Οι μαύρες δυνάμεις του σκότους: Με την εωσφορική υπερηφάνεια μπορεί να δαιμονισθεί ο άνθρωπος

[Λόγοι Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτου ]

Διαβάστε τα μέρη [1] – [2] – [3] – [4] -[5] – [6] – [7] – [8] – [9]

Όποιος έχει πολλή υπερηφάνεια είναι σκοτισμένος. Το μυαλό του είναι ανταριασμένο, είναι σαν να έχει καυσαέριο. Κάνει χοντρά σφάλματα και δεν το καταλαβαίνει. Έχει φθάσει όμως σε τέτοια σκότιση, που, ό,τι κι αν του πεις για να τον  βοηθήσεις, δεν καταλαβαίνει. Λέει ότι τον καταπιέζεις! Καταπίεση είναι αυτή;  Άντε τώρα να του βγάλεις αυτόν τον λογισμό… Δεν είναι τρελός, αφού το μυαλό του δουλεύει. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι άρνηση, είναι βλασφημία αυτό που λέει.

Έτσι φθάνουν σιγά-σιγά στην σατανολατρεία. Αν δεις σατανολάτρες, φαίνονται ότι είναι κυριευμένοι από τον διάβολο. Βλέπεις έναν δαιμονισμό επάνω τους. Και τα καημένα τα παιδιά τα κατευθύνουν εκεί που θέλουν αυτοί με στανικές μουσικές. Φθάνουν να επικαλούνται τον σατανά. Έχω ακούσει ότι μερικούς δίσκους  «ροκ», αν τους γυρίσεις ανάποδα, θα ακούσεις τραγούδια με τα οποία επικαλούνται τον σατανά. Έχουν μέχρι και δοξολογία του σατανά: «Σ‘ εσένα αφιερώνομαι, σατανά». Φοβερό!-Δηλαδή, Γέροντα, μπορεί η υπερηφάνεια  να οδηγήσει στον δαιμονισμό;

-Ναι. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κάνει ένα σφάλμα και δικαιολογεί τον εαυτό του. Αν του πουν οι άλλοι μια κουβέντα, για να τον βοηθήσουν, λέει ότι τον αδικούν, πιστεύει  ότι είναι καλύτερος από εκείνους και τους κατακρίνει. Ύστερα αρχίζει σιγά-σιγά να κρίνει τους Αγίους. Πρώτα τους νεότερους, μετά  τους παλαιότερους: «Εκείνος δεν έκανε θαύματα, ο άλλος έκανε εκείνο…». Έπειτα από λίγο προχωρεί και αρχίζει να κρίνει τις Συνόδους: «και οι Σύνοδοι με τον τρόπο  που αποφάσιζαν…», επομένως και οι Σύνοδοι κατά την γνώμη του δεν έχουν ακρίβεια. Και τελικά φθάνει να λέει: «Και ο Θεός γιατί το κάνει εκείνο έτσι;». Ε, όταν ο άνθρωπος φθάνει σε τέτοιο σημείο, δεν τρελαίνεται· δαιμονίζεται.

Είχε έρθει στο Καλύβι  με τον πατέρα του ένας δαιμονισμένος που έλεγε ότι είναι θεός. Είχε πάει σε έναν πνευματικό έξω στον κόσμο, κι εκείνος, επειδή φοβήθηκε μήπως ο διάβολος του ορμίσει, του είπε: « Ευλόγησε με»! Τι να πεις; Τέλος πάντων! Έλεγε μετά στον πατέρα του: «Να δεις, και ο Πατήρ Παΐσιος θα παραδεχτεί ότι είμαι θεός». Βάζει στοίχημα με τον πατέρα του σε όσα χρήματα είχαν μαζί τους ότι θα τον παραδεχτώ για θεό. Μόλις άρχισα να κάνω κομποσχοίνι, τινάχθηκε όρθιος. «Τι κάνεις  εσύ μ’ αυτό; φώναξε. Εγώ έχω κάνει όλες τις αμαρτίες. Έχω τον διάβολο μέσα μου και έχω θεοποιηθεί. Πρέπει  να παραδεχτείς ότι είμαι θεός. Εσύ, βρε, τίποτα δεν έκανες, μου λέει. Κάνεις συνέχεια βουρ-βουρ μ’ αυτό!». έλεγε κάτι βαριές κουβέντες! Είχα αγανακτήσει. «Άντε, φύγε από ‘δω, χαμένε», του λέω. Του έδωσα ένα ξεσκόνισμα γερό. Αγρίεψε, έγινε θηρίο. Βγάζει τα χρήματα από την τσέπη του, τα πετάει στον πατέρα του: «Πάρ’ τα, λέει, έχασα το στοίχημα».

