κυνική συγκάλυψη, «για να μην κλονιστεί η πίστη»· φρίκη προκαλούν οι ταινίες με θέμα την ιερατική σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, μια από τις χειρότερες μορφές ποικίλης βίας.

  Γνώριζε άραγε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως καταγγέλλει ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο; Αν όχι, πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας. Αν ναι, η φθορά του Πάπα θα είναι ραγδαία και ανίατη. Προς θλίψη όσων ελπίσαμε στη μεταρρυθμιστική του αποφασιστικότητα.

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Όταν ο Τσίπρας σχεδίαζε 6 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, να χαρίσει μερίδιο από κρατικά φιλέττα στην Εκκλησία

  Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

  https://m.naftemporiki.gr/story/1411339

  Πέμπτη, 08 Νοε 2018 07:00
  Ιερή Συμμαχία

  Του Δ.Η. Χατζηδημητρίου
  dhatz@naftemporiki.gr

  Ως «ιστορική» χαρακτήρισαν τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, που ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Και κατά μία έννοια είναι ακριβώς έτσι, καθώς η σχέση συναλληλίας Πολιτείας-Εκκλησίας, έστω κατά το βυζαντινό προηγούμενο, καθίσταται πλέον ετεροβαρής. Απέχοντας πολύ από το να συνιστά «εξορθολογισμό των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών -και πολύ περισσότερο «διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους»-, η συμφωνία επιβεβαιώνει και ενισχύει τον διαρκή και συνθλιπτικό ρόλο τον οποίο -μέσω της Ιεραρχίας της- ασκεί η Εκκλησία στα δημόσια πράγματα του τόπου.

  Η συμφωνία πόρρω απέχει από τις διακηρυχθείσες προθέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης, κατά την παρουσίαση των προτάσεων Συνταγματικής Αναθεωρήσεως, για ένα «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος», καθώς αναγνωρίζεται πλήρως το δικαίωμα παρέμβασης της Ιεραρχίας σε μια διαδικασία που είναι αποκλειστική υπόθεση των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού. Ενώ, εντύπως και προφορικώς, αναγνωρίζεται «η προσφορά και ο ιστορικός της ρόλος (της Εκκλησίας) στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του Ελληνικού Κράτους». Εγκρατείς μελετητές των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας επισημαίνουν ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου παραμένουν όλες οι Μητροπόλεις των λεγομένων «Νέων Χωρών».

  Δηλαδή, όλων εκείνων των περιοχών που περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος μετά την απελευθέρωσή τους κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
  _______________________________________________________________
  Διά της συμφωνίας ενισχύεται -αν όχι επιβάλλεται- ένα καθεστώς οιονεί δεσποτοκρατίας στο εσωτερικό της Εκκλησίας, γεγονός που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις του κατώτερου κλήρου. Συναφώς, η Εκκλησία αποκτά -μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας- δικαιώματα πλήρους συνιδιοκτησίας για αμφισβητούμενο τμήμα της περιουσίας που διεκδικεί, απαλλασσόμενη από πολύχρονους και δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες.
  ____________________________________________________________________

  Συνομολογηθείσα σε έναν ώριμο προεκλογικό χρόνο, η συμφωνία επικυρώνει «τη συναλληλία κάλπης και παγκαριού», όπως σημείωσε ο καθ. Θεολογίας Μάριος Μπέγζος. Πρόκειται λοιπόν για μια «Ιερή Συμμαχία» μεταξύ κυβέρνησης και Ιεραρχίας, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποστείλει όλες τις ιδεολογικές σημαίες, προτιμώντας τον σφικτό εναγκαλισμό με τον πλέον συντηρητικό θεσμό του κοινωνικού οικοδομήματος, από την εμμονή σε καθαρές θέσεις και αξίες που για δεκαετίες οιστρηλατούσαν την Αριστερά.

