Τα Θεοφάνεια είναι ναζιστική παγανιστική εθνική γιορτή;

[Χιτλερικοί ψέλνουν τον εθνικό ύμνο στην Πάτρα και άλλα ανίερα ιερά παρατράγουδα]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η γιορτή των Φώτων, συνοδεύτηκε από διάφορα παρατράγουδα. Εδώ θα επισημάνουμε μόνο όσα σχετίζονται με την υπόδικη συμμορία, που αυτοπροσδιορίζεται δια στόματος του αφεντικού της ως «σπορά των νικημένων του ‘45». Ξεκινώ από την Πάτρα όπου σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Χ.Α., μέλη της συμμορίας έψαλαν τον εθνικό ύμνο, σε μια υποτίθεται γιορτή της οικουμενικής Ορθοδοξίας και Χριστιανοσύνης, που δεν έχει το ελάχιστο εθνικό χαρακτηριστικό. Ο κρατικός υπάλληλος τοπικός δεσπότης Χρήστος Σκλήφας, από το χωριό Λουκά της Αρκαδίας, πρώην δάσκαλος Δημοτικού και καλόγερος της Μονής Βαρσών, όχι μόνο δεν απέτρεψε την βλάσφημη εκδήλωση αλλά την ενέκρινε. Αντιγράφω από τον ιστότοπο της εωσφορικής (δημόσια ομολογία του  πρώην και ίσως και νυν φίλου της, μητροπολίτη Πειραιά Χρήστου Μεντζελόπουλου) συμμορίας: «Η Χρυσή Αυγή στον καθαγιασμό των υδάτων σε όλη την Επικράτεια». Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 – 21:02. «Συναγωνιστές του Πυρήνος Πατρών συμμετείχαν στον καθαγιασμό των υδάτων στον κεντρικό λιμένα της Πάτρας και στην συνέχεια έψαλλαν τραγούδησαν γεμάτοι περηφάνεια (sic, με ει οι Ελληναράδες) τον εθνικό μας Ύμνο». Παραθέτω στο τέλος το σχετικό αποδεικτικό βίντεο, που δεν κολακεύει καθόλου τον μητροπολίτη, όσο κι αν δεχθούμε καλοπροαίρετα ότι αγνοούσε την  σύνθεση της κολυμβητικής ομάδας ή έστω της πλειοψηφίας της. Ο εθνικός ύμνος δεν υπάρχει στα λειτουργικά κείμενα, ούτε καν σε κάποια μετέπειτα παράδοση, είναι καθαρά βλάσφημη επινόηση που παραπέμπει σε εθνικό θεό.

Όμως το κακό δεν σταμάτησε εδώ. Στην κεντρική αθηναϊκή τελετή, παραβρέθηκε και ο μύστης των νυκτερινών τελετών του χειμερινού ηλιοστασίου Κασιδιάρης. «Ημέρα μύησης-ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής» (Κλέων Ι. xyzcontagion– 2014/06/23).  «Τα ψέματα και η προσπάθεια παραπλάνησης». «..οι φράσεις “η φάλαγγα κατ’ άνδρα σταματά, στάση προσοχής”, “ξετυλίγεται η σημαία, μεμιάς κυματίζει στον Αττικό ουρανό, χρώμα του αίματος και το σύμβολο του Ηλίου στο μέσο”, ο “χαιρετισμός στον Ήλιο που ανατέλει” και το “ξεδίπλωμα του λάβαρου με βλέμματα στραμμένα στην Ανατολή”, αποτελούσαν ισχυρές αποδείξεις για την πραγματική φύση του γεγονότος…». Ο Κασιδιάρης, όταν είχε αποκαλυφθεί η νυχτερινή ορεινή χιτλερική μυσταγωγία,  είχε ανεπιτυχώς προσπαθήσει να κρύψει το γεγονός συκοφαντώντας την εφημερίδα που το αποκάλυψε πρώτη πως ψεύδεται. Όμως: «Ξεσκεπάστηκε το φωτομοντάζ του Κασιδιάρη». «..μετά την αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών (23/6/2014) φωτογραφίας με τον βουλευτή της ΧΑ να σηκώνει τη σημαία της Βέρμαχτ. Ο Κασιδιάρης είχε ισχυριστεί ότι η Εφ.τ.Συν είχε κάνει “φωτομοντάζ”, όμως στο δικαστήριο επιδείχτηκε χτες (29/5/2018) η γνήσια φωτογραφία που τελικά βρέθηκε… στο κινητό του!.. Πρόκειται για την ίδια σημαία που οι Γερμανοί ανήρτησαν στην Ακρόπολη όταν κατέλαβαν την Αθήνα.» (jailgoldendawn  30/05/2018). Η νυχτερινή τελετή, εκτός από προδοτική-χιτλερική, ήταν και αποκρυφιστική, με σαφή χροιά παγανιστικών θρησκειών τις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί σκοτεινές και επίσημα αναθεματισμένες. Ο αναθεματισμός για αυτές τις θρησκείες διαβάζεται κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ιερό των ναών,  με ειδική μνεία για όσους τις υπηρετούν κρυφά και μάλιστα ακόμη και στην ελληνική εκδοχή τους: «Τοις τα ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, …ποτέ μεν λάθρα, ποτέ δε φανερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ανάθεμα τρις».

Σχετικά με τα Θεοφάνεια στην Αθήνα, αντιγράφω από το ίδιο ρεπορτάζ της χιτλερικής ιστοσελίδας: «Κλιμάκιο της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα» αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Δημοτικούς Συμβούλους Ηλία Κασιδιάρη…,  παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη και την τελετή αγιασμού των υδάτων στην Δεξαμενή».

Αντιπαρέρχομαι τις διάφορες ρατσιστικές, σεξιστικές κλπ χυδαιότητες που έχει κατά καιρούς πει ο Κασιδιάρης δημόσια, τους χιτλερικούς χαιρετισμούς, τα στρατιωτικής υφής γυμνάσια και τις βιαιότητες στις οποίες έχει αναμιχθεί, όπως αυτή της χειροδικίας κατά ευσεβέστατης βουλευτίνας του ΚΚΕ, καταγεγραμμένες σε βίντεο, παγκοίνως γνωστές, ακόμη και στο χώρο της Βουλής, χυδαιότητες που δεν φαίνεται να έχουν σοκάρει τον προεξάρχοντα της τελετής βοηθό Επίσκοπο Ευρίπου, παρ’όλο που στρέφονται έμμεσα και κατά εκείνου του μεγάλου τμήματος της Ιεραρχίας που ασκεί την ομοφυλοφιλία, όπως προκύπτει από τα κραυγαλέα γεγονότα που έχουν δημόσια αποκαλυφθεί, αλλά και ομολογηθεί εκ των ένδον («Γεμίσαμε ομοφυλόφιλους Μητροπολίτες»-Espresso, 17.1.2007-πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου παπάδων Ελλάδας Ευστάθιος Κολλάς) και επισήμως αγνοηθεί από την Εκκλησία με κοινή συνενοχή και ιερή Ομερτά. Τι έχει πει λοιπόν ο δημοτικός σύμβουλος και ενορίτης της Αρχιεπισκοπής; Από τα άπαντα των χυδαιολογιών του αντιγράφω: « Μόλις γ@@@@@ μια αδερφή» (Ελεύθερος Τύπος 15 ΜΑΪΟΥ 2017. «Πρωτοφανές είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη Βουλή με τον Ηλία Κασιδιάρη…καθώς αποχωρούσε από την αίθουσα της Βουλής εξαπέλυσε χυδαία επίθεση…χρησιμοποιώντας απίστευτους χαρακτηρισμούς..»). Ο (αντικανονικός) βοηθός Επίσκοπος της ανύπαρκτης Επισκοπής Ευρίπου κ.Παναγόπουλος, ένα μιτροφόρο προϊόν της αντισυνταγματικής (το Σύνταγμα, στο άρθρο 3, απαιτεί την «απαρασάλευτη» τήρηση των Ι.Κανόνων, οι οποίοι ρητά απαγορεύουν Επίσκοπο χωρίς ποίμνιο-«απολελυμένη χειροτονία») βιομηχανίας παραγωγής δεσποτάδων του Αρχιεπισκόπου Λιάπη, πρώην καλόγερος της Μονής Σχιστού Περάματος και πρωτοσύγκελος της στημένης (1967) από τη Χούντα Μητρόπολης Νικαίας, οι τρεις μητροπολίτες της οποίας έχουν καταγγελθεί αντίστοιχα για φασισμό, ομοφυλοφιλία και πλουτισμόΦασισμός, εκπόρνευση, κλεψιές…η ιστορία της  Μητρόπολης της Κοκκινιάς που την έκαναν Νίκαια»), δεν δείχνει ενοχλημένος από την παρουσία του Κασιδιάρη, που κορδώνεται με κωμικό τρόπο κοντά του [βλ. και «Γιατί πρέπει να κατεδαφιστεί η Μητρόπολη Νικαίας»-sinialo.espiv.net, 6.9.2014. «κατά τη δεκαετία του 90, δύο μέλη οργάνωσης που αυτοαποκλήθηκε «Λυσσασμένοι Αναρχικοί», περνώντας με μία μοτοσικλέτα από τη δυτική πλευρά της IEPACMHTPOΠΟΛΕΩC, πέταξαν εμπρηστική βόμβα στην λιμουζίνα του μητροπολίτη NIKAIAC, η οποία πήρε φωτιά και καταστράφηκε…κανείς από τους αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες που υπήρξαν στη γειτονιά δεν κατέδωσε τους δράστες στις αρχές…Το οικόπεδο, το οποίο ως τότε ήταν δημόσιο (αποτελούσε μέρος της πλατείας), το παραχώρησε κατά κυριότητα στην Εκκληcία της Ελλάδοc ο διορισμένος δήμαρχος της Νίκαιας, ο οποίος λεγόταν Πλυτζανόπουλος.…πρόκειται για πολιτικό, όσο και βιολογικό συγγενή τού ηγέτη των ελληνικών αρχών κατοχής στη δεκαετία του του 40…το κτίριο αυτό κτίστηκε εκεί,…μόνο και μόνο για να διασπάσει την ενότητα του χώρου και να εξαφανίσει τη σύνδεση και τους συνειρμούς του τοπίου. Βρίσκεται…ανάμεσα στον τόπο συγκέντρωσης και στον τόπο εκτέλεσης…»].