*
(από το) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ναδημοσίευση από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ τ. Γ΄»
© ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ/ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

[oodegr.com]

(αν δεν το κατεβάσουν) Συνεχίζεται

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, Ασμοδαίος, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

4 Responses to Οι μαύρες δυνάμεις του σκότους: Με την εωσφορική υπερηφάνεια μπορεί να δαιμονισθεί ο άνθρωπος

 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Είναι εύκολο να δει οποιοσδήποτε, πως πάντα αυτός που ευθύνεται για το δαιμονικό, είναι αυτός που τον έχουν κάνει μάγια, γιατί έκανε κάποια αμαρτία, κάποιο σφάλμα ή δεν έχει πίστη (δηλαδή, ίσως να είναι κάποιος που ερευνά για την αλήθεια. Μόνο που αυτοί την λένε αμαρτία)
  Ας δούμε τι λέει ένας Γερμανός φιλόλογος, γύρω από αυτό:

  «Αυτοί που υποφέρουν είναι φοβερά πρόθυμοι  και επινοητικοί στο να βρίσκουν ευκαιρίες για οδυνηρά αισθήματα. Ευχαριστιούνται να είναι δύσπιστοι και να σπαζοκεφαλιάζουν για να βρουν τις αδικίες και τις φανταστικές προσβολές που υπέστησαν. Αναδεύουν τα σπλάχνα του παρελθόντος και του μέλλοντος για να ανακαλύψουν σκοτεινά και αμφίβολα γεγονότα που θα τους δώσουν την ευκαιρία να μεθύσουν με τις βασανιστικές τους υποψίες και να δηλητηριαστούν με το φαρμάκι της ίδιας τους της κακίας: κρατούν ανοικτές τις πιο παλιές πληγές τους, αιμορραγούν από τα επουλωμένα προ πολλού τραύματα τους, μετατρέπουν σε κακοποιούς τους φίλους τους, τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους και τους κοντινούς τους.
  «Υποφέρω: κάποιος πρέπει να φταίει για αυτό» – έτσι σκέφτεται κάθε άρρωστο πρόβατο. Μα ο βοσκός του, ο ασκητικός ιερέας του λεει: «Πολύ σωστά πρόβατο μου! Κάποιος πρέπει να φταίει γι’ αυτό: αλλά αυτός ο κάποιος είσαι εσύ, μόνο εσύ φταις γι’ αυτό – εσύ είσαι ο μοναδικός φταίχτης απέναντι στον εαυτό σου!». Αυτό είναι αρκετά τολμηρό κι αρκετά ψέμα: μα τουλάχιστον κάτι πετυχαίνεται μ’ αυτό, η κατεύθυνση της μνησικακίας αλλάζει» * Γενεαλογία της ηθικής – Νίτσε

  * Βλέπουμε ότι μάς λέει, πως μέσα στο κοπάδι των πιστών, αναπτύσσεται το πιο επικίνδυνο υλικό – η μνησικακία του πιστού εναντίον των άλλων, σαν ύποπτοι να ευθύνονται για τα αρνητικά αισθήματα που τον κατακλύζουν, που μπορεί σε βάθος χρόνου να τινάξει στον αέρα κοπάδι και  ποιμένα. Αποφεύγοντας να στραφεί η μνησικακία εναντίον του υπόλοιπου κοπαδιού και στρέφοντας την προς τον ίδιο τον πιστό, σαν μοναδικό φταίχτη, διασώζονται και οι δύο πλευρές. Ψυχολογία από τον ιερέα, υψηλού επιπέδου. Δεν εννοώ βέβαια τον ΠαΪσιο, που αναμασά, μασημένη τροφή.

 2. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Θριαμβευτική επέλαση του Σατανά!
  (θυμάμαι όταν τον γύρισα ανάποδα, άκουγα κάτι σατανικούς βρυχηθμούς..
  Για την ιστορία, τα έσοδα από την κυκλοφορία αυτού του δίσκου – Highway to hell – των AC/DC σε όλο τον κόσμο το 2013, δόθηκαν για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της πρόληψης του καρκίνου – Βικιπαιδεία. Προφανώς, δεν άκουσαν τίποτα για τον Παϊσιο, που μπορούσε να τον θεραπεύει )

 3. Ο/Η Oρθόδοξοι Εξορκιστές λέει:

 4. Ο/Η Κλέπτης λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.