Διεθνείς διακρίσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ

[Το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη είχαν στις 26.11.2019 την τιμητική τους]

Η ομάδα iGEM Thessaloniki κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019 μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών. – Φωτο από Kathimerini.gr

ΑΠΘ:
Η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019 μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών. Η αξιολόγηση έγινε από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η iGEM Thessaloniki καθιέρωσε μια καινοτόμο εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοϊατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης», ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Σημαντική διάκριση για τη Νομική Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό
Μία ακόμη διάκριση πρόσθεσε στο παλμαρέ της η Νομική Σχολή Αθηνών. Ομάδα φοιτητών της σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες την τέταρτη θέση στον κόσμο, στο πλαίσιο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2019 (FDI Moot 2019). Ο διαγωνισμός αφορά το διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων, έναν συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της νομικής επιστήμης και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.

Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Στον φετινό διαγωνισμό συνολικά έλαβαν μέρος 132 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard, το New York University, το University College London, το King’s College London, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University, το University of Miami κ.ά. Στον παγκόσμιο γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του University of Miami μεταξύ 7-10 Νοεμβρίου, συμμετείχαν ως κριτές εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Ενας αιώνας επιτυχιών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Σύσσωμη η κοινότητα του ιδρύματος, όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα ανασχέσουμε κάθε κίνηση που αντιστρατεύεται την κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία και την πρόοδο του ιδρύματος, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου του. Το θεωρούμε ύψιστη υποχρέωσή μας και επειδή είμαστε περήφανοι για όσα το πανεπιστήμιό μας έχει επιτύχει». Αυτό τόνισε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, στη λαμπρή εκδήλωση εορτασμού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με την οποία σηματοδότησε τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Η δήλωση του πρύτανη αποτελεί έμμεση αναφορά στις επιθέσεις κατά του ΟΠΑ, όταν άγνωστοι εκφοβίζουν την ηγεσία και μέλη του, ότι «εδώ εμείς κάνουμε κουμάντο», όπως είναι ένα σύνθημα που γράφτηκε προ ημερών σε τοίχο του ιδρύματος.

Συλλέκτες βραβείων οι ερευνητές του ΙΤΕ
«Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής, αλλά τα χρόνια υγιούς ζωής». Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί για το πλατύ κοινό, και όχι τους μυημένους επιστήμονες, η ερευνητική στόχευση του κ. Γιώργου Γαρίνη, όπως ανέφερε ο ίδιος χθες στην «Κ». Ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) βραβεύθηκε με το διεθνούς φήμης, υψηλού κύρους Friedrich Wilhelm Bessel Research Award του γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt. Η απονομή θα γίνει σε επίσημη τελετή στο Bamberg της Γερμανίας τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με το ΙΤΕ, ο κ. Γιώργος Γαρίνης τιμήθηκε για την έρευνά του αναφορικά με την επίπτωση των γενετικών βλαβών στη γήρανση και τη σημασία των επιδιορθωτικών μηχανισμών των γενετικών βλαβών στις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Το συγκεκριμένο βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία του κ. Γαρίνη με τον Prof. Dr. Björn Schumacher, στο ερευνητικό κέντρο CECAD του πανεπιστημίου της Κολωνίας. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 45.000 ευρώ, απονέμεται σε επιστήμονες εκτός Γερμανίας, οι οποίοι χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για το επιστημονικό τους έργο και αναμένεται ότι θα έχουν σημαντική επιρροή στον επιστημονικό τους χώρο, πέραν του συγκεκριμένου πεδίου έρευνάς τους. Οι βραβευθέντες τιμώνται για την εξαιρετική και διαρκή προσφορά τους στην έρευνα. Επιπλέον, προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία στο πλαίσιο συνεργατικού έργου με γερμανικό ίδρυμα, για διάστημα μέχρι και ένα έτος. Το ίδρυμα Humboldt χορηγεί περίπου 20 βραβεία Friedrich Wilhelm Bessel ανά έτος.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή >>>

This entry was posted in Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Πολιτισμός-Τέχνες, επιστήμη, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Διεθνείς διακρίσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ

  1. Παράθεμα: Διεθνείς διακρίσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | Oxtapus *blueAction

  2. Ο/Η Jenn-Jess λέει:

    Αντιγράφετε και αναμεταδίδετε μία ασύντακτη είδηση: «DNA υπολογιστή»! Δεν βγάζει νόημα. Έχουν DNA οι υπολογιστές; Οι φοιτητές σχεδίασαν έναν υπολογιστή και όχι … DNA! Ίσως, θα μπορούσε να αποδοθεί ως «υπολογιστής DNA» αλλιώς μόνο περιφραστικά.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Δεν λέει το άρθρο πουθενά πως οι υπολογιστές έχουν DNA, αν και μεταφορικά ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί και αυτό, εννοώντας την τεχνολογία των συγκεκριμένων.
      DNA υπολογιστής είναι η ονομασία που τους δόθηκε επειδή ασχολούνται με το DNA.
      H oνομασία είναι αυθεντική, δεν οφείλεται σε κακή μετάφραση της γλωσσικής Σχολής Τσίπρα.
      Η αλήθεια είναι πως δεν έχει δοθή διεθνώς έμφαση στην είδηση, τα σχετικά άρθρα παραπέμπουν στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής

      https://article.wn.com/view/2019/11/27/Greek_academic_teams_make_their_mark/

      Greek academic teams make their mark
      Posted, 2019-11-27
      Kathimerini

      Greek academic institutes are basking in glory after receiving a series of international distinctions this month.

      The most impressive was that of the iGEM Thessaloniki student group from Aristotle University which bagged gold at the 2019 International Genetically Engineered Machine (iGEM) competition – a worldwide

      Read Full Article

      http://www.ekathimerini.com/246886/article/ekathimerini/community/greek-academic-teams-make-their-mark

      The Greek group designed and developed POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), the first DNA computer capable of qualitatively and quantitatively identifying interactions between DNA and proteins.

      Yπάρχει ήδη διεθνώς άλλωστε η ορολογία του DNA computing, ππυ βεβαίως είναι κάτι διαφορετικό
      https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_computing

      DNA computing
      From Wikipedia, the free encyclopedia

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.