Να σημειώσω πως σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, όπως τη θεμελίωσαν οι προφήτες της Π.Διαθήκης, που συγκρούστηκαν με τους αμαρτωλούς βασιλιάδες του Ισραήλ και όπως την τίμησε ο άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων, εκδιώκοντας από το ναό τον δολοφόνο χιλιάδων Θεσσαλονικέων Χριστιανών αυτοκράτορα άγιο Μέγα Θεοδόσιο, αλλά και ‘όπως σαφέστατα ορίζουν οι Ι.Κανόνες, που απαγορεύουν συμπροσευχή με αιρετικούς (αίρεση του εθνοφυλετισμού-Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως του 1872), πολλώ μάλλον με εωσφοριστές ή με παγανιστές, ο Παναγόπουλος όφειλε να είχε διώξει τον Κασιδιάρη, να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον καλέσει σε μετάνοια. Θέλω να υπογραμμίσω πως η ασέβεια του Επισκόπου είναι τερατώδης, γιατί τα Θεοφάνεια δεν είναι μια απλή γιορτή, είναι η ημέρα που κατά την Ορθοδοξία φανερώθηκε στους ανθρώπους επίσημα η Αγία Τριάδα («η της Τριάδος  εφανερώθη προσκύνησις»), ο Πατήρ με τη φωνή του, ο Υιός ενανθρωπισμένος και το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι.
Το υπόλοιπο ρεπορτάζ της Χ.Α. με συμφυρμό στελεχών της με αγιαστές των νερών παπαδίσκους και με σχετικές αποκαλυπτικές μιας αθέμιτης οικειότητας, φωτογραφίες («Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αυγής για την Καλλιθέα, έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους εκπροσώπους του Κλήρου»), μπορεί να το αναζητήσει ο ερευνητικός και ανθεκτικός στις ιερές ιταμότητες αναγνώστης μας, με «γκουγκλάρισμα».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Ιδού ο Μητροπολίτης των Παλαιών Πατρών:
https://www.youtube.com/watch?v=OXiD3Z5HPVw&feature=emb_title

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, φασισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Τα Θεοφάνεια είναι ναζιστική παγανιστική εθνική γιορτή;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μα τι του βρίσκουν οι δεσποτάδες;  Εις στάσιν προσοχής και όχι προσευχής


  Έτσι προσεύχονται οι Χρυσαυγίτες


  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλλιθέα, όπου ασφαλώς παραβρέθηκε με ισχυρή παρουσία η δημοτική παράταξη της Ελληνικής Αυγής. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Τρύφων Μπουγάς, με την δημοτική σύμβουλο, Βιολέτα Κασιδιάρη, αλλά και πολλούς ακόμα υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού στις περασμένες εκλογές, βρέθηκαν τόσο στον Ιερό Ναό της Παντάνασσας Καλλιθέας, όσο και στον Αγιασμό των Υδάτων, που πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο του ΚΠΙΣΝ.Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αυγής για την Καλλιθέα, έγιναν δεκτοί με θέρμη από τους εκπροσώπους του Κλήρου, αλλά και από δημότες που νιώθουν κοντά τους τους Έλληνες εθνικιστές σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μα πάνω απ’ όλα στην καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.
  … το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Τομέας Χ». Το βιβλίο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του, «Οκτώ ιστορικά διηγήματα, για οκτώ μάχες, όπου το πνεύμα του πολεμιστή και οι αρετές του πολέμου σκιαγραφούνται στην πραγματική τους διάσταση, τόσο σε φυσικό όσο και σε μεταφυσικό επίπεδο. Ένα επικό και λυρικό ταυτόχρονα έργο, που θα διαβαστεί με κομμένη την ανάσα από όποιον αισθάνεται μαχητής σήμερα».  Προσέξτε τον Ηλία Κασιδιάρη και δείτε την συμπτωματική ομοιότητα του χαιρετισμού του με την τελευταία εικόνα όπου φαίνεται ο μακελάρης του Όσλο, Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ

  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/49653/o-thaymastis-ton-ss-logotehnis-street-fighter-sti-voyli-me-tin-hrysi-aygi
  LIFOTEAM4.8.2013 | 17:55


  https://left.gr/sites/default/files/styles/large/public/kasidiaris_10_0.jpg https://m.eirinika.gr/images/datafiles1/48577.jpg

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/220721_katadikastike-o-kasidiaris-gia-sykofantiki
  27.11.2019, 15:49
  Καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης για συκοφαντική δυσφήμηση στον Ηλία Σταύρου
  efsyn.gr

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/151816_telesidiki-katadiki-kasidiari-gia-protropi-se-bia
  26.05.2018, 12:02
  Τελεσίδικη καταδίκη Κασιδιάρη για προτροπή σε βία
  efsyn.gr
  Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απέρριψε την έφεση του Ηλία Κασιδιάρη και τον καταδίκασε τελεσίδικα για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σχετικά με ομιλία του στον Ασπρόπυργο το 2011.

  https://crashonline.gr/epikairotita/646321/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%AF/

  ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ! Αθώα η Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη
  22 Μαρτίου 2016

  Αθώα έκρινε το Ι Τριμελές Πλημμελειοδικείο την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη, η οποία δικάστηκε για τις κατηγορίες της ψευδορκίας και συκοφαντικής δυσφήμισης του κατηγορουμένου μετά από μήνυση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη.
  Το δικαστήριο, στο οποίο προσήλθε με εντολή της Έδρας ο βουλευτής, έκρινε ότι η καθηγήτρια λόγω “μη συγκρότησης της αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων”. Η υπόθεση αφορά την μαρτυρία της κ. Μαυρή-Βαβαγιάννη σχετικά με επίθεση σε βάρος φοιτητή το 2007 στην Πανεπιστημιούπολη από ομάδα ατόμων. Η καθηγήτρια ήταν αυτόπτης του περιστατικού και είχε καταθέσει τα στοιχεία του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, το οποίο ανήκε στον Ηλία Κασιδιάρη. Για την υπόθεση αυτή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών και αμέσως μετά μήνυσε την καθηγήτρια.
  Ο μηνυτής δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν επιθυμεί την δίωξη της καθηγήτριας υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει αν η αντίδικος του “είχε κάποιο δόλο για την προσβολή της υπόληψης μου”. Αναγνώρισε ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, πως η καθηγήτρια όφειλε να πράξει αυτό που έκανε , δηλαδή να δώσει στις αρχές τον αριθμό του αυτοκινήτου που είχε εμπλακεί στην επίθεση.
  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πανεπιστημιακός δήλωσε: “Μετά από εννέα χρόνια, ήρθε μία νίκη ενάντια σε αυτούς που προτρέπουν τον κόσμο να μην ασχολείται με τα κοινά και να μην καταγγέλει αυτά που βλέπει. Δεν είναι προσωπική δικαίωση, αλλά για όλους”.

 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  https://www.protothema.gr/greece/article/281103/serafeim-tagma-sataniston-h-xrysh-aygh-/
  25/05/2013, 10:59
  Σεραφείμ: Τάγμα σατανιστών η Χρυσή Αυγή

  Προσάπτει στο ακροδεξιό κόμμα παγανιστικές και αποκρυφιστικές ιδεολογικές απαρχές…
  Νέα επίθεση εναντίον της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, προσάπτοντας στο ακροδεξιό κόμμα παγανιστικές και αποκρυφιστικές ιδεολογικές απαρχές που σήμερα έχουν ενδυθεί με τον «μανδύα του ναζιστικού συστήματος».

  Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο μητροπολίτης Πειραιώς είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι τάγμα του σατανισμού και του παγανισμού, ωστόσο, όπως δήλωσε δεν θεωρεί πως είναι εκτός συνταγματικού πεδίου, καθώς «έχει εκλεγεί από περίπου 400.000 συνέλληνές μας».

  https://www.protothema.gr/politics/article/274042/serafeim-kata-kasidiarh-gia-eidololatreia-/

  Σεραφείμ κατά Κασιδιάρη για ειδωλολατρεία

  24/04/2013, 11:48 103

  Επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιώς κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής

  https://www.enikos.gr/society/537552/i-xrysi-avgi-ston-kaiada-tou-satanismou
  Η Χρυσή Αυγή στον… Καιάδα του σατανισμού
  9:16 πμ, Δευτέρα 25 Σεπ 2017

  http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/politika/xrysh_abgh_2.htm

  Ο «χριστιανισμός» του εθνικοσοσιαλιστικού, εθνικιστικού αποκρυφισμού – Χρυσή Αυγή

  Πρώτα Έλληνας και μετά Χριστιανός, ή πρώτα Χριστιανός και μετά Έλληνας;

  Τι κρύβεται πίσω από τις δήθεν φιλικές προς τον Χριστιανισμό δηλώσεις τής Χρυσής Αυγής

  https://www.iefimerida.gr/news/49497/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B6%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%89%CF%83%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85

 3. Ο/Η Antifa2 λέει:


  Μιχαλολιάκος: «είμαστε η σπορά των Nικημένων του 1945 »

  Tι έλεγε ο Νίκος Μιχαλολιάκος για τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοδαπούς

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ευτυχώς τελικά όλα ήταν εντάξει, ακόμη και με τα εκατομμύρια του μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομου, που τα είχε βγάλει με τον τίμιο ιδρώτα του.

  «Η επιστολή, για το περιεχόμενο της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που έχουν γίνει στο ΣΔΟΕ σχετικά με παράνομο πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων και ότι εφ’ όσον, από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων προκύψει μη αιτιολογημένη από τα δηλωθέντα εισοδήματα περιουσιακή κατάσταση, θα κληθεί από το ΣΔΟΕ ο ελεγχόμενος».

  http://www.alphafm.gr/archives/58511

  Τα Χρυσά Ράσα! 10 Μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ – Έχουν λογαριασμούς πάνω από 1 εκατ. ευρώ!

  Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα την περίπτωση του Μητροπολίτη Νικαίας, ο οποίος ελέγχεται με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για να διαπιστωθεί εαν ευσταθούν οι καταγγελίες που τον φέρουν να είναι υπεύθυνος για ατασθαλίες στα οικονομικά της Μητρόπολης του.

  Μέχρι πρόσφατα τα οικονομικά των Μητροπόλεων και των επικεφαλής τους ήταν άβατο αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει.

  https://www.iefimerida.gr/news/79986/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%C2%AB%CE%BE%CE%B5%CF%88%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82

  ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΑΛΕΞΙΟΣ
  Το ΣΔΟΕ «ξεψαχνίζει» τα λεφτά του μητροπολίτη Νικαίας
  05|12|2012 | 18:44
  Το ΣΔΟΕ «ξεψαχνίζει» τα λεφτά του μητροπολίτη Νικαίας

  NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  Πλήρη έλεγχο στην περιουσία και τους λογαριασμούς του μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έπειτα από καταγγελίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.

  Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις έπειτα από δημοσιεύματα που θέλουν τον μητροπολίτη Νικαίας και μέλη της οικογένειάς του να έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, έπαυλη με πισίνα, αλλά και ακριβά αυτοκίνητα.

  Μπορεί ο ίδιος ο μητροπολίτης Αλέξιος να αρνείται τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και τον εμφανίζουν να διαθέτει τουλάχιστον οκτώ ακριβά ακίνητα μαζί με την οικογένειά του, ωστόσο, ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε το ΣΔΟΕ να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.

  https://www.iefimerida.gr/news/78753/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%83

  ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  Μεσογαίας προς Ιερώνυμο: Η Εκκλησία διασύρεται, οι δημοσιογράφοι είναι θρασείς, παρεμβείτε στο ΣΔΟΕ, επιτέλους
  ΕΛΛΑΔΑ28|11|2012 | 11:32
  NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  Με μια σκληρή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, ζητά από τον κ. Ιερώνυμο να κινητοποιηθεί και αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως η σιωπή πλήττει την Εκκλησία.

  Ο Σεβασμιωτάτος σε επιστολή που απευθύνει στον Αρχιεπίσκοπο ζητά να διαψεύσει άμεσα το ΣΔΟΕ τα όσα κυκλοφορούν και σπιλώνουν, όπως τονίζει, αρχιερείς ή να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια τους αφορά, ακόμη και να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά του κάθε μητροπολίτη.
  Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κάνει λόγο για διασυρμό της Εκκλησίας που οφείλεται «στο δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητας, της σιωπής του ΣΔΟΕ και της αμηχανίας των αρχιερέων».

  Ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Μεσογαίας στον Αρχιεπίσκοπο:

  «Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας αήθους πολεμικής κατά της Εκκλησίας μας, η οποία βασίζεται σε ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις, διασύροντας δημόσια επώνυμους η ανώνυμους αρχιερείς, σπιλώνοντας το κύρος της αρχιερωσύνης και καταρρακώνοντας την εικόνα, την αξιοπρέπεια και τη μαρτυρία μας ως Εκκλησίας.

  Επειδή στα κυκλοφορούντα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για φοβερές έρευνες και σκανδαλιστικά ευρήματα του ΣΔΟΕ, όλα βέβαια με νεφελώδεις και ασαφείς περιγραφές που εξάπτουν την αντιεκκλησιαστική φαντασία, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο διασυρμός της Εκκλησίας -η πολύ περισσότερο να αναφανεί η αλήθεια- να ζητήσετε άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, η υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα η να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μας αφορά η ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας.