  Αλλά η προσχώρηση στον παράδεισο της συστημικότητας έχει ως αυτονόητο κόστος την απώλεια της ψυχής της.

  http://www.naftemporiki.gr/story/1411339/ieri-summaxia

 10. Ο «Παράγων» θέλει «Το Σούργελο» για Πρόεδρο Δημοκρατίας
  Καθότι το Σούργελο «πιάνει-πουλιά-στον-αέρα»

  «Το Σούργελο» με δικά-του λόγια:
  «Νίκος Αλιβιζάτος: Ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα»

  Δοιαδόσται: https://ektosmme.wordpress.com/2020/01/13/13-1-2020/

 11. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Eθνικισμός στην Ορθοδοξία

  https://orthodoxia.info/news/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81/

  Γιατί καθυστερεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βύβλου & Βοτρύων Σιλουανού;
  BY ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ06/06/2018 * 23:50

  Στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι, τον Μάρτιο του 2014, με αντικείμενο την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας εκπροσώπησαν δύο ιεράρχες του – αφού δεν προσήλθε ο Πατριάρχης Ιωάννης – ο Βόστρων Σάββας και ο εν Μπουένος Άιρες Σιλουανός.

  Ο κ. Σιλουανός είχε αναγραφεί ως «μητροπολίτης εν Μπουένος Άιρες» αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει τους τίτλους των μητροπολιτών που λειτουργούν σε περιοχές της δικαιοδοσίας του. Η επιμονή του Αντιοχειανού αρχιερέα ενόχλησε ιδιαίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη που σε έντονο ύφος του σημείωσε πως θα πρέπει να παύσει η κατάσταση που επικρατεί τελευταία με την ύπαρξη μητροπολιτών άλλων Εκκλησιών σε περιοχές δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Θρόνου. Ο μητροπολίτης σε επίσης έντονο ύφος είπε στον Πατριάρχη πως είναι μητροπολίτης Μπουένος Άιρες αρνούμενος να υποχωρήσει. Ο Πατριάρχης του απάντησε πως το θέμα δεν ήταν της παρούσης στιγμής και δεν πήρε άλλη έκταση. Πολλοί τότε επέκριναν την στάση του μητροπολίτη Σιλουανού, ο οποίος σε μία Σύναξη Προκαθημένων προσπάθησε να …κλέψει την παράσταση.

 12. Ο/Η Iερέας Χ λέει:

  Επτά εθνικές Ορθόδοξες δικαιοδοσίες στην Αυστρία

  https://www.kathimerini.gr/1014036/article/epikairothta/kosmos/ews-kai-450000-o-ari8mos-twn-or8odo3wn-pistwn-poy-zoyn-sthn-aystria
  11.03.2019
  Έως και 450.000 ο αριθμός των ορθοδόξων πιστών που ζουν στην Αυστρία

  Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική Κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην σημερινή εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, από το σύνολο των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, 35.000 φέρεται να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από 40.000 στο Πατριαρχείο Μόσχας, στην Βουλγαρική και στην Ρουμανική Εκκλησία, ενώ την πλειονότητά τους, περίπου 300.000 πιστούς, καταγράφει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 13. Ο/Η laskaratos λέει:

  90% των Ελληνοαμερικανών ή έστω όσων έχουν ελληνικές ρίζες, δεν έχουν επικοινωνία με την ελληνοαμερικανική Αρχιεπισκοπή (GOA).
  Οι Έλληνες πολιτικοί, Τσίπρας,Μητσοτάκης κλπ, απλά πουλάνε με τα λεφτά των πολιτών εκδούλευση στους μεγαλοπαπάδες.

  https://www.pappaspost.com/90-of-americans-with-greek-roots-no-longer-in-communion-with-greek-orthodox-church/

  90% of Americans with Greek Roots No Longer in Communion with Greek Orthodox Church

  written by Gregory Pappas

  March 30, 2014

  90% of Americans with Greek Roots No Longer in Communion with Greek Orthodox Church
  An article published on the official website of the Greek Orthodox Archdiocese of America back in 2014 that has since been removed, paints an alarming picture for the future of the Church in America. According to statistics cited by the story penned by Peter S Kehayes, 60% of Greek Orthodox families of the last generation and 90% of Americans with Greek roots are no longer in communion with the Church.

  The article was also published on the website of Orthodox Christian Laity, here.

  The article affirms that the issue lies with the large number of mixed marriages that take place in the Greek American community. According to statistics, the intermarriage rate is between 75% and 85%.

  Kehayes goes as far as saying that the Greek Orthodox Church in America will be nearly extinct, unless the church acts quickly. “As each population passes into successive generations, growing numbers of families move further from their origins, with the probability that our beloved Greek Orthodox Church in America will become moribund in the very near future.”

  The complete text of the article, entitled “An Important Challenge for Greek Orthodox Christianity” is below.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.