  Δεν επιτρέπεται ούτε ο κάθε Μητροπολίτης να επιχειρεί πανικόβλητος να περισώσει με δηλώσεις το κύρος του η να διαψεύσει μετά βδελυγμίας τις εναντίον του συκοφαντίες, ούτε να αιωρούνται σκανδαλιστικές υποψίες, ούτε τελικά να διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας από το μένος της οργανωμένης ασεβείας και το δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητος, συνεπεία δικής μας αμηχανίας και της σιωπής του ΣΔΟΕ».

  https://www.protothema.gr/greece/article/240035/ieronymos-gia-nikolao-ayta-einai-fanfares/
  Ιερώνυμος για Νικόλαο: «Αυτά είναι φανφάρες»

  29/11/2012, 13:09 Upd: 29/11/2012, 15:05 22

  Μια αποκλειστική δήλωση του Αρχιεπισκόπου στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN στάθηκε ικανή για την έναρξη ενός πολέμου μεταξύ ιερών αμφίων…

  Μια αποκλειστική δήλωση του Αρχιεπισκόπου στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN στάθηκε ικανή για την έναρξη ενός πολέμου μεταξύ ιερών αμφίων…Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε «φανφάρα» τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ.Νικόλαο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έστειλε μια επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας απαντήσεις στο θέμα ελέγχων του ΣΔΟΕ στα οικονομικά των Ιεραρχών.

  https://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/24719/sdoe-kamia-vasimh-kataggelia-gia-ploytismo-ekklhs.html

  ΣΔΟΕ: Καμία βάσιμη καταγγελία για πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων
  10/12/2012

  Καμία βάσιμη καταγγελία δεν υπάρχει προς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για παράνομο πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων, όπως αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Ειδικού Γραμματέως του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

  Η επιστολή, για το περιεχόμενο της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που έχουν γίνει στο ΣΔΟΕ σχετικά με παράνομο πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων και ότι εφ’ όσον, από την επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων προκύψει μη αιτιολογημένη από τα δηλωθέντα εισοδήματα περιουσιακή κατάσταση, θα κληθεί από το ΣΔΟΕ ο ελεγχόμενος.

  Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει ενημέρωση από το ΣΔΟΕ με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου στα οποία γίνεται λόγος για ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που εντόπισαν περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού στην Εκκλησία.

 5. Ο/Η Πατρινός λέει:


  Ο εθνικός δεσπότης της Πάτρας μας θα επιληφθεί επιτέλους της υπόθεσης του κουσουριού του Χριστόδουλου;
  Κρίμα δεν είναι να κατηγορεί αρχιμανδρίτης των Πατρών των άγιο Χουντόδουλο για ομοφυλόφιλο και να στενοχωρούνται ο Στόχος και τα θεοσεβή Χρυσάβγουλα;

  http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2016/05/blog-post_29.html

  Κυριακή, 29 Μαΐου 2016
  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΝΩΜΗ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΣΟΥΡΙ» ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  Η στήλη Το Σήμαντρο της πατρινής εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ, στο φύλλο της 20ής Μαϊου 2016 (παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα), επαναφέρει το θέμα που πρώτη η Ιδιωτική Οδός έθεσε, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΚΟΣΜΟΣ της Πάτρας, σύμφωνα με το οποίο ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος φέρεται να είπε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ομοφυλόφιλος (είχε το “κουσούρι” γράφει κατά λέξη το δημοσίευμα) και “προτιμούσε να χειροτονεί ιερείς που είχαν το κουσούρι”.
  Για το θέμα απευθύνθηκα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία παρέπεμψε το θέμα στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, δια τα κατ’ αυτόν, αλλά τίποτα δεν έγινε. Δείτε σχετικά εδώ.
  Καλώ τον κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών να δώσει ένα τέρμα σ’ αυτή την ιστορία, ζητώντας συγγνώμη για το ατόπημά του. Αν δεν το κάνει «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»!
  Γιατί υπάρχει και ο δρόμος που μας υποδεικνύει ο κληρικός Κύριλλος Κωστόπουλος με ιδιόχειρο σημείωμά του προς τον επίσης κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών π. Παναγιώτη Μεντζά: «Θα κινηθώ μέσω μηνύσεων».
  Το σχετικό σημείωμα αναδημοσιεύεται στη στήλη «Σήμαντρο», αλλά το έχει βάλει και η Ιδιωτική Οδός εδώ.
  Για το ίδιο θέμα δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις μας:
  – ΤΙ ΠΑΠΑΣ, ΤΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ… ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…
  – ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΛΛΟΝ ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  – «ΟΧΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΣΟΥΡΙ»
  – ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ;;;
  – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 6. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  https://sinialo.espiv.net/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80/

  Γιατί πρέπει να κατεδαφιστεί η Μητρόπολη Νικαίας
  ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 06/09/2014

  Στη φωτογραφία αυτή, βλέπουμε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ή κάποιας δορυφορικής του οργάνωσης να μιλά προς τους συγκεντρωμένους στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (πρώην, και για τους περισσότερους ακόμα και τώρα, «πλατεία Οσίας Ξένης») κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για την 70ή επέτειο από το μπλόκο της Κοκκινιάς.

  Φέτος, όπως κάθε άλλη φορά, ο εκπρόσωπος στην ομιλία του αναφέρθηκε πρώτα στο ιστορικό της ημέρας· δηλαδή εξήγησε πώς οι Γερμανοί και οι Έλληνες συνεργάτες τους, με επικεφαλής τον διοικητή των γερμανοτσολιάδων Ιωάννη Πλυτζανόπουλο, συγκέντρωσαν στην πλατεία όλους τους άνδρες κατοίκους από 14 μέχρι 60 χρονών, και πώς μετά οι κουκουλοφόροι υπέδειξαν αρκετές δεκάδες από αυτούς οι οποίοι οδηγήθηκαν στην παρακείμενη μάντρα και εκτελέσθηκαν. Στη συνέχεια στηλίτευσε τις προσπάθειες της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των αναθεωρητών να διαστρεβλώσουν και να σβήσουν τη μνήμη των γεγονότων και των ηρωικών θυσιών του λαού μας και των κομμουνιστών ως πρωτοπόρων του και να εξαγνίσουν τους δωσίλογους, καθώς και τους Χρυσαυγίτες που είναι οι πολιτικοί και συχνά οι βιολογικοί τους απόγονοι. Επίσης, καταδίκασε τις ενέργειες του «κράτους εγκληματία» Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

  Δεν βρήκε όμως λίγο χρόνο να αναφερθεί σε μία πολύ πιο υλική και μόνιμη –και απολύτως επιτυχημένη- προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής μνήμης. Η διαστρέβλωση αυτή βρισκόταν, και βρίσκεται κάθε μέρα, μπροστά στα μάτια μας, στα μάτια όλων όσων είχαν συγκεντρωθεί χθες και γενικά όλων όσοι κατοικούν στη Νίκαια ή περνάνε απ’ αυτή. Ίσως όμως γι’ αυτό ακριβώς δεν τη βλέπουμε.

  Πρόκειται ακριβώς για το ογκώδες κτίριο με τις καμάρες που εμφανίζεται πίσω από τον ομιλητή. Από το κτίριο αυτό κρέμεται η ελληνική σημαία –η ίδια που κραδαίνουν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους- αλλά και, δίπλα της, μία ακόμη σημαία, βυσσινί και κίτρινη, η οποία προορίζεται να δώσει μία χροιά βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, σε συνδυασμό με την επιγραφή ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC NIKAIAC.

  Καθόμουν στο παράθυρο και χάζευα τα μεσημέρια του χειμώνα τον ήλιο που έμπαινε από το παράθυρο και με ζέσταινε. Υπήρχε πάντα εκείνο το ψηλό κτίριο με τις πολλές καμάρες και τις βεράντες, πάντα ερμητικά κλειστό και παράταιρο στην συνοικία. Φτιάχτηκε για να ’ναι ωραίο … αλλά δεν ήταν … ίσως μόνο εκείνα τα μεσημέρια που το έλουζε το φως από το παράθυρο να αποκτούσε κάποια γοητεία. Αργότερα έμαθα πως ήταν η Μητρόπολη Νικαίας, ένα κτίριο που είχε να κάνει με την εκκλησία αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς είναι … παίζαμε θυμάμαι στα σκαλιά της εισόδου, στην είσοδο του γκαράζ, στο πίσω αίθριο, καμιά φορά χτυπούσαμε τα τζάμια στα παράθυρά του αλλά αυτό δεν αποκρινόταν ποτέ, ήταν πάντα σιωπηλό και απόμακρο. Σχεδόν πίστευα πως ήταν μασίφ όλο πως δεν είχε μέσα τίποτε άλλο παρά τσιμέντο όπως απέξω.

  Αντίθετα απ’ ό,τι θα πίστευε κανείς, το κτίριο αυτό δεν στεγάζει την Οσία Ξένη, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι και έχει πολύ μικρότερο εμβαδόν, ύψος και όγκο (περίπου το ένα τρίτο του άλλου κτιρίου). Δεν στεγάζει ούτε το μητροπολιτικό ναό της Νίκαιας· αυτός είναι ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκεται σε άλλο σημείο της πόλης. Είναι απλώς η διοικητική έδρα της Μητρόπολης και στεγάζει γραφεία και κατοικίες ιερέων. (Σύμφωνα με το οικείο άρθρο στην Βικιπαίδεια, το κτίριο «φιλοξενεί πέραν των άλλων βιβλιοθήκη και μουσείο με κειμήλια από τη Μικρά Ασία». Ο ισχυρισμός όμως αυτός δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται· καμία σχετική ένδειξη δεν υπάρχει στην είσοδο του κτιρίου).

  Το κτίριο αυτό δεν υπήρχε ανέκαθεν. Στις παρακάτω φωτογραφίες, βλέπουμε ανθρώπους να φωτογραφίζονται μπροστά στο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, ενώ πίσω απ’ αυτό είναι απλώς ο ελεύθερος ορίζοντας· η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC απουσιάζει.


  Από τους ανθρώπους αυτούς, αρκετοί ζουν ακόμα, και μπορούν να μας μιλήσουν.

  … «Πάμε στο άγαλμα … » λέγαμε και εννοούσαμε το μνημείο των «Πεσόντων». Ήτανε μεγάλη υπόθεση την εποχή εκείνη να βρεις χώρο να κάτσεις στο βάθρο του αγάλματος εκεί ανάμεσα στα πόδια του αγγέλου που κρατούσε με δόξα και τιμή τον νεκρό στα χέρια του. Έκανε μια εσοχή θυμάμαι η μαρμάρινη βάση με το άγαλμα που σε αγκάλιαζε σα θρόνος και όποιος προλάβαινε να κάτσει έκανε τον βασιλιά! Διαφέντευε όλη την πλατεία! Πίσω του είχε την Μητρόπολη και την λογάριαζε παλάτι του! Άλλοι πάλι πιο παράτολμοι προτιμούσαν να σκαρφαλώσουν στο άγαλμα να παλέψουν με αυτό να αναμετρηθούν. Σχεδόν κάθε απόγευμα το άγαλμα ήταν γεμάτο από παιδιά που σαν τσαμπιά κρέμονταν από πάνω του.

  Μα η Μητρόπολη δεν ήταν πάντα εκεί… ούτε το άγαλμα, μια μέρα η μητέρα μου τα είπε όλα, για το μπλόκο, τους Γερμανούς και τους άλλους, την μάντρα, τις εκτελέσεις, τη Χούντα, τη Μητρόπολη, και ακόμα πιο παλιά για ένα μέρος που το έλεγε «πατρίδα» αλλά δεν ήταν στην Ελλάδα παρόλο που εμείς ήμασταν Έλληνες.»

  Ένας, δύο … πολλοί Πλυτζανόπουλοι

  Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς αντικρύζοντας αυτό το κτίριο με τη μνημειακή, σχεδόν αποικιοκρατική κλίμακα, κατασκευασμένο από τόνους τσιμέντου, είναι ότι θα προέκυψε από εργολαβία με ανάθεση την εποχή της επταετίας.

  Το ίδιο το προαναφερθέν λήμμα στην Βικιπαίδεια αναφέρει για τη μητρόπολη Νικαίας (το νομικό πρόσωπο, όχι την έδρα του) ότι «ιδρύθηκε το 1967», χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για το ποιος την ίδρυσε και γιατί. Το κτίριο πάντως είναι γνωστό ότι κατασκευάστηκε το 1972 σε μία αγαστή συνεργασία των συνταγματαρχών με τους ορθόδοξους φονταμενταλιστές στο πλαίσιο της Ελλάδοc Ελλήνων Χριcτιανών. Το οικόπεδο, το οποίο ως τότε ήταν δημόσιο, (αποτελούσε μέρος της πλατείας), το παραχώρησε κατά κυριότητα στην Εκκληcία της Ελλάδοc ο διορισμένος δήμαρχος της Νίκαιας, ο οποίος λεγόταν Νικόλαος Πλυτζανόπουλος. Εάν το όνομα σας θυμίζει κάτι, έχετε δίκιο: πρόκειται για πολιτικό, όσο και βιολογικό συγγενή τού ηγέτη των ελληνικών αρχών κατοχής στη δεκαετία του του 40[1].

  Εάν κάποιος έχει υπόψη του την αφήγηση των γεγονότων, ή την ακούσει π.χ. από τις σημερινές γιαγιάδες και προγιαγιάδες της Νίκαιας που είδαν τότε να χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη μια ολόκληρη γενιά συμμαθητών τους, και ρίξει απλώς μια ματιά στη διάταξη του χώρου, δεν μπορεί να έχει καμία αμφιβολία: το κτίριο αυτό κτίστηκε εκεί, και με αυτές τις διαστάσεις, μόνο και μόνο για να διασπάσει την ενότητα του χώρου και να εξαφανίσει τη σύνδεση και τους συνειρμούς του τοπίου. Βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στην πλατεία και τη μάντρα, δηλαδή ανάμεσα στον τόπο συγκέντρωσης και στον τόπο εκτέλεσης, και κόβει την ορατότητα από τον έναν τόπο στον άλλο, προσθέτοντας στο χώρο ένα τελείως νέο και ξένο στοιχείο φορτισμένο με νοήματα ευσέβειας, υπακοής και ιεραρχικότητας.

  Σημειωτέον άλλωστε ότι, μέχρι και τη δεκαετία του 80, δεν υπήρχε καμία δημόσια κατάθεση ή παρέμβαση στο χώρο που να προορίζεται να διατηρήσει τη μνήμη του επεισοδίου ναζιστικής θανατοπολιτικής που είχε εκτυλιχθεί εκεί. Ο χώρος της μάντρας ήταν τελείως παρατημένος, ίδιος με αμέτρητους άλλους παρόμοιους χώρους στα μάτια του διαβάτη –η μνήμη των γεγονότων επιζούσε μόνο μέσα στις καρδιές των επιζώντων και περνούσε από στόμα σε στόμα στις επόμενες γενιές. Μόνο τη δεκαετία του 50 είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Ζογγολόπουλου, ενώ επί χούντας προστέθηκε μαρμάρινη πλάκα με την σουρεαλιστική επιγραφή: «Προδόται και μασκοφόροι κομμουνισταί, και εαμίται, ελασίται, παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17ην Αυγούστου 1944, αγνούς πατριώτας αγωνιστάς της Εθνικής Αντίστασης, τέκνα ηρωικά της Νίκαιας, οι οποίοι και εξετελέσθησαν εις τον χώρον τούτον».

  Η χονδροειδής αυτή διαστρέβλωση ήταν τόσο προκλητική, που «καρφώθηκε» και απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα φυσικά έχει αποσυρθεί· στο διαδίκτυο είναι δυνατό να βρει κανείς πολλές αναφορές και παραθέσεις της[2], συνοδευόμενες πάντα από την –εύλογη- επισήμανση του οργουελικού χαρακτήρα της. Επίσης, οι δράστες της, και αυτοί τους οποίους προσπαθούσαν να καλύψουν, έχουν εδώ και καιρό –τουλάχιστον από την εποχή τού Άξιον Εστί– γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα της ελληνικής κοινωνίας και η μνήμη τους είναι συνώνυμη της καταισχύνης και της προδοσίας. Στις διάφορες προσπάθειες να «ιδωθεί με πιο φρέσκια ματιά» η ιστορία της δεκαετίας του 40, εξ όσων έχουμε υπόψη μας δεν επιχείρησε κανείς μέχρι τώρα να εντάξει και τους Πλυτζανόπουλους ή άλλα συναφή καθάρματα (αν και ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο).

  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αρχιτεκτονική/ πολεοδομική τους παρέμβαση, η οποία συνεχίζει την καριέρα και τη δράση της ανενόχλητη.

  … Εδώ είχε μια λιμνούλα με νούφαρα και ψαράκια και πολλά δέντρα, είπε δείχνοντας τον όγκο του κτιρίου. Εμείς εδώ παίζαμε, από την πλατεία και το άγαλμα μπορούσες να δεις πέρα την μάνδρα του μπλόκου. Μετά ήρθαν αυτοί οι αλήτες και τα χάλασαν όλα! Μα δεν είχε η εκκλησία οικόπεδα να χτίσει μητροπόλεις; Γιατί να δώσουν την πλατεία μας;


  Έτρεξα να βρω την Ελένη, φίλη μου καλή τότε, παίζαμε στα σκαλιά της Μητρόπολης, μαζεύαμε μούρα μαζί και γελάγαμε με τα ίδια πράγματα. «Θέλω να σου πω κάτι πολύ σπουδαίο που μου είπε η μαμά μου!» της είπα. Τα ξεφούρνισα όλα, για το μπλόκο το μνημείο την μητρόπολη που είναι εκεί για να προσβάλει τους ανθρώπους, «Α, και κάτι άλλο … μη φιλάς τα χέρια των παπάδων, μπορεί να έχουν κατουρήσει πριν! Η μαμά μου το είπε!» Η Ελένη έδειχνε συγκλονισμένη από τις πληροφορίες μου και δεν μου ξαναμίλησε, ίσως γιατί η μαμά της ήταν καντηλανάφτισσα.

  Τιμή και δόξα στους «Λυσσασμένους Αναρχικούς»

  Για την ακρίβεια, τα 42 αυτά χρόνια το αποικιοκρατικό κτίριο δεν παρέμεινε και τελείως ανενόχλητο:

  Κάποια στιγμή κατά τη δεκαετία του 90, δύο μέλη οργάνωσης που αυτοαποκλήθηκε «Λυσσασμένοι Αναρχικοί», περνώντας με μία μοτοσικλέτα από τη δυτική πλευρά της IEPAC MHTPOΠΟΛΕΩC, πέταξαν εμπρηστική βόμβα στην λιμουζίνα του μητροπολίτη NIKAIAC, η οποία πήρε φωτιά και καταστράφηκε.

  Η αντιτρομοκρατική επισκέφθηκε την περιοχή και διεξήγαγε κάποια έρευνα, η οποία όμως δεν φαίνεται να οδήγησε πουθενά. Δεν συνελήφθη ούτε κατηγορήθηκε κανείς για την ενέργεια. Η υπόθεση μάλλον πέρασε στο αρχείο της αστυνομίας. Και μάλλον μόνο αυτής.

  Ήτανε η χρονιά των καταλήψεων … θυμός … ένα ξέχειλο ποτάμι θυμού στους μαθητές, αμηχανίας και σχεδόν πανικού στους καθηγητές. Τη μέρα των γενεθλίων μου και κάπως αργά άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Έτρεξα να δω. Καπνός, φωτιά … η κούρσα του Μητροπολίτη καιγόταν. Έτρεξα στον μπαμπά μου μας έπιασε ένα γέλιο συνωμοτικό. «Όποιος και αν το έκανε, γεια στα χέρια του!» είπα. Μετά ήρθε η αντιτρομοκρατική. Ευτυχώς εμάς δεν μας ρώτησε … την άλλη μέρα μάθαμε ότι κάτι «Λυσασμένοι αναρχικοί» ανέλαβαν την ευθύνη.

  Σε αντίθεση με τα μνημεία και τις επιγραφές, το περιστατικό αυτό δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί πουθενά, πέρα από τη μνήμη των περιοίκων. Στο διαδίκτυο εντοπίσαμε μόνο μια ασαφή αναφορά. Μερικοί από τους μάρτυρες αρχίζουν να μην είναι πλέον σίγουροι για το πότε ή και για το εάν πράγματι συνέβη ή το φαντάστηκαν. Τους το θυμίζουν όμως τα ψηλά πράσινα κάγκελα που προστέθηκαν γύρω από το κτίριο μετά την επίθεση, τα οποία υπάρχουν εκεί μέχρι και σήμερα (βλ. και τη φωτογραφία παραπάνω) και παραπέμπουν μάλλον σε ένα στοιχείο οχύρωσης, ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης, παρά στην ανοικτότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την αυτοαποκαλούμενη θρησκεία της αγάπης. Το κτίριο φαίνεται να φτιάχτηκε με σκοπό όχι μόνο τη λήθη, αλλά και την επιτήρηση. Σαν μια παραλλαγή του Πανοπτικού: το ίδιο παρακολουθεί, επιτηρεί, αλλά δεν θέλει να το βλέπουν.

  Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι κανείς από τους αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες που υπήρξαν στη γειτονιά δεν κατέδωσε τους δράστες στις αρχές, οι συνειρμοί με όσα συνέβαιναν κατά την περίοδο της κατοχής αρχίζουν να γίνονται πολλοί και όχι ιδιαίτερα κολακευτικοί για τους ενοίκους του σιδηρόφρακτου κτιρίου[3], το οποίο, σαράντα ήδη χρόνια από τότε που «φυτεύτηκε» στη συνοικία, φαντάζει κάτι τελείως ξένο και ασύνδετο προς αυτή. Περιττό να προσθέσουμε ότι ούτε οι ένοικοι του Πανοπτικού -εάν υπάρχουν- ούτε γενικά κανείς άλλος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε ποτέ στις εκδηλώσεις μνήμης για τις εκτελέσεις του 44, ούτε διοργάνωσαν ποτέ, όσο γνωρίζουμε, κάποια άλλη με δική τους πρωτοβουλία, ούτε προέβησαν σε κάποια δημόσια πράξη ή έκφραση που να δείχνει ότι λυπούνται για τους δεκάδες ανθρώπους που χάθηκαν, και τους άλλους που επέζησαν αλλά σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από το τραύμα αυτής της απώλειας, και οι οποίοι υποτίθεται ότι αποτελούν το ποίμνιό τους. Κάτι τελοσπάντων, οτιδήποτε, που να δείχνει ότι θεωρούν τους θανάτους αυτούς άξιους να πενθηθούν…

  …Η προσφυγική διάσταση

  Υπάρχει μία ακόμα διάσταση του συμβάντος της Κοκκινιάς –αλλά και συνολικά του φαινομένου της άοπλης και ένοπλης κινητοποίησης των μαζών στην Ελλάδα της δεκαετίας του 40- που έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι σκανδαλωδώς απούσα, ή ότι καταγράφεται ουσιοκρατικά και παραμορφωμένα στον ξύλινο λόγο των δημόσιων επετειακών επιτελέσεων.

  Αν κανείς διατρέξει τα ονόματα των εκτελεσμένων που αναφέρονται στην πρώην Μάντρα και νυν Μουσείο, θα βρει ανάμεσα σε αυτά εγγραφές όπως οι παρακάτω: Λάζαρος Παπουλίδης, Γεώργιος Κινανιλίδης ή Κινάνογλου, Ιωάννης Καβαδάκογλου ή Καβαδάκος, Σουλτάνα Κοβακίδου, Ευδόκιμος Ιγνατιάδης, Γεώργιος Μούχτογλου, Κοσμάς Ιορδάνογλου, Παύλος Κυζιρίδης, Σταύρος Μαλίμογλου, Αθανάσιος Χαμελίδης ή Χιμπλίδης, Απόστολος Περιζίδης, Αμφιλόχιος Τζανέτογλου, Αρτέμιδα Τριανταφυλλίδη, Σταύρος Τροχίδης ή Τριχίνογλου, Σίμος Κεστεκίδης, Ευάγγελος Μαγνήσαλης, Παύλος Κουλουψούζης, Ελευθέριος Αρναούτογλου, Παναγιώτης Φιλίπογλου ή Φιλιπίδης, Κωνσταντίνος Καμαλακίδης, Τρύφων Γεώργογλου, Σίμος Δοβλέτογλου, Ηλίας Πατόσογλου … Αλλά και: Α. Σαμιχή, Ντικράν Τοπαλιάν, Σαρκής Κεοσκεοσιάν, Κιρκόρ Καλατερτζάν ή Καλεντεριάν, Λεβόν ή Έγια Γκιουζενιάν ή Αντιγκιουζέλης, Κεβόρκ Πατσαλιάν, Αράμ Γκεοτζιάν, Αράμ Γκαρός, Μισάκ Μπιλικιάν (του Αρτίν), ΕΛΑΣίτης, Βαρταβάρ Μπιλικιάν (του Αρτίν), ΕΛΑΣίτης, Καραμπέτ Κουγιουμτζιάν …

  Το όνομα –ή ακριβώς, εν προκειμένω, τα ενίοτε περισσότερα του ενός ονόματα- που φέρει ο καθένας από τους παραπάνω ανθρώπους, δείχνει ήδη εύγλωττα αυτό που θέλουμε να πούμε πριν το πούμε: ονόματα που βρίσκονται στα όρια της κανονιστικής ελληνικότητας, με ρίζες τουρκικές, αρμενικές ή εβραϊκές και με καταλήξεις που ταλαντεύονται ακόμα ανάμεσα στο –όγλου (ή το -ιάν) και τον εξελληνισμό του σε –ίδης … ή που ταλαντεύονται γενικώς, δεν έχουν προλάβει ακόμα να κατασταλάξουν και να αφομοιωθούν στα κατάστιχα και τα δελτία ταυτότητας του έθνους κράτους … άνθρωποι που, όσο ζούσαν, η ελληνική γραφειοκρατία δεν είχε ακόμα καταφέρει να τους χωρέσει σε ένα σταθερό και μοναδικό ονοματεπώνυμο, ενώ όταν πεθαίνουν ίσως δεν ενδιαφέρεται και πολύ να τους εξατομικεύσει και να τους πενθήσει –όπως κάνει και σήμερα με τους “λαθρομετανάστες”. Το ότι η Νίκαια –όπως και η Καλαμαριά, στην οποία επίσης έγινε μπλόκο από τους Ναζί τέσσερις μέρες νωρίτερα- ήταν προσφυγομάνα, ήταν ήδη γνωστό· λιγότερο γνωστό είναι ότι σε αυτήν υπάρχει ακόμα και σήμερα συνοικία που λέγεται Αρμενικά, η οποία βρίσκεται δυτικά από τα (ακριβώς) Μανιάτικα –ακόμα μια συνοικία δηλωτική της γεωγραφικής/ εθνοτικής προέλευσης των κατοίκων της. Από τα Μανιάτικα επιχείρησαν να εισβάλουν οι ταγματασφαλίτες στη Νίκαια κατά τη μάχη του Μαρτίου του 44, ενώ επιφανή στελέχη της σημερινής Χρυσής Αυγής προέρχονται επίσης από εκεί (όπως άλλωστε και από την ίδια τη Μάνη).

  Ο πατέρας μου έλεγε πως όλοι οι αστυνόμοι ήταν απ’ τα Μανιάτικα, αυτή η περιοχή είναι κάτω από την οδό Τζαβέλα, πολύ φτωχοί και αυτοί, αλλά άλλη φάρα, ξεροί όπως ο τόπος τους και η γειτονιά τους χτισμένη όπως η Μάνη. Αυτοί ήταν η παλιά Ελλάδα και οι Κοκκινιώτες ήταν οι Τουρκόσποροι. Είχαν και στα Μανιάτικα πολλούς κομμουνιστές μαζί με πολλούς φασίστες. Οι μισοί σκοτώσαν τους άλλους μισούς στον εμφύλιο κάτω στη Μάνη.

  Η γενικευτική αφήγηση για την “ηρωική Ελλάδα που αντιστάθηκε σύσσωμη” έχει παραγάγει και τις εξίσου ουσιοκρατικές υπο-αφηγήσεις της για επιμέρους περιπτώσεις, π.χ. “οι πρόσφυγες αντιστάθηκαν μαζικά γιατί ήταν πατριώτες (ή/ και δημοκράτες)”. Εμείς δεν μιλάμε γι’ αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει το ερώτημα τι ήταν πάντοτε μια πληθυσμιακή ομάδα, (μόνη δυνατή απάντηση: τίποτε), αλλά τι έγινε/ γίνεται. Όχι το être αλλά το devenir minoritaire. Θεωρούμε ότι αυτό που αποτυπώνεται σε όλα αυτά τα στοιχεία από την ιστορία των οδομαχιών, τη χωροταξική διάταξη των οικισμών, το νομαδισμό των ονομάτων τους, των ονομάτων των οδών (Ικονίου, Κασταμονής, Κιλικίας, Λαοδικείας, Μερσίνης) και των ανθρώπων, και την οικο-πολεοδομική δράση του ελληνικού κράτους (και παρακράτους) και των ιδεολογικών του μηχανισμών, είναι η προσπάθεια ελέγχου και πειθάρχησης των «επικίνδυνων πληθυσμών» που αποτελούσαν οι ύποπτων εθνικών και κοινωνικών φρονημάτων πρόσφυγες της δεκαετίας του 20. Όπως επίσης, και κυρίως, η έξοδος, η λιποταξία των εσωτερικά αποικιοκρατούμενων αυτών πληθυσμών από την έγκληση του έθνους-κράτους ή/ και του κεφαλαίου, τα δίκτυα αλληλεγγύης που συγκροτούσαν και το σύνολο των πρακτικών που ανέπτυσσαν οι οποίες διαρκώς ξεχείλιζαν, περίσσευαν από τις προσπάθειες του κράτους και των ιεραποστόλων του να τους αστυνομεύσουν[4].

  Κάτι ακόμα που προκύπτει από την εξέταση αυτή είναι η γενεαλογική σύνδεση της ελληνικής ακροδεξιάς με αυτή την προσπάθεια του ελληνικού κράτους να επιτύχει μία πλήρη γνώση, κωδικοποίηση και ταξινόμηση σχετικά με τους άγνωστους και (γι’ αυτό) επικίνδυνους πληθυσμούς που συνέρρευσαν απότομα μέσα στα σύνορά του κατά τη δεκαετία του 20. Για τις ανάγκες μιας άμεσης πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης, μπορεί να είναι ενίοτε χρήσιμο να λέμε ότι «οι Χρυσαυγίτες είναι απόγονοι των ταγματασφαλιτών». Από αναλυτική άποψη όμως, είναι πιο ενδιαφέρον να διαβάσουμε τόσο τους μεν, όσο και τους δε ως ισάριθμες εκφράσεις μιας γενεαλογίας αιχμαλώτισης, ως λίγο ή πολύ ασταθείς στρατολογήσεις των ελληνικών ή/ και γερμανικών αρχών κατοχής για τη δημιουργία δικτύων παρακολούθησης, καταγραφής και εάν χρειαστεί –που συχνά χρειάζεται, όπως φάνηκε πιο πρόσφατα στη δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα από μέλη της ΧΑ Νίκαιας- καταστολής των εσωτερικά αποικιοκρατούμενων πληθυσμών.


  Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι, όποτε εξετάσουμε λίγο τα φαινόμενα αυτά, σε κάθε βήμα ξεπροβάλλει η ιδέα ότι η εθνοτική διάσταση καθόρισε εξίσου με την ταξική, αν όχι περισσότερο –ή από κοινού και σε συνδυασμό με αυτή- τη συμμετοχή στην αντίσταση (που έρχεται πρώτα). Άλλωστε, οι δύο αυτές διαστάσεις δεν είναι στεγανά διακριτές, αλλά συχνά είναι δύο ονόματα για το ίδιο ουσιαστικά φαινόμενο. Ας πούμε, η ίδια η Μάντρα όπου έγιναν οι εκτελέσεις, και όπου σήμερα στεγάζεται το μουσείο και διασώζονται τα προαναφερθέντα ονόματα, ήταν παλιό ταπητουργείο, ήδη ανενεργό την περίοδο της κατοχής, μιας αγγλικής εταιρείας με την εύγλωττη επωνυμία «Oriental Carpet». Ως εργατική δύναμη στο εργοστάσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν προφανώς οι ξεριζωμένοι από τις περιφράξεις των νέων καθαρών κρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας, μόλις αυτά επέτυχαν την «εθνική τους ολοκλήρωση», οι οποίοι –και οι οποίες- είχαν χάσει κάθε άλλη πρόσβαση σε μέσα παραγωγής και διέθεταν ήδη αρκετή τεχνογνωσία στην παραγωγή ανατολικών χαλιών. Ένας πληθυσμός χωρίς μέσα επιβίωσης για ένα κεφάλαιο σε αναζήτηση «γυμνής ζωής» προς εκμετάλλευση.

  Ευτυχώς, η διάσταση αυτή τελευταία άρχισε να αναφέρεται και να θεματοποιείται πιο συστηματικά σε ιστορικές μελέτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη το οποίο ανέδειξε τη διάσταση αυτή σε σχέση με τις αθηναϊκές προσφυγικές συνοικίες του Βύρωνα και της Καισαριανής. Μία ανάλογη εργασία μένει να γίνει και για την Κοκκινιά, όπως βέβαια και για την Τούμπα ή την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, και σίγουρα για άλλες συνοικίες άλλων πόλεων. Από πρακτική όμως άποψη, πρέπει επίσης να επινοήσουμε τρόπους ώστε να ενταχθεί η διάσταση αυτή στη δημόσια επιτέλεση της μνήμης και την πένθηση των απωλειών, κατά τρόπο που να μας βοηθά να ανοίξουμε μία γραμμή φυγής από την ουσιοκρατία του έθνους ή της τάξης ή του κόμματος που πάντοτε αντιστέκεται.

  Στο λύκειο άλλαξα σχολείο. Ούτε που ήθελα να ακούσω για τα σχολεία της γειτονιάς, διευθυντές, γυμνασιάρχες, δάσκαλοι, καθηγητές όλοι αφοσιωμένοι στην «εξημέρωσή» μας, στη μετατροπή των ατίθασων παιδιών, γόνων των τουρκόσπορων και των κομμουνιστών, σε γνήσιους πατριώτες και Ευρωπαίους πολίτες! Θυμάμαι μια ζωή οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να κουνάν το κεφάλι με απόγνωση: «είστε το χειρότερο τμήμα!» να λένε, αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν «καλά» τμήματα στο σχολείο -όλα τα τμήματα ήταν «χειρότερα». Εμείς εδώ στην Νίκαια είμασταν πάντα οι απολίτιστοι ξένοι, ατίθασα παιδιά από γονείς ανατολίτες, και αυτοί οι εκπολιτιστές. Πέρασαν χρόνια για να το καταλάβω. Ίσως αν το είχα καταλάβει νωρίτερα να είχα κανονικοποιηθεί και να μην έλεγα τώρα αυτά που λέω …

  [i] Σημειωτέον ότι, το Μάιο του 1984, ένας πλοίαρχος του ελληνικού εμπορικού ναυτικού ονόματι Αντώνιος Πλυτζανόπουλος, κυβερνήτης του φορτηγού «Γαρυφαλιά» που έπλεε ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας, είχε ρίξει στη θάλασσα έντεκα Αφρικανούς λαθρεπιβάτες «για να τους φαν οι καρχαρίες» (όπως και πράγματι συνέβη τελικά). Με βάση τη σπανιότητα του επωνύμου τείνουμε να υποθέσουμε ότι επρόκειτο για γόνο της ίδιας εκλεκτής οικογένειας, αλλά δεν μπορέσαμε να το επαληθεύσουμε από κάπου. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για ιδεολογικό της συγγενή.

  [2] Από μία τέτοια παράθεση την αντιγράψαμε κι εμείς παραπάνω. Διατηρούμε επιφυλάξεις για την ακρίβεια της διατύπωσης, η οποία φαίνεται να έχει προσαρμοσθεί κάπως στη δημοτική.

  [3] To 1982, o σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος γύρισε για λογαριασμό της ΕΡΤ ένα ημιδραματοποιημένο ντοκυμανταίρ με τίτλο «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Στην ταινία αυτή, που είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά, μεταξύ άλλων υπάρχει ένα πλάνο (λίγο πριν και λίγο μετά το 42ο λεπτό) όπου εμφανίζονται κομπάρσοι –ενδεχομένως οι ίδιοι οι επιζώντες κάτοικοι που παίζουν τους εαυτούς τους- συγκεντρωμένοι μπροστά στην εκκλησία της Οσίας Ξένης, και άλλοι που υποδύονται Γερμανούς στρατιώτες να τους επιτηρούν με βλοσυρό ύφος και αυτόματα στα χέρια. Στο πλάνο λοιπόν αυτό, οι Γερμανοί στρατιώτες στέκονται … στο μπαλκόνι του κτιρίου της Μητρόπολης!!! Το οποίο φυσικά δεν υπήρχε το 44, αλλά όταν ο σκηνοθέτης χρειάστηκε έναν χώρο που να δείχνει εχθρικός, απειλητικός και εξουσιαστικός για τους κατοίκους της Νίκαιας, αυτό εμφανίστηκε ως η πιο εύλογη επιλογή. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Γρηγοράτος είχε υπόψη του την προϊστορία του κτιρίου και θέλησε να κάνει έναν υπαινιγμό σε αυτήν, ή απλώς με βάση την εικόνα του υπέθεσε ότι αυτός ήταν ο πιο φυσικός χώρος για να στέκονται οι Γερμανοί. Πάντως, οι θεατές που δεν γνωρίζουν πότε χτίστηκε η Μητρόπολη, μένουν με την εντύπωση ότι προϋπήρχε του μπλόκου.

  [4] Για όλα αυτά ας μας επιτραπεί να παραπέμψουμε στο: Άκης Γαβριηλίδης, Εμείς οι έποικοι. Ο νομαδισμός των ονομάτων και το ψευδοκράτος του Πόντου, Ισνάφι, Γιάννινα 2014. Επίσης, το παρόν κείμενο αντλεί από το έργο «Ανασκαφή 2004» της Μαρίας Σαρρή, μια εικαστική προσέγγιση του χώρου με επιτόπια έρευνα, συλλογή στοιχείων και περφόρμανς.

  *επιλεγμένα αποσπάσματα από το κείμενο των Άκη Γαβριηλίδη – Μαρίας Σαρρή

 7. Ο/Η laskaratos λέει:


  https://tvxs.gr/news/ellada/akrodeksioi-epitethikan-se-germano-dimosiografo-sto-syntagma

  Ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε Γερμανό δημοσιογράφο στο Σύνταγμα

  19 Ιαν. 2020

  Επίθεση από ακροδεξιούς δέχτηκε Γερμανός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα κατά των μεταναστών και των προσφύγων.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, ομάδα ατόμων ζήτησε από τον δημοσιογράφο της Deutsche Welle να δώσει τα στοιχεία του κι όταν αυτός αρνήθηκε τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές.


  Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει με τη βοήθεια Ελλήνων συναδέλφων του που βρίσκονταν στο σημείο για να καλύψουν τη συγκέντρωση, ενώ κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν επειδή τον αναγνώρισαν για το ντοκιμαντέρ που είχε κάνει για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

  Τα άτομα που επιτέθηκαν στον Γερμανό δημοσιογράφο προσπάθησαν να επιτεθούν και σε όσους προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.

  Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο φωτορεπόρτερ δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από άγνωστα άτομα, μόλις τον είδαν να τραβάει φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, ενώ όταν έσπευσαν αστυνομικοί στο σημείο για να τον βοηθήσουν εκείνος τούς είπε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του και πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση. Η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια προσαγωγή έως αυτήν την ώρα.

 8. Παράθεμα: Το δικό μας Ποτ-πουρί της Χρυσής Αυγής ―Μέρος 1ο